Sidor

Cumberbatch revisited

Ni som följt mig ett tag vet att min inredningsguru framför alla är Jane Cumberbatch. Enligt Wiki: 

"Jane Cumberbatch is a British interior designer and author, based in London. She is the originator of the decorating philosophy Pure Style, which emphasizes simplicity, thrift, and longevity. Her designs emphasize a simplified aesthetic which includes white walls, muted colors, natural textures, and vintage elements." 

Ja ni hör ju, hon är precis up the frugal alley.

Under ett besök i Sickla köpkvarter i juni trillade jag in på en secondhandbutik (den bredvid Jysk) och fann där qintissensen (ord?) av Cumberbatchsk utgivning i form av nedan titel till facila 20 kronor. Till saken hör att jag redan har hennes småböcker Pure Style och Stilrent utomhus, men jag bor på två adresser och kände ett behov av att ha Cumberbatch med mig jämt. 


Om ni tycker att jag tjatar om kvinnan i fråga säger jag: Läs nedan passage och säg mig att man kan prata för mycket om henne:

"Stilrent handlar om att vara ekonomisk utan att dra in på viktiga saker som god mat och en ordentlig säng. Stilrent är att inte slaviskt följa inredningsmoden, det handlar om att vara praktisk och fyndig - att förlita sig på basvaror i stora serier inom heminredningen som alltid har funnits, att använda de stora varuhusen till att köpa bra basvaror eller leta efter andrahandsmöbler som kan förnyas med lite färg.


Stilrent lägger vikten vid den sensuella sidan av boendet: textur - löddrande tvål, grova korgar, repkassar, en tunn girlang tvinnad av färska rosmarinkvistar eller njutningen av att sova på rena vita bomullslakan; doft - fräscha blommor, doftande ljus eller tvätt som fått torka utomhus i det varma solskenet; smak - gott bröd eller färsk potatis kokad med dill; färg - ljusa, klara matta nyanser inspirerade av naturens egna färger, hundloka, äggskals- och kattunsvitt, smörgult och halmfärgat, skärbönsgrönt, havs- och himmelsblått och jordfärger; naturföremål - mossa, lavar, snäckskal, stenar; smak - gott kaffe, fin choklad, gott vin; tyg - god kvalitet, hållbarhet och dekorativa enkla mönster som rutor och ränder; basvaror - god formgivning som till exempel en tennmugg, en puddingform eller några glasburkar.  


Stilrent handlar om att skapa ett boende med rymd genom hela huset. Stilrent handlar om att göra måltiderna lika sensuella som praktiska och visar hur enkla saker - vita tallrikar, nystärkt linne och vaser med snittblommor - kan skapa njutbara och vackra måltider. Stilrent visar också hur enkla men goda basingredienser - god ost, färsk fisk, fräsch frukt och fina grönsaker - är nyckeln till en problemfri matlagning. 

För vardagsrummet visar Stilrent hur en kombination av föremål och ytor som bekväma sittmöbler, vackra tyger i bomull, ylle och muslin, levande ljus och flammande brasor hjälper till att göra rummen vilsamma och rofyllda.

För att göra din sömn bättre visar Stilrent på vikten av välbäddade sängar och rena madrasser liksom de njutningar som skapas av frasande bomullslakan, varma yllefiltar och täcken.


För badrummet visar boken hur tillgången på massor av rykande hett vatten tillsammans med mjuka bomullshanddukar och underbart doftande tvålar gör badet till en riktigt sybaritisk upplevelse."


Kan man inte älska en person som i ett och samma textstycke använder orden skärbönsgrönt, puddingform och sybaritisk? Nej, jag ska vara ärlig och öppen med det. Om Jane approcherar mig i något sammanhang och erbjuder mig sin hand kommer jag ovillkorslöst att tacka ja, om det inbegriper en framtid då jag får äta hennes fina ostar på vit stapelvara i hennes vilsamma vardagsrum. Bara några bilder till!








