Clothing Ladder

IGMR var på pucken igår men jag påminner även här: Idag har Playing with FIRE premiär på Vimeo och iTunes. Kostar någon hundring att ladda ner. Julafton? Få se om vi orkar köra en samlad aktion igen sen. Ni minns - tipslådan på SVT och Netflix.

För runt hundra år sedan såg jag ett brittiskt program som hette "Property Ladder" där idén var att följa en person som köpte en bostad billigt för att därefter rusta den och sälja dyrare. Pengarna återinvesterades i ett dyrare objekt och så fortsatte det tills deltagaren satt på ett skotskt slott med mask i trät och då tyade jag inte att titta mer. Men principen har jag själv experimenterat med under hösten i en transponerad variant. Välkommen till:

Fru EB CLOTHING LADDER()

Det hela började med att jag köpte en Busneltröja för 40 spänn på den lokala loppisen. Jag har ju skrivit en del om den här och även flashat den på Instagram. Förra året använde jag den kanske tio gånger men jag var först tvungen att skaffa ett par Uniqlotoppar med snäv halslinning för att klara av'et eftersom Busnels favoritmaterial på 60-talet var ull och ull sticks.


I år ledsnade jag och lade ut tröjan på Tradera, utrop 120 kronor. Det blev ett jäkla liv och tröjan slutade på 465 kronor plus frakt. OMG liksom. Jag fick blodad tand och eftersom man inte vet att prissätta stockholmsk prestige här uppe i Hudik drog jag ut på inköpsresa hos lokala Erikshjälpen, Röda korset och Hjälp till liv (en lokal historia). De märken jag letar efter är de som Tradera tipsar om nämligen Fjällräven, Peak Performance, Mini Rodini, Ralph Lauren, Busnel, Rodebjer, Filippa K, Acne, Dr Martens och Ganni (whatever that is). Ett tips är att gå in på Tradera och filtrera på plagg för att se vad som håller på att löpa ut utan bud så att du fattar vad som inte är säljbart. Där kan man snabbt konstatera att en skrynklig topp från Whyred eller Carin Wester inte står så högt i kurs. Inte heller artiklar där inte ens säljaren fattar vad det handlar om, exempelvis nedan "Vintage underbyxa, blöjbyxa eller vad är det?". (Ja inte tusan vet vi, varför lägger du ens upp det äckliga plagget?)


Men nej, jag fick inte napp på något av dessa varumärken under min tur med håven. Jag fick korn på något mycket, mycket bättre nämligen en handsydd mansdräkt från Hälsingtuna socken, säkert närmare 80 år gammal. Nu antar jag att ni som läser här varken är folklorefantaster eller medlemmar i DräPo (dräktpolisen), men har man släkt norr om Testeboån vet man att handsydda folkdräkter varken växer på trän eller är billiga. Min mamma sålde så sent som förra året en Delsbodräkt för 8 000 kronor. Jag har skäl att anta att välgörenhetsinrättningen i fråga (tänker inte outa dem här) inte hade helt pejl på marknaden eftersom de sålde den för 450 kronor, ganska exakt vad jag fick för Busneltröjan. Så [trumvirvel], in med Busneldegen i dräkten.


Samma dag ut med den på diverse suspekta forum av typen "Folkdansringen" samt lokala köp- och säljgrupper på FaceBook. Men det var på Tradera den till slut gick, till utrop 2 000 kronor. Så nu har jag två laxar som bränner på fickan. I helgen ska jag ut och dragga på ortens loppisar igen och eventuellt också kolla in vad en kan hitta på Tradera. Har man tur tajmar man en auktion av något trevligt som hamnat i osynk med marknaden (exempelvis ett par Converse som är hopplösa att sälja nu men som kommer att bli aktuella till våren).

Det är ju inte stora pengar i det här, mer som en hobby och ett tidsfördriv. Jag ser det som ett effektivt sätt att undvika klippbeteende på börsen eftersom det enligt forskningen kan komma att stå mig dyrt på såväl kort som lång sikt. Genom att wheela och deala med kläder håller jag mig på mattan.

Har du några tips om att köpa och sälja kläder och dylikt med förtjänst?

Mvh/
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

 1. OMG. Imponerad av ditt driv för köp & sälj, fast så är du ju sprungen ur den corporate andan kom jag på. Själv är man ju ekonom.
  Jag avskyr allt med köp & sälj. Inte det begagnade i sig, utan alla hjärncellsbefriade mänskor som skall eventuellt köpa det du säljer.
  När jag sålde en 11 delars fin bokhylla inklusive stor vitrindel (inte ikea spånskiva) och mänskan kommer med en Nissan Micra! Tittar uppfodrande på sambon och säger. Du som är man kan väl packa in den så att så mycket som möjligt får plats.
  Där och då bestämde jag mig för att aldrig sälja nåt begagnat igen./Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Horsewood9 du har helt rätt. MEN! Det är Blocket som suger. På Tradera har du i princip noll kontakt med dem. Inte blir det pruta heller. När vi flyttade från vårt trevånings McNacka för ett antal år sedan sålde vi oheumla mängder möbler och prylar på Blocket och herregud...vad är det med folk? Vissa kom och var på väg att gå utan att ens betala, lite som "Ni ville ju bli av med grejerna eller?". Till slut blev jag prut-allergisk så om någon ville få ner en gammal sketen resväska tio kronor bad jag dem dra. Hatar Blocket! Älskar Tradera.

