Kostnader kring begravning

Jag fick för ett par veckor sedan frågan att skriva om begravningskostnader. Jag har tack och lov själv sluppit arrangera begravningar, men vet att dessa kostnader kan diffa stort. Så här löd fallbeskrivningen:

"Fru Efficient Badass, jag undrar om du kunde göra ett inlägg om begravningar och bouppteckningar och alla kostnader som kommer med detta.

Jag är nu i åldern när föräldrar börjar dö. Mina föräldrar har aldrig någonsin velat prata om allvarliga saker, ej heller ekonomi eller sina begravningar. Förra året dog min mamma hastigt och helt oväntat. Livet blev kaos, pappa var för chockad för att kunna fungera och det blev jag, enda barnet, som fick åka hem och lösa allt.

Jag tog det som var smidigast: Begravningsbyrå i stan, tillhörde stor kedja, och tackade ja till den juristfirma de rekommenderade för att göra bouppteckningen. Det var inte riktigt läge att börja ringa runt och jämföra priser, plus liten stad i glesbygd, så utbudet av både begravningsbyråer och juristfirmor är rätt begränsat.

I alla fall: Mammas begravning blev 20 000 kronor dyrare än min kompis som begravde sin mamma i grannstaden fem mil bort och anlitade en liten familjeägd begravningsfirma. Vi hade ungefär samma standard på begravningarna, inget extravagant, utan det vanliga.

Bouppteckningsmannen visade sig inte vara jurist, utan före detta kontorist, numera bouppteckningsman, men debiterade ändå 1900 kronor i timmen (!) på löpande räkning.

Nu fanns det pengar till att betala det här, men jag känner mig ändå rätt blåst, vilket inte riktigt är en känsla jag gillar. Och det är ju dödsboets/pappas pengar, som han faktiskt hade kunnat använda till annat, som har fått betala det här.

Kan du skriva ett inlägg där man kan ge sina bästa tips kring de här frågorna? Det känns som att det finns rätt stora pengar att spara på det här området och att det kan vara bra att ha en hemlig fil "när mamma/pappa dör" researchad och klar på datorn så att man kan öppna den och börja kryssa av när man står där, mitt i kaoset. Jag önskar definitivt att jag hade haft det. Hoppas att jag framstår som praktisk och inte snål och cynisk nu."

Frågan var intressant redan här, men det var först i en kommentar till en kommentators kommentator (rörigt) jag verkligen gick igång:

"Ni som har minsta omsorg om era anhöriga: Skriv instruktioner och tala om var de ligger. Ha ordning på alla papper. Låt inte era anhöriga hamna i min situation."

Jag har under det senaste året haft det tveksamma nöjet att beskåda den seriekrock till eftermäle en 40-talistman lämnat efter sig till sina anhöriga. Detta genom en vän som är särkullsbarn. Mannens "arv" till sina tre barn är nästan i paritet med det totala rättshaveri som uppstod i kölvattnet av Pablo Picassos bortgång där en mängd "äkta" och "oäkta" barn (googla "Den nya franska bördslagstiftningen") under decennier bråkat sig blå.



Min väns far har i ett antal år på grund av sjukdom vetat att han inte har lång tid kvar. Trots detta har ingenting skrivits, retts ut eller kommunicerats till nuvarande fru eller de tre barnen. Till saken hör att min vän kanske inte är bundis och bästis med den nya frun. Den nya frun (ny och ny, hon var väl gift med den framlidne i nästan fyra decennier) passade på att låta mannen under sina sista dagar i livet skriva över sina tillgångar på henne i tron om att detta skulle skydda henne och hennes barn från att tvingas dela med sig till hans barn i första äktenskapet. Vore intressant om någon jurist i sällskapet kunde komma med input här. Min vän har numera juridiskt ombud och ärendet ligger hos bouppteckningsmannen. 

Min vän är inte beroende av dessa pengar men känner sig naturligtvis orättvist behandlad. Hennes oro är också att detta kommer att påverka relationen till hennes yngre halvsyskon. Arv är som bekant en rätt bra grogrund för konflikt. Mannen i fråga hade kunnat avsätta en timme eller två med exempelvis Familjens Jurist och på så vis skapat förutsättningar för en mer harmonisk process. Han hade åtminstone kunnat avstå signatur av lagvidriga dokument. Men han kanske fick morfin, det förtäljer inte historien.

