Sidor

Läsarberättelse 16

Här kommer en läsarberättelse från Minna:

--------------

Känner mig träffad av uppmaningen att skicka in min historia eftersom jag verkligen är en tyst läsare. Kommenterar under namnet Minna, men jag är osäker på om jag överhuvudtaget har gjort det här. Skäms på mig! När jag hittade hit första gången blev jag fast. Är svag för personer som verkligen kan skriva. Och nu så tänker jag ta tillfället att hijacka bloggen för att få hjälp med ett nära i framtiden dilemma och som samtidigt bjuder enorma möjligheter.

Vem är jag?
En ensamstående (enastående!), hyfsat fräsch människa med några år kvar till 40, boende i Uppsala. Min frugala resa började ta fart när jag vid årsskiftet 2013/2014 kom över en köpstopp-blogg. Vid den här tiden fann jag också Jacob Lund Fisker, men tänkte att ”det livet är alldeles för extremt”. (Det är ju inte för inte hemsidan heter Early Retirement EXTREME…) Så jag gav upp tanken och gömde det långt in i vrån ”Förbjudna tankar som gör dig olycklig”. 

MEN, hursomhelst: köpstoppet förändrade mitt liv. Efter studierna ökade konsumtionen när resultatet av slaveriet aka de fyra gånger 40 timmarna förlorade livet, damp ner på kontot. Jag såg till att kontot var så gott som tömt den 24e. Köpstoppet fick mig att inte bara ta hand om det jag har och att minska min konsumtion, utan också fundera på filosofiska frågor som ”Vad ska jag göra med alla pengar som blir över?” och ”Är det här allt?”. Utan att bli att för filosofdepp så spolar vi fram några år till 2019 och det är då jag finner dig, FruEB. Då inser jag att det faktiskt är möjligt att göra en exit. Jag får fler idéer när jag läser de eminenta kommentarerna i kommentarsfälten och trillar in på andra inspirerande bloggar. Det här är faktiskt möjligt!

Läget nu!?
Det har gett mig så otroligt mycket att läsa och lära mig och inspireras, så nu har jag lyckats förändra tillvaron till inte bara dräglig utan också välbehaglig. Nu ser livet ut som följer: Sitter i en högt belånad lagom stor (läs: liten) lägenhet med fantastiskt läge, ett litet men växande kapital i indexfonder och har ett arbete på 75% som jag trivs med (hörde ni det?!). Livet som det är nu är ganska bra och en tillvaro jag kan fortsätta leva under många år framöver, men vem vill inte helt disponera över sin tid? Arbetet ger mig möjlighet att under rimliga former ta sovmorgon eller gå tidigare en eftermiddag om jag behagar det, och den flexibiliteten värderar jag högt.

Spännande framtida möjligheter– Här behöver jag er hjälp
Så vad har framtiden att vänta? Om jag fortsätter att arbeta 75 % och spara i den takt jag gör nu så har jag en väldans massa år kvar till exit. MEN, det finns andra överraskningar på vägen som gör att det kan bli tidigare eller, kanske lite oväntat, ta längre tid. För att sluta svamla: inom ett år eller två (tre) väntar generationsskifte. Tanken är att jag ska ta över fritidshus med åretruntstandard, syskon två får lägenheten vid solig strand i utlandet + pengar och syskon tre får andelsstuga i fjällvärlden + pengar. Föräldrarna behåller huset de bor i till de hamnar i jorden. Det är när pengarna kommer in i bilden som det blir jobbigt. 

Om jag vill ha stugan på landet så ska jag ge en summa till syskon ett och två för att det ska bli “lika". Fullt möjligt, absolut, men vill jag nolla mitt sparade kapital? Belåna stugan - får man göra det med ensam inkomst om man redan sitter på ett annat lån? Sälja lägenheten? Sälja fritidshuset? Ta ett högre betalt heltidsjobb? Som det ser ut nu ekonomiskt så klarar jag både lägenhet och stuga, men då finns så gott som noll utrymme till sparande ( I alla fall om räntorna fortsätter att ligga runt 4-5%).

Vad ska man tänka på rent ekonomiskt när det gäller generationsskifte? Vilka är mina valmöjligheter? Och sen lär man ju ta hänsyn till den känslomässiga biten av pengar också. Hur gott sover man om man är belånad långt upp över öronen? Tips och idéer mottages tacksamt!

