Jag har blivit materialist. Detta efter att ha snubblat in i det svarta hålet "The Art of Frugal Hedonism" igen, efter ett par års uppehåll. Ni som ännu inte läst den: Läs den. Finns länkad under boktips. Ja det är korrekt, det är en av de böcker som jag inte lånar på bibblan, jag gick åstad och köpte den samma dag jag lämnade exemplaret åter för jag insåg att den var nyckeln till ett lyckligt liv. Men så hör då bara:
Sidor
Jag blir materialist
Jag har blivit materialist. Detta efter att ha snubblat in i det svarta hålet "The Art of Frugal Hedonism" igen, efter ett par års uppehåll. Ni som ännu inte läst den: Läs den. Finns länkad under boktips. Ja det är korrekt, det är en av de böcker som jag inte lånar på bibblan, jag gick åstad och köpte den samma dag jag lämnade exemplaret åter för jag insåg att den var nyckeln till ett lyckligt liv. Men så hör då bara:
Tävlingsdags!
![]() |
"101 tankar om aktier lär dig mer om aktiemarknaden, mänskligt beteende och några av de vanligaste orsakerna till att vi ibland tänker fel när vi köper och säljer aktier." |
![]() |
"Att spara i aktier kan vara mycket enkalre än de flesta tror. Och inte alls så riskfyllt heller. Särskilt inte om du följer de goda råd vi samlat i boken." |
![]() |
"Boken er også et essay (älskar norrmän!) om arbeidets rolle i livet og velstandens dilemma: Gleden over nye ting og upplevelser, strevet medåskaffeseg dem og åklare å sette pris på alt sammen."
|
DEADLINE: Måndag. Ja det är korrekt, efter denna helg. Den rensning som dröjer är den som inte blir av.
Du får gärna maila anonymt (fruefficientbadass[at]gmail.com) men när jag sen utser dig vinnare får du hosta upp en adress såvida du inte vill komma till Hudik och hämta ditt pris.
Något sånt här tänker jag. Fast ni behöver inte sätta ihop bilderna själva. Jag kommer alltså att publicera bilderna på bloggen, men utan att avslöja ditt namn. Det behöver inte vara ett helt rum, det kan vara en garderob, en låda, ett skåp. Ange också gärna vilken bok du är intresserad av så att jag kan utse vinnarna på bästa sätt.
Mvh/
FruEfficientBadass
Fler tankar om aktier
Förändring är konstant
"Precis som det är svårt för människor att förändras när man fastnar i vanor som man tycker är bra är det svårt för företag att förändra affärsmodeller som har fungerat under hela deras livstid".
Detta resonemang hör ni ju i J L Collins gästspel hos Choose FI: "Disruption happens faster than ever before" och vem kunde vid millenieskiftet tro att Apple skulle gå om Nokia, varför tog det Kodak sån tid att fatta digitalfototrenden et cetera osv in eternum. Enligt Ludvig ger detta att du som innehavare av aktier visserligen bör hålla dig kvar vid grundprincipen att köpa och behålla, men att hålla sig uppdaterad med stora förändringar i samhället av typen digitalisering och automatisering och dess påverkan på olika branscher. Men eftersom jag är indexkramare och indexfonder är självrengörande - gammal teknik fasas ut och ny petas in utan att jag behöver lyfta så mycket som ett finger - lämnar jag det rådet därhän. Ägna dig åt att läsa skönlitteratur istället, det är bättre för själen.
Överlevandebias
"Överlevandebias är alltid närvarande. De som lyckas syns. Det gäller bland entreprenörer, idrottsstjärnor och investerare.[...] Genom att fokusera på det långsiktiga får du resultat. Ränta-på-ränta ger utslag över tid. Håll ut."
Vi hör om vinnarna, inte förlorarna. Det gäller såväl den framgångsrika entreprenören (går en på fem kånkade) och det gäller bolagen och fonderna som slår index år efter år. Det vill säga, de är inte så många men de hörs. Spledes: Indexfonder. Det säger inte Ludvig, men det säger jag. Vid det här laget tror ni väl att jag är köpt av indexmannen och det får du gärna tro, så länge ni köper index för jag vill att du ska leva ett fantastiskt liv där du har råd att inte sitta i bås.
