Tips 32: Köp ingenting som aktivt säljs på dig

Tips # 32: Köp ingenting som aktivt säljs på dig

Så fort en vara eller en tjänst säljs aktivt mot dig, genom ett sms, ett mail, en reklam på YouTube eller liknande, kan du räkna med att produkten är dålig/onödig/överskattad. Varför? Jo, för att ett gäng marknadsförare varit tvungna att utforma ett reklambudskap och därtill bekosta utskick av detsamma för att du ska förstå att du behöver produkten/tjänsten i fråga. Om produkten varit bra hade de inte behövt göra det, thus: Den är i nio fall av tio skit. Köp inte skit.

Reklam anspelar ofta på dina känslor. ”Bli populär, bli attraktiv, bli en del av gemenskapen/gruppen/de coola”. Syna all reklam genom den linsen och du ska se att det stämmer. Riktigt bra produkter går åt ändå, utan reklam. Lär dig skilja bra produkter från dåliga. Ofta kostar inte bra produkter så mycket heller (tänk: potatis, Nivea, kranvatten, frisk luft, vintage) så du kan istället lägga pengarna i din indexfond och köpa frihet för pengarna istället. Och frihet, mitt barn, är det bästa ting, som sökas kan all världen kring.

Mvh

FruEfficientBadass

Tips 31: Köp bara perfekta plagg

Tips # 31: Köp bara perfekta plagg

Så snart du vuxit klart, bygg en perfekt basgarderob av välsittande, sköna plagg som du älskar, som går att kombinera och som är lätta att sköta om. Undvik spontanshopping och sky reor som pesten. Rea är plagg som ingen vill ha, därför säljs de billigt. Du spar inte pengar på att handla reaplagg du aldrig kommer att använda. Du spar pengar på att skapa en snygg basgarderob. Och minns att cashmere är det perfekta materialet för tröjor – kyler på sommaren och värmer på vintern, utan stickig känsla. En cashmeretröja är dyr men du använder den tills den faller sönder.

___________________________________________________

Kommentar: Här har jag verkligen lyckats med äldsta barnet. Han köper bara Sellpy och är väldigt selektiv vilket gör att hans garderob ryms i en kabinväska. Det kan tyckas vara ett fånigt råd detta med kläder, men vi har ju ett antal gånger kunnat konstatera att ett extensivt nyklädesberoende (även med fast fashion) är oerhört destruktivt för din privatekonomi.

Dessutom tär det på energi och utrymme att tampas med stora mängder kläder. Inget är så frustrerande som att bliga in i en knökfull garderob utan att "ha något att sätta på sig". Att jämföra med att glutta in i en välkurerad, slimmad garderob där man bara längtar efter att få bära vart och ett av plaggen. 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: En minimalistisk och kvalitativ garderob är en pengamaskin i sig.

Mvh
FruEfficientBadass

Tips 29-30: Gör din grej men skärp dig

Tips # 29: Gör din grej

Men med # 28 sagd är huvudregeln ändå att ägna sig åt något man har fallenhet för och tycker är genuint roligt. Bry dig inte om att folk säger att det är svårt att lyckas inom ett visst område. Det finns plats för fler på toppen, särskilt om du lär dig tips # 30.

Tips # 30: Get your shit together

Många tror att talang är allt. Få fattar att talang bara är en liten del. Det spelar nämligen ingen roll att du formger som en gud om du inte dyker upp på utsatt tid för att presentera resultatet för kunden, om du klär dig som en sopa eller gör dig osams med chef och kollegor. Du kanske är smartast på läkarlinjen, men om du sätter sig och pluggar kvällen före tentan kommer du inte att klara den. Lär dig att organisera dig, planera ditt arbete, se till att lära dig dress code på en ny arbetsplats, möta folk med ett öppet sinne, bli den där pålitliga personen chefen kan lita på dyker upp inför ett viktigt möte. DÅ blir du en vinnare, i kombination med dina skills naturligtvis.

__________________________________________________________________

Kommentar: Jag tangerade ju punkt 30 i förra inlägget och med risk att låta som den medelålders kvinna jag är: Dagens ungdom alltså. Jag hör så många anekdoter från chefsledet runt mig att jag undrar VART VÄRLDEN ÄR PÅ VÄG. En vän jobbar i privat vårdsektor och vittnar om hur unga människor signar kontrakt för att utan att ge ett pip ifrån sig inte dyka upp på första anställningsdagen. Varför? För att de fått något annat de signat. Själv hade man ju haft vrålångest och hört av sig i samma sekund man tagit beslutet att hoppa av en ej påbörjad anställning samt hållt tummarna hårt att arbetsgivaren inte initierat en rättsprocess. 

Arbetsgivare idag initierar inga rättsprocesser avseende ovan för det har de inte resurser till med tanke på hur vanligt det blivit. Samma sak med "solfrånvaro". Samma vän som ovan säger att de behöver överrekrytera med runt 20 procent när de tar in sommarvikarier eftersom det vid fint väder dryper av ett antal. 

En annan bekant berättade om en yngling i hens närhet som förhävt sig över att han aktuell arbetsvecka minsann hade jobbat varje dag, vilket tydligen var något utöver det vanliga. 

Jag ställer mig själv skeptisk till hur mina barn ska kunna hantera en vanlig jobbtillvaro ("vanlig" som i hur jag medelålders kvinna ser på en jobbtillvaro) när det krävs tre larm och en tjatmorsa för att få upp dem på morgnarna (och de blir ändå alltid, jag säger alltid men det är en överdrift, men 60 procent av tiden) är sena till skolan. Varje Dag får jag ett meddelande från School Soft: "Du har ett meddelande som rör ditt barn i appen". Tack, men nej tack, orkar inte. Vad ska man göra? Sätta dem i en Baby Björn på magen och bära in dem i klassrummet? 

Summerat anser jag att de i våra barns generation som förmår dyka upp på rätt plats i rätt tid i kombination med ett uns av social kompetens och lyhördhet, kommer att vara vinnare på framtidens arbetsmarknad. 

Eller så tänker jag fel. Framtidens arbetsmarknads chefer är även de försovande slackers som jobbar 70 procent av tiden, så det kanske är det nya normala. För övrigt märkligt att jag resonerar på detta sätt, eftersom jag är den förste att välkomna mer slack och frihet i arbetslivet. Men jag är ändå så indoktrinerad i min generations tänk att jag anser att det är etta nolla. Antingen jobbar man och då sköter man sig (nåväl...) eller så checkar man ut och det helt och fullt. 

Mvh
FruEfficientBadass