Innan jag börjar. Jag är nu inne på femte potentiella hitdagen i min nya regim. Lördagens kyckling slukades. Söndagens broccolisoppa likaså. Måndagens fish & chips à la Sejva fick stående ovationer och nioåringen la sig som en boaorm under köksbordet efter middagen för att smälta all mat hon satt i sig. Igår - raggmunk, var även det en hit. Jag är tvungen att nypa mig i armen. Det bästa av allt: Jag är helt chill! Det är liksom: Jaha idag var det detta som skulle göras, fnula fnula. Känner mig som medhjälpare på ett scoutläger: "Är det alltså korv stroganoff de ska ha till lunch, då är det bara att sätta igång då!". Det är som att jag alienerat mig från matproduktionen och jag älskar't. Det blir lite fel ordning nu när jag skriver om saker som kommer längre ner i inlägget but I just can't HELP myself jag är så exalterad.
Okej var var vi, jo, jag hade alltså rollbesatt såväl torsdag (ärtsoppa) som onsdag (bolognäs) och fredag (sushi). Jag ville gärna få in en renodlad potatisrätt också eftersom det är något alla gillar och det är billigt. Så det blev raggmunk med lingonsylt på tisdag. Fisk-tacosen ligger på måndag, som en liten upplyftare när veckan känns som tråkigast. Helgen tänkte jag inledningsvis skulle lämnas fri eftersom man då kanske vill vara lite mer balla allan och koka ihop något extra trevligt. Tills jag kom på att vi är ungefär lika oinspirerade på helgerna som under veckorna varför jag på lördag lade in post "kyckling". I den stående beställningen lägger jag även in gröna oliver (ni vet, den där billigaste sorten som barn älskar).
Därtill en burk crème fraiche och därmed har man rätt stora möjligheter att skräddarsy en halvspontan lördagsmiddag med antingen klyftpotatis och stekt kyckling med en lätt basilikasås (minns att jag alltid lagerför
frysta kryddor) eller en ugnsform med
kyckling i olja, oliver och rosmarin, ett recept som är sjukt skalbart utifrån vad du har hemma. Som du vet är det stort nej-nej att jaga småingredienser.
Stora penseldrag bitte. På söndagen blir det broccolisoppa. Barnen har påstått att de gillar det. Int' vet jag men vi testar. Till det Flow FI-brödet. SÅ summerat ser matschemat ut som nedan:
Ja det syns inget vidare men principen är en rad för "rätt" och en rad för "i skafferiet" och sedan veckans alla dagar. Exempelvis:
Måndag: Fisktacos. Vit fisk, ägg,
pommes, tortilla, sallad, tomat, gurka, avokado, burkmajs.
I skafferiet: Ströbröd, grillkrydda, remouladsås.
Distinktionen mellan "Huvudingredienser" och "I skafferiet" ligger mellan de saker du troligtvis behöver köpa hem varje vecka och saker du kanske inte behöver köpa hem mer än någon gång varannan månad. Jag får helt enkelt ögna igenom listan framför skafferi och kylskåp innan jag lägger order varje vecka vilket känns görbart även för en ann.
Tisdag: Raggmunk. Fast potatis, morötter, ägg.
I skafferiet: Lingonsylt, margarin.
Onsdag: Spagetti Bolognäs (en batch till två veckor).
Liten köttfärs, morot, fyra tetror smaksatt krossad tomat, 3 gula lökar, 4 vitlöksklyftor.
I skafferiet: Tomatpuré, lagerblad, japansk soja, rödvinsvinäger, buljong, spagetti*2, lite röda linser.
Torsdag: Ärtsoppa med pannkakor eller våfflor (en batch till två veckor).
1 kg gula ärtor, 3 gula lökar, 4 ägg, 2 dl grädde, mjölk.
I skafferiet: Lagerblad, timjan, sylt, glutenfritt mjöl, bakpulver.
Fredag: Sushi.
Sushiris,
1 fryst laxbit* och några
surimisticks**, avocado, gurka, 1 paket Noriark.
I skafferiet: Japansk soja, wasabi, mirin, risvinäger, sesamfrön, srirachamajonnäs.***
Fredagsmyyyz:
Egenpoppade popcorn och Fun Light. För barnen alltså.
Lördag: Kyckling.
Ingredienser: Fryst kycklingfilé, potatis, ris eller nudlar, crème fraîche (?), gröna oliver (?). Om vi känner för att tweeka kycklingen en smula är det lätt gjort att gå ut och köpa vad vet jag, ett paket skogschampinjoner eller en röd chili. Men det är bra mycket helgigare att gå ut och köpa en ask champinjoner än att stå och skjörta upp sig i delidisken klockan 17:15 på ICA Maxi.
Söndag: Broccolisoppa. 1 broccoli, 1 potatis, 1 gul lök, 1 dl grädde.
I skafferiet/frysen: Hembakat bröd, buljong.
