Sidor

Husesyn 3: Barnens rum och balkongerna

Barnen har nu äntligen fått sina hett efterlängtade rum. De har förvisso rum hos sin far, men de är små och på halvtid. Nu har de, jag citerar dem, "normala" rum. Minstingen drog nitlotten i sin pappas lägenhet så hon fick välja först och tog givetvis det största rummet. 


Rummet kommer med två starka USP:ar nämligen en inglasad balkong och en walk in closet. Denna garderob används ganska sparsamt och kan därför användas som övningsrum. Eftersom hon är väldigt mån om att ingen ska höra henne spela är det ett perfekt utrymme: Hon kan stänga två dörrar mellan sig och oss och en radda med mina sällankläder (in till höger) ger perfekt mjuk akustik.


Om ni tycker att sovrummet är lite trist och själlöst beror det på att hon tagit över vuxenmöbler (vår gamla dubbelsäng, vårt gamla sängbord och en boomermatta från landet) i kombination med att hon inte kommit på vad hon själv vill ha. Missförstå mig inte: Sängen blir kvar. Men skulle hon hitta en matta eller ett sängbord på andrahandsmarknaden är inte jag den som är den. Hon får gärna också ha något på väggarna, men hon har svårt att ta beslut.

Det andra barnet var mycket nöjt med sitt rum vars fördel är fönster i två väderstreck och en trevlig utsikt.


Sängen var ett lyckokast. Jag köpte denna 140-cm säng med svart sammetsgavel på Blocket för 2 400 kronor. Den var i perfekt skick och hade stått i ett gästrum. Jag skulle tro att den ny kostade minst det dubbla. Jag hade inte mätt väggen innan så det var en lycklig slump att den var exakt lika bred som gavelväggen. 

Eftersom gaveln var svart bestämde vi att svart fick bli en del av färgtemat (tillsammans med grått, vitt och rosa). Därav ramarna, affischerna, överkastet, den svarta spotlighten ovanför sängen och lite andra detaljer. Här ser ni förresten String pockethylla ovanför sängen. 

Från att ha undvikit att bo hos mig vill hon nu bara vara i sitt rum. Jag försökte köra ut henne en fredag för ett tag sen på grund av besök och behov av gästsäng, men då tjatade hon sig tillbaka igen för "jag längtar så efter min säng!". Bara en frånskild förälder kan förstå värdet av sådana ord. Jag är så glad över att jag lyckats skapa ett hem åt di små.

Jag har tvenne balkonger. Helt onödigt om du frågar mig. Jag är inte ens så förtjust i balkong och min erfarenhet är att det inte sitts där så mycket utan att de mest blir lagerplats för tomma krukor, blomjord och diverse skräp. Men än så länge har jag lyckats hålla det rent och jag har till och med gjort några små blomsterarrangemang.


Bild vänster: Den stora balkongen i sydläge. De fina utefåtöljerna har jag fått av en kompis som skaffade nya och de kan ställas separat eller dras ihop till en soffa. I mitten ett utebord från Ikea jag fått av en annan vän. Jag har en grupp med uteväxter på vardera balkong, precis lagom ambitionsnivå för mig. Jag har utebeslysning (batteridriven på timer) i båda krukorna.

Till höger: Den lilla inglasade balkongen med utgång från minstingens rum. Den är erbarmeligt möblerad med fällstolar och ett av de gamla sängborden samt en sisalmatta som sett bättre dagar. Men eftersom jag har på känn att jag inte kommer att vara där så mycket spelar det mindre roll. 

Nu har jag gått igenom hela lägenheten utom badrummet men det måste få ett separat inlägg eftersom jag har många doktriner kring våtrum.

Mvh
FruEfficientBadass

Husesyn 2: Kök

På samma sätt som vardagsrummet fyller två funktioner (umgänge och arbetsplats) ska köket rymma två diametralt motsatta aktiviteter: Intag föda samt sömn (för mig). Varför så knasigt? För att jag flyttat till tre rum och kök och jag har två tonåringar som behöver eget rum mer än jag. 

