Paristips efterlyses

Plötsligt händer det. Två av barnen är på språkresa från och med mitten av juli och tre veckor framåt (tack frugal me för att jag stashade barnbidrag under sju år) vilket lämnar mig, min man och minstingen ensamma hemma. Och vad bättre göra än att dra till Paris? Dessvärre tajmar vi en rätt stökig period nämligen dagarna kring nationaldagen, men det var tvunget att bli så givet övriga barns agenda och Norwegians lågpriskalender. Jag kollade även tåg men oavsett dag var det två nattliga byten i Tyskland vilket familjepsyket inte klarar av. 

Minstingen och jag hade en bokad Parisresa påsken 2020 men ni vet ju alla hur det slutade. Hon är det enda barnet som ännu inte varit i våra drömmars stad så det är hög tid. En vecka är vi där och jag planerar att göra det till en budgetresa vilket låter som en paradox då Paris per definition kostar rumpskinn, för att använda det franska idiomet. 

Jag har, givet min neurotiska läggning, planlagt varje dag i detalj. Det är mycket som ska hinnas med och även om jag undviker att dra med henne till turistgetton som Quartier Latin eller Montmartre finns det vissa saker som bara måste göras för en förstagångsbesökare. Som att ta sig upp i Eiffeltornet eller se Mona Lisa. Men det blir inga långhäng där utan jag har lagt stort fokus vid sådant jag själv tycker är härligt med stan. Vintage shopping, Luxembourgträdgården (även om jag för första gången tänker besöka de undangömda trädgårdarna Jardin des Rosiers-Joseph-Migneret i Marais). Besöka en simhall (bästa sättet att undvika turister!), strosa, steak haché på bistro med ett glas rött för att sedan sitta och glo på folk. Gratiskonsert med Radio France, en tur in på Samaritaine, La Défense, drink på för 13-åringar olämpligt ställe vid Pigalle osv.

Med det sagt. Jag behöver er hjälp. Det var nu sju år sedan jag var i Paris och även om staden är evig förändras saker och så även mina egna preferenser. Jag minns med fasa hur jag i åratal efter mitt Parisår i mitten av 90-talet rekommenderade arbetskollegor et al att gå till en sangriabar i St Gérmain som jag uppskattade som student (troligen prisrelaterat) men som jag vid besöket 2015 insåg var bland det sunkigaste du kan föreställa dig, komplett med vägskylt från Sundsvall i källaren och mangaporr på toaletten. Parisresenären behöver löpande uppdateras. 

Jag fick inför den 2020 planerade resan lite tips av en journalistkollega som bott i Paris i tio år och några av hennes krogar och caféer har hamnat på min lista. Men jag är övertygad om att ni som kollektiv har en massa bra tips som jag kan stresstesta i juli. När jag sedan publicerar min reseredogörelse blir det den utlimata cheapskate-guiden till Paris. Alla tips välkomnas, gärna udda sådana som faller utanför normen för Paristips. Exempelvis blev jag helt tagen av tipset om de allmänna (och avgiftsfria) art déco-toaletterna vid Madeleine, tills jag förstod att staden stängt dem för ett par år sedan på grund av bristande besöksunderlag. Zut! 


En annan sak jag trillade över är den amerikanska journalisten och författaren Jim Haynes som varje söndag sedan 60-talet (åtminstone före pandemin) bjudit hem alla som vill men särskilt expats till sin lägenhet på middag mellan 20:00-22:30. Om han öppnat upp igen blir detta ett måste. Vad har du för [budget]tips Paris?

Mvh/
FruEfficientBadass

Spartips sommarhetta

Vår och sommar 2018 var ju mina sista i tjänstemannalivet. För att accentuera det artvidriga i att befinna sig i ekorrhjulet överlag accompagnerades mina sista sex veckor i det som kallas "normalt yrkesliv" av en värmebölja. Ni kanske minns. Det var hemskt. Asvarmt, torrt, skog och mark brann, allt blev gult. Inte kul och jag hoppas att vi slipper det upplägget i år. I skrivande stund, söndagen den 26:e juni, har det varit varmt i cirka tre dagar och jag börjar redan tröttna. Tjugotvå grader och milda fläktar från kusten är min melodi. MEN det jag skulle skriva om är vätskeersättning. 

För när jag 2018 liksom er alla genomled sommarhetta i flera månader i sträck var det som att min kropp tog stryk. Jag minns inte detaljerna, men jag vill minnas att jag hade ont i leder och var allmänt skör. När jag inför min dåvarande naparapat (som ansåg sig besitta all möjlig medicinsk expertis) klagade över detta sa hon att jag hade vätskebrist (eller sa hon saltbrist? Oavsett vilket, det hade med värme och vätska att göra). Tesen var något i stil med att man som orutinerad nordbo klarar korta perioder av hetta men att man efter veckor i sträck lätt råkade ut för [insert alternativmedicinsk lingo]. Jag försökte då få tag i vätskeersättning på apoteken men som ni kanske minns var det som man säger i branschen, out of stock. Inte en Resorb så långt ögat kunde nå.

