Frugal hårvård: Risvatten

För cirka ett halvår sen klippte 13-åringen hockeyfrilla på sig själv under en övernattning hos vän. Tänk ”biroll i Vi barn från Bahnhof Zoo”. Jag lyckades inte hålla god min utan körde hela "VAD-HAR-DUU-GJOOOORT" tills hon nästan började gråta och då fick jag dåligt samvete och höll tyst. 

Jag borde vetat bättre, nämligen att hennes frisyr var straff nog. För bara ett par veckor senare började hon klaga över att håret såg hemskt ut i sin hockeyfrillutväxt och hon har allt sedan dess sparat ut. 

I oktober fann jag henne sittande med sitt blöta hår i duschmössa och hon förklarade då att hon hittat ett recept på risvatten på nätet, ett vatten som på något mirakulöst sätt skulle få håret att växa snabbare. Detta har tung vetenskaplig grund i de så kallade "Yao-kvinnorna" från Guanxi-regionen i Kina, kvinnor som regelbundet sköljer sitt hår i fermenterat risvatten och som en följd därav har väldigt långt (ofta över 1,4 meter), skinande och icke-grått hår. Men så se då bara: 


Eftersom vi har en del läsare med medicinsk skolning passar jag mig noga för att låta påskina att jag tror att man med externa medel kan påskynda hårväxt. Däremot kunde jag inte låta bli att notera att min dotter, efter runt en dryg månads användning av risvattnet, fått en helt fantastisk glans och lyster i det annars av hårfärg och blekning avmattade håret. 

Dessutom verkade det som att kluvna toppar liksom...vuxit ihop? Jag kom på mig själv med att dras likt en fluga till en sockerbit kvällstid och kura mig nära henne i sängen bara för att få dra fingrarna genom hennes hår, varför jag bestämde mig för att själv pröva på.

Det finns, så klart, mängder med risvattenvideos på YouTube, exempelvis här, här eller här. Tydligen pågår det enligt flickorna i dessa videos en "debatt" kring hur man ska göra för det perfekta risvattnet vilket helt undsluppit mig, men min sammanfattning av det jag läst och kollat mig till är som följer:

Man kan göra det enkelt för sig (lägga sköljt ris i en behållare med vatten och skölja håret i det ett par timmar senare) eller man kan göra det svårt för sig (man fermenterar vätskan i två veckor). Nedan en beskrivning av vad jag gjorde efter att ha kollat några videos och pratat med 13-åringen:

1. Skölj cirka 2-3 dl jasminris ett par gånger (jasminris luktar mindre illa än andra sorter).

2. Lägg riset i en bunke med dryga litern vatten och massera det (eller vad säger man, knådar det?) i fem minuter.

3. Sila av riset och koka vattnet på låg värme i runt 10 minuter tillsammans med lite apelsinskal, mest för doftens skull vad jag förstår. Risvatten luktar inget vidare, särskilt inte efter fermentering. Man kan också ha i aromatisk olja av just den anledningen.


4. Låt stå i ett par veckor i kärl av typen syltburk. Kvinnorna i Guanxi-regionen ska enligt uppgift låta vattnet stå i flera månader. Här sker magi och proteiner och annat göttar till sig.

5. Applicera vattnet med hjälp av en blomvattenspruta och låt sitta (gärna under duschmössa som värmer och förhindrar dropp) i en halvtimme och skölj sen ur. 

6. Upprepa runt varannan till var tredje vecka. 

Jag ställde mig lite frågande till punkt 6. Om nu risvatten är så bra, varför inte göra det oftare? Men där är flickeflarnen eniga: För mycket risvatten kan totalförstöra håret så att det blir "övermättat" av protein och därmed få en nästan torr och halmaktig textur. Av den anledningen är det också viktigt att skölja ur, inte låta risvattnet sitta kvar som sista sköljvatten.

Det finns olika åsikter om huruvida man ska tvätta innan och/eller ha balsam efter att risvattnet suttit i. Jag valde en mellanväg nämligen att applicera och skölja håret med vattnet dag efter tvätt. Efter vettansköljningen använder jag inte balsam. 

Jag har nu testat två gånger med två veckors intervall. Jag kan inte påstå att håret vuxit snabbare men det trodde jag inte heller. Däremot upplever jag att det, precis som hos barnet, blivit glansigare. Jag har nu gjort en batch som står och fermenterar på strykbrädan och till Lucia åker den på. Det lär lukta unk men vad gör man inte för att vara fin i håret? Estimerad kostnad: 3kr/batch (räcker till 3-4 sköljningar).


Har du någon erfarenhet av risvatten?

Mvh/

FruEfficientBadass

Flamingo-FI

För ett tag sedan fick jag ett bloggtips: Flamingo-FI, som jag nu lagt till i blogglistan som ni ser i webbläge. Vilken fin blogg! En österrikisk tjej som bor i Australien och som efter ett antal år av ekonomisk laissez-faire parat med lite spelberoende och glühwein-alkoholism (kan bara hända en österrikare) tog tag i sitt liv och följde "Flamingo-FI" som går ut på att under några blygsamma år (säg 3-5 år) sparar satan för att sedan gå ner och jobba deltid för att täcka livsomkostnaderna under den tid pengamaskinen ligger och puttrar till sig. "With Flamingo FI, we don’t pretend that we will never work again once we quit our jobs. Instead, we save enough to ensure we will still be able to enjoy FIRE (and a traditional retirement if desired) at some point in the future. After that, there really is no reason to stay in your full-time job, unless you want to. By now you have probably figured out why we have chosen this silly name – Flamingo FI – for our approach. We will pull the trigger and quit our jobs when our FIRE plan stands on one leg – like a Flamingo. The word “flamingo” comes from the Spanish and Latin word “flamenco” which means – you might have guessed it – fire. Flamingo FI = FIRE standing on one leg!"