Dessutom bor de på annan adress två av fyra veckor, och då kan jag slagga i någon av deras sängar. Jag skriver detta eftersom de inte läser bloggen, annars hade de blivit skogstokiga. Men av rättviseskäl delar jag min tid mellan 15-åringens och 17-åringens säng. 

Första gången jag var inne i detta kök på visningen slogs jag av hur stort det var (tror det är 16 kvadrat). Rent tekniskt är det det största sovrummet och jag tycker inte att det finns någon motsättning i att här ha såväl matbord som bäddsoffa. Bäddsoffan är ju också bara bäddad kvälls- och morgontid och ofta har jag hunnit bädda ur den innan barnen vaknat. Gäster älskar soffan och hamnar ofta just där med orden: "Man borde skaffa en soffa till köket".

Bordet köpte jag också till förra flytten och det går att lägga i iläggsskiva vilket ger plats för 8-10 gäster. Ett optimalt format hade ju varit ett runt bord med iläggsskivor, men jag är inte riktigt där än, jag är för fäst vid det gamla bordet. Dels för att det är så funktionellt, men jag gillar också det ljusa trät som på feng shui light-manér lättar upp de grå, kala väggarna. 

Kök dagen efter inflytt

När jag flyttade in började jag med att möblera med det jag redan hade. Exempelvis den stora, mörkgrå matta som i tidigare boendet låg i rummet. I den lägenheten passade den bra, eftersom väggarna var ljust ljust rosa och rummet flödade av dagsljus och ljusa möbler. Men när jag nu möblerade det gråmålade köket med grå matta, grå soffa, grå stolar, grå duk, mörkblå gardiner och trist takbelysning fick jag knappt luft. Det kändes som en cell. Inte ens Josef Franks "Fåglar" som väggbonad fick känslan att släppa, varför jag gjorde en del förändringar. Som inbegrep shopping. Följande införskaffades:

- En mindre matta i naturmaterial (sisal?) som visade mer trägolv.

- Bordstabletter i linneimitation (25 kr styck på Jysk) istället för grå duk (mer synligt trä).

- Ljusgrå, lättare mörkläggningsgardiner som smälter in i väggarna (Ikea).

- Fönsterlampor i naturmaterial (bambu?) som kastar ett härligt sken över väggar och tak kvällstid. 


Kök efter


Min sovhörna

Jag blir lycklig varje gång jag äntrar köket, särskilt soliga dagar. Det känns som att jag bor i en fyr. Jag har aldrig bott så här högt upp i ett hus (tre våningar) och jag har utblick i tre väderstreck. Därtill är huset helt ljudisolerat såväl utåt (man hör ingen trafik) som mellan lägenheterna. Vilket är skönt om man likt jag har barn som bråkar i falsett. 

Några ord om mönsterkakafonin i ovan bild. Det kanske inte känns helt intuitivt att blanda tre mönster ("Manhattan" på kudden, "Fåglar" på tyget och "Celotocaulis" på lampskärmen) men då måste jag påpeka att DET SKA VARA SÅ. Det är bara att gå in på Svenskt Tenn och se deras show rooms. 

Vän av ordning kan nu referera till inlägget om vardagsrummet där jag dissade för många mönster. Till mitt försvar säger jag att a) Mina köksmönster är koncentrerade till liten yta i ett i övrigt avskalat rum och bildar på så vis en fokalpunkt och b) Konsekvens är för töntar.


Jag spinner dessutom vidare på Manhattan i en bricka ställd i det utrymme som finns under ett köksskåp, dessvärre stilmässigt illa matchad med en kruka jag lånat av mamma som jag förvisso gillar, men som är lite för pastellig för att matcha primärfärger. 

