Sidor

Camp FI Gävleborg & Läsarberättelse 14

Först en uppdatering kring Camp FI Gävleborg. 

Tid & plast: Lördagen den 5 augusti klockan 17:00 i "centrala" Hudiksvall (typ)
Anmälan: Maila fruefficientbadass[at]gmail.com senast 22 juli.
Vad händer? Ursprungskonceptet är amerikanskt och handlar om att ett gäng sparnördar träffas för att diskutera nördiga saker på spännande platser som Joshua Tree, Rocky Mountains eller Ecuador. De Camp FI jag har varit med och ordnat i Sverige har emellertid varit lite mindre storskaliga för att använda en underdrift. Förra sommaren var vi bara en handfull som sågs på Djurgården. Ett centralt element är intaget av väl kyld cava.

Utmärkande för ett Camp FI är att man har väldigt trevligt. För att citera en av de som kom 6 juni 2019: "Jag håller med om att det var lättpratat med öppna människor - lite annorlunda och mycket bättre än vad det brukar vara med nya personer man möter." Exakt detta är mitt intryck från samtliga möten med läsare AFK. Det är som att träffa gamla vänner med noll uppstartssträcka. Jag vet inte vad det beror på? Kanske för att man slipper tratta igenom de vanliga filtren "Vad jobbar du med", "Vilken är din nästa dussincharter" eller "Ska ni renovera nu eller?" för att istället gå på pudelns kärna och prata Lifvet, Konsten och Uttagsstrategier. Så om du bor i närheten av Hudik, alternativt inte bor i närheten av Hudik men kan tänka dig att ta dig dit den 5 augusti, maila. 

Dagens läsarberättelse kommer från pseudonymen "Psykologen". Jag vet inte, men jag får för mig att hen är psykolog. Hon har tidigare publicerat ett inlägg på bloggen på temat "vikten att vika tid åt sina intressen" och här kommer hennes fulla berättelse. Njutbar läsning, långt och fint. Petar in de bilder Psykologen tagit från stora Norr under sin tid där. 

-------------------------------

Hur började det
År 2014 hade jag jobbat några år med “corporate bullshit” och bestämde mig för att sadla om till psykolog för att få en mer meningsfull vardag. Gick ner i halvtid en termin och pluggade inför högskoleprovet halvtid och kom in på psykologprogrammet. Eftersom jag redan läst i tre år på universitet hade jag bara tre år av studiebidrag kvar, resten (två år) behövde jag leva på sparade pengar.

Jag började med att göra tillbakablick ungefär vad jag gör av med per månad och på vad, och gjorde en ungefärlig budget vad jag vill lägga pengar på och vad jag behöver tjäna på somrarnas sommarjobbande. Mitt mål var att göra av med 9 000 kronor per månad. Det verkade rimligt eftersom det var lite mindre än jag gjorde av med just då och internet (tror det var Konsumentverket) rekommenderade att det är den summan som går åt som ensamstående. Egentligen är jag sambo, men då fick man bara göra av med 7000 kronor per månad och det kändes lite väl lite med tanke på att jag hade drygt 3 500 kronor bara i hyra exklusive el, internet med mera.



Vad gjorde jag för förändringar
Det var en utmaning att dra i sparbromsen, eftersom jag redan var sparsam. Jag hade (och har fortfarande) ingen bil, bodde i studentlägenhet med låg hyra eftersom min sambo fortfarande pluggade, åt mycket vegetariskt, köpte det mesta second hand och lagade mina jeans istället för att köpa nya. Jag hade ganska billiga hobbies som jag fortsatte med (skriva romaner, spela brädspel, vandra i naturen) utan att köpa något. Eller helt ärligt blev det nog några riktigt bra brädspel, men när jag behövde vandringssaker gick mycket att låna bland annat sovsäck, vandringsryggsäck, regnjacka och trangiakök. Jag hade redan vandringskängor och bra liggunderlag, tält behövdes inte för vi sov i kommunens vindskydd. 

