Sidor

Sparhöst P.S.

God Måndag läsare! Tack för er fantastiska aktivitet kring den gångna veckans sparhacks. Det råder ingen tvivel om att det är den här typen av inlägg ni går igång på så jag får väl fortsätta att sondera marknaden efter daterad sparlitteratur att fnissa åt. Förutom de senaste dagarnas "tips" vill jag påminna om miniserien "Skala löken" från i vintras (se länksamling nedan). Jag skulle också välkomna om ni kunde bidra med era historier på skalfronten eftersom åtminstone jag känner att jag nått vägs ände so to speak. OCH - glöm inte att ni när som helst kan scrolla ner på blögga (förutsatt att ni befinner er i PC-läge) till subsegmentlänk "Spara" och klickar ni på denna når ni alla spartips.

Skala löken 1: Tvål
Skala löken 2: Nikotin
Skala löken 3: Kläder
Skala löken 4: Hår
Skala löken 5: Underhållning


Värt att nämna är ju att börjar man in en ände faller resten med som en rad dominobrickor. Det är alltså inte ett måste att du kastar dig över samtliga områden på en gång. Ovan var mångåriga processer för mig. Men har du väl börjat med ett område, om än så enkelt som tvål, kommer du sannolikt att börja applicera taktiken även på andra områden. Plötsligt har du skalat fem-sex lökar och märker hur stashet på ditt lönekonto växer och frodas likt mynta i min rabatt. Tricket är att börja [med ett område]. Det behöver inte ens vara ett av ovan områden. Det kan vara TV-utbud, konstnärsmateriel, kosmetika, sportutrustning, bil, kryddor, brädspel vad vet jag. Du behöver inte gå från a till ö på en gång utan kan filtrera dina skalningar genom ett antal lager, fint och kontrollerat. Känner du att en lagerskalning varit ok, går du vidare till nästa. På så vis riskerar du inte oplanerade besök på psykakuten eller en känsla av att saker och ting sker utanför din kontroll.

Jag har de gångna veckorna fått flera fina mail av er läsare som berättat om de förändringar ni gjort sedan ni börjat läsa bloggen. Jag måste säga att jag är uppriktigt imponerad. Mon Dieu, jag hade segat på i gott och väl fyra-fem år innan jag på riktigt började se resultat (ni minns väl min graf över minskade utgifter?). Ni läsare är ju som påtända Duracellkaniner, ni bara kastar er över olika consumer sucker-områden och örfilar ner dem som om de varit Jean-Kladd på ragghumör. Det som gör mig allra gladast är emellertid inte dessa frugala anekdoter, utan framför allt en läsarkommentar som löd något i stil med: "Under den gångna veckan har jag och min man talat framtid och livsmål istället för att kolla på Netflix." Men ryyys så underbart! Någon är på väg att kasta loss från The Matrix! Till denna läsare, och andra med hen, skulle jag vilja skicka denna länk till ett förslag på övning av Jillian Johnsrud på Montana Money Adventures. Man kan göra den själv, med sin partner eller med hela sin familj. Jag har själv inte gjort den med min man eller med mina barn, men jag har gillrat en fälla på landet om ett par veckor - en bunt Post-Its och en snacksbuffé, jag låser dörren och ingen lämnar huset innan övningen är klar.

Sidospår. Låt september bli din årliga lökskalarmånad, start idag! Har du någon lök du vill skala?

Mvh/
FruEfficientBadass

31 kommentarer:

  1. Saknar ett inlägg om sparhacks på sjukvård. Igår sparade jag 400 kr på att operera mig själv. Jag ska bespara er detaljerna men jag behövde inte ta 200 bilresa med bilpool en till Vårdcentralen, betalade inte 150 kr för läkarbesök och slutligen 50 kr bör jag snickrade jag ihop ett vattentätt förband med Alsollösning själv genom att lägga plastfolie utanpå kompressen. Häpp! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha jag dööör! Vad var det för operation du utförde på dig själv, du måste ju berätta? Finns det någon gräns för vad man inte bör göra på sig själv anser du som är mer rutinerad? Och du får givetvis stor guldstjärna för detta magiska hack.

