Är jag en bluff?
Den perfekta basgarderoben - enligt mig
I början av månaden fick jag följande läsarbrev:
"Börjar med att tacka för en fantastisk blogg och bok. Jag får så mycket inspiration kring en massa saker, minimalism, städning, matlagning och inte minst ekonomi. Jag har nu grundligt läst igenom allt du skrivit om kläder, både bok och blogg, men har ändå fastnat på något sätt. Jag får inte till det i min egen garderob. Kashmirtröjor pratar du om, men vilka? Får inte heller till det med vinterskor och kappa/jacka, vad ska man ha som är klassiskt och hållbart?"
Jag skippar hela braskbiten med att stil är subjektiv och det finns hundra sätt att bygga den perfekta garderoben och går direkt på den lösning jag valt. Jag utgår nu från att du lever ett snittliv med en snittjänst som inte kräver specifikt vass outfit utan mer "kläder att trivas och se hyfsat välvårdad ut i varje dag" med stor betoning på bas. Jag utgår också från att du klär dig som en kvinna. Mansgarderoben har jag berört i tidigare inlägg exempelvis här och här. Någonting säger mig att det är enklare att vara man i de här sammanhangen varför jag inte har dåligt samvete över att nu rikta mig till mina medsystrar.Lager ett
Lager två
Lager tre
Snygg i bara bas |
Lager fyra
Hardware (skor och väska)
Skal
Hitta ditt skal |
Tio bra saker att äta
Jag fick för rätt länge sedan en fråga av en läsare som läst Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende. I något sammanhang beskriver jag hur man, istället för att lida över saker man tvingas ta bort i ett frugalt liv (tänk: slentrianshopping i MOS) ska fokusera på att lägga till sparkompatibla goodies av typen måla kroki eller samla kottar. Den parallell jag drog var en bok jag för många år sedan läste som heter "Detox - 14 kurer för energi och harmoni". Den säger ungefär så här: Ät vad du vill, men se till att lägga till en fyra-fem hälsofrämjande livsmedel varje dag.
Det jag upptäckte när jag började applicera detta tänk var att jag då inte fick plats med lika många kanelbullar eller banana splitz. Detoxparallellen var bara en passus, men läsaren var intesserad av att veta vilka dessa "avgiftande" livsmedel var. Eftersom boken låg i källaren i Stockholm och vi då fortfarande hyrde ut kunde jag inte gå hen till mötes. Men vid min senaste visit fick jag fatt i boken, så här kommer leverans.
Topp-10 detoxlivsmedel (enligt Helen Foster, bokens författare)
1. Äpplen. Enligt boken har "forskare i Ukraina använt äpplen för att rena området runt Tjernobyl efter kärnkraftsolyckan". En googling gav emellertid inte belägg för det påståendet. Däremot hittade jag en artikel från i år med den kittlande rubriken: "Ukraine seized vodka made from Chernobyl apples. The scientists who made it want it back". De kanske är en annan sorts detox på spåren?
2. Avokado. Innehåller "glutation" vilket bekämpar fria radikaler. Reservation för att jag för inte alltför länge sedan hörde att det där tugget om fria radikaler är överdrivet. Jag vill till och med minnas att fria radikaler kan vara bra. Och det visade sig finnas källa på det.
3. Kronärtskocka. Tydligen ökar den produktionen av galla, som i sin tur "transporterar gifter till tarmen där de kan föras ut ur kroppen". Orkade inte riktigt hitta källa på just det, men en hälsosajt jag besökte säger att grönsaken i fråga renar levern.
4. Rödbetor. Här menar Foster att rödbetan absorberar giftiga metaller. På sedvanligt Fostersätt förs anekdotisk bevisföring, denna gång kring "det förorenade gruvsamhället Leadville i Colorado som använder rödbetor, morötter och bananer för att filtrera bort 70 procent av föroreningarna ur vattnet". Här hittar jag faktiskt en länk, långt ner i sökresultat som företrädesvis handlar om "banan- och rödbetssmoothie" (bläk) med den kryptiska länktexten: "LEADVILLE - An entrepreneur's novel idea to use plants to absorb ... for their absorption abilities - carrots and spinach, beets, radish, canola, ...". Men när jag sen klickar på länken står det att "Our service is currently not available in your region". Någon i USA med tillgång till Denver post får gärna grotta vidare i frågan.
5. Korsblommiga grönsaker. Det vill säga brysselkål, grönkål, spenat, vitkål som enligt utsago innehåller glukosinolater som stimulerar levern att producera viktiga enzymer.
6. Vitlök. När man pressar eller krossar den bildas allicin som omvandlas till ett svavelbaserat ämne i kroppen. Vilket, underligt nog, är bra.
7. Kiwi. Återigen tugg om antioxidanter. Antar att kiwin kan bytas ut mot random frukt med mycket C-vitamin. Även potatis innehåller C-vitamin, särskilt i skalet varför jag aldrig skalar dem.
8. Katrinplommon. "Det ultimata antioxidantiska livsmedlet" med "dubbelt så mycket antioxidanter som blåbär".
9. Alger. Binder tydligen radioaktiva ämnen vilket kan vara ett tips till de ukrainaforskare som vill ha sin radioaktiva sprit tillbaka. Dessutom, säger Foster, innehåller alger mineraler så som järn, jod, kalcium och magnesium. Ordningsfråga: Var skaffar man alger och hur äter man dem?
10. Vattenkrasse. Enligt Foster har brittisk forskning gjorts som visat att rökare som givits vattenkrasse "utsöndrat högre halter av cancerogena ämnen i urinen" än de som inte givits vattenkrasse. Jag ställer mig en liknande fråga där: Vad är det och var sourcar jag det? Klorofyll finns tydligen också, vilket ska bidra till att bilda friskaröda blodkroppar. Men då tänker jag så här: Innehåller inte alla gröna blad klorofyll?