Vän av ordning noterar att vissa av ingredienserna markerats med
grönt och det betyder att dessa varor inte behöver köpas in mer än en gång varannan vecka. Med köttfärssåsen och ärtsoppan säger det sig självt, eftersom jag gör två middagar åt gången. Sushiriset från Blue Dragon räcker emellertid perfekt till två sushimiddagar liksom ett fyrpack laxfilé räcker till en hel månads makirullar, särskilt om vi drygar ut med surimisticks. Ett kilo fryst kycklingfilé räcker till tre middagar för oss och på Mathem kan man köpa pommes frites av märket "Budget" 2 kg för 41 kronor. Lär räcka till minst två Fish à la Sejva och eventuellt en liten strölunch under helgen.
Apropå lunch så har jag inte lagt in något för detta på helgerna och det har i huvudsak att göra med att jag vill att vi som familj ska äta ur resterna. För rester blir det nästan oundvikligen under en vecka och de ska ner i resthålet. Och skulle inte det räcka har jag ett nödlager bestående av ramen-nudlar och Barilla Olive (den i mitt tycke godaste Barillasåsen) som man kan servera med lite spagetti. Eller bastricket: Koka upp en omgång potatis i början av helgen som man steker med olika kryddningar i tid och otid, kanske med ett stekt ägg och lite srirachamajonnäs. Love it!
Jag hade tänkte göra en prisjämförelse mellan vad ovan skulle kosta på Willys respektive Mathem men jag kom bara till Mathem. Dels för att det enligt mina beräkningar brukar landa på samma när Willys lagt på sina 10% viktavvikelser (har aldrig tid att kolla om de verkar stämma dessutom) och 149 kronor i plock och frakt. Och...Mathem har Frukt & Grönt andrasorteringen. Så ovan gick i runda slängar på 670 kronor om man då viktar in att vissa av ingredienserna sträcker sig över 2-3 veckor. Ibland behöver emellertid skafferivaror införskaffas igen så säg 750 kronor per vecka = 107 kronor per middag = 21 kronor per person. Jag har för mig att ChooseFI brukar prata om ett riktmärke på $2,5 vilket i dagens pengavärde är runt 23 kronor så det får väl anses vara godtagbart. Särskilt med tanke på att vi genom ovan manöver slaktar behov av take-away-sushi, något som det historiskt har tjatats om. En sådan kostar för vår familj om fem runt 500 kronor och ett par sådana per månad och det drar iväg.
En annan positiv sak är att vi nu har tre helt vegetariska dagar, utan att för den skull känna oss bönbiffiga. Jag menar - raggmunk, ärtsoppa och broccolisoppa känns ju bara som
rätter, inte särskilt krystade som
vegetariska rätter, något som jag och min man inte har något emot men som barnen sniffar sig till på mils avstånd. Vi får också in fisk och skaldjur två gånger per vecka. Vi har bara en dag som har nötkött och det summerar till 50 g per person och tillfälle så det känner jag att jag kan leva med.
Vid sidan av dessa middagsingredienser har jag ju ett antal frukost- och förbrukningsitems. Tror att en vanlig vecka behöver: 4 stora mjölk, 1 paket cornflakes, 1 påse havregryn,1 refill äppelmos, 1 jordgubbssylt, snabbkaffe, kalkonpålägg, ost, Bregott, jäst, ägg, morot, glutenfritt börd, folköl, toalettpapper. Jag gjorde någon form av överslag och det bör landa på runt 250-300 givet att flera av varorna ovan inte behöver köpas veckovis utan snarare varannan vecka.
Totalt landar jag då på runt 700+300=1 000 kronor per vecka och 4 000 kronor per månad. Ungefär 5 350 kronor under det Konsumentverket anser att vår mat bör kosta. Man kan ju tycka att det är lite väl gnidigt, att vilja ligga mer än hälften under vad ett statligt verk anser att vi bör kosta. Men besparingen - förutsatt att vi lyckas - under en månad motsvarar ungefär en 30%-ig tjänst som barnskötare i Alingsås. Blotta tanken på att byta blöjor på barn i Alingsås 1½ dag per vecka fyller mig med djupt obehag så jag håller mig till min nya veckoplan. Håll en extra kik på Instagram om ni vill se tömningsgrad på tallrikarna hos barnen.
Mvh/
FruEfficientBadass
P.s. Ett litet tips på vägen som jag stulit på Instagram av Plånbokssmart: En markerad plats i kylskåpet för saker som ska ingå i planerade rätter. Så genialt! Jag har tidigare vid upprepade tillfällen slitit mitt hår när min planerade sushi måste ställas in alternativ kompletteringshandlas inför då min man spontan-svängt-ihop en sallad med gurkan och den perfekt ätmogna avokadon. Saker som inte ska vara i kyl (exempelvis tomater och avokado) har jag gömt på ett speciellt ställe högt upp i ett köksskåp, på tillräckligt lång avstånd från tomatknaprande små glin och avokadosugna män.
* Och du behöver inte ha specifik sushilax, all fryst lax går bra.
** Det här älskar barnen och det är suuuperbilligt (troligtvis på grund av att det är havets motsvarighet till falukorv men jag väljer att se även detta som miljövänligt - man äter även det som annars hade kastats), köpte 100 gram för 9 kronor på Mathem.
*** Min nya fix tipsad av Maria, supergott, smakrikt och starkt och en stor flaska för 41 kronor som aldrig tar slut (man använder rätt lite på grund av styrkan). På sushi toppar jag de vuxnas bitar med denna delikata sås.