När värmen så slog till vid midsommar tänkte jag att det ju var lika bra att bunkra upp några förpackningar eftersom det här mycket väl skulle kunna fortsätta. När jag nämnde detta i förbifarten för min granne blev hon nästan upprörd: "Mäh! Du gör ju egen så klart!". Jag älskar att göra eget så jag bad om receptet. Hon är dessutom pro efter ett yrkesliv inom barnomsorgen och vet precis hur man spetsar en effektiv bål. Så här har ni det, receptet, av mig vidimerat på 1177:

- 1 liter vatten

- 6 tsk socker

-½ tsk salt

Koka upp vattnet och häll i socker och salt. Låt svalna. Addera en tsk fruktjuice. Det senare säger 1177. Jag säger: Addera ordentligt med Fun Light. Light för att inte mixtra med sockerproportionerna. Fun för att det är den roliga saften tillika den vi har hemma. Jag valde den med klassisk smak "Lemonad" med en distrinkt eftersmak av stevia eller vad annat skit de har i den. Tog udden av den värsta saltsmaken i alla fall, lyckades till och med få ett barn att ta en klunk.


Ni har jag den stående i kylskåpet och häller i mig två glas om dagen (med mycket is i). Kostnaden är så låg att jag knappt lyckas jämföra den med köpealternativet men eftersom jag älskar Excel ansträngde jag mig. 

1 tablett Resorb kostar runt 3 kronor. 1 glas av min hemgjorda brygd kostar uppskattningsvis 25 öre (exklusive Fun Light). Jag får alltså 12 glas hemmagjord vätskeersättning till priset av en Resorbtablett. 

Du kan ju också kombinera ovan tips med det av mig tidigare rekommenderade istricket. Perfekt kylt vatten hela dagen, därtill med enastående vätskeersättande egenskaper. Om du avskyr tanken på Fun Light kan jag berätta att en iskall vätskeersättning smakar betydligt bättre än en kall eller - hu- ljummen.

Andra tips i hettan? Hatt. Skulle inte klara mig en sekund utan den här stiliga historien gjord i 100 procent papper, inköpt för en hundring på skämskudde-butiken Albert & Herbert (vad gjorde jag ens där? skulle nog köpa flossade galgar).


En annan sak jag starkt rekommenderar är att alltid ha med sig en liten, liten flaska solkräm i handväskan (om man: skaffa handväska). Detta eftersom åtminstone jag allt som oftast kommer på att jag behöver smörja mig först när jag sitter på grill på någon uteservering eller på någons uteplats. Svenskt sommarväder är som börsen, volatilt, så lika bra att gardera sig i fall att. 


Ovan historia (La Roche Posay Anthelios spf 30, 50 ml) är ohemult dyr och jag skulle aldrig köpt den själv men den låg kvarglömd efter den gamla hyresgästen så jag knep den. Det går lika bra att fylla på en reseflaska med solkräm, så länge den påfyllande enheten har antingen pump- eller spray-funktion, som Apotek Hjärtats solkräm som syns till höger i bild. Att klämma ut Niveasolkräm ur en plastflaska till en annan är dömt att misslyckas, du får kräm överallt utom där den ska vara. 

Solglasögon är ett gissel. Jag vill ha dem stora och täckande och hittade ett drömpar i Hong-Kong under mina spendypantsår och de håller fortfarande såväl stil som form (Coach, de i förgrunden). Nackdelen är att jag är så rädd om dem att jag vill ha dem i fodralet när jag inte använder dem och fodralet är stort som en hamsterkista (tro mig, jag vet) varför jag drar mig för att knö dem ner i väskan. Därför skaffade jag i år ett par "slit-och-släng"-brillor av märket Prestige på Åhléns. Detta par kostade runt 150 kronor och förvaras i en liten snörpåse man får vid köpet, tar ingen plats alls och silar sol utmärkt. Eftersom de är så billiga kan jag dessutom kosta på mig lyxen att understundom skjuta upp dem i håret, som ett diadem. Det får man inte göra med exklusiva solglasögon eftersom man tänjer ut bågarna och förstör dem. Metaforen går att applicera på allt i ditt liv. Dyrt är härligt men ofta liiite mer omständligt, ungefär som att ha en high maintenance wife.  

Mitt nuvarande dilemma är att jag rensat för mycket i garderoben. Jag hade tidigare en lång solklänning i ett färgglatt mönster men den står inte att finna. Jag tror att jag i min iver att renodla vårens Uniqlokapsel gjorde mig av med saker som jag faktiskt behövde. SE! Jag kan visst vara självkritisk. Uniqlokapseln är helt perfekt så länge det inte är 28 grader ute, för det enda som funkar då är shortsen och de två linnena. Och det finns en gräns för hur ofta man kan gå klädd i shorts och linne. Så nu i veckan ska jag och ett par av barnen ut på second hand-tur och leta ultralätta sommarplagg av typen tunntunna T-shirts och strandklänningar.

Har du några bra värmetips?

Mvh/
FruEfficientBadass

Camp FI 7 aug 2022

Några har hört av sig och efterfrågar ett postpandemiskt Camp FI 2022 och denna några tyckte att ovan datum skulle kunna funka. Bland annat. Men för att förenkla det hela säger vi söndagen den 7 augusti. 

Jag tar inte på mig någon sammankallande/organisatorisk roll annat än att jag här spottar ur mig ett datum. Kanske kommer jag dit, särskilt om det sker i Stockholm eftersom vi kommer hem från en resa precis innan. Så vad säger ni? Söndagen den 7 augusti? Picknick? 