Förutom denna lista ges en sorts "bubblarlista" och det var väl främst här jag hämtade mina valda livsmedel:
- Ägg
- Bananer
- Morötter
- Vatten
- Paranötter
- Sparris
- Tofu
- Alfalfa
- Kli
That's it folks. Jag passar på att önska er alla en riktigt god jul. Kör försiktigt och ät lite extra bryssel- och grönkål från julbordet. Och undvik rysk äppelvodka om den bjuds.
Mvh/
FruEfficientBadass
Vår dysfunktionella jul
Nu står den så kallade "glädjens högtid" inför dörren. Jag är rätt säker på att den som myntade uttrycket inte haft en ångestriden person i hushållet eftersom det är en utmaning att släppa fram sprudlande känslor när ens livskamrat i tanken jagas av dementorer dygnets vakna timmar. Nu har vi (jag säger ”vi” eftersom jag efter att skickligt ha gjort mig själv till medberoende deltar i allt min man går igenom) emellertid börjat i KBT och jag tror ta mig tusan att det börjar få effekt. Det är små, små förändringar. Hans kroppshållning, hans sätt att interagera med barnen. Det faktum att han numera försöker planera sin dag snarare än låta ångesten styra. Jag kommer troligtvis att skriva spaltmeter om KBT framöver. Men inte nu, för vi ska tala jul. Årets gran illustrerar för övrigt perfekt vår lite skeva familjestatus.
Dysfunktionell gran |
De områden jag identifierat som ekonomiska slukhål är följande (fyll gärna på):
1. Resor
Den absolut mest frugala åtgärden du kan göra under jul är att inte resa över halva jordklotet. Det sägs att det även är bättre för miljön. Och ska man åka utomlands på vintern är det en bra idé att göra det när inte alla andra i världen vill resa, förslagsvis en random vecka i mars när man är som allra mest less. I år spelar ju corona med i det frugala spelet så du kan utan dåligt samvete stanna hemma as in hos DIG, du behöver inte ens bila eller åka tåg över landet för att kontaminera släktingar.
2. Julklappar
Begagnat is king. Många av de paket som skymtar under vår dysfunktionella gran är från Sellpy. Vi har också skaffat saker de små liven kan stoppa i sina munnar, av typen godis. En och annan nyttopryl ligger där också, som underkläder eller ny skolväska. Men genom att krydda respektive barns anrättning med något nytt och fancy (som ett gift pack från Rituals eller ett par airpods) hoppas jag att de inte upplever julen som alltför sparsam. Åtminstone inte till den gräns att de behöver gå i terapi för det. Och skulle så bli fallet kommer jag att rekommendera KBT.
3. Julmat
I år har vi valt en slimmad lösning. Vi har lagt öronen mot rälsen och lyssnat efter vad barnen verkligen vill ha. Ska man summera det landar det i sju-åtta rätter varav hälften ni säkert kan gissa (slakteriavfall). Vis av tidigare år är vi heller inte så långvarigt förtjusta i julmaten utan det är just jullunchen innan Kalle som är viktig. Den absoluta favoriten för alla i familjen är ägghalvor med gräddfil, rödlök och två sorters rom och det är en hyfsat billig splurge. Och franska ostar då. Och stekt grönkål. När jag tänker efter är det ganska mycket som är gott, men man behöver inte ta i från tårna för det.
4. Julblomster
Granen är huggen av en ångestriden man, vilket kanske framgår. Sällan har vi haft en så gles och sned historia. Den mötte troligtvis sitt öde precis i början av tomtgränsen, eftersom min man inte är så sugen på att ströva i skogen i timmar på utkik efter den perfekta granen (och man kan dessutom inte ströva på vår tomt i timmar, men väl en kvart). Kostnad gran: Noll kronor. Dörrkransar har vi lyckats få upp i såväl Stockholm (hashtag lura tjuven) som här och de är samtliga konstgjorda så ingen kostnad där heller. Hyacinter etc. kan vi inte ha på grund av katt (de är tydligen giftiga) och min man fick en fin blomsteruppsättning med amaryllis av sina tennispolare.
Jag uppskattar att vi köpt julklappar till barnen för runt tre tusen kronor totalt. Inget till oss vuxna eftersom det vi önskar oss mest är något man inte kan köpa för pengarna nämligen själslig frid. Julmaten lär väl ändå generera en merkostnad på en tusing. Men övrigt är nollat. Så, fyra tusen för fem pers. Hur frugal är din jul?
Mvh/
FruEfficientBadass
SparTIPS
1. Gör en frugal food-challenge en vecka per månad.
2. Ta ett kvartals köpstopp
3. Avveckla allt
4. Straffa dig själv
5. Börja planera för semestern
Tankar inför framtiden
År 2021 har varit ett prövningarnas år. Efter ett år av coronaprövningar. Efter 18 år av yrkesmässiga prövningar ink. småbarnsårsträsket. Buä buä. Jag fick i alla fall ett par års slack innan skiten slog i fläkten på riktigt och det är jag stort tacksam för. Och jag ska inte beklaga mig nämnvärt. Min man lever ju och otroligt nog är han i fysisk toppform, givet alla de ångestutdrivande power walks vi tagit under året. Och det är ju inte första gången någon blir anhörig till någon med psykisk ohälsa, även om min mans depression varit next level med inläggningar och elbehandlingar. Och ni har väl hört: Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Ingen idé att gräma sig, bara att hugga i och blicka framåt.
