Kostar runt en tusing |
- Köttfärssås. Jag snabbsteker köttfärs och lök kvällen innan och lägger i en skål i kylen. På morgonen blandar jag ihop detta med krossad tomat, tomatpuré, buljong och kryddor. När vi kommer hem från jobbet doftar det maffia. Det går helt enkelt inte att jämföra varesig smak eller konsistens - den långkokta bolognesen är i en klass för sig.
- Grytor av alla slag - en klassisk boeuf bourgignon eller en indisk linsgryta spelar ingen roll - det ska tydligen stå och småputtra länge för att smakerna ska fram.
- Pulled pork.
- Ärtsoppa.
Och ärtsoppa var ju ämnet för dagen, perfekt. Jag gillar bara den vegetariska varianten och brukade köpa den i den sofistikerade paketeringen "korv"*2 = 15kr=30kr.
Ingen biggie |
Ärter för en månad |
För att göra ärtsoppa behövs visserligen andra ingredienser, ex. en gul lök (2 spänn), lite torkad timjan (20 öre) och två grönsaksbuljongtärningar (3kr) så notan går väl på något över det men anyhow orkar inte bli så detaljerad...
Vad vi gör i vår familj är att vi (jag) blötlägger ärtor i lättsaltat vatten onsdag kväll (då tror de små ärtorna att de är i havet och gror till sig - gulligt va?) för att torsdag morgon vid frukosten hacka en lök, slänga i hacket i croc poten tillsammans med ärtorna och timjan samt buljong och sätter på "low". Vid torsdags hemkomst har vi väldoftande, hemmagjord, vegetarisk ärtsoppa för i runda slängar 1,50kr/person. Alltså...En krona och femtio öre per person. Fattar ni hur billigt det är? Nu brukar vi iofs göra pannkakor till och så, men som spartips betraktat skulle jag verkligen uppmuntra dig att ta denna svenska nationalrätt till ditt hjärta och därtill skaffa en långkokare för det ÄR så trevligt att komma hem en dag i veckan och känna att någon har varit aktiv, någon har gjort jobbet åt dig.
Rent kalkylmässigt skulle jag tro att ärtsoppan har potential att dra ner dina totala matomkostnader med runt 15%, även om du inte gör några ändringar i dina inköp i övrigt. En dag i veckan går liksom upp i rök, eftersom soppan är i princip gratis. Det härliga med ärtsoppa är att den trots sin låga kostnad inte känns "fattig". Den är en del av vår svenska DNA och med lite Dijonsenap i känns den som en nationalklenod. Ät den, varje torsdag, särskilt denna snålvecka.
Mvh/
FruEfficientBadass
* I själva verket är FruEB generalagent för CrocPot och bloggen har siktat på detta inlägg i flera månader nu.
Fasiken - nu ångrar jag ju att jag sålde min ... :) /Camilla
SvaraRaderaHaha, det är lätt att vara efterklok. Om du bor nära Trelleborg finns det en till salu till det facila priset av 500kr https://www.blocket.se/hela_sverige?q=croc+pot&cg=0&w=3&st=s&c=&ca=11&is=1&l=0&md=th
RaderaHa, bor i Luleå så jag tror inte att det blir nån lönsam affär och eftersom jag utvecklas mer och mer åt det ekonomiska hållet ...
RaderaJag har funderat i ca två år på att köpa en sån, men har hejda mej inför känslan av att behöva bygga till köket på nåt vis för att överhuvudtaget få plats med en sån... Men attans vad sugen jag ändå blir igen nu när jag läst detta inlägg!!
SvaraRaderaJag kanske borde bli generalagent för CrocPot på riktigt - känns som att jag har bra målgrupp här. Alltså - jag tänkte exakt som du - jag avskyr att skaffa stora otympliga köksapparater. Lyckligtvis får min plats i skåpet med svänghyllor som är till för kastruller och liknande och på sommarhalvåret bär jag ner den i källaren.
RaderaJag har exakt den på bilden. Älskar den!
SvaraRaderaAnvänds minst en gång i veckan.
Tack för trevliga recept. Älskar linsgrytor! Tänker dock att det blir ganska gasbildande att äta baljväxter mest hela veckan... Men ni kanske har någon slags stålmage i er familj. Här funkar det en gång i veckan kan jag meddela, annars riskerar det att bli en omysig stämning vid kvällsmyset :)
SvaraRaderaVill man slippa gasbildningen ska man blötlägga minst 12 timmar (gärna upp till 24 tim.) och sedan grodda ytterligare 12-24 timmar. Så ska man koka ärtsoppa till torsdag kväll bör man blötlägga redan tidigt tisdag kväll, hälla av vattnet onsdag morgon och skölja ärtorna och låta dem grodda över dagen, skölja igen 1-2 ggr på onsdagskvällen.
RaderaSedan lägga i CrocPoten torsdag morgon för kokning. Alltså minimalt med arbete, men lite mer framförhållning.
Själv har jag ingen CrocPot, men funderar på om jag kan använda lergrytan på liknande sätt. Får testa.
Jag kom till 1,35 kr: https://sparosverige.blogspot.se/2016/07/billigast-middag-vinner.html
SvaraRaderaGissningsvis för att jag köper lök i femkilossäckar, men 1,35 eller 1,50 kan gå på ett ut trots att det skiljer tio procent.
Just det ja, du tipsade om rödbeta i, har jag helt glömt. Ska testa det nästa gång.
RaderaPersonligen föredrar jag morötter, men det är en smaksak.
Radera