Om du köper enskilda aktier, hur gör du för att minimera risken att äga bolag vars affärsmodeller kan komma att bli föråldrade?
P.s: Graf till kommentar 1. D.s:
Home Bias
1. Vi är världsmästare på detta beteende i Sverige.
2. Närmare 25% av våra investeringar ligger i svenska placeringar. Därutöver även nordiska fonder och globala fonder som även har en extra hög andel Sverige i, så totalen hos snittspararen ligger snarare på 35% (mot en 1%-ig del av världsekonomin). Detta gäller fonder. Därutöver tillkommer aktieägande där den överväldigande majoriteten ligger i svenska bolag.
3. Sverige har varit en bra marknad historiskt.
4. USA står för 60% av världsmarknaden. På andra plats Japan 8%, UK 5%. I en globalfond ligger mycket amerikanskt.
5. Fördel investera i svenska aktier på grund av informationsövertag. Studier visar att det ger överavkastning (främst amerikanska studier och då avseende mindre bolag). Det slår emellertid inte strategin att ha en bred diversifiering.
6. Sverige är en liten marknad i världen och diversifiering/riskspridning är nyckel. Portföljen ska inte ha en enkelsidig exponering mot en marknad eller en aktie och hur gärna vi än vill tro att vi är bäst som gäller det även att ha en sverigebaserad portfölj.
7. Går du utanför ditt land får du ofta större exponering mot andra branscher = bra.
8. Sverige liten marknad, men förhållandevis bred jämfört med våra nordiska grannländer. Men man får mycket industri och mycket bank, d.v.s. något smalt.
9. Home Bias = fördel att ha i SEK om man ska ta ut och konsumera i SEK. Hög valutarisk om du har dina besparingar i annan valuta.
10. Tung exponering industri i Sverige gör att vi har internationell exponering (kanske särskilt tydligt efter coronavåren).
Podden avslutas med mitt favoritämne: Evolutionspsykologi. Home Bias kan nämligen kopplas till vårt liv på savannen = vi tror att vi minskar risk om vi håller oss till närområdet. Själv utgör jag ju inget undantag, med min majoritetspost i svenska investmentbolag. När det stormar på börsen ser jag framför mig bild av random styrelse i dessa bolag, fotade med svensk skolofot-bakgrund och känner absolut lugn. Inte kommer dessa gubbar och tanter att missköta sitt uppdrag att ta hand om mina bolag? Aldrig!
Undvik snabba belöningar
![]() |
Mitt estimat är att han är cirka 143 år gammal, givet den klokskap han utan ansträngning häver ur sig. Men så hör då:
"Jobbiga beslut, enkelt liv. Enkla beslut, jobbigt liv."Taget från idé nummer 33 i boken. Alltså...normalt bör man ha en 80 år under västen för att kläcka ur sig sådan visdom* och jag är ICKE IRONSK som mina barn skulle sagt. Han är jordklok som en grekisk gumma.
![]() |
Det han ville komma till innan jag tog detta stickspår är att tålamod inte är vår bästa gren. "Snabba lösningar är normen idag. Smartphones har lett den utvecklingen." Kontentan är att vi för framgång i investeringar (och träning) (och typ allt annat i livet å) måste lära oss att ha lite långtråkigt och bara KÖTTA. IN med pengarna i ISK:en, Varje Löning. Packa matlådan, varje dag (min kommentar). Han citerar löst en sägning av one-liner-geniet Bill Gates nämligen att vi överskattar vad vi kan göra på ett år men underskattar det vi kan åstadkomma på tio år.
"Det gäller att sätta igång. Efter ett tag ser det där som verkade omöjligt mer möjligt ut. När det gäller att ta beslut som kan kännas jobbiga i stunden, som att träna, avstå från ett inköp eller undvika onyttig mat, råder följande samband: Jobbiga beslut, enkelt liv. Enkla beslut, jobbigt liv."
Har du tagit några jobbiga beslut på sistone som får dig att stå ut i mängden likt barnen i marshmallowstestet? Beslut som till en början kan kännas bökiga men som kanske redan börjat normaliseras i ditt liv? Tänker själv på när jag slutade med uteluncher och tog med Finduslådor till jobbet (bläk). Det var jobbigt första två-tre veckorna men sen slutade jag tänka på det och idag njuter jag frukterna därav (ett liv utan inkomst och e-ämnen i min dna).