Ett ganska vanligt scenario tror jag är att ett par där någon (eller båda) har särkullsbarn men att mannen och/eller kvinnan tänker att den andres barn av god vilja ska låta den efterlevande mannen/kvinnan bo kvar i det hus mannen och kvinnan bott i tillsammans. Nyhetsflash! Särkullsbarnen har rätt till sin arvslott SUBITO. 

Det finns säkert sätt att komma överens om ett framtida scenario där alla blir nöjda. Exempelvis att änkan/änklingen får bo kvar i den gemensamma bostaden efter partnerns död, mot att särkullsbarnen får ut sin arvedel i cash alternativt att de blir kompenserade den dagen den siste i paret dör. Nyckel här är att dessa saker måste redas ut i god tid innan någon trillar av pinn. En nära anhörigs död är kaotisk nog som den är. Att därutöver slänga in tjafs om pengar och egendom är nog var man övermäktigt. 

Det är i stunder som denna jag tackar min lyckliga stjärna att jag är ensambarn. Om du inte är det, eller är senior med särkullsbarn: Se till att ordna upp dina affärer i god tid. Gör som en kvinna i min närhet: Delge barnen testamentet redan i 60-årsåldern. Om inga protester kommer kan du fortsätta att leva ditt liv och kola vippen när du vill, i trygg förvissning om att din avkomma och eventuella bonusbarn med stor sannolikhet kommer att ha en fungerande relation även efter ditt frånfälle.

Min utopiska dröm (i den mån man nu kan drömma om sin egen död) är att jag då bor i en liten etta, dödsstädad ner på minsta prylnivå. Kanske är det då jag lyckas att ha bara 322 prylar och en kapselgarderob enbart bestående av Mujiplagg? Testamentet ska sedan länge ha kommunicerats till mina barn och merparten av pengar och tillgångar ska redan ha portionerats ut till dem så att jag fått glädjen av att se dem komma till nytta. I kylen ligger ett kuvert med namnet på min begravningsentreprenör. En fackman jag kontaktat ett antal år innan för att speca minnestunden ner på detaljnivå (givetvis är den betald, inflationssäkrat). 

Varför lägger jag kuvertet i kylen? Eftersom det första folk gör hos en död människa är att tömma kylen dummer. Vidare ska jag ha röjt undan alla komprometterande bilder och texter så att mina barn slipper skämmas för mor sin. Jag får göra som en del män gör enligt Malena Ivarsson (lyssnar på podden "Till Sängs"): De kommer dragande med sina gamla nakenbilder till henne på ålderns höst eftersom de varken kan slitas från dem eller låta sina barn se dem (och vill att hon förvarar dem, oklart varför).
 
Nej men snälla du, jag har inga nakenbilder, vad tror du om mig? Men alla har vi något som vi helst tar med oss i graven. Och har du inte det är det dags att du skaffar ett liv innan du dör.

Jag har redan för ett par år sedan skrivit långa brev till barnen som sitter häftade på en vägg i Hudik som de får öppna tidigast midsommarafton 2050. Vad jag skriver i dessa brev är en sak mellan mig och mina barn och ska sanningen fram minns jag inte riktigt vad jag skrev. Poängen är att de år 2050 (eller var det 2040?) är "vuxna" och redo att ta till sig såväl mina observationer av dem som barn som kärleksfulla ord från en mor. Särskilt effektfullt blir detta om jag inte lever vid öppnande, som en spökröst. (Måste vara 2050, jag är ju ändå optimist).

Hur tänker du kring ditt frånfälle? Och vilka tips har du till den som står inför att arrangera en begravning, d.v.s. inläggets primära fråga?

Mvh
FruEfficientBadass

Nu är jag FIRE

Tack snälla ni för den fina responsen på förra inlägget. Jag svarade inte på någon av kommentarerna men läste dem flera gånger om med en liten tår i ögat. Är ni världens bästa kommentatorsfält? Det var en retorisk fråga, det ÄR ni. Älskar er. Skickade länk till F i slutet av veckan så att han fick läsa era fina ord och även han blev rörd. Så tack, tack, tack. Och jag kommer att hålla er uppdaterade med F:s liv framöver. Och glöm inte: Inget blir bättre av att hålla svårigheter för sig själv. Ofta blir man överraskad av hur delning kan få relationer att växa. 

