Sidor

Sammanfattning vecka nio

Tiden flyger iväg när man jobbar. Förra veckan var det ett jäkla tempo och innan jag visste ordet av torktumlades jag ut i helg. Är ni medvetna om detta alla ni som jobbar, att tiden går tio gånger så snabbt? Och att tiden kommer att gå tio gånger så sakta när ni drar ur pluggen? Så är det i alla fall. 

Denna vecka ska jag på kurs med kurt. Få se vad i floskelväg det här företaget producerar och lyckas klämma in på två dagar. En sak jag verkligen uppskattar med firman är att man har egen reseavdelning. Jag behöver således inte tänka utan kan bara skicka ett mail och sen sköter tredje part allt från tåg- till hotellbokningar. Inte för att det är så svårt att boka själv, men det känns lyxigt. 

Rent finansiellt taktade jag på, jag går in i veckan med 228 kronor tillgodo. Då har jag förvisso maskat en del kostnader genom att ta från överblivna barnbidrag. Exempelvis ett frenetiskt swishande till 15-åringen som tillbringat helgen på egen hand i Stockholm och förutom mat och SL försatt sig i prekära situationer (glömda nycklar etc) som tärvat Ubers in the night. Vilket var det billiga alternativet då plan A var att boka in henne på hotell.

Veckans uppgifter då. Det var 100 procent skolk från min sida eftersom jag inte har så mycket kontostädning att göra. Inte heller behöver jag upplysas om vad en ISK är. Men om du inte har boken och undrar vad jag talar om lydde veckans kredo: Rensa bland kontona. Ha inte lite cash här och där, samla allt på ett och samma ställe för maximal tydlighet (men ha gärna ett kreditkort i diametralt motsatt bank ifall ryssen trollar ner förstabankens hemsida). 

Inte heller är jag en fan av att ha flera olika sparkonton. Jag vet att många har ett konto "bil", "hus", "mat", "resor" etc. Min invändning där blir väl ungefär samma som min invändning mot budgetar. Vad gör de för skillnad? Om ditt angreppssätt på tillvaron är att göra av med noll spänn och allt som spenderas därutöver är absolut nödvändigt eller en väl planerad lyx (som den Chanelparfym ni såg på Insta), så ger "budgeten" sig själv i form av en "uppföljning" som du kan vältra dig i när månaden är slut. Risken med budgetar är, precis som så sker på företag, att du vid månadens eller årets slut konstaterar att det fanns lite fluff kvar i någon kategori och då ska det promt brännas.  

Med nollvisionen som utgångspunkt kommer pengar att samlas en masse på ditt enda "sparkonto" och när det blir dags att betala utgifter relaterade till "bil", "hus", "mat", "resor" är det bara att plocka därifrån. Livet är meckigt nog som det är, försök hålla åtminstone din ekonomi ren och enkel som en zenträdgård.


Enda avsteget från denna spartanska struktur skulle väl vara om du har någon form av gemensam ekonomi där ni båda pytsar in i något gemensamt matkonto eller dylikt. Jag vet inte hur sådant funkar eftersom jag lyckats undvika det till dags dato.

Samma sak gäller givetvis sparande. Att ha ett ISK för framtida pension, ett för resor, ett för husspar etc. är för mig obegripligt. En ISK räcker. Jag har visserligen två men den ena är barnens konstnärsfond och jag motiverar uppdelningen med att det känns lite slabbigt att blanda de två. 

Hur spretigt är det bland dina konton?

Mvh
FruEfficientBadass  

25 kommentarer:

