Boktips och antiboktips

Jag har de senaste veckorna fått en del frågor om mina böcker, var de finns att köpa etc. Jag har nämnt det på bloggen vid ett par tillfällen men det är lätt att missa: Jag har strypt bokförsäljningen sedan ett år och två veckor. Varför? Korta svaret: Orkade inte med den mentala pressen av att redovisa moms, deklarera etc. eftersom jag har dåligt självförtroende vis-a-vis just Skatteverket. 

Dessutom var jag tvungen att proaktivt betala in flera tusen i preliminärskatt varje månad, vilket inte skulle regleras förrän vid nästa deklaration. Går säkert att bestrida men orka, som kidsen säger. Ni får sondera andrahandsmarknaden eller i god frugal anda byta böcker i communityn. Nu två bokkommentarer:

Jag fick ett läsartips för ett tag sedan nämligen boktiteln ”Die With Zero” av Bill Perkins. 


Låt mig sammanfatta boken i två punkter:

1. Se till att göra av med alla pengar innan du dör.

2. Se till att göra det medan du är frisk nog att kunna nyttja dem.

Det är nästan beundransvärt hur författaren lyckas koka ihop en hel bok på temat när poängen går fram redan i inledningen. Ett par intressanta tankar hade den dock, exempelvis snittåldern för arv i USA. Eftersom jag lämnat tillbaka boken svingar jag ur huvet, men det var någonstans runt 60 år. Deppigt, eftersom vid 60 har man i regel inte jättestor nytta av ett arv. 

Det är väl vid 30, i samband med familjebildning och bostadsköp man behöver deg. Så tänker jag gentemot mina barn i alla fall. De kan fetglömma stora donationer på myndighetsdagen (a.k.a. peak dumhet). Men den dagen de kommit igång med fasta inkomster och mer mogna hjärnor, tänker jag vid första lämpliga tillfälle pytsa över större belopp till bostadsköp. Jag tippar att detta kommer att infalla runt 27-30 års ålder. Kom gärna med era tankar i kommentatorsfältet. 

Bok nummer två jag vill tala om är Frida Ramstedts bok ”Handbok i möblering”. Jag har ju mången gång sjungit föregångarens (”Handbok i inredning och styling”) lov och hade rimligt höga förväntningar. 


Jag hade nog väntat mig en ”handbok i möblering”. D.v.s. hur man kan vrida och vända på möbler i ett rum för att skapa funktion och harmoni. Hur tänka med olika rumstyper, smarta knep för att skapa rymd och olika funktioner i öppen planlösning osv. Detta är inte huvudtemat i denna bok, även om man i stickspår kan få lite användbar info av typen "Ett matbord bör stå 70 cm från väggen". Det här är snarare en bok om möbler. Faktum är att den borde heta "En bok om möbler". Om man vill veta hur en resårmadrass är uppbyggd, eller vilka olika materialslag som kan utgöra ett matbord, då är detta boken för dig. Vad hade jag då velat ha?

Det här är min dröm, hör upp: En bok där en pragmatisk inredare besöker ett mängd svenne banan-hem i befintligt skick. Förebilder tas. Därefter får inredaren fria händer att skapa med det som finns på plats. 

Det vill säga: Rensning, förflyttning av möbler, mattor, tavlor osv. mellan olika rum. Mindre renoveringar av typen ommålning väggar eller nyköp krukväxter eller en gardin. Men målsättningen är att det ska ske till minsta möjliga kostnad. Kanske avyttras möbler och prylar så att projektet går plus minus noll. Riklig bilddokumentation genom varje projekt, givetvis i färg. Detta vill jag ha. Ska det vara så svårt?

OT: Nu vill jag efterlysa skönlitterära boktips. Jag nämnde nog förra året att jag hade storstilade planer på att få småttingarna, fokus 17-åringen, att läsa. Jag skriver inte "läsa mer" eftersom hon inte läste något överhuvudtaget. Målet var att hon då och då skulle ertappas med en bok i hand. Dealen var att jag sponsrar alla bokköp, helst pocket. Men ny bok får inte införskaffas förrän den förra är utläst, såvida de inte kan bevisa att boken är oläsbar.

Efter några misslyckade försök trillade hon på "Jävla karlar" av Andrev Walden och det var en succé. Hon läste ut den på en vecka vilket är någon form av personbästa. Nu letar hon efter en bok som "är som Jävla karlar”. Jag har lagt in "Egenmäktigt förfarande" av Lena Andersson på hennes bord eftersom den är relationstung men kort.

Nu ber jag er om råd: Vad mer kan man lassa i händerna på en svårflirtad 17-åring? Hon går inte igång på ”ungdomslitteratur” av typen ”Cirkeln”, ej heller chic lit av typen Hoover. Det vara riktig vuxenlitteratur men gärna kort, om relationer och med lite driv, kalla det bladvändare. STORT tacksam för era tips.