Åter till huvudagendan: FIRE. Det kanske känns antiklimaktiskt att ge nyheten i små bokstäver. Det här är trots allt en blogg om att bli ekonomiskt oberoende. Så jag gör om det:

NU ÄR JAG FIRE

Eller FI ska tilläggas, jag jobbar ju fortfarande. Anledningen till att jag inte slagit på stora trumman tidigare, trots att jag nådde måltalet för drygt två månader sen, är att det känns så overkligt och...odramatiskt? Men här håller jag på och blurrar med ord, klart ni ska få siffror och graf:


Visst är det vackert, som en flock färgglada krokodiler på Nilen? Eller två krokodiler i svenska flaggans färger samt två rakryggade vattenormar. Den gula krokodilen är mitt totala nettovärde. Den orange vattenormen är mina pensionstillgångar, gisslantagna av det svenska pensionssystemet och den grå grafen är en heppning av Hudikhusets värde. 

Den intressanta krokodilen är den blå ISK-grafen som i augusti hoppade från 1,8 miljoner till knappt sex. Vad var det som hände? Euro jackpot? Theresa Williams? Nej, det som hände var att vi hade tillträde på vår lägenhet på Östermalm som under försommaren efter blott fem dagar på marknaden gick under klubban. En lägenhet vi för tio år sen köpte för sju miljoner och nu sålde för nästan tretton. Till saken hör att det på grund av 20+ års bostadskarriär redan låg några miljoner inne i bostaden, varför utfallet så att säga blev fördelaktigt. Åtminstone för mig, som hoppat över till hyressidan av bostadsmarknaden. Så egentligen är grafen ovan missvisande. Mitt nettovärde har inte ökat, det har bara gått från att till stor del bestå av hypotetisk fastighetstillgång till att till stor del bestå av fondinnehav. Men fonder kan man sälja och köpa gurka för, vilket gör att jag känner mig mer oberoende nu än innan sommaren.

Det kanske är av detta skäl (bostadsförsäljningen) jag dragit mig för att skriva om att jag kommit i mål. För jag har ju inte knegat mig till mitt FIRE-kapital, så som seden föreskriver. Jag har tagit del av vinsterna i ett barockt spel kallat Stockholms Bostadsmarknad. Ett spel jag betalade entrébiljett för 2001 med, om jag minns rätt, 80 000 kronor. Och som jag checkade mig ur 23 år senare med närmare fyra miljoner skattade kronor. 

Man kan säga att jag, genom att välja bostadsägande i storstad, tjänat runt 170 000 kronor per år, utan att lägga så mycket som två strån i kors. Att jämföra med någon som varje månad gnetat undan 30-40 procent av sin nettolön för att till sist nå sitt magiska tal. Bara FIRE-anhängare kan förstå att mitt tillvägagångssätt känns lite fusk. 

Oavsett vilket sitter jag nu i en gylldene sits. Jag är fast besluten att fortsätta på hyrspåret, jobba ett par år till för att boosta ISK:en och på så vis öppna upp för möjligheten att hjälpa barnen med deras första boenden. Eftersom jag är lagd åt prepperhållet är det också en skön känsla att vara helt fri som en fågel. Om Norge invaderar kan jag ta mitt pick och pack och dra med barnen till Färöarna (där det för övrigt är rätt dyrt att bo).

Var det självklart att bo i hyresrätt? Jag skulle ju i teori kunnat lassa in allt kapital i en bostadsrätt av ungefär den storlek jag nu flyttar till i samma område (Bromma) och då bara behövt komplettera med en eller ett par miljoner i lån. Min uppskattning är att jag vid nuvarande ränteläge och genomsnittlig avgift då skulle få en boendekostnad på ungefär det belopp jag från och med november kommer att betala i hyra, nämligen 15 000 kronor. 

Några bekanta har också nyfiket frågat om jag ska köpa nu. Troligtvis för att vi [Stockholmare] är så indoktrinerade i att a) det är omöjligt att få bostad om man inte köper och b) köp alltid är en ekonomisk seger.

Det man får ta med i ekvationen är emellertid alternativkostnaden. När pengarna kan ligga på ISK:en och götta till sig går jag ett "normalår" (i den mån dessa finns, jag menar nu sex procents inflationsjusterad avkastning) plus med omkring 340 000 kronor vilket motsvarar runt 28 000 kronor i månaden.

