Sidor

The Art of Frugal Hedonism Del 14 - Var inte så kräsen

I avsnitt 40 ("Don't be a snooty bum bum") handlar det om att sluta vara så konsumtionskräsen och, om jag tolkar det rätt, uptight när det kommer till det exakta valet av produkt, fokus mat och dryck. Jag parallelläste detta med Virdborgs "Sommaren, syster" där huvudpersonerna, i ett dystopiskt krigssverige, tvingades äta allt som kom i deras väg ink. kokt, kladdig huggorm. Vi är en stenålderskvart från huggormen - yet - mycket aktsamma när det kommer till val av rätt Nespressokapsel. För att inte tala om vin, OMG vin, inte häller man i sig vad som helst!*

Det är lite skakigt att tala om exceptionella smakupplevelser, eftersom alla har olika uppsättning doftreceptorer. Bara enäggstvillingar delar identiska upplevelser av smak. Jag gillar särskilt författarnas uttalande: "So maybe if you're still a closet-drinker of instant coffee you are just more receptive to its finer flavours than some other people".**

Författarna berättar om en bekant som under en längre tid bodde tillsammans med människor med Downs syndrom. När hon lämnade boendet slogs hon av hur mycket tid och energi hennes vänner la på att hitta "rätt" produkter (antar här att de talar mat & dryck). Downs syndrom-folket åt mycket av det de tyckte var gott och lite av det de inte tyckte var gott. Vad gängse kulturnorm sa brydde de sig inte om.

Det finns givetvis undantag, menar Annie R. Det kan handla om skillnaden mellan lite dyrare choklad och den billigaste sorten, eller självmognade körsbärstomater snarare än de vit-röda gummismakande man hittar i affären på vintern. Men i många fall handlar det om små, mycket små, skillnader. Genom att kasta produktkräsenheten överbord  behöver du inte betala överpris för merparten av de produkter vi som människor behöver för vår överlevnad. Jag läste en gång om ett blindtest gällande jordnötssmör i USA. Vad heter deras mest kända märke nu igen? Skitter? Any Heuw, försökspersonerna fick två bitar toast med jordnötssmör på och de var alla helt säkra på att de valde rätt, det vill säga den märkesprodukt de varit trogna genom åren. Det visade sig att båda bröden hade samma jordnötssmör och det var testledarna som blandat till den själva. Trots att det var exakt samma pålägg på båda smörgåsarna menade vissa försökspersoner att "jag ser på konsistensen på smörgås X att det är Skitter." Sådana consumer suckas är vi att vi läser in allt från doft, smak och konsistens i ett varumärke.


Jag har ju i ett tidigare inlägg redogjort för hur Egna Märkes-Varor (EMV) funkar i svensk dagligvaruhandel.*** Det är i många fall samma fabriker som tillverkar den dyra märkesvaran som den billiga butiks-brandade varan. Tänk efter - känns det troligt att ICA Basic har en egen tandkrämsfabrik? Eller att Axfood (Garant) har en egen théplantage i Indien? Genom att sluta vara en snooty bum bum kan du, utan att anstränga dig över huvudtaget, köpa de dyra märkesvarorna till halva priset. Så länge du kan stå ut med att inte stoltsera med fancy märkeskryddor eller märkeshonung inför gäster.

Mina akilleshälar vad gäller mat är få. I skrivande stund kan jag bara komma på en produkt som jag är hyfsat övertygad om att jag hade klarat i ett blindtest och det är Kellogg's Corn Flakes. Kellogg's verkar inte ha dragit ner brallan inför EMV-folket ty ICA Basics och Eldorados flingor är inte i närheten i varesig smak eller konsistens.

Har du några mat- och dryckprodukter du skulle ha svårt att skiljas ifrån?

Mvh/
FruEfficientBadass

* I boken exemplifieras ett franskt smaktest bland etablerade vinkännare där 54 av dem (# totalt framgår inte) inte ens kunde identifiera att de i testet provade två identiska vita viner (varav det ena färgats rött).
** Det är det enda jag dricker hemma.
*** Mia har ju till och med dissekerat näsdukar för att befästa denna tes.