Mvh

FruEfficientBadass

Gröna växter = hygge

Jag var tvungen att dela upp mina skriverier om hygge på två eftersom jag ville fördjupa mig i ämnet krukväxter. Att skapa ett inbjudande hem inbegriper i de flesta fall att ha levande växter. På samma sätt kan man säga att konstväxter och torkade växter bidrar till motsatsen, särskilt om de är dammiga och solblekta. Burr. 

Vissa plantor anses vara bättre luftrenare än andra, exempelvis fikus, ormbunke och ampellilja. 

Fönsterfikus (även fiolfikus är fin)


Ampellilja (finns även som hängväxt)

Spjutbräken (jag kallar den ormbunke)

Jag vill med bestämdhet minnas att jag även sett fredskalla som en sådan växt. 



Poängen är att du ska ha krukväxter och då hellre ett fåtal som mår bra än ett stort antal som mår halvbra. Själv är jag förtjust i mina doftpelargoner stylisten uppmanade oss att köpa inför lägenhetsvisningen. De slukar förvisso vatten, så ingenting för dig som är dålig på att vattna. Men de älskar ljuset i min lägenhet och gnuggar man fingrarna mot bladen och drar in doften blir man på gott humör.


Själv har jag under hösten haft stora problem med blomflugor. Troligtvis för att jag övervattnat. Djupt gröna växter behöver torka ut ibland, men där gick jag ängsligt bet. Om även du drabbas är knepet att hälla äppelcidervinäger i en kopp med vatten och addera en droppe diskmedel. Blomflugorna dras till den ruttnande doften av vinägern men när de dyker ner i göttigheten gör diskmedlet att det saknas ytspänning och då drunknar de.

En av fem dödsfällor

Nu ett annat problem jag hoppas att ni kan hjälpa mig med. Jag har två fina trädliknande växter som heter Paraplyaralia. Även dessa införskaffades inför homestylingen. Den ena mår bra och mitt enda problem med den är att jag ibland måste klippa av nya blad eftersom den annars förlorar sin fina, tuktade form. Den andra däremot har under hösten börjat tappa blad. 


Det började med att jag inför flytten duschade de båda enligt min gamla metod: Ställ växterna i dusch/badkar och skölj hastigt av dem med svalljummet vatten. Låt därefter duschen stå på i fem minuter (ej direkt på plantorna utan vid sidan av), stäng av och låt växterna stå och götta sig i fukten i minst en kvart (gärna längre). I regel svarar växter positivt på denna behandling men sorgebarnet till höger ovan utvecklade de kommande veckorna ett kladd. Det var som att bladen svettades en trög, klistrig svett som dessutom kletade av sig på fönsterbrädet och fönstret. 

Notera att växten till vänster fortsatte precis som vanligt och det var detta som förbryllade mig. En växtkunnig i min närhet sa att det kan vara bladlöss och att jag måste göra mig av med båda växterna för att undvika full blown contamination. Det som hindrade mig var det faktum att den högra växten, efter det att den fällt en bladkrona, skickade ut små späda skott av nya bladkronor.

Syns dåligt, men i mitten av bilden, litet skott

Jag rådfrågade då min florist tillika vän och hon sa att jag skulle blanda lika delar vatten och grönsåpa och spraya bladen med. I skrivande stund den 16 december gjorde jag detta för några dagar sedan och döm om min förvåning om det verkar funka. Jag hoppas jag hinner uppdatera denna text inför publicering i januari för jag förstår att ni är sjukt spända på utfallet. Men oavsett: Är det någon av er som erfarit detta att växter börjar avge kladd på bladen?

Nu blev det här mer en fråga doktorn än hygge-analys. Tips mottages tacksamt. Vad har du för favoriter bland krukväxter?

Mvh
FruEfficientBadass

Gott nytt år & hygge home

Hoppas julen avlöpt bra! Själv har jag haft det underbart med alla barnen hemma. Äldsta barnet fick bo i klädkammaren men det funkade bra. Vilket fick mig att fundera på detta med hem.


För vad definierar ett sådant? Inte är det yta i alla fall och jag har i tidigare inlägg (samt i Sparboken) talat mig varm om att effektivisera sin boyta framför att hänge sig åt den vid sidan av heroinmissbruk i särklass dyraste svenska hobbyn: Utbyggnation. För vad behöver en människa/familj? I min värld:

1) En säng att sova i. Den bör vara två meter lång och 80-90 cm bred. Är man ett par som sover i samma rum kan man skjuta sängarna mot varandra och på så vis skapa en dubbelsäng. Denna dubbelsäng kan bindas samman av en gavel som man hittar drösvis av på exempelvis Blocket.