Mvh/
FruEfficientBadass
* Med undantag av vår mäklare som när vi köpte lägenheten vände sig till min man och sa "Happy wife, happy life." Det skrattar vi ofta åt idag, oklart varför för det är ju sant.
Istället för Excel
Ibland när FIRE kommer på tal finns det de som får tankebekymmer. "Jag vet inte vad jag skulle gööööra om jag inte hade ett jobb att gå till". Nej, det vet du inte, eftersom du är så upptagen att gå till ditt jobb. För egen del har min exit 2018, förutom det uppenbara nämligen högre nivåer av välbefinnande på alla plan, lett till bland annat en förflyttning från storstad till landsbygd, en misslyckad odling, massor av film, mer socialt liv än tidigare, 60 högskolepoäng och ett par nya hobbies. Dessutom har jag hunnit komma ikapp med alla mina landetprojekt, som nu borde tituleras "hemmaprojekt", bland annat iordningställandet av ett till gästrum där det förut huserade mest skräp och campingutrustning. Det var när jag blev klar med detta rum (även kallat "allergirummet" p.g.a. kattförbud) jag kom på idén att damma av min gamla cello och därigenom också kalla rummet "mammas hobbyrum". Jag var ju en motvillig cellist mellan 7-14 års ålder och har i princip inte rört cellon sen dess. Men nu var det alltså dags och resultatet av vårens och sommarens ansträngningar ser du i nedan klipp.
En viktig detalj i sammanhanget är att jag troligtvis lagt mer tid på att titta på andra som spelat sviten än att öva. Jag vet inte om ni har hört, men på YouTube kan man hitta allt möjligt nuförti'n.* Tänk om de här källorna funnits när det begav sig? Då kanske jag inte hade drabbats av leda varje gång jag satt mig för att öva. Det är så inspirerande att ta del av exempelvis Master Classes, som den jag länkar till här, där en yngling tuktas in i Bachledet av en senior mästare (det är runt 13 minuter in han sliter av honom hästsvansen, till publiknördarnas stora förtjusning). Det har varit uppslukande och det har till och med hänt att jag under sommaren somnat med Bachhäftet och en märkpenna vid sidan av sängen. Uppslukad av en aktivitet som genererar exakt 0 kronor i intäkt och som ger 0 utdelning på LinkedIn och andra datingappar.
Hade någon pipt in på mitt kontor för tre år sedan, där jag troligtvis suttit och utfört en "leta-rad" i Excel i syfte att producera en lika komplex som menlös rapport till kunden från helvetet som för övrigt aldrig tittade på rapporten men blev topp tunnor om han inte fick den, och viskat att "Psst! Om tre år kommer du att tillbringa våren med att försöka spela Bachs cellosviter. Du kommer att tillbringa timmar varje dag med det, hör du det, tiiimmar!" hade jag fnyst och vänt dövörat till. Men se, the magic of soft-FI, nu sitter en här och jag kommer osökt att tänka på en passage i kapitel 4 i The Art of Frugal Hedonism, ett kapitel titulerat "Have a lot of things you want to do with your freedom":
* Ett annat projekt jag har på gång i detta nu är att lära mig slå med lie och naturligtvis finns det mängder med filmer på temat, bland annat den här seniga östgöten som ger en helt fantastisk kurs i att slå. Inte för att jag lyckades för det, men kursen höll mig sysselsatt i timmar.
