Sidor

Första läsarberättelsen!

Förra veckan efterlyste jag era historier på temat ekonomisk slack och frihet. Här kommer första läsarberättelsen från signatur "Pumpa i Perstorp":

HUR BÖRJADE DET

För min del var det faktiskt banken som fick upp mina ögon i samband med att vi köpte vårt första boende. Jag har alltid varit sparsam och innan jag insett att det var det jag gjorde, så började jag på en FIRE-plan redan innan jag kom ut i arbetslivet för ca 15 år sedan. Då räknade jag ut (killgissade väl mest, men stämmer ganska bra även idag) att jag skulle behöva 15000 kr/månad resten av livet för att slippa jobba. Men då jag räknade på vad jag behövde på ett sparkonto och var runt 20 år gammal så var det ett hiskeligt belopp som jag inte såg att jag rimligen skulle kunna spara ihop genom ett drägligt leverne. Börsen var något jag ansåg vara enbart för banktjänstemän och någon sparränta ens på bundet sparkonto var det knappt tal om på denna tid.

Tillbaka till banken då, nu snabbspolar vi ca 10 år framåt och jag hade ett fast jobb med medellön, sambo och en ettåring, boendes i en hyrestvåa på 50 kvadrat. Vi tog beslutet att köpa hus. Såklart kändes det surt att slänga in alla våra surt sparade slantar i kontantinsats och dessutom ta lån på resten, men vi insåg att någon gång måste vi ta klivet.

Så i samband med förhandling av ränta lurade storbanken på oss både diverse försäkringar och var sitt månadssparande hos dem för att ”bygga relation” med oss för att kunna erbjuda oss bättre personlig ränterabatt… Hur som helst så var det här mitt första ISK öppnades och med ett månadssparande till pensionen som jag och bankmannen kom överens om på 3000 kr i en generationsanpassad fond i deras egen bank. Jag ville spara mer med tanken om tidig pension i bakhuvudet, men det var tydligen ”inte bra att spara för mycket” som bankmannen sa, och 3000 kr var tydligen mycket. Jag undrar än idag varför han ansåg det vara dåligt att spara ”för mycket” till pensionen i ett ISK och ångrar att jag inte frågade.

Hur som helst så hade jag fått upp ögonen för ISK och det var här, när jag såg hur fort pengarna förökade sig (jag var salig över varje hundralapp värdet ökade utan att jag gjort någonting!) som jag började intressera mig för börsen. Jag ville varken vara beroende av min bankman för att ändra mitt månadssparande eller sabba vårt förtroende genom att spara mer när han rekommenderat att inte göra det, så jag läste på och startade ytterligare ett ISK hos Avanza. Här sparade jag överskottet jag ansåg mig ha råd med i en global indexfond, och det dröjde inte många månader tills jag insåg att det både var billigare och gav bättre avkastning hos Avanza än hos min bank. Så det slutade med att jag även flyttade över hela ISK-innehållet från storbanken till Avanza, och på riktigt påbörjade resan mot FIRE med ett obligatoriskt excelark innehållande prognos över värdeutveckling, nuvarande och framtida estimerade månadsutgifter samt troligt exitår (spoiler alert: 2035)!

VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR

Först och främst höjde jag det automatiska månadssparandet från 3000 till ca 8000. Men det slutade alltid med att jag förde över lite till (eller månader då jag varit lite överambitiös istället fick flytta tillbaka lite) i slutet på månaden, så nu försöker jag istället vara så sparsam jag kan hela månaden och för över exakt saldo som är kvar på lönekontot till mitt ISK kvällen före varje löning.

Det andra vi gjorde var att flytta bolånet till annan bank, vilket nästan halverade våra räntekostnader, samt att säga upp våra försäkringar vi tecknat med banken. Vi anser att vi nu troligtvis har tillräckligt stor buffert för att klara eventuella krissituationer utan försäkringar och därmed kan betala den månadspremien till oss själva istället för banken.

