Sidor

Lev Lokalt

Lev Lokalt är titeln på Oskar och Maribel Lindbergs nya bok. Boken kunde inte ha kommit mer lägligt. För att citera baksidestexten: "Det är inte bara klimataspekten eller praktiska faktorer som motiverar allt fler att utgå från det som finns nära. En global pandemi har nu tvingat många av oss att leva och arbeta hyperlokalt".


Men det är ingen hastigt ihoprafsad pandemibok. Fröet såddes redan i kölvattnet efter lanseringen av deras första bok: Ut ur ekorrhjulet. Paret Lindberg kom på sig själva med att i efterföljande intervjusituationer i princip alltid återkomma till det lokala livet som nyckel till att genomföra sin livsstilsresa. Och fortfarande gör, för som de påpekar i boken kan en bostadsort och levnadsform variera i olika skeden i livet. Men oavsett om man väljer att bo i storstad eller ute på landet, kan man göra val som gör att man kan dra nytta av det som finns och händer lokalt. I allt från arbete till inköp, skolor och sociala sammanhang.

Jag vill minnas att Oskar i ett inlägg på deras blogg för ett tag sedan nämnde att han tillbringat en del skrivtid på Leksands bibliotek och det märks. Referenserna är många och väl genomarbetade. En del känner jag igen (Your Money or Your Life) men många är nya bekantskaper. Det är en lyxig känsla när någon (Oskar och Maribel) tagit sig tid att djupdyka i de här frågorna, vaska fram teser och argument och sedan paketera dem i ett lättillgängligt och pedagogiskt format. Därtill kryddat med snygg grafik och vackra bilder på såväl deras närmiljö (Dalarna, året om) och deras barn. 

Jag tillhör ju redan gruppen "frälst-på-konceptet" givet att vi själva flyttat från storstad med tillhörande långpendling och behov av att köpa in allt, till ett down-shiftat liv på landet. Icke desto mindre finns det mycket i den här boken jag kan ta till mig och applicera på mitt nuvarande liv. Jag började efter läsning exempelvis att fundera på de tio punkterna kring hur man kan känna sig mer hemma lokalt. Punkter där jag idag checkar i på vissa ("rör dig till fots", handla lokalt") men där jag varit sämre på andra ("engagera dig ideellt", "var med och starta något nytt"). Det kanske är dags att jag tar nästa steg i min lokala resa?

Bokens stora förtjänst enligt min mening just detta, att här finns tips för alla. Oavsett var man bor och vad man gör. Alla kan leva mer lokalt, med stora vinster för miljö, ekonomi, mental hälsa och livskvalitet som följd. Paret Lindberg exemplifierar med att de under en (slow travel) tripp till en sydamerikansk mångmiljonstad ändå lyckades leva lokalt genom att handla i kvartersbutikerna och äta på hörnet. Inspirerande var du än befinner dig på skalan med andra ord. Eller, som det står på bokens baksida: "Gå inte över ån efter vatten".

Kapitel sju, "Utveckla inåt" är något av en favorit. Det sammanfattar en mängd tankegods inom såväl FIRE som minimalism och Deep Year. "Hemmet är viktigt och det betyder att det måste uppfylla en del grundläggande krav. Att hemma är viktigt kan dock ibland misstas för att det därför ska få kosta hur mycket tid och/eller pengar som helst. Vad som är rimligt avgörs bäst genom att ställa relevanta frågor: 'Varför är det för trångt i garderoben? Är den för liten eller har jag för mycket kläder?' Följdfrågor kan sedan vara: 'Använder jag kläderna i garderoben? Är det ens kläder som tar upp den mesta platsen eller är det annat skrot?' Att utveckla inåt är ett begrepp som vi själva kommit på och det handlar om att göra det bästa av det man redan har och sedan eventuellt, i en sista fas, tillföra något nytt eller bygga ut".

De är påhittiga med ord och bra på att hitta nya begrepp. Allt från ovan uttryck till rankingen av olika lokala livsvarianter: Multilokalt, serielokalt, sköldpaddslokalt. Eller varför inte deras tal om "färgglad" vs. "grå tid" (potentiellt också "svart tid"). Love it! Öka mängden färgglad tid, minimera den grå och bannlys den svarta.

På samma sätt som i Ut ur ekorrhjulet avstår boken från siffror i någon större mängd, med undantag av enklare räkneexempel inbäddade i text samt deras inspirerande sammanställning av utgifter som visar hur man kan leva ett "bättre liv till halva priset". Sammanfattningsvis en inspirerande, lättläst skrift om konsten att börja tänka till kring sina livsval. Jag fann mycket inspiration och konkreta tips i boken och jag kan bara tänka mig vilken ögonöppnare den skulle kunna bli för någon som sitter fast i en rävsax med långa arbetspendlingar i en fet villa med mångmiljonlån hen behöver köpa in städhjälp till så att pendlingen och jobbet ska hinnas med för att kunna betala på mångmiljonlånet och städningen. 

