Sidor

Min erfarenhet av Greenely

I somras tog jag tjuren vid hornen och bytte elbolag från Fortum till Greenely. Anledningen varandes att jag blev avundsjuk på IGMR:s smidiga grafer gällande elförbrukning. Ni vet, när man i realtid kan följa aktuellt elpris och anpassa sin användning därefter. Det visade sig senare att han inte alls hade Greenely utan Tibber, men principen är densamma. 

Som en kommentator nämnde för ett tag sedan har den absoluta merparten av Sveriges elabonnenter den avtalsform som gångrar antalet kWh med snittpriset för en kWh en given period (vanligtvis en månad). Därför är det lite av ett mysterium att dagligmedia slår på stora bongotrumman varje gång elpriserna i ett visst elområde skjuter i höjden, eftersom merparten inte kan göra något för att väja för den. Hos Greenely däremot handlas priset på spotmarknaden, det vill säga för det pris som gäller exakt här och nu. Det pris du ser i realtid i appen är det du betalar för det du förbrukar just nu. Vi anpassar numera vår elkonsumtion efter "dagens graf", vilket innebär att vi under röda perioder och toppar undviker att använda tvättmaskinen samt sänker eller stänger av värmen i vissa rum. 


Här ser jag till exempel att morgondagen är rätt ansträngd med priser upp emot 2,50 kronor per kWh. Om jag absolut behöver tvätta planerar jag in det till eftermiddagen när priserna är nere på en rimligare nivå. Framåt kvällen går kakelugnarna på och luftvärmepumparna dras ner. På så vis snitslar vi oss igenom dagarna och min känsla är att det är framgångsrikt. Jag ser också snittpriset under månaden och under det (syns inte på bilden), snittpriset under året.


Jag kan också month to date se hur mycket jag förbrukat samt få en jämförelse med jämnstora hus. Som synes ligger vi över snittet vilket är en morot: Vi ska UNDER! Jag kan också löpande få ett estimat på var månadens faktura för löpande el kommer att landa och hittills har det stämt. Det är skönt att slippa obehagliga överraskningar månaden efter. Fakturan kommer på mail och betalas med ett par knapptryckningar. 

Kort sagt är jag jättenöjd med Greenely, även om man betalar runt 70 kronor i månaden för appen. Jag tror att vi spar in det med råge. Greenely själva menar att deras kunder i snitt sparar 10 procent. Det beror väl på hur långt man är beredd att gå i att anpassa sin elkonsumtion. Men blotta känslan av att ha koll och att ta aktiva beslut är tillfredsställande.

Apropå vår anpassningesförmåga. Jag lyssnade på en intressant paneldiskussion om el för ett tag sedan och kontentan var väl att det krävs en ökad medvetenhet om hur mycket saker drar för att kunna påverka sitt elpris. Vidare menar paneldeltagarna att vi konsumenter som regel inte ändrar vår elkonsumtion såvida vi inte har kniven mot strupen. Varför de var emot elsubventioner.  

Vad har du får leverantör av rörlig el?

Mvh/
FruEfficientBadass

27 kommentarer:

  1. Vi har kört timdebitering via tibber i snart 3 år nu. Det kostar satan nu på vintern här i SE4 men vi tjänade in nästan 10000 kr i somras då vi istället kunde sälja el dyrt. Dessa slantar gör stor nytta nu när elen kostar 100 kr om dagen.

    Varför körde du inte Tibber istället? Månadskostnaden är ju halverad till 35 kr. Sen har Tibber en massa roliga grejer som man kan integrera med deras system för att kunna styra t.ex. elbilsladdning och värme "smartare". Givetvis tjänar de en slant på att sälja dessa grunkor i sin webshop.

    Det blir snabbt beroendeframkallande att kolla vad elen kostar i skrivande stund, dock kan sparivern går för långt, speciellt om man värmer upp huset med el och drar ner till 17 grader för att spara. Vi kör 19-20 inomhus och drar ingång elpatron för varmvatten under våra "duschkvällar". Pannan är 18 år och har en liten och dålig kompressor som kämpar på för att hålla huset varmt, varmvattnet orkar den inte med så där måste eltillskottet gå in. Vi har tillgång till gratis ved och eldar varje kväll, tyvärr är inte kaminen vattenmantlad, vilket är synd. Nu går värmen ut i vårat vardagsrum, men det är skitsvårt att få upp den till sovrummen på övervåningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick tipset att borra ett hål i bjälklaget ovanför kaminen och föra upp värmen till övre plan med hjälp av en paxfläkt monterad i hålet. Har dock inte testat än.

      Radera
  2. Kört med Greenely sedan 1/4-22.
    Har dock valt att gå ifrån dom och nytt avtal med Telinet-timpris är tecknat från 1/1-23.