I år har mina innehav avkastat 17 procent och hade jag haft mitt FIRE-kapital redan i januari hade jag snittat 40 000 kronor per månad. Det är, som min mamma brukar säga, "pengar det med". Pengar jag kan använda till att exempelvis betala min hyra och på så vis bo gratis, och därutöver ha pengar att återinvestera i indexfonderna.

För naturligtvis är det indexfonder för hela slanten. Hälften i Lysa, hälften på Avanza och där fördelat på 50 procent Spiltan Aktiefond Investmentbolag och 50 procent Länsförsäkringar USA Indexnära (som blivit min nya favorit framför Länsförsäkringar Global Indexnära). (Ingen större skillnad, men liiite bättre tillväxt samt coolt att äga Tesla). (Särskilt bra mår jag när min Skoda blir omkörd av en Hessel-Tessel på E4:an, då myser jag och tänker: "Kör på du lilla Tesla, göd min pengamaskin").

En intressant observation från augusti då jag under några dagar lassade in rätt bra med deg på respektive bank: Det gick av Kuckelimucktekniska skäl inte att föra över mer än en miljon om dagen (aaaargh, hatar när det händer!) men när det hela var klart fick jag rätt omgående ett stramt meddelande av Lysa som krävde att veta var pengarna kommit ifrån. Jag fick skicka in likvidavräkningen från försäljningen och sen var det klart. 

Eftersom jag är duktig flicka hörde jag då av mig till Avanza och frågade om de ville veta var mina pengar kom ifrån och fick då följande diffusa formulering:

Kan det vara världens längsta mening? Eloge dock till användningen av det utdöende semikolonet. 

Jag håller fortfarande på och vänjer hjärnan vid känslan av att dels vara helt och hållet skuldfri och dessutom tät så till den grad att jag när som helst kan casha in en semesterlägenhet i Cannes alternativt sluta jobba. Men det går trögt. Om några månader är psyket kanske ikapp och det är då jag kommer att förlora det helt: Köpa en orange Lamborghini och klä mig från topp till tå i MiuMiu. 

En sak jag tänker på är att det nog är en fördel att ha gått med FIRE-tankar och FIRE-beteende under ett antal år (nio i mitt fall) innan det smäller. Jag menar, det händer ju att folk plötsligt blir med deg. Vinster, bostadsförsäljningar, avyttring företag, arv osv. Om du då har spendypants-beteende inympat i dig eller interna tankar om att prylar = lycka, är nog risken stor att pengarna blir mer till besvär än till nytta. Det går snabbt att bli av även med stora summor och sen sitter man där, med sitt stora hus fullpackat med onödig skit och inte blev man gladare för det. 

Har man under många år strävat mot FI har man troligtvis utforskat den mer filosofiska sidan av "rikedom" vilket allt som oftast resulterar i en övertygelse om att det är de aristoteliska värdena (frihet, vänskap) parat med de maslowska behoven som verkligen räknas.

Vad jag vill komma till är att jag inte gjort några direkta förändringar i mitt liv. För jag ansåg att mitt liv var rätt perfekt redan innan augusti i år. Jag har precis det jag behöver och hade jag behövt något lite dyrare redan innan augusti hade jag köpt det. Jag handlar fortfarande på Lidl och lagar hålen i mina strumpor, eftersom det ger mig en känsla av tillfredsställelse och självgodhet.

Den enda skillnaden så som jag ser det är att jag på sistone börjat flirta med tanken på att kunna hjälpa barnen med första bostaden. Detta är inget jag delgett dem och det kommer inte att bli aktuellt än på några år. Jag tänker att de under de första fem-sex åren ska få harva fram på andrahandsmarknaden. Så att de sen till fullo kan uppskatta lyxen av ett eget hem (samt att uppskatta sin goda mor). Och jag tänker mig icke total cash-in, mer hjälp med handpenning när de har ett fast jobb. 

En utvikning kring min hyra på 15 000 kronor. Den uppmärksamme ser att det inte blir jättemycket kvar att leva på om jag om två år drar ur pluggen och lever på avkastning. Jag utgår då från att jag plockar ut sju procent per år (ni kanske minns att jag historiskt tjatat om min egenformulerade sjuprocentsregel) vilket torde bli ett nettouttag på kanske 28 000 kronor i månaden. Då blir det ”bara” 13 000 kvar efter det att hyran är betald. 

Så här tänker jag:

1. Jag kommer troligtvis byta ner till en lite mindre och betydligt billigare bostad när mellanbarnet drar på au pair-äventyr om två år. Det är alltså inte bara taget ur luften när jag säger att jag ska jobba två-tre år till. Det är för att säkra min höga burn rate fram till exodus Odåga. 