Jag kan starkt rekommendera att du går till ditt lokala bibliotek och beställer hem den. Den finns också hos nätbokhandlarna, exempelvis här. Avslutningsvis vill jag lyfta på hatten för detta par som under så många år delat med sig av sin resa. Från Fantastiska Farbror Fri till den av-anonymiserade familjen Lindberg bakom bloggen Enkel Boning. Hur lätt hade det inte varit att göra detta på sin kammare utan att andras ett knyst om det? Istället har de valt att gå ut med namn och bild och frikostigt dela med sig av sitt recept. Ett recept som inte bara handlar om att optimera sitt eget liv utan om hur vi genom att anamma en mer lågintensiv livsstil kan öka hållbarheten för såväl individ som miljö. De sa att den första boken skulle bli den sista. Sen kom Lev Lokalt. Är det ändå inte läge för en liten trea? 

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

  1. Åh! Jag är så vansinnigt nyfiken på den där boken! Måste kolla om bibblan har den (för nu har de äntligen öppnat igen).

    Jag tycker ju att jag lyckats leva ganska så lokalt numera, med 20 min till jobbet (som jag åker sällan till) och hästarna på gångavstånd, men det finns garanterat massor mer jag inte tänkt på.

    SvaraRadera
  2. Levde lokalt i helgen: Köpte mera bärs från Roslags Näsby Bryggeri.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör vit månad men sedan ska jag fasenimej stötta Skånes mikrobryggerier.

      Radera
    2. Levde också lokalt häromdagen: Köpte Bidrottningen - Honung från Skånes strandängar

      Radera
  3. Hej och tack för en bra blogg!
    Blev nyfiken, vad är färggrann och grå tid enligt författarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köp boken, snåljåp. Jag skojar. Det är ungefär vad det låter som: Kultid och tråktid. Jmfr: Göra flätor på ulliga år vs. sitta i telefonkonferens med kunden från helvetet.

      Radera
  4. Den blir jag sugen på att be bibblan beställa hem!
    Vi har valt att leva hyfsat lokalt, med närhet till skola och förskola dit vi går varje vardag.
    Jag har som krav på mitt jobb att kunna cykla dit, har funkat i fem år och byter nu arbetsgivare till en annan som man också kan cykla till. Så det nyttjas också flera gånger i veckan.
    Däremot har vi en bit till affärer, bibblan, systemet etc. Men vi har väldigt nära till skog och sjö. Och eftersom vi springer, cyklar och tränar i skogen flera gånger i veckan så känns den närheten viktigare än att ha nära till affären. Sjön nyttjar vi faktiskt också flera gånger i veckan året runt (bad, paddling, skridskor) så också den närheten är viktigare än systemet och bibblan. Dit går vi inte flera dagar i veckan.
    Nu när vi jobbar hemifrån så står bilen still de flesta dagar i veckan och det känns riktigt lyxigt. Får fundera på hur vi fortsätter med det när hemarbetet slutar och läsa boken för att se vilken typ av närhet det är vi har valt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funderade en stund till på varför det ändå inte känns som om vi lever sparsamt/frugalt/firemässigt och det beror på att huset med läget som vi verkligen uppskattar också uppskattas av andra så därför fick vi hosta upp med väldigt mycket pengar för att kunna köpa det. Så nu funderar jag på om vi kan få samma läge men på en billigare plats...

      Radera
    2. Geo-arbitrage. Hade precis en diskussion på temat med en vän. Varför man väljer att bo på ett särskilt ställe, kopplat till adress och identitet. Oskar med familj har ju gjort ett ganska rationellt val av bostad och bostadsyta. Många, jag själv inkluderat (i Sthlm) har ju valt mer baserat på självbild. Tål att tänkas på några gånger.

      Radera
  5. När jag var barn, vilket nu är en evighet sedan, och gick ner på byn och följde Storgatan och därefter Gamlavägen fanns det tre bankontor, tänka sig, och fyra livsmedelsbutiker, tre kaféer, en sybehörsbutik, två klädbutiker, skobutik, radio och tvhandel, färghandel, handelsträdgård, två möbelaffärer, apotek och en järnhandel som tronade självmedvetet mitt på Storgatan vetandes om att den var motorn i byns handel för där fanns det mesta någon kunde behöva. Efter att ha passerat det gamla järnvägshotellet, någon järnväg fanns det inte längre, kom man fram till ett postkontor. Det känns nu utopiskt.