Vi har också dragit ner på amorteringen till förmån för att kunna spara mer på börsen. Detta gjorde vi i december i fjol innan börsen började dyka så det känns dessvärre som ett dåligt tajmat beslut då pengarna hade gjort större nytta i att minska bolånet än att bara sugas in i ett svart hål på börsen. Eller så var det tvärtom ett bra tajmat beslut, det får framtiden utvisa! Nu sparar jag däremot 12-13000 varje månad istället vilket känns fantastiskt.

Utöver det har jag faktiskt inte gjort några större förändringar vilket jag främst tror beror på att jag alltid varit sparsam. Jag är dålig på att unna mig saker och har helt enkelt inga intressen som kostar speciellt mycket. Dessutom är jag bakåtsträvande på det sättet att jag kan tänka att en kexchoklad brukade kosta 5-6 kr, så om den kostar nästan det dubbla så står jag hellre över. Inte helt logiskt kanske med tanke på ja, inflation, men ändå ett effektivt spartänk! Nu kan jag inte skala löken så mycket mer med tanke på familjesituationen och boendet som vi trivs med, utan nu följer jag helt enkelt bara den utstakade sparplanen och utövar tålamod.

SÅ HÄR INVESTERAR JAG

Jag har laborerat fram och tillbaka med olika fonder och aktier efter att ha inspirerats av diverse ekonomibloggar, lite för mycket dessvärre då jag insåg att sambon som bara har Avanza Global på sitt ISK har haft bättre avkastning de senaste åren trots att jag varit mer intresserad och insatt än honom… Så nu kör jag bara fonder, dock kan jag inte låta bli att diversifiera lite mer än sambon men tro mig, jag har försökt hålla det till ett minimum. Såhär ser fördelningen ut:

  • 40% Avanza Global
  • 25% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • 15% AuAg Precious Green A
  • 10% PLUS Fastigheter Sverige Index
  • 10% Avanza Emenging Markets


MITT LIVSMÅL

Det är väl här man borde skriva att man med allt sparande och gnetande strävar något stort och nobelt som att med sin fria tid kunna bidra till världsfred eller nästa nobelprisvinnande uppfinning (viss ironi), men jag är ledsen att göra er besvikna genom att säga att jag bara vill vara. Jag vill vara min egen, fri och ifred. Att kunna anpassa dygnet efter min kropp och utan några större måsten, umgås med de jag vill och lägga upp dagarna hur jag vill, slippa gå in i en roll på jobbet och utsätta mig för mer eller mindre daglig stress genom att behöva prestera saker jag inte brinner för och bli bedömd och låtsas vilja utvecklas ständigt.

Jag vet att många säger att man måste längta TILL något och inte bara IFRÅN något. Man måste utanför sin comfort zone för att leva fullt ut o s v… Men jag håller inte med, alla är vi väl olika? Jag är introvert och älskar att bara umgås med mig själv och kunna balansera det med umgänge med vänner och familj på kvällar och helger. Jag har inget emot att leva i min comfort zone och bara vara nöjd. Jag vill fortfarande ha rutiner men kanske på en nivå likt denna:

Måndagar: Städdag

Tisdagar: Utflyktsdag på egen hand (vandring, svampplockning, badhus, muséer etc)

Onsdagar: Hobbydag (datorspelande, lägga pussel, läsa bok, handarbeta etc, jag är periodare på det viset)

Torsdagar: Träningsdag

Fredagar: Ärenden + social aktivitet typ fika, middag eller AW med vän(ner)

Lördagar: Familjeaktivitet

Söndagar: Veckohandla och laga mat



Drömmen

Värt att nämna är att jag inte delar min FIRE-dröm med min sambo. Han fortsätter gärna att jobba till ordinarie pension, men har heller inget emot att jag sparar mycket och slutar jobba långt tidigare, så länge han slipper försörja mig. Jag sparar alltså för att kunna betala hälften av alla gemensamma kostnader gällande hus, bil, mat, barn och semestrar samt mina egna intressen och prylar.

Jag kommer njuta av egentiden på dagtid och samtidigt med glädje kunna hjälpa till med läxor, aktiviteter och att helt enkelt finnas där för barnen på ett sätt som jag kanske inte annars hade orkat, plus att jag kommer ha mer tid till att sköta hemmet vilket blir skönt för alla.

MINA TRE BÄSTA SPARTIPS

Äg ingen bil om det inte är nödvändigt. Om det är nödvändigt så använd den så lite som möjligt, och köp en ”lagom bra” bil (helst utan lån) istället för att leasa. Flytta bolånet dit ni får den bästa räntan! Ett tips är att köra hela lånet rörligt eller att se till att bundna lån löper ut samtidigt så det är lätt att flytta lånet, få banker vill ta över delar av ett bolån. Och skriv in i kalendern 1 gång per år att jämföra andra avtal som bredband, el etc. Byt så fort ni hittar billigare! Många har också bättre pris första året innan det övergår till ordinarie pris, så det är värt att kolla över igen året därpå. Kör max en streamingtjänst i taget, det är lätt att pausa och starta abonnemangen igen så har det bara aktivt när ni faktiskt tittar.

28 kommentarer:

  1. Kul inlägg och initiativ!

    /Kristoffer

    SvaraRadera
  2. Trevlig läsning, tack.
    Vänligen
    //Jonas L

    SvaraRadera
  3. Grymt kul o intressant! Tänk om man ändå haft din inställning innan arbetslivets början! =)
    /JonasB

    SvaraRadera
  4. Mycket intressant att läsa, tack.

    SvaraRadera
  5. "..för över exakt saldo som är kvar på lönekontot till mitt ISK kvällen före varje löning." TACK för ett oslagbart, om än inte menat, tips! Tyvärr är jag föräldraledig och lever närmsta åren på min förhoppningsvis blivande man, så det blir svårt för mig att införa i närtid!

    Till något helt annat. Medan jag skrev texten ovan hörde jag ett litet porlande. Inser att det kommer från mitt glas som står på bordet framför mig, ett glas med blåbärsdricka och bubbelvatten. Det är bubblorna som ger ifrån sig det knappt hörbara ljudet. Jag böjer mig ned för att lyssna på det och det är bra ASMR - tips till dig FEB!

    SvaraRadera
  6. Intressant berättelse - som jag också mycket känner igen mig i. Det här naturliga "sparandet" - att det inte riktigt är "uppoffringar" som gjorts - utan att jag aldrig haft något större intresse för att köpa saker. Det gör också att jag inte har haft så mycket att skala av, för mig har det mest inneburit att jag numera främst kollar sellpy/tradera för köp av de fåtal kläder som görs. Förut "kostade jag på mig" nya eftersom jag köpte så pass sällan - men jag tycker ofta tradera/sellpy till mycket har väldigt bra kläder att jag inte ser behovet av att köpa nytt (eftersom det alltid triggat min stora klimatångest). Nu triggas inte den av köp via sellpy/tradera tack och lov

    SvaraRadera
  7. Kul - bra inlägg och intressant läsning! Hur mycket räknar du med att du har vid exit 2035? Och tänker du köra att du lever bara på 'avkastningen' eller kommer du äter upp själva kapitalet också? Blir det då exit vid runt 50 eller? Roligt och bra skrivit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Någonstans runt 4,2 miljoner räknar jag att jag kommer ha/behöva då. Jag räknar med en (om inte fet så i alla fall befintlig) pension som hjälper till lite runt 70-strecket, och jag har inte som mål att ha en massa pengar efter min död så kapitalet får gärna krympa över tid. Det som eventuellt blir över gagnar ju barnen i framtiden så det är ju ingen katastrof åt det hållet heller, mer än att jag kanske jobbat fler år än nödvändigt i så fall. Men det vet man ju aldrig innan.