Jag passar på att tipsa stockholmare om att gå på Liljevalchs innan 12 januari och se "Svenskt Tenn: A Philosophy of Home", en av de bästa utställningar jag varit på där. Den är även barnvänlig i det att man byggt upp en mängd interiörer i miniatyrformat, så det är som att gå och glutta in i dockhus. Det är också en hållbarhetsfest och man förstår varför prylarna är så dyra: Tygerna screentrycks, glaset handblåses, möblerna karvas av små familjesnickerier runt om i landet. Svenskt Tenn är skönhet, hållbarhet, tradition, design, filosofi, altruism och konsthistoria, som ett dyrt kinderägg för tanter. Skapat av en västgötakvinna i konstnärligt samarbete med en österrikisk man, idag en stiftelse. 

De förra hyresgästerna hade en mikro i ovan nämnda nisch (yes, nu hoppar jag tillbaka igen). Personligen anser jag att [fristående] mikros är själadödande, så jag gömde den uppe i ett överskåp där den får stå och skämmas. Jag vet inte om ni minns att jag köpte en begagnad mikro på Blocket när jag flyttade sist. Den var rostig inuti och knapparna är på finska. 


En nackdel med lägenheten är att den med ett undantag (det andra köksfönstret) har smala fönsterbräden. Det är omöjligt att ha stora krukor i fönstren, vilket är en sorg. Ovan har jag försökt göra det bästa av situationen och grupperar två krukor och en av min sons skulpturer i triss. Detta enligt Lex Frida Ramstedts "Handbok i inredning och styling". Kanske Sveriges bästa inredningsbok? Nu såg jag dessutom att hon utkommit med en ny: "Handbok i möblering" som definitivt hamnar på min julklappslista (tag notis mamma).

Vad mer finns att säga om köket? Jag är ju stor fan av fria bänkytor, eftersom ett kök ofta är utrustat med fiffiga förvaringslösningar av typen skåp och lådor för sådant gemene man gillar att ha på full display framme såsom smaksättare, byttor med köksredskap, diverse mög etc. Vilket är kontraproduktivt då dessa saker såväl hindrar lustfylld matlagning som att de samlar damm och flott. Men jag har i detta boende beviljat ett undantag nämligen ett knivställ. Kicking and screaming, då jag ogillar den typen av kolosser man såg i varje svenskt hem under 80- och 90-talen, ni vet vilka jag menar:


Jag ogillar dem av flera skäl. Dels det uppenbara: Att de tar mycket plats. Dessutom tycker jag att de är pretentiösa: "Se på miiiig, mästerkocken, jag måste ha mina verktyg i en friktionsfri kloss!". Sen vet ju ett barn att display av knivar är dålig feng shui, särskilt om eggen är synlig som på de där magnetlisterna folk envisas med att dra upp på kaklet vid spisen. Jag har också en mycket osmaklig historia om en väns knivblock, en händelse som utspelade sig i Hongkong för runt tio år sen. Låt oss säga att de små springorna är perfekt BB för kackelacksmammor.

Men, efter att ha kunnat konstatera att mina knivar har en tendens att slöa till sig i kombination med att jag har ont om lådutrymme att lägga dem i, har jag nu fallit till föga och skaffat mig ett magnetiskt knivblock i trä. Eller block och block, det är en rätt tunn skiva i akacia. 


Man lägger bara kniven mot skivan och kan välja att låta eggarna vetta mot väggen, vilket är en något förmildrande omständighet ur ett feng shui-perspektiv. Dessutom tar den mindre plats än den huggkubbe till knivblock jag växte upp med. Inte i. Hade jag vuxit upp i ett knivblock hade jag varit kackelacka. 

Nog om köket. Kreativ input?

Mvh
FruEfficientBadass

3 tankar om ekonomi

Tanke 1: Skojighetsgraden i sparande

I ett inlägg från Frihetsmamman för ett par veckor sedan ("Är det jobbigt att tvingas vara sparsam") skriver hon bland annat:

"Men ja, visst är det roligare att vara sparsam när det inte är ett måste".

