Tidig pension 3: Vad får du av staten?

Det kan vara lite klurigt att räkna på detta med statlig pension om man planerar att gå i tidig pension, men det går.


1/ Logga in på www.minpension.se (bank-id)
2/ Klicka på "Pensionsprognos", pyramiden längst till höger.

3/ Scrolla ner lite och tryck på "Lägg till tillfälligt förändrad inkomst i prognosen".
4/ Välj att du ska "studera" (OBS! Detta behöver inte stämma, det är bara en teknikalitet för att få prognosen gjord).
5/ Första fältet: Ange året du vill sluta jobba. Andra fältet: Ange "0". Tredje fältet: Hitta på ett år du vill "sluta studera". Fjärde fältet: Ange "0". "Nästa steg".
6/ Välj "visa som tabell". Nedan är mina siffror om jag kan vänta tills 2020 med att sluta jobba. Och om jag har självbehärskning att vänta till 65 till att ta ut min pension. Då inställer sig nästa fråga...


7/ ...hur mycket får jag ut NETTO som pensionär? Gå in på "Pensionärsskattekalkylatorn" och peta in det belopp som står i den högra kolumnen "Totalt före skatt" (välj bostadsort också). I mitt fall för jag in min bruttopension 18 100kr samt anger min bostadsort (Stockholm) samt trycker "beräkna".

8/ Jag får då fram att min skatt blir 3 907kr. M a o kan jag vid 65 års ålder plocka ut runt 18 100-3 907=14 193kronor i pension, även om jag inte bidrar med en spänn in i pensionssystemet från och med 2020. Tänk då på att den allmänna pensionen (kallad "inkomstpension" på www.minpension.se) bara är en uppskattning (så kallad pensionsrätt), medan din eventuella tjänstepension är en fix summa som är öronmärkt för dig. Att påstå att "pensionssystemet kommer att kollapsa och ingen får någonting" är nonsens och förtjänar en egen foliehatt. Möjligen kommer nuvarande pensionssystem att förändras på sikt då vi går från ett kollektivavtals-folkhem mot en mer individualistisk gig-ekonomi.
Gå in och simulera din prematura pension redan idag, så att du vet hur mycket eget kapital du måste dra ihop för att bygga bron till den statliga pensionen.


Mvh/
FruEfficientBadass
Vad säger en göteborgare till ett Star Wars-fan?
– JeeDaaaj.

6 kommentarer:

 1. Pensionsmyndigheten har systemuppdatering nu på morgonkvisten. Förmodligen lika bra - jag mår säkert bäst av att inte veta hur illa det fantiskt är!? �� Men jag brukar säga, när "alla andra" ojar sej, att det är jag och uteliggarna som kommer att få ett verkligt ekonomiskt uppsving när vi en vacker dag plötsligt får flera stycken tusenlappari garantipension - varje månad! ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sätter huvet på spiken Ewwa! Ojjarna är ofta consumer suckas som tycker att det är artvidrigt att de inte längre kommer att kunna åka till Thailand varje år efter pension (eftersom eget sparande ju inte är ett alternativ). Jag blev på riktigt asglad när jag fick veta att vi har garantipension i Sverige (7tkr före skatt), och då tjänar jag mer än snittlön. Meddela gärna hur det gick idag - hur missnöjd/nöjd på en skala 1-5?

   Radera
 2. Jag har jobbat så lite att det nog inte blir så mycket mer än just den där garantipensionen för min del (Här fortfarande inte kollat upp detta till hundra, men iallafall). Och det har jag ju vetat länge, men det är väl först nu jag har börjat inse att jag inte längre har en massa tid på mej att "fixa till" det där. Det måste tvärtom gå på 15 år eller nåt sånt! Inte så att jag oroar halvt ihjäl mej, och jag har lite idéer kring hur ett eget alternativt pensionssparande skulle kunna se ut och så där. Ska sparka igång det under nästa år! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Femton år är okej. Det finns betydligt värre scenarios.

   Radera
 3. Hej, tack för inlägg, och kul att hittat hit! F.d egenföretagare, särskilt under svåra år under 90talet, sedan låg vaktmästarlön några år, och alldeles för sen bättre inkomst, kommer hamna på garantipension. Nu är det för min del bara bonus för det ordnar sig ändå, så jag tar tacksamt emot de 5000/mån efter skatt som kommer om 15 år. Har sparat ihop allt på egen hand för jag litar inte riktigt på några system. Alltså behöver jag inte arbeta, men gör det för den sociala faktorn det innebär.
  Allt gott!
  Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chapeau! Det låter som att du ordnat det bra för dig. Pengarna & livet, det är alldeles för sällan vi diskuterar dess relation till livskvalitet för individen. De flesta är fast i tunnelseendet att de jagar högre lön till varje pris. Få tänker några varv längre.

   Radera