Bröd för 8 kronor

Jag försöker numera att baka allt vårt bröd själv. Jag säger "försöker" inte för att jag har svårt att hinna med (vi äter rätt sällan bröd så det blir max en limpa/vecka) utan för att jag misslyckats så många gånger. Exempelvis trodde jag ett tag att jag - så som jag gör när jag lagar mat - kunde improvisera och hälla i lite av varje i en existerande deg, med resultatet att brödet bara smulade sönder. När min mamma för ett tag sedan kom dragande med ett jättefint matbröd och hävdade att det var från Lidl-brödmix vågade jag mig på ett försök. Ett stort plus är att det innehåller torrjäst så det enda du behöver tillsätta är ljummet vatten.* Ett paket Lidlmix kostar runt 16 kronor vad jag minns och räcker till två bröd. Jag gör av frystekniska skäl bara ett bröd åt gången, d.v.s. jag använder halva paketet.


Så i med 3,5 dl ljummet vatten och bearbeta med degkrokar i runt 4 minuter, jäs. Sen smörar du en brödform och häller i degen för ytterligare jäsning. Jag kunde inte hålla mig för lite improvisation så jag hällde ett lager solrosfrön i botten å. Solrosfröna är för övrigt från Lidl också och kostar 13 kronor för en rätt rejäl påse.


Sen fick degen jäsa i 45 minuter till medan ugnen värme upp till 200 grader varmluft. Ett litet knep från paketet var att ställa in en ugnsfast skål med vatten i ugnen fem minuter innan brödet ska in. Då blir tydligen brödet "högre" och vem tackar nej till högt bröd?


Brödet ska bakas rätt länge - en timme - och jag lät mitt få en lite väl brun skorpa tycker jag. Skorpan upplevdes också av det brödätande barnet som "hårt som sten" varför jag måste skära av kanterna på det innan frukostservering till den unga fröken von smattenschmeck. Men jag biter ihop och gör det, för brödet kostar cirka 40 öre skivan, att ställa mot degkakorna från Polar som lär kosta det femdubbla och dessutom förhindrar mitt barns käkar från att utvecklas som en människokäke.


En liten detalj är att jag paketerade brödet i en och samma fryspåse, men med bakplåtspapper emellan varje skiva. Det är nämligen i princip bara till ett barns frukost det äts bröd och som ni vet har hembakat usel hållbarhet. Genom att separera bröden är det en lätt match att plocka ut bara en brödskiva från frysen på morgonen och lägga det i brödrosten. Om man inte separerar bröden måste man ibland yxa isär dem med förskäraren med risk för personskador och vi har av ideologiska skäl inte längre några som helst försäkringar i våra familj wohoooo living on the edge!

Är det för övrigt någon som kan ge ett husmorstips kring hur man undviker så förbenat hårda kanter/skorpa?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag är för övrigt så sjukt nöjd över hur jag lycktas fasa ut två rätt dyra matposter: Bregott och köpebröd, till eget bregott (se Åsa Axelssons "Jag lämnar ekorrhjulet" eller mitt Insta från i vintras) och bröd utan att barnen sparkat bakut mer än kort i början.

P.s. 2 Detta inlägg skrevs för ett par veckor sedan och i skrivande stund (d.v.s. igår kväll om du läser detta fredag morgon) kan jag bara konstatera att det var ett övermodigt uttalande. Jag har resignerat och lät min man köpa Lidls version av Bregott idag, tror det heter guldabord, bordsguld e d. Det var för mycket gnäll om att det var "för salt", "för osalt" eller "för vitt" eller "för gult" för att mitt psyke skulle mäkta med. Men om du är en i hjärnan färdigutvecklad människa skulle jag verkligen rekommendera dig att göra eget bregott.

* Det står så: "Ljummet vatten" - du behöver alltså inte stå där och försöka åstadkomma "fingervarmt" vad nu det är, mina fingrar har exempelvis temperaturen 32 grader vilket kan vara orsaken bakom mina misslyckanden på bakfronten.