Hur coolt? Strategin har flera fördelar. Det uppenbara är att du inte behöver lägga 10-20 år på ekorrhjul utan kan skjuta ut dig betydligt tidigare. Du behöver inte ligga sömnlös på nätterna för att fundera på hur du ska hantera oceanerna av tid som uppstår när du blir "arbetslös" eftersom du kommer att behöva ta någon form av gig när du väl drar ur tjänstemannapluggen.

Bloggen är kanske särskilt inspirerande för dig som ibland känner att FI känns så vansinnigt långt borta att du med jämna mellanrum flirtar med tanken på att ge upp och istället bränna kapitalet på en lyxig resort utanför Afrikas kust. Flamingo-FI är uppnåeligt för i princip vem som helst och inom rätt kort tid.

Jag rekommenderar starkt att du läser allt på bloggen och missa inte fliken "Our journey" ur vilken jag saxar nedan:

"I finished uni and started my first “real” job at the ripe old age of 27 (this is not unusual where I am from, a lot of people stay in uni until they are 30!). After only a few months in the rat race, reality hit me. This couldn’t possibly be what adult like is supposed to be like, right? Getting up at the same time every morning. Forcing down breakfast. Putting on uncomfortable clothes to look “professional”. Watching the depressed faces of my fellow morning commuters on the train. Being stuck behind a desk for hours on end (no matter how nice and inviting the weather is outside). Looking at the clock every 10 minutes. A brief sense of relief when it’s finally time to go home for the day. Watching the depressed faces on the train again. Dinner. TV. Bed. REPEAT. REPEAT. REPEAT…. " 

Om inte det är inspirerande så vet jag inte vad som är.

Mvh/
FruEfficientBadass

HR vaknar

Av någon anledning fick jag för någon månad sedan ett mail från någon HR-firma med den kittlande ämnesraden "Ta mötet till nästa nivå". Jag klickade ivrigt upp mailet och såg fram emot en högtidsstund med HR-floskler. Döm om min förvåning när jag hittade något rätt intressant. Inte om mötena gubevars, ett ämne dömt till evig boredom, utan en länk till en trendspaning i tidningen Akavia, det vill säga f.d. Civilekonomen och Karriär (Juseks medlemstidning). 


En HR-man vid namn Tommi Cau funderar på hur corona kan komma att påverka arbetslivet. Primärt då tjänstemannasektorn eftersom det är denna som är tidningens målgrupp. Saxar några stycken:

"Ingen tror att distansarbete kommer minska till nivån innan Corona igen, framhåller han. ’Cirka 50-85 procent jobbar hemifrån idag. De flesta önskar distansarbeta 2-3 dagar i veckan. Det ställer gigantiska krav på verktyg, ledarskap och morgondagens kontor.’

En ytterligare konsekvens är att människor byggt en helt annan vardag än för sex månader sedan till följd av varsel, permitteringar och osäkerhet, poängterar han. ’Det skapar en värderingsförflyttning där folk börjar ta tag i sina liv och bestämma vad som är värdefullt på riktigt. Det kommer driva på en rörelse som redan finns, där en växande grupp väljer att kliva av ekorrhjulet, eftersträva andra värden med mer frihet, flexibilitet och att jobba med saker de står för, hållbarhet och mening.’

I scenariot får folk som väljer att tjäna pengar på annat sätt i form av gig en gigantisk skjuts. ’Även om vissa värderar trygghet, ger jakten på trygghet och fritid också insikten att om trygghet inte finns i de traditionella arbetsformerna längre och fler inser att man lika gärna kan agera själv. Företagen måste därför ställa om så att de kan erbjuda gigupplevelsen, slår han fast. Att erbjuda flexibilitet blir ett nytt vapen för att attrahera de bästa i konkurrens med gigekonomin.’

Individens ansvar i den snabbt föränderliga världen är att göra sitt bästa jobb, lägga tid på eget lärande och personlig utveckling, enligt Tommie Cau. ’Vi har varit duktiga på att tillgodose de högsta värdena i Maslows behovspyramid. Men det har lett till många nackdelar, som psykisk ohälsa. Nu gäller det att vända tillbaka till botten och uppfylla behoven av att sova, äta, nå den grundläggande tryggheten och må bra.’” Slutcitat. 

Mina tankar: Han pratar gig, han pratar work-life-balance i handling: "...vända tillbaka till botten och uppfylla behoven av att sova, äta [...] och må bra."

Jag noterar särskilt passagen "Det kommer driva på en rörelse som redan finns, där en växande grupp väljer att kliva av ekorrhjulet, eftersträva andra värden med mer frihet, flexibilitet och att jobba med saker de står för, hållbarhet och mening." 

Vad tror du, har mustachianismen börjat inta den sista bastiljonen, HR?

Mvh/
FruEfficientBadass