Aaargh jag tampas med detta nu. Det vill säga: Jag tycker inte att det är roligare att vara sparsam när det inte är ett måste. Tvärt om, jag har nästan helt förlorat intresserat för det. Jag UNNAR (brrr) mig åt höger och vänster. Inte såsom gemene man tänker naturligtvis, men enligt mina mått. Som att jag, vid random köp take-away (till barnen givetvis, själv lagar jag alltid high cuisine från scratch), köper burken med läsk på pizzerian istället för att ta en proaktiv tur till Lidl och får 1,5 liter för samma peng. Jag köper mitt favoritschampo Redken Allsoft så att det alltid finns hemma, istället för att festa till någon gång vartannat år. Och när jag nu går i julgranstankar för första gången på några år är det all bets off, jag ska ha den största, finaste gran som min takhöjd tillåter.

Det har ju också varit rätt himpavimpa i ekonomin med flytten och omställning efter att jag fått ny hög hyra men därtill slipper subventionera vår gemensamma lägenhet. Eftersom jag inte vet vad som är en normalmånad har jag inte haft fokus. Det blir ändring på det nu. Inte så att jag kommer att börja toksnåla. Men jag ska ta nackatag om min uppföljning och se vart pengarna rinner iväg. Och under ett par månader kommer jag att gå tillbaka till dagpeng. Ni vet, jag får en tilldelad pott på säg X kronor per dag jag inte får överskrida (jag lämnar medvetet fältet blankt då folk brukar rasa mot att jag lever för dyrt) för att bara köpa för pengar jag har istället för att, som varit fallet de senaste månaderna, nalla från spar. 2025 blir ett nystartsår, där alla parametrar är kända vilket känns bra. Frihetsmamman skrev också:

"Av egen erfarenhet vet jag ju att det också är roligare att vara lite extra sparsam de första åren när alla pengar in på ISK:t ger en tydlig skillnad."


Amen! Jag började som tidigare nämnts min sparresa med 3000 kronor på ett "sparkonto". Att se den summan dubblas för att sen tripplas och fyrdubblas var oerhört tillfredsställande. Jag minns än i dag känslan av de "stora" milstolparna av typen 50 000, 100 000 osv. Jag behöver nog återbesöka den motivationen igen. Kanske inte på ISK:arna, de lever sitt eget liv. Utan på buffertkontot i Kuckelimuck.

Låt gå att jag har pengar så att jag klarar mig bra resten av livet (förutsatt att jag inte hittar på dumheter), men jag har under året haft väldig turbulens på buffertkontot. I skrivande stund har jag "bara" 15 000 kronor där. Jag citationstecknar eftersom det väl är vad snittsvensken har (?), men för mig känns det långt ifrån tillräckligt. Jag vill ha så pass mycket att jag ska kunna betala en större resa alternativt renoveringsutgift på landet utan att kannibalisera på ISK. Så från och med förra lönen är det skärpning. Och jag tror att det kommer att kännas bra och motiverande. Det var tanke ett. Och på tal om ISK...

Tanke 2: Sänkt ISK-skatt till nyår

Det har väl inte undgått någon av er och mina bloggkollegor har säkert täckt ämnet på längden och tvären. Men eftersom jag har ett restriktivt förhållningssätt till dagligmedia var det först i slutet av november jag blev varse denna nyhet. Men det är väl strålande! 

Ni vet ju vad jag tyckte om ostkroksgate, d.v.s. signalpolitiskt fåneri i syfte att låtsas hata överklassen (men egentligen straffa småsparare och egenföretagare med egna pensionsavsättningar). Jag har inte satt mig in i detaljerna kring förändringen (annat än att det blir skattefritt upp till 150 000 och därefter reducerad skatt) men applåderar detta. Gemene man måste uppmuntras att spara långsiktigt för att slippa nuvarande situation där 17 procent av folk med en bruttolön mellan 45 000 och 50 000 uppger att de inte skulle klara en månad utan lön.

Tanke 3: Indexfonder är bäst

Å vad ni måste vara trötta på detta tjat vid det här laget. Dessutom predikar jag för redan frälsta men en händelse under hösten triggade ändå denna tanke. Igen. Indexfonder är bäst, ingen protest. För att förklara min huvudbry måste jag backa bandet några år och jag minns ärligt talat inte om jag berättat detta tidigare. 

