Sidor

Kostnader för sport

Jag är uppvuxen i en kontext där sport inte existerar. Jag kan ingenting, har aldrig sett en hel match av något slag och skulle jag till äventyrs göra det hade jag inte fattat någonting. Jag minns hur jag en midsommardag för många år sedan gick och la mig då Sverige spelade i fotbolls-VM (det var dagen efter midsommar, jag var trött) och fick skäll av folk omkring mig för att man tydligen inte kunde göra så. Det kunde man visst, jag sov som en stock. 

För att se sport behöver man tydligen vissa kanaler. Jag tycker det är märkligt, givet att SVT köpte sändningsrätter (betoning sport skulle jag tro) för 143 miljoner förra året. Men dessa sändningar räcker tydligen inte långt för en sportintresserad person, man måste ha kanalpaket. Viaplay Sport, Telia Play, TV4 Sport, Discovery Sport, Eurosport, Aftonbladet TV och Expressen TV.


Här sitter jag och bloggar, vaskandes en Allsvenskanmatch i försommaren. Kanalpaketets ägare betalar "i runda slängar" tusen kronor i månaden på att se alla matcher som är en livsnödvändighet. Min instinkt är att lägga dessa tusen kronor i månaden i en indexfond i 20 år men det är ju bara FIRE-barnsligt så jag låter bli (det blir 569 tusen). 

Jag försöker istället storsint tänka att det här är en passion som vilken annan som helst. Om sportintresserade får se sina matcher kanske det kannabaliserar på annat, som att shoppa online eller åka på dussincharter. En annan tanke jag har är att sport är märkligt. Tränare och spelare kommer och går, det som blir kvar är lagnamn, ramsor och färgerna på tröjorna. Rent krasst håller man alltså på en färgkombination.

Choose FI:s programledare slutade kolla på sport för ett antal år sedan. Han fick en känsla av att det tog fokus från det viktiga i livet, som ett opium för folket. På samma sätt som nyhetssändningar och sociala medier får oss att likt trollkarlens publik titta på pippifågeln istället för att se trickfusket, om ni förstår min liknelse (som översatt handlar om att fokusera på verkliga saker snarare än orkestrerade skådespel). 

Å andra sidan, jag älskar att gå på film. Det händer att jag går på opera, teater osv. Vad är det om inte orkestrerat skådespel? Och jag "håller" på mina favoritregissörer på samma sätt som en solnabo håller på AIK (är jag rätt ute nu?). När jag går på bio för att se Ozons senaste förenas jag ju med mina supporters kring just honom. Skillnaden är att vi är kulturtanter och inte brölar lika mycket.

Lägger du pengar på sportkanaler och om ja, kan du se frugala poänger med att konsumera sport på TV?

Mvh
FruEfficientBadass

27 kommentarer:

 1. Tror du är något på spåret i sista stycket. Sport = kultur. Sen föredrar olika personer olika typer av kultur. Själv är jag lika ointresserad av sport som av opera och konst men älskar att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Breakup trollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag är extremt lik dig när det gäller sport. enda gången det visas sport på vår TV är om det råkar vara sport på den kanalen den startar på, men det varar bara någon sekund. Jag är aktivt ointresserad. Sport för mig är dom 4 sidorna i andra delen av lokaltidningen man behöver räkna och bläddra bort för att komma till den riktiga tidningen. Ljudet från en fotbollsmatch är extremt jobbig har jag hört när någon gäst på något av födelsedagskalasen man haft bara måste se någon löjlig vm-match. Man kan ju läsa resultatet i efterhand.
  Måste sportsändningar sprida ut sig överallt? I våras var det sport på SVT1 & SVT2 samt Kunskapskanalen SAMTIDIGT!!??

  SvaraRadera
 3. Betalar 145kr i månaden för streamingtjänster. Vi har hbo pga livslång 50% rabatt och sen växlar vi mellan de andra beroende på vad vi vill se på.

  SvaraRadera
 4. Ingen sport här med undantag för vinter och sommar OS. De två är så himla mysiga att titta på, speciellt med IGMR junior vid min sida. Vi betalar för MAX, Amazon Prime och Spotify. Prime för att få gratis leveranser från Amazon men... Fallout på Prime var himla underhållande.

  SvaraRadera
 5. Skidskytte ( och i viss mån skidor ) är de enda sporterna jag glor på. Hittills har man sluppit betala extra för dem, för betala får man, på ett eller annat sätt/ Jocke

  SvaraRadera
 6. Jag älskar att titta på sport, det är avslappnande och jag tänker riktigt bra. Ibland tar jag en skön gubbvila under tittandet också. Friidrott, skidor, cykling, konståkning, gymnastik, simhopp, snooker osv... Ibland är det som slow-tv och mindfulness (gångtävling, maraton etc). Stundtals exalterande (en klungkrasch, slagsmål, fall) och jäkligt informativt eller roligheter från duktiga kommentatorer. Har man tur dyker det även upp lite ögongodis.

  SvaraRadera
 7. Enda gången jag har tittat på sport var när Carolina Klüft tävlade, och då satt jag mest där för att få se hur min dotter – familjens vinnarskalle – reagerade.

  Jag är så gammal(modig) att jag får mina djupaste upplevelser av böcker. De bästa lämnar en tomhet efter sig när man är klar. Så känns det idag efter att jag precis avslutat ”The Last” av Hanna Jameson.

  /Max

  SvaraRadera
 8. Vad är sport? Vet ingenting om detta fenomen, och bryr mig inte det minsta. Kan inte förstå hur man kan tycka det är intressant att se på när andra utöver en aktivitet, men har viss förståelse för fenomenet om man själv idkar det. Förvisso händer det att jag stundom intresserar mig för bergsklättring i böcker eller på TV, webben eller annorstädes, och jag vandrar själv i fjällen och annan natur - men detta är för mig inte sport, utan friluftsaktiviteter...
  /Christoffer S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vad konstigt att du inte ens kan förstå varför någon skulle vara intresserad av det. Lustigt att du inte har förmågan att sätta dig in i någon annans tankesätt

   Radera
 9. Det är intressant att det i vissa kretsar anses "fint" att inte förstå eller vara intresserad av till exempel matematik, naturvetenskap, ekonomi eller sport. Varför är det så?
  Varför är det ok att kasta ut pengar på saker som man inte är intresserad av att använda för att sedan sälja av det på Blocket, Marketplace, Tradera m.fl. istället för att låta bli köpet från början?

  Jag kan hålla med om att vissa sporter och idrotter är tråkiga. En del är roligare att utöva själv än att titta på (fotboll), andra tvärtom (störtlopp). Men vi tycker olika! Jag tycker att det är trist att det är väldigt monotont om vilka sporter som visas i de olika tv-kanalerna (mest för att jag inte gillar att titta på fotboll), när det finns så många andra att visa.
  Ett av mina barn håller på med en (i Sverige) lite ovanligare sport och när svenska landslaget kom 3:a på VM så hade det varit kul om det hade nämnts (och visats) i någon av sportnyheterna istället för att visa den eviga fotbollen från någon gärdsgårdsserie.

  Imorgon är det Stockholm Marathon, så ni som hatar sport bör ta er utanför stan före kl 08:00 på morgonen. Annars blir ni fast i ett långt... ja maratonlångt elände utan att kunna komma därifrån (eftersom de som bor i Stockholms innerstad absolut måste ha bil och inte kan transportera sig på annat vis, så blir de fast innanför avspärrningarna ända till sena kvällen).

  Själv kommer jag att utöva ett par av mina fritidsintressen i helgen. En ganska utmanande sport, men den kan utföras tillsammans med blandade åldrar och alla kön tillsammans vilket är trevligt. Den andra går under kategorin "friluftsliv" och exakt vad det blir är inte bestämt.
  Men jag tänker inte utöva sporten "shoppa onödiga saker som jag inte behöver och därför sen ska sälja av på begagnatmarknaden". Där går gränsen för mig!

  Spargrisen

  SvaraRadera
 10. Det här eldade upp mig något kopiöst under pandemin. Att det var så synd om elitidrottsvärlden med allt kringarrangemang när de inte kunde ha publik, spela matcher/tävla osv. Det här är TOTALT onödigt! Idrotta är bra för hälsan men annars?! De omsätter astronomiska summor för att utöva sitt intresse. Tänk om sjukvården skulle fått ett kontrakt på tre år med någon miljard i intäkter. Eller skolan. Nej, den ska vara avgiftsfri för annars blir det orättvist. Men lägga tusenlappar på en match, rätt outfit till hejarklacken eller en streamingtjänst, det går bra. Och sen kan vi ta kostnaderna kring barn och ungas idrottande i ett annat inlägg för nu måste jag vila hjärtat en stund…

