Den signade juletid

Innan jag börjar kan jag bara säga att A Zero Waste Life av tidigare nämnda Anita Vandyke nu finns att beställa på bibblan. Åtminstone i Stockholms kommun. Ni andra kan ju lämna inköpsförslag i stil med "I Stockholms kommun väljer man att prioritera miljötänk hos individen, men det är klart...det här är ju [insert commune]." Alltså, jag blir alltid lite till mig i trasorna när det vankas snygg miljömupp

Som de flesta vet sker ju runt 20-25% av detaljhandelsförsäljningen i december. Numer kanske mindre eftersom många väljer att förlägga sin julshopping till det artvidriga november-event vi inte nämner vid namn. Jag skulle säga att ungefär 85% av decemberhandeln sker veckan före jul och då de tre dagarna precis före jul med en extrem peak dagen före jul.* Jag hade dessvärre inte fokus nog att spara mitt intellektuella värv från tidigare arbetsplatser på ett USB när jag drog, men om jag minns rätt såg det ut så här för en rikststäckande detaljhandelskedja under december ett normalår där X-axelns slut markerar 24 december:


Så om ni vill få en bild av det nutida absintvansinnet ska ni ta er till Åhléns, Kicks eller NK precis före stängningsdags den 23 december**. Faktum är att jag nog ska göra det i år, som en socialantropolog. Håll ögonen öppna på Insta.

Any Heuw, jag är ju klar med julklapparna sedan en dryg månad tillbaka*** och kan därför ägna mig åt lösdriveri och vad bättre sak att ägna sig åt än fotvård. När jag har för lite intellektuell stimulans**** brukar jag försöka rangordna vilka tjänster jag helst hade velat ha fritt av i ett utopiskt samhälle där staten tilldelar sina planekonomiskt arbetstilldelade Medborgare antingen en daglig frisör, kiropraktor eller fotvårdare som tack för slitet i gruvan. Alltså, en person som svänger förbi dig dagligen och fixelitrixar med ditt hår (ink skalpmassage aaaahh), ditt skelett (tydligen behöver jag knäckas rätt ungefär 1-2 gånger per dygn om man ska tro den febrila aktiviteten hos min kiropraktor) eller dina fötter. Jag hade utan att tveka en sekund valt fotvårdaren. Fötterna i varmt vatten, någon som målar dina naglar, fotmassage...alltså...livet blir inte bättre än så. Men dessvärre kostar en fotvård runt 590 kronor (åtminstone i Stöckhölm) och även om jag tidigare utan att blinka hostade upp denna summa fyra gånger per år (samt därtill ungefär dubbelt i ansiktsbehandlingar) har jag tvingats inse att det inte är frugal weirdo compliant.

Därför testade jag igår Gildaskolan i Stockholm (som f ö även finns i Malmö och Göteborg). Pris för en timmes fotvård 350 kronor, d.v.s. runt 40% billigare än en vanlig behandling.***** Därtill ingick valt nagellack - Scratch Nails [kulör 301 Vampires Kiss] som enligt Internetz kostar 125 kronor så vill man räkna på det viset kostade pedikyren "bara" 225 kronor. Nu går det ju inte riktigt att jämföra en elevbehandling med den rutinerade leverantör som hyvlat dina fötter sedan 2004 och du var för gravid för att nå ner till dem, men det föreligger en viss prisskillnad. Och det är något ASMR:skt med att sitta i ett rum fullt med teenagers som viskande plockar runt med gamla tanter.

Kurr kurr

Det adderade naturligtvis en extra krydda i att precis före behandlingen ta en tur i närliggande Sturegallerian för att beskåda spektaklet innan jag doppade fossingarna i perfekt tempererat vatten och zonade ut med min bok. Nästa gång blir det antingen trettio minuters ryggmassage för 270 kronor eller ansiktsmassage för 200 kronor******. Jag kan redan nu varna för att ansiktsbehandlingarna verkar följas av hard core prångel av deras egna hudvårdsprodukter med konstiga klippkort som lockbete*******. Eftersom det inte finns någon som helst poäng att bygga upp ett dyrt och verkningslöst finkemsberoende råder jag dig att antingen skippa dessa behandlingar helt, alternativt hitta på en bra ursäkt att dra pronto efter avslutad behandling.