44 kommentarer:

  1. Haha, tror att det heter Skippy. SkittLES är små knallfärgade godisar som jag förvägrar barnet eftersom jag är rätt säker att de innehåller lika många skadliga färger som en medelstor indiskt skjortfabrik.
    Mvh
    Skräpmatswikimorsan

    Jo men sen då. Har testat billig tomatkross men där går jag bet. Icas eko är så mycket godare. Jag köper flak av krosstomat då det är en superbas. Alltid när det är 3 för 25, gärna i komb med rabattkupong på hela köpet. De billiga jag testat är sura och ledsna. Skulle kräva långkok i vulkan fram till nästa istid. Riktigt billig olivolja är också svårt att tycka om. Men maken har hittat ett fenomenalt husvin för 59kr per flaska. Nu försöker jag omvandla oss tidigare vin/whiskey-njutare till hängivna IOGT NTOare för att spara stash och då smakar den pavan spektakulärt när man väl får den.

    Svar på förra inlägget: något vi saknar i myggträsk är de där stormarknaderna ni har. När jag bodde i Stockholm var det Netto? man sparade stashen på. Hos oss finns det en halvsömnig Ö&B där de mest rear mjukmedel och plastchampagneglas. Är ingen storkonsument av någotdera. Har gjort en kiloprisjämförelse mellan Maxin där jag handlar och Willys och Lidl på vår ort. Kommit fram till att med icas bonus etc etc så blir det blilligast om jag kör allt där. Förutom superklipp men det är ju mest grillraketer och påssåser så väldigt sällan det är någon mening att ta vägen förbi. Jag knarkar matpriskollen, och snedtänder varje vecka över vilka jävla tråkiga erbjudanden de kommer med. Min strategi är att leta kort datum och tillfälliga partier (inte SD då..) då börjar vi snacka.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Morsan, I love ya. "Skulle kräva långkok i vulkan" & "snedtänder på Matpriskollen". Ja herregud. Har ni inte ens Lidl? Det har vi som närmsta butik i vår Hälsingska resort, därav den höga Instafrekvensen Lidlvaror under semestertider.

      Nu begriper du väl att du inte kan outa att du hittat ett husvin à 59kr utan att namnge det? Om du är rädd att framstå som en vinimportör in disguise som ogärna vill bli stämd i marknadsdomstol försöker jag mig på en gissning: Dao?



      Radera
    2. Haha, det var inte många googlingar bort va? Jess box Dao it is. Tror till och med att det inte är skruvkork på den! Tjusigt värre. Jo vi har Lidl, jag har varit dit på spaningsuppdrag. Kanske ska testa igen? Blev inte döimpad sist. Hade förväntat mig bulgariska priser och lämnade butiken muttrande av besvikelse..
      Morsis

      Radera
    3. Fick faktiskt tipset av en kollega innan sommaren och det komiska var att han sa precis som du: ”Den har till och med riktig kork!” . Jag har testat det och det är gott. Vilket iofs inte säger någonting, jag gillar allt på vinfronten.

      Ett annat fultips är Chill Out vitt på 1-l PET-flaska. Ja det är så många fulaspekter i det tipset att jag inte orkar räkna. Men kolla här; om du ska göra en risotto behöver du ju vin både till grytan och kocken. Med en liter vin blir det precis en flarra kvar till ordinarie sittning. Detsamma med den röda varianten och boef bourgignonen. PET är lätt = miljövänlig transport och mindre ryggont. Har för mig att den kostar 79kr och det motsvarar ungefär Daos literpris.

      Radera
    4. Your are killing me! Vin i PET-flaska!! Jag trodde box var tillräckligt illa.

      Radera
    5. Men notera att jag aldrig köpt vinet i mjölkstora pappersförpackningar!

