Sidor

Lärdomar från helgens matlagning

När jag satt och skrev gårdagens inlägg i lördags började snålvattnet rinna när jag läste om den vegetariska bourguignonen. Döm om min förvåning när jag insåg att i princip alla ingredienser redan fanns hemma och eftersom jag hade runt fem timmar att slå ihjäl innan resten av familjen vaknade bestämde jag mig för att köra medan jag hade andan uppe. Här kommer pedagogisk poäng ett.

Pedagogisk poäng ett: Det mesta finns redan hemma

Nedan behövs enligt detta recept för att göra en vegetarisk bourguignon för fyra personer:

- 300 gram svamp
- 1 stor rödlök
- Rapsolja
- 1½ dl torkade belugalinser
- Grönsaksbuljong
- Timjan, svartpeppar, salt, strösocker, lagerblad
- 2 morötter
- 1 vitlöksklyfta
- 4 dl rödvin
- 1 dl färsk timjan
- Svampbuljong

Nu kanske vän av ordning undrar om jag verkligen har torkade belugalinser hemma, med tanke på att jag i gårdagens inlägg sa att de enda baljväxterna som går åt hos oss är ärter och svaret är nej, jag har inte dylika delikatesser (kostar 40 spänn paketet och har för mig att IGMR kallar dessa linser för linsernas ryska kaviar). 



Men ni känner mig, jag är ju vildhjärna så jag skövlade friskt i listan. Jag saknade dessutom svampbuljong, rödlök och färsk timjan men det struntade jag i och överkompenserade istället med mer morötter, en överbliven zuccini, mer vitlök, vanlig grönsaksbuljong och torkad timjan. #sparadkrona och #bli av med rester.

Dessutom petade jag i lite egna favoriter, baserat på vad som fanns till hands. Lite oxfond, dijonsenap version rôtisseur (den med grova korn i) och lite rödvinsvinäger. Jag kokade lite potatis till och använde då överbliven klyftpotatis som - nota bene - gick utmärkt att koka. Jag är inte ens säker på att potatisen själv vet om att den var klyft, den såg helt clueless ut när jag tippade i den i kastrullen. 

Notis gällande rödvinet. Låt gå för att vi inte köper finvin i glasflaska med etikett från Umbrien men öfver min döda kropp att jag plöjer ner 4 dl rödvin i en gryta som ska bli Findus-ersättning i lunchrummet. Det blev max en deciliter och det gav smak det med.

Pedagogisk poäng två: Rensning och inventering är nyckel
Eftersom jag för dryga veckan sedan städat ur och organiserat mitt skafferi hade jag örnkoll på vad jag hade. Exempelvis en burk torkade trattkantareller från mamma. Vi hade redan använt halva burken men ni känner ju trattisarna, de sväller till fyrdubbel storlek så det fanns mer än tillräckligt för att genomföra denna rätt. 

Och linserna! Jag hittade en tetra svarta linser vid skafferirensningen som jag en stund övervägde att slänga eftersom datumet gått ut och vi aldrig äter svarta linser. Tills jag nöjde mig med en kompromiss nämligen att lägga tetran i mitt prepperförråd, enligt Lex Nöden har ingen lag. 

Nu plockade jag fram tetran igen och de svarta linserna gifte sig perfekt med grytan. Att den med råge passerat ”bäst före” var inget som märktes (f ö vet ni ju redan att man ska förhålla sig skeptisk till såna riktlinjer, till syvende och sist är det dina sinnen som tillsammans gör en bedömning).

När jag sen började följa receptet bedömde jag det som lite i överkant jobbigt. Exempelvis skulle svampen ugnsrostas med sojamarinaden och orka, så jag lät den ligga och småputtra i sojan i en liten kastrull i 20 minuter istället, parallellt med att jag stekte grönsakerna. Vilket leder mig till pedagogisk poäng tre:


Pedagogisk poäng tre: Det är du som bestämmer i ditt kök

Se recept som riktlinjer. Det slutgiltiga utförandet har du fullständigt mandat att styra över. Jag lärde mig någonstans att man ska vara väldigt noggrann vid bakning när det kommer till mått och temperaturer. Det är som kemi, man måste nå en precis effekt där ingredienserna samverkar i sin stipulerade mängd till slutresultatet. Med matlagning däremot kan man bete sig nästan hur som helst. Är inte det en befriande tanke? Särskilt om man gör grytor av det här slaget. 

När jag var liten, runt 43, var jag väldigt förtjust i den gamla amsagan Koka soppa på en spik. Jag tänker inte berätta den här för det är inte läggdags, men du kan själv läsa på länken. Kontentan är att man höstar i lite vad som helst, kryddar och sen äter man. Jag kände mig som luffaren i berättelsen när jag stod där i köket i lördags förmiddag, men en Anne Holt-deckare [från kostnadsbefriade Biblio] i öronen och hackade och fräste på saker som annars hade gått i komposten. Lite oxfond och rödvin på det, i med ett lagerblad och voilà: En rätt! Kanske inte enligt receptförfattarens standards, men enligt min måttstock.

