Sidor

Ett inlägg om parfym

Å så roligt det här är. Smink, krämer, kläder och parfym. Lite som lifvets salt. Och det bästa är att NI BER OM DET! Eller snarare: Ett fåtal läsare ber om det och eftersom det här är lite av hjärtefrågor rycker jag dem direkt. 

Vissa saker i livet kan man fuska med. Som basplagg av typen jeans och tröjor, där finns fullgoda alternativ i de billigare segmenten. Det är få som kan se att den neutrala toppen du har på dig är från Lindex.

Andra saker är mindre lyckade att fuska med. Exempelvis väskor av typen tote bag där syntetlädret både syns och känns med hand och näsa (i det fall du brukar lukta på folks väskor). Bättre då att köpa en tygväska eller en skinnväska utan märkestillhörighet, gärna vintage. Absolut nono är att köpa fuskkopior av flera skäl varav stil är ett. 

En sak man heller inte kan fuska med är parfym. Det kanske har hänt mycket på budgetfronten sen jag var ung, men jag skulle tro att billiga parfymer fortfarande luktar artificiellt. I den mån de avger doft. Det luktar väl som mest första kvarten, sen har det dunstat av. 

Efter mitt senaste besök i parfymstaden Grasse fick jag timfacit av guiden. Nu är jag usel på att minnas siffror men ungefär så här: En Eau de Cologne avger doft i en knapp timme. En Eau de Toilette i kanske tre timmar. En Eau de Parfum i sex-sju timmar och för ren parfym ännu mer. Nu köper man ju sällan ren parfym, men mitt tips är att köpa Eau de Parfum. Lite dyrare, men den går att förnimma hela [arbets]dagen.

Jag kör som bekant på två trotjänare: Chanels Gabrielle måndag-torsdag och Chanel Mademoiselle fredag-söndag. Detta för att accentuera för mig själv att det är helg och fest. Doftminnet är det starkaste vi har och jag vinnlägger mig om denna rutin. Det blir förutsägbart också för barnen som, när jag tar på mig Mademoiselle, klappar sina händer och ropar "Ska du på operan mor?!". 

Nej, det gör de inte, det har hänt ett par gånger bara och det är för att de så tydligt minns från sin barndom att jag bar denna parfym vid operabesök. Jag tycker att det är trevligt att vara doftkonsekvent. Och jag bär parfym varje dag, 365 dagar om året med undantag för situationer där jag vet att parfym kan vara ett problem.  

Om jag har tur hittar jag dem på Sellpy. Så var det i alla fall med Gabrielle ovan. Den var inte jättemycket billigare än i butik, men några hundra sparade jag allt och den var knappt använd. Annars är mitt tips att handla Chanelprodukter direkt från Chanels webbshop eftersom man då får välja olika prov samt att man får det hela paketerat på ett bedårande sätt. Man kan också beställa ett anpassat kort i det fall man ska ge bort parfymen som en gåva. 

Bakom mina basparfymer skymtar två presentparfymer. Dessa ställer till lite problem då jag inte riktigt vet när jag ska använda dem. Det är inget fel på dofterna, men jag har min princip att inte avvika doftmässigt från mina basparfymer. Jag kanske borde sälja dem? Det gjorde jag en gång med en uppsättning ej använda parfymer (på den tiden jag var doftvilsen och Consumer Sucker) och jag vill minnas att jag fick rätt bra betalt för en påse blandade dofter. 

Förutsatt att du använder parfym (se! Nu kapade jag eventuella behov att kommentera "Jag-använder-inte-parfym"), hur förhåller du dig till dem? Ofta, sällan, sort, styrka?

Mvh
FruEfficientBadass

19 kommentarer:

  1. Har du någon strategi för att inte blanda dofter? Kan bli lite överväldigande när folk använder massa olika parfymerade produkter samtidigt. T ex mjukmedel i kläderna, schampoo och andra hårprodukter, deo, lotion m.m..

