Tidig pension 4: Pimpa med CSN-rester?

En sak som slog mig först tre år in i min tidiga pensionsplanering var att jag kanske fortfarande hade studiestöd att ta ut. Genom bostadsförsäljningar har jag sedan länge gjort mig skuldfri hos CSN (typ det skönaste samtal jag gjort i hela mitt liv: "Hej bitch-CSN, jag skulle vilja betala av mitt studielån"). Med den fantastiska uppfinningen bank-id kunde jag, 15 år efter mitt senaste encounter med denna institution, logga in och se min status. Döm om min förvåning när det visade sig att jag hade inte mindre än 75 veckor kvar att ta ut. Jag tänkter mig då att jag bara utnyttjar studiestödsdelen. På så sätt ger jag mitt kapital lite andrum de första åren av tidig pension.
Efter att ha dansat runt ett tag och sjungit "Sverige är fantastiskt" drabbades jag av nästa glädejechock. Inte nog med att jag kan få studiebidrag. I och med att jag har hemmavarande barn under 18 år får jag dessutom flerbarnstillägg på nästan 6 000kr per termin!
Jag kan alltså, givetvis mot att jag tar en heltidskurs och plockar mina poäng i modehistoria, portugisiska för jurister e d inkassera runt 40 000 om året i nästan 2 år efter min tidiga pension. Det blir 3 300/månad. Det innebär en viss lättnad i kalkylen.
Badassity vs CSN

Mvh/
FruEfficientBadass


Varför är det ingen snö på gatorna i Glasgow på vintern?
– De har la miljontals invånare och alla skottar.

29 kommentarer:

 1. Ingen nivåhöjning i och med denna:

  - Mötte du någon i tallskogen?
  - Inte en kotte.

  Abooooooooh :-)

  SvaraRadera
 2. Hm hm inte illa, inte illa. Min 8-åring lärde mig denna igår:
  - Vet du varför fransmänen äter så mycket sniglar?
  - De gillar inte snabbmat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var bra!

   - Vad heter Idi Amins bror?
   - Amfet Amin

   Radera
  2. Haha! Mucket rålit. OMG öppna inte boxen med alla raljanta finska namn nu Newman.

   Radera
  3. Ja!!!! Det hade jag nästan glömt av mohaha! Pandoras ask är öppen :-)

   Är du säker på att du inte är garderobsjuuttebårrrjare...? Jag anar en stor talang för dålig humor ;-)

   Radera
  4. Vad heter Finlands sämsta trädgårdsmästare?

   Radera
  5. Bra gissning, dessvärre fel.
   Maski Hallonen

   Radera
  6. Det här har verkligen spårat ur till skönaste humorbloggen. Känner jag mig lite nere är det bara att segla över hit en stund.

   Radera
 3. Låter hur bra som helst, Grattis😀

  SvaraRadera
 4. Men gud vad bra med flerbarnstillägg! Det kan ju bli utmärkt utfyllnad som tidig pensionär, ska ha detta i tanke till min man i framtiden. Han har endast pluggat 2 år och skulle säkert finna det givande att läsa om typ första världskriget eller sportvetenskap (finns det?). Mer Göteborgshumor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert, säkert (sportvetenskap). Göteborgshumor, vet inte jag om jag är rätt person, är bara 25% Göttlaborgare och har ett komplext förhållande till ordvitsar. Däremot älskar jag detta klipp (Newman: Klick på!): https://www.youtube.com/watch?v=IcMVBKiPbw4
   alt gå in på YouTube, sök på Grotesco & Göteborgshumor (Dorsin i Elvisperuk i göteborsk skärgård)

   Radera
  2. Men flerbarnstillägget gäller bara hemmavarande barn under 18 år så säg åt honom att inte vänta för länge.

   Radera
  3. Vesste la att du hade lite Götebossblod i daj!!

   Underbart klipp med Dorsin :-)

   Radera
  4. Det är lugnt, än så länge har vi bara ett barn på 0,5 år, det blir till att jobba på fler så småningom.

   Som både fd västgöte och "lekare" satt det klippet finfint :) Grotesco på SVT-play är annars kvällsunderhållningen här hemma för tillfället, men hade missat det där!

   Radera
 5. Tänk på att CSN räknar kapitalinkomst som inkomst också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, det har jag inte tänkt på. Vet du hur det funkar rent praktiskt? Jag har allt i ISK. Ponera att min avkastning på kapital år X är 180 000 (efter ISK-skatt då eller?). CSN:s fribelopp var 2017 173 564kr för heltidsstudier. Det är då diffen på typ 6 500kr som...ja vad händer år Y?

   Radera
  2. Kapitalinkomsten på ISK beräknas ju med schablon, som nästa år kommer vara 1,49 % av kapitalet. Om denna kapitalinkomst överstiger fribeloppet har man inte rätt till fullt studiestöd.

   Radera
  3. Okaj. Då är det ett formidabelt lyxproblem om jag inte får beviljat mina 3 lakan per månad. Tack för värdefull input anyhow.

   Radera
  4. Bidragsdelen är väl helt oberoende av ev sidoinkomster? Jag hankade mej fram så ett tag för några år sen, och måste nog säga att aldrig mer en massa tentaplugg och tentaskrivningar för så liten ersättning!? 8-X

   Radera
  5. Jag söker med ljus och lykta men hittar ingenting på csn:s hemsida kring det du säger. Ja, man får nog välja något man faktiskt vill lära sig också, annars kan det ju bli en plåga. Jag skulle vilja ha ett till språk, även om jag är medveten om att A/B-kurserna kräver massiv arbetsinsats och därtill dyr kurslitteratur.

   Radera
  6. Tror jag får ta tillbaka mitt påstående om att bidraget var oberoende av inkomst. Verkar inte
   Så enligt nån uppgift bland "vanliga frågor och svar"... ☹ Däremot slapp jag betala tillbaka fast att jag inte gjorde de sista tentorna... �� Helt klart går det lättare om man verkligen är intresserad, men sen är ju vissa ämnen ganska flummiga även om man gillar dem - och jag fixar helt enkelt inte trippelflummiga tentor... Men föreläsningarna var kul!!! ☺

   Radera
  7. Det där sista är jag med på - att man inte blir återbetalningsskyldig om man inte tar poäng. Däremot får man inte MER studiemedel om man släpar mer än ngn termin. Så är jag riktigt morallös kör jag enligt boken första året men ballar ur det sista.

   Radera
  8. BTW fick jag mitt antagningsbesked idag - jag kom in på A-kursen i Portugisiska - IGEN! Har en stående ansökan på SU i det fall jag skulle få akut behov av att hoppa av ekorrhjulet och regrediera till studentliv. Kommer, som vanligt, att tacka nej. Var sak har sin tid.

   Radera
  9. Låter som en bra Plan B eller nåt! �� Jag är troligtvis portad från fler studier, eller om jag fortfarande får göra tentorna om jag ber riktigt snällt...? Kände mej lite taskig faktiskt som uppehåll en studieplats som nån annan kanske hade tagit bättre tillvara på... Så det är nog bäst för alla att jag håller mej borta därifrån!?! ��

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Låter som du styrs av känslor snarare än logik. Att betala tillbaka mer än nödvändigt på CSN-lånet är inte särskilt rationellt eftersom lånet är grymt förmånligt. De extrapengarna du skjutit in i studielånet skulle gjort betydligt bättre verkan ifall du lagt på börsen.

  SvaraRadera