      Vid exit kommer jag att vara mellan 45 och 50.

      /”Pumpa från Perstorp”

      Radera
    2. Tack för återkopplingen - det uppskattas - lycka till!

      Radera
  8. jättekul att läsa - bra gjort. En fråga som jag har ställt ibland då och då - hur ställer du dig till att du täcker bara din del av kostnaderna? Hur gör du om du blir själv eller är den risken obefintlig? Det är alltså FIRE baserad på att du inte kommer blir själv (vilket är helt förståligt och ok - bara undrar hur du ställer dig till den frågan)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom min sambo vill fortsätta jobba (och varken vill eller behöver spara lika mycket som mig) och det dessutom skulle ta mycket längre tid för mig att sluta jobba om jag skulle försörja oss båda så ser jag inte något rimligt alternativ till att bära mer än min del av kostnaderna, precis som vi gör nu och som jag också hade gjort om jag fortsatt att jobba.

      Skulle vi dela på oss i framtiden så skulle jag kanske behöva börja jobba igen (men förhoppningsvis fått några fria år innan dess) och/eller flytta till ett billigare boende. Byta boende skulle jag ju behöva göra i vilket fall om vi skulle gå isär.
      Skulle någon av oss däremot gå bort så har vi försäkringar som gör att den andre kan bo kvar i huset.

      /”Pumpa från Perstorp”

      Radera
    2. Tack för svaret!

      Radera
  9. Väldigt rolig läsning, tack för att du delar med dig, hög igenkänning på mycket, introversionen och ointresse för karriärklättring! Jobbar själv som personlig assistent med låg stressnivå och status, lyckas oftast stoppa in runt 10-15tusen i portföljen per månad ändå tack vare låga kostnader och mysteryshopping etc🙂.

    Härligt veckoschema också!

    Vänligen Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt att lyckas spara så mycket varje månad! Ja det är underskattat att ha ett jobb med låg stressnivå, fantastiskt bra.
      Intressant med extraknäck som mystery shopper. :)

      /”Pumpa från Perstorp”

      Radera
    2. Underbar läsning alltihop! * Annelie! Hur är jobbet som personlig assistent? Jag har bara jobbat på kontor inom klädbranschen (så hjärn- och klimatdödande) i hela mitt yrkesliv och har ingen specifik yrkesutbildning. Är introvert (eller snarare högkänslig), vill inte stressa och låtsas brinna för firmans värdegrundsord som jag inte alls håller med om. Funderar på jobb som personlig assistent. Kanske om du el någon annan vill ge sin bild av det?

      Radera
    3. Hej anonym 11.39!
      Vad roligt att du funderar på att jobba som personlig assistent! Jag har erfarenhet av att jobba för två olika uppdragsgivare (brukare) med olika diagnoser och omvårdnadsbehov så jag skulle säga att jobbet som personlig assistent beror på din uppdragsgivare. Hos min ena innebär jobbet att städa, handla, laga mat, hjälpa till med personlig hygien och gå promenader, thats it. Det är motsatsen till ett socialt jobb då hen ytterst sällan har intresse för att socialisera. På mitt andra jobb består det av handla och laga mat, tvätta, hjälp med personlig hygien, boka färdtjänst och följa med till olika ställen som tandläkare, fysioterapeut, bio, restaurang etcetera. Vi har ofta hemmadagar med sträckkollande av olika Netflix-filmer och serier så jag har sett VÄLDIGT mycket av det utbudet😀. Där är det istället väldigt socialt då uppdragsgivaren är social och vi alltid är dubbelbemannade mellan kl 8-21.

