Tidig pension 5: Inkomstförsäkring

Det här inlägget handlar om A-kassa och är ett nästan lika ångestladdat ämne som pension. Men har du tagit dig igenom det kan du sova gott på natten och i bästa fall till och med längta efter att få sparken. Anledningen till att jag nämner A-kassan är att den kan bli en deal-breaker i det fall du är på god väg mot ekonomiskt oberoende men av någon anledning får lämna ditt jobb. Utan vettig inkomstförsäkring kan detta försena din plan onödigt mycket.


Vanlig A-kassa (typ 100kr/månad) kan du teckna utan att vara med i ett fackförbund. Om du får kicken får du 80% av max 25 025 kr brutto (= du får ut cirka 14 500kr/månad) i drygt ett kvartal. Därefter får du ut cirka 12 400 kr/månad i ytterligare 200 dagar (alt. 350 dagar om du har barn under 18 år). M a o man kan hålla sig för skratt, om man tjänar snitt och är van att plocka ut minst 22 000 kronor per månad.


De flesta fackförbund har per automatik en inkomstförsäkring inbakad i sin medlemsavgift. Jag är med i Unionen och där får jag, utöver de 14 500kr jag får av A-kassan, 3 800kr extra det första kvartalet och därefter nästan 6 000 kronor mer än A-kassan (som då är kraftigt reducerad) per månad i ytterligare nästan två månader. Eftersom jag jobbar i en lite svajig bransch och därtill jobbar mot tidig pension, har jag ingen lust att få mina planer grusade av något så banalt som avsked. Därför tecknade jag för snart ett år sedan en tilläggsförsäkring genom samma förbund. Det kostar 50kr extra per månad och gör att jag vid avsked kommer att få 80% av min tidigare inkomst i 200 ersättningsdagar, d.v.s. i nästan sju månader! Totalt betalar jag alltså 375kr/månad för vanlig A-kassa (AEA), fackföreningsavgift (som inkluderar en extra inkomstförsäkring) och ytterligare en extra inkomstförsäkring. Dessa 375 kronor skulle betala igen sig på första ersättningsmånaden i det fall jag blir uppsagd. Efter de första sju månaderna blir det naturligtvis ett besvärande glapp nedåt. Men förutsatt att jag befinner mig hyfsat i närheten av tidig pension är ju inte tanken att jag ska gå och plocka deg från A-kassan, särskilt eftersom jag då befarar att jag måste aktivera mig i arbetsförmedlingens regi. Vitsen med tidig pension är ju att bli fri, inte sinnessjuk. Så nu återstår bara frågan - hur får man kicken?


Mvh/
FruEfficientBadass


Vilket land har det billigaste köttet?
– Ko-rea!

11 kommentarer:

 1. Slutklämmen! 2 die 4 :) Glad fredag.

  SvaraRadera
 2. Jag vill varna lite för din avslutande länk. Den där listan på grejer man kan göra för att få sparken fungerar inte. Jag har använt nästan alla tips (utom att vara full på jobbet eller bygga med lego på kontorsgolvet) och har ändå tvingats säga upp mig själv varje gång.

  SvaraRadera
 3. - Hur var det på kannibalfesten?
  - Misslyckat - vi kom bara till bålen!

  SvaraRadera
 4. -Vilket husdjur möts gärna halvvägs?
  -Kompro-missen :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken färg får en smurf när man kväver den?

  SvaraRadera
 6. Ehum ehum...lila? Borde ju vara korrekt IRL eftersom blått+rött=lila? Om du inte menar att smurfen "blir vit" i ansiktet för då borde det bli ljusblå. Om man ska vara aspergerkrass så FINNS det ju inga smurfar så det kanske är en kuggfråga?

  SvaraRadera
 7. Lite kuggis kanske man kan kalla det.

  Det är meningen att man ska skratta åt den dumma frågan, eftersom smurfen ju redan är blå, vilket man förväntas bli när man blir strypt (åtminstone i en fantasivärld). Så frågan är det roliga.....håll med den som vill :-)

  SvaraRadera