Sidor

Sammanfattning vecka 12

Vecka 12 taktade på bra och dag innan lön hade jag 350 kronor att sätta sprätt på. Det blev en Chablis och ett klarrött nagellack till tårna av märket Essie eftersom mitt gamla kladdat ihop och det nalkas vår. Inte för att det känns då här uppe men det sägs att april ska vara en vårmånad. 


En fadäs i lördags kväll. Jag hade inte kollat receptboken (min nästa bok: Vego/fisk för sex veckors rullande schema) så jag hade glömt tina fisken till kvällens fisctacos. Och innan du rynkar på näsan är det en helt underbar rätt. Sprödstekta, panerade fiskbitar i tacoskal med grönsaker, picklad rödlök och chipotle-majonnäs, ljuvligt. Men fisken var hårt som fryst fisk och jag vägrar tina fisk i mikron. Inte heller hade vi någon panikmat hemma av typen färdiga pastasåser (lär jag mig över huvudtaget något av min egen bok?) så alternativen var att åka till affären eller ta take-away. Klockan var halv sex och jag saknade all form av inspiration så det blev hämtpizza för 400 spänn.

Det intressanta var att observera barnens reaktioner. Först trodde de inte på mig (hehe, frugal weirdoness dragen till sin spets) men när de sedan förstod att jag menade allvar blev de uppspelta må ni tro. Det är inte lätt att beställa hämtpizza till barn som får det en gång vartannat år. Nej, det ska trixas och donas. Exempelvis fick jag på ena barnets pizza som enligt menyn innehöll fårost, rödlök, champinjoner och svarta oliver, ta bort alla ingredienser utom fårosten. Men lägga tilll ananas. Pizzabagaren verkade varit med förr så han replikerade bara torrt "hawaii med fårost". 

Ni undrar säkert vilken som är min favoritpizza? Visst gör ni? Det är den rätt obegripliga pizzan Tonno, det vill säga med tonfisk (från burk) och rödlök. Det är något med den. Lite syrligt, lite rivigt med löken. Gillar den skarpt, trots att jag inte är så stor fan av burktonfisk. Så helgens dagspeng gick till detta äventyr, men det gjorde inte så mycket givet att jag inte rörde mig utanför huset i övrigt och således inte gjorde av med några pengar. 

Veckans uppgifter handlade om att behärska sin börshjärna. Det kan tyckas som ett flummigt tema men är faktiskt den enskilt viktigaste biten om du vill ge dig in. Sammanfattningsvis handlar det om att:

1. Skaffa perspektiv. Titta på bilder av historisk börs, lär dig att en sättning (>10 procent) varar i knappt sju månader i snitt och en krasch (>20 procent) i ett år och tre månader. 


2. Punkt ett handlar om hjärna. Punkt två handlar om ditt hjärta. Min rekommendation är att du i låg börs regelbundet lyssnar på nedan meditation. Jag finner den åtminstone lugnande.

Skriv gärna ditt eget manifest, eller dina egna ledord. Passa på att göra det när börsen och ditt psyke är stabilt. Mitt skulle kunna låta så här:

"Jag är medveten om att börsen går upp och ner men att den på lång sikt ändå går upp. Det finns än så länge inte en enda 20-årsperiod i börsen historia som hamnat på minus. Börsens vinnare är de med is i magen, de som sitter still när det blåser. Därför ska även jag sitta still när det blåser, oavsett orsak till debaclet. Alla kriser är olika och sker av olika orsaker. Men börsen har alltid återhämtat sig. Köp för allt vad tygen håller när börsen är på rea. Gå emot strömmen. Sitt still."

3. Gör slut med affärspress och andra mediala produkter som rapporterar om börs och ekonomi. Sluta följ experter på Twitter för så länge du har bred exponering i exempelvis indexfonder, kan de inte tillföra något. 

Om du som nybörjare förmår att ta till dig ovan tre råd skulle jag våga påstå att du är bättre rustad än runt 95 procent av befolkningen. 

Mvh
FruEfficientBadass

15 kommentarer:

 1. Hämtpizza är trevligt men inget vi gör längre, sedan några år tillbaka. Bakar alltid hemma nu, med lite smarta inköp (och färdig deg för 10 kr rullen) hamnar man runt 30 spänn för pizza till hela familjen. När vi kör hämtmat blir det ofta indiskt. Kostar runt 100 kr/pers för korma eller vindaloo med nanbröd och lite noname grönsaker. Max 1 gång i månaden, man är ju ingen Snålgris för intet.

  Gällande psyket kan jag rekommendera appen Mindfulness, trevliga meditationer i olika längd man kan köra efter lunchen på jobbet. Vissa dagar blir jag helt slutkörd i skallen, då är det skönt att stänga in sig i vilorummet med lite lugnande ord.

  SvaraRadera
 2. Men liknar inte börskurvan på 2000-talet väldigt mycket en platå? Det kanske bara är vi, men jag känner mig nästan längre från FIRE nu än 2020, trots fortsatt sparande (visserligen med fokus på amorteringar), men tillväxten har varit ganska dålig i våra ISK. Jag längtar efter en riktig "börsvår" men det ser ärligt talat inte särskilt ljust ut just nu.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. någonting är konstigt med grafiken eftersom Dow Jones har mer än tredubblats under 2000 talet (men som du säger grafiken ser ganska platt ut)

   Radera
  2. Jag ser nu att grafen är logaritmisk; då trycks siffrorna ihop: 10, 100, 1000 blir 1, 2, 3 t ex.

   Radera
 3. Tonfisk på pizza är jättegott, jag gillar även makrill (burk) på hembakt pizza, familjen tycker att jag är knäpp men jag rekommenderar att prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brissling! Jag säger bara det.

   Radera
  2. Brissling! Varje dag lär man sig något nytt.

   Radera
 4. En av anledningarna till att det känns som att jag halkat efter är ju att mycket av det som man skulle göra har jag haft känslan av att jag har koll på. Inga skulder att sammanställa och ISK:en matas på. Men, jag har gjort ett pensionsdokument där jag enligt din instruktion ska fylla i 2 ggr/ år. Sedan är planen att april ska ägnas åt att göra klart garderoben (åka till en klädinsamling). Nu är jag officiellt tillbaka!

  SvaraRadera
 5. Två Månadslöner27 mars 2023 kl. 11:58

  Kloka råd! 😊 Jag lyssnar sällan på nyheter, det är mycket negativt där, istället tar jag promenad eller lyssnar på musik. Det hjälper mycket 😎 alla kriser går över.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Ååå gud vad gott med hämtpizza! Allldeles för hungrig nu för att läsa om sånt. Men stort medhåll på att göra slut med all form av finanspress. Den har inget existensberättigande för gemene småsparare.

  SvaraRadera
 8. Nice post
  Looking for certified translation in Malaysia? Look no further than Malaysia Translators. Our team of certified translators are experts in providing high-quality translations for documents in various languages, including Estonian, Indonesian, and Malay. Based in Kuala Lumpur, we are a reputable translation service provider that ensures accurate and timely translations for all your needs. Get in touch with us today to learn more about our services.

  SvaraRadera