/Minna  

38 kommentarer:

  1. Älskar du fritidshuset? Kan du bo där permanent eller ligger det för långt bort från jobbet?

    Jag skulle välja lägenheten ELLER fritidshuset, men jag mår dåligt av lån och avsaknad av buffert.

    Kan pengarna ges till syskonen först efter föräldrarnas hus är sålt (när de har dött)? Eller som förskott på arvet?

    Jobbig sits. Är olustigt att tänka på död, arv och att människors tillgångar kan generera bekymmer. Lycka till hur du än gör! Hoppas du får bra kommentarer som kan hjälpa dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för värdefulla tankar och frågor!
      Huset är för långt bort från jobbet för att pendla och vill jag flytta dit så bör jag byta arbete.

      Hur allt ska gå till är inte klart än och vem som ska få vilka pengar och när. Det var ju en bra tanke att fundera kring när utjämningen/uppdeliningen ska ske. Det behöver ju givetvis inte ske samtidigt.
      /Minna

      Radera
  2. Svårt dilemma och förstår att det känns jobbigt.

    Kan du hyra ut fritidshuset så att du t om går plus tills du slutar jobba och då kan du kanske sälja lägenheten och flytta till huset?

    Om du inte i en framtid kan tänka dig att bo mer eller mindre permanent i huset, då skulle jag säga att du ska sälja det redan nu.

    Lycka till med ditt beslut
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      En idé jag har funderat kring är att hyra ut lägenheten i två år (Det är maxtid för föreningen). På så sätt blir ekonomin lite mer hållbar. Har någon av er erfarenhet av uthyrning av fritidshus när man själv vistas där en del?

      Radera
  3. Intressant historia, en tanke som slog mig är hur man hinner utnyttja dessa fyra hus, ett i utlandet dessutom. Vi har ett fritidshus med åretruntstandard som jag har ärvt utöver villan, och vi är i princip aldrig där. Huset ligger ute för försäljning men marknaden är sval.

    För mig personligen lockar absolut en utlandslägenhet + pengar, det är ju en dröm för många. Men som vanligt, hur ofta hinner man vara där och vad kostar en flygbiljett? Har man vuxna barn, eget företag som tillåter att man är iväg 2-3 månader om året, är det ju gjutet att slippa svenska november, december och januari och åka ner till värmen och må bra.

    Andra älskar ju detta med skidåkning och snö och hade väl hellre valt fjällstugan.

    Sen är väl frågan, vad är detta med generationsskifte egentligen? En gåva kan man ju göra vad man vill med, eller är det något sorts krav att fastigheten inte får säljas?

    Huset i sig som de bor i nu är ju inget problem, köp ut nåt av syskonen om du är intresserad, eller säljer ni huset och delar på pengarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen och tack för kommentar och lycka till med försäljningen av fritidshuset!

      Nej precis! Viktigt att tänka på är hur mycket tid man har att spendera på respektive ställe och om det är rimligt att ha kapital bundet i tex lägenhet om det visar sig att man nästan inte bor där alls. Bra att du tar upp krav i förhållande till gåva. Inser nu att det verkligen är viktigt att vi pratar igenom alla möjilga tänkbara scenarion så att ingen varken syskon eller föräldrar blir besviken efteråt. Det kan ju förtsås hända iaf, men har man gått igenom allt så har man ändå gjort allt man kan, tänker jag.

      /Minna

      Radera
  4. Ett mellanting kanske skulle kunna funka beroende på vart stugan ligger. När du inte är där hyrs den ut och när du är där hyr du ut lägenheten. Eller i alla fall några veckor/år på något av ställena.
    Det skulle inte vara ett alternativ för dig att gå upp till ca 80% i arbete så utökar du din inkomster med 5%?
    Om jag hade haft intresset för de båda bostäderna så skulle jag försöka hitta ett sätt att få någon typ av inkomst på det under de tider de inte används.
    /Lotta

    SvaraRadera
  5. Sälj...absolut. Ett ägande innebär alltid extra utgifter på saker som måste göras och det tar även tid. Jobba mera för att klara utgifter för att ha en sommarstuga som man kanske inte hinner använda...nä. By the way...kul att läsa om ditt liv !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så mycket text CS men du har sammanfattat det hela på ett enkelt sätt. Kvarstår väl egentligen bara frågan kring affektionsvärdet av stugan och hur det är okej att disponera "gåvan"? to

      Radera
    2. Tack för kommentarer!