      Det är inte bra betalt men det är ett yrke där det krävs 0 erfarenhet och kemin med uppdragsgivaren är det som spelar roll, jag har varit hos mina i snart 5 år och det är det längsta jag varit på något jobb, trivs väldigt bra och har ingen ångest/ovilja över att gå till jobbet vilket jag nästan alltid haft på tidigare arbetsplatser. Hoppas det var informativt och andra som har annan erfarenhet också vill dela med sig!
      Vänligen Annelie

      Radera
    4. Men tack Annelie för att du tog dig tid att svara så utförligt! Det hjälpte mig mycket i mina funderingar!
      //Malin

      Radera
  10. Vad intressant att läsa! :) starkt jobbat att ha börjat så tidigt.
    En stilla undran: eftersom fire ligger typ 13 år fram i tiden, beräknas barnen verkligen fortfarande behöva hjälp med läxor då eller kommer de inte snarare vara utflugna eller flygfärdiga i det närmaste? Så planerna för vad tiden ska användas till kanske måste dåtidsanpassas lite? /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut kan det vara så att planerna får dåtidsanpassas lite, mycket kan ju hända på 13 (eller 10 eller 16) år men det ser jag som ett angenämt problem. :)

      Om 13 år kommer barnen att vara i gymnasie- samt högstadieålder så det är förmodligen en del läxor och prov fortfarande. Nu inser jag att det kanske låter som att jag kommer sopa banan för dem och göra saker ÅT dem, men när jag skrev hjälpa till med läxor så menade jag nog mest att kunna finnas till för dem i det stora hela, som stöd i skolarbetet men också livet i allmänt, vänner och intressen bland annat. Mer än vad jag hade kunnat om jag hade en karriär att jonglera med också!

      /”Pumpa från Perstorp”

      Radera
    2. Jag ska även tillägga att planen inte är huggen i sten på det viset att jag tvunget måste jobba stenhårt för att gå så tidigt som möjligt (även om det är det som lockar mest just nu), utan jag skulle även kunna tänka mig att växla ner till typ 50% inom några år (om möjligheten finns) för att få mer tid för familjen tidigare, och skjuta exit några år framåt i tiden istället.

      /”Pumpa från Perstorp”

      Radera
  11. Intressant läsning.

    SvaraRadera
  12. Tack för att du delar! Så intressant att höra om din resa. Veckoschemat inspirerar!
    /Frugala hedonisten

    SvaraRadera
  13. Tack för att ni ger så fina kommentarer och tack Pumpa för att du svarar! Jag har fått in ett antal spännande läsarmail som kommer att pytsas ut framöver. Fortsätt skriv! Ingen historia är den andra lik (med några undantag, samtliga verkar ha råkat ut för säljare från kuckelimuck).

    SvaraRadera
  14. Nu är jag sen på bollen men vill ju också självklart tacka alla för era fina kommentarer! Så kul att ni tyckte det var intressant och inspirerande att läsa, och kul att få skriva av mig lite också eftersom jag inte direkt delar med mig av detta i verkliga livet.

    Ser fram emot att läsa om er andras resor också!

    /”Pumpan”

    SvaraRadera
  15. En hög igenkänningsfaktor för mig personligen:

    "....beror på att jag alltid varit sparsam. Jag är dålig på att unna mig saker och har helt enkelt inga intressen som kostar speciellt mycket. Dessutom är jag bakåtsträvande på det sättet att jag kan tänka att en kexchoklad brukade kosta 5-6 kr, så om den kostar nästan det dubbla så står jag hellre över. Inte helt logiskt kanske med tanke på ja, inflation, men ändå ett effektivt spartänk..."

    "....att jag bara vill vara. Jag vill vara min egen, fri och ifred. Att kunna anpassa dygnet efter min kropp och utan några större måsten, umgås med de jag vill och lägga upp dagarna hur jag vill, slippa gå in i en roll på jobbet och utsätta mig för mer eller mindre daglig stress genom att behöva prestera saker jag inte brinner för och bli bedömd och låtsas vilja utvecklas ständigt..."

    Intressant läsning !!


    SvaraRadera
  16. OT FruEB, är du i Stockholm den här helgen och besöker Stockholm Filmfestival?

    SvaraRadera