Viss bias här eftersom jag själv är en sucker för vitt. Det finns massor av färg i boken också, med separata kapitel om hur man använder blått, gult, terracotta och grönt i inredningen. Oavsett vilken Cumberbatchgren man tillhör så är det snyggt. Jag kan inte riktigt sätta ord på känslan här, men hennes miljöer känns så självklara, okonstlade och råa. Som en sorts ur-inredning, tänk Netflix-versionen av Anne på Grönkulla blandat med Manhattan 1912 och Les Landes 1982. Tidlösa, avslappnade och enkla, är väl kanske lite mer bekvämt uttryckt. 

Jag menar, kolla på bilden fyra bilder upp med soffan och gardinen och sidobordet med den höga växten. Det den här bilden signalerar är bortom inredning. I det här rummet lever någon som visserligen har en känsla för stil men det är sekundärt. Det primära är komfort, integritet, egensinnighet (vem väljer en sådan märklig växt liksom?) och en storts stamina och tidlöshet som man inte hittar i något inredningsmagasin av idag, fullplottrade som de är med "säsongens stilmarkörer". Cumerbatch scenerier saknar konsumtionsincitament. Tvärt om skalar de ner till ett minimum för att ge möjlighet till vila för öga och kropp. Funktion är bas, estetiken en bonus. 

Det bästa är att du inte behöver vara rik för att leva Cumberbatchskt. Tvärt om uppmuntrar hon att ta tillvara det som finns till hands, exempelvis "skrotmöbler" och fixa till dem. På ett ställe i boken hävdar hon att hennes hem består av en kombination av reaköp, arvegods och second hand. Det handlar mer om att veta var varje möbel, gardin och pryl hör hemma och framför allt var de inte hör hemma

När jag skaffade Stilrent bodde jag tillfälligt i mina föräldrars lägenhet och jag tänkte att jag skulle göra ett par Cumberbatchska experiment där för att visa att man med små medel kan få in Stilrent-element utan att varesig handla nytt eller ens lämna bostaden. Nedan ådrog sig en måndagskväll och tog 45 minuter. 

Badrum före



Badrum efter

Efter att ha tagit ut allt oönskat gick jag på jakt i lägenheten efter naturelement och vit frotté. I hallen hittade jag en korg som skulle kunna rymma de mest frekvent använda finkemsartiklarna, istället för att ha dem hängande på full varumärkesdisplay på väggen. Endast tre vita handdukar stod att finna, men det räckte för att skapa en känsla av spa. Dessutom funktionellt eftersom det ofta är efter badet man kommer på att man skulle hämtat en handduk i linneskåpet. En vacker tennljusstake adderade en extra touch av je ne sais quoi. Jag anser att moppar, tvättställningar e d inte har i badrum att göra. Varför? 

1) Badrum ska vara lugna och harmoniska. Om du behöver umgås med tvätt- och städredskap medan du gör dig iordning eller ligger i ett varmt bad (minns: "rykande hett vatten tillsammans med mjuka bomullshanddukar") kommer du inte att erfara samma nivåer av harmoni som om du inte gör det.

2) De allra flesta hem har utrymmen som kan ge plats åt städartiklar. Exempelvis garderober och skrubbar. Problemet är att vi fyller dessa utrymmen med en massa mög så att vi till slut blir tvungna att låta nyttoprylarna ta plats i utrymmen som egentligen ska vara till för oss, a.k.a. människorna. Dammsugaren får stå under trappan, moppen i badrummet, sopskyffeln på köksgolvet. Nog! Ta tag i prylberget och frigör yta åt dina städ- och tvättartiklar så att de står där de ska. Så att du kan leva Cumberbatchskt vilket borde vara en prioritet för alla inblandade. 

Diskbänk före

Diskbänk efter

Vad gäller diskbänken följde jag Aurikatariinas råd att rengöra den på enklaste tänkbara sätt med diskmedel. Jag passade också på att fylla på den bruna diskmedelsbehållaren eftersom kvartsfulla behållare enligt Lex Feng Shui andas fattigdomstänk vilket i sin tur attraherar fattigdom vilket ju vore trist. Vidare tog jag ner min hatgenre; sugproppsförvaring, och gjorde rent kaklet. Den bakterievänliga Wettextrasan fick ge vika för en tygdito och mina föräldras extensiva samling skärbrädor fick plats i ett underskåp. Inte i verkligheten alltså, men i ett parallellt universum där jag planerar deras kök, vid det här tillfället la jag dem bara på köksbordet. Mina föräldrar har för övrigt 14 skärbrädor uppe på full display. Jag antar att de hackar och skär mycket tillsammans med många vänner åt gången. 