  1. Jag har tre ”ställen” (bankställen). Första är kuckelimuckbank dit lönen kommer. Där har jag bankkort utan kredit som jag sköter räkningar och inköp med. Sedan har jag Avanza med Isk som jag sparar. Jag har stående överföring varje månad den 26:e. Mitt sparande blir som en räkning jag betalar. Sen har jag även Lysa som också har en stående överföring som en räkning, men på Lysa går jag sällan in och kollar. Jag tar aldrig ut därifrån, vet inte ens hur man gör. Det tar jag reda på sen när jag blir pensionär och behöver de pengarna. Från Avanza tar jag till resor, ny hund etc Själv tycker jag det är bra att ha ett sparkonto man ”glömmer”. Jag känner mig sjukt fattig just nu när allt är så dyrt men ibland kommer jag ihåg att visst fan, jag har ju Lysa och då blir jag ju glatt överraskad. Nu har jag ju haft utmattning och fått efterföljande sjukt dåligt minne men jag gillar att överraskas om att jag har pengar jag glömt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lustigt att du säger det, jag glömde själv bort mitt Lysa. Jag stirrar mig blind på Avanza med alla dess funktioner och procentuella avkastning och tänker "wow, nästan årets omkostnader betalda" och häromdagen kom insikten att jag även hade Lysa! Med nästan lika mycket stålars. Inte samma avkastning dock, Lysa går sämre i bättre tider vice versa.

      Radera
  2. För mig är det lite spretigt på placeringsfronten av historiska skäl men funkar för mig. Jag tror att det är mycket personligt vad som är optimalt när det gäller antal konton mm. Därför att vi, både när det gäller sparande och spenderade, triggas av olika saker.

    En del blir motiverade av att se hur just hus- eller semesterkontot växer och sparar intensivare. Andra behöver enkelt se helheten, SUMMAN, växa.

    För min egen del har jag när det gäller konton fyra stycken hos elaka N-banken. Ett transaktionskonto med kopplat VISA. Ett buffertkonto för STORA oförutsedda utgifter (typ bil om jag plötsligt skulle få för mig att jag behöver en sån). Dessutom har jag ett bulkkonto som är en rest från min exit från arbetsmarknaden. Det var de pengar jag skulle leva på under ett antal år. Nu när jag tar ut tjänstepension så behövs de inte längre så jag återinvesterar dem i sakta mak.

    Lite speciellt är kanske vad jag kallar mitt tempkonto. Jag har aldrig tilldelat mig en veckopeng som i sparboken utan har gett mig själv en "årspeng". Jag är fruktansvärt dålig på att göra av med pengar så det är viktigt att de är synliga. Den årspengen dumpar jag i mitt tempkonto. Jag kan också flytta pengar från mitt transaktionskonto till tempkontot om det blir för mycket pengar på transaktionkontot vilket inte är så bra eftersom mitt VISA-kort är kopplat dit. Vid årets början har jag dumpat in 24 000 kr på kontot som.är utöver min pensionsinkomst. Det ska vara mina fickpengar.

    Jag började med det systemet förra året och det gick väl sådär. Det mesta blev kvar så i år har jag nu 50 000 på det kontot och har ännu inte lyckats börja knapra på pengarna. Kanske i och för sig snart ett ickeproblem med tanke på den galopperande inflationen....

    SvaraRadera
    Svar
    1. GT på dig när vi ses nästa gång, det hör ju jag. "(typ bil om jag plötsligt skulle få för mig att jag behöver en sån)." Haha.

      Radera
  3. Jag fortsätter att kör mitt koncept, fast det är väldigt spretigt. Har tre banker för olika saker, ett för lönekonto + lite buffertspar, ett för kreditkort och ett för ISK. När det kommer till ISK har jag en hel radda (fem stycken närmare bestämt) men det ger mig en tydlighet som jag gillar. Alla konton ska användas till olika saker, så för min trötta hjärna fungerar det bra. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Obegripligt för mig men ändamålsenligt för dig. Det är väl som Frihetsgrader skriver, alla triggas av olika upplägg. Fem ISK?

      Radera
  4. Har fyra konton i två banker. Allkonto och sparkonto (med ränta) i Handelsbanken, depå och ISK hos Avanza. (Depån beror på att jag köpte mina första aktier innan ISK såg dagens ljus.)

    Var inne på Avanza häromdagen och kunde konstatera att årets utdelningar slutar på 364 925 kronor, personligt rekord, mycket tack vare extrautdelningar från Holmen och SHB.

    Har jobbat ovanligt mycket den här vintern så merparten av utdelningarna kommer att återinvesteras i fonder i väntan på att barnen skall hitta nya bostäder. Men nu tackar nej till fler uppdrag, migrerar inom kort till Bohuslän där kroppsarbete i köksträdgården väntar. Pete Adeney har rätt: "Work is better when you don't need the money."