Jag har en bekant som för runt fyra år sedan blev lämnad av sin sambo, tillika pappan till sina barn. Vi behöver inte grotta i detaljerna kring detta, men låt oss säga att det var ett mindre snyggt lämn. 

Mannen i fråga var, för att använda en underdrift, kontrollerande gällande ekonomin. Klassisk uppdelning: Kvinnan jobbar deltid under barnens uppväxt för att tillåta den Entreprenöriella Mannen bygga firma. Om de lät överföra delar av hans pensionsavsättningar på henne? Ej. 

När han hux flux drog (efter att ha gjort slut på sms) blev min bekant hängande i limbo. Hon fick förvisso bo kvar i det hem de bott i sedan 25 år och han betalade gentilt alla löpande kostnader. Men de förde inga samtal kring framtiden, det vill säga: Hur länge skulle denna Act of Kindness pågå? Särskilt med tanke på att mannen förälskat sig i ny kvinna och som bekant kan ny aktör leda till revidering av status quo. 

Efter ett år av denna plåga stod jag inte ut utan pushade min bekant till att, mailledes, föra en dialog med exet. Jag skrev utkast, min bekant skrev om med egna ord. Jag hoppar alla turer men det hela slutade förhållandevis bra: Han skrev över huset på henne (han hade ändå flyttat in i en flådigare villa med nya förmågan), en av bilarna och därutöver fick hon en summa pengar att investera så att hon, givet sin låga deltidslön, skulle ha råd att drifta huset själv.

Fint kan en tycka, givet att hon hade laglig rätt till noll (de var sambos och han hade säkerställt att all egendom var skriven på honom). Eller rättare sagt: Hon hade rätt till hälften av husets innanmäte i form av 30 år gamla möbler och husgeråd, saker han var ointresserad av då han köpt nytt till nya huset och nya frun.

Det rörde sig om ett mindre antal miljoner vilket kan tyckas mycket generöst, men så återgå till stycke två: Hon skötte enligt ök allt hushållsnära så att han skulle ha tid att bygga företag. Företag som blev lönsamma och såldes för mångmiljonbelopp. Jag skulle klassa den summa hon fick som någonstans mellan kaffekassa och budget för ett par av hans bilköp. 

När så miljonerna låg på hennes Kuckelimuck kliade det i mina fingrar att hjälpa henne investera. Det var här det blev jidder. Min bekant valde nämligen att lyssna på honom. Varför? Kanske får man betänka att hon levt med honom i många år, han har varit Far I Huset, HSB etc. Det är svårt att mitt i livet dra om synapser i hjärnan och trots att jag sjöng indexfondernas lov landade rubb och stubb i utdelningsaktier. 

Och inte vilka utdelningsaktier som helst. I huvudsak två fastighetsbolag. Brrrr.....

Utdelningsaktier behöver inte imperativt vara sämre än indexfonder. Förutsatt att du:

a) Är intresserad nog så att du kan göra ett klokt, diversifierat urval.
b) Är intresserad nog så att du då och då ombalanserar, i det fall du märker att makroekonomiska förändringar riskerar att göra dina bolag obsoleta.

Som ni förstår har min bekant varken a eller b utan hon pytsade på anmodan in merparten av pengarna i dessa två fastighetsbolag. Bara det att de låg i samma sektor är ju rödflagg. När jag påtalade detta bollade hon tillbaka till Hanen som replikerade: "De här bolagen kommer alltid att leverera". Ja ni hör ju, vi har med en Testosteroninvesterare att göra. 

Så nu sitter min bekant med en kraftigt reducerad portfölj och årliga utdelningar på runt 60 000 kronor. Hade hon haft indexfonder hade hon enligt fyraprocentregeln kunnat plocka ut 120 000 kr om året.