Diskställ - hate it. Varför?

1) Tar plats 24/7 när du rimligtvis inte diskar 24/7. 

2) Uppmanar till den bedrägliga tanken "här står disken och torkar medan jag sover och jag spar arbetsinsats" vilket är FEL. För självtorkad disk blir ofta lite småsunkig. Fläckar på glas, rester av diskmedel, fortfarande blött på vissa ställen även dagen efter. Bätte att i samband med ad hoc-disk (vilket det rimligtvis måste handla om i ett hushåll med en normalstor fungerande diskmaskin) bre ut en fin kökshandduk av linne och låta disken stå och droppa av i någon minut. Sen tar man en annan handduk, torkar av det sista, ställer in i skåp och volià, disken avklarad och bänken kan åter vara fri. 

Köksbänk före

Köksbänk efter

Efter att ha plockat av samtliga prylar från de köksbänkar som omgärdar spisen rengjorde jag kaklet och torkade av bänken varefter jag polerade den med lite rapsolja eftersom den var uttorkad. Städa med ekotipset nämner kokosolja som den ultimata träåterfuktaren, men jag skulle tro att det går bra med vilka vegitabiliska oljor som helst. Man kan också passa på att smörja träskärbrädor och träredskap med oljan när man ändå är igång. 

Därefter valde jag ut en av fyra (4) pepparkvarnar samt hällde flingsalt i en skål och ställde vid spisen. Jag lät en köksmaskin stå kvar nämligen vattenkokaren eftersom det rimligtvis är en pryl man använder ofta särskilt om man som vi bara dricker pulverkaffe. Hade jag bott här hade jag skaffat en kryddväxt av typen timjan och satt i en stor terrakottakruka till vänster, men nu nöjde jag mig med en sida ur Stilrent som visar bild på kryddor. 

Vän av ordning undrar kanske varför jag plockat bort grytvantar, byttan med stekspadar etc. Det är inte ett stylingknep utan en rent praktisk manöver. Det är faktiskt inte omöjligt att sålla ut de viktigaste spisverktygen och låta dem ligga i den kökslåda som är i närmast anslutning till spisen. När man sedan behöver en slev, visp e d öppnar man lådan, tar ut aktuellt verktyg och stänger lådan. Jag skulle tro att det tar mellan 4-5 sekunder (för övrigt tar det några sekunder att rassla igenom de stora byttorna också). I gengäld slipper du ha dina bänkskivor belamrade med en massa kärl som dels tar plats och som dels försvårar städning och det dygnet runt sju dagar i veckan. 

Över huvud taget spar minimalism en massa tid. Du slipper flytta på saker för att få plats för själva matlagningen. Städningen går snabbare. Du slipper spendera tid hos psykologen för att bearbeta din prylstress och framför allt slipper du lägga en massa tid i tjänstemannabåset för att tjäna ihop till nya köksprylar och hemstäd. 

Jag hade utan att tveka kunnat sålla ut mellan 70 och 80 procent av det mina föräldrar har på sina bänkar, i sina skåp, på sina skåp och i sina lådor och klarat mig alldeles utmärkt. Och mina föräldrar är inte hoarders enligt A & E-definitionen utan mer genomsnittsmedborgare som har en förkärlek för att skaffa många av en sak (exempelvis 14 skärbrädor när två borde vara tillräckligt för de flesta). 

I min bok Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende -  listar jag de saker jag skulle behöva i min utopiska minimalistetta. Jag minns nu inte det exakta antalet och det är inte heller relevant. Det som är av vikt är att man (du) sätter sig ner och skissar på vad man faktiskt behöver. Sen går man med fingerstpitzgefühl igenom sitt bohag och plockar ut just dessa föremål, d.v.s. de absoluta favoriterna. Resten ger man till insamling och glädjer en nyutflyttad någonstans. Vips har du frigjort enormt mycket utrymme i skåp och lådor och kan därmed likt tetris flytta ner allsköns junk du idag har stående på bänkarna. Tänk på att hyllor i regel är flyttbara så lägg inte saker som ska stå upp (ex. en kaffebryggare). Justera hyllorna istället så att sakerna får stå som fölk. Tänk också till. Var ska du koppla in kaffebryggaren när du en gång om dagen ska göra kaffe? Se till att bryggaren står i ett skåp nära den kontakten. 