Activity Bias
Jag håller för tillfället på att läsa unge herr Ludvigs bok 101 tankar om aktier (där var annonslänken) och den är en fröjd. En aktiebok i princip helt befriad från nuffror utan med fokus på den enskilt viktigaste faktorn för långvarigt god avkastning: Ditt psyke. Jag fastnade särskilt för termen aktivitetsbias (snälla, ge mig en bra svensk översättning till "bias", det låter som att jag säger "bajs" varje gång jag uttalar det)
"Det finns studier som visar att vi straffar oss själva genom att vara aktiva på börsen. Vi får sämre avkastning genom att agera än när vi inte agerar. [...] En studie från 2000 visar att de som hade gjort flest förändringar i portföljen hade haft en årlig avkastning på 11,4 procent medan index gav 17,9 procent per år. [...] Det hade alltså varit bättre att köpa index och sen inte göra någonting. Det hade dessutom varit mindre tidskrävande och säkert tagit bort en del ångest över dåliga aktieaffärer. Förutom aktivitetsbias har även övertro en roll i detta. Människor överskattar sin förmåga, vilket leder till ökad aktivitet. Det finns ett tydligt samband mellan mer aktivitet och sämre resultat."
"Det finns ett tydligt samband mellan mer aktivitet och sämre resultat."Smaka på den och smaka på den igen. Vår aktivitetsbias får oss alltså att tro att aktivitet är detsamma som produktivitet, vilket i fallet långsiktiga investeringar (och en del andra fall å) i de flesta fall är fel metod.
Ludvig Rosenstam Åhman medger att det är svårt att vara passiv. Det är mer krävande för psyket att sitta still i båten än att hatta än hit än dit. Du kan säkert känna igen den krypande känslan i kroppen när det är börsdipp på gång. Men räds ej! Jag har gjort en lista till dig som du kan ägna dig åt istället för att sitta och klura på hur du ska överlista börsen med din hjärna, samtliga aktiviteter är coronakompatibla.
1. Lär dig laga minst en ny vegetarisk rätt per månad.
2. Gör som jag, initiera en clothing ladder. Fullt med action, minimal åverkan på portföljen.
3. Lär dig putsa skor som ett proffs.
4. Utforska naturen - en potentiellt mycket tidskrävande aktivitet beroende på närhet till natur.
5. Föd upp små djur och sälj. Dvärgvädurar? Massor av action och stor Instagrampotential. Dessutom går husdjursförsäljningen tydligen som tåget när folk jobbar hemma och inte kan skämma bort sina brats med utlandsresor.
6. Lär dig att göra hemmamanikyr och ägna dig nitiskt åt detta minst en gång per vecka - slukar massor av den tid du annars hade lagt på att ögna igenom kvartalsrapporter och ta dumma beslut.
7. Lär dig ett kick ass bjudrecept och bjud hem någon på middag.
8. Börja baka surdeg. Vad jag förstått är det lika aktivitetsgenererande som att få en bebis i hushållet och det lämnar mycket lite tid åt att leka daytrader.
9. Börja skriva eller rita. Dagbok kanske, dikt och prosa, med dina egenhändigt gjorda illustrationer. Även detta kommer att ge dig en känsla av att vara aktiv, utan att du begår börsvåld.
10. Gör en spellista på Spotify. Gör två. Dela den till folk som vill ha den och till dem som inte vill.
11. Städa ur ett förråd och sälj överflödet på Tradera och Blocket. Oslagbar actionkänsla.
Fyll på själv. För, som det gamla ordstävet lyder: Den som har händerna fulla hinner inte joxa med portföljen. Lider du av aktivitetsbias och om ja: Har du planer på att ta dig ur det?
Mvh/
FruEfficientBadass
Odlingen - the bitch
70059 - Ruida Domo - U.S.A - 49 kr (vitt)
70957 - Ruida Domo - U.S.A - 49 kr (rött)
Med tanke på alla vårens inlägg om min grönsaksodling (eller förodling inomhus därav) kanske du undrar varför jag inte skrivit så mycket om resultatet. Det finns en ganska enkel förklaring till detta, nämligen att
![]() |
Exhibit 1: Morotsplantor, små som bakterier, trots optimala väderförhållanden. Du ser något stort till vänster i bild. Det är inte morotsblast, tror det är ett ogräs som kom med jordpåsen. |
![]() |
Exhibit 2: Zucchiniplantor, till synes frodiga, se backstory under. |
P.s. Sedan inläggets tillkomst har jag haft Stina Vini på besök. Jag slaktade mina då mycket yviga gurk/pumpa/zucchini-plantor och behöll enbart palmkål och mangold. Sen åkte vi till Granngården och jag bad henne göra sin grej: Köpa rätt jord (i det här fallet kogödsel) och gräva en höstbädd. Hon trixade runt i gott och väl en timme. Begravde bokashin lååångt ner, sen jord/gödsel/jord, betydligt högre upp mot lådans kant än jag tidigare haft för bättre ljus. Nu står bladgröna frön på grodd inne i svalt skafferi i väntan på utsådd inför höstodling (Sara Bäckmos "Odla-året-runt"-fröserie). D.s.