Törs knappt fråga var, eftersom jag vet att den frågan kommer att föranleda lika många svar som det finns läsare. För min del får det gärna vara i Stockholm, men känner inte att jag kan ställa några krav givet att jag kanske inte ens kommer. Vi har ju kört ett i Malmö men inte i GBG. Vad tycker ni? Kan vi inte säga så här att ni kommer med era oorganiserade och spretiga förslag i kommentatorsfältet och när vi sedan gemensamt kan konstatera kaos kan jag utlysa att det hela kommer ske på exakt samma ställe som förra gången, d.v.s. Bellmansro på Djurgården i Stockholm. Vackert, avskilt, hyfsat lätt att finna och visst skydd mot regn. 

Mvh/
FruEfficientBadass

Life Hack: "Jag kikar på det"

Det var länge sedan jag skrivit något i kategorin "Life Hacks" vilket troligtvis beror på att jag nått toppen av visdom och därför inte har så mycket mer att dela med mig av. Men så hände det, jag lärde mig något nytt som även kan vara dig behjälpligt i vardagen. Knepet är primärt av energisparande slag, men kommer troligtvis också att spara dig en del stålar. Så här går det till:

När någon krävande person (d.v.s. familjemedlem eller jobbrelaterad dito) pockar på din uppmärksamhet med något som personen i fråga antingen vill ha gjort av dig eller vill ha ditt godkännande att göra, säger du ja. Du kan omformulera detta "ja" i många tappningar. "Absolut", "Låter fint", "Ska ske", "Låter toppen, det kör vi på". Vad händer? Personen i fråga upplever framgång, rentutav succé, och kommer därefter med stor sannolikhet att glömma bort saken. Hade du däremot satt dig på tvären genom ett nej, exempelvis genom att komma med dina genomtänkta och logiska motargument, hade personen likt en fästing borrat sig ner djupare i frågan och inte låtit dig vara i fred förrän hen rönt framgång. Själva åtgärden/önskemålet hade gått från att vara "nice-to-have" till "akut och livsavgörande" och innan du vetat ordet av hade just den här saken legat som en av dig avskydd topprioritering på din agenda. 

Jag berättade detta för en kompis och hon sa att hon haft en korridorspolare som behärskat detta till fullo. Tjejen i fråga var tydligen rätt stökig på många sätt och kanske särskilt på det vis som är jobbigt om man ska dela kök. Men varje gång någon av de övriga boende närmade sig henne med spörsmål av typen "Kan du sluta ha mögliga matvaror i kylen" log hon och sa "Jag kikar på det". Varefter hon inte kikade på det. Ändå lyckades hon hålla sig vän med alla i korridoren under studietiden och folk upplevde henne som en rätt sympatisk person. Ponera att hon istället börjat tjafsa emot. Hon hade blivit ragata på nolltid. Dåligt exempel eftersom jag inte försvarar att ha mögliga saker i kylen, men låt mig ta några egna:

1) Min man vill montera ner takräckena på bilen eftersom de bidrar till högre drivmedelsåtgång och det låter illa när vi kör på motorväg. I sak håller jag med honom. Men jag är fortfarande svårt ansatt av rysskräck och vill ha takräckena där, redo för takboxen, ifall orcherna går på den gamla landstigningsplanen Gävle (för att dela landet i mitten och hindra arméer att förflytta sig mellan norra och södra Sverige). Då ligger vi risigt till och har inte tid att leta reda på nycklarna till takboxhållaren plus att det tar någon timme att få upp dem och på den tiden har ryssen hunit till Söderhamn. Dessutom: När vi kör på motorväg är vi i cirka 100 procent av fallen på väg till Stockholm och då behöver vi takboxen. Och visst, det drar aningen mer bensin. Men vi kör så lite i vardagen ändå, några femminuters resor hit och dit. Men istället för att läxa upp min man med ovan argument la jag mig platt och sa: "Toppen, gör det". Slut på diskussion. Takräckena sitter fortfarande på.

2) Ett barn började tjata om moppekort, trots att vanlig övningskörning (så kallad riktig övningskörning) med bil drar igång om något år. Oklart varför hon är taggad, vi kommer inte att skaffa henne en moppe och det vet hon. Men hon vill ha moppekort ändå. Jag sa inte nej. Jag sa: "Fint. Tar du reda på det praktiska då? Vilken skola du vill gå på, vilka appar som ska laddas ner, vad det kostar?". Barnet har fyra månader senare ännu inte återkommit och klockan tickar mot den tidpunkt då inte ens hon kan motivera en sådan onödig utgift.

3) Ett annat barn vill göra om sitt rum. Igen. Det var knappt ett år sedan vi målade om rummet i en mellanblå kulör. Men nu är den färgen tydligen helt fel och det ska göras om. Jag säger inte nej, jag säger: "Klart vi ska göra om ditt rum älskling, ta reda på vilken färg eller tapet du till ha så fixar vi det". Rymdtyst. 

4) Samma barn vill uppgradera sin klädstång till en garderob, gärna från ett stort fast furniture-företag. Jag säger inte nej, jag säger: "Bra mitt barn, leta upp vad du vill ha och sms:a mig bild". Väntar fortfarande. 

Det finns massor av exempel av ovan slag som jag lyckats parera på detta sätt. Tidigare hade det blivit diskussion och bråk. Nu: Glada miner och ett skönt liv för mig eftersom jag slipper genomdriva olika projekt. Nyckel är att överlämna stafettpinnen till tredje part, d.v.s. någon som inte är driftiga du. Tidigare har jag alltid varit pådrivande i att saker ska göras, även om jag egentligen är emot själva saken. Mitt gamla jag hade genast tagit med barnet i punkt tre ut i färgbutiken för att leta tapet. Eller börjat googla på moppekort och serverat en färdig lösning till barnet i punkt två. No More. 