Allt jag gjorde var inte heller för att spara pengar. Jag började till exempel med en hobby som kostade pengar: Danskurser i pardans plus socialdansa. Men det är det värt för det är så roligt! Jag reste ungefär som förut: Någon enstaka flygresa per år någon gång när det var billigt, gärna till ett billigt land, eller åka och hälsa på någon i vårt avlånga land/utomlands.

Jag gjorde en mängd små experiment för att dra ner på kostnaderna. Några exempel: Jag strukturerade upp torrvarorna (och åt successivt upp lagret) med hjälp av skokartonger och papperslappar som etiketter. Jag inventerade garderoben, provade igenom alla kläder, rensade ut och gjorde ett Excellark över allt jag äger för att motverka köplust. När massageoljan tog slut började jag använde rapsolja istället, funkade till och med bättre för man slapp parfymen. 

Jag anordnade bytesdag genom att be alla vänner ta med kläder och saker man ville bli av med, och sedan leker man gratis second hand där alla “shoppar” vad de vill ha och tar med sig det hem gratis. Jag bakade bröd (för att alla bloggar sa att det var mycket billigare… tyckte inte att det var så stor skillnad i pris, men mycket godare). Jag sålde gammal kurslitteratur från förra studieperioden. Jag köpte en liten elvisp och gjorde egen cappuccino istället för att köpa ute. Jag köpte några billiga vikter på typ Rusta och gymmade hemma istället för på gymmet. Jag hittade gratispynt i naturen (höst) som jag också använde till att slå in paket med (höstlöv… när det blev vinter använde jag tidningspapper… för att slippa köpa inslagspapper, alltså).

Ibland behövde jag göra mig lite obekväm i sociala sammanhang. När en kompis ville att vi skulle ut och äta födelsedagsmiddag på ett tapasställe vågade jag påtala hur mycket det skulle kosta att äta sig mätt där, så vi bestämde oss för att baka hembakad pizza istället. När mobilen gick sönder frågade jag runt och fick tillslut köpa min bors gamla som han inte använde. På julen förhandlade jag bort alla julklappsköp (utom till min sambo, för vi ville ge varandra), vilket mötte lite motstånd. Men folk var okej med att vi skulle låta bli att köpa till varandra (alla var vuxna).

Jag såg också över lite fasta kostnader, bytte telefonabonnemang, kollade på olika elabonnemang men insåg att vi hade ett bra redan, gick ur Svenska kyrkan, sökte bostadsbidrag och fick en hundralapp i månaden. När jag och min sambo pluggat färdigt visste vi att det var svårt att få våra första jobb i södra Sverige, så vi åkte till Norrland och jobbade några år med bättre lön än i södra Sverige (ca 5000 kronor mer i månaden var) och mycket lägre hyra (till och med lägre än studentlägenheten).




Så här investerar jag
Just nu har jag alla mina pengar på kuckelimuckbanken. Jag ser framför mig hur alla frugal weirdos sätter termoskaffet i halsen nu, men jag har mina skäl. Dels har jag och min sambo precis fått barn, så en är föräldraledig på heltid och en jobbar heltid, utan att vi tar ut föräldrapenning första året. Ni som har satt er in i Försäkringskassans komplexa regler fattar varför, för er som inte gjort det kan jag bara säga kortvarianten: Man får vara ledig längre då med skyddad SGI. 

Det går bra att leva på en av våra löner (vi har gemensam ekonomi) men det är skönt att ha en buffert. Ett annat skäl är att vi har bott i hyresrätt fram tills nu och vi letar efter hus, som vi behöver en rejäl klumpsumma till. Men med det sagt så har jag alltid känt mig lite utanför FIRE-communityn eftersom jag aldrig har investerat pengar på börsen… kanske någon som känner igen sig? 

Jag vågade till exempel inte åka till Fru Efficient Badass lilla get-together i Malmö för hundra år sedan… men nästa gång det blir av kanske jag vågar mig dit det nu blir för att prata om dra-ner-på-utgifter-knep och olika tips att tweaka vardagen så att den blir så som man vill ha den!