42 kommentarer:

  1. Mmmm, baka matbröd! Något av det absolut bästa jag vet är att vakna en måndagmorgon och veta att det står nybakt bröd(i alla fall från söndagkvällen) på köksbänken. Jag har bakat allt eget bröd sedan början av 90-talet, aldrig med recept. Till en början utan assistent. Det åker i både det ena och det andra, men just nu kompletterar jag med chiafrön, gojibär och torkade fikon. Linfrön, punpakärnor, russin och solrosfrön ingår i basen. Allehanda mjöl men för att stärka jäskraften så har jag bytt ut vanliga vetemjölet till special. Jag bakar också stort, så det blir 2pkt jäst. Ugnstid, kring 35minuter, lite mer om det blev stora limpor. Varmluft på 175grader. Inge hårda kanter. Tilläggas kan att barnen fortfarande dissar. Så det blev inget bra tips, mer än möjligen att prova med gräddningstiden. Undrar om jag inte sett något tips kring pensling av brödet, kanske precis när det kommer ut från ugnen?
    Men visst är det något meditativt över bakning?

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det meditativt. Känns urmänskligt på någe vis, allt annat försvinner när man står och knådar en deg. Tips till stressade - knåda en deg! Under tiden den jäser, lägg dig på sofflocket och begrunda livet.

    Du låter ju som ett riktigt proffs! Och jag tackar dig för att du delade med dig av att barnen fortfarande dissar ditt bröd, det värmde. Nu bakade jag i söndags folw FI:s frallor fast som limpor (endast vetemjöl och honung, lite som att försöka sig på en Skogaholmslimpa) som jag sedan skar i tunna skivor. De såg ut PRECIS som papperbrödet från butiken. Jag var så nära att börja banka huvudet i köksbänken när 14-åringen, efter myrtugga, la ifrån sig brödet med en lidande min. What's wrong with them??

    SvaraRadera
  3. Bästa tipset för att få mjukare skorpa på hembakat bröd är att låta det svalna inlindat i en kökshandduk! Ta ut brödet ur ugnen, ur formen eller av plåten, och linda genast in det i en kökshandduk så att fukt och värme hamnar i handduken och låter brödet svalna till ett härligt bröd med mjuk skorpa. Gillar man frasig skorpa ska man låta det svalna på galler utan duk. Jag bakar allt vårt bröd utom vid enstaka tillfällen när ungarna suktar efter Hönökaka och jag inte har tid att baka....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, handduk kör jag också med. Dock omedveten om varför. Tack.

      Radera
  4. Okej om du behöver höja självförtroendet kring barnens ätande av bröd så kan jag låna ut mina. De älskar hembakt bröd och konsumtionen ökar med minst 50%. Frukost, mellanmål och kvällsmacka, vi försöker introducera annat men de återvänder
    till brödet. Populärast är rågsikskakor enkelt också men allt utan alltför mycket frön funkar.
    /Ingenjör E

    SvaraRadera
  5. Vill själv baka mer men tycker det är kladdigt och rejält tidsödande. Men är också trött på skitbrödet i affären, allt smakar ju nästan likadant. Förutom knäckebröd eller danskt rågbröd.

    MMM köpte ju en bakmaskin och motiverade det med att spara ett par kronor, så det känns kanske legit. Testat det någon gång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. NEJ det har jag inte men jag blir väldigt sugen nu när du nämner det. Vilket MMM-inlägg är det? Jag är en sucker för all form av automatisering och "gör-jobbet-medan-du-sover"-teknik. Det manifesteras i allt från indexfonder till slow cooker. Vet du om glutenfritt blir bra i bakmaskin? För i så fall är saken biff, då tjänar vi in den på en månad. En astråkig "Fria Limpan" kostar 30 spänn och smakar jäst.