Så var det för övrigt även på jobbet. Det var därför vi satt med samma agenda på alla måndagsmöten, för saker blev aldrig gjorda. Men folk var bra på att säga "Jag får väl kika på det då". "Jag ska ta tag i det". Vilka proffs. Tänk att jag inte fattade det då, kanske hade jag tyckt bättre om dem. Istället irriterade jag mig på deras initiativlöshet och brist på geist. När det i själva verket var de som var de riktiga levnadskonstnärerna. Tänk att lyfta hög tjänstemannalön för att sitta och förhala saker. Beautiful.

Är du bra på att förhala saker?

Mvh/
FruEfficientBadass

Vilse i klädbutikerna

Varning! Innehållet kan verka stötande för den som arbetar inom modeindustrin, den privatperson som erfarit en positiv köpupplevelse i mötet med vårens fast fashionutbud alternativt trånat efter detsamma samt de personer som sympatiserar med tidigare nämnda grupper. 

Eftersom försommaren innehållit inte bara en utan två festligheter av mer seriös art fick jag i slutet av april en idé som sällan slår mig nämligen att köpa en ny klänning, d.v.s. helt ny inte second hand. Låt gå att jag skapat den perfekta vårgarderoben via Sellpy, men jag såg för mitt inre något lite mer festligt. Som en färgglad, ja till och med diskret småmönstrad, klänning i något stiligt snitt, något som stack ut från mitt beige-svart-vita. 

Sagt och gjort, jag inledde min tur vid Kungsträdgården. Jag satte stort hopp till mitt husmärke Uniqlo men blev besviken, där fanns mest enfärgade tältliknande historier. Nåväl, en anomali, en enskild kedjas misslyckande tänkte jag och gick vidare, fortfarande med spänst i steg. Mango, Lindex, COS, Arket, Filippa K och så slutligen Åhléns Citys damplan som har de flesta märken i mellanprissegmentet. Det var ungefär där jag började känna mig trött och hängig, både fysiskt och mentalt. Jag kunde nu konstatera att jag var helt förlorad. Jag förstod ingenting, det var som om jag var i lustiga huset alternativt i en väldigt enahanda dröm som aldrig tog slut. Varför dessa känslor? För att ingenting var fint. Det var fult. Jag har aldrig någonsin varit så osugen på att handla något.


Jag går inte igenom alla plagg i detalj, då får jag hålla på hela dagen. Jag nöjer mig med att säga att de alla hade en sak gemensamt: Medioker framtoning. Pösiga och amorfa snitt (tänk: Indiska), stora volanger på slumpvis valda ställen. Intetsägande mönster som förde åtminstone mina tankar till bondesamhällets husmorsklänningar. En del djurmönstrat. Plötsligt en kortkort klänning med dragkedja från halsen ner till kjolfållen, av en typ jag inte sett sen Vi barn från Bahnhof Zoo. En del klänningar med pastellkluddsmönster, en färgkomposition jag vagt minns från barndomens trapphus i miljonprogrammet. Nedan neongröna skapelse var ett sista-minuten-tillägg från gårdagens promenad längs med Drottninggatan, fast fashion i sitt esse - denna korsning mellan bikini och trafikolycka kommer gissningsvis att vara trendig ungefär lika lång tid som det tar att läsa den här meningen.


Min genomgående känsla var att det var just spretigt och en tanke jag inte kunde slå undan var denna: "Hur vet de jag försöker att imponera på med mina nyinköp att detta är nyköpt och trendigt, inte loppisfynd?". För mitt otränade öga såg nämligen plaggen på Åhléns ut ungefär som det mindre attraktiva utbudet på Erikshjälpen i Hudiksvall (fast med en eller ett par nollor fler på prislappen). Minus att jag på Erikshjälpen har ett betydligt bredare urval eftersom det bara finns ett av varje plagg. Endast ett ställe på hela Åhléns City behagade mitt öga och det var bilden längst ner till höger i sammanställningen ovan (Wera) och den påminde väldigt mycket om min vårkapsel jag skaffat bara en månad innan, troligtvis till runt en sjundedel av priset.

En skapelse fångade särskilt min uppmärksamhet. Ett orange tygstycke, format som en pumpa. Glansigt tyg, någon form av buckla nertill, infälld i en mystisk kors- och tvärssöm som löpte horisontellt över nedre delen av tyghavet. Trots att plagget borde sortera in under "vår/sommar-mode" hade man vinnlagt sig om att exponera så lite hud som möjligt, förutom möjligen kundens anklar (som säkert ska täckas med statementskor av det slag att man inte luftar något i onödan där heller).


Som ni ser är plagget stöldmärkt, det kostade 1 999 kronor. Jag vågar inte outa tillverkaren med risk för förtalsmål, men det är alltså ett trendigt märke, inte ett sådant du kan hitta på en bakgata på Östermalm med kaftaner målgrupp tanter med turban. Jag var tvungen att skicka bilden till en vän som jobbar med mode för att fråga honom vad det här handlar om. Varför var allt så fult? 

Hans tes var att jag för länge vistats i min egen filterbubbla, d.v.s. den där jag inte exponeras för modeindustrin. Att folk i gemen, särskilt i storstadsmiljö, löpande kommer i kontakt med trender och att gränsen hela tiden förflyttas. För att citera Oscar de la Renta: "The great thing about fashion is that it always moves forward". Men modehuset de la Renta (numera under Fernando Garcia och Laura Kim) gör välsittande och smickrande plagg. Exempelvis nedan historia i svart spets: 

Och innan du kör en "men allt klär en skönhet" säger jag: Nej, allt klär inte en skönhet. Trä en orange pumpa över Drew och hon är inte alls lika vacker.