2. Under två år rör jag inte ISK:en. Om börsen snittar 6 inflationsjusterade procent under dessa år har kapitalet vuxit med runt 700 000 kronor. Om börsen går som YTD 2024 har kapitalet vuxit med drygt två miljoner. Börsen kan naturligtvis även gå ner och det är ett scenario jag får ta itu med vid fait accompli. 

3. Men om vi leker med tanken att innehaven om två år gått upp sex procent årligen betyder det att jag kan sälja av för 37 000 kronor i månaden (”sjuprocentregeln”). Ponera då att min hyra ligger på sex tusen (troligt scenario). Då går kalkylen runt, för att använda en underdrift. 

Jag kommer med endast ett hemmaboende barn antagligen inte sälja för mer än 25 000 kr i månaden vilket motsvarar en uttagsprocent på knappt fem procent. Snudd på idiotsäkra fyraprocentregeln m a o.

Resterande pengar (runt tolv tusen i månaden, genomsnittligt räknat) återinvesteras löpande i indexfonderna och möjliggör framtida bostadshjälp till barnen. 

Nu förstår ni kanske varför jag fortsätter att jobba ytterligare ett par år. Hängslen, livrem och neurotiskt sinnelag. Plus att jag för tillfället tycker att det är rätt kul att knega. Jag kan ändå inte ägna mig åt slow travel bonanza medan vildkattorna bor hemma. 

Mvh
FruEfficientBadass

Fördelen med deg i kris

Idag blir det ett personligt inlägg, kanske det mest utlämnande jag skrivit. Jag har funderat både länge och väl på om jag ska behandla detta ämne, men har till slut bestämt mig för att göra det. Varför? Dels för att jag tror på att dela med sig av tuffa saker eftersom vi trots allt är ett mänskligt community. Och dels för att jag - tro det eller ej - kommer att kunna knyta det hela till en frugal poäng på slutet. 

Eftersom inlägget handlar om min son har jag bett honom att läsa igenom det först och ge sitt godkännande. För enkelhetens skull kallar vi honom F. 

De av er som varit med sedan start kanske minns att jag i början skrev att jag hade tre tjejer. På sistone har jag emellertid refererat till en son. Det kommer sig av att mitt äldsta barn föddes som tjej men nu lever som kille. Inte bara lever, han är en kille, såväl juridiskt som fysiskt. Han har dessutom alltid varit en kille, vilket eventuella transföräldrar fattar innebörden av. Någonstans har man alltid vetat. 

Jag är ingen flummig typ men redan när F låg i magen var jag helt övertygad om att det var en kille. Jag hade till och med gjort ett album för foton där jag skrivit Filip på omslaget, eftersom det var så barnet skulle heta. Efter en besvärlig förlossning var jag rätt omtöcknad och jag minns min förvirring när F:s pappa meddelade att det var en tjej. Min spontana, drogade tanke var att det skett en förväxling av barn. 

F har på något vis alltid betett sig som en kille. Inte som så att han snusat Ettan Lös och dekorerat barnkammaren med truckposters. Jag hade inget att jämföra med i begynnelsen eftersom han var ensambarn i tre år. Men när tjejerna kom växte sig känslan allt starkare att han inte var som dem. Han lekte med andra saker, klädde sig annorlunda och han umgicks med sina vänner (mest killar) på ett annat sätt. Det var liksom inte lika mycket intriger och fulspel som det kan vara med tjejer (aoooh major shit storm coming up!).

Runt tolv års ålder, långt innan han var medveten om att det fanns ett namn för tillståndet, förklarade han för oss att han "tänkte som en kille", att han ”var en kille i huvudet” e d. 

Vi hade i det allmänna familjekaoset varken tid eller ork att ta in det där. Jag ska erkänna att vi under rätt lång tid hoppades att det skulle vara en av dessa faser barn går igenom när de går in i puberteten. Inte för att jag är anti-trans, men för att jag insåg att ett trans-scenario inte skulle bli en promenad i parken.

Jag ska inte tråka ut er med alla turer för det har varit många. Men låt oss säga att vi haft vår beskärda del av BUP-tid de senaste åren. Först en neuropsykiatrisk utredning, sen en olidligt lång väntetid för att komma till mottagningen för könsdysfori vid Karolinska. En väntetid som nästan fick oss att förlora F. Det var stundtals oerhört mörkt. 