      Radera
  2. Det finns kanske inte egna tandkrämsfabriker men troligtvis i många fall olika produktionslinjer för tandkrämen i fabriken. Jag jobbar en del med livsmedelsindustrin och jag kan säga att prispressen är hög på producenterna så egna märken har egna produktionslinjer i fabriken. Dock är det inget man vill skylta med. Det man talar om officiellt är sina egna produkter.

    Sen finns det säkert produkter som är likadana men jag tror de är ganska få om man kan prisdifferentiera med hjälp av sämre ingredienser.

    @Morsan - Mina föräldrar som också bor i myggträsk brukar passa på att storhandla när de är i storstan. När vi var yngre och bodde i storstan så var mamma fenomenal på att ringa när vi skulle komma hem och be att vi skulle handla fläsk- eller kycklingfilé som var på extrapris eller vad det nu var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo så är det nog i många fall (olika linor). Däremot känner jag att jag kommit dithän i livä att jag tycker att FIRE är mer attraktivt än att stuffa min kropp med the best of the best. Säg att vi, som vi gjorde igår, äter den glamourösa anrättningen "cowboysoppa" (don't get me started, det var ett barnönskemål och det var rätt intressant att äta varm, kryddig soppa i 32 graders värme i en kvalmigt kök). Till denna skall serveras majschips. Minns aldrig vad de heter - tortillachips eller nachoschips? Any Heuw, jag köper bokstavligt talat vad skit som helst (så länge de inte innehåller palmolja). Och ja, det kanske inte är den finaste produkten som hamnar i min mage. Varken egkologiskt eller med optimal fetthalt, finaste formen på grund av primär produktionslina whatever. MEN jag slipper äta korngröt tre gånger per dag som hade varit min vardag för 200 år sedan och jag behöver inte äta kladdig huggorm som eventuellt varit fallet om Sverige blivit ett Syrien (säger inte att de äter huggorm i Syrien utan refererar till boken "Sommaren, syster" igen). Min poäng är egentligen att vi, saligt förskonade från skit, fullkomligt gått i spinn över livsdetaljer. Ät och var glad, foka på att inte fucka upp planeten och lev ditt bästa liv. Men istället hör man ständigt dessa konsumtionsanalyser. "Mutti krossade tomater är ju verkligen de bästa, jag blir ärligt talat förbannad när jag testar något annat." Nej. Förbannad blir man inte av krossad tomat. Då behöver du annan stimuli.

      Det ena behöver inte utesluta det andra givetvis - man kan göra ett aktivt val att lägga mer deg på högkvalitativa varor och ändå leva ett schysst liv enligt gängse normer. Jag håller emellertid med författarna att märkestillhörighet och produkt-conaisseurism har blivit lite av vår tids religion. I rika länder alltså. En religion ivrigt påhejad av den, som du säger, prispressade dagligvaruhandeln.

      Radera
    2. Jag håller mig dig om att konsumtionsanalyser av Muttis eller vilka som helst krossade tomater är helt absurt.

      Däremot har vi olika utgångspunkter i vilket skit vi vill stoppa i oss. :) Jag bryr mig inte om vilket varumärke det står på förpackningen däremot bryr jag mig om innehållet i varan. Förutom palmolja så vill jag inte ha en massa e-ämnen eller socker i produkten, vilket gör att många gånger försvinner emv-produkterna ur urvalet. Detta av hälso- och miljöskäl. Det viktiga är tycker jag att man gör sina egna medvetna val.

      Läste en intressant bok "Diet for a hot planet" som handlar om just livsmedelsproduktionen och hur dagens storskaliga jordbruk förstör miljön. Nu var det en amerikansk bok men många av de sakerna sker även i Sverige. Den fick mig faktiskt på att fundera över mina köpmönster, även om det inte är aktuellt att göra något just nu.

      Eftersom jag varit en del på zero waste bloggar den senaste tiden har jag faktiskt funderat på att testa göra mitt eget tandkräm.

      Radera
    3. Om man ska ta med sig ett (1) köpmönstertips från ”Diet for a hot planet”, vilket skulle du rekommendera?