Burr burr
Mvh/
FruEfficientBadass

* Det är i regel då männen vaknar upp ur jobbkoman och inser att det kommer en julafton även detta år. Detta förklarar varför topp 1-3 på de stora varuhusens bästsäljarlista alltid innefattar damparfym, presentpack Fenjal och ett överprissatt spetsnattlinne. One for the wife, one for the mum, one for the mistress. 
** Eller fm den 24:e om den såsom i år infaller på en vardag, den bjuder nämligen på sin alldeles egna show nämligen kunden som med tom glansig blick bara skopar med sig det som råkar stå på första bästa displaybord. Ett år provade vi att ställa dit en massexponering av häftklamrar och den gick som smör.
*** Det var snabbt avklarat eftersom jag mest ger bort kottedjur och hygienartiklar från ICA Nära.
**** D.v.s. rätt ofta nuförtiden och det ska du vara glad över för då skriver jag inlägg om fotvård.
*****Jag lärde mig att räkna procent under mina 18 år i ekorrhjulet, alltid någe.
****** Om du ännu inte testat ansiktsmassage bör du se till att sätta upp det på din bucket list omedelbart.  
*******"Vid köp av produkter för 400 kr får du en stämpel och efter tio stämplar får du en valfri produkt gratis". Okej, så när jag satt sprätt på 4 000 kronor får jag en produkt för runt 200 spänn ja fantastiskt, det måste motsvara en procentuell rabatt på...alltså...4000 minus 200 delat på 200...4000 delat på 200 gånger tio...Damn it! Jag skulle stannat några år till i ekorrhjulet. 

38 kommentarer:

 1. Eva, beställer du eller jag boken till Signalfabriken?

  Jag och min 6-åring var på massage på Östermalm i lördags. Det var för friskvårdpengar och då struntade jag i slutsumman, kändes ändå som låtsaspengar. Nästa gång får vi ta och testa huvud- och fotmassage!

  /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad fint att ta med sin 6-åring på massage! Det måste ha varit hur gulligt som helst för massören, tänk att få knåda en liten förskoleklassare! Tänkte precis samma sak på Gildaskolan igår att jag ska ta dit småttingarna, få dem att känna sig som prinsessor.

   Radera
  2. Eller små prinsar då för att vara genuskorrekt.

   Radera
  3. Jag tänkte ju att varför inte sätta ungarna på att sköta fotpysslet istället, det är ju inte raketforskning precis så det klarar de väl av. Att lägga massa pengar på det känns betydligt bättre när betalningen sker inom familjen (då blir det skattefritt dessutom).
   Men tydligen ska ungarna vara med istället, så jag vinner nog inte "Årets pappa" i år heller...

   Radera
  4. God morgon Ingrid! Har ett ärende på Signalfabriken idag så det fixar jag. Kan behövas tas face to face eftersom de ibland drar sig för att ta in titlar på engelska. Det kommer ju bli kö på den ändå så inköpet kan motiveras. Råkar ju dessutom veta att svenska gymnasister inte sällan hellre läser Strindberg i engelsk översättning. "Det är lättare att förstå"! Många elever vill göra Nationella proven med engelsk översättning. "Lättare att förstå när man blir stressad."! /Eva

   Radera
  5. Ååå jag får rysningar av denna lilla bubbla, se så fint ni samarbetar i att manipulera bibliotekspersonalen. Eva, det kanske är bättre att Ingrid reserverar boken först, hon kan ju reservera kostnadsfritt i deras namn? Så kan ni träffas och du ta över boken och läsa den i flera månader, barn får nämligen ingen förseningsavgift?

   Radera
  6. @Eva, jag menar att Ingrid har barn som glider kostnadsfritt genom systemet.

   Radera
  7. Tack för omtanken Fru EB, men alla reserverar kostnadsfritt där och när jag väl läser en bok slukar jag den ofta redan samma dag jag började. Om jag har den i flera månader, hur många stackare hindrar jag då från att få läsa? Eller så var detta mest ett sätt att få ihop människor och det ska du ju ha cred för!

   Ärligt talat har jag aldrig någonsin, trots aktivitet på bloggar sedan 2007, träffat någon i verkligheten som jag snackat med timtals så här. Det skulle bara kännas jättekonstigt, tror vi alla är enormt olika i verkligheten och skulle på annat vis aldrig någonsin ha råkats. När jag såg att ni haft en träff, Studenten A, du, Katarina och familjen IGMR blev jag förbluffad, trodde aldrig sådant skulle ske, tur att det verkade slå väl ut, finns inga garantier för det. ;) /Eva

   Radera
 2. Angående Zero Waste Life, som jag inte läst (än) så är det ju så supertydligt (och superbra) att FIRE-tänk också är miljövänligt och resurssnålt. Kikade på länken och noterade att "I always carry a zero waste kit that tackles the big four plastics: drink bottles, coffee cups, straws and disposable bags." Stackars amerikaner. Been there, done that. De tre första använder jag i stort sett aldrig; plastpåsar är det nog lite för många av kanske. Men sugrör? Det är väl för kids?