Hon ringde mig för någon månad sedan och ondgjorde sig över sin prekära situation. "Vad ska jag göra? Ska jag sälja?". Hon hade nämligen lyssnat på ett avsnitt av Rikatillsammans där Jan i någon passus sagt att man kanske inte nödvändigtvis ska sälja när en aktie presterat dåligt under en period. Jag vet inte kontexten i uttalandet och han har säkert rätt. Men skåda nedan kurva. Grönt: Ett av valda fastighetsbolag (pil för köp). Rosa: OMX30. 


Visst går indexfonder ner ibland (som i skrivade stund slutet av november 2024). Men jag ser det som att börsen tar sats för nästa kliv uppåt. Och ja, det kan gå fort ner och det segar sig upp (börsen tar som bekant hissen ner men trapporna upp), vilket föranleder uttalanden som "Det är så tryggt med utdelningsaktier, de levererar i såväl upp- som nedgång!". Minus att de inte alltid gör det, lex Covid Utdelningsstopp. Dessutom är det svårt att generera utdelning om man går i konkurs.  

En indexfond är självrengörande. När ett bolag, likt grön graf ovan, underpresterar så till den grad att det inte längre kvalar in i fonden, petas det ut och ersätts med ett nytt up- and-coming-bolag. Ett bolag kanske (troligtvis) inte ens de vassaste av Professionella Investerare förmått identifiera. I en indexfond undviker du bolagsrisk, det vill säga risk att förlora dina investerade pengar, eftersom den alltid kommer att bestå av välfungerande bolag. 

De ingående bolagen kan under en period (normalt runt sju månader, i svåra fall upp till knappt två år genomsnittligt räknat) dippa i paritet med världsekonomins svängningar, men så länge du inte säljer har du kvar dina antal andelar. Och när världsekonomin sen pendlar tillbaka ökar storleken på dina andelar igen. Du kan sova gott om natten i trygg förvissning om att dina innehav är befriade från den enskilt största orsaken till investerarmisslyckande: Inblandning av människor i allmänhet samt Testosteroninvesterare i synnerhet. 

Vilka indexfonder ska man då ha? Vilka som helst om du frågar mig. Så länge de har ordet "Index" i sitt namn och en avgift på under 0,3 procent. Mina nuvarande fonder är bara två till antalet. För skojs skull petar jag in dem i den graf jag visade ovan (lila samt orange).


Från topp till botten ser ni (mina fonder i fet stil): Länsförsäkringar USA Indexnära, OMX 30, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och slamkryparen längst ner är - låt oss vara transparenta - Corem - denna "superstabila utdelningsaktie" som "alltid kommer att leverera". 

Jag uppmanade min bekant att vända sig tillbaka till sitt ex för rådgivning. Jag har ingen lust att blanda mig i denna röra. I bästa fall kommer han till någon sorts självinsikt om sin investeringsrådgivande förmåga och erbjuder sig att lassa över lite mer deg som kompensation. Pengar han kanske har vett nog att inte ha åsikter om. 

Jag vet att ni vet allt detta, men propaganda är färskvara så jag kände att det var dags att göra ett återbesök i frågan. Äg alltid bara indexfonder. Om du absolut måste, avsätt en pott på max 10 procent du kan leka runt med. Kanske verkar det motivationshöjande för din spariver vilket är skäl nog för mig. Men låt indexfonderna göra de tunga lyften. 

I ett annat RikaTillsammansavsnitt (tror det var i serien om "Hur rik är svensken" under hösten) nämndes att merparten av svenskarna investerar i fonder men att aktiv förvaltning är överlägset mest populärt. Vilket på ett sätt är helt obegripligt givet att de i regel underpresterar OCH är dyrare. Men på ett sätt helt begripligt, eftersom gemene man likt min bekant graviterar mot Folk Som Uppger Sig Kunna Saker snarare än att lita på sin egen förmåga. 

Och ja, man får utdelning även i en indexfond, men den återinvesteras automatiskt. Ytterligare en vinst om du frågar mig (fullserviceprodukt!), eftersom livet rymmer så mycket mer än att hänga på Avanza. 

Mvh
FruEfficientBadass

P.s. Lyssna också gärna på något av Choose FI:s avsnitt med J L Collins, exempelvis detta. Väl investerad tid.