Sidor

Lär barn om börsen del 2

I andra delen av "Lär barn om börsen" fokuserar jag på själva pengamaskinen. Jag började redan tidigt berätta för mina barn om "Guldhönan". Ni vet den gamla fabeln om en höna som la guldägg, alla var glada. Men sen kom någon snubbe (såklart) och var överdrivet nyfiken och klöv hönan mitt itu och hönan kunde inte värpa några fler guldägg micdrop. 

Jag sa till mina tonåringar att de flesta människor sparar pengar på hög på ett vanligt konto och när de väl har fått ihop en hög gör de slut på pengarna på en stor resa, renovering etc. "Så ska inte ni göra" säger jag, "Ni ska bygga en egen pengamaskin och bara ta GULDÄGGEN, inte slakta själva hönan". Nedan exempel på "guldhönor" i olika prisklasser. Till vänster "ISK" och till höger det belopp (enkelt uttryckt) de varje år (månad) kan ta ut, utan att dräpa ISK-hönan.


D.v.s: Vid hundra tusen kan man plocka ut en liten guldkant på 700 kronor/månad. Men det är rätt ointressant i det stora hela. Om/när man når två mille dock, blir det intressant. Med 13 000 kronor i månaden kan man gå ner på deltid inom ett passionsjobb eller våga starta eget. Eller så jobbar man som en vanlig dödlig och använder årets 160 000 till att bygga kontantinsats bostad, reser etc.

Vid tre miljoner blir det riktigt kul. Sabbatsår, kraftigt förlängd föräldraledighet osv. Jobba över huvudtaget? Tricket är att få pengamaskins-polletten att trilla ner. Därför infogar jag nedan bild.

"Ni skapar en egen bankomat. Som kommer att fortsätta att mata ut pengar så länge ni lever". Bilden till höger var det närmaste jag kunde komma en evighetsmaskin på Google. 

Sen visade jag en bild på Cthulhu (tror jag). Det är för att min 15-åring är så rädd för stora, mörka vattenlevande varelser, ni kan lägga in det monster som passar just ert barn. Speakerröst: "Vad tror ni är det största hotet mot att bygga en egen pengamaskin?"


Här får ni troligtvis lite svar som visserligen kan vara relevanta men det ni vill guida dem fram till är "Det mänskliga psyket" i kombination med "flockmentalitet". Därför får de i lugn och ro läsa nedan seriestripp:

Sen får de komma med sina tolkningar och sen får ni förklara att man som bra investerare bör göra tvärt om mot stora massan samt att man inte bör ta del av affärspress och ekonomitwitter. 

Nu följer tre bilder på "krascher":


28 oktober 1929, USA-börsen gick ner 33%



25 mars 2020 - Trump stängde gränserna till USA och Stockholmsbörsen föll drygt 11 %.



                                    Black Monday 19 oktober 1987, USA-börsen föll 23%

Samtliga var otäcka börshändelser som naturligtvis fick stort medialt genomslag. Jag satt själv på nyhetsredaktion 2020 och hörde "TT-larmen" ljuda i lokalen när börsen öppnade. Domedagsstämning. Minns vi det idag? Knappt va. Därför visar jag nedan bild på Dow Jones utveckling sen start:


Låt barnen begrunda grafen en stund. De kommer troligtvis peka på en fjärdedel in och undra vad som hände då. Det var 30-talets depression som (förhoppningsvis) var ett historiskt unikum. Sen kan ni ju prata lite om vad skit som hänt under dessa år. Världskrig, bubblor, ekonomiska kollapser etc. Summerat ser det ändå ut som att börsen på sikt är en bra idé non? 

Ni kan också tala om tid. Att investera på börsen är något man gör på lång sikt, minst fem år. Är det pengar man behöver nästa år ska man troligtvis inte ha pengarna på börsen. Sen frågar ni barnen om de kan hitta Black Monday på grafen. De får titta noga på årtalen längst ner och försöka dra fingret rakt upp för att finna den. Det kommer inte att vara helt lätt men svaret kommer här:


En liten fjutt ur ett historiskt perspektiv. "Och med det sagt barn, avstå ekonomimedia och Twitter". 


Dra fram Buffet-citatet. Få barnen att tumma på att de kommer att vara smartare än populassen. Gå emot strömmen - köp på rea - sluta följa domedagsrapportering. Det är så världens rikaste man har blivit världens rikaste man och det är honom de ska ta rygg på. 

Det får räcka för denna lektion.

Mvh
FruEfficientBadass

8 kommentarer:

  1. Stort tack för din frikostighet. Älskar upplägget! Dags att boka in en sittning med ungdomarna.
    /Frugala hedonisten

    SvaraRadera
  2. Jag håller med det mesta även om 2020 var egentligen ingen större krasch - det var mycket värre i tex 2000 och 2008. Det som är lite klurigt är om man verkligen lever på avkastningen så ska det vara på börsen så att du får den där 8(!)% du vill ha - men då finns det en risk att den kraschar dvs pengarna är inte 'säkrad'

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därav kontantbuffert på runt 1,5 års omkostnader. Tar udden av de flesta nedgångar.

      Radera
  3. Förstår att du räknar på 8% avkastning. Men "safe withdrawal rate" brukar väl helst vara runt 3-4% om man inte vill dräpa hönan?

    SvaraRadera
  4. Jo så är det, särskilt om man tänker sig att portföljen ska hålla en flytande under många år utan några som helst inkomster i övrigt. J L Collins menar i ”Simple Path to Wealth” att denna approach är lite väl stringent och att den i många fall lämnar onödigt mkt pengar vid död. FruEB

    SvaraRadera
  5. Strålande pedagogik!
    Blir nyfiken när jag ser Dow Jones-utvecklingen sedan start: Den långsiktiga kurvan är ju definitivt stigande, men varför gick det så trögt 1965-1980, och vad hände sedan som satte fart på utvecklingen? Någon som vet eller har en hypotes?

    SvaraRadera