      Radera
    4. Handla från lokala bönder.

      Radera
    5. Ok. Om man ska ta med sig två (2) tips, vilket skulle det andra vara? Inte så många bönder inom tunnelbaneradie (tror jag?)

      Radera
    6. Jodå, det gör det: http://marknader.bondensegen.com/marknad.php?markID=2&&marknad=%D6stermalm/Tessinparken

      Sedan har du ditt ICA. Fråga efter lokala varor eller svenska varor om det inte finns. Köp efter säsong. Och köp inte mer än du behöver. Nu fick du fler tips än två men allt hänger ihop.

      Det boken i grund och botten handlar om är hur dagens jordbruk i många fall drivs av stora vinstdrivande företag vars enda syfte är att skapa vinster trots de miljöproblem som detta sätt medför. Boken visar att det går att driva ett jordbruk på ett mer miljövänligt sätt utan att förlora vinsterna eller utan att människor behöver svälta. Rent krasst producerar vi redan tillräckligt med mat för att mätta alla.

      Radera
    7. Tack Plina! Intressant. Ja, jag ska verkligen kolla hos ICA, jag vet ju att den lokala äggfabriken uppe på landet fått in sina ägg hos ICA på orten och de (ICA) har ju möjligheten att ta in lokalt. Det bär mig emot att skriva detta då jag, skadad av historiska professionella encounters med deras inköpsorganisation, lärt mig att tycka mindre bra om dem. Gällande din sista mening:

      I ”Framsteg” talar ju Johan Norberg om det agronomiska underbarneg Borlaug som sedemera fick Nobels fredspris för sin växtförädling som räddat miljontals människor från svält. Man uppskattar att endast 4 av 7 miljarder människor hade klarat sig om vi enbart odlat ekologiskt. Att Indien klarat sig undan svältkatastrofer under 1900-talet är till stor del Borlaugs förtjänst.

      Radera
    8. Jag har inte ännu läst Framsteg men den är på min lista i Bookbeat. Den här boken menar att skillnaden inte är stor mellan ekologisk odling och dagens mer industriella bekämpningsmedelbaserade odling. I så kallade u-länder så kan ekologisk odling vara mer effektivt medan i industriella länder så kan den vara marginellt sämre men uppenbarligen odlar vi redan tillräckligt. Problemet är bara att vissa äter för mycket och blir feta. Boken pratar också om att odla det som naturligt funkar på orten. T.ex i varmare klimat så är det bättre att odla grödor som naturligt växer där eller är anpassade för det än t.ex majs som av någon anledning verkar ha spridits över hela jorden.

      Problemet med inköpsorganisationer är väl att det inte hjälper att fråga en gång utan många gånger även om man vet vad svaret blir. Jag frågade t.ex om laktosfria semlor ett år varje gång jag besökte ett bageri även om jag visste att de inte hade. Nästa år hade de faktiskt laktosfria semlor i vart fall någon vecka innan semmeldagen dock inte efteråt. Så enträgen vinner.

      Radera
    9. Plina jag är imponerad av din vetgirighet och allmänbildning. Det är inte många som orkar sätta sig in i dylikt. Lättare att sitta på sin ekologiskt odlade bak och göre tumme ner till GMO på FB. Vissa (Norberg och andra Borlaugfans) menar ju att vi hade undvikit de svältnivåer vi sett i Afrika från 60-talet och framåt om man låtit den ”gröna revolutionen” expandera dit efter sydamerika och Indien. Men då fanns en miljölobby (på bekvämt geografiskt avstånd) som behövde få göra rätt. Vad jag förstår är ju inte ens DDT svartvitt.

      Gällande ICA var det inte privat utan som KAM. Låt oss säga att mina möten med ICA var mitt FIRE-frö så jag kanske skulle vara tacksam.

      Radera
    10. Fast nu när jag googlade den gröna revolutionen var det inte klang och jubelsång direkt utan mer i linje med det du skriver. Som sagt, det är rätt komplext och svårt att veta hur man ska göra som konsument.