Ett bra sätt är ju att kylskåpsgoogla. Okulärbesiktiga innehållet i kylen och mata in två-tre ingredienser på datan och se vad som poppar ut. Det resulterar alltid i något. Kanske behöver du kompletteringshandla lite, men det rör sig i regel inte om några belopp att tala om.

Grytan ovan bokförs till kostnad noll eftersom alla ingredienser redan fanns hemma, inte var ämnade för något specifikt ändamål och vissa av dem var på väg att avskrivas. Det var dessutom väldigt trevligt och kul att laborera med en egen version av grytan vilket för mig fram mot min slutgiltiga pedagogiska poäng.

Pedagogisk poäng fyra: Det är tillfredsställande och spareffektivt att laga mat

Nu kanske ni tror att jag ska älta sparsnurran kring utelunch igen men det ska jag inte. Jag tänker tala om hur mat som hobby skär i din utgiftsmassa på ett helt annat plan. En återkommande sägning i Mitt sparår är att "en nöjd konsument är en dålig konsument". Det vill säga: Upplever du att ditt liv är meningsfullt och kanske rentutav småputtrigt gemytligt, känner du inte samma behov av att driva runt i köpcentra eller på köpsajter för att få förströelse och dopaminkickar.

Tvärt om tror jag att långsam matlagning triggar utsöndring av det lugnande hormonet oxytocin. I skrivande stund sitter jag och insuper doften av sakta puttrande gryta i croc poten som jag av utrymmesskäl har ställt i matsalen. När barnen vaknar kommer det att lukta viltgryta i hela huset och de kommer att minnas sin barndom som en veritabel Astrid Lindgren-novell (och då inte de traumatiserande som Östergök eller Gull-Pian).

En annan dag i ett annat liv hade jag kanske rastlöst vankat av och an här hemma och funderat på att ta en sväng till Medskog (Hudiks bleka motsvarighet till Euforia eller vad det nu heter) för att köpa tvättmedel vilket genererat andra inköp som inte stått på listan vilket urgröpt veckopengen även för denna vecka vilket potentiellt hade kunnat leda till motivatoriskt haveri. 

Att laga mat är roligt, snudd på en hobby för vissa. Om det inte är det för dig föreslår jag att du genast gör det till en hobby eftersom ringarna-på-vattnet-effekten är så många och av så benign art. Det är kreativt, miljövänligt, lugnande, nyttigt och lönsamt. Som ett...jag kan inte låta bli att säga det och då klippa in det otäcka barnet...KINDERÄGG!


Har du lagat mat i helgen?

Mvh
FruEfficientBadass

P.s. Tack ni som börjat posta på #fruebsparår. Det är sååå kuuul att se läsarbilder! 

17 kommentarer:

  1. Att lära sig grundläggande matlagning är nog det absolut viktigaste om man vill leva lite billigare.

    Nuförtiden har man allt större och finare kök. TV, streaming och nätet svämmar över av matlagningsprogram och recept. Trots det är min känsla att det lagas allt mindre mat.

    Kanske för att man inte orkar. Kanske för att man tror att det är svårt. Och det blir ju både svårt och dyrt om man ska laga thai ena dan, indiskt nästa dag och kanske ett nytt coolt afrikanskt recept nästa dag. Mängden tekniker och specialingredienser ökar lavinartat. Mystiska kryddburkar och underliga såser fyller snabbt upp skafferi och kylskåp.

    Du har verkligen rätt i att man oftast har massor av användbart hemma men i princip aldrig allt som står i receptet. Men I väldigt mycket matlagning är det verkligen inte så noga. Faktiskt inte bakning heller. I vart fall inte bröd om man har fattat grundprincipen. Man kan ta bort, lägga till eller byta ut ganska friskt.

    Själv gjorde jag en utmärkt pytt i panna i helgen. Pytt är ju kungen av "ta vad du har"-rätter. Man behöver ju inte ens ha potatis. Ris eller andra rotsaker funkar ju också bra.

    Min pytt bestod av några potatisar som skalades, tärnades och råstektes. Parallellt med det stekte jag lök, rester av julskinka, överbliven stark ungersk korv som definitivt hade sett bättre dagar och snabbt uppkokt brysselkål som återfanns isig och ledsen längst in i frysen.

    När potatisen var gyllene och mjuk blandades allt ihop. Kryddades med salt och peppar. Till det stekta ägg. Äggen var definitivt på dekis långt efter bäst före men man kan testa i kallt vatten om de flyter eller sjunker. Om de sjunker är de OK.

    Det här blev faktiskt en av de godaste pyttar jag har gjort.