      Tidsaspekten är verkligen något att tänka på både om jag väljer att gå upp i tjänst och sen underhåll på huset också, både ekonomiskt och tidsmässigt. När det kommer till affektionsvärde så står föräldrarnas gård högre än fritidshuset.

      /Minna

      Radera
  6. Själv skulle jag rekommendera er alla syskon att sälja alla fastigheter etc och dela på pengarna. Kommer bara surt efter annars i form av avundsjuka mm. Och vill man verkligen ärva stuga eller liknande? Vill man inte skapa sitt eget liv och göra egna val....?
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag håller med det här

      Radera
    2. Tack för kommentar!

      Avundsjuka och bråk är ju något man vill undvika. Visserligen är vi ganska olika, så jag tänker att det inte blir något problem med uppdelningen,Det är bara det här med affektionsvärde som ställer till det. Men ännu bättre att dela på pengarna så att man kan vara fri att bestämma själv.

      /Minna

      Radera
  7. Nämen! En Uppsalabo! :-D Minna, om du vill träffas och prata (vad som helst, men såklart en del FIRE) så maila mig.

    När det gäller ditt dilemma så skulle jag bara behålla stugan ifall den betydde supermycket för mig. Annars är det bättre att sälja och kanske köpa en annan stuga om x år när ekonomin är stabilare och du verkligen känner att du har suget.

    Jag köpte min drömstuga (som jag bodde i permanent) för tio år sen och det blev en dyrköpt läxa. Förlorade minst 400' på köpet, har aldrig riktigt velat räkna samman förlusten. Så därmed är kanske mitt svar lite färgat.

    Men maila mig så tar vi en promenad och diskuterar livets alla jobbiga beslut. :-D

    SvaraRadera
  8. Ja, det verkar ju jobbigt att redan sa ung bara arbeta 75%, vänta pa ett arv och planera för tva boenden. Kamma dig och skaffa dig ett heltidsjobb! Och sluta gnäll!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken trist kommentar, undrar varför du kände behov av att skriva den? Själv är jag tacksam över bloggar och Läsarberättelserna, som visar bredd på såväl ekonomiska situationer, bakgrund och olika funderingar. Hoppas du Annika förstår att skriva denna typ av kommentar knappast uppmuntrar folk att dela med sig av sina Fire-funderingar och berättelser. Tack Minns för din berättelse! Hälsning, Lisa

      Radera
    2. Men Lisa, hon efterfragade ju tips och det fick hon av mig. Sen att du inte delar min uppfattning har jag inga problem med. Men ska man bli FIRE far man göra uppoffringar i yngre ar och Minna är ju inte ens 40!
      /Annika

      Radera
    3. Jag undrar vilka fler än dig som uppfattar tips som ”kamma dig”, ”sluta gnäll” som värdefulla eller hjälpsammas. Jfm gärna dem med övriga betydligt mer konstruktiva tips som dessutom har en trevlig ton i denna tråd. /Lisa

      Radera
    4. Jag trodde att Minna efterfragade rad om hur man blir FIRE, men du Lisa kanske bara vill bli gullad med? Och sa undrar jag lite varför du svarar i hennes ställe. Fru EB har ju möjlighet att ta bort mina kommentarer om hon tycker att de stör hennes blogg.
      Och om du undrar, jag är FIRE sedan länge.
      /Annika

      Radera
    5. Svarar endast i mitt eget ställe. Undrar inget över dina ekonomiska förhållanden heller. Sätter här med punkt på från min sida. /Lisa

      Radera
    6. Herre.. Vilken otrevlig kommentar, fick du inte lära dig att har man inget snällt att säga så ska man hålla tyst? Sluta gnäll själv! Du kanske skulle må bra av att börja jobba istället för att hoppa på folk på nätet och hata.

      Jag är heller inte ens 40 och jobbar inte heller mer än 75%, jag ser hellre ledig tid nu än kanske ledig tid senare i livet.
      FruEB är inte heller FIRE så vad gör du här?!

      Radera
    7. Är det någon mer än jag som vill ha en läsarberättelse från Annika?