Jobbsökandet under hösten har gått dåligt. Jag har ändå vidgat mitt sökande till att inbegripa själavidriga tjänster inom försäljning. Kanske är det mitt besvärande cv-hål som spökar. Eller så är det vid 45 som man sållas bort. Jag minns ju från egenorkestrerade rekryteringar hur lätt det var att dra upp ett idealspann mellan 32-37. Möjligen stinker mina ansökningar av mitt förakt vilket också skulle kunna bidra till tidig bortsållning. I nuläget är det heller ingen ko på isen. Vi har deg nog att sitta still i båten ett antal år. Det hade emellertid varit retligt att slakta för mycket pengamaskin när den är så liten och skör. Det är dessutom nu, efter två mille, som ränta-på-räntaeffekten blir riktigt göttig förutsatt att det är bra börsår. Så någon form av inkomst bör komma in.
En bra sak som hänt under året är att min rygg verkar ha blivit bättre. Jag ska på intet vis ropa hej, men efter ett halvår med OMT-sjukgymnast känner jag mig både smidig och stark. Jag utmanar inte ödet genom att lyfta tunga saker, men vardagen är mer eller mindre problemfri. Det måste den vara, för om jag kraschar kraschar hela familjelogistiken. Men med bra rygg öppnas dörren för gig inom vårdsvängen. Och här är min avancerade och sluga plan: Söka sommarjobb inom hemtjänsten. För att därefter bita mig kvar som timvikarie.
Jag misstänker att min gamla redaktion kommer att höra av sig i början av året för att erbjuda sommarjobb. Ur ett kortsiktigt löneperspektiv är det naturligtvis att föredra eftersom jag uppskattningsvis tjänar 30 procent mer som reporter än som vårdbiträde. Men långsiktigt finns få eller inga utsikter till timvik eller liknande varför jag ändå lutar åt hemtjänsten. Varför hemtjänsten och inte jobb på vårdavdelning? Behöver jag belysa det uppenbara:
1. Slippa jobbiga kollegor
2. Minimalt med chefskontakt
3. Fritt arbete
Ni som redan jobbar inom hemtjänsten hånskrattar nog åt punkt tre eftersom även detta jobb är rätt uppstyrt med en gedigen dagslista på brukare. Men det är ändå något annat än att hasa runt i korridorerna på ett boende. Man flänger runt i sin lilla bil, besöker olika hem, ser lite dagsljus etc. Jag tror att det kan vara för mig, förutsatt att jag håller mig borta från osmarta lyft. Det skulle räcka med en sjutusen netto per månad för att skona ISK:en de kommande åren. Jag gillar också tanken på just inhopp. Att kunna ta ställning på daglig basis kring huruvida man vill jobba. Att ha dagar i sträck då man inte jobbar. Det blir en känsla av frivillighet som jag är starkt attraherad av.
Vid sidan av det har jag/vi inte så många fler livsplaner för tillfället. Allt handlar ju om att min man ska börja må bättre. Jag tänker inte gå in på alla turer och experiement med nya läkemedel vi varit igenom under året för då skulle jag söva er till tristesskoma. Men låt oss säga att vi sänkt tröskeln för vad som är acceptabelt. Från "tillbaka i ursprungsform" till "slippa ha svår ångest på daglig basis".
I november satte jag honom efter tips från läsare på olika kosttillskott. Det finns de som menar att vissa brister kan bidra till depression. Särskilt brist på olika B-vitaminer. Int' vet jag, men det är inte första gången jag i ett tillstånd av desperation lockas av anternativa spår (bioresonans någon?). Min man är oerhört skeptisk till allt alternativt, så jag passade på att föra in kosttillskotten medan han gick på elbehandling och hade dåligt minne.
Till er som sitter och grämer er i kontorsbåsen och längtar till FIRE: Om du mestadels mår bra i kropp och själ, och dina närmaste gör detsamma, gläds åt varje dag. Och känner du att det barkar åt fel håll, exempelvis att du är på väg in i utbrändhet eller dylikt, vidta omedelbart åtgärder. Säg upp dig om så skulle behövas. Ingen pengamaskin kan ge dig hälsan åter om du trillat dit bigtime. Såvida du inte behöver en ny njure och med din pengamaskin kan köpa en på svarta marknaden (inlägg to come).
Mvh/
FruEfficientBadass
Bowl med lax & sojamajonnäs
Ett receptbidrag från ett av barnen, från Tiktok såklart. Jätteenkelt och gott.
Ingredienser
3 dl jasminris
2 bitar lax
2 avokados
½ paket noriark, varje ark delas i fyra delar
1 dl kimchi
1 dl majonnäs
Japansk soja
1. Koka riset och ugnsstek laxen på 200 grader i 15 minuter.
2. Blanda majonnäsen med 2 tsk soja och lägg i en skål.
3. Finhacka kimchin och lägg i en skål.
4. Ställ fram skålar med kokt ris, lax, skivad avokado, kimchi och sojamajonnäs.
5. Var och en lägger upp ett lager ris på sin tallrik. Därefter lägger man på en laxbit (en tredjedels lax räcker), mosar den med en gaffel och blandar in den i riset.
6. Häll på en skvätt soja och blanda in i lax- och risblandningen.
7. Ringla över sojamajonnäs i valfri mängd.
8. Fyll 1/4-dels noriark med risblandningen. Toppa med avokado och kimchi efter smak.
Rättens ekonomi
Ingredienserna kostade runt 110 kronor och då räckte det till fem personer och en matlåda.