Efter många om och men tvingade jag mig in i en provhytt på Zara med den minst fula klänningen jag hittat under dagen. Jag såg som väntat ut som en sydtysk hemmafru under oljekrisen. 


Visst, den fyllde mina primära maslowska behov: Jag skulle slippa gå ut naken och dessutom fick jag en känsla av att den med sina lutherskt långa ärmar skulle värma bra under kyliga sommarkvällar. Men där tog det stopp. Jag kände mig varken snygg, välklädd eller stilig i den och jag skulle aldrig ta på den för fest. Jag får av en fashion connaisseur senare veta att detta är en "typisk snygg jobbklänning." Jag är glad att jag känner folk med känningar i branschen som kan förklara sådant för mig. Och om nu DU läsare nöjt införskaffat just ovan klänning och nu blir illa berörd vill jag bara säga: Du bär säkert upp den på det sätt den förtjänar, det jag beskriver ovan är mitt möte med denna skapelse vilket inte behöver vara representativt.

Jag köpte denna dag ingenting utan bar svart pennkjol och vit blus på festerna, till det ett par beige pumps och matchande clutch. Gick alldeles utmärkt, fick till och med ett par komplimanger för mitt nagellack. Men mitt möte med fast fashion lämnade mig ingen ro. Så många frågor. Jag fattar att man ständigt måste skapa nytt för att få kunderna att köpa nytt. Om modet sett ut som i min Uniqlokapsel år ut och år in hade folk gjort som jag: Endast köpt nytt när det gamla gått sönder. Men köper kunderna verkligen dessa kläder? Jag såg ju förvisso att några kvinnor i min ålder rafsade runt på Åhléns och vissa verkade ta sig så långt som till kassan. Men jag kan verkligen inte påstå att jag sett vänner och bekanta gå klädda i dylika plagg, för då hade jag haft tid att vänja mig och chocken hade inte blivit alls lika stor.

Kan man inte som bransch enas om att göra saker som folk ser bra ut i? Jag har sedan länge insett att min egen tolkning av "snyggt" faller inom ramen för klassiskt, d.v.s. trist. Men nu gjorde jag en empirisk undersökning baserat på ovan foton dagarna efter mitt möte med butik och kanske ville folk bara stryka mig medhårs (kanske var de rädda för repressalier eftersom de såg hur jag eldade upp mig), men jag fick medhåll från de flesta. Utom en bekant som menade att man på hans ubertrendiga arbetsplats bar lederhosen (4real) varför ovan bilder närmast var att betrakta som konservativa. 

Det var först vid genomlyssning av Ledarredaktionen 6 maj jag började närma mig någon sorts förklaring. Runt 40 minuter in i programmet berörs debaclet kring Elle-galan och varför Ebba Busch blev avinbjuden. Om man bortser från det bakomliggande politiska jiddret säger Paulina Neuding så här: 

"Det har ju följt en estetisk diskussion också [...]. Ebba Busch anklagas för att vara en 'nippertippa'. [...] Hon har kritiserats för att hon har klackskor på sig, för att hon hade en vit klänning under en partiledardebatt. Det finns något djupare kulturkrigsmässigt i hela den här estetiska konflikten. Här har man en kvinna som kritiseras för att hon har en klassisk stil. Om man tittar på Met-galan och kusinen från landet, Elle-galan, så ser man att de allra flesta i den typen av kotterier väljer en helt annan estetik. Där är man inte ute efter att vara piffig. Det är helt andra värden som man är ute efter: Chockvärde, att man är cool eller att man har coola referenser. [...] Så här dras Ebba Busch in i en rent estetisk konflikt där att vara klassiskt fin är någonting som är förknippat med att vara tillgjord, förljugen och eventuellt förtryckt och inte radikal."

Jmfr. random arkitekturbråk där eliten efterfrågar nytänkande medan svenne banan till den förra gruppens förtret slutar dyrka efter 1930. Och jag tänker att om de som enligt Lex "Djävulen bär Prada" styr modeindustrin, d.v.s. ungefär samma människor som närvarar vid Met-galan, bestämmer sig för att premiera coola referenser framför passform och (subjektiv åsikt) stil, speglas naturligtvis detta i det mode som sedan pumpas ut i butik. 

Och så kommer det sig att Veronika 52 står och fingrar på en städrock med volang på Åhléns City 2022, trots att hon för något år sedan hade fnissat om någon hållit fram ett dylikt plagg för henne på Myrorna. En städrock som om tre-fyra år ironiskt nog faktiskt hamnar på Myrorna eftersom den då kommunicerar helt fel referenser vilket, ledsamt nog, är dåliga nyheter för såväl din privatekonomi som för vår planet.

Min stora klädidol är fortfarande Tini Warg på Tini Garments som i år utökat sin ständiga baskollektion till elva plagg, samtliga skräddarsydda från kundens mått och med hållbarhet på en livstid (plaggen lagas där och kan även läggas ut/sys in vid behov). En dag, i den utopiska minimalistettan, är det dessa plagg jag ska ha och jag skola aldrig mer slå lovar på Åhléns City plan 2.

Har du varit ute och sonderat vårmodet 2022 och hittade du något som föll dig i smaken? 