  SvaraRadera
 11. Hej!För egen del så ser jag bara på sport på tv:n som är gratis. Ishockey gillar jag, men jag undviker trista och tråka sporter som fotboll, handboll, basket, volleyboll, curling, rally, formel 1, längdskidor, slalom, störtlopp,friidrott med mera.Trav älskar jag att se på om man nu kan räkna det som en sport.Även bandy är roligt att se på.Jag skulle aldrig betala för att gå till en arenan och trängas med andra åskådare då jag älskar att vara ensam och dessutom vill jag ha det bekvämt i mitt sporttittande genom att ligga på soffan framför tv:n och tillgång till kall läsk, god mat med mera till vettiga priser.Nåja, det är väl tur att inte alla tänker som mig för set hade ju varit tråkigt för alla de som ägnar sig åt att utöva sporter som underhållning för befolkningen.Mvh Peter Jansson

  SvaraRadera
 12. Jag instämmer med Christoffer här ovan: "kan inte förstå hur man kan tycka det är intressant att se på när andra utöver en aktivitet, men har viss förståelse för fenomenet om man själv idkar det". Har dock ett minne från ungdomen då jag följde med kompisar på en fotbollsmatch och drogs med i känslorna från de tiotusentals människorna på läktaren som delade samma upplevelse, och gemensamt andades spänning, lättnad, frustration, jubel... Minns det som starkt och härligt. Däremot förstod jag inte vad som hände på fotbollsplanen, såg bara människor som rörde sig och en boll som var än här, än där, och sen tappade jag fokus. Så jag har helt klart blivit mer av kulturtant än idrottsintresserad. Men även på bio, teater och konserter delar man ju upplevelser och känslor med övriga publiken, dock oftast med betydligt stillsammare uttryck. Det är nog bra att var och en kan hitta sin grej. Så inga sportkanalpaket för mig, jag lägger pengarna på kulturtantsgrejer istället.

  SvaraRadera
 13. Då skiljer jag mig från mängden av läsarna här eftersom jag under hockeysäsongen betalar dyrt för att se mitt favoritlag spela. De matcher jag inte ser live vill jag se på TV. Det ger mig enormt mycket glädje, hopp, ilska och besvikelse men utan de känslorna som min passion för laget ger mig skulle livet vara bra mycket fattigare.

  SvaraRadera
 14. Jag älskar sport och främst (engelsk) fotboll. Det ni som inte är sportintresserade eller följer ett lag missar är all den känslostorm som enligt mig enbart idrott kan ge en person. Total eufori över ett mål i 95:e minuten eller frustrationen över en förlorad straffläggning.

  Samtidigt har det ingen större betydelse rent värdsligt såklart. Men det är just det som är charmen. Bland de oviktiga sakerna i livet är detta viktigast, iaf för mig. Idrott kan framkalla så mycket känslor på veckobasis som man inte får någon annanstans i livet.

  ”De känslorna kan jag vara utan” kanske du tänker. Absolut, men du går miste om något :-)

  Då har jag inte ens nämnt glädjen över att få spela själv med kompisar, det är livskvalité på riktigt. Nu som snart 40-åring är det fantastiskt att fortsatt kunna få nya vänner genom fotbollen som jag aldrig skulle få annars.

  SvaraRadera
 15. Du får göra som jag och börja samla på matcher (på arena), en av varje. I allmänbildningssyfte. Jag har hittills, fördelat över ca 45 år sett en match vardera i: amerikansk fotboll, hockey, fotboll, undervattensrugby blev fler pga ungdomligt oförstånd och anledning) och handboll. Minst ett år mellan varje match, gärna 7. Näst på tur står basket, volleyboll och innebandy. Men det kan få gå något halvår-år till så det inte blir för ofta och så måste en ju hinna med all jazz, teater, konst och sånt.

  SvaraRadera
 16. Min man och barn älskar fotboll och jag betalar gärna för kanalerna eftersom matcherna ser till att vårt hem varje vecka fylls med vänner och ungdomar, glädjeskrik, tårar och skratt. Värt varenda spänn när vi har 14 par skor i hallen! Livsglädje!

  SvaraRadera
 17. Det är roligare att göra själv än att titta på; det gäller både sport och sex...

  SvaraRadera
 18. Såg mycket förr men har tröttnat efter alla dopingskandaler. Så fort någon presterar bra är det första jag undrar ifall det är på grund av något otillåtet hennet har stoppat i sig.
  Och det där med lag har ju bara blivit kommersiellt. Varför heja på exempelsvis Karlstad (Färjestad) när större delen av laget är från Tjeckien, Lettland osv.
  Och slutligen att det blivit nästan lika viktigt med politik/aktivism som själva sporten.

