Sidor

Läsarberättelse nio

Och här en läsarberättelse som kom som en liten julklapp i december. Hälsningar från P:

HUR BÖRJADE DET
Jag har alltid haft sparandet i mig på ett eller annat sätt. Lite fonder som barn och ungdom, köpte mina första H&M-aktier när jag pluggade på universitet, och fortsatte växla upp aktieköpen i olika bolag under finanskrisen hösten 2008 (började heltidsjobba samtidigt som jag höll i studentomkostnadsnivå, bra tajming). Så fortsatte det tio år där jag kombinerade lagom sparande med att leva livets glada dagar. Sen snubblade jag över FIRE-världen. Jag minns vägen något i stil med att råkade hitta över en pod som handlade om någons pengamaskin, vidare till Miljonär innan 30 och vidare till FEB. FEB inspirerade mer än bara investeringstjatet som jag skummade igenom hos andra bloggare, frugal weirdo-inriktningen fastnade på mig. Även om jag varit lagom sparsam genom livet så fanns det förbättringsutrymme.

VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR
Jag och sambon gjorde en Islandsresa sommaren 2018 och satan i gatan vad jag tyckte det var pricy där. Efter den resan blev det alltid matlåda till jobbet, det kändes som ett bra steg på vägen. Jag hade ett månadssparande i fonder men fyllde mest på sparkontot med det som blev över. Sen började jag köpa utdelningsaktier inom ISK efter jag hört om utdelningsinvesterare. Men hallelujah moment blev när jag hösten 2019 skrev ”Placeringsstrategin – Att följa i ur och skur”, efter ett FEB-inlägg. Det skapade lite mer uppstyltat upplägg i sparandet och frigjorde tid till annat än att fundera på vilken nästa aktie som skulle köpas. Dessutom behöver jag då inte lockas att köpa aktier som nån i min närhet pratar om eller köprekommenderas i en tidning, jag har min strategi att hålla mig till. Vid den här tiden hade jag sparkvot på ca 50 %. Fler förändringar som följde med var att hålla mer i pengarna, ”köp inte onödig skit”, leva mer minimalistiskt osv. Exempelvis gjorde jag 15 weekendresor till europeiska städer 2016-2018, det har jag i n t e gjort sedan jag hittade FIRE.

SÅ HÄR INVESTERAR JAG
Målet i ISK är 50 % Global indexfond, 25 % Spiltan Invest Sverige, 25 % enskilda aktier. Det ger mig en bra spridning av branscher och geografiska områden, samt att det är lite mysigt att få utdelning från de enskilda aktierna, som kan återinvesteras i fonderna. Nu ligger jag 52/15/33 så jag har en bit till målet. Sparkvoten är betydligt lägre nu efter att vi satt barn till världen, men 20 % känns ok, särskilt som ingen av oss jobbar heltid.

MITT LIVSMÅL
200 kg marklyft? Eller vi kanske snackar finansiella livsmål? Pensionär vid 55 känns lockande. Eller kunna jobba halvtid innan dess. Någon FIRE kommer jag aldrig bli. Men det gör inget. Bättre att ha pengar än att inte ha dom så jag har ingen brådska med att sätta ett mål.
 
MINA TRE BÄSTA SPARTIPS
Inget revolutionerande.
  • Automatiskt månadssparande, som ligger där bland kommande transaktioner bland övriga räkningar som ska dras vid månadsskiftet.
  • Laga din egen mat från grunden.
  • Läs FEBs ”Topp 10 Spartips”

8 kommentarer:

  1. Tack tack men vad är FEB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. FruEfficientBadass😄

      Radera
    2. Som jag googlade innan jag såg svaret här :-D

      Radera
  2. Bra gjort och skrivit!

    SvaraRadera
  3. Tack för bra inspiration!

    SvaraRadera
  4. Jag kan bara betala tillbaka 50% på lånet, hoppas det går bra ändå?!?

    SvaraRadera
  5. Haha ja de där gamla weekendresorna. Hur många tror ni kör med sådana nu 2023? 😅

    SvaraRadera
  6. Jag är supernöjd nu för jag har precis fått mitt lån från detta bra företag - LAPO. Gör klokt i att kontakta dem om du behöver ett snabblån. Kontakta dem nu via detta e-postmeddelande: lapofunding960@gmail.com

    SvaraRadera