Mvh/FruEfficientBadass
Vardagsvärden
Det finns Industrivärden och det finns Vardagsvärden. Den förra är ett investmentbolag man bland annat får om man köper Spiltan Aktiefond Investmentbolag, en fond som hjälper mig på vägen mot sant ekonomiskt oberoende (det ursprungliga måltalet hägrar än). Vardagsvärden handlar om sköna (och helst snygga) kläder. Men som den Coco Chanelska sägningen ”Lyx måste vara bekvämt, annars är det inte lyx” antyder så går ofta komfort och stil hand i hand. Möjligtvis med undantag för saggiga mjukisbrallor, foppas etc. Jag har aldrig tyckt att sådana plagg är särskilt bekväma eftersom jag känner mig bulkig och ful i dem. Men jag har noterat att alla barnen gått igenom (två ur det tack och lov) mjukisbrallefas med hänvisning till just bekvämlighet.
Jag är frusen och därtill kinkig med hudnära material. Det får inte stickas, varför lammull och övriga ullar går bort. Syntetiska material (med undantag för fleece) likaså. Merinoull kan passera, men bara nästan. Jag tycker inte att det värmer sådär jättebra heller och när det väl värmer blir det för varmt. Återstår: Kashmir. Jag har i nuläget två tröjor för sommarbruk och tre för vinterbruk. Exakt samma modeller, bara olika färger. Jag skulle tro att de snittar sju bruksår i min ägo.
Varför bära kashmir på sommaren? För att vi bor i Sverige, där det lika gärna kan vara 12 grader och snålblåst i juni. Dessutom anpassar sig kashmiren på ett magiskt sätt efter rådande temperatur. Är det kallt värmer den och är det varmt svalkar den. Det ultimata materialet. Snyggt och hållbart. Enda nackdel är priset (och att de ska handtvättas i balja, vilket har kommit att bli en kär ritual). En kashmirtöja (100 procent, inte något uppblandat skit) kan gå loss på tusenlappar. På Uniqlo kostar de en knapp tusing. Men på Sellpy kan du få en förägd för knappt hälften. I november köpte jag en vinröd i perfekt skick för 399 kronor. Det var på intet vis ett spontanköp. Jag har letat efter en vinröd kashmirtröja i klassiskt snitt i runt tre år. Visst har jag hittat dessa tröjor. Men de har varit nya med tillhörande prislapp. Men nu är den min, burgundy cashmere, och jag njuter varje dag jag bär den. Inte bara varje dag utan även varje timme och minut. Det känns som att den omfamnar mig med sina små lena gethår.
T v: Sellpy 399 kr. T h: Zalando 1 545 kr. |
En annan sak som omfamnar mig är den bruna dunkappa av obskyrt märke jag köpte på Sellpy i somras. Jag förstår inte varför jag inte tänkt på detta tidigare. Dunkappa är ju Plagget För Mig. Över snittet varmt, går ner på låret för maximal täckning och dunet är så värmeeffektivt att det inte behöver bulkas upp till tjocka lager. Tidigare envisades jag med att bära vanliga vinterkappor i ulligt tyg som i bästa fall skyddade mot vind för att under rysskyleangreppen byta till en jättestor täckjacka av något sportmärke. En jacka så otymplig att jag knappt kunde gå rakt.
I dunkappan ("Aigle" från Sellpy 270 kr) är jag emellertid i mitt rätta element. Efter att ha rippat loss tingeltangel av typen pälsrandad luva och ett poänglöst skärp, var det bara att stiga i och erfara den underbart milda värme som enbart oetiskta fågeldun förmår leverera. Till den köpte jag en vit halsduk i kashmir för 130 kronor. Noll stick och ok färgkombination. Till detta bär jag en vit stickad mössa med fleecefoder (loppisfynd, tror ej på lusöverföring via mössor, har med tre barn lärt mig hur de väljer att göra transit) och ett par skinnvantar med pälsfoder.
Varför denna omständliga utläggning om mina vinterkläder undrar vän av ordning, det vill säga du. Eftersom dessa second hand-fyndade klädval ger mig värde i vardagen, vardagsvärden. Jag gläds KONSTANT åt att slippa frysa. Detta eftersom bibehållen kroppstemperatur är ett så kallat riktig behov. Du kan hitta det längst ner på Maslows behovstrappa till på köpet. Jmfr: Reashopping två festblåsor som kommer att hånle åt dig från garderoben i åratal framöver med prislapparna fortfarande kvar.
Pengar är kung och då särskilt om de används på ett målmedvetet och riktat sätt i syfte att skänka just dig glädje och välbefinnande i just din livssituation. Jag har noll dåligt samvete för ovan inköp (även om dun inte är helt kosher tänker jag att kappan i fråga nog hamnat på tippen om inte jag köpt den, Sellpy pratade ner varan med ord som "fläckig krage" och "saknad bygel", saker jag knappt noterade). Nu råkar jag ha hittat mina drömplagg på Sellpy, men jag hade heller inte haft dåligt samvete om jag lagt 1 545 kronor på tröjan från Zalando eftersom jag vet att Pris Per Användning om tio år varit nere och snuddat på kronan. Ögona på bollen konsument, köp det du verkligen behöver och älskar. Bli varm och snygg till på köpet.
Har du lyckats med några Maslowkompatibla köp på sistone?
Mvh/FruEfficientBadass
Näste man till rakning
Fjortisen har visat visst intresse (läs: stort intresse) för att tidigt få tillgång till sitt barnbidrag. Det handlar naturligtvis om villfarelsen att man för 1 200 kronor per månad kan leva som en kung och köpa allt skit på Plick och Shein och vad de nu heter, och ändå ha tusen kronor kvar. Jag var själv av den åsikten i den åldern, att jag skulle kunna förvalta studiemedlet mycket bättre än morsan. När jag sen stod där med egen budget var det inte lika kul. Liksom "Vinterkängor 800 spänn?????". Men living by trying, så jag uppmuntrar hennes initiativ. Med ett aber: Två hundra ska investeras i aktier varje månad.
