Höstgarderob

"It seems that successful people have the clarity to proactively avoid mental wear out by paring down their lives — and getting dressed is one of the most obvious things to simplify, especially since it’s something they do every day." (NY Times)Idag tog jag tjuren vid hornen och gjorde säsongsskifte i garderoben. Jag har sedan flera år tillbaka förbjudit mig själv att köpa nya kläder före detta skifte. Tydligen har jag guldfiskminne eftersom jag varje säsong blir glatt överraskad av vad som ligger i säsongslådan i källaren. Eftersom jag precis avslutat en bok om minimalism bestämde jag mig i år också för att göra en rejäl utrensning av sådant som åkt fram och tillbaka oanvänt de senaste höstarna, inklusive skor.


Lådan är sommarkläder, grejerna på byrån ska till Myrorna


Det tog ett tag att få fram allt, plocka ihop olika kombinationer, sortera för tvätt, bortskänkes, kastas etc, men när jag väl var klar hade jag lyckats plocka ihop 9 fungerande jobb-outfits baserat på 21 plagg. Med olika accessoarer av typen scarves, pumps, smycken, räknar jag det som 12 outfits. Det innebär att jag kommer att använda en outfit knappt två arbetsdagar per månad under åtta månader = 16 gånger under säsongen. Tillräcklig rotation för att det inte ska kännas uppenbart torftigt, men tillräckligt slimmat för att slippa ha beslutsångest om morgnarna. Jag tror inte att folk i min omgivning kommer att notera min snålt tilltagna garderob i alla fall, inte om den här kvinnan kommer undan med att använda exakt samma outfit varje dag i ett år. Att ha en uniform har blivit lite av en trend sedan Obama m fl avslöjade sitt garderobstrick. Jag gillar det skarpt. Key benefits med uniform/uniformsliknande klädstil:


  • Folk som gör det verkar upplevas som välklädda och får i regel fler komplimanger för sin stil än de som inte kör uniform.
  • Folk som håller sig till ungefär samma klädstil hela tiden upplevs som mer pålitliga och stabila än människor som skiftar stil ofta. Källa: ett diffust minne av en artikel i mitt bakhuvud.
  • Om man har en uniformliknande garderob kan man investera i riktigt kvalitativa plagg som normalt sett har bättre passform = du ser bättre ut.
  • Tidsbesparingen i a) minskat behov av shopping b) mindre klädtrubbel på morgnarna.
  • Ångestbesparingen i a) slippa sadistiskt ljussatta provhytter b) slippa få stressattack vid garderoben på morgnarna.
  • Det är coolt. På ett Michael Kors kindaway.
  • Pengabesparingen.
  • Miljöbesparingen.
I väntan på att jag vågar ta steget fullt ut på uniformsfronten får jag nöja mig med en slimmad, för tillfället ren och välstruken höstgarderob bestående av plagg i skalan svart, grått och olika nyanser av blått. Till det ett par svarta respektive mörkbruna läderstövlar och dito totes. På festklädesfronten endast en svart klänning och en svart pennkjol som går att klä upp med ett par badass pumps och en snygg clutch.


Delar garderob med man. Mina plagg från mitten och till höger.
Imorgon tar jag en tur till Myrorna med utrensade saker och idag har jag lagt upp tre märkesdoningar på Blocket. I vanlig ordning kommer jag ikväll fira säsongsskiftet med en väl kyld prosecco som tack till mig själv för att jag undvikit att spendera en halv månadslön på "höstens måsten". Det enda glapp jag identifierat i garderoben är ett svart långt linne, och det skaffar jag på HM i veckan för en hundring. En reflektion jag gör efter dessa skiften är att jag känner mig djupt tillfredsställd. Inte bara för kombinationen Prestation och Prosecco, utan för att garderoben blir så inbjudande. Allt passar ihop och jag har testat några bergsäkra kombinationer, jag nästan (bara nästan) längtar till måndag morgon då jag får börja använda min höstgarderob. Jag kan nu exkludera mig från de 86 procent av svenskarna som i en undersökning för några år sedan uppgav att de har för mycket kläder och skor som de sällan använder, men samtidigt att de ofta känner att de inte har något att ha på sig. Jämmer und Elände. Hur gör du - skiftar du kläder efter säsong eller låter du allt hänga jämt?


Mvh/
FruEfficientBadass