      Radera
    11. GMO är big business och jag tror inte det löser svälten utan snarare gör bönderna beroende av big business för sitt utsäde och bekämpningsmedel. Och ett sånt beroende är aldrig av godo. På tal om svält i Afrika och bristerna med bistånd så kan jag rekommendera en bok som heter The dictators handbook som är en intressant ledarskapsbok. Bl a har man forskat hur diktatorer härskar och hur de håller ett land i sitt grepp. Där är svält en strategi. Dessutom gynnas diktatorer av naturkatastrofer som blir ett sorts spel för att få bistånd. Och hur krasst vi i i-länder använder bistånd. Boken är användbar både för att förstå organisationer, svensk politik och diktatorer. En av de mest intressanta böcker jag läst detta år.

      Som du säger är det komplext och när big business och politik är inblandat ännu mer komplext. För att inte tala om de professionella miljöorganisationerna som lierar sig med big business.

      Om jag någonsin blir Fire ska jag för skojs skull ibland liera mig med olika gräsrotsorganisationer och driva olika frågor som intresserar mig rent juridiskt. Det skulle kunna leda till intressanta resultat. Back to basic är nog ett ganska bra koncept (dvs pre-DDT) avseende mat. Egentligen avseende mycket annat också.

      Radera
    12. Det skulle verkligen klä dig (att engagera dig på gräsrotsnivå alltså). Världen är cynisk bortom vårt förstånd och det behövs idealister. Jag tänker på Roslings beskrivning av sista ebolautbrottet och alla de biståndsorganisationer och institutioner som ”älskade att inviga sjukhus och skicka hem bildreportage”. När ebola hade lagt sig fortsatte man att klippa band och skicka bilder - många personliga varumärken och nationella identiteter att bygga där.

      Radera
    13. Jag vet inte om jag skulle kategorisera mig som idealist utan snarare cynisk. :-) Däremot är jag pragmatisk.

      Radera
    14. Ett mer passande ord för idealist är kanske romantiker. Men tycker nog att man kan vara cyniker oavsett vad man i övrigt kallar sig. Anses inte cynism numera vara sund realism? I övrigt hängde jag inte på vad saken gällde. Kan haka upp mig bara på enstaka ord och begrepp när jag skummar trådar... /Eva

      Radera
    15. Eller så kan man som Rosling kalla sig possibilist. Saker är sådär men det finns möjlighet att göra något åt det.

      Radera
  3. Fetaost köper jag gärna, men salladsost går bort - känns mest som någon slags gummiskiva (de jag fått tag på iaf). Däremot har jag ingen specifik preferens vad gäller varumärke för fetaost.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok du kom på en till produkt jag faktiskt skulle klara i ett blindtest - "salladsost" huaa.

      Radera
  4. När det gäller kött (det lilla jag äter) skulle jag ALDRIG köpa billigt=utländskt. Av massor av skäl. När det gäller ostar typ brie, taleggio mm dessertostar så tycker jag att de fabrikspackade är generellt av sämre kvalitet än de i ostaffären. Och eftersom jag inte är någon jättekonsument så tar jag kostnaden. Annars går det mesta att byta ut, och ibland blir det till och ned bättre. Icas eget malet espresso kostar 27 kr för 250g. Lavazza kostar 34 kr. Icas är dessutom godare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. P. S Ica basic mozzarella blir faktiskt bättre på pizza än fin-mozzarella dock. Men i caprese duger bara dyr mozzarella.