Fjortisen får ISK
Därför påbörjade jag excercisen med att starta fjortis-ISK i november. Det var ganska enkelt fixat. Svårare att hitta hur man gör månadsöverföringen från Kuckelimuck och att skaffa mobilt bank-id (ej att förväxla med snarlika "säkerhets-id") vilket i vanlig ordning resulterade i en en timmes lång telefonkö med nämnda institut #hatakuckelimuck. Kan de inte på ett pedagogiskt vis förklara förfarandet? Jag menar, jag är inte mer boomer än någon annan, men att förstå att man a) först måste ge barnet "tillstånd" till ett säkerhets-id för att sedan få dem att b) själva logga in med nämnda säkerhets-id och begära eget bank-id, var en inte helt intuitiv kundupplevelse. "Ja, vi får en del samtal" som den stackars kundservicemedarbetaren uppgivet sa.
Anyhow, ISK nu öppnad. Som vissa av er kanske minns fick äldsta barnet 50 000 kr på egen ISK på 16-årsdagen. I syfte att uppnå någon form av rättvisa förde jag till 14-åringen nu över värdepapper (Spiltan) till ett värde av 40 000 kronor. Väl medveten om att hon kanske landar över 50 000 på 16-årsdagen. Men hell, allt kan inte bli 100 procent rätt och riktigt hela tiden. Jag har också lagt in en månatlig överföring på 200 kronor från barnbidragskontot i Kuckelimuck till hennes ISK på Avanza. Eftersom hon nu har mobilt bank-id kan hon löpande gå in och götta sig i marknadens up and downs.
Köpa själv eller auto?
En vän till mig har ett barn i samma ålder som min 14-åring, d.v.s 14 år smartass. Han är oerhört intresserad och vaken, trejdar i princip varje vecka. Hans börsavkastning har varit mycket god de senaste åren, även om morsan fortfarande leder med sina indexfonder. Poängen är emellertid att få honom varm i kläderna och intresserad. Min fjortonåring kommer enligt min initiala bedömning inte att uppvisa samma intresse för innehaven per se. Hon snackade lite löst om "Apple" men vi enades till slut om ett månadsuppdrag på Länsförsäkringar Global Indexnära (och i det fall hon får lite extrapengar i form av sommarjobb/presentpengar kan hon pinpointa specifika aktier).
Däremot verkar hon uppspelt över att ha en så hisnande summa som 40 000 i eget namn. Min förhoppning är att hon då och då gluttar in på ISK:en och ser vad som händer. Går börsen ner får vi prata om det. Går den upp får hon känna på den. Hon frågade vid uppstart om hon fick använda pengarna och jag sa väl något i stil med att "pengarna är dina, men tanken är att de ska bygga framtida frihet så att du slipper bli någons bitch" MEN skulle situationen uppstå (ex. ett år med grym avkastning) så är det ju inte förbjudet att skumma ölen en smula och plocka ut en tusing eller två för conspicuous consumption. Varpå hon drog fram en bild på en svindyr dunjacka vilket helt förstörde stämningen i vårt finansiella samtal (särskilt eftersom hon för två månader sedan fick en i mitt tycke svindyr dunjacka) vilket hon försökte rädda med att det var "ett skämt" vilket jag tror så mycket jag vill på.
I vilket fall. Barn nummer två sjösatt. Vad hon gör av det och vad som kommer att ske framgent är oklart. Men en sak är säker: Hon kommer vid flytt hemifrån ha mindre kontaktskräck med börsen än snitt-svenne-banan-utflyttaren. Bara att med några fingeravtryck kunna komma åt och se sina innehav, vilken grej.
Tiden förbannat viktigt och andra truismer
En tanke som slog mig var också: Hur mycket mer värd är denna excercis jämfört med merparten av de ämnen hon för tillfället tillgodogör sig i skolan? Kämpa för betygen i all ära, men de största entreprenörerna jag varit i kontakt med under yrkeslivet har inte varit några skoless. Däremot har de tidigt förstått värdet av att bygga just värden, antingen i företag eller i investeringar. Det känns helt enkelt livsnödvändigt, såvida man inte planerar ett liv ur hand i mun. Med tanke på att fjortisen i nuläget överväger "nagelskulptris" som valid occupation känns övningen extra viktig. Inget ont om entreprenörer på nagelområdet, det finns säkert god intjäningspotential givet nutidskvinnans osunda fixering vid gelnaglar, men det är inte Boston Consulting Group-lön vi snackar om. Men som vi alla vet: Time in market is king och att börja vid 14 är inte kattskit.
Har du en fjortis och hur nära är hen börsa?
Mvh/
FruEfficientBadass
Jag badar i min investering
Fig. 1 |
Asiatiska fish cakes
En riktigt fräsch fiskrätt, trots att den var gjord med enklaste sortens fiskblock av Alaska pollock. Två av tre barn gillade och vi kom fram till en kompromiss: Nästa gång rätten serverades skulle det skeptiska barnet få lite ugnsstekt kyckling istället. Det var en veritabel succé: Det skeptiska barnet hällde den asiatiska såsen över kycklingen och sa att det var "det godaste hon ätit".
