Matspar - ett knep för maxad motivation

När jag veckohandlade för ett tag sedan kom jag att tänka på ett knep jag använde mig av när jag slutade handla mat på nätet för att istället släpa mig och min Dramaten till Lidl. Under en viss tid, tror det var en månad, jämförde jag mitt Lidl-kvitto mot vad jag hade betalat för liknande varor på Mathem.* Den här diffen brukade jag sedan tänka på när jag gick och släpade kärra och kände mig som en tant och då sken solen på mig igen.

Idag är det löning och förhoppningsvis blir det lönecava för dig. Kanske har du någon form av Excelmall där du dokumenterar dina utgiftsposter, däribland mat. Är du supernörd gör du linjediagram över tid för att se hur kostnaderna pekar nedåt och den enda linjen som går uppåt är den som heter "Till ISK".  För att få en sortren uppföljning mat kan du, som jag redan skrivit om, även skaffa ett dedikerat kort för ändamålet, gärna ett med kickbacks som är relevanta för just dig. 


AnyHeuw, i brist på hobbies blev jag lite sugen på att göra om det där kvittoknepet igen så följ mig på min benchmark-utflykt: Lidl vs. Mathem. Jag inser att det är att slå in öppna dörrar att jämföra de två men du kan väl spela med för att göra mig glad. Det kallas för övrigt gamifying och är trend.

Jag har ändå försökt att hitta så jämförbara varor som möjligt. Exempelvis jämför jag ekologiskt mot ekologiskt. Jag kanske bör vara ärlig också och säga att allt i min handling fanns inte på Lidl. Jag var tvungen att köpa asiatiska prylar samt konserverad mjölk och surimi sticks på Coop.


Det kanske syns lite dåligt här men jag sparade 490 kronor = drygt tre snittimmar efter skatt (har inte ens räknat in ev. frakt kom jag på nu, minns inte ens hur det var med Mathem, om man fick fraktfritt över ett visst belopp?). Om man räknar på att jag förlorar en timme på den fysiska handlingen tjänar jag bara två timlöner, men det är pengar det med. Och motion fick jag också, så jag behöver inte lösa SATS-kort den här terminen heller.  Jag kände mig som en badass pirat!Och 490 kronors besparing i veckan är kanske inte humengous för en familj om fem. Men ta det gånger fyra och sen gånger tolv, lägg i en freakin' indexfond och vänta i 20 år och du kan titulera dig miljonär. Kanske är det inte ens det som är poängen för just dig. Poängen är att du behöver dra in nästan 2 000 nettokronor mindre per månad för att dra runt ditt härke till familj. Om ni dessutom avstår den där lördagslunchen i MOS runt löning samt den där fredags take-awayen från kinesen på hörnet, kanske vi talar närmare det dubbla. Fyra tusen kronor mindre i kostnader per månad betyder runt 6 500 kronor brutto mindre lönebehov vilket betyder att du [i det fall du är medelinkomsttagare] potentiellt kan gå ner 20% i arbetstid. Detta för att du väljer att handla din mat på ett annat sätt. Din MAT kvinna!

Oavsett dina bevekelsegrunder anser jag att alla, någon gång i livet, förtjänar en Lidl-benchmark. Det borde liksom stå på din bucket list för känslan är oslagbar. Min kärlek till Lidl är olidlig men utan affiliatesamarbete. 

Mvh/
FruEfficientBadass

* Inte exakt samma vara givetvis och du som någon gång varit på Lidl fattar varför.

25 kommentarer:

 1. Snygg jämförelse. Om det inte vore för att Lidl låg långt bort från där jag bor skulle jag handla där. Nu är det Willys i blodet jag har med ett par minuters promenad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämförelsen hade inte blivit lika kul med Willys. Jag håller med dig, Willys är en mycket bra butik. Har emellertid ingen här i Hudik.

   Radera
  2. Det är f ö en av de saker som stör mig med Mathem, att de verkar sourca från Axfood och således bara kan drämma på en 20-30% på Willyspriserna mot servicen att få maten plockad och utkörd. En stor fördel när man springer som mest i ekorrhjul och familjelogistik, men med mer slack i schemat är det en fröjd att låta de pengarna jobba för ens framtida frihet istället.

   Radera
 2. Väldigt intressant inlägg, trodde inte Lidl var så billiga. Tyvärr har vi ganska långt till Lidl och brukar premiera City Gross som ligger närmre. Där har vi dessutom 10% på ett köp en gång i månaden.