      Radera
    8. Visst, det kan jag väl bjuda pa. Förutom jultidningsförsäljning i unga ar, hade jag mitt första sommarjobb som 15-aring, det varade tre somrar och dessutom jobbade jag varannan helg som 18-aring. När jag var 19 började jag heltidsjobba till dess att jag var 35, förutom ett ar da jag studerade. Sedan lämnade jag Sverige och jobbade i lite olika europeiska länder tills jag var 50. Da var jag FIRE. Jag har alltid varit sparsam, men känner inte att jag försakat nagot alls. Har rest i fyra av sju världsdelar, jobbat globalt och gatt fran lagavlönad till höginkomsttagare. Ager mitt boende i världens bästa stad, har samlat i ladorna sa att jag kan leva som jag vill. Fler fragor?
      /Annika

      Radera
    9. Vet inte varför men får en känsla av att Annika är 50-talist möjligen tidig 60-talist som emellanåt tittar för djupt i glaset, ensam och lite rusig tycker hon trots allt att hon gjort det jäkligt bra. Uttryck som "kamma dig" är förmodligen arvegods från hennes hårt arbetande far som var kvar på fabriken i 40 år, kanske dog han av stenlunga någon gång på sjuttiotalet. Ingen ursäkt men en förklaring till hennes attityd gentemot sina medmänniskor. Inte stryka medhårs utan snarare mothårs bara för att.

      Radera
    10. Kul analys, och pa en punkt har du faktiskt rätt, 60-talist javisst!
      /Annika

      Radera
  9. Spontant skulle jag säga, sälj stugan. Den kommer troligen kosta en massa att äga. Jobbigt med en present som innebär en börda för mottagaren.

    SvaraRadera
  10. Jag är lite äldre än du så mitt råd blir: sälj lägenheten och bosätt dig i sommarstugan (byt jobb om du måste).

    Under våren har jag bott i familjens sommarstuga i Bohuslän. Nu är jag hemma i stan (Stockholm) i ett par veckor för att syskonen skall få semestra där. Vantrivs redan efter ett par dagar och längtar tillbaka till tystnad som bara avbryts av fågelsång, långa simturer i saltvatten, att få fotvandra längs skogsstigar utan att möta någon på timmar. Får ge mig till tåls till slutet av juli sedan blir det Bohuslän igen till oktober eller november.

    I all välmening,

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan verkligen förstå dig, Max, när du skriver att du längtar bort från stan. Det är nog bakgrundsljudet som stör mig mest, med all trafik.

      /Minna

      Radera
  11. Kanske kan dina syskon vänta med kontanttransferering tills föräldrahemmet säljs, eventuellt kan ny värdering av samtliga fastigheter ske då. Eller, så kan de summorna som du skall bidra med skrivas in i testamentet, som förbehåll. Visst har ni professionell hjälp, va? Jag antar att det inte finns något att realisera nu i din lott, något att stycka av eller liknande. Det är ju annars lovvärt att ta itu med detta medans föräldrarna är rediga. Se det som två processer, en som rör dina föräldrars vilja och en annan som rör ditt liv. Man behöver inte lösa båda samtidigt, ett liv är långt. Fastigheten har ju ett värde, värderingar vid arvskifte brukar ju vara generösa mot mottagaren, jag skulle nog ta det ”onda” med det goda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Peter för din input. Självklart finns professionell hjälp, och precis som du skriver så tänker också vi att det är viktigt att vi gör upp allt innan. Har erfarenheter av att en sorgeprocess grumlar omdömet och tar fram det värsta ur människor, samt att man kanske ger upp sin "del" för lätt och därmed blir besviken senare.

      "Se det som två processer, en som rör dina föräldrars vilja och en annan som rör ditt liv. Man behöver inte lösa båda samtidigt, ett liv är långt. " Tack för detta!