      Radera
    2. Tja, blindtarm skulle jag nog avstå. Men liten varböld tror jag att jag grejade igår. Om jag nu inte lyckas ordna till en ännu värre infektion... Men det ser rätt ok ut idag! Min mamma som en gång i tiden var sjuksköterska i armén har lärt mig mkt nyttigt, det mesta går att sprätta upp och tejpa ihop om man säger så. :D

      Radera
    3. Ja och skulle det knipa har säkert Morsan ett militärsjukhuslager av antibiotika du kan få köpa av.

      Radera
  2. Ett litet lökskal från mig är mensskydd (om det är tillåtet att gå in på intimare ämnen här). Det finns en del slantar att spara på att byta ut bindor/tamponger mot menskopp och ev tygbindor. Dessutom spar det miljön, är otroligt bekvämt, smidigt och man står aldrig utan mensskydd hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intimitet är vårt mellannamn, vi har redan berört the frugal awsomeness of the menskopp i detta inlägg från 23 juni https://efficientbadass.blogspot.com/2018/06/en-spiralanalys.html. Som du säger en game changer vad gäller miljön. Och SCA:s värsta mardröm.

      Radera
    2. What, hur kunde jag missa det? Jag skyller på att jag är ny läsare, har inte hunnit igenom riktigt alla inlägg än. 8)

      Radera
  3. Jag var på vippen att säga att jag inte ändrat mig alls. Tills jag kom till punkten "planera veckan" i min bujo. Just ja...

    Jag har successivt lagt om hela mitt liv, men när man är mitt uppe i det tänker man inte riktigt på det som en förändring, eftersom förändringar (oftast) är påtvingade och tråkiga. Inte såhär upplyftande som mina förändringar varit hittills.

    Jag planerar numera vad jag ska äta, hela veckan. Det utgår ifrån vad jag har i frysen (dvs mina matlådor) och sedan kompletterar jag med soppa eller fil till middag. Vad som finns i matlådorna, är i sin tur beroende av vad som jag tidigare köpt rabatterat på Willys. Alltihopa tog sin början i slutet av förra året, då jag fick panik över att jag hade så dålig ekonomi.

    Jag har börjat tänka ett varv till varje gång jag funderar på att köpa någonting. Behöver jag verkligen det här? Behöver jag det just nu eller kan jag avvakta några veckor/månader?

    Likaså har jag skalat ned massor hemma. Känslan av att ge bort kläder till vänner (som blir superglada!) är fantastisk, speciellt i jämförelse med att titta på det där förbaskade plagget som blivit för litet (hrm, jag har inte blivit för stor) varenda gång jag öppnar garderoben för att välja kläder.

    Ja, just ja... Välja kläder har jag helt slutat med. Min högra garderob består av toppar/tröjor (beroende på säsong) och den vänstra av byxor/kjolar. Så varje morgon tar jag helt enkelt på mig den tröja som är längst till vänster och varje kväll (efter vädring) hänger jag in samma tröja längst till höger. Samma princip (fast tvärt om) med byxorna, den som ska användas kommande dag hänger längst till höger. Sedan har jag successivt rensat ut såna kläder som inte känns 100 % jag. Den processen är jag inte klar med, ibland köper jag nån tröja som känns 80 % eftersom jag behövt en ny tröja. Men förr eller senare är jag klar (så klar som man kan bli).

    Har även börjat skala ned mina hobbies, fundera på vad JAG tycker är roligast och sen inte göra mer än det. Tex har jag nu större delen av min hinderpark ute till salu, eftersom jag insett att jag använder den max 2 gånger/månad och då klarar jag mig med enstaka hinder faktiskt. Det hade varit skillnad om jag satsade mot OS och hoppade nån häst varje dag. :-P

    För att peppa mig själv har jag dessutom ett specifikt ISK som heter just "sålda saker". I dagsläget har jag bara sålt modellhästar (nä, vi ska INTE gå närmare in på den hobbyn...) men resultatet är ändå 5155 kr! Då har jag dessutom bara sålt såna som inte tilltalar mig längre (äh va fan, tänk på det som konst istället. Har du tröttnat på en tavla, sälj den!).