Ingredienser:
- Jasminris
- 600 g fryst vit fisk
- Stekmargarin
- 1 msk citronjuice
- 2 kryddmått chiliflakes
- ½ dl fryst koriander
- 2 ägg
- 3 msk mjöl
- 2 msk sweet chilisås
- 1 msk vatten
- 1 lime
- Ett halvt huvud isbergssallad
- 2 morötter
- Japansk soja
- Sesamolja
- Salt & peppar
Tillagning:
1. Koka riset.
2. Finhacka fisken (eller kör i matberedare i ett par sekunder) och tillsätt chili, citronjuice, lite rivet skal från limen, koriander, ägg, mjöl, en skvätt soja, en mindre skvätt sesamolja och peppar.
3. Hetta upp en stekpanna och när margarinet slutat fräsa klickar du upp fisksmeten i form av små biffar. Efter tre minuter vänder du (de ska bli gyllene) och steker lika länge på andra sidan.
4. Blanda en kall sås bestående av 2 msk sweet chili-sås, 1 msk japansk soja, 1 msk vatten, 1 tsk sesamolja och lite peppar. Denna ska hällas över fisken innan servering.
5. Strimla isbergssalladen. Skala morötterna och hyvla remsor med skalaren. Blanda till en sallad.
6. Klyfta limen och servera till (den ska pressas över fisken).
Rättens ekonomi:
Ingredienserna kostade i lågprisbutik 90 kronor och det blev över till en matlåda.
FruEfficientBadass
Läsarmail: FIRE är krockkudden
Här kommer ett matigt gästinlägg från en läsare:
"När jag läste ditt blogginlägg om familjesituationen slog det mig att flera av dina tankar slagit mig och min man sedan drygt 1,5 år tillbaka. Vi är 3 år in på vår resa och har under tiden köpt ett hus. Vi har lyckats spara ihop ett tillräckligt bra kapital för att känna oss lugna(re) när det blåser i livet, även om vi är många år från FI ännu. Jag skriver det här till dig för att jag också tycker att det är så oerhört viktigt att alla har en ekonomisk krockkudde som kan fånga upp oss när allt runt omkring plötsligt verkar vilja dra ned en i skiten. Något samhällsskydd är dessvärre inte alltid en självklarhet, precis som du också beskriver. Jag vill dela med mig av vad som hänt oss och vilken oerhörd betydelse en ekonomisk kudde haft. Med det vill jag från botten av mitt hjärta tacka dig och alla ni andra bloggare/författare som sprider så viktiga budskap.
Halloumipytt med örtsås
Men halleluja så otippat enkel och härlig den var att göra den här rätten, det doftade Provence i hela huset. Den går utmärkt att förbereda genom att du kvällen innan klyftar potatis och morötter, oljar och kryddar och ställer i en bunke i kylen. Sen är det bara att tippa upp på en ugnsplåt vid hemkomst och SKJUTS in i ugnen medan du steker osten.
Ingredienser:
- 1 kg potatis
- 3-4 morötter
- 200 g fryst blomkål
- 1 citron
- 1 klyfta vitlök
- Fryst persilja/basilika/gräslök etc.
- 50 gram margarin
- 200 g halloumi
- 2 dl crème fraîche
Ttillagning:
1. Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatis och morot (skala ej, vitaminerna sitter i skalet) och klyfta. Lägg i en bunke med rapsolja, salt och peppar och gojsa runt.
2. Häll upp potatis och morötter samt lite fryst blomkål på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i mitten av ugnen i 15 minuter.
3. Under tiden blandar du margarinet (eller smöret om du känner dig rik) med någon eller några av de frysta kryddorna och en pressad vitlöksklyfta. Mikra smöret på låg temperatur om det stått i kylskåp så underlättas blandningen.
4. Klicka smöret på grönsakerna och sen ytterligare en kvart i ugnen. Medan grönsakerna är i ugnen delar du halloumin i mindre bitar. Jag gör dem frimärksstora så att jag riktigt kan strössla anrättningen med dem. Stek på medelhög värme tills de fått fin gyllene färg.
5. Ta ut grönsakerna ur ugnen och strö halloumin på. Blanda crème fraîche med någon/några av de frysta örterna samt salt och peppar. Servera med citronklyftor som var och en kan välja att pressa över sin portion (rekommenderas).
Rättens ekonomi:
Ingredienserna gick på i runda slängar 80 kronor vilket innebär 13 kronor per person eftersom vi denna kväll hade en barngäst. Alla åt upp och gillade.
Mvh/
FruEfficientBadass
Är FIRE det bästa?
Innan jag börjar: En shoutout till signatur "Lisa" som stod för förra läsarmailet "Vad gör man med all sin tid". Signatur "DB" vill komma i kontakt med dig men eftersom hin inte har Instagram vill hen att jag vb. hens mailadress till dig. Men nu hittar jag inte ditt mail eftersom jag inte minns vad du heter i verkligheten. Är du snäll och mailar mig?
Apropå läsarmail fick jag nedan mitt i högsommarvärmen:
"Hej Fru Efficient Badass,
Pasta puttanesca
I grunden en enkel tomatsås men som i kontakt med oliverna och kaprisen blir något helt annat. Bönorna är mjälla och fina och mättar bra. Servera med ett Zinfandel och du har en bjudrätt som lämpar sig extra bra om du har många på besök (dubbla batchen, hela huset kommer att dofta Italien).
Ingredienser:
- Pasta (gärna stor sådan, som rigatoni)
- 2 scharlottenlökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk kapris
- 2 dl svarta oliver utan kärnor
- 1 tsk chiliflakes
- 1 burk krossad tomat
- 1 färsk tomat
- 2 burkar borlottibönor
- Fryst persilja
- Olivolja, salt, peppar, oregano, timjan och en skvätt rödvinsvinäger
- En grönsaksbuljongtärning
Tillagning:
1. Finhacka all lök och fräs med chiliflakes i olivolja ett par minuter tills den mjuknat. Addera hackad kapris och hackade oliver och stek i ytterligare fem minuter.