Flytten till Hudik var en välsignelse för F. Han började årskurs nio som kille, bara lärarna kände till historiken. På gymnasiet träffade han likasinnade och "kom ut". Pandemin var jävulskap, men för honom var det skönt att slippa ta sig till skolan varje dag. Som så många andra ungdomar i hans situation samsas transutmaningen också ofta med depression vilket gjorde att han vissa dagar inte kom ur sängen. 

Exakt trettio läkar- och psykologsamtal på KI senare (jag bad om en sammanställning) fick han så dagen efter sin 18-årsdag diagnosen transsexualism ("Ett psykiatriskt tillstånd då en persons egenupplevda könsidentitet inte överensstämmer med det biologiska, kroppsliga könet" Wikipedia).

Läkarna sa att han var ett "solklart fall" (sjukt nog var jag stolt över det - klart F var trans med guldstjärna!). Veckan efter fick han testosteron utskrivet och han har nu fått injektioner i två års tid. Idag mår han bra. Han flyttade hemifrån för ett drygt år sedan och läser på folkhögskola, har vänner och strålar som en sol varje gång jag träffar honom. 

Hans senaste alster: En födelsedagspresent till sin far (som gillar Ravel)


Jag börjar nästan grina när jag skriver detta och det är delvis av glädje men också av de minnen av skräck som väcks till liv. Det har funnits så mycket oro och skräck de senaste åren. 

Nattliga akutkörningar till psyket, självskadebeteende, nattsvart framtidstro, tårar, psykofarmakaexperiment, oändligt långa kötider, trassel i systemen (exempelvis den BUP-chef i Hudik som vägrade ge ut hans journaler inför fortsatt utredning på KI trots att den rätten är grundlagsskyddad men tro mig - det lärde jag henne med emfas) och mitt nattliga husvankande av rädsla för att något skulle hända.

En klok vän till mig sa i samband med detta att man får de barn man behöver. Jag ska villigt erkänna att mitt liv i stort varit ganska lätt. Jag kanske inte har glidit fram på en räkmacka, men nästan. F fick mig att förstå att livet kan vara något annat. När man nästan mist ett barn får man perspektiv på saker. Jag lovade mig själv att aldrig klaga på något om F fick må bra. Nu mår han bra, därmed klagar jag aldrig över något. (ironi).

Jag vet att det här ämnet är laddat och att det finns de som tycker att trans är en trend, hittepå, en social sjuka etc. Alla har rätt till sin åsikt, men jag tycker att det mediala debaclet är märkligt. Transsexualitet är en medicinsk fråga och forskningen ska bedrivas inom ramen för akademi och sjukvård, inte i form av ett åsiktskrig i ledarspalterna. 

Nota bene: Jag har likt alla andra svårt att förstå den dramatiskt ökade förekomsten av företrädesvis transkillar de senaste 15 åren. Jag kan då inte förklara det, eftersom jag inte bedrivit medicinska långtidsstudier i frågan. Men som förälder har du ett uppdrag och det är att underlätta för ett barn i kris. Det är enkelt att stå vid sidlinjen och rya teorier och påpeka risker av typen ”folk som ångrar sig”. Men när man står inför två alternativ: Ett barn som vill leva eller ett barn som inte vill leva, är valet rätt enkelt. Jag väljer alla dagar i veckan ett barn som i 30-årsåldern approcherar oss föräldrar med mord i blick och undrar hur tusan vi tänkte när vi lät honom få testosteron framför att besöka en minneslund och nöjt konstatera att vi åtminstone inte tog några förhastade beslut.

Det är dessutom svårt att ta förhastade beslut inom ramen för svensk transvård. Vilket kanske går stick i stäv med den mediala bilden eftersom media som bekant föredrar negativa avvikelser framför moderata helhetsbedömningar. Vi stod som sagt i kö i två år, följt av två års intensiv utredning av läkare och psykologer. Samtliga professionella yrkesmän utan transpåhejande agenda. Behandling sattes in först när F var myndig.  

Vilken är då min finansiella take på detta ämne kanske ni undrar? Ha, ni ska få inte bara en, inte två utan TRE poänger (samt en bonuspoäng):

1. Eftersom både jag och F:s pappa (redan innan fait accompli i transfrågan) bestämt oss för att, knappt halvvägs in i FIRE, ge våra dåvarande arbetsgivare fräcka fingret och säga upp oss, var vi fria att göra förflyttningen norröver. En flytt som var avgörande för F:s välmående. Om vi fortfarande hade sprungit ekorrhjul i väntan på den av staten stipulerade pensionsåldern hade vi inte kunnat göra denna förändring. 