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får per automatik en depå när du skaffar en ISK, varesig du vill eller inte. Migrerar du nu? Grattis!

      Radera
  5. Vi har flera ISKn med syfte att dels ska sparmålen kännas lite mer genomförbara och dels är det meningen att de olika sparkontona ska täcka olika typer av kostnader i framtiden. Innebär att vi till exempel i framtiden bara kan byta bil när det ISK:et växt över en viss nivå (alternativt köpa en billigare bil).

    De olika ISK vi har är;
    Bas - för framtida löpande levnadskostnader
    Hus - För större reparationer eller renoveringar i huset
    Båt - För större reparationer/framtida motorbyte på vår båt
    Bil - För verklighet efter tjänstebil, skall finansiera bilköp
    Huslån - I stället för att amortera av huslånet har vi ett konto för detta, när denna är lika stor som lånet tömmer vi nog och betalar av.

    Totalt sett är vi ungefär halvvägs sett till alla sparmål sammanlagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. OMG jag har inte förstått att detta är gängse. D.v.s. att skaffa ISKar som om vore de vanliga sparkonton hos svenne banan. Jag tänkte i min asketiska hjärna att man skaffar en ISK och det för sparande, punkt. Men ni är nu två som vittnar om att ni kategoriserar ISKarna efter ändamål.

      Radera
  6. Vi har tre olika banker, tycker det är perfekt. Vi har Ica där vi har alla autogiro och sköter alla betalningar ifrån. Sedan har vi lönekonto och bolån på kuckelimuck. Vi har separerat på dem eftersom när vi vill förhandla och flytta bolånet till den kuckelimuck som ger bäst ränta så slipper vi hålla på och krångla med autogiro. Har blivit fel när vi bytt tidigare trots att banken lovat att allt ska gå smidigt. Då kan vi byta till den som ger bäst erbjudande utan att se betalningarna som ett hinder.
    Sedan har vi avanza för placering.

    SvaraRadera
  7. Jag måste med bestämdhet motsäga att tiden går långsamt när man inte jobbar! Herregud, vad den rusar iväg, skulle jag vilja säga. Jag lever Iofs ett ganska inrutat liv även som fri, med en timmes löpning på morgonen varje dag, ett 1.5 timmespass på gymmet på förmiddagen fyra dagar i veckan och därutöver promenader på ca 1-1.5 timme varje dag sju dagar i veckan.

    Därutöver ska man ju hinna med hushållsarbete, diverse småprojekt, läsning och kaffedrickande (i lugn och ro). Så nä - här går tiden minst lika snabbt som fri, som den gjorde när jag jobbade. Men den går fort på ett bra sätt, vill jag understryka, för jag gör huvudsakligen sådant som jag uppskattar och själv har valt (bortsett från vissa hushållsuppgifter).

    /Tinga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så vältränad som jag skulle önska! (Än…)

      Radera
  8. Apropå det där med hur snabbt tiden går: jag jobbar 25% nu och är sjukskriven på resten. Jag fattar inte hur jag hann jobba heltid innan! Det är så svårt att få ihop tiden så den räcker till allt. Jag har skaffat mig nya- goda - vanor som sjukskriven i 2,5 år och är inte beredd att överge dem för att hinna jobba. Som någon annan skrev så är jag ute på långpromenad 1,5 timme per dag och det vill jag fortsätta med för själsliga behov. Sen är det barnen och hushållet och allt det där. Jag begriper inte hur jag ska få ihop det när jag sen ökar till 50%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej Anonym, det blir förstas för mycket för dig. Det är väl mer praktiskt för dig att leva pa det sociala, fast skaffa barn utan att kunna försörja dem kunde du ju. Inte undra pa att det gar utför för Sverige.
      /Annika

      Radera
    2. Annika: det är klädsamt att ta reda på en persons historia innan man bedömer den. Eller så låter vi bara att döma andra och utgå från att de reder sig så gott de kan. Anonym kanske var med om en trafikolycka för några år sedan och fick långtgående konsekvenser av det, men innan olyckan bidrog med stora skattepengar pga hög lön?

      Radera
    3. Eller så låter vi bara *bli* att döma skulle det stå.