    Så, slutpladdrat.

    Eller jo, flytande tvål har jag helt slutat med. Så smidigt (och billigt) med vanlig fast tvål! Använder för samma när jag tvättar händerna som när jag duschar, så färre saker i badrummet också. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herregud! Låna böcker istället för att köpa dem, det hade jag helt glömt bort. Förut köpte jag alltid, nu lånar jag alltid. Är det en bok jag lånat fler än tre gånger, eller för den delen känner att jag måste stryka under saker i, då blir det köp.

      Tex Studentmat som Fru EB tipsat om, bästa kokboken nånsin! Herregud så god mat jag ätit och flera gånger också bjudit andra på, där de blivit häpna och kallat mig för mästerkock (hehe).

      Radera
    2. Inspirerande indeed! Kul att du också gillar Studentmat. Och bra att du påminde mig, den har samlat damm ett par månader nu. Fast jag har inkorporerat ett par av recepten i den stående repertoaren (ex flygande jakob) så den lever i allra högsta grad i mitt sinne. För er som letar saker på bloggen, exempelvis om ni vill veta mer om "Studentmat", söker ni bara så får ni upp inlägget. Tror det var det andra jag gjorde, d.v.s. för snart ett år sedan. I övrigt Ellinor - vilka skalningar! Gillar hobbygrejen. Där tänker man; "vem gör hobbies som man inte egentligen får ut något av?" Alltså, typ 90% av alla barn som är fast i någon aktivitet de inte längre ifrågasätter. Jag har sparat SHITLOADS på att 1) Fasa ut de aktiviteter där barnen inte skuttar dit med en freakin leende på läpparna. Ett enda "måste jaaaa mamaaaa...!?!?!?" och jag bara: "Nej min älskling (med silkeslen stämma), men då kan du fetglömma att det blir någon [insert random aktivitet] nästa termin" och 2) Kräva att barnet ska tjata om aktiviteten vid fem (5) separata dagar/tillfällen innan jag ens överväger den.

      Radera
    3. Alltså jag har haft så många hobbies "bara för att", utan att ifrågasätta varför jag fortfarande gör det här. Ett tag var jag inne i brodyrsvängen (tror förvisso det var bra för min stressnivå), men vips blev det ett måste, jag "måste" bli klar med den här duken innan xxx. Så försvann det roliga i hobbyn och efter ett tag tog jag mig samman och la undan allt. Endera dagen kanske jag tycker det är kul igen.

      Samma (fast tvärt om) med matlagning. Förut såg jag det som ett nödvändigt ont och fuskade regelbundet med halv- och helfabrikat. Nu är det bland det roligaste jag vet, att testa nya recept, anpassa till min smak och bjuda vänner på middag. Tyvärr bor jag ute i obygden, så få ids pallra sig ut hit. :-P

      Per chi (för vem?) är ett av mina talessätt. För vem gör jag detta? Oftast kommer jag på mig själv med att göra det för någon annan, istället för att göra det jag vill.

      Ständig träning tror jag behövs här... ;-) Hälsningar hon som jobbar hemifrån idag och passade på att rida ut i solskenet. :-D

      Radera
    4. Ja herregud, gör man prestation av broderi har man tävlingsmänniska i sig, en träningsmänniska man kanske måste tygla en smula? Men du har ju hästar & mat, räcker inte det så säg?