      Radera
  6. Jag tänkte vara duktig mamma nu när jag har haft mer tid och att baka eget bröd var en av sakerna jag skulle göra. Tog tid innan jag kom igång eftersom det alltid saknades jäst hemma (har nu köpt torrjäst). Försök 1 - så småningom så hade jag allt hemma och satte en deg på kvällen som skulle jäsa över natten. Upp kl 6 för att överraska kidsen med nybakade bullat. Det blev dissat eftersom jag hade blandat i grahamsmjöl och i den familjen ska brödet tydligen vara vitaste av vitt. Försök nr 2 med bara vetemjöl. Synen när jag öppnade kylen på morgonen - det hade jäst över kanterna och vi hade kletig smet över hela hyllan. Men brödet bullarna dissades inte den här gången. Försök 3 - Lidls glutenfria som jag ville testa. Diss från barnen - det var ju inte vitt.
    Försök 4 - tanken är att baka Flow FIs bröd. Har inte gjort det än.
    Vad äter era andra barn till frukost? Och vad äter de till mellis? Här går det ät massor med rostebd - vitt, smaklöst o utan näring ska det tydligen vara. Suck.
    /Lily

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dagens skratt. "Det blev dissat eftersom jag hade blandat i grahamsmjöl och i den" De är som elitråttor, de känner av minsta skiftning från det vitaste mjölet,. Försök smugglar ner 1 msk kli och de spottar det på flera meters håll. Det borde gå att kapitalisera på dessa förfinade smaklökar? Provsamakare av kaffe? Professionell "näsa" på de stora parfymhusen?

      En äter havregrynsgröt och en yoghurt. Inte så mycket mellis här faktiskt, någon frukt då och då. VI äter ju bonnamiddag vid arton noll noll och i regel har de stuffat i sig av den fantastiska skolmaten som de gärna hyllar i samma andetag som de dissar vår matlagning. Så förnedrande. Man minns ju skolmaten som vidrig (den har tydligen blivit bättre).

      Radera
  7. Ja, låt det svalna insvept i en bakduk som föreslogs ovan bör fungera. Tror också att inställt eller inslängd vatten som förångas ger en knaprigare (hårdare) yta. Även en hög (initial-)temperatur, så lite mindre varm ugn kan kanske funka (200 varmluft är nog lite "mer" än 200 "vanlig ugn"; brukar inte använda varmluft själv när jag bakar). Men smaken är som baken. Jag vill ha det så - det är ju bara bäst: kontrasten mellan den hårda, mörka ytan och det mjuka inkråmet. "Crust and crumb", som jänkarna säger med en riktigt snygg trippelalliteration.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. "kontrasten mellan den hårda, mörka ytan och det mjuka inkråmet." Exakt. När något är så härligt bara måste de hata det lite extra. Tack för jättebra tips! Jag har ju gjort alla fel. Varmt i varmluftsgn, kort tid, ingen bakduk, vattenskål i ugn innan et cetera.

      Radera
    2. Jag har använt den aktuella bakmixen för "jobbmackorna" i åratal. 60 minuter som påsen säger är alldeles för lång tid i ugnen. 50 minuter räcker gott och väl till riktigt stora bröd på ca. 700g mix.
      Den sortens bröd ska för övrigt inte ätas helt färskt. Det går ju inte att skära vettigt i det förrän efter några timmar. En limpa håller sig ätbar under en hel arbetsvecka om man förvarar den rätt.

      Radera
  8. Testa att mixa i lite vita bönor (på tetra). Syns inte, märks inte, men höjer näringsvärdet lite i alla fall. Googla Linda Wallentinson Baka med bönor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller linser. Gjorde hennes frallor med linser. Inte helt nöjd med formen (de blev inte tillräckligt höga), men de smakade väldigt bra. Receptet finns via Icas Buffé tror jag.

      Magnus

      Radera
    2. Tack Magnus! Ska testas. /Lily

      Radera
    3. @magnus Jag ändrade det receptet lite och blötlade linserna över natten och kokade dem inte. Blev mycket bättre.

      Radera
    4. @maria: Förstår inte riktigt? Det var så det stod i receptet och som jag följde: https://www.ica.se/recept/kalljasta-frallor-med-linser-725217/
      Degen blir också mycket lös, vilket flera kommentarer på sidan bekräftar. Kanske behövs lite mer mjöl?