    Och nere vid åbron fanns det ett bageri där det kunde handlas mat- och kaffebröd men också pilsner och Trocadero, Sockerdricka och Pommac. Lite bakom pingstkyrkan fanns det ett litet slakteri. I det slakteriet tillverkades det en omtalad god falukorv lämplig att äta till ölen som dracks bakom busstation. Om det fanns ett behov av grönt åts det även en tomat med korven och ölen.

    Det fanns då två kiosker vilket var bra för ens godis- och glasskonsumtion. Det fanns en biograf som under vintertid visade film på söndagar, för det var bara dumt att tro att folk skulle gå på bio sommartid.

    Nu kan jag få handla på apoteket, Ica och systembolaget om jag vill lokalhandla annars är det att åka några mil eller använda sig av internet.

    Robert B.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Robert, där är ju början på en bok! Manade fram bilder från förr, från den gamla goda tiden...

      Radera
    2. Tänkte precis detsamma, svårt att vara lokal.

      Radera
    3. Jag rapporterade en del om vår nationella livsmedelsstrategi som reporter och det är ju up and coming sen några år tillbaka. D.v.s. att regionerna kartlägger inhemsk/lokal matproduktion och stöttar med olika projekt. I min kommun sker massor för tillfället - lokala livsmedelsproducenter kommer in på ICA exempelvis. ICA och COOP centralt har ju tillsatt lokal-ansvariga som ska rulla ut mer lokalt i hela kedjan. Det har ju alltid funnits möjlighet för lokala leverantörer att stånga sig in i en butik, men det har så att säga inte varit prio från kedjorna centralt. Mer som ett spel för gallerierna, med höga krav vad gäller kontinuitet och mängd som gjort det svårt för små aktörer att möta. Men nu blåser förändringarnas vindar på riktigt. De har till och med tagit fram hyllpratare och skyltmaterial för att lyfta fram lokalt. Jag tror också att svenne banans medvetenhet om vår sårbarhet vad gäller livsmedel ökat under 2020. Det, i kombination med att prisbilden ändå är okej på många varor, tror jag borgar för en pendelsvängning tillbaka vad gäller lokal mat. Vilket är bra i flera led. Småföretag ute på landsbygden, i förlängningen behov av fler anställda, bra instegsjobb för folk som står utanför arbetsmarknaden osv. Så lokalt är på uppgång, men det kanske inte kommer att se ut exakt som när Robert var barn.

      Radera
  6. Det är inte speciellt svårt att leva lokalt i dagens Sverige. Alla som bor någorlunda nära i en stad/by med fler än säg 10000 invånare bör ha den möjligheten. Bor man i en storstad, eller i någon av de 15 största städerna, så är det mer eller mindre omöjligt att inte leva lokalt.

    Allting som behövs brukar någon företagare tillgodose att det finns tillgängligt. Vi man att ha kvar det småskaliga (även i storstäderna) så handlar det ofta om att man får betala någon krona mer än på de större varuhusen.

    Jag har knappt lämnat min lilla hemkommun på ett år och jag har trots det överlevt. Lyckades köpa en spis samt nya högtalare till musikanläggningen lokalt. Det är väl egentligen maten som är det svåraste för min del.

    SvaraRadera
  7. Jag kan tipsa om appen "Mathantverk" där man kan söka på gårdsbutiker och lokala livsmedelsproducenter inom en viss kategori eller region.

    SvaraRadera
  8. Jag håller inte riktigt med antydanden att storstad = leva inte lokalt och flytta till mindre ort/landet = leva lokalt, nästan tvärtom i vissa/många fall. Jag bor i ett förort till Stockholm och ha (för)skolor, pendeltåg, affärer, idrottsanläggningar, ett stort naturreservat alla inom 5-10 minuter gångavstånd, och dessutom/därmed inget behov av bil. Men på landet eller mindre orter kan det vara en bit till mataffären eller barnen kanske behöver använda sig av skolskjuts med buss/taxi för att ta sig till skolan

    SvaraRadera
    Svar
    1. och mycket nära till jobbet också

      Radera
    2. Det är också min bild, med tillägget att det snarare är "bilar" än "bil".

      Radera
  9. Jag håller med. Och jag fattar det som en av bokens poänger - att man kan leva lokalt oavsett ort. Det handlar mycket om det sociala nätverket. Att kanske bonda med grannen så att man kan byta tjänster och prylar med varandra. Som på förr i tiden.

    SvaraRadera
  10. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

    SvaraRadera