      Radera
    4. Oj vilken tråkig kommentar! Varför ska det innebära att leva på det sociala?
      Det är inte lätt för alla (skönt att du fixar det Annika) att orka heltidsarbete, fixa hushåll och ta hand om barnen. För inte så många generationer sen jobbade (tyvärr oftast kvinnan dock) man mindre per hushåll och man hade även hjälp mellan generationerna. Nu förväntas vi klara av ALLT... tror faktiskt man kan försörja sig själv på mindre arbete än en heltid OCH att samhället skulle må bra av det (mindre sjukskrivningar, mer tid för barnen osv). Det innebär ju inte att ALLA skulle göra så.
      // Vera

      Radera
    5. Om man är sjukskriven lever man väl pa andras skattepengar, och om man prioriterar promenader pa 1,5 timme varje dag framför att jobba (kan tänka mig en hel del folk som gärna skulle vilja ha tid till det) blir jag väldigt tveksam till den här personens vilja att bidra.
      /Annika

      Radera
    6. Hur mycket kostnader skulle vi som samhälle inte kunna kapa, ifall vi lät en förälder vara hemma på heltid med fullt betalt tills barnet/barnen är vuxna?

      Radera
    7. Annika, jag går promenaderna för att orka rent själsligt. Jag kämpar väldigt hårt för att ta mig tillbaka till arbetslivet efter lång svår sjukdom. Jag är inte beredd att offra min hälsa igen och därför behöver jag mina promenader. Jag har aldrig levt på det sociala utan har ett högavlönat jobb och sparade pengar. Jag tar hand om två barn utan hjälp från någon annan förälder och ett av mina barn är allvarligt sjuk. Min läkare avrådde mig från att arbeta 25%, försäkringskassan ville jag skulle va sjukskriven på heltid för att bli helt frisk men jag ville testa att arbeta för jag var rädd att förlora mitt jobb. Jag har svårt att få ihop tiden och hade väl önskat lite råd kring det här. Din kommentar gjorde mig väldigt ledsen. Jag vill inte berätta varför jag varit sjuk men det finns starka själ till det.

      Radera
    8. Anonym: det är förstas trakigt att du varit sjuk, men du väljer ju själv att kommentera pa en blogg, och da kan du väl inte bara förvänta dig ja-sägare som tycker precis som du? Dessutom berör du inte med ett ord det som texten i bloggen egentligen handlar om. Krya pa dig!
      /Annika

      Radera
  9. Har också flera konton och kan inte för mitt liv tänka mig att göra av med dem. Ett stort ISK på Nordnet, ett mindre på Savr, ett på lysa, samt ett på Länsförsäkringar för att få guldkundsststus där. Sen en gammal AF, en gammal KF (den skulle kunna slaktas dock). Tre Olika sparkonton och ett transaktionskonto! Men har mördat gamla bankens bankkort så betalar iaf bara för ett bankkort. Har förstått att många betalar för flera, mystiskt.

    SvaraRadera
  10. Är du trött på att leta efter lån och bolån, eller har du ständigt blivit avvisad av banker och andra finansiella institutioner eller ett mikrofinansieringssystem. Med detta vill vi informera dig med 100% garanti om att vi erbjuder lån av valfritt belopp till en ränta på 2% per månad. Vi tillhandahåller LÅN för affärsutveckling. konkurrensfördel/verksamhetsexpansion. Se till att vi är certifierade, pålitliga, pålitliga, effektiva, snabba och dynamiska. och deltagande finansiär för fastigheter och all form av företagsfinansiering, vi tillhandahåller långfristiga lån på max två till femtio år och alla räntor samt beräknar och möjliggör årlig betalning E-post: loancreditinstitutions00@gmail.com .

    Vi erbjuder följande typer av lån och mycket mer;

    * Personliga lån (lån utan säkerhet)
    * Företagslån (lån utan säkerhet)
    * Konsolideringslån
    * Kombinationslån
    * Renovering

    För att kontakta för lånesökning vänligen svara med ditt e-post-ID så att jag kan skicka mer för ditt godkännande
    Tack, kontakta oss via e-post: loancreditinstitutions00@gmail.com
    ring eller WhatsApp: +393512114999

    SvaraRadera