Mitt livsmål
Jag skulle vilja arbeta deltid som psykolog med mycket tid att skriva på mina romanprojekt, vara ute i naturen, umgås med folk (sambo, barn, vänner och släkt), spela brädspel, dansa och sitta på en trappa och dricka kaffe i solen. Det skulle vara jätteroligt att bli publicerad på ett traditionellt förlag också!




Mina tre bästa spartips
Anmäl dig till en gratiskurs på högskola (antagning.se) eller folkhögskola (folkhogskola.nu), bara för nöjes skull. Terminskurserna brukar vara helt gratis, sommarkurserna kan kosta några hundralappar för kost och logi. Det finns alltifrån att spela i en musikensemble, lära sig ett nytt språk, förkovra sig i idé- och lärdomshistoria till att lära sig ett hantverk (varför inte knyppla?). Själv har jag gått flera kurser i skrivande på distans med jätteduktiga lärare, både på universitet och folkis. Kom ihåg att din arbetsgivare måste ge dig tjänstledigt för studier om du säger till i god tid i förväg! Du är dessutom berättigad studiemedel för sex års studier på högskolan plus två års studier på folkis. Perfekt för ett sabbatsår!

Bibliotek är bäst! Du kan ha dem som ditt andra vardagsrum (istället för att vara stammis på ett café), låna hem tidningar (inredningstidningar, nyhetstidningar med mer djuplodande reportage, som typ Filter, hobbytidningar, branschtidningar), flanera bland facklitteraturen (bläddra i färgglada kokböcker, små filosofiska skrifter, diktsamlingar eller vad man nu går igång på). Om du inte orkar ta dig dit har de massa e-böcker (se spartips tre). Om det är någon bok du vill läsa som de inte har inne räcker det med att slänga iväg ett mail med ett inköpsförslag, det har jag gjort massor med gånger och de har köpt in boken varje gång. Om du bor i en stad med högskola har de ofta ett bibliotek kopplat till sig som vem som helst kan skaffa lånekort på. Om alla dina kursare (se tips ett) har hunnit låna din kurslitteratur före dig brukar det alltid finnas referensex som du kan sitta och läsa på plats.

Skaffa en e-boksläsare, så kan du ladda hem gratis e-böcker (till exempel genom bibliotek eller https://www.gutenberg.org) och ha med dig när du reser, så slipper du köpa en dålig pocket på tågstationen när boken du har med dig tar slut. En e-boksläsare laddar (nästan) aldrig ur, det känns som att läsa på papper, du slipper distraktionerna som poppar upp om du läser i mobilen… om ditt bibliotek inte har de e-böckerna du är ute efter kan du alltid skaffa lånekort på ett annat bibliotek som har bättre urval. Som en bonus kommer du börja köpa färre böcker (billigare + du får mer space hemma).

Heja alla läsare som orkat läsa såhär långt! Jag vill gärna höra vilka ni är och vad ni har för funderingar. Vi ses i kommentarsfältet!

Psykologen

24 kommentarer:

  1. Hej, hängde inte med på delen om varför det skulle vara skillnad med SGI om sparandet är på en viss bank? Kan du utveckla det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var nog otydlig där, det finns ingen koppling mellan SGI och vilken bank man har. Grejen är att man kan maxa antalet föräldradagar man kan ta ut och ändå skydda sin SGI genom att inte ta ut någon föräldrapenning alls första året. Om man gör så behöver man alltså kunna leva på en lön eller ta av sina sparpengar för att klara av månadskostnaderna. Vi har lyckats leva på en lön, men det har varit skönt att ha en ganska stor buffert på en vanlig bank (dvs inte investera på börsen/ISK) om något oförutsett skulle hända (för man vill ju t.ex. inte sälja sina aktier just nu, om man hade haft några, bara för att det kommer en plötslig utgift). När man lever extra sparsamt under en period blir man helt enkelt mer sårbar.

      Radera
    2. Glömde skriva under, men du fattade nog att det var jag, Psykologen, som svarade!