Mvh/
FruEfficientBadass

Spartips umgänge - slakta inredningsböcker

När jag i förra inlägget lovade slut på inredningsinlägg menade jag praktiska sådana. Här får ni emellertid en intle intä intellektuell take på samma tema. Jag och ett barn har sedan sissådär ett kvartal tillbaka roat oss kungligt efter middagen med att bläddra i en gammal inredningsbok i syfte att kritisera dess innehåll. 


Boken heter "Lofts" (från tidigt 2000-tal) och om du undrar hur vi lyckats roa oss med den under tre månader beror det på dess volymiösa omfång (600 sidor) parat med en överjordisk självbehärskning som tillåtit max tre loft per kväll. Vi har så att säga sugit på karamellen. Hur utför vi vår kvalificerade kritik undrar kanske du? Ja, det är rätt enkelt. Vi öppnar boken, tar in bilden och sen säger vi vad vi tycker var bra och vad som var mindre bra. Jag drar ett exempel ur hatten:


I detta NY-loft enades vi om att det var ett fränt grepp att lägga in en stamformad bordsskiva som kontrast till allt det 00-taligt räta. Däremot hade vi nog hellre oljat snarare än lackat. Genomgående saknar loften gröna växter, så även detta vilket föranledde en skriftlig varning. En matta i naturmaterial i gången hade också mjukat upp det hela. Sådär håller vi på. Ofta med inslag av gaming: "Om du fick ändra fem saker härinne, vad hade du ändrat?" "Du har en budget på 1 000 kronor och en timme på dig, vad hade du gjort?". Tro det eller ej, men det är jätte jätte jättekul.

Det var med viss sorg vi insåg att boken började lida mot sitt slut. Och när den väl var helt slut drabbades vi av något som närmast kunde beskrivas som abstinens. Såväl jag som barn började rastlöst hovra över bokavdelningarna på våra lokala loppisar, men där stod endast titlar av typen "Lär dig Delsbosöm" och "Sy ditt eget lapptäcke" i fackbokssektionen.  

Varför inte nya inredningsböcker, undrar vän av ordning. Om vi bortser från det uppenbara - att de kostar skjortan och halva ärmen - anser vi att det typ inte finns några samtida översiktsböcker på temat inredning. Jag har tidigare förvisso uttryckt min förtjusning över Frida Ramstedts Handbok i inredning, men den har mer instruktioner och handritade skisser. Övriga inredningsböcker har ofta ett detaljfokuserat särintresse av typen inred med textil, med blommor eller inred ute. Vi vill ha svepande, breda miljöbilder, gärna kompletta med planritningar så att man kan göra sig lustig över den troligtvis stenrika ägarens dåliga möbleringsförmåga. Och då är andrahandsmarknaden att föredra eftersom man formligen pumpade ut publikationer av det slaget kring millenieskiftet. Terence Conran var ju kungen och Tricia Guild drottningen, men det fanns ett antal längre ner i hiearkin också såsom Lorrie Mack. 

Till slut hittade vi en loppis som förde ett bredare sortiment inredningsböcker nämligen Söderhamns Secondhand. Det kryllade av dem så till den grad att jag var tvungen att välja bort två titlar eftersom jag inte orkade bära mer ut till bilen.


- Terence Conran: Inredningsbok
- Olika författare: Stora heminredningsboken
- Lorrie Mack: Compact Living
- Enrica Stabile: Inred ditt hem

Priset var löjligt. Böckerna kostade 25 kronor styck, men väl i kassan visade det sig att det var 50 procent rabatt så hela kalaset gick på 50 kronor. Femtio kronor för månader, kanske ett halvår, av roliga efter-middagen-samtal. 

Jag inser att inte alla tycker att inredning från millenieskiftet är så kul som vi tycker att det är. Men kanske finns det andra bilderböcker som appellerar till just er? Djur? Fartyg? Ödehus? Mat? Spartipset för dagen är alltså: Botanisera bland bilderböcker på din lokala loppis, nöt ut dem och återlämna dem sedan till samma etablissemang så slipper du bli hoarder. 

Bonustips är att hålla utkik efter gamla månadsmagasin. En bibba Femina från 90-talet - vilken guldgruva för intressanta samtal om mode, samtalsklimat och inredning (d.v.s. förr var det inte lika elaborerat).

Mvh/
FruEfficientBadass

Projekt skafferi

Ja jag vet att ni börjar ledsna på dessa sorgliga skrymslen jag håller på med, men det här är sista jag lovar. Och om du inte orkar ta dig igenom hela kommer den frugala poängen här: Använd rester av tapet och färg när du fixar till sekundära ytor i ditt hem. 

Faktum är att jag inför min skafferi-makeover (kraftigt uppeldad av YouTube-videos på området) stod och vägde en flamingotapet i hand på Rusta, sneglandes mot en ärtigt grön färg att komplettera med. "Det kunde ju vara lite skojigt" tänkte jag. Tänk, så otippat att komma in i vårt gamla skafferi och se en fränt Miami Vice-inspirerad fondvägg! Tills jag insåg att denna tusenkronorsmanöver inte ens skulle synas för alla de saker a.k.a. mat som skulle skymma väggarna. 

Så jag rotade runt bland tapet- och färgslattar hemmavid och nedan ser du resultatet:

Före

Efter


Före

Efter

Lite lamt att jag måste skriva "före" och "efter" under bilderna, men det är som sagt inte Youtube-standard på mina remakes. Poängen är dock att skafferiet känns så mycket fräschare nu med ett lager ny färg (lite ljust blått, lite ljust grönt), borttag av hyllkantsspets från 1960-talet samt tapet på höger sida. Som synes två olika men vem bryr sig, i princip hela väggen täcks nu av Corn Flakes-paket och BIB:ar (basen i vår hushållning). Kostnad noll kronor eftersom allt, även tapetlim, redan fanns i huset.