    Jämför alltid priser via ex elskling.se där man brukar få rabatterade priser (= Ingen månadsavgift och mer öres-rabatt)

    Anledningen till bytet är att det vart några ören billigare per kWh.
    = Några hundralappar mindre per år.

    Är överlag nöjd med Greenely men nackdelen är att dom inte visar ens egna spotpris på fakturan, utan slår ihop spotpriset med bland annat certifikat och "bra miljöval".
    Varje månad så var jag därför tvungen att maila dom för att få hela min specifikation där spotpriset är separerat från övriga avgifter.

    Hela grejen med timpris är ju att se om det blev någon skillnad mot månadsmedelpriset så att man har något att jämföra sig med ;)

    SvaraRadera
  3. Kör också Tibber timpris och installerade solceller jan -22.Hitills producerat 13900kWh och inte betalt el sedan mars -22.Har nu sålt så mkt el att jag har ett tillgodohavande på 12300kr i pott som jag får betala med under rest av året.Mkt nöjd med Tibber då jag kör elbilsladdning ,disk ,tvätt under nattimmar då priset är som lägst.Tyvärr kostar det grymt nu då priserna snart närmar sig 10kr/kWh.Övrigt har jag gjort allt,bergvärme,Kedddy-kassett .Brukar säga att jag lagt pengarna på taket istället för på banken ,pausat min aktiehandel t,v.

    SvaraRadera
  4. Jag kör också med timprisdebitering men genom Storuman energi. De har ingen app som Tibber eller Greenley men å andra sidan kan man se timpriserna på Nordpool: https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/#/nordic/table

    Skulle jag ha hus hade jag nog installerat vattenburen värme och en stor tank så att man kan värma den när elen är billig och sedan håller den sig varm över elpristopparna.

    /M

    SvaraRadera
  5. "kontentan var väl att det krävs en ökad medvetenhet om hur mycket saker drar för att kunna påverka sitt elpris".
    Elpriset påverkas väl inte beroende på vad ens elektriska apparater drar? Däremot kan ju förbrukningen påverkas betydligt om man har en gammal torktumlare eller egna solceller. Vilket alltså påverkar kostnaden, dvs pengar ut ur plånboken.

    Spargrisen som ibland är språkpolis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du förtydligade. Jag tror att många kände sig grymt kränkta nämligen.

      Radera
  6. Kör Tibber timmätning och vi brukar hamna under genomsnittspriset för månaden. Framförallt är det väl medvetenheten och det solidariska att skjuta sin förbrukning till andra timmar än vid pristoppar.

    Samtidigt kräver det tillvänjning och med en familj som kanske inte alltid är med på noterna kan det bli gnissel. "Jag måste väl få sätta igång diskmaskinen" - absolut men väntar du i tre timmar kostar det en tiondel.

    Detta har vi löst genom att ska det tvättas eller diskas sätter jag på en timer så att den går igång när det är billigare. Familjen kan sedan lasta in allt eftersom. Nya vanor men det känns sjukt att vi ska behöva ha det så här.

    Här i Skåneland har vi stor risk för periodvis nedkoppling just nu. Fram till den 18:e är det kallare och inte mycket vind. Tur att vi har kamin...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick nyss en handlingsplan från jobbet om hur nedkoppling ska hanteras på arbetstid.
      De: "se till att ha minst 1h batteri på din datorn".
      Jag: "fika"

      Radera
    2. Man får bli elturist och åka till där det finns kräm för tillfället. Det förutsätter dock att servern på jobbet fortfarande rullar... Världen!

      Radera
    3. Molnet underlättar 😅

      Radera
  7. Hur byter man elbolag från Fortum till Ellevio? Fortum är väl ett elhandelsbolag medan Ellevio är ett elnätsbolag? /Alexander

    SvaraRadera
  8. Jag kör Tibber sedan ett år drygt. Suveränt. De har inte heller en massa olika påslag per kWh, utan bara ett - en "förmedlingsavgift". Om jag minns rätt hade min tidigare leverantör eon 5 olika påslag per kWh. Sänkte priset rejält att få bort dessa. Och så blir man ju mer medveten och får syn på sitt el-beteende.

    SvaraRadera
  9. Jag hade Greenely men tyckte det verkade vara något suspekt med deras redovisning av förbrukningen, tex när jag inte var hemma så rapporterade den samma förbrukning som när jag var det trots att jag inte konsumerade mer el än kylen… när jag påtalade detta justerade de snabbt ner det, men problemet kvarstod även fortsättningsvis, konstigt höga priser när jag inte ens hade använt speciellt mycket el och timpriset inte ens var speciellt högt… så nu har jag Tibber istället, den kostar lite mer per månad (jag hade rabatterad årskostnad) men tycker det verkar stämma bättre. I övrigt var greenely lätta att komma i kontakt med. Men förbrukningen var det något konstigt med.
    /Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att elbolagets siffror inte stämde med nätbolaget, det är bara jämföra deras uppgifter. Nätbolaget är ju den part som sköter avläsningen.