      Nu när jag ställs inför frivilliga studier-möjligheten svindlar tanken. Först var jag inne på att göra något "nyttigt" av typen...ja vad vet jag, kanske offentlig upphandling eller något med DATA!?! Sen bara; nej, glöm det. Det ska vara något jag själv tycker är kul. Läsa bara för skojs skull. Det är läskigt, för då måste man ju känna efter vad man själv tycker och inte bara följa med drevet. Exempelvis är jag lite road av historia (läs: Jag lyssnar på P3 Historia och läser någon historisk biografi per år). Då var jag inne på det ett tag. Men ärligt talat, är jag VERKLIGEN intresserad av historia, eller är mer intresserad av att vara en person som är intresserad av historia? Det snävar ner alternativen något.

      Radera
    5. Jag är en extrem tävlingsmänniska. Undrar om nån av mina "medtävlare" insåg att vi tävlade när jag jäktade mellan pendeltåg och tunnelbanetåg på centralen... Målet var ju att vara FÖRST in på tunnelbanevagnen längst fram. Vilket jag var varje dag. För att inte tala om att jag testat mig fram till vilken av rulltrapporna på Gärdet som var snabbast. Herregud vad jag behövde vård utan att veta om det. ;-)

      Jag har massor med hobbies idag också, men försöker se det som skoj och inte lägga in tävling. Tex att läsa, just nu plöjer jag igenom Håkan Nessers alla böcker. Även om hästarna är prio 1 så finns det flera "delhobbies" inom hästeriet som jag också roar mig med.

      Jag läste en sån där skojkurs en gång, har för mig att den hette nåt med "tidiga kulturer i medelhavsområdet" eller liknande. Det var så skoj, ända tills jag fick kurslitteraturen och insåg att det var värsta trista arkeologiska förklaringarna och att jag mer var förtjust i idén att läsa om medelhavsområdena än att faktiskt göra det. Så jag säger; läs det som får dig att bli bubblande glad i magen!

      Radera
    6. Du kanske var mer intresserad av att dricka drinkar vid Medelhavet E? Gällande oannonserade tävlingar med medmänniskor fattar jag precis. Ett tag gick jag och simmade på Medis (snabbanan, of course) och skulle aldrig släppa förbi någon. Jag var helt slut efter dessa pass. Nuförtiden har jag lugnat ner mig och kan till och med släppa förbi gångtrafikanter gm fejkat sms då jag hatar att gå fot med främmande.

      Radera
  4. Genom att ändra från proaktiv matplanering (göra veckomatsedel före veckohandling) till reaktiv-"köp det som är billigt just nu" samt lägga in ytterligare en vego-rätt i veckan (då menar jag vego med linser och bönor och/eller billiga grönsaker i säsong, inte fake-halvfabrikat) så har jag lyckats sänka vår mat- och hygien/städ spenderande från ca 8000 per månad till 6000 per månad. Det är jag nöjd med.
    Kläder har jag sedan ca 10 månader tillbaka gått över till capsule, och det har minskat mina inköp drastiskt!
    Semester är mer hemester (sparar flera tusen) och det var ju inte så jobbigt i somras. Men faktum är att jag har lärt mig att älska att vara hemma!
    En lök som är kvar och är väldigt jobbig är ju bilen. Jag är för lat och bekväm. Mannen ska börja cykla till jobbet, säger han. Jag hoppas att han står ut med det även i November och December när det regnar och blåser på tvären. Om några år kanske vi bara har en bil??? (Har 2 idag).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt jobbat Anonym! Jag håller helt med om att köra reaktiv matplanering (vilka bra ord! Jag noterar.)

      Bil: Bor ni i stad eller på landet/ytterförorter? Om det förstnämnda kan jag säga att det var en välsignelse när bilfan försvann. Vi har inte erfarit ångest över bil en enda gång. Tvärt om glädje varje söndagskväll när vi hör städmaskinerna brumma förbi och vi pustar ut i trygg förvissning om att det inte sitter en gul liten remsa på vår vindruta.

