Jacob Lund Fisker Face Reveal

För några dagar sedan menade jag i ett inlägg om kläder att jag varit besatt av Jacob Lund Fiskers* färgval i garderoben. Jag har aldrig sett mer än en anonym head shot av karln i solglasögon varför jag i mitt huvud föreställde mig honom som rätt slick'n'dandy.

Jag tar tillbaka allt.

I helgen mailade mig nämligen Börs-Börje i Skåne denna länk till ett program på dansk TV: "Stå af hamsterhjulet" som porträtterar ett antal danska FIREs inklusive Jacob. De andra bönnerna kunde jag inte bry mig mindre om men scrolla till minut 5, 20, 35 respektive 43 för JLF.**

Nej Jacob. Inte den tröjan.

Men vad gööör du...skopar hemmagjort tvättmedel i en...over-sized fotbollströja?

Det ligger alltså något i det gamla ordstävet att man inte ska skåda snål astrofysiker i garderoben. Oavsett vilket var det fantastiskt att äntligen få ett ansikte på denna mytbildning till person. Hoppas att han trivs med sitt finsnickeri och nolltolerans mot biobesök. Själv hittade jag en ny idol i den paranta etnologen Pernille Wahlgreen (the irony) som lever en stilfull tillvaro utan att göra av med knappt några pengar i sin sekelskifteslya i centrala Köpenhamn.Jag uppskattade också inslagen med konsumentekonomen Ann Lehman (the irony). Så se programmet vettja, även om du likt mig bara kommer att förstå runt hälften.*** En sak jag tog med mig från JLF var hans filosofi att skala ner till rock bottom för att "veta sin gräns" för att därifrån skala upp. "Alla behöver inte leva som jag naturligtvis, men de flesta får aldrig ett val presenterat för sig."**** Kul också att FIRE verkar fått bra fäste i Danmark.

Mvh/
FruEfficientBadass

* För dig som sovit dig igenom lektionerna är det FIRE-rörelsens gudfar och bloggpappa till Early Retirement Extreme.
** Finns även en del klipp med den betydligt mer dandyiga Svend Brinkmann som jag vet att många av er gillar.
*** Varför textar inte danskarna sina program?
**** Tror jag att han sa i alla fall, det var så grötigt.

21 kommentarer:

 1. Pernille Wahlgreen är alltså Pernilla Wahlgrens danska motsvarighet (läs: totala motsats!)? Haha, dör lite så här på morgonkvisten. Så underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Right? Etnolog är också en aning ur diskurs vad beträffar vår egen PW. Förutom att hon själv kanske kunde bli föremål för någon sorts konsumtionsforskning (Guccitapeter har en rätt snäv målgrupp).

   Radera
 2. Haha, det här är ju för roligt för att vara sant!
  Jag funderar också kring när man får face reveal på vår svenska motsvarighet(läs Fru EB!). Såvitt jag vet finns det endast anonymt headshot i solglasögon. Förslagsvis skopande hemmagjort tvättmedel i en over-sized fotbollströja. :D

  Hälsningar,
  mrFIRE
  svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lär det bli, så lär det bli. Håll ögona öppna på Insta!

   Radera
 3. Och Börs-Börje hälsar att textning hittar man längst ner till höger liten symbol med två streck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skåningar behöver inte sådant!

   Radera
  2. fniss nej det är klart, särskilt du och din lundaliensiska fruuu talar ju riktigt grötigt (jag försökte imitera lidingödialekt vilket ju är lönlöst då vi diskuterade skånska)

   Radera
  3. Ledsen EB, jag förstår inte din skrivna rikssvenska men håller med i stort och supportar det du gör.

   Radera
 4. Vilket bra tips! Pernilla alltså, hahaha!

  SvaraRadera
 5. Hahaha (han ser inte ut som jag föreställt mig) Gud vilket bra tips, det blir TV-kväll med maken. Hittade textningen, tack Börs-Börje.

  SvaraRadera
 6. Jättebra program. Gillade också Pernille, både för hennes inställning, målmedvetenhet men också för att hon hade stil! Bara för att man inte jobbar längre och inte vill spendera pengar kan man väl ändå se lite mer representabel ut. Jag är mycket hemma själv och då går jag gärna i bekväma myskläder som är mjuka och sköna, men ska jag ut bland folk, vilket ju händer emellanåt vill jag åtminstone se ok ut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Fast det var lurigt i inslaget, jag trodde att det var två olika kvinnor - en i morgonrock och uppsatt brunt hår och en annan i svart skräddat med utslaget blont hår. Det har med min ansiktsdyslexi att göra, hopplöst.

   Radera
 7. Bättre dubba än texta så man får nåt gjort på jobbet osså. Kudos till Jacob som lyckats på sitt sätt men virkade överdrag på soffan kan ju inte bringa lycka i nåns liv. Tror alla dom 19 t-shirtarna jag har in min slänghög efter en minimalism-utmaning är (i mitt tycke) fräschare än Js, men vem är det som sitter på jobbet och vem har mer pengar än han kan göra av me? va va?

  Helt ok program, utan att förlöjliga eller kufa nån för deras val. Och ingen jante-svensk som säger att det där kommer aldrig gå

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 11:13: "men vem är det som sitter på jobbet och vem har mer pengar än han kan göra av me? va va?" Eeeh...det är du som sitter på jobbet? Ja, så måste det vara.

   Radera
 8. Efter lite detektivarbete (ca en millisekund på Youtube blink, blink) kan Newman Entertainment stolt presentera JLF alive and kicking:

  https://www.youtube.com/watch?v=Iws9fnx9ByM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men där är du! Trodde du var död. Ja, men här har han ju på sig ett något mer smickrande marinblått plagg. Han drunknar inte i det i alla fall. Kanske var det ovanligt varmt när de spelade in den danska dokumentären?

   Radera
  2. Lurkar varje dag men kommenterar inte så ofta, som du märkt :-)   Radera
 9. http://www.ifiske.se/images/stories/fiskar/fishes/gadda.jpg

  SvaraRadera
 10. Jag tittade också på denna eminenta film, vet inte om jag kände någon vidare avund mot varken Jacob eller de som byggt sitt egna 20m2-hus. Instämmer i lovsången om Pernille, men någon räv tänker jag finns med tanke på hur dyra märkeskläder, möbler, köksutrustning osv det fanns, och hon lyckats lägga undan ca 50 procent av sin lön i 70 år?
  Alternativt är hänvisningen att de delar på kostnaderna att de delar procentuellt. Om mannen tjänar så mycket som tidigare kommentar nästan luskat ut, så kan hon kanske lägga undan resten? (Och han tycker det är viktigt med märkeshus och cashar extra)

  I övrigt fick jag kvartalsrapport från Nordea som jag inte är kund hos, men min mormor och morfar öppnade ett fondsparande där när jag var liten. Flyttade över den till Avanza ögonaböj. 1.3 i förvaltningsavgift. Hoppas, även om det var en liten summa, att det svider hos den aktive förvaltaren. Den här ögonaböjliga förflyttningen måste jag ändå tacka dig mycket för, kära fru EB.
  /C (som läser varje dag men än så länge förärat bloggen med, i skrivande stund, två kommentarer)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "vet inte om jag kände någon vidare avund mot varken Jacob eller de som byggt sitt egna 20m2-hus". Nej i sanning ej. Jag kunde inte sluta tänka på att de inte ens vikt iordning kläderna på sovloftet inför ett TV-reportage. Själv hade man ju pyntat huset tills det såg ut som ett stilistiskt litet Aaltoprojekt vid sådant besök.

   Radera