    SvaraRadera
  2. Jag använder parfym (i mitt fall eau de toilette) väldigt sällan. Bara typ på events eller fest. Har exakt en parfym, Chanel Chance eau fraiche. En parfym ska anas, inte få andra att må illa. Överparfymerade (särskilt vanligt hos män) är inte trevligt för andra. Ger lätt huvudvärk. Det blandat med cigarettrök och oj vilken hemlängtan jag får :D

    SvaraRadera
  3. Jag använder inte parfym pga doftkänslig. Har försökt börja ändra på den bilden av mig själv så smått och börjat beställa små prov av parfymer som jag tar på och sedan låter sambon döma tumme upp eller ner (är det fler som tycker det är väldigt svårt att avgöra sånt själv?) Ingen vinnare än så länge. Får spana in webshopen för prov av de Chanel du nämner.

    Vänligen Annelie

    SvaraRadera
  4. Jag använder inte parfym riktigt varje dag, men ett par gånger i veckan typ. Standard är Issey Miyakes "Pleats Please" som jag fick av min ex-kille. Jag skulle inte ha köpt den själv eftersom toppnoten är rätt söt, men det klingar av rätt snabbt och sen är basnoten med hela dagen och passar mig väl. Till fest blir det Guccis "Memoires de un Odeur", gåva från dottern som hade läst att den liknar min absoluta favorit Gucci "Envy" från 90-talet. Av den hade jag deo, lotion och Eau de Toilette så att man kunde ha med sig doften av Piggelin med myggmedel hela dagen, tres jolie!

    SvaraRadera
  5. Jag vågar inte använda parfym, för jag litar inte på mitt luktsinne. Efter cellgiftsbehandling så har min förmåga att uppfatta dofter blivit minst sagt mysko. Då och då tror jag att det brinner eftersom som jag känner lukt av brandrök (som inte finns), andra dofter (kaprifol och diverse goda saker) känner jag inte alls. Jag har absolut ingen aning om hur en parfym luktar på mig. Gott? Pytonorm? Starkt så att ögonen tåras?
    Lite synd ändå. Men tillsvidare nöjer jag mig med bodylotion med doft. Det kan ju inte stinka alltför mycket, hoppas jag.
    DDT

    SvaraRadera
  6. Jag är konsekvent inkonsekvent. Har fler parfymer än veckans dagar, och växlar mer efter humör och årstid än veckodag. Lätta, fräscha dofter använder jag sommartid, t.ex. CK Red, DKNY Be delicious, Moschino Funny och Elizabeth Arden Untold. Under hösten går jag mer över till CK IN2U och Calvin Klein Euphoria, även om "sommarens" dofter också används ibland. Armani Aqua di Gioia kommer nog att stanna över hela året. Och Hugo Boss Deep Red bara till fest. Cacharel Eden har jag också, men den får nog vandra vidare. Trivs inte alls med den, det var egentligen Eau d'Eden jag ville ha, men den har utgått sedan länge. :´(

    Till mitt försvar ska sägas att de flesta har köpts billigt under resor, och har sedan räckt länge, länge. Det är inte varje år jag köper
    ny parfym, men de ger mig en guldkant jag inte vill vara utan.

    SvaraRadera
  7. Jag skymtar en Hermèscologne längst bak, tror jag. De är ju ljuvliga, använd den!

    Jag har ett helt skåp med parfymer och behöver förmodligen inte köpa någon mer under min livstid, men någon liten last får man ha.

    /A

    SvaraRadera
  8. Jag gör som du, håller mig till några få dyra parfymer. Men ungdomarna verkar ha hackat systemet. Zara säljer liknande parfymer som originalen för en spottstyver. Omman behöver spara in några tusenlappar så är det en bra affär.

    SvaraRadera
  9. Jag var parfymjunkie, flera nya parfymer varje år, vissa användes en enda gång. Gaultier Le Male, Le Bleu, 1million, D&G, 212Vip, YSL, CK… men gav bort allt och använder bara 2 lätta parfymer nu, helg-Aqua di Gio och vardag-Hugo Boss Hugo.