      Radera
  10. Skulle nog påstå att Tibber är billigast,dom har inget påslag på spotpris utan säljer till inköpspris.Deras marginal är istället ett månadsavgift på 39kr.Samt kör du Tibber pulse så ser du förbrukningen i appen minut för minut

    SvaraRadera
  11. Jag har nu, baserat på er input, bytt till Tibbler. Erfar som någon annan ovan att det inte gjorde så stor skillnad om vi en dag stängde av alla värmepumpar mot dag vi brassade på. Man ska inte vara så rädd för att byta. Mitt nästa stora steg: Byta bank. Är så evinnerligt trött på Swedbank. Jag har egentligen inte något som håller mig kvar än gammal vana. Vill inte ha någon liten lokal bank så frågan är: Vilken av storbankerna är minst sämst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte vilken som är minst sämst. Men jag bytte från swed-jävla-bank till Länsförsäkringar bank. Nöjd.
      C

      Radera
    2. Definitivt Länsförsäkringar. Ha hem/villaförsäkring och månadsparande på 500kr (i LF global indexfond naturligtvis) så får du 20% rabatt på alla försäkringar som faktiskt redan är rätt bra pris på enligt mina sporadiska jämförelser. Tror det kallas guldkund eller nåt sånt. Sen får man ju återbäring som vida överstiger den kortavgift som finns. Tror vi fick 1300kr tillbaka i år. Då har vi hem och mopedförsäkring hos dom.

      Radera
  12. Varför överhuvudtaget ha en storbank? Man sköter ju allt över nätet och använder själv bara nischbanker.Bäst ränta och minst kostnader

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör själv Danske Bank efter att ha gjort resan Swedbank -> Länsförsäkringar. Bäst hittills och mycket nöjd. Sedan vänstrar man ju med Avanza och diverse andra.

      Radera
  13. Jag har inte gått över till timdebitering utan har fast avtal med Skellefteåkraft bundet i två år till på 0,74/kWh. Men något jag har märkt med mitt elnätsabbonemang med Vattenfall, vet inte om detta gäller andra elnätsägare, är att dom har något som kallas Högpristid. Detta gäller under november till mars och då är det högre pris mellan 06 och 22. Så även om man har fast abonnemang så kan det vara idé att ladda bilen på natten och köra tvätt och disk då, osv. Dom har iofs även två olika tariffer, som dom kallar enkeltariff då det är samma pris oavsett tid och månad, och en tidstariff, som bryr sig om tid och månad enligt ovan. Men vad jag räknat på så är det ändå bättre att ta tidstariffen, även om det blir dyrare under vintern.
    /M

    SvaraRadera
  14. Bor i elområde fyra och blev duktigt skrämd redan i somras när priserna hos Tibber var uppe i sex kronor per kWh. Bedömde då att priserna här nere i Skåne skulle kunna nå 10 kronor per kWh och köpte därför in mig i ett vindkraftverk. Nu köper jag el för 0,37 kronor kWh för 25 år framåt tack vare min andel i vindkraftverket. En bonus att man trots det får elprisstöd från staten!

    SvaraRadera
  15. Själv kämpade jag med timpris på Greenely under ett år och det blev dessvärre dyrare än rörligt månadspris. Der var verkligen inte kul att låta elpriset avgöra när jag skulle använda tvättmaskinen och spisen. Kanske det lönar sig om man kör mycket elbil, men knappast utan elbil och om man värmer upp huset med elpanna och luftvärmepump och föredrar att ha det varmt dagtid och svalare nattetid.

    SvaraRadera
  16. Tibber Norge blivit impopulära:
    https://e24.no/privatoekonomi/i/jl3dLb/omdoemmekollaps-for-tibber

    SvaraRadera
  17. Undvik Greenely!

    https://www.realtid.se/sa-lurar-greenely-tusenlappar-av-kunderna-varje-manad/

    Fick min första faktura från dessa denna månad och de har extra-debiterat ca 50öre/kWh i avgifter. De döljer dessa avgifter så kunderna inte ska tänka på de genom att baka in de i Spotpriset. Dessa avgifter blir synliga om man kräver att få den detaljerade specifikationen via kundtjänst. När avtalet tecknades via elskling.se så påstods det att de inte tog några avgifter förutom spotpriset och månadskostnaden. Dessa gömda avgifter är något som ligger på ca 7,5 öre på Tibber och de är helt öppna med den kostnaden.

    SvaraRadera