      Magnus

      Radera
    5. @magnus Nämen! Jag trodde det var samma recept, ser att mitt är ut tidningen Vego. Där är det:
      12 g jäst
      4 dl grahamsmjöl
      5 dl kallt vatten
      2 dl torkade linser som kokas (fast jag blötlögger 12 tim)
      7 dl vetemjöl Special
      3 dl rivna morötter
      1 msk agavesirap (tar honung)
      2 tsk salt
      (jag hade även i 1/2 dl rapsolja)

      Rör ut jäst, grahamsmjöl och vatten. Jäs 12 tim. Står rumstemperatur men jag kör kyl.

      Tillsätt resten, forma till frallor och jäs 2 tim. Ser att jag noterat att det behövs lite mer mjöl) I orginalet bakas det ut som "rutbröd" i långpanna men det har jag inte gjort. (Gör typ sällan som i recepten... :D)

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Förlåt, men tekniken är inte med mig. Nytt försök!

    @Fru EB. Vill du inte ha skorpa, 1. Ha inget vatten i ugnen vid gräddning 2. Lägg ett folie över brödet när du tycker det har lagom färg 3. Som nämnts, låt det svalna i en handduk.

    SvaraRadera
  12. Pensla med vatten direkt då brödet kommit ut ur ugnen för mjukare skorpa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte helt logiskt att baka. Inte vattenskål i ugnen innan men väl vatten på efter.

      Radera
  13. Skulle vilja få till surdegsbakandet mer här hemma. Men jag har aldrig lyckats trots många försök. Vi äter ju en hel del bröd men på senare tid mycket samma då det är enkelt och snabbt. Har du provat att göra surdeg? Nästan gratis jäst ju!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å surdeg...till min födelsedag ska jag gå på Fabrique och köpa surdegslimpa för 100 spänn och sen ska jag låsa in mig i badrummet och äta upp den helt själv. Så otroligt gott.

      Radera
    2. Har en surdeg på landet som lever och fungerar ganska bra. Men jag tycker att bröd gjorda på 100% surdeg är lite svåra att få till (men det går ju uppenbarligen för Fabrique och andra proffs). Jäsningen blir inte lika förutsägbar. Om man kompletterar med lite, lite jäst blir det lättare (är min erfarenhet i alla fall). Generellt tycker jag att faktorerna lite jäst, kall degvätska (vanligtvis bara vatten) och lång jästid ger ett bättre bröd än vad som är vanligt i gamla svenska recept: ett helt paket jäst, 37-gradig vätska och kort jästid.

      Sedan finns det något slags "allure" med surdeg: att baka bröd på endast mjöl och vatten (och salt förstås, annars blir det inte gott).

      Magnus

      Radera
    3. @Flow-fi Rekommenderar Martin Johanssons böcker, smidiga och enkla recept och tekniktips. Eller hans, numera inaktiva blogg, Paindemartin. Jag bakar enbart knådfritt och nattjäst enligt hans metoder. Han har en del recept med lite jäst i, men jag har uteslutit det. Gick surdegskurs på ett bageri (mycket bra investering) och fick lära mig att jäst respektive surdeg vill ha olika förutsättningar för att jäsa så deg med både och blir egentligen ett jästbröd med surdegssmak. Tricket är istället en fräsch surdeg. Bakar man mer sällan än var 3-4e dag behöver man friska upp den 2 ggr för att få den i form. Sedan har jag aldrig lyckats starta en surdeg från grunden, utan tiggde en bit på bageriet till slut och håller liv i den.

      Radera
    4. @Magnus: hur ofta matar du den? Har du hjälpt den med riva äpplen eller nått? Jag tycker det oftast börjar bra men sen fallerar det. Kulturen dör sakta, brödet blir aldrig så fluffigt som jag önskar. Det är så sjukt gott. Det är en liten törn på egot också då jag brygger öl och hantera olika jäsprocesser på en (för Svensson iaf) rätt avancerad nivå. Alla böcker och bloggar jag läst är lite "gör si gör så, tjoff tjoff är det klart och du får en levain bildervärdig en kokbok om det franska lantköket. Samtidigt står man och tittar på sitt resultat som liknar en styggelse genetiskt framkrystat av en bunkervetenskapsman under nazitysk flagg. Blir enkelbiljett till hönsgården direkt. :/

      Radera
    5. @Maria: ja jag har hans bok och läst på hans blogg. Men jag får den inte så livskraftig så den bubblar över liksom. Eller jo en gång, men det "gick över".