Mitt ISK sommaren 2020
Vad skulle Freud ha gjort?
"Tips # 28: Skaffa flera inkomster
Att ägna sig åt det man älskar är en grundregel. För er tre
gäller någon form av kreativt skapande. Ibland kan det vara svårt att leva
enbart på konsten. Det kan då vara bra att se yrkeslivet som en tårta: Ett
lager sockerkaka (det som kallas ”bread’n-butter-jobb”) exempelvis ”bildlärare”
och ett lager sylt, exempelvis serietecknare. Det förstnämnda ger pålitlig
inkomst så att man kan spara ihop sitt FU-kapital, det sistnämnda gör man bara
för att det är kul. Om det sistnämnda blir väldigt framgångsrikt kan man fasa
ut sitt bread-n-butter-jobb. Men det är alltid bra att ha flera
inkomstströmmar, det gör att man blir ekonomiskt stark. Och stark ekonomi =
frihet.
Tips # 29: Gör din grej
Men med # 28 sagd är huvudregeln ändå att ägna sig åt något
man har fallenhet för och tycker är genuint roligt. Bry dig inte om att folk säger
att det är svårt att lyckas inom ett visst område. Det finns plats även för dig, särskilt om du lär dig tips # 30.*"
Ganska likt va? Hade jag börjat om mitt liv hade jag nog gått på känsla. Jag har alltid älskat att skriva. Det är verkligen som beskrivet ovan: När jag håller på med något skrivprojekt (aldrig skönlitt dock, helt inkapabel) tappar jag helt tidskoncepten. Jag satt, som ni minns, ett helt år och skrev på bloggen utan någon inkomst. På samma sätt som när Bill Gates som 13-åring fick betala för att använda skolans dator och när han fick slut på pengar hackade han sig in för att få fortsätta**. Samma känsla erfar jag med ljudklipp, som jag fick lära mig på journalistutbildningen. Att sammanställa information till någon form av produkt. Min svenskalärare sa till mig vid grundskolans slut att jag skulle jobba med ett skrivande yrke. Men vad gör jag? Blir ekonom. Jag, med ett års matte (med svag trea vilket för yngre läsare är typ E), dessutom (kanske på grund av) dyskalkyli med total oförmåga att minnas siffror. Det tog mig drygt två år att lära mig PIN-koden till min mobil. Och sen glömde jag den igen.***
Hade jag valt en annan inriktning från början, exempelvis journalistik, hade jag inte behövt sitta här med mina litanior över mitt arbetsliv och ledan i de svala konferensrummen. OMG, så dumt. Inte blev jag gladare av lönen som kom med heller. Ja ok, den köpte mig frihet nog att slippa göra något som jag från början inte var ämnad att göra. Men hade jag sidsteppat hela ekonomgrejen hade jag inte behövt köpa mig frihet. Tror jag.
I det fall du tillhör de av läsarna som tjänar röva på en arbetsplats som suger liv och lust ur dig, vad hade du gjort om du från början valt din passion som yrke?
Mvh/
FruEfficientBadass
* Nu undrar du kanske vad tips #30 handlar om. Du kommer att gå i graven utan att veta, det är mina superhemliga karriärtips och om de läcker ut kan jag inte ta ansvar för hur näringslivet kommer att utvecklas framöver.
** Grandios jämförelse, men ni fattar.
*** Inte för att jag var sifferekonom, men även marknadsförare måste ibland räkna marginaler och göra kalkyler av olika slag. Mest hela tiden, faktiskt.
Hönan eller ägget
"There’s 'time saved from not shopping, from mental attention and time spent thinking of what you want to buy and from not needing to clean or maintain as many possessions,' he notes. To embrace minimalism while preparing for retirement, Adams says, it’s important to 'learn to be content with less.'"