      Radera
  5. Det räknas väl inte som mat, men det finns ingen choklad som är så god som Marabous (även om vissa hävdar att den där äckliga Lindh skulle vara "finare", varsågod! Jag äter inte choklad för att vara fin precis), så den skulle jag förmodligen klara av i ett blindtest. Men i övrigt i matväg har jag senaste tiden börjat köpa billigare sorter. Visst är det skillnad i smak på vissa produkter, men det går ändå att äta. Tex mozzarella som är färsk direkt ifrån "grannens" kossor, den är mycket godare att äta färsk än dito billig mozzarella från affären. Men när jag väl smält mozzarellan i min lasagne, så märker jag nada skillnad. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man sammanflätar Mia & Ellinors tips på ostfronten kan man kanske säga att ska en vara ätas sortren som en fixstjärna på bordet är en skiva från ostbutiken en bra idé. Men om varan ska in i matlagningen är det mindre angeläget. Jag har exempelvis svårt att hälla riktigt vin i mat vilket är helt irrationellt då matlagningsvin har i princip samma literkostnad som ett BIB i det lägre prisspannet.

      Visst har jag redan tipsat om Roquefort från Lidl?

      Radera
  6. Så här på kvällskvisten kan jag meddela följande: Eldorado jordnötter = inte goda, smaklösa. Billiga Premier tonic water däremot, är lika gott som Schweppes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra Mia, tänkte väl att du skulle bidra. En sak som det är rätt stor skillnad på - upptäckte jag idag - är sköljmedel. Jag använder inte sköljmedel (annat än ibland till trasorna eftersom det luktar så gott när jag ska börja städa sen...) men jag hade inget bättre för mig än att stå och sniffa mig igenom Hemköps sortiment idag. Eldorado och de egna varumärkena luktade alla kemikaliskt medan märkesvarorna doftade gott.

      Radera
    2. Vad gäller sköljmedel (som man bör undvika så ofta man kan på grund av miljöskäl då det är ännu värre än tvättmedel), så är Comfort klassiska blå flaska otvetydigt bäst. Doftar också som tvätt bör dofta. Bland de få varor som jag inte är priskänslig inför. Den får kosta, det köpet ångras inte ändå. /Eva

      Radera
    3. Att vara doftallergisk som undertecknad är mkt ekonomiskt!

      Radera
  7. Undrar om det är den mina grannar använder? Jag bor nära tvättstugan och så fort de tvättar kommer en himmelskt fräsch doft upp ur ventilerna. Jag har frågat och då säger hon att det är en blå flaska. Jag köpte en blå men det var inte alls samma sak. Kanske satsade jag på fel. Softlan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder aldrig sköljmedel. Den har jag eliminerat för flera år sedan.

      Radera
    2. Död åt grannar som använder sköljmedel. Jag är tvungen att köra en tom maskin för att tvätta ur resterna som annars hamnar i min tvätt. Och då måste jag tvätta om den pga allergi. Saknar egen maskin!!

      Radera
    3. @Mia: Jag är ingen stor fan av arga lappar, men jag tycker att du på ett sakligt sätt ska ta upp saken med föreningen. Det är ju inte optimalt för någon att du ska hålla på och dubbeltvätta.

      Radera
    4. @Mia: Kör alltid maskinrengöringsprogrammet innan jag startar. Man vet ju aldrig vad grannen haft i maskinen...

      Radera
  8. Min nye tandläkare sa att han inte använder tandkräm. Den gör inte nytta och är dålig för miljön. Han tar bara vatten på tandborsten och sköljer med flour efteråt. Fick en frugal tankeställare.
    Vissa grejer är halva priset på Lidl jämfört med svenssonbutikerna (stockholmsförort). Man får lära sig att handla i flera affärer så funkar det. Matbudgeten är där vi kan spara rejält. Tacksam för tips på ekonomiska, tonårsacceptabla maträtter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Kaktus: this is heavy shit. Tandkrämen alltså. Jag minns skandalen efter Listerine - när tonåringar över hela landet slutade borsta tänderna och istället gurglade dyrt munvatten för att inom inte alltför lång tid utveckla karies och munsvamp. Men det du beskriver är ju annorlunda - du får bort plack och beläggningar med borstningen och du tillför det viktiga flouret. Jag ska tala med min tandläkare. Han brukar ha åsikter (don't they all). Är din tandläkare ung, direkt från tandläkarskolan med fräsch kunskap?