      Radera
  5. Vi har pressat ner kostnaderna till ett sorts minimum för vad som anses dräglig levnadsstandard för en barnfamilj. Det finns möjligtvis några hundralappar till att svara om man ska ner på fattighus-nivå. Men lite kul ska man ha. Med en sparkvot runt 70% och driftskostnader runt 15000 för villa, barn och bil är vi ändå ganska nöjda med.

    http://snalgrisen.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt bra jobbat Snålgrisen. Och det är ju som du säger; det är lätt att göra de där stor liehuggen. Men när man är nere på en viss nivå blir det ganska "fattigt" i ordets Emil i Lönnebergska betydelse. Och det är ju inte det vi primärt sysslar med här, utan smarta ekonomiska strategier för större slack och frihet i livet.

      Radera
  6. Kommer inte på något klockrent exempel på lökskalning just nu (trögt uppe o hjärnkontoret) men däremot har jag ett boktips på temat skojiga, ibland användbara men alltid allvarligt menade spartips. Frugaldrottningwen Amy Dacyczyn har skrivit Complete tightwad gazette som är en riktig tegelsten. Där har du att göra ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. O.M.G. Måste läsas. Tack för tips! Och du har ju skalat hus.

      Radera
    2. Hur kan jag ha missat henne? Nu reserverad.

      Radera
  7. Haha, nej tyvärr ingen preppbiotika ännu. Apropå att studera, tänkte söka lite info på hur görbart det är att plugga till rörmokare eller elektriker. Om det ens går utan att gå i yrkesskola, mycket praktisk som måste trixas med under lversyn av lärare tänker jag... Men tänk att kunda side hustla som något av ovan. Boom på julafton när det inte går att få tag i rörmokare när faster fixat stopp i toan med julegrisen. DÅ! rycker ”Morsans krök utan stök” ut med helgpåslag 200%. Jag njuter julefrid med början i november så julafton är inte så extremuppstyrt. Inga 27 släktingar som skulle bli förvirrade över vem som ska leda ringdansen liksom, när morsan drar och rensar bajs.

    Att vekligen skala lök är ett tips. Alltså mängderna lök som passerar detta kök.. Picklad rödlök, boom så är allt du ställer fram restaurangklass. Min kyl är som ett dödens väntrum för lök, de massakreras i ofantliga mängder för att sätta smak och dryga ut. Lök är underbart. Och så billigt! Om det står 2 gula lökar i ett recept ska man ta minst 4, und so weiter.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Min kyl är som ett dödens väntrum för lök." Någon dag ska jag ge ut en poesisamling med sägningar från detta kommentatorsfält, for real dawg.

      Tror du måste gå yrkeshögskola, inte så mkt för att det krävs av kunden men för att faktiskt fatta vad man gör. Tror inte snabb YouTubing gör tricket där på julafton.

      Ett hantverkartips om man vill ha det soft och ändå fakturera med lagstadgad regelbundenhet är sotare. De dyker upp varesig vi vill det eller inte varje sommar på "brandskyddsinspektion" och skickar faktura med "intällningsavgift" (vad betyder ens det?) utöver sin brandinspektionskostnad. Vad jag ser av deras besök är att de munternt kliver runt och slår lite random på spisstockarna. Tar max 15 minuter och kostar en dryg tusing. Vissa år "provtrycker" de och då går det loss på det tredubbla.

      "Morsans soteri & brandskydd - [lämplig tagline som anspelar på sex och snygga brudar]", det kan inte misslyckas.

      Radera
    2. Jag älskar lök numera. Mest pga tidigare nämnda bok, men även för att Fru EB (alltså man kan inte annat än imponeras av hur denna blogg förvandlat mig) lärt mig HUR man hackar en lök. Underbart!

      Då ska det nämnas i sammanhanget (borde inte outa det, men va fan) att jag är utbildad hem- och konsumentkunskapslärare. Å andra sidan fick vi på 40 veckors total utbildning endast 6 veckors matlagning. Resten handlade om barns konsumtion (brrr) och hur man städar institutionen på bästa sätt så de slapp köpa in städning...