Parentes, men under ett besök på Hallwylska palatset i december fick jag veta att dubbelsäng är ett förhållandevis nytt koncept. Borgarklassen/överklassen sov tidigare i delade sovrum, men i början av 1900-talet skulle den romantiska kärleken manifesteras vilket resulterade i att man sköt ihop sina singelsängar till dubbel. Jag kan inte heller minnas att jag på besök i exempelvis gamla Hälsingegårdar sett dubbelsängar. Där sov man ju i jättekorta små breda barnsängar med hängen för. 

2) Ett ställe att förvara sina saker. Exempelvis en 90-garderob och en byrå för kläder. Behöver man mer utrymme än så bör man fundera på om man använder alla sina plagg. Sällanplagg av typen säsongskläder och festkläder kan läggas i en låda som ställs uppepå 90-garderoben eller i ett förråd (förutsatt att det är torrt och fritt från möss e d). Övrigt, till exempel verktyg, sällskapsspel eller förlängningssladdar brukar kunna rymmas i en kombination av de förvaringslösningar som kommer med en bostad (kökslådor/skåp/garderober i hall) och ett fristående skåp eller en byrå. Har man rensat bra, eller ännu hellre - avstått från att skaffa prylarna - bör man inte behöva så mycket (sa jag självbelåtet och smackade med munnen). (Parentes men jag fuskar ju genom att ha 300 kvadrat sommarhus där jag kan gömma undan såväl svällande samling kalendrar från de senaste 30 åren som barnens pyssel från förskolan).

3) Ett ställe att äta på. Jag rekommenderar ett kök med utfällningsbart bord (fällstolar i förråd/källare). 

4) Ett ställe att umgås på. Detta kan vara köket, men i det fall man har ett rum utöver sovrummet är det väl enklast att umgås där. Även barn kan vara i detta rum. Jag minns mina dagar i dussinförorten där småbarnsfamiljerna unisont avsatte översta våningsplanet till barnen i ett så kallat "hängarum". Gissa vad? Det hängde sällan barn där, de ville vara nere på bottenplan med resten av flocken. Hängarummen blev istället skräprum. 

När de blir tonåringar vill de visserligen ha sitt eget utrymme, men min erfarenhet är att detta bör ha en låsbar dörr och vara avsett för en individ.

Däremot finns det många sätt att skapa en inbjudande stämning i sitt yteffektiva boende och jag tänkte delge er mina huvudsakliga take-aways från läsning av den bok jag tjatat om under hösten: "My hygge home - How to Make Home Your Happy Place" av Meik Wiking. Den har fått kundbetyg två av en person men mitt råd är att inte stirra er blinda på det. Det är en förtjusande bok, om än i avsaknad av personliga bilder från författarens hem.


Ljus. Meiks forskningsinstitut ("The Happiness Research Institute" i Danmark) menar att människor som bor i väl ljussatta hem (eller där det naturliga ljuset flödar in) är 11,7 procent lyckligare än andra. Dessvärre är det färskvara, lyckoökningen gäller bara om föregående dag varit ljusrik. Ljus ger intryck av större yta varför särskilt du som är trångbodd bör lägga stor vikt vid att ha bra belysning. 

För optimerat naturligt ljus rekommenderas vältvättade fönster, tunna gardiner och låga växter. En spegel eller andra skinande objekt inne i rummet hjälper till att sprida ljuset vidare. Jag experimenterade i ett tidigare boende med glasprismor inne i huset och det blev ett vackert ljusspel mot väggarna när solen låg på. Ljusa väggar, tak och ljusa mattor på ett mörkt golv bidrar naturligtvis till ljuseffekten. En liten passus i boken lyder:

"Sunlight is so important to our wellbeing it is worth keeping in mind when designing and decorating your home. Placing furniture near a window will help you soak up the rays. [...] Basically, follow your cat. If there is a strip of light, this is where you sit."


Rymd. Studier visar att det är en myt att större bostad genererar lycka. Däremot är känslan av rymd viktig för välmåendet. The Happiness Institute summerar:

"What we found is that it is the subjective feeling of a cramped home that is the problem, not the objective size of the home itself. Most importantly, we found that the perception of space is three times more important than acutal size when it comes to being happy with your home".

Övrigt:

- Gör dig av med överflödiga prylar och organisera resten på ett visuellt tilltalande sätt (ex. genom att ha småplock i neutrala boxar som smälter in i väggfärgen). 

- Välj den storlek på möbler som passar rummets yta. Hellre en nätt 60-talssoffa i ett litet vardagsrum än en bulkig hörnsoffa med divan. Välj ett litet skrivbord framför ett stort. Undvik ytslukare av typen maffiga fåtöljer eller onödiga sidobord vars ben dessutom komplicerar dammsugning.