   Radera
  2. Det värsta med Blocket är att folk ringer och börjar pruta redan på telefon. Blir man så överens om priset trodde jag i min enfald att det var klart när (om!) de kommer för att hämta, men nej då. Då börjar de pruta utifrån telefonpriset. Gärna med den fräscha tagningen "Jag har inte så mycket pengar med mig."

   De få gånger jag säljer något på Blocket skriver jag "Färdigprutat" redan i annonsen. Det drar åtminstone ner på dumheterna.

   Radera
  3. Blocket är som att möte Flashback i verkligheten.

   Radera
  4. Skulle sälja en bil på blocket, herregud alltså. 40+ personer hörde av sig. Inte en enda normalt funtad person.
   20 gav skambud rakt av
   10 återkom aldrig efter att jag svarade vänligt på deras frågor
   5 ville jag skulle hålla bilen tills de kunde kolla om en vecka
   2 blev aggressiva
   1 blev hotfull och berättade att han kom från andra sidan landet på fredag och begärde att jag sänkte priset tills han dyker upp
   Efter det sen tog jag ner annonsen

   Radera
 2. Är väl det som kallas "flipping"? Verkar vara rätt stor business för folk att hitta fynd billigt och sälja dyrt (dyrare) på nätet. Har själv sålt en del under året på tradera i utrensningen här hemma och har flera gånger blivit förvånad över vad som drar iväg i pris. Kan tänka mig att absolut kunna bli en bra side hustle om man som du har koll på område som kläder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad har du flippat då? Vad har ens ett värde, förutom vissa märken på kläder och årgångsvinyl?

   Radera
  2. Arkitekturböcker, skönlitterära böcker, brädspel, fiskegrejer, CD-skivor, gosedjur från Japan, Märklintåg, träningsgrejer (böcker och thaiboxningsskydd mm), kläder, serietidningar med mera. Jaghar helt enkelt gått igenom bokhyllor, lådor från barndomen osv och lagt upp allt möjligt.

   Mest förvånad var jag över en banankartong 200 CD-skivor med metal jag höll på att köra till tippen. Lade ut på tradera för 1kr och slutade på drygt 1 650kr. Totalt har jag sålt av grejer för drygt 25k under 2019.

   Radera
  3. "Totalt har jag sålt av grejer för drygt 25k under 2019." Men what? Helt otroligt!

   Radera
  4. Allt kan säljas! Aggregation of marginal gains EB. Barnkläder gör man klädespaket av. Skivor är guld, porslin, prydnader etc.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Snyggt EB. Tänker osökt på killen som genom en lång byteskedja bytte ett gem mot ett hus. https://www.youtube.com/watch?v=8s3bdVxuFBs

  SvaraRadera
 5. Aha är det Tradera man ska vara på! Jag är också allergisk mot Blocket och i synnerhet FB-köpochsälj. Får väl ta itu med en stickig Fjällräven-tröja och diverse gamla leksaker.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Minns jag när sålde min bil på blocket. La ut den för 60 000:-. Efter ett par minuter dyker det upp mail

  "Jag ger dig 25 000:-, snabb affär"
  "Byter mot 50 telefoner?"
  "Jag kan hämta ikväll, 20 000:-"

  Ja, går folk på sådana erbjudanden är det ju iaf bra timlön för de som försöker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om bilen är kvar kan du få ett bra pris, kompis.

   Annars säljer jag inget, även om det finns några tusen böcker att avyttra. Andras nedsågade träd blir min ved, vilket är win-win.

   //Ingolf

   Radera
 9. *skrattar igenkännande åt bilar-på-Blocket-historierna*. Bäst är "Byter mot 50 telefoner".

  SvaraRadera
 10. En kompis nappade på att byta sitt urgamla vrak till bil mot 2 flak öl så ibland går dumheterna hem...

  Jag försöker se mitt fb-säljande som mitt bidrag till den cirkulära ekonomin, det är lättare att orka med personer med knäppa beteenden om man ser det som en god gärning att sakerna kommer till användning. Rik blir jag aldrig på det, men imponeras av ditt driv i frågan. Gunther Mårder byggde ju mycket cash på att köpa och sälja servisdelar, typ Gröna Anna

  SvaraRadera
 11. Sålde en cykel för ett år sedan på FB för 200:- och blev uppringd av en man som undrade hur många gram jag hade?? När han förstod att jag inte var knarklangare avslutade han samtalet med "snitches get stitches"...
  Har sålt en del möbler på FB som jag köpt in second hand, målat ochvfixat till och sålt vidare med lite vinst.
  Nackdelen med Tradera tycker jag är posthanteringen. Beräknar för snålt vilket inneburit att vinsten flera gånger ätits upp av en högre portosats. Då tappar jag lusten ett tag och skänker till Erikshjälpen en period innan jag ger mig på det igen- med hopp om att jag någon gång kanske kan lära mig detta posthantverk;)
  /Frugala foxen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här precis din erfarenhet, fram till jag hittade "boka frakt" i Tradera appen. Mycket smidigt, det enda du behöver är tillgång till en skrivare.

   Radera
 12. Jag sålde två begagnade barnstolar Agam från IKEA på Blocket när de under en period inte ingick i IKEAs sortiment. Folk var som galna och bjöd dubbelt mot vad jag hade satt som pris i annonsen, så jag fick mer för dem än vad jag gett när de var nya! Synd att jag inte hade lagt dem på Tradera med budgivning i stället, undrar var det hade stannat då...

  SvaraRadera