2. Häll i tomat (burk och färsk hackad), en skvätt vatten och en finhackad grönsaksbuljongstärning. Koka livligt i tio minuter.
3. Vänd ner de avrunna bönorna och låt sjuda i ytterligare tio. Salta och peppra. Ha i persilja och lite rödvinsvinäger. Eventuellt också en nypa socker.
Rättens ekonomi:
Ingredienserna ovan räckte till fem personer samt två matlådor. Ungefärligt pris från lågprisbutik: 130 kronor vilket motsvarar 18 kronor/måltid. Två uteluncher kostar 200 kronor så man kan säga att vi gick 70 kronor plus på att göra rätten.
Vad gör man med all tid?
Vad gör man med all tid?
Varför måste allt vara så produktivt? Jag tror att många i FIRE-communityn känner igen sig i det här, antingen att folk tycker att man gör "onödiga saker" eller är "överambitiös". Jag kan t.ex. gissa att de som lägger “all sin tid” på att odla får höra att de är överambitiösa och kommer att bränna ut sig, fast det är något de älskar att göra. Jag önskar att vi levde i ett samhälle där alla kunde hitta något de älskade att göra och kunde avsätta tid att göra just detta. Såhär har jag löst det:
Gå kurser
Jag har läst flera kurser i skrivande. Ibland på distans samtidigt som jag jobbat heltid, ibland har jag tagit ett sabbatsår för att kunna skriva och leva på folkhögskole-CSN, ibland har jag jobbat halvtid och gått en kurs på halvdistans. Jag både lär mig nya saker och blir inspirerad att skriva mer.Ta ledigt
När jag har bytt jobb har jag sett till att ha en lucka på ca en månad mellan att jobb 1 slutar och jobb 2 börjar. Den månaden har jag kunnat lägga extra mycket tid på skrivande (men orkar oftast ändå “bara” skriva 4h per dag, vilket är helt OK).Hitta likasinnade
Jag har gått med i en skrivgrupp på nätet som läser varandras romaner, ett kapitel i veckan, och ger varandra feedback.Jag lyssnar på poddar om skrivande när jag gör hushållssysslor. På så sätt lär jag mig mer, får en inblick i hur andra författare tänker kring sitt skrivande och hur det är att ha ett förlag/en redaktör/ en lektör i Sverige idag. (Om det är någon annan som är nyfiken på detta tipsar jag om: “Podden Skrivvänner” samt “Skrivarpodden”).
Fyll på med inspiration
Jag läser mycket på fritiden. Ibland bara för nöjets skull, ibland med “författarglasögonen” på. Hur bygger den här författaren upp dramaturgin i kapitlet? Hur löser författaren övergångar från en scen till en annan? osv.Håll vanan igång
Jag skriver minst en gång i veckan, men funderar på mitt romanprojekt (som är en fem böckers bokserie jag skrivit på i ca sju år) oftare än så. T.e.x när jag är ute och springer, när jag promenerar till jobbet m.m (viktigt här att jag inte har musik/podd i öronen samtidigt, då kan jag inte tänka lika klart).Vad har ni för intressen som ni skulle vilja ägna mer tid åt? Hur löser ni det? Har ni några lyssnings-/lästips för andra som är intresserade av det? Ser fram emot att prata vidare i kommentarsfältet!"
Dragonfisk
Vi har stött på lite problem i familjematlagningen det senaste halvåret. Min man, som tidigare hållit i det hela, har ju inte mäktat med. Jag kan inte hantera hans avancerade Excelfil för recept. Och ett av barnen har blivit pescatarian. Jag behövde alltså på egen hand (!) hitta ett antal vego eller fiskrecept som alla gillar. Jag tänkte därför introducera dessa lite löpande på bloggen. Min usp är att samtliga recept har godkänts av alla tre barn, vilket betyder att det är cirka 30 procent av alla testade rätter som når så långt som hit.
Det kanske inte är kulinarisk master class och matfotot suger (dessutom har jag konverterat dem till svartvitt med en lös tanke att ge ut hela samlingen som pocket framöver, komplett med veckomenyer och inköpslistor). Men minns: Barnen äter. Först ut: Dragonfisk. Den är inte superfrugal, eftersom den görs på torskrygg. Men väldigt god. Dragonen ger en nästan viltaktig känsla (för den som i smyg saknar kött). Recepten är för fem vilket betyder att det i en familj om fyra blir en-två matlådor över. Vilket ju betyder 220 sparade kronor. Vilket betyder att rätten ofta blir gratis, eftersom de sällan (aldrig) kostar så mycket att tillaga.
Ingredienser:
- 5 styckfrysta torskryggsfiléer
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk citronjuice
- 2 msk torkad dragon
- 2 tsk chiliflakes
- 1 tärning fiskbuljong
- En halv purjolök
- 10 soltorkade tomater
- 5 dl crème fraîche
- 1 romansallad
- 1 tomat
- Ris
Tillagning:
1. Sätt på riset.
2. Salta och peppra torskbitarna på båda sidor.
3. Hacka purjo, gul lök samt vitlök och mjukstek i en gryta eller i en stor kastrull.
4. Tärna torsken i 4*4 cm stora bitar och lägg ner i grytan.
5. Häll över citronjuice, chiliflakes och dragon. Lös upp fiskbuljongtärningen i lite hett vatten och häll i även den.
6. Finhacka de soltorkade tomaterna och häll i grytan tillsammans med en matsked av oljan från burken de legat i.
7. Rör i crème fraîche och låt puttra i tio minuter. Gör en sallad med romansalladen och klyftad tomat under tiden.
Rättens ekonomi:
Ingredienserna kostar runt 140 kronor och det blev en matlåda över. Ett budgetalternativ är att byta torskryggen mot pangasiusfilé.