    Jag lyckades sluta unna mig och köper aktier istället. 😅
    Men det kanske blir en Chanel till jul…🙈

    SvaraRadera
  10. Parfymer använder bara de som luktar illa. Varför förpesta omgivningen med artificiella dofter? Jag som är kvinna tycker att en karl ska lukta som en karl, och varför skulle män tycka att en kvinna luktar bättre med parfym?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man använder inte parfym för att attrahera karlar såklart. Parfym används för ens egen skull. Och självklart räddar parfym inte nån som luktar illa, den kommer ju ändå lukta illa.

      Radera
    2. Gar du omkring och luktar pa dig själv da eller?
      /Annika

      Radera
    3. Ja, det är klart att jag sniffar på mig själv. Det bästa som finns är att vakna långsamt på morgonen, känna någon doft som luktar helt himmelskt i näsan, inse att det är jag som luktar så gott och att jag har en hel flaska av väldoften i klädskåpet.
      Vad min man eller någon annan karl anser om saken struntar jag faktiskt i. Jag parfymerar mig för mitt eget höga nöje.
      /A

      Radera
  11. doftkänslig så använder bara body mists från Yves Rocher.
    https://www.yves-rocher.se/kropp/hygienartiklar/body-mist/monoi-parfymerad-mist/p/77807 eller
    https://www.yves-rocher.se/kropp/hygienartiklar/body-mist/kropps-et-harmist-mango-et-koriander/p/59713
    fräscha.

    SvaraRadera
  12. Jag föredrar kroppsegen doft och mår ofta dåligt av parfym och starkt doftande blommor, får huvudvärk.

    Jag påminner om doftfria veckan som infaller i november och jag hoppas att den kan få vara för evigt.

    "Astma- och Allergiförbundet uppmärksammar årligen doftöverkänslighet under en kampanjvecka.

    Syftet är att sprida kunskap och lyfta vikten av att visa hänsyn. Eftersom det ännu inte finns någon medicinsk behandling för doftöverkänslighet är det viktigt att vi alla underlättar för dem som är sjuka och avstår från parfym och parfymerade produkter. Det är särskilt viktigt i gemensamma miljöer där många människor vistas och på platser som är svåra att undvika som arbetsplatser, skolor, vårdlokaler och kollektivtrafik. Alla människor har rätt till inkludering i samhället och att delta på lika villkor.

    I år infaller kampanjveckan den 6 -12 november och har budskapet ”Dissa doften”.

    SvaraRadera
  13. Jag sörjer verkligen att pga allergi och doftkänslighet inte kunna använda parfym. Alls! Ett tag funkade typ väldigt milda dofter, men nu är det nolltolerans annars rinner näsan, ögonen värker och det svider som eld i bihålorna. Och det finns ingen medicin som hjälper eftersom det inte är en allergi medicinskt sett utan hyperaktivitet. Dagens parfymmode ställer till med stora problem. Jag kan inte resa kollektivt och inte sitta i kontorslandskap. Restaurang, teater mm kul blir det sällan på vintern då det är inomhus. Trist, men ett jätteproblem som det finns liten respekt för. Jag är iaf tacksam att ha sluppit undan astma som är vanligt i sammanhanget.

    SvaraRadera
  14. Jag älskar parfymer och har många. Brukar också köpa bodylotions av mina favoritparfymer och de är bland annat Coco Chanels Mademoiselle, Diors J'adore, Byredos Blanche. Man ska såklart inte dränka sig i parfym men jag är lite av en doftnörd.

    SvaraRadera
  15. Har en favoritdoft - Àliage från Estée Lauder. Ingen annan duger. /Anna

    SvaraRadera
  16. Tror att många européer använder parfym för att deras kroppsdoft är starkare än exempelvis ostasiater. Det går dock att ändra sin kroppsdoft genom mat. En del av den dåliga lukt en den har beror på bakterier som festar på oljor och annat i svett, som man kan ändra genom alun - vilket då passar de tillfällen när deodorant inte går väl. Parfym i Europa är dessutom annorlunda än den man kan köpa i Gulfen eller så.

    Men gillar idén med olika parfymer för vardag och fest.

    SvaraRadera