  Såklart har man alla matinköp i Excel. Där brukar jag inför varje års nyårskarameller vältra mig i statistik och bjuda på ett antal totalt onödiga "visste ni att..." gällande t.ex vilken matbutik som vi handlat mest på under året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Såklart har man alla matinköp i Excel." Haha, denna nördosfär. Skönt att känna sig normal.

   Radera
 3. Handlar inte på Lidl, tycker det är svårt att hitta allt där. Men Willys är billigt också. Handlar på nätet och hämtar i butik, himla smidigt. 49 kr tar de i plockavgift och det är det värt. Jag brukar roa mig med att klicka i Willyskvittot på Coopvaror och Willys vinner alltid. Om du har tid kanske du kunde jämföra Lidl och Willys/Coop. För jag tror faktiskt inte att du hade näthandlat på Mathem nu för tiden utan du hade valt W eller C om det varit en riktig situation när du valt att klicka hem maten någon vecka. /Hea

  SvaraRadera
 4. "Jag brukar roa mig med att klicka i Willyskvittot på Coopvaror och Willys vinner alltid." En själsfrände!

  Sant, jag gör ett ompröv med Lidl vs. Willys nästa gång, det blir intressant. En stor fördel Willys är ju att man hittar allt under samma tak. Men som sagt, har ju ingen på orten snif.

  SvaraRadera
 5. Jag har gjort samma analys och faktum är att även di däringa Matsmart brukar vara dyrare än Lidl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matsmart fattar jag inte - är inte det bara junk?

   Radera
  2. 85% junk eller konstigheter. Ibland undrar man hur produktmakarna tänkte. Däremot kan de vara bra på godis, (ännu inte bortförhandlat hos oss) och någon gång ibland är det så bra pris på någon torrvara eller snabbkaffe att det lönar sig att köpa på sig ett förråd. Två minuters snabbtitt ett par gånger i veckan räcker bra. Bästa fyndet hittils är 20 kg helt ok amerikansk pannkaksmix från något kosttillskottsbolag på dekis. Runt 4 kronor per frukost, mjölk inräknad.

   Försöker handla mot strömmen. Mycket inköp på extrapriserna före löning, mindre när alla har pengar och inte bryr sig om priset.

   Med Vänlig Hälsning

   Ingolf

   Radera
 6. Mathem är i princip dyrare på allt, så undvik dem. Har du lyxen att ha tillgång till flera matbutiker från olika kedjor så rekommenderar jag appen Matpriskollen. Där kan man skapa inköpslistor utifrån bra priser och erbjudanden från varje butik. Det verkar ha bra koll på Lidl, Willys, Hemköp och Ica men sämre på Coop (som är mitt sistahandsval i alla fall).

  Magnus

  SvaraRadera
 7. Stämmer inte att Coop skulle vara så dyrt, tycker att det har ändrat sig senaste åren. De senaste veckorna har jag handlat på Coop som har varit billigare än både ICA som jag har runt knuten och Willys som inte ligger så långt bort, har svårare att ta mig till Coop men har ändå åkt dit. ICA är förresten alltid dyrare på det mesta. Kollar mycket extrapriser,så jag är inte trogen utan åker dit där det är billigast. Äter inte kött i o f s som säkert kan vara dyrt.
  Vi är två varav jag äter i stort sett hemma alla måltider och den andre cirka 80 procent. Vårat matkonto ligger i snitt på 1200-1500 i månaden. Då lagas allt från grunden, äter säsong och odlar en del. Vi äter väldigt bra mat, men inte någon lyx som hummer och oxfilé./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Är den andra personen vuxen eller barn? Tycker att barn i regel drar upp matkontot eftersom de är så krångliga. Om det bara hade varit jag hade jag ätit rovor stekta i rapsolja och kommit ner i 200kr/månad yihaa!

   Radera
  2. Vuxen man som äter inte dubbelt så mycket, men mer.

   Radera
 8. Här har Lidl synkat sina priser till exakt samma pris som motsvarande varor på Willys, exempelvis KRAV-märkt svenskt vetemjöl, havregryn, ost, mjölk, morötter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hvad? Har de inte nationellt synkade priser? De har ju reklamblad and shit.

   Radera
 9. Fin jämförelse.

  Det här med dedikerat kort. Har "alla" flera olika kort för olika ändamål? Är det inte meckigt att föra över till olika korten och hålla koll på alla saldon? Nu är det väl en jättedum fråga, har "ingen" bara ett vanligt VISA kort kopplat till ett vanligt lönekonto? Känner mig jättedum nu, jag verkar helt ha missat detta att ha olika kreditkort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Började redan som ung med två kort pga livrädd att ett inte skulle funka, sen kreditkort för att jag som student blev tvungen att ringa mina föräldrar mitt i natten en gang och be dem föra över pengar till taxi, då jag missat bussen och inte hade några pengar. Det hade ju kanske inte hänt idag, och nu finns internet i mobilen.