      Radera
    3. Vilken bredd på kompetens vi har i denna grupp. Såväl utbildade som outbildade (men entusiastiska) medicinska personer, en hemkunskapsfröken och en mängd säljare och konsulter. Eller förresten, de sistnämnda har ju ingen egentlig kompetens men vi har sjukvårdare och hemkunskap. Vi kommer m a o att överleva katastrofen, tillsammans med kackelackorna!

      Radera
  8. Apropå låna böcker ovan. Om jag inte sagt det förut, en del bibliotek bjuder på gratis tidskrifter och tidningar i appen PressReader. Man laddar ner dem på biblioteket och kan lösa i 2 månader innan de låses. Ett par tusen olika tidningar från hela världen. Det svenska utbudet i PressReader är väl sisådär, men skoj att glutta i tidningar från Australien istället. Kolla med era bibliotek. Det är inget de skyltar med direkt, jag fick gräva djupt på min kommuns webb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt bra tips! Liksom att ladda ner e-böcker, max fem åt gången dock. F ö vem vill ladda ner fler än 5 åt gången?

      Radera
  9. Jag är förvånad över att du inte tipsat om bloggen Bajsa Borta (https://www.bajsaborta.nu) än, eller t.ex. följande bidrag från Superspararna som sändes på kanal 5 för några år sedan. https://www.youtube.com/watch?v=wPrnxMfVxmI :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Har missat dessa. Onkel Tom gjorde ett inlägg om sensationsjournalistiken kring boende men det kunde lika gärna handlat om [insert random topic]. De programmen/sidorna du nämner (utan att ha sett/läst nota bene, jag bara gissar mig till ungefärligt innehåll och vinkling) kanske snarare stjälper intresset för en mer lågintensiv och miljömedveten, yet stilfull, livsstil än de hjälper. På samma sätt som jag som nybliven förälder började slänga suktande blickar mot mjölkersättningshyllan efter att ha sett en ”dokumentär” om mammor som ammade sina barn tills de var sju. Men jag fattar, din smiley indikerar sköj. Ska absolut kolla klipp från 5:ans serie när jag kommer hem. #spara en spänn surf

      Radera
  10. Hennes Majestät Charlotta4 september 2018 kl. 21:18

    En lök att skala är min egen inställning till, och förhållande till, det här med att jag vill ha och förväntas vilja ha så mycket. Vill göra och förväntas vilja göra saker.
    Ex
    -Köpa ett drömhus med trädgård till familjen fast vi bodde billigt och bra innan.
    -Resa utomlands på semestern fast vi bor i ett drömhus och har allt möjligt kul inom räckhåll.
    -Fullt fungerande kök från 80talet som man förväntas byta ut. ”Ska ni renovera köket eller?”. Och hell yes vad tid jag lägger på att drömma om hur nya köket skulle kunna se ut, trots att jag vet att det gamla duger ett bra tag till.
    -Bilen har några år på nacken och är den skruttigaste på dagis parkering vid hämtning. Får frågan om vi ska köpa ny snart. Fast skrutten ännu går som en klocka.
    -Har ett stort antal FilippaK-muggar för visuellt enhetlig släktfika. Nyligen fick jag för mig att jag måste ha de nyare muggarna till samlingen. Trots noll behov.
    -Osv osv

    Läste nånstans ”vi köper prylar vi inte vill ha för pengar vi inte har, för att impa på folk vi inte gillar”.

    Alltså; behöver skala av den medie-fostrade konsumtionsmänniskan i mig och sluta jämföra mitt liv, familj o prylar.
    Och våga sätta mina egna mål/ramar.

    /C

    (PS. Gillade därför länkningen till Dollar street)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visuellt enhetlig släktfika, underbart! Hur många [kvinnor?] är vi inte som hållt på med dessa porslinsodysséer? Själv krossades just de drömmarna vid barn nr 3:s födelse. Nu är jag så nöjd med min hippiemix från bondloppis och Myrorna.

      Du vet vad man säger C: insikt är första steget till förändring. Du har insikten och har redan börjat förändras. Undrar hur ert liv kommer att se ut om ett år?

      Radera