      Radera
  2. Ett tips: Så länge din sambo inte heller tar ut några föräldradagar så kan hen göra lika som du i tre månader av sin föräldraledighet och ändå behålla SGI.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår inte riktigt vad du menar, men SGI och föräldraskap är ju ett helt kapitel i sig och är rörigt just eftersom reglerna förändras hela tiden. Därför blir det här ett långt svar. Vi gjorde såhär: Barnets första år tog vi inte ut någon föräldrapenning. Från och med det bebisen fyllde ett år tog den som var föräldraledig ut 5 dagar föräldrapenning i veckan. Hur delade vi upp det då? Jag var föräldraledig de första 7 månaderna och min sambo jobbade (men var kompledig en vecka ca varannan månad), sedan var vi båda föräldralediga hela december (dubbeldagar), sedan var han föräldraledig 6 månader (jag jobbade men var också var lite föräldraledig i två veckor för lite extra ledighet tillsammans då vi åkte tillbaka till Norrland och hälsade på folk, passade på under vårvintern innan bebisen fyllde ett). Snart är vi lediga 2 månader tillsammans över sommaren (den som inte har semester tar ut föräldraledighet) och sedan ska jag vara föräldraledig hela hösten och han jobbar. Efter det skolar vi in henne på förskolan och jag kommer troligtvis jobba 75% och ta ut 25% föräldraledigt (för att skydda SGI). Sedan ska vi ta ut extra långa semestrar och kanske vara lediga veckor då och då (efter barnet fyllt 1 har vi ju 1,5 år kvar tillsammans att ta ut om man tar ut föräldrapenning 7 dagar i veckan, så när man räknar på det räcker det ganska länge, och efter barnet fyllt ett påverkas SGI om man tar ut dubbeldagar, så en behöver ta semester/kompledigt när den andra är föräldraledig). Tycker du jag har tänkt fel någonstans? /Psykologen

      Radera
    2. Inte alls. Det var bara ett tips om att man kan vara hemma 15 månader med skyddad SGI om man gör så men det är för sent nu. Till nästa gång kanske.

      Radera
    3. Då fattar jag nog vad du menar: ena föräldern är hemma 1 år och sedan tar andra föräldern över och då är dennes SGI skyddad 3 månader till (pga första 3 månaderna skyddade). Vi tyckte att det var viktigt att min sambo gick in och var föräldraledig tidigare än så (han gick på föräldraledighet när hon var drygt 7 månader), bl.a. för att hon ska få mycket tid med pappan tidigt i livet och trygg anknytning till honom (ja... jag är ju psykolog...), han ska få lite rutin kring att ha helansvar för barn och hem tidigt (för jämställdhetens skull), samt att jag nog inte hade orkat vara hemma med henne själv i ett helt år i sträck. Men nu förstår jag lite bättre varför så många lägger upp föräldraledigheten så! /Psykologen

      Radera
    4. Inte konstigt att det gar utför med gamla Sverige när alla ska maximera sin ledighet och leva pa bidrag. Väljer man att skaffa barn far man väl se till att man kan försörja de ocksa.
      /Annika

      Radera
    5. Svar till Annika: men detta gällde ju bara att skydda SGI, man tar inte ut något bidrag de månaderna. För att kunna vara hemma längre med sina barn som får en trygg start i livet. Läst nåt om hur det är i förskolan med storlek på grupper etc på sistone? Kolla också gärna Skolverket.se vad en förskoleplats kostar (utöver den subventionerade avgift föräldrarna betalar). Då känns det som att de som lyckas spara föräldradagar för att kunna vara hemma längre inte enbart ligger samhället till last eller hur?/ A

      Radera
    6. Förskola, subventioner, föräldradagar, om det inte är bidrag sa vad är?
      /Annika

      Radera
    7. Tycker den här diskussionen tog en konstig vändning. Alla har rätt till lika många föräldradagar. Vissa har förmånen att kunna leva på sparade pengar periodvis och kan därför ta ut samma bidrag som alla andra, fast utspritt över en längre tid. Det kan upplevas orättvist. Men att i en blogg som går ut på att hitta sätt att leva utan att lönearbeta kritisera människor som använder föräldraledigheten som ett sätt att möjliggöra mer tid för annat än lönearbete blir för mig helt absurt. Det är väl det forumet går ut på??? Hur kan vi leva på alternativa sätt och ändå ha ett gott liv?! Och att vi skulle snylta på samhället för att vi använder förskola? Det är ju det vi inte gör om vi tar ut föräldradagar. Barnen har dessutom rätt till ett visst antal timmar i pedagogisk verksamhet. Om vi skulle sluta följa det tror jag det på sikt skulle bli mycket dyrare för samhället…
      /Lena