2. Utredningen på KI blev klar fyra år efter att remissen skickats. Det var fyra år i underjorden. Med risk att bli granulär är förekomsten av bröst oerhört besvärande för en transkille och det säljs en rad hjälpmedel för att få dem att inte synas. 

Samtliga har det gemensamt att de är hemska. Svintighta toppar som riskerar deformering av bröstkorgen och som gör att man inte kan ta djupa andetag, svindyra USA-importerade tejper som ger blodiga sår vid avrivning samt kliande eksem. Dessa ”hjälpmedel” resulterar i svårighet att vara med i skolidrotten eller att ägna sig åt någon form av fysiskt aktivitet. 

Efter peak svart hål, när F var 16 år och vi var ungefär en tredjedel in i utredningen, tog vi ett eget beslut nämligen att låta F få brösten borttagna i privat regi (mastektomi). Det hela utfördes hos en plastikkirurg specialiserad på transoperationer. Idag tror jag inte att det är tillåtet att genomgå bröstkirurgi om du är under 18, men mitt under brinnande corona dagarna före jul 2020 drog vi ner till Malmö för att få det gjort. 

Där och då vände det. F kunde börja andas igen, både fysiskt och mentalt. Han öppnade upp och fick vänner i skolan och fick under våren sin första kärleksrelation. Han började spela tennis igen, umgås med oss i familjen och han målade och skapade som aldrig förr. Om jag någonstans inom mig hyst ett litet litet tvivel var nu detta som bortblåst. Jag kunde för mina ögon se hur han kom tillbaka till oss, vår älskade, underfundiga unge.

Jag hade ett snack med ansvarig läkare på KI innan ingreppet och även om hon inte kunde ge sitt officiella godkännande sa hon så klokt att "man kan leva som kvinna utan bröst, men man kan inte reversera en testosteronbehandling". Så för oss föräldrar var det skönt att få bevis för att vi var på rätt väg redan innan han fick diagnos och därmed hormonbehandling.  

Poängen är att det inte är gratis att operera bort bröst. Jag minns inte vad det kostade, men det var den typen av belopp vi inte hade kunnat hosta upp tio år tidigare. Läkaren på KI sa att hon aldrig hört talas om någon som gjort det privat, alla väntar på diagnos och av regionen bekostad kirurgi. 

3. Under den jobbigaste delen av allt detta bodde vi i Hudik. Jag hade som ni vet inget vanligt jobb, utan pluggade och jobbade periodvis deltid. Det gjorde att jag kunde rikta mitt fokus på F. Det fanns dagar då han bara låg i sängen, men jag fanns ofta i krokarna och ibland spelade vi backgammon eller låg på sängen och pratade. Om jag fortfarande sprungit ekorrhjul hade jag nog inte haft de fysiska och mentala resurserna att lägga på det sättet. 

4. Eftersom jag inte hade något gängse jobb behövde jag heller inte beblanda mig med skit av typen Försäkringskassa och Arbetsgivares HR-avdelning. Under tuffa veckor meddelade jag bara redaktionen att jag inte jobbade. Plugget vispade jag ju undan med vänsterhanden och hade jag missat en tenta hade ingen brytt sig. Det var oerhört skönt att slippa fundera på sådana saker.

Pengar är inte allt och de gör dig inte lycklig, påstås det. Men pengar köper dig rörelsefrihet. Nu var det inte primärt för att stötta ett barn som jag 2015 började sikta mot Fire, men i efterhand ter det sig nästan som Guds Finger. Jag fick den här ingivelsen 2015 för att tre-fyra år senare kunna steppa upp gentemot min son. Jag vågar inte ens tänka på hur det hela hade utspelat sig om jag inte hade haft den möjligheten. 

Av respekt för min son (som kommer att läsa detta inlägg med kommentarer) skulle jag vilja be er med transkritiska åsikter att vända sig till mer lämpliga fora för debatt. Jag skriver inte detta inlägg för att skapa transopinion utan för att beskriva hur ett rejält stash på banken kan underlätta i livets alla tänkbara och otänkbara scenarios. 

Mvh
FruEfficientBadass