      Re: Tonåringsmat. Jag har än så länge bara en tonåring och det enda hon äter är stekt kyckling och klyftpotatis. Du får mata den med det så länge så återkommer jag när jag gjort lite research.

      Radera
  9. Heavy indeed. Har själv inte orkat tackla denna fråga ännu, alltså att ompröva alla år av tandkrämsanvändande.
    Tandläkaren är typ 55 och tandlös (skämt). Fick en känsla att han drivs rätt så mycket av miljösamvete. En snabb googling visar bara en gammal debatt om ämnet Triclosan. Men Triclosan borde vara borta nu(?).

    SvaraRadera
  10. Coca-Cola. Du kan ALDRIG ersätta Coca-Cola med någon annan cola-dryck. Då väljer man vatten eller någon annan dryck istället. Och ja, jag klarade blindtestet med Pepsi bara genom lukten. Så jag vet vad jag pratar om. ;-)

    SvaraRadera
  11. Tänder! Är 55,5 år och har aldrig haft hål. Använder ica basic tandkräm och tandborstar. Svårt att få ner antalet hål med dyrare tandkräm eller flashiga borstar. Ica basic tvättmedel och diskmedel och ja, våra kläder är rena liksom disken. Tvättat händerna har vi alltid gjort (något som förvånat mina barns kompisar över tid) och där duger... *trumvirvel ica basic. Kan nån fatta, liksom...

    SvaraRadera
  12. Hej, Behöver du ett snabbt lån?
    Jag är Susan Benson, jag är långivare och finansiell konsult.

    Med tanke på den stagnation som världen går igenom till följd av inverkan av coronavirus (COVID-19) på företag och ekonomi står många människor inför otydliga ekonomiska utmaningar. Med närvaron av kontantöverskott i vårt företag syftar vi till att påskynda penningcirkulationen genom att finansiera kunder inom och utanför Europa med ett lån.

    Behöver du ett brådskande lån för att starta ett företag, köpa ett hus eller en bil, eller behöver du ett lån av andra personliga skäl? Jag vill att du ska kontakta mitt företag. Vi levererar alla slags lånetjänster både säkrade och osäkrade lån. Om du läser detta och vet att du behöver ekonomiskt stöd kan du bara skriva till oss via e-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com eller meddela oss direkt på WhatsApp via: +447903159998 & få ett svar på ett ögonblick.

    Vi är ett omfattande finansföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att förbättra dina långsiktiga och kortsiktiga finansiella mål eftersom din finansiella stabilitet är vårt slutmål.

    Funktioner & fördelar;
    * Bekvämlighet - Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst.
    * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
    * Snabb direktfinansiering - Få ditt lån inom 24 timmar efter godkännandet.
    * Flexibel ränta på 2,85 till 5,95%.
    * Höga godkännandepriser
    * Du får chansen att välja återbetalningsdatum, antingen varje vecka, varje månad eller per år under en varaktighet av 1-30 år.
    * Enkel online-applikation.
    * Personlig vägledning och expertis.
    * Inga dolda avgifter

    Många tycker att det är så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av vissa skäl.

    Om du verkligen behöver lösning på dina ekonomiska utmaningar, skriv bara till mitt företag så hjälper vi dig med ett lån. Vi har hjälpt ett stort antal individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen. När du ansöker hos oss ansöker du hos ett pålitligt företag som bryr sig om dina ekonomiska behov, vår högsta prioritet är din ekonomiska stabilitet och du kommer att tas om hand genom hela processen.

    För mer information om vårt lånerbjudande, vänligen skicka oss din lånebegäran via:
    E-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ELLER;
    WhatsApp: +447903159998
    2020 © ️ Alla rättigheter reserverade

    SvaraRadera
  13. God dag,
    Har du någon form av ekonomisk hjälp? eller behöver du ett snabbt lån för att rensa dina skulder för att komma tillbaka till ditt företag med en mycket låg ränta? Om ja E-post: mobilfunding1999@gmail.com för mer info eftersom jag fick mitt lån från dem och de är helt pålitliga.
    Hälsningar.

    SvaraRadera