Så, das war das, inget mer inredningsarbete nu på ett tag, har en Proustserie att läsa. Men vad har du haft för dig på sistone?

Mvh/
FruEfficientBadass

Lyckan i sopplock

Jag har ju under ett antal år förhävt mig gällande mitt årligen återkommande sopplockarprojekt. D.v.s. att jag går längs med min landsväg och plockar upp sopor i vägrenen som jag sedan åker till återvinningen med (kallas tydligen för plogging). Första året på landet - för tre år sedan - vill jag minnas att jag behövde packa hela bilen full med påsar samt brokiga sopor av typen trasig vägskylt, ett däck och en mindre skog av trasiga plogpinnar. Förra året - betydligt färre påsar. Och i år - fyra stycken.

Detta är oerhört satisfying, som barnen skulle sagt. Det tyder på en av två saker (troligtvis den senare): Folk har sett mig, a.k.a dygdemönstret, gå och samla sopor och därför fått dåligt samvete och slutat slänga ut take-awaylådor och folkölsburkar ut ur bilfönstren ELLER så var första årets insamling en ackumulerad insamling från de senaste 250 000 åren och det jag nu plockar är bara årets skörd. 

MMM sa någon gång något i stil med att det man behöver för att bli en lycklig människa är följande tre komponeneter på en dag: Vara ute. Göra gott för sitt närsamhälle. Röra på sig. Sopplocket är check på alla tre. Har iofs för mig att han även sa något om intellektuell stimulans och där går jag bet, minus att jag försöker lyssna på ljudbok av tveksamt deckarslag.

Personligen tror jag att min egen dragning till den årliga dikesrensningen handlar om en annan sak nämligen min oförmåga att hitta svamp. Jag är gift med en svampplockare som får kickar av eonlånga kantarellräder. Han kan alltså komma hem efter tre timmar i skog med fjorton svampar och hävda framgång. Jag har en gång i livet hittat kantareller och då råkade jag trampa på dem. Visa mig en svampbok och jag somnar, det går för långsamt. Det är inte en slump att min favoritstation på Gröna Lund var "Vinst-varje-gång", även om vinsterna var av dubiös karaktär och troligtvis värda mindre än insatsen. Spelar ingen roll, det handlar om action, synliga framsteg. Och när man samlar skräp i vägrenen en dag i maj är det i sanning vinst varje gång. Men så se då bara en sådan goding, en av många, synliga ungefär var femte meter:


Mmm...säckelsäckel mummelmummel jag känner mig som The Bug 50 sekunder in i filmen.


Vad är då min frugala poäng? Behöver jag ens säga det, ni börjar väl kunna mitt narrativ vid det här laget:

1. Gör saker som är tillfredsställande så...
2. ...slipper du köpa saker för att nå tillfredsställelse så...
3. ...blir du rik, smal och brun.

Jo faktiskt, det är jättebra motion att plocka skräp i dikesrenen. Jag brukar också ta med mig grannens hund för extra guldstjärna och han ser förbryllat på mig när jag hoppar upp och ner i dikena liksom "Hey! Det är JAG som ska bete mig spattigt och irrationellt, vad håller du på med?". Men efter min fyra km-promenad är jag helt genomsvettig och dagen efter har jag träningsvärk i vaderna av alla dikesnedgångar och uppspring. 

Och även om rensning av sammanlagt åtta km diken kan tyckas vara en petitess sett i det stora hela så är det MIN petitess. Mitt bidrag till den lokala miljön. Och vad annat kan man göra - förutom att dra ner på international high travel och sopsortering - än att sopa framför sin egen dörr?

Plockar du skräp och om nej - är du ond?

Mvh/
FruEfficientBadass

Drömmen om Malin

Jag tror att jag tidigare nämnt drömmen om taxen. Det hela grundar sig i en upplevelse jag hade i sydfrankrike i slutet av 90-talet. Jag gjorde min praktik på en firma hos vilkens vd jag fick bo under de två veckor praktiken varade. Hon hade en strävhårig tax som hette "Maline" (ung. "smart"). 

Maline var som vilken fransk hund som helst, d.v.s. helt negligerad. Ingen gick ut och gick med henne utan några gånger om dagen släppte någon familjemedlem ut henne på bakgården så att hon fick uträtta sina behov. Jag är ingen hundmänniska, men jag förstod såpass mycket att det inte var så kul att vara tax under de förutsättningarna, varför jag erbjöd mig att gå ut och gå med henne ett par gånger om dagen. Familjen rotade fram ett koppel och lät mig hållas. Maline älskade det. Och jag! Att få gå kvällspromender i denna provencalska håla var som balsam för själen, jag kunde insupa atmosfären och tjuvkika in i folks fönster med alibi. 

Vid ett tillfälle besökte vi vänner till familjen i St Tropez och jag och Maline promenerade i de kulliga lantliga landskapen i kvällssolen när ett rövargäng av lösdrivande hundar fick korn på na (hon löpte dessutom). Jag vill minnas att de närmade sig oss som ett moln av raggigt hår, hotfullt morrande och jag anade att det inte var ömsint kurtis som väntade Maline om de hade fått access enligt önskemål. Jag fick panik och lyfte upp taxen och sprang för allt vad benen höll tillbaka till huset. 