      /Minna

      Radera
  12. "att det faktiskt är möjligt att göra en exit" men kom ihåg att det inte gick så bra med exiten

    Jag skulle be föräldrarna säljer fritidhuset och ge dig pengarna istället - låter krångligt annars

    SvaraRadera
  13. Hej! Jag tänker att om du är nöjd med ditt liv avseende boende och arbete så kör på som du har det, alternativt jobba mera nu för att få in mer pengar att skapa pengamaskin för, o sedan kunna välja fritt hur mycket/ lite du vill jobba senare i livet. Vad gäller arv och uppdelning av fastigheter från era föräldrar så är frågan hur intressant du tycker att stugan är? Vill du vara där, kunna bo där, eller är du lika gärna utan den? Har den funnits länge i släkten? Var det ni syskon eller era föräldrar som bestämde vem som skulle få vad? Är ex. någon annan fastighet mera intressant för dig eller vill du hellre få pengar rakt av och ingen fastighet? Vad vill/ tycker dina syskon? Är de intresserade av "din" stuga så tycker jag att de ska tillfrågas först innan den blir till allmän försäljning ( om du inte vill ha den kvar och funderar på att sälja den), särskilt om ni har många minnen och anknytning dit. Är dina syskon intresserade av sina tilldelade fastigheter och nöjda med uppdelningen, eller föredrar de någon annan lösning? Fundera på vad du känner och tycker först, utifrån det kan du sedan stämma av med de andra vad de tycker är bäst. Men oavsett vad ni kommer fram till, tänk efter noga FÖRE. Om ni säljer något så är det borta ur släkten, antagligen för alltid. Stort lycka till!

    /P

    SvaraRadera
  14. Roligt med en läsarberättelse med ett dilemma att diskutera kring! Jag skulle sälja stugan om jag inte planerar att bo där mer eller mindre permanent. Kan stugan eller pengar från stugförsäljning hjälpa dig komma närmare hur du vill leva idag och på sikt?

    SvaraRadera
  15. Tack för intressant berättelse Minna. Som inspel till sommarstugedebatten vill jag skicka med att undersöka möjligheterna för uthyrning. Vi ärvde en sommarstuga och köpte ut min mans syster. För att finansiera utköpet la vi ut huset på Airbnb. Det har visat sig vara en mycket lönsam affär. Upp till 50 000:- är dessutom skattefritt. Nu varvar vi uthyrning med att vara där själva och intäkterna täcker utgifterna och resten investeras på ISK:n. Under senaste tiden har jag börjat drömma om att flytta dit om några år när barnen är utflugna. Det trodde jag inte 2016 när vi övertog huset. Så det kan vara värt att påminna sig ibland om att man kan ändra sig.
    Lycka till!
    /Frugala hedonisten

    SvaraRadera
  16. MIN MAN BORTA OCH DR SUNNY TAR HONOM TILLBAKA TILL MIG OCH JAG ÄR DELAGAD OCH MÅSTE SPRIDA DE GODA NYHETERNA

    Jag heter Lotto. Jag var traumatiserad och trasig när min man lämnade mig och jag kunde inte återhämta mig på flera månader. Jag gjorde allt jag kunde för att få tillbaka honom men utan resultat. Jag åkte till en annan stad i hopp om att börja om. Jag kom i kontakt med en annan man som jag försökte vara med, men det gick inte för jag kunde inte älska honom. Jag visste att jag fortfarande älskade och ville ha tillbaka min man. Så jag började leta efter hjälp och det var då jag hittade DR SUNNY ur olika perspektiv och läste om honom. Vi började prata och jag fick honom att förstå allt jag behövde veta, jag litade på honom och följde procedurerna. Han arbetade för mig och återställde kärleken och kopplingen mellan mig och min man och direkt efter 48 timmar som han lovade tittade min man upp mig och vi pratade och han kom ner för att se mig var jag var och vi fixade saker och det hände lyckligt tillsammans igen. DR SUNNY är pålitlig och kan hjälpa dig också om du vänder dig till honom för något. Bara WhatsApp honom +2348082943805 eller kontakta honom via e-post: drsunnydsolution1@gmail.com

    SvaraRadera
  17. Lite sen på bollen, men läser ikapp en massa bloggar nu! Det som slår mig när jag läser inlägget och alla kommentarer är att vilka val man gör ändå måste styras av hur man vill leva sitt liv. Oavsett vad som är mest ekonomiskt så blir ju inget bra om man inte trivs med den livsstilen. Några tycker man ska sälja stugan, andra lägenheten. Skulle du hellre vilja bo på landet så är det ju en strategi att sälja lgh och byta jobb. Vill du helst bo kvar i stan och mår dåligt av för små marginaler, sälj stugan. Gillar du båda är ju tipsen du fått om att hyra ut stugan för att finansiera den jättebra!

    SvaraRadera