Mvh/
FruEfficientBadass
Jag ser bekanta bli blåsta
Under sommaren var jag på blixtvisit i Stockholm och träffade då en gammal pluggkompis med man. De hade precis sålt en mindre bostadsrätt och flyttat in i en större hyresrätt. Som ni förstår var inte hyran något för frugal weirdos och de finansierade kalaset genom att löpande sälja av aktier de köpt för pengarna de yxat loss vid lägenhetsförsäljningen.
Jag frågade vad de investerade i och fick svaret att det rörde sig om ett finansrådgivningsinstitut jag tidigare häcklat på bloggen. Men eftersom de även annonserar på bloggen har jag den goda smaken att hålla mig borta från namnet. Jag ville naturligtvis veta allt om denna investeringsfilosofi, eftersom institutet i fråga uttrycker sig luddigt i såväl marknadsföring som på hemsida.
Det visade sig att luddet förts över även till kunderna för de hade ingen aning om hur institutet i fråga investerade deras pengar, annat än att de låg i en ISK. Avgifter e d var också lite av mörk materia. Det de däremot hade koll på var att finansrådgivaren i fråga krävde att man skulle investera ett visst antal miljoner för att få ta del av deras erbjudande. Ett erbjudande som jag känner väl till eftersom en gammal klasskompis jobbade där som säljare ett tag. Deras koncept är att leverera indexsuperiör avkastning till sina kunder genom att förutspå när börsen ska dippa och då i god tid sälja av. För att sedan köpa precis innan börsen går upp igen.
Vilken Fantastisk Affärsidé! Jag kan verkligen förstå att de kan avkräva sina kunder ett minimkrav på investeringar, vem suktar inte efter en sådan deal? Bara en liten fundering...
Om nu firman ifråga lyckas med sin affärsidé, att löpande överträffa index, hur kommer det sig att de inte redovisar denna framgångssaga på sin hemsida? Jag scrollade runt i säkert tre minuter och hittade inget åt det hållet. Däremot en massa skryt om hur duktiga deras förvaltare är. Marknadsföringen innehåller nästan uteslutande bilder på 70+-are med BMI 20 på en solig strand.
Nåväl, jag tog bladet från munnen och sa som det var till mina bekanta. Att jag ansåg det vara kapitalförstöring att ha pengarna liggande hos en dylik aktör. Sen en utläggning om indexfonders förträfflighet och hur stor skillnad en hög avgift kan göra över tid bla bla you know the drill.
Det var i mitten av min rant som jag såg det hända, mitt framför mina ögon. Svenne banans infekterade förhållande till investeringar. Såväl man som kvinna i relationen zoomade ut. Mannen började titta i taket och kvinnan ner i golvet. Kontakten var bruten.
Jag fick senare höra om bakgrunden till valet att lägga alla sina besparingar hos detta bolag. Vid något tillfälle hade mannen i relationen blivit med cash (närmare sjusiffrigt). Denna hade investerats i två högriskaktier och ganska snart försvunnit. Försvunnit, helt och hållet. Varför man inte ska köpa enskilda aktier utan diversifierade (index)fonder. Det här var (förståerligt) en traumatisk upplevelse. Dessvärre ledde den till att de på livstid givit sig själva kontaktförbud med börshandel.
Jag frågade om de åtminstone kunde försöka ta reda på vad de betalade för avgifter, men kände att jag nu pushade gränsen för mitt besök. De visade med all önskvärd tydlighet att de ansåg att kontaktpersonen/säljaren på bolaget var en hyvens prick. Motivation: "För att han vid ett tillfälle erkänt att de missat två börsdippar." Verkligen? Så det är okej att betala rånhöga avgifter för att avsändaren erkänner att hen är en klant? Där och då släppte jag det och vi övergick till mer generiska samtalsämnen.
Senare samma kväll blev jag sorgsen. För att ytterligare strö salt i mina sår gick jag in i den eminenta verktygslådan hos Rika Tillsammans och förde in börsplacerat kapital i den snurra som heter "Jämför avgiftens påverkan på din avkastning". Om vi leker med tanken på att förvaltaren i fråga bakar ihop avgifter i snåriga formuleringar som adderar till fyra procent och att alternativet skulle vara exempelvis min favorit Spiltan Aktiefond Investmentbolag (0,20%), hade differensen vid genomsnittlig börsavkastning på 20 års tid blivit - QUIZTIME:
A) Tre miljoner
B) Fem miljoner
C) Åtta miljoner
Svaret är C, åtta miljoner. Åtta miljoner är rätt saftigt för att få tala med en backslick ett par gånger om året. Kanske skickar de fina julklappar till sina kunder, såsom Roger Akelius smörjer mina fasträntekontoinvesterande päron med fleecefiltar och termosar (allt medan han ger sig själv avkastningsdiffen på uppskattningsvis 25 procent av placerat kapital i julklapp).
Människorna i historien ovan är smarta människor. Välutbildade. Men när det kommer till finansiella produkter är det som att det låser sig. Ett tag funderade jag på att skicka min bok, eller åtminstone kopiera de sidor som rör indexinvestering. Men jag tror att det kvittar. Det var säkert tillräckligt svårt att ta det första köpbeslutet, att välja denna förvaltningsfirma. Att göra slut med backslicken och själva mata in pengar på ISK:en är nog en övermäktig uppgift. Kanske ska jag vara glad att de inte låter pengarna ligga på ett konto på Kuckelimuck Bank.
Vad tror du? Går det att konvertera en lurad sparare?
Mvh/FruEfficientBadass