Därefter förändrades relationen mellan Maline och mig. Innan hade hon visserligen uppskattat mig och våra promenader. Men efter denna traumatiska episod började hon avguda mig. Hon kom springande till dörren när jag kom hem från jobbet, hon sov likt en lång rulltårta jämte mig i sängen och hon lämnade i stort sett inte min sida när jag var hemma. Detta var en för mig ovan situation eftersom jag, fram till dess, aldrig haft någon relation till någon hund över huvud taget. Att plötsligt bli föremål för hunddyrkan var både främmande och smickrande. 

När jag lämnade praktiken och därmed även Maline berättade hennes matte, min arbetsgivare, att hon gått runt i huset och gnytt och letat efter mig i flera dagar. Det gjorde stort avtryck i mitt hjärta och jag föreställde mig att om jag någon gång skulle skaffa en hund skulle det vara en strävhårig tax och hon skulle heta Malin.

Jag har sådan tur att jag har en vän som är taxuppfödare. Hon har visserligen bara fött upp en kull, men denna har jag följt sedan start för åtta år sedan (två är kvar i familjen). Och nu skulle min vän till USA i en dryg vecka och vi fick låna en liten Axa. Jag såg detta som det ultimata testet: Är tax för mig/oss?


Det finns många underbara saker med strävhåriga taxar. 

1. Personligheten

Min vän säger att en tax kan äga ett rum och det stämmer verkligen. De är små, men liksom stora ändå. När Axa äntrar ett rum är det tax all over da place. Vilket för mig in på punkt två:

2. Doften

Antingen älskar man den eller så hatar man den. Det är inte reguljär hundlukt, utan en produkt av den feta sträva taxpälsen. Den doftar ljuvligt om du frågar mig, men den är rätt påtaglig.

3. Mysfaktorn

Tax, åtminstone denna, är som en fusion av katt och hund. Axa älskar att hänga i soffan, att bli kliad överallt, helst på magen. Hade hon kunnat spinna hade hon gjort det. Om man skulle glömma att klia henne petar hon sin kalla lilla nos under ens hand så att man skärper sig. Här ligger hon och sover i min armhåla, slutkörd efter en dag i skogen.


Finns det för övrigt något rarare än att krypa ner i sängen jämte en liten tax och höra hur svansen dunkar igång där under täcket, för att hon är så glad över att det är just du som kommer? Jag börjar nästan böla när jag tänker på det. 

Ytterligare fördelar är att åtminstone den här taxen inte bryr sig om andra hundar. En del hundar jag promenerat ska prompt kasta sig mot fellow dogs. Ibland lite vänligt skällande som upptakt till lek, men ibland med hotfulla morr och skall. Går bort. 

Dessutom äter hon väldigt lite, vilket ju både är ekonomiskt och bra ur ett upplocksperspektiv. En annan bra sak är att åtminstone den här taxen klarade sig själv hemma flera timmar i sträck. Den hund jag tidvis passade under mitt första frihetsår blev mycket orolig när jag lämnade honom och stod och skällde ur brevinkastet tills jag kom hem vilket resulterade i en del obekväma grannsamtal. Samma sak om jag band honom utanför affären under de två minuter det tog mig att rusa in och haspla ihop akutvaror. Skäll skäll så att det ekade över hela kvarteret.

Så långt fördelarna. Men här kommer två nackdelar:

1. Draget

Taxar är grythundar och vill alltså springa efter djur i natur. Att gå en runda på Djurgården betydde att hon gick en runda med mig, tidvis dragandes mig då hon ville bege sig in i dungar och snår i rasande tempo. Till slut fick jag så ont i handlederna av att ständigt hålla emot att jag knöt kopplet runt min mage. Trots att hon är en så liten hund hade jag röda märken efter kopplet efteråt.

2. Skallen

Axa skällde inte mycket, förutom när hon fick korn på ett rådjur eller en hare ute. I möte med andra hundar: Mol tyst. Pluspoäng. Men, givet att taxar tydligen har lite vakthund i sig, vid ljud i trapphuset i Stockholm, alternativt om någon passerade på gårdsplanen i Hudik, var det skall på. Och de skallen...Min man med sin tinnitus var tvungen att gå in i ett annat rum. Jag besvärades inte lika mycket av dem, men det var ändå stressande och "tyst" var ingenting hon reagerade på. 

Jag är fortfarande mycket förtjust i konceptet strävhårig tax. Jag inser emellertid att det är lite grisen i säcken. Axa var snäll och okomplicerad på många vis, men jag har hört andra historier om denna ras som inte samstämmer med mina erfarenheter. Jag inser att om man ska ha hund måste man helt enkelt älska dem med för- och nackdelar. Dessutom måste man veta hur man ska träna dem, gå valpkurs, dressyrkurs etc., saker jag redan nu vet att jag är för lat/snål för. Tills dess att någon uppfödare i etisk gråzon lyckats avla fram en rasblandning som varken skäller, drar eller gör utfall mot djur eller människor, kommer jag nog att avstå. Annat än om jag får nöjet att passa en hund då och då, något jag anser är det ultimata djurumgänget. 

En ekonomisk take också. Jag uppskattade ju i Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende, att hund kan kosta upp emot en månadslön per år (åtminstone om du behöver hunddagis). Och det om djuret håller sig friskt, blir det veterinärjidder finns vad jag förstår ingen övre gräns. 

Vad har du för relation till hund?

Mvh/
FruEfficientBadass