- Tänk multifunktion. Istället för att ha ett separat gästrum, se över möjligheten att ta emot (kortvariga) gäster i vardagsrummet (eller som jag: I klädkammaren...). Ett skrivbord kanske kan omvandlas till extra matbord vid storbesök. Eller helt plockas bort om du vill göra ett litet arbetsrum till gästrum. 

- Tänk vertikalt med förvaring. Höga hyllor och vägghängda skåp, istället för att jobba på bredden med benförsedda förvaringsmöbler. Om hyllor och skåp målas i väggfärgen smälter de in och skapar visuellt lugn. Alla dessa förvaringar hittar du på loppis eller Blocket och målar du dem behöver du inte bry dig om vilka material eller färger de kommer i. Jag har använt vanlig väggfärg till att måla bokhyllor och skåp och även om det kanske inte skulle passera en fackmans godkännande tycker jag att det funkar bra. Du kan emellertid behöva skaffa en hög pall av typen köksstege om du går på denna typ av förvaring så att du kommer åt dina saker.

Jag fick en vision nu, hämta anteckningsblocket: En hel vägg, enbart för förvaring. Skåp med luckor, öppna hyllor, you name it. Måla vägg och förvaringsmöbler i samma färg. Skaffa en kökspall och måla även den i samma färg. Gud så snyggt! Låt böcker och prydnadsföremål bli smyckena till denna monokroma skapelse. Finns denna vision redan på Pinterest? Delge gärna.

- Applicera en in en ut-principen. Gäller allt från kläder till köksgeråd och prylar i stort.

- Börja med pre-cluttering. Det vill säga: Släpp in minimalt med prylar i ditt hem redan från första början. Frugal win.

- Undvik Dideroteffekten. Dideroteffekten härleds till när den franske upplysningsfilosofen efter att ha börjat bli mer stadd vid kassa skaffade en vacker morgonrock. Men morgonrocken stack ut i sin lyxighet mot redan befintliga kläder och inredning vilket ledde till att han började förnya allt omkring sig. 

"The Diderot Effect means that when you buy a new thing it can create a spiral of consumtion that leads you to desire and acquire more new things which your former self didn't need in order to feel happy".

Dideroteffekten utlöste en granrelaterad spiral för mig i december. Jag var på Byggmax för att köpa "den billigaste granen". Det blev snabbt tydligt varför de har detta erbjudande: Det rörde sig helt klart om sistasortering. Där fanns exempelvis en gran som var 1,5 meter hög i form av ett fyllo jag svär.

Så jag åkte till Plantagen och köpte ett symmetriskt exemplar som nästan nådde taket hemma. Men förutom att den kostade tre gånger så mycket visade det sig att min gamla julgransfot inte orkade hålla den rak och stadig varför jag åkte och köpte en ny fot. Väl på plats i Djäfvulens Butik Clas O (Djäfvulens eftersom jag alltid blir köpsugen där) såg jag en julgransmatta som var sådär rustikt beige och snygg, mycket mer smakfull än den bjärt röda och polyesteraktiga jag har. Jag var millimeter från att köpa mattan innan jag tog mig själv i kragen och lämnade butiken med enbart fot. 

Det hade kunnat fortsätta där. En vacker gran kräver vackra dekorationer. Varför inte byta ut det gamla beståndet av loppisfyndade, grälla kulor mot enhetliga dekorationer från Svenskt Tenn? Som nedan, hänge Jubel, 120 kronor. Hur många behöver man, tio? Femton? 


"That is why the Hemnes dresser goes with the Hemnes sofa bed, the Hemnes bedside table, the Hemnes display cabinet and the Hemnes shoe closet with two drawers. Sets of furniture are always showcased for an entire room. The question is whether we can ignore the Hemnes sofa calling for its friends or whether we yield and have to get every piece of the set. Or in the words of Diderot, 'I was absolute master of my old dressing gown - but I have become a slave to my new one".

Sammanfattningsvis handlar ett inbjudande och trevligt hem inte om att bo stort och att ha allt. Det handlar om att det ska funka att leva där, att gilla det man har och framför allt att uppleva hemmet tillsammans med människor man tycker om.

På så sätt menar Meik att hygge handlar om att leva sparsamt. Du skola vårda det du redan har. Rensa, möblera om, putsa fönster, tvätta gardiner, plantera om dina krukväxter (och duscha dem emellanåt, mer om det i nästa inlägg), laga all din mat i ditt kök, spela musik, läs böcker, bjud hem. Vänd blicken inåt snarare än mot inredningsmagasinens glossiga skrävelreportage och Ikeas perfekt matchade showrooms.

Har du fler hyggetips? Och gott nytt år!

Mvh
FruEfficientBadass