Sidor

Sedelärande

Så löd rubriken på ett mail jag fick för några veckor sedan. Så här skriver läsaren:

Hej!

Kollade på instagram igår och såg ditt inlägg om en krasch för 140 veckor sedan. Kul blev det när jag igen plottade OMXSPI och såg hur det utvecklats sedan dess. För det första går det knappt att se denna händelse orsakat denna braskande rubrik, fick leta i kurvan. För det andra, värre händelser har skett många gånger sedan dess. För det tredje, från botten av kraschen tills igår har det gått upp ca 8% per år. Hittade en sida där jag kunde jämföra OMXSPI med tex Investor och såg då hur bra den aktien presterat jämfört med OMXSPI.

Hälsningar
T


Hade jag inte varit så sommarslö hade jag länkat till något av de inlägg jag skrivit om att krascher och sättningar genererar löp men långsiktig seg börssträvan uppåt inte gör det. Men så är det. Eller som Moneyguy Podcast uttryckte det: "Börsen tar trapporna upp men hissen ner". Man skulle också kunna likna det vid turbulens vid flygningar (minus att planet till slut landar vilket gör det till en dålig liknelse).

Det var väl coronakraschen jag talade om för 140 veckor sedan? Som ett drygt halvår senare hade återhämtat sig. Nu gnäller vi över sur börs och 2022, men som läsaren skriver: Genomsnittlig avkastning har legat på åtta procent sen våren 2020, en siffra alla som ger sig in på börsen borde vara nöjd med. "It's a bumpy ride" etc.

För egen del ser utvecklingen från coronakraschen ut ungefär som för läsaren, en uppgång på 41 procent eller runt 10 procent per år.


Jag har ju i princip bara Spiltan Aktiefond Investmentbolag i min Avanzaportfölj och där ligger ju nämnda Investor som ett draglok.

Ja barn, se detta som en sedelärande historia. Strunta i ekonomimedia och fokusera på relationer, hobbies och ulliga djur som man kan klappa.

Mvh
FruEfficientBadass

8 kommentarer:

  1. Har en gammal kollega som för några år sedan var helt övertygad om att ”kraschen” skulle komma och således tog ut allt han hade på börsen och satte in på ett sparkonto… tiden gick och kraschen uteblev.. undrar ibland om han investerat det igen eller…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om han följt logiken hade han gått in i augusti 2021, när det kändes riktigt gött att vara på börsen. Så funkar tydligen majoriteten av oss (https://poddtoppen.se/podcast/1187770032/choosefi/stock-fundamentals-with-brian-feroldi).

      Radera
  2. Det var ingen krasch egentligen jämfört med 2000 eller 2008 tex men grundtanken är ändå rätt att man Kan lika väl sitta still i båten. Men det är under förutsättningen att man har tillräckligt långt sparhorisont för att det ska hämta Sig. Det som de flesta fire personer inte pratar om är uttagsfasen? (Mest eftersom de flesta aldrig kommer till uttagsfasen). Vad händer om splitan går ner 50 procent under uttagsfasen? Man skulle egentligen behöver en buffer med kontant för typ 3år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man inte kan tänka sig att steppa in och jobba under svåra tider. Men i teori håller jag med dig i både ett (att de flesta aldrig når uttagsfasen) och två (att man behöver en kontantbuffert).

      Radera
    2. Varför når då de flesta aldrig uttagsfasen?

      Radera
    3. För att vi blir giriga och fortsätter tillber Mammon...

      Radera
    4. Exakt. Och för att många hittar ett gig de gillar och slipper slakta ISK. Vilket är ironiskt, kunde man inte gjort det från början?

      Radera
    5. Kanske sker livsförändringar som tex utflyttning av barn och/eller partner som vill fortsätta arbeta och/eller ledighet har gett ny energi och/eller nya pengar känns ”lätt/lättare” jämfört med livslång frugalitet. För egen del har jag inte lyckats ta mig in i min nya bransch som spelar enligt andra, för mig okända regler. Att ta ett arbete ”vilket som” har inte varit aktuellt. Nu lutar det åt deltid i tidigare bransch, i eget AB. OM detta blir verklighet påbörjas ett nytt kapitel.

      Radera