  SvaraRadera
 19. Kör IPTV med rejält stort utbud av sport, prenumerar 1-2månader i samband med turneringare, t.ex Fotbolls EM/VM, SHL slutspel etc.

  SvaraRadera
 20. Hur mycket skulle man ha efter 20 år om man la in alla dina cavapengar och bilpengar i en indexfond? Allsvenskan kostar för övrigt 349 per månad

  SvaraRadera
 21. Helt orelaterat till sport, eftersom det för mig inte finns något mer ointressant än sport, gud vad jag längtar efter ett av dina mode/skönhetsinlägg!! Det borde vara dags för lite frugal sommarflärd nu?

  SvaraRadera
 22. Älskar en hel del motorsport och följer det via kanaler jag ändå har, betalar inget extra. Ser det gärna live några gånger per säsong, där passar folkrace bra då det är kul, billigt o nära. Har dock varit på F1-resa i husbil med några kamrater en gång, inte gratis, men värt det, minne för livet. Även jobbat ideellt för ett speedwaylag en bunt år.

  Kommer det till bollsport kan det vara kul att gå på matcher en mil bort med lokala handbollslaget, både dam o herr i hyfsat höga divisioner. Småpengar för entré.

  Bio har jag slutat gå på, rena aphuset, men tittar på sjukt mycket film hemma!
  /JB

  SvaraRadera
 23. MIN POJKVÄN KOM TILLBAKA TILL MIG MED HJÄLP AV DR ISIKOLO OCH JAG ÄR VERKLIGEN ÖVERVÄLDIGD
  När allt hopp förlorades för att få mitt förhållande att fungera igen mellan mig och min pojkvän gick jag online för att söka hjälp och jag läste och kontaktade DR ISIKOLO som kom och fixade allt och han kommer att förbli uppskattad av mig resten av mitt liv. För många gånger gick jag igenom känslomässiga trauman på grund av de oändliga problemen jag hade med min man och det ledde till att vi gjorde slut och det var därför jag sökte hjälp och fick reda på DR ISIKOLO som kom till min räddning. Han berättade för mig procedurerna och uppmanade mig att följa, vilket jag gärna gjorde och han försenade inte processen att ge lösningar på mina problem och jag fick resultatet på bara 2 dagar som han försäkrade mig. Bry dig inte om att söka hjälp någon annanstans för han är för bra på att hjälpa människor. Han är pålitlig och ärlig så sms:a honom nu via WhatsApp: +234-8133261196 eller hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera
 24. Efter att jag och min man gifte oss flyttade vi till en annan stad och vi fick båda jobb och började arbeta och leva tillsammans lyckligt. Vi hade aldrig några problem förrän en kollega till honom började göra allt hon kan för att få min mans uppmärksamhet. Jag visste aldrig hela tiden vad som hände förrän han började sova ut och hitta på ursäkter. Saker och ting gick utom kontroll och han slutade till slut ta hand om mina behov. Jag visste vid det tillfället att jag behövde hjälp så jag kontaktade Dr Isikolo och förklarade allt för honom. Han berättade för mig allt som har pågått och lovade att fixa problemen åt mig, vilket han gjorde. Han kastade en kärleksåterföreningsförtrollning för mig som återförenade mig och min man och han började bli mannen som jag alltid älskat honom för att vara strax efter 48 timmar som Dr Isikolo arbetade för mig. Vi är båda glada nu och det hade inte varit möjligt om det inte hade varit för Dr Isikolo.Kontakta honom om du behöver hjälp.Hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com eller sms:a honom på WhatsApp honom på +2348133261196

  SvaraRadera
 25. Min man hade för vana att alltid sms:a och fixa datum med sina gamla vänner inklusive sina ex. Jag trodde aldrig att det var något problem med sådant förrän han blev känslomässigt tillbakadragen från mig och började bete sig onormalt mot mig och min dotter. Vid det här laget visste jag att jag behövde hjälp akut eftersom jag aldrig ville förlora honom. Dr Isikolo kom till min räddning och problemet var åtgärdat. En av min mans ex lovade att se till att hon skulle ta honom ifrån honom och började manipulera honom att överge mig och min dotter, vilket så småningom skulle ha hänt om Dr Isikolo inte grep in för att hjälpa mig. Strax efter 48 timmar efter att ha åtgärdat problemet blev allt fantastiskt mellan mig och min man och nu har han bett om ursäkt för allt och vi är bra igen. Kontakta Dr Isikolo och tro att han säkert kommer att fixa det problemet åt dig.Maila honom isikolosolutionhome@gmail.com eller Whatsapp honom på +2348133261196

  SvaraRadera