      Radera
  14. Pensla med vatten efter bakning fick jag lära mig....verkar fungera.

    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
  15. Bakmaskin passade mig jättebra som kan äta samma färska vita bröd varje morgon året om. Extremt enkelt. 3kr per limpa. Men den åkte ut eftersom den pep högt vid 4-tiden på natten. Det var en finess att man skulle veta att det var dags för att slänga i ev. extra ingredienser. Otroligt dumt. Lyckades inte stänga av den larmfunktionen. Undvik bakmaskiner med pip. Dessutom hade jag också problem med bortskämda barn som föredrog svampigt ICA-bröd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minns du märket så att man kan undvika just det? Någon som har tips på maskiner som inte piper?

      Radera
  16. Haha, inser att mitt barn är udda. Nån gång i tidig skolålder kom han hem helt exalterad "mamma, det finns nåt bröd på Coop som heter limpa, kan vi köpa det?" Sagt o gjort, vill ju inte ge pojken sår i själen så köpte skogaholmslimpa o det var ju kul i nån dag men sen kom det "det här är inte så gott, jag vill hellre ha bakat bröd, inte sånt från affären". Hurra!

    SvaraRadera
  17. Min man gör supermjuka brödkakor med tricket havregryn. Kanske bidrar fettet oxå? Har tyvärr inte exakta ingrediens mått men ungefärsåhär:
    Koka ca 1.5 dl havregryn med 2.5 dl vatten. Smält 50 g margarin, tillsätt 2,5 dl vatten. Blanda i avsvalnade gröten. När det är lagom ljummet tillsätt 1,5 tsk salt, 50 g jäst, lite sirap o brödkryddor om man vill. Sen vetemjöl, troligen drygt en liter och blanda för hand eller i maskin. Jäs 30-60 min dela i 2 delar, kavla ut på två plåtar (inte för tunt) , skär rutor. Jäs igen medan ugnen blir varm. Sätt ugn på 225 grader. Grädda ca 10 min.. /The brödlovers

    SvaraRadera
  18. Jag bakar extremt sällan tyvärr och min man äter mycket bröd (tyvärr igen! Men jag har gjort de här frallorna några gånger och tycker de blir supergoda

    https://www.fazer.se/produkter/brod/harliga-frukostar/nattjasta-frallor/

    Ska köpa hem en Lidl-mix också!

    SvaraRadera
  19. Killgissar lite. Jäst+vatten ger hård skorpa. Jäst+mjölk ger mjuk skorpa (typ tekaka)

    SvaraRadera
  20. Jag visste aldrig att jag kunde få bra och pålitliga trollformler online som verkligen kunde hjälpa människor som jag som behövde relationshjälp. Jag blev skild från min man när han gick upp med mig och gick tillbaka till sin ex-älskare, jag var så förkrossad och krossad. Jag var inte jag själv förrän en vän till mig hänvisade mig till en stor man som heter Great Baba Ogbogo att han kunde vara till hjälp för min situation. Först tvivlade jag på och kontaktade senare honom och han sa till mig att han skulle få en kärlek förtrollning förberedd för att jag ska få tillbaka min pojkvän. Efter att ha gjort det behövande gjorde jag allt som han instruerade och till min största förvåning fick jag ett samtal från min pojkvän att han skulle komma hem och han var ledsen för allt han fick mig att passera igenom. Resultatet blev framgångsrikt och idag lever vi lyckligt. Jag gav honom mitt ord att jag kommer att dela min erfarenhet med världen så att andra kan få hjälp av något slag från honom. Du kan skicka e-post till honom via: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller för brådskande svar, skriv honom på sin WhatsApp-linje +2349020168697 ... Tack så bra BaBa Ogbogo

    SvaraRadera