Det här är ju inget nytt för er fånar, men det tål att grunnas på en smula. För tänk om gemene man skulle vidta minimalism i såväl fysisk (sluta shoppa) som mental (sluta med sociala medier och Netflix) bemärkelse. Du skulle frigöra EONER av tid! Åtminstone aggregerat på sverigenivå.
Jag pratade med min f.d. handledare om detta (från vårens praktik) och hon bodde under ett antal år i Stockholm. När hon beskrev sina stockholmshelger var det som en déjà vu. "Vi brukade dra ut till något köpcentrum, dra runt och sätta sprätt på lite pengar, fika, sen äta lunch, shoppa lite till och sen var dan slut." BAM tid och pengar väck. Jag minns hur jag själv brukade sitta och okynnesbeställa hem grejer på nätet på fredagskvällarna (intressant fenomen - man ser att manliga medelålders troll kör hårt just fredagskvällar och så även kvinnliga medelålders shopaholics, sunda beteenden båda två) för att sedan behöva lägga tid på att hämta ut, avpaketera, rätt ofta reklamera, förvara, ta hand om och återvinna samma produkt. Jag lade också rätt mycket tid på att bara scrolla runt i flödena för att se vad som gavs (och det gavs alltid någe) och i sociala medier för att se vad som gavs (och det gavs alltid någe). Timmar, timmar, timmar av mitt liv som trattades mot helt poänglösa fokusområden. Om jag lagt denna tid på att lära mig portugisiska istället, då hade jag varit flytande vid det här laget!
Jag har alltid varit intresserad av att rensa i röran och återvinna/slänga prylar. Jag erfor vissa likheter i sättet att tänka när jag slog in på FIRE-spåret eftersom det handlar om att skala av och få struktur. Och jag älskar aspekten av att få rent i huvudet genom att plocka bort saker av typen shopping och post-shopping-aktiviteter. Jag är nog inte helt ute och cyklar om jag antar att rätt många av er förutom aspirerande FIREs också har en förkärlek till minimalism och enkelt leverne. Så jag är lite nyfiken: Vad kommer först, FIRE eller down-sizing/minimalism?
Mvh/
FruEfficientBadass
Svåra ord
En dyr och underbar helg
![]() |
Bitch |
Till det kalaskostym**, nya strumpbyxor, tuggummi, tulpaner till födelsedagsbarnets mamma, fickpengar till tweenien så att hen kunde köpa reptilföda och en och annan utemåltid och swish så var jag ett par tusen fattigare.
MEN blev jag verkligen det? Både jag och småttingarna hade the freakin' Time of Our Lives. Vi fick alla göra det vi gillar mest under en helg. Två tusen spänn på tre personer är ungefär vad jag spar på att:
1) Inte ha en - som tidigare planerat - övernattningslya i Stockholm
2) Inte handla kläder och skor för av Konsumentverket stipulerade 2 700 kronor för en tvåbarnsfamilj utan snarare lägga 700 på familj om fem.
3) Diffen mellan att handla på Maxi och Lidl en månad.
Och vi gör inte en helg på detta vis i närheten av varje månad. Så med risk att upprepa mig som en glömsk papegoja: Har du väl fått ordning på den grundläggande privatekonomiska strukturen som i själva sin konstruktion avstår onödigt dyrt boende, extensiva restaurangvanor och/eller ett destruktivt shoppingsmönster, är du fri att ad hoc-förstärka de delar av ditt liv som ger dig det som konsumtionssamhället titulerar GULDKANT på tillvaron. För du har väl hört - YOLO unn unn.
Har du förmågan att - efter att spontansprättat pengar - knyta din spending till din rationellt planerade vardagsekonomi i övrigt och på så sätt slippa dåligt samvete med tagelskjorta som följd? Eller måste du duscha hett efter varje spendy pants-tillfälle?
Mvh/
FruEfficientBadass
* And Then We Danced, La Belle Epoque och Bombshell.
** Harry Potter-tema; lyckades undvika färdiga "maskeradkostymer" utan fyndade istället en vit skjorta, en V-ringad grå pullover som jag klistrade vinröda/lejongula band på, en liten blå HM-kavaj och en slips i perfekta Gryffindorfärger på Myrorna för ett par hundra.