    Och jag som tyckte att jag egentligen borde gå och handla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Kommer osäkt att tänka på konceptet "fried rice". Du tar vad du har av vissna grönsaker i kylen och fräser på. Räcker med ett par morötter, en klyfta vitlök och en halvledsen broccoli. Sen i med en batch kallt ris som legat och törkat i kylskåpet. När det hela brynts (liten skorpa på riset gör inget) häver du på soja, peppar och sesamolja. Helt underbart. Extra lyx med stekt ägg och srirachamajonnäs till.

      Radera
  2. Vi (maken) gjorde en vegetarisk bourguignon med kokta rödbetor i (ist för kött) OMG det var så gott!!! Rödbetornas konsistens tog köttets plats perfekt.. (Nu börjar det vattnas i min mun...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, nu blir denna vegetarian sugen på receptet... ;-)

      Radera
    2. Tror det var något som detta maken gjorde: https://www.koket.se/rodbetsbourguignon-med-pure-pa-mandelpotatis

      Men jag tror han kokade rödbetorna för sig i en kastrull och pytsade i dem på slutet (ist för att ugnsrosta).

      Radera
  3. Håller med om att det är något meditativt och tillfredsställande med matlagning. Efter många år vid spisen blir det också allt lättare för mig so f d receptslav att modifiera rätterna. Tänker mig detta till helgen med ett gott mos och är helt inne på egen torkad svamp, svarta och/eller gröna linser i stället för beluga-dito, torkad timjan (helst från Österlenkryddor; den doften!) i stället för färsk, grov dijonsenap och vinäger. Jag tycker det är något med syran i vinäger som lyfter linserna. Kör just nu ett försök med fyra preppade vegorätter från boken Prepp. En kämpig start, men nu står en maffig lasagne med ratatouille, linser och rostade valnötter redo att bara gräddas som kvällens middag och framtida luncher.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. "men nu står en maffig lasagne med ratatouille, linser och rostade valnötter redo att bara gräddas som kvällens middag och framtida luncher." Vill du bli min hemmafru?

      Radera
  4. Ja, jag brukar också kylskapsgoogla. :-) Och man hittar ju alltid inspiration. Denna helgen var det våra sista egenodlade potatis, en påse färsk svamp som inte hade använts under veckan och en bit pecorino som hade sett sina bästa dagar. Dessa sökord plus "gratäng" (gratänger och grytor är perfekt för att ta hand om rester) gav tillräckligt med inspiration för en jättegod potatis-svamp-gratäng, kryddad med kyndel, rosmarin och vitlök. Idag kommer jag att njuta av den sista portionen. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyndel! Bara ordet får snålvattnet att rinna.

      Radera
  5. Det är verkligen tillfredsställande med billig mat som alla gillar. Tisdag är hos oss linssoppans dag, den turkiska varianten mercimek corba med rejält med spiskummin, mynta och chili. Till det en plåt foccacia, alla 5 hemma mätta och nöjda under 60 spänn. Speciellt bakning ger #sparadkrona-pirr pga mjöl är billigt jämfört med bakvert som är löjligt dyra i butik. Havrebollarna kostar 35 spänn på Gateau! Kanelbullar i frysen skapar vardagslyx som barnen älskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev nyfiken på receptet mercimek corba och googlade. Den ser ju väldigt enkelt ut. "Har allt hemma" minus de röda linserna. Och "pulbiber" som jag förstått kan ersättas med chiliflakes.

      Radera
  6. Är det okej om jag anmäler dig till Sveriges mästerkock på fyran?

    SvaraRadera
  7. Pluspoäng för grytvante med Josef Frank-elefanter.

    Magnus

    SvaraRadera
  8. Haha, svarta linser är ju belugalinser. Funkar också bra med små gröna linser/puylinser!

    Min regel vid matlagning är att hålla sig till samma kök, alltså inte vilt blanda smaker från olika världsdelar. Då blir det ofta bra! Alltid tomater i olika tetror/konserver, linser, lök, vitlök, smaksättningar och kryddor hemma. Det går alltid att göra en daal, pastasås osv med detta. Mina kryddlådor är dock ganska välfyllda, det är utöver baskryddorna typ chiliflakes, aleppopeppar, gochugaru, pul biber och 3 sorters svartpeppar...

    SvaraRadera
  9. Lite s på rester: potatisplättar och Rotmos plättar andra dagen.
    Havregrynsgrötsrester och ris gör jag bröd på. https://youtu.be/-oRs9XeMqPk
    Idag gjorde jag en stek på en billig fläskytterfile, supergott:
    https://diethood.com/pork-loin-roast-recipe/
    Grönsakssoppa med flammenkuchen
    Potatisvåfflor med cream fraiche, rödlöken och bacon eller kokt skinka.
    Misir Wat (etiopiska linsgryta) med bovetepannkakor

    SvaraRadera
  10. Några till:
    Gyros på fläskytterfile med hembakade pitabröd
    Dahl (indiska linser) med hembakat namn
    Arroz a la cubana (googla)

    SvaraRadera