      Radera
    8. Ja, sa konstigt det blir när nagon har en annan uppfattning än du Lena. Men som jag sa i mitt första inlägg, det gar ju sadär för Sverige.
      /Annika

      Radera
  3. Vilken härlig och uppmuntrande beskrivning! Gillar dina spartips mycket - de sammanfaller med mina. Inklusive dansen! Mera skoj åt alla!

    SvaraRadera
  4. Kul inlägg med många bra sparknep. Allt handlar ju inte om att investera på börsen och sluta jobba, utan om att göra medvetna val. Att investera i en intressant utbildning och en meningsfull fritid gör ju livet kul! Du kommer hinna spara på börsen tids nog. När hus och barn är på plats så får du helt nya möjligheter.

    SvaraRadera
  5. Härlig berättelse! Kan hålla med om billiga hobbies, bibliotek och E-bokläsare! Köpte min läsare för säkert 8-10 år sedan och den tjänar mig väl!!

    SvaraRadera
  6. Bibliotek skriver jag sannerligen under på. Det har jag använt hela livet. För ca 10 år sedan upptäckte jag att investeringar på Världens börser är en överlägsen sparform ;)

    SvaraRadera
  7. Mycket bra skrivet av Psykologen!

    / P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Hoppas att du också har skickat in en läsarberättelse, jag tycker att det är så intressant att läsa om alla! /Psykologen

      Radera
  8. Psykologen: vill du tipsa om dina bästa brädspel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här måste jag svara som en äkta psykolog: det beror på vilka brädspel du är ute efter! För ”nybörjaren” rekommenderar jag "Ticket to Ride" och "Azul", inte så svåra regler och en blandning av tur och taktik, man tävlar mot varandra, ganska snabbspelat. Kan även rekommendera "Pandemic" (man spelar med varandra mot spelet, enkla regler). Psykologiskt utmanande spel (och man kan vara många spelare) är ”The resistance” där man ska ljuga för varandra och låtsas att man är god/lista ut vem som är ond (en kompis slutade spela det med sina barn för de blev för bra på att ljuga). För den som vill spela med varandra (mot spelet) men vill ha lite mer att bita i rekommenderar jag ”Spirit Island” där man är andar som slänger ut ”den vite mannen” från en ö (karaktären man spelar påverkar svårighetsgraden, perfekt när olika personer gillar olika svårighetsgrad). För den som vill tävla mot varandra och ha lite mer att bita i rekommenderar jag "Terraforming Mars" (man spelar olika företag som försöker göra Mars beboeligt genom att öka syrehalten, temperaturen och få dit vatten och grönska). För den som vill spela socialt med många andra t.ex. med släkten på midsommar rekommenderar jag ”ta en hint” (blandat charader, pictionary, förklara ord m.m.) och ”Ryktet går” (pictionary blandat med viskeleken). /Psykologen

      Radera
  9. Härligt att kunna stå upp för sig och följa sina värderingar. Inspirerande med sparförmågan.

    SvaraRadera
  10. Bra gjort att stå upp emot andra, det tycker jag är en av de svåraste sakerna med att försöka leva gott på mindre! Roligt att läsa din berättelse! Ha det fint/A

    SvaraRadera
  11. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

    Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

    Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

    * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
    * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
    * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
    * Flexibel ränta på 3%.
    * Höga godkännanden
    * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
    * Enkel onlineansökan.
    * Personlig vägledning och expertis.
    * Inga dolda avgifter

    Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

    För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
    E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp: +447360502110

    Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

    SvaraRadera
  12. Excelark över allt man äger, låter som en dröm för en Excel- och organisationsjunkie som mig! Började genast fundera på hur ett sånt Excelblad skulle se ut, några tips?

    SvaraRadera