   Mina rationella anledningar numera är att jag och min man har delat matkonto med dedikerade kort. Jättesmidigt. Sen varsitt kreditkort med bonus. Inget kort kopplat till lönekontot, bara swish.

   Hur gör man med bara ett kort, om man t. ex delar hushåll och matkassa med någon? Vi tänkte lägga barnutgifter på matkontot också.

   Radera
  2. Jag har ett kort kopplat till lönekontot. Och så ett SAS Eurobonus mastercard (kreditkort med bonus) där jag handlar mat, transporter och ev inköp på nätet när jag känner att säkerheten kan vara sisådär eller om man måste registrera kortnummer någonstans som säkerhet. Poängen reste jag för förut eller växlade till hotellnätter, numera växlar jag dem till rabattcheckar på Coop och köper sådant som inte Willys har. Funkar för mig! Tycker det är skönt att tydligt se matkostnaden separat, numera är det i stort sett bara mat kortet används till.

   Radera
 10. Jag hade länge bara ett vanligt VISA-kort (eller Mastercard var det) från vilket jag betalade även mat. Men a) jag blurrade bort korten, hade inte riktigt koll på hur mkt jag egentligen la b) gick miste om bonus på det Norwegian VISA kreditkort jag nu har som möjliggör för mig och minstingen att åka ToR Paris nästa sommar för 3tkr. Så 50% av varför jag skaffade dedikerat kort var Ordnung och 50% billigare resor.

  SvaraRadera
 11. Jag ska ta med listan till Willys och jämföra, tycker att vissa varor verkar vara samma pris där som på Lidl,ex Havregryn, något vi köper och går under utan. Super! Får se om det landar i utflykt till Lidl ibland.

  SvaraRadera
 12. Men kära du, pilsner, avokado och flaskvatten. Det finns mycket att skära ner där... :-)

  SvaraRadera
 13. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 KVINNENS FRUIT 4 FRÄMNINGSSTAV 5 SKYDDSFÖRVALTNING 6 FÖRETAGSSTAV 7 GODT JOBSMAX 8 LOTTERISK STÄLLNING och DOMSTOL.

  SvaraRadera
 14. Min make Aslund bromsade upp med mitt livs kärlek efter en enorm kamp. Han sa att det var över mellan oss och att han aldrig kommer att ta mig tillbaka igen efter att jag slutade saker med honom flera gånger.
  Jag förstod först att han var mitt livs kärlek efter att jag tappat honom.
  Jag vill ha honom tillbaka men jag vill inte heller skada honom igen. Inte säker på hur jag ens kan få honom tillbaka, verkar som om han fortsätter med sitt liv.
  Jag kom över en coment online, läste ett inlägg av en dam från Sverige som heter Katie Mburgs, hon gav ett vittnesbörd om hur hennes ex återvänder till henne efter två års separation, hon lämnade bakom, hon vittnade om att en spirituell helare som heter Oduduwa lunchade en stava på hennes vägnar.
  Jag skickar också ett meddelande till e-postmeddelandet för att be Dr.Oduduwa att hjälpa mig att få tillbaka min ex kärlekspartner, jag förklarar alla mina äktenskapsproblem till honom och Dr.oduduwa lovade mig att återvända min ex make inom två dagar älskar stavning bön och offra för att göra kärleks charm, jag försökte, jag tillhandahöll alla kärlek spell artiklar och material som krävs av mig, fick jag höra att utföra midnatt bön. Två dagar efter den första bönen blev jag förvånad över att det var exakt som Dr.Odduwa har lovat mig att mitt ex kommer att ringa mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, min man Aslund ringde mig på telefon med okänt nummer, han ber om ursäkt och fixar ett datum till träffa. vi såg varandra ofta gånger under samma vecka, kärleksförtrollning lanserades för mina räkning i Dr.Odduwa-templet allt gjordes för mig, det fungerar till mitt bästa. Jag är glad idag att vi lever lyckligt tillsammans som familj. jag är greatful. tack vare den här stora mannen Oduduwa.
  Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta fungerar för dig också för att återställa tillbaka förlorade kärleksförhållanden med din partner.
  e-postadress commnicate med Dr.Oduduwa via :.
   {Dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}

  SvaraRadera