  Magnus

  PS. Får tårar i ögonen av det gamla fina "(väl)signade" men misstänker att personer under tretti kanske uttalar det "sajnade" som om det vore ett skivkontrakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kunna tro att sugrör är för barn men det känns som man får dem med allt. Nu senast med vatten. Just kaffekoppar tycker jag Sverige är bättre på att erbjuda porslin om man nu inte tar med sig kaffet.

   Radera
  2. Har alltid med mig ett sugrör ifall jag skulle hamna på spontant milkshake-party.

   Radera
 3. På Black Friday vänder detalhandeln årets röda siffror till svarta. Köphetsen goes sedan exponential för att peaka runt den 23 december. Detta förutsatt att företaget inte är Plantagen eller liknande - de har en ännu knivigare situation där 90% av försäljningen sker under typ tre månader.

  Nya "högtider" som halloween anammas dreglande av detalhandeln för att slippa julfolkuset.

  I det retailföretag jag arbetar på är det verkligen all hands on deck nov-dec. Det är nu pengarna ska dras in så att vi överlever ett år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man inte bara ha öppet nov-dec då, och hyra ut lokalerna till outlets och Plantagen de andra månaderna?

   Radera
  2. Intressant. Ska du inte tillbaka i arbetslivet och pitcha runt dylika idéer?

   Radera
  3. Jag tänkte det. Som konsult. BTW ska fakturan till firman eller direkt till dig (då har ju du chans att framstå som firmans genius)?

   Radera
  4. Får tänka på det. Kläcker man ideer själv kanske man blir satt på att förverkliga dem eller "projektleda".

   Radera
 4. Asså, jag o min man har lite som tradition att julhandla det sista tidig kväll dan innan julafton o avsluta med mat nånstans innan hem o uppesittar-slåinpaket och det är alltid tvärlugnt i butikerna (mellanstor stad). Personalen är lite skönt övertrött o glatt virrig med nöjd dimmig blick att snaaart får de gå hem och vila. Innan mellandagskaoset vevar igång.
  Mysigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Whatever works for you. Kanske är man bättre på att planera i småstäder. I Stöckhölm kan jag vittna om allt annat än "tvärlugnt" dag före jul. men det är klart...jag har ju inte varit i butik privat på 5-6 år i någon större utsträckning, särskilt inte innan jul. Det hela kan ha förflyttats till postombudet nu, för där ringlar kön runt kvarteret efter 17:00.

   Radera
  2. Ah, så är det nog säkert. Handlar också det mesta på nätet så det där sista är mer lulla runt o trevlighetshandla ihop. En av få ggr om året vi gillar att shoppa ��

   Radera
 5. Jag har jobbat med fyrverkerier. Där kan vi tala om kort säsong. Känns dock som en produkt på utdöende nu. En miljöfarlig produkt som skrämmer ihjäl djur = svårt att skapa ett skapa en trovärdigt hållbarhetspolicy där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Fyrverkerier - En miljöfarlig produkt som skrämmer ihjäl djur."

   Nej du har rätt, det ligger inte riktigt bra i mun.

   Radera
 6. Gilda, frisörskolan, restaurangskolan är mina frugala lyxgrejer. Och är man ledig kan man ju ägna några timmar mitt på dagen åt sådan lyx när alla andra är inspärrade i ekorrhjulet (vilket i sig är en mycket konstig benämning då ekorrar ju är fria djur. Det danska hamsterhjulet passar ju mycket bättre)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Opp opp opp opp, vasaduattdusasadu, restaurangskolan?

   Radera
 7. Ja just det restaurangskolan! På Globens restaurangskola åt vi 5-rätters middagar med fina viner till när min lillebror studerade där, och det vill jag minas var nästa gratis...

  Tack Eva!!!

  Blir spännande att läsa även om vi har vi rätt mycket zero waste-tänkt i familjen redan, med stålsugrör, flergångsglassformar, egna nätpåsar till frukt och grönt i affären, egna påsar till affären, handlar mest råvaror utan förpackningar. Så vi har nästan inga sopor men ändå säkert ett ton mer än de som är riktigt hard core-zero waste.

  / Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där verkar pretty hard core om du frågar mig...Men så skönt att slippa alla de menlösa små plastpåsarna. Jag ska DEFINITIVT kolla upp Globen.

   Radera
  2. Boken beställd på bibblan, Ingrid.

   Passade i samma veva på att ta en sväng på stan där i Sumpan. Inte många själar i butikerna. Sedan var det nära att promenera till Bromma Blocks, inte många själar där heller. Men det är trots allt den nittonde, folk lever på sin sista femhundring och väntar till löning, då lär det sprättas pengar!

   Lånade förresten en elmätare på Signalfabriken. Man kan se elförbrukning på alla sina apparater. Kul, tills jag kollade vattenkokaren. Tur att det går så snabbt, men säger därmed hur mycket spisplattan drar när grytorna puttrar på i godan ro. Ugnen är väl ett kapitel för sig, likaså tvättmaskinen. För att inte tala om dammsugaren oj, strykjärnet oj, och lampan över diskbänken med två gamla 25-wattare, det blir ju hela 50 watt tillsammans! Och lilla köksradion - den lilla bedragaren - stal minsann 2 watt bara för att sladden satt i uttaget! ;D /Eva

   Radera
  3. Min vän H, vars hus vi lånade i februari, har en sådan. Jag tyckte att det var otroligt stressande att se hur det drog igång så fort man drog igång något.

   Radera
  4. Jag visualiserar hur många av husråttorna som skulle få springa i hamsterhjul i källaren för att mitt morgonkaffe ska fixas. För att få en realistisk relation till energiåtgång skulle man kunna koppla en tvättmaskin till några motionscyklar. Att få motion samtidigt som man tvättar är ju ren vinst! /Eva

   Radera
  5. Nu såg jag era kommentarer! Har varit lite i chock efter försäkringsinlägget när vi kollade våra försäkringar som tillsammans ligger på 30 000kr per år..hjälp!! Behövde genast börja läsa på!

   Vad roligt Eva! Vad spännande att se om de tar in den!

   / Ingrid

   Radera
 8. Restaurangskolorna verkar vara en väl dold hemifrån på många ställen. Ett av mina favoritställen där man kan äta en lyxig trerätters på lunchtid för en ynka hundring, lika gott som vilken finkrog som helst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är tex en i Stockholm men det finns fler https://stockholmshotellochrestaurangskola.stockholm.se/flitiga-lisa

   Radera
  2. @Anonym 13:55 jag ser inte vart det ligger, är detta GLoben?

   Radera
  3. Nej, finns flera i Sthlm. Globen är en men ska finnas en på Kungsholmen också. Googla på restaurangskola så hittar du flera. Själv bor jag i Skåne

   Radera
  4. Just denna ligger i Johanneshov, så kanske är den vid Globen

   Radera
 9. Jag har varit examenskund på Gilda två gånger. Dom har märkligt nog svårt att hitta kunder till examineringen så om du blir stammis där så anmäl intresse!

  Det är en heldag med behandlingar från topp till tå, massage, finkem på varje kvadrat-cm, make up, manikyr, pedikyr och elektriska apparater. Du blir mätt över byst, stuss och mage och får veta ditt BMI.
  Examinatorn (från Schweiz) läste ”min” elevs sammanfattning av mig, tittade på mig, och frågade sen eleven ”Where does your costumer have wrinkles?” Varpå dom granskade mig igen och eleven gav rådet att dricka mer vatten.

  Å andra sidan kom jag därifrån med ena axill vaxad, ena benet vaxat och make up som en transa. Men fötterna var lena, så lena. Och gratis var det!

  SvaraRadera
 10. "kom jag därifrån med ena axill vaxad, ena benet vaxat och make up som en transa. " Jag dööör! Detta står per nu på min bucket list. Jag var under en föräldraledighet "make-up-modell" på Body Shop en gång och erfor känslan av att ta mig hemåt kollektivt med barnvagn runt 17:00-snåret sminkad som en glädjeflicka i Karnevalsäsong. Det var självutvecklande. Men inte lika förödmjukande som när min man gick på baktill med barnvagn (i Sthlm åker man då gratis) och busschauffören klev ur sin lilla hytt för att gå bakåt för att inspektera att han verkligen hade ett barn i vagnen.

  SvaraRadera
 11. Vart ska man ha sin buffert för att få bäst avkastning på den men fortfarande ha den tillgänglig att använda snabbt?

  SvaraRadera