Okej det här inlägget blev både längre och mer spretigt än avsett. Jag skulle prata Cumberbatch. Så låt mig avsluta med ett enkelt tips från boken som alla kan ta till sig. Sy tygkassar till badrummet som familjemedelmmarna kan lägga sina hygienartiklar i så slipper de stå och ta plats på badkarskanten. Det räcker med en enkel kroklist så är problemet ur världen. Här är receptet:


- Klipp till tygstycken 92*42 cm.
- Vik tyget på mitten, räta mot räta, och sy den ena långsidan en 36 cm lång söm, sömsmån 1 cm.
- Lämna ett mellanrum och fortsätt att sy till kanten.
- Till dragskon för knytbanden: Vik ner den övre kanten 1 cm runt om och pressa vikningen på plats.
- Vik sedan in 5 cm till och stryk på plats. 
- Sy runt hela överdelen 1,5 cm från den invikta kanten. Gör en andra söm ruunt påsen 3 cm nedanför den första sömmen.
- Vänd påsen till rätsidan och pressa den.
- Sätt en säkerhetsnål i änden på ett 110 cm långt band och trä in i kanalen. 
- Ta bort säkerhetsnålen och dra ihop ändarna.

Har du Cumberbatchska element i ditt hem?


Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

  1. Abret med diskställ är att det alltför sällan är tomt inför nästa diskning. Själv försöker jag, precis som du, tömma disken så snart den droppat av - med skillnaden att jag skippar avtorkningsproceduren. Tomt diskställ innebär att det går geschwindt att få undan nästa diskhög - som tyvärr ofta uppstår fort då kastruller och skålar tyvärr icke välkomnas i maskinen så vida inte besticken eller dylikt är slut, innebärandes att en maskinstart är nödvändig och det råkar finnas lite extra plats. Diskmaskinen ska maxas och inte köras i onödan, säger jag; skadad av min mors tid som hemmafru.. En annan jobbar fulltid och har barn på ingång, så det kan hända att jag omreviderar, även om jag planerar att bli hemmafru i 3-4 år framöver. Wish me luck!

    SvaraRadera
  2. Underbar inlägg och så fint att en inredningsbok värnar om ekonomi.

    SvaraRadera
  3. Inser att jag tillhört den Cumberbatchska lovsångskören utan att veta om det. Nu ska jag hålla utkik efter hennes böcker (självklart på loppis). Tack för ännu ett inspirerande inlägg!
    /M

    SvaraRadera
  4. Intressant inlägg! Vilken av hennes böcker rekommenderar du mest?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funderar på att införskaffa en!

      Radera
  5. En sådan trendsättare du är! var på en secondhand idag och såg denna bok och köpte den för samma summa, 20kr, såklart påverkad av detta inlägg. Vilken fantastisk skillnad det blev i miljöerna du stylat!!! Ser ju megalyxigt ut med en gång, inget behov av nytt badrum och kök där inte.

    SvaraRadera
  6. Väldigt tjusigt! Men jag gissar att C inte hade hund… funkar inte riktigt med det vita. Vore roligt att se bilder med lite färg. Kanske kan låna någon bok på biblioteket. Jag gillar det lugna och minimalistiska. Å andra sidan, slår det mig nu, kan jag ju skaffa en vit hund…

    SvaraRadera
  7. Har just den boken - min enda coffetable-bok - och ligger synlig i lådan under glasskivan till vardagsrumsbordet! Vet inte hur många gånger jag tittat i den boken, tröttnar aldrig!

    SvaraRadera
  8. Underbart inlägg! Kvintessensen är det svenska ordet du letar efter.

    Vänliga hälsningar,

    /Max

    (yrkesskadad förlagsredaktör)

    SvaraRadera
  9. Jane Cumberbatch har ett öppet instagramkonto också där man kan botanisera ett tag. Kolla Good ideas, Everyday beauty osv.

    SvaraRadera