Tidig pension 6: Att kunna anpassa sig

Jag nämnde i första inlägget i serien "Tidig pension" att du inte statiskt kan räkna på en jämn börsavkastning om X% per år i X antal år. Det är inte som med den statliga pensionen, där en extern part gör någon form av kalkyl och sen pytsar ut exakt samma summa den 25:e (eller när nu pensionärerna får sina pengar) i ett visst antal år, utan du är själv 100% ansvarig för att allokera ditt eget sparkapital så att det ska räcka så länge du önskar. JAG VET LÄSKIGT VA!

Läskigt
Det betyder att du måste göra slut med känslan av att tredje part gör tankejobbet åt dig samt räddar dig i vått som torrt. Nu är det du som sitter vid rodret och ingen annan (åtminstone fram tills dess att tredje part (staten) går in med åtminstone garantipension från en viss ålder säg 70 för att vara på säkra sidan*). Ponera att du nu byggt ett aktiekapital stort nog att, enligt dina beräkningar, räcka för att du ska kunna leva på dess avkastning tills döden skiljer er åt. Nedan några random exempel på vad som kan hända och hur du skulle kunna agera för att anpassa dig:
Som du kanske gissar you clever you är det förslag två (kolumn fem ovan) som premieras ur ett FIRE-perspektiv. Att agera i enlighet med det första alternativet är mer snittsvenskt d.v.s. det är en mänsklig rättighet att staten tar hand om dig fram till sista andetaget (här sökte jag efter bilder på "bottle feed grown-up" men den typen av inlägg verkar vara borttagna...).


Tidig pension enligt FIRE handlar om att vara vig i tanken, eller som managementkonsulterna säger - be agile. Så länge du förmår parera livets små utmaningar med ett dito motdrag, kommer du att gå vinnande ur de flesta situationer. De stora utmaningarna (dödlig sjukdom, terror och miljödöd) kan inte ens svenska staten skydda dig mot. Men skit i det nu, kolla på Vincent i klippet nedan, dansa en liten agil dans och utgå från att ditt master mind är kapabelt nog att parera livets krumbukter. Det är liksom så vi är skapta från början.

Mvh/
FruEfficientBadass


*Garantipension är för fölk som inte dragit in en vit krona under sitt yrkesliv och ligger i dagsläget på runt 7tkr före skatt per månad

2 kommentarer: