Sammanfattning vecka 21

Lönefredag! Jag firade 11' till ISK:en med en Pata Negra för 73 kronor, sjukt prisvärt (tips från Studenten A tror jag, eller var det Utdelningsbagarn?). Nyanlända: Missa inte konceptet lönecava. Gör under för motivation och allmän livstillfredsställelse. 

Veckan som gått var full av jobb. Kul jobb och jobbigt jobb. Jobbigt jobb i form av störiga storkundsmail med uppfodrande budskap av typen "Ni betalar allt oavsett vad det kostar och trots att det beror på att vi ökat vår konsumtion av era produkter för vi är kund och king", den sorts retorik jag ogillade när jag senast var i försäljningssvängen men det är ok. 

Jag fick en rätt bra löneökning nu i vår trots att jag bara jobbat sen i november så jag tjänar nu netto typ vad jag tjänade som försäljningschef i Stockholms ekorrhjul vilket är smått obegripligt. Kan någon ge mig en kurs i skattesatser? För brutto är det helt olika siffror. 

Eller så har det med bilersättningen att göra. I Stockholm hade jag diesel, nu kör jag hybrid och vad jag förstår är det mer förmånligt men snark tråkigt samtalsämne. 

Veckans tema är "Den Stora Resan". Jag skriver:

MÅNDAG - BESTÄM TIDPUNKT 

Många väljer att fira ett speciellt tillfälle med en resa, exempelvis en jämn födelsedag. Fundera på om du vill göra en lång, dyr resa framöver. I samband med vad? Med vem? Ska du betala även för några av de andra resenärerna (exempelvis vänner eller barn och deras respektive)? 

TISDAG - VÄLJ RESMÅL 

Börja fundera på en eller ett par lämpliga destinationer. De festa har en drömresa i bakhuvudet. Sätt din på pränt. 

ONSDAG - RESEARCH

 • Ta reda på ungefär vad det kostar att ta sig till valt resmål.

 • Om planen är att åka ett helt sällskap är det kanske mindre görbart med slow travel av typen tåg varför du nog får titta på fyg. 

TORSDAG - RESEARCH FORTS.

 • Titta på olika boendealternativ. Ett stort sällskap kan dela på ett hus i vilket ni kan turas om att laga mat så slipper ni äta ute jämt. 

• Bestäm vad du ska stå för och vad ev. medresenärer får betala för själva (transfer, utfykter, mat?).

FREDAG - VILA 

HELG 

• Sammanställ en ungefärlig resbudget. 

• Laborera med en ränta-på-ränta-kalkylator för att se hur mycket och hur länge du behöver spara för att nå budget.

• Investerar du 1 000 kronor i månaden borde du vid åttaprocentig börsavkastning nå 100 000 kronor på 6-7 år. Runt 20 000 kronor är bara avkastning, så man kan säga att du får ”20 procent rabatt” på resan.

• Investerar du 500 kronor i månaden når du 100 000 kronor på 11 år.

Sen ger jag lite exempel på avkastning vid olika tidshoristont och procent. I vilket fall, som food for thought ger jag er nu min Stora Resa.

I samband med att minstingen tar studenten och vårt uppdrag som föräldrar officiellt tar slut, ska vi göra en resa till Marocko och åka luftballong över Atlasbergen i gryningen då vi dricker skumpa. Varför?

Jag har en förkärlek till Marocko, har varit där tre gånger. Jag har även varit i Egypten och Tunisien men inte alls blivit charmad. Jag kan inte exakt beskriva vad det är jag älskar med Marocko men möjligtvis är det en kombination av det rosa landskapet, det franska språket, maten (OMG), kryddorna (OMG), textilierna (OMG) och den magiska upplevelsen av Djemaa el Fna-torget i Marrakech, som taget ur en James Bond-film.


Senast jag var där var 2014 med mellanbarnet. Vi irrade runt i labyrinterna till marknadsbyggnad för att trilla in i det lokala kvarteret där man vid sidan av kryddor, vidunderligt vackra trähantverk och färgglada textilier sålde levande sköldpaddor till kilopris och diverse annat politiskt inkorrekt, för att sedan leta oss ut på stora torget i jakt på "gruppen". 

Medan vi satt på ett café och drack det starkt sötade myntathét sänkte sig mörkret, eldar tändes och showen började. Vilken show? Trummorna och ormtjusarna. På riktigt. Det kändes som att vi var teleporterade till en annan tid, en annan värld. Älskar't.

Marocko är ett kungadöme med M6 (Mohammed VI of Marocko) och i Agadir grönskar hans golfbanor jämte den soltorkade, krackelerade marken. När jag var där som tioåring (då för övrigt min mamma blev erbjuden tio kameler för mig, jag undrar än idag vad som hänt om hon accepterat och framför allt: Vad skulle hon gjort med de tio kamelerna?) berättade den svenska turguiden hur hon blivit inbjuden till dåvarande kungen (M5?) och fått duva till middag. När maten var uppäten knäppte kungen med fingrarna och in kom hans fruar för att äta resterna. En nation som värnar om hållbarhet m a o.

Jag och min man åkte tidigt 2000-tal på en fyradagars-utflykt med en grupp fransmän och en marockansk guide. Överallt såg vi folk med till synes banala jobb. Bland annat en tandlös farbror i fotsid dräkt som stod i en rondell med uppgiften att peka bilisterna korrekt körriktning. Vår guide Abdo berättade att man i landet vill att varje medborgare, oavsett tandstatus, ska ha en sysselsättning. Gissningsvis var det inte jättebra betalt.

Utflykten sträckte sig från Sahara i söder till de snötäckta bergen i norr. Vi träffade troglodyter (grottmänniskor, fiskare som bor i bergväggen mot Atlanten), åt hemma hos berberfamiljer ute på stäppliknande fält där man spelat in spagettiwesterns, min man fick bära skorpioner på sin tröja, vi åt nyfångad fisk i Essaouiras hamn (staden där utomhusscenerna till Hitchkocks fåglarna spelades in) och såg skönhet (nästan) överallt. 

De gigantiska kryddhögarna på marknaderna, en fontän full med rosblad i olika färg, apelsinträd överallt, den nonfigurativa kakelkonsten, allt accompagnerat av minareternas återkommande böneutrop. Islam till trots inga svårigheter att få sig en iskall på en uteservering.

Vår guide var för övrigt en riktig spellevink och en gång kaxade han sig lite väl mycket framför ett par civila poliser och höll på att åka in. Jag, min man och fransmännen i vår grupp var skitskraja för vi visste inte hur man hittade ut ur labyrinten till gränd i staden vi då befann oss i. 

Det löste sig emellertid med några hundra dirham i muta och sen var partyt igång igen. Jag minns den här turistgruppen än idag - spretiga fransmän varav en vetenskapsman med grav parkinson men som var stort fascinerande att prata med.

Vi blev rätt tighta under de här dagarna och jag vårdar än idag det gruppfoto vi tog sista kvällen. Deras adresser ligger solkiga och blekta bland passen i vår reseplånbok. Jag funderar ibland på dem. Lever parkinsonmannen? Är paren ihop? Apropå par bodde vi under den här turen ofta i gamla harem. Prisvärda boenden, eftersom de har många yteffektiva rum, lite som ett STF vandrarhem.  

Åker du till Agadir i början av året kan du bada, rida kamel på stranden (check) och samla snäckor stora som handflator, allt medan du kan se de snöbeklädda bergen norröver. För att sen ta en taxi till närmsta stormarknad och handla samma typ av dagligvaror som du hittar på en Carrefour. Eller åka till en marknad och köpa gudomligt vackra sjalar till ingen peng alls. Marocko är i min mening en sagolik upplevelse. Solsemester, äventyr, kultur, allt i ett. 

För många år sen såg jag ett brittiskt resereportage därifrån. Idén var att två programledare skulle ta sig an ett resmål med olika budget för att sedan jämföra varandras upplevelser. 

I det här fallet fick den kvinnliga programledaren bo på en billig riad i Marrakech. Om ni tycker synd om henne, sluta med det. En riad är otrolig, ett hus med en öppen innergård i mitten, men ofta prissatt som en BnB. 


Den manlige kollegan däremot, fick bo på ett fancy hotell vid foten av Atlasbergen, ett anrikt ställe där Churchill brukade bo, la Mamounia. Om ni undrar varför rummen kostar 10 000 kronor om natten i ett låglöneland, se bilder.


För 36 000 kronor natten får du Churchillsviten med plats för fyra och damn it, jag är så sugen. Fatta! Bo i samma rum som Winnie, mannen som bitchslappade Hitler.


Det är helt enkelt lyx deluxe. Men det är inte därför jag vill bo där. Det är för att man har närhet till turistaktiviteten luftballongfärd över Atlasbergen, de rosa, de underbara. Tanken är att gå upp tidigt och åka upp i soluppgången för att se hur den blodröda solen färgsätter det blekrosa landskapet terrakotta. Allt medan man poppar en flaska bubbel, korken rakt ut i öknen ba.


Nu var ovan ett collage från luftballongentreprenören så jag vet inte exakt hur kvinnan i tälten nedan blir involverad, men det var mest för att måla upp en bild av spektaklet. En person upp i ballong ink. skumpa 2 000 spänn. Såvida man inte ska ha den attraktiva gryningsslotten (solen stiger snabbt), då får man öppna plånboken på riktigt. 

Om vi leker med tanken på att vi tillbringar en natt på lyxhotellet och övriga på billig riad, landar boende på runt 45 000 kronor. Flyg går på runt 20 000 och diverse (ink. ballong) på 25 000, så kanske 100 papp. Går att skära i om vi skippar lyxhotellet men nu talar vi trots allt Den Stora Resan. Ett hundra tusen motsvarar ett månadsspar på 1 000 kronor i sju år. Eller ett drygt halvårs avkastning vid normalt börsår med runt två mille på ISK:en. 


Det finns två sätt att resa: Som en sucker eller som en frugal badass-person. En sucker tar ett blancolån för att tillfredsställa sin impuls och får sen bita i gräset i år framöver för att beta av sin skuld till lånehajen. 

En mellanväg är att på svenne banan-vis samla stålars på ett vanligt bankkonto och sen likvidera fonden i samband med resa. 

En frugal badass-person biter ihop under ett antal år och ackumulerar krut i ISK:en för att sen vaska avkastning för stora händelser. Som Den Stora Resan. 

Vi kommer utan problem att kunna finansiera densamma med medel från såväl våra ISK:ar som barnens konstnärsfond utan att det svider nämnvärt. Gratis resande i princip. Investera först, konsumera för avkastningen. Men döda aldrig guldhönan.

Även om vi bara stannar en knapp vecka kommer upplevelsen att stanna i vårt medvetande för alltid. Landskapen, dofterna, värmen, ormarna, språket, smakerna, vyerna, gemenskapen. Den Stora Resan is Da Shit, motsvarigheten till "självförverkligande" i Maslows behovshiearki. Vad har du för stor resa?

Mvh
FruEfficientBadass

P.s. Och här är konstverket på sid. 100 (som sagt, min bild-femma var resultatet av fusk):



Lär barn om börsen del 1

Jag skrev tidigare om att jag gjort en dragning för mellanbarnet om börsen. Jag utlovade en serie på temat. Här kommer del ett. Slide för slide, med speaker notes.

Del 1: Grundläggande om aktier




”Aktie = Ett litet ägande i ett bolag". Du lånar ut pengar till ett företag genom att köpa aktien för säg, hundra kronor. För pengarna kan företaget ex. köpa nya maskiner som ger ökad vinst för företaget i fråga. Eftersom de inte kunnat göra detta utan dig ger de dig en liten belöning varje år, säg åtta kronor per aktie. När du ledsnat på att äga en bit av bolaget säljer du aktien och får tillbaka dina hundra kronor. Men du har tjänat pengar under tiden du ägt den. Det är det som kallas börsavkastning.

Husband comment: "Det stämmer inte riktigt va, du köper ju aktien av någon som säljer på marknaden, det är ju bara vid nyemission du investerar i själva bolaget." 

Lägg ni den pedagogiska ribban där ni tycker är lämpligt. Personligen tycker jag att konceptet "nyemission" kan komma vid ett senare tillfälle. 


Vad är en börs? Det är här aktier och fonder byter ägare, på samma sätt som prylar byter ägare på Blocket och Tradera. Det finns en massa olika börser, allt från stora New York-börsen till lilla Stockholmsbörsen. 

Du köper och säljer via din bank, exempelvis Handelsbanken eller Swedbank. Men banken är bara en mellanhand, det är på börsen affären sker. När du väl äger en aktie har varken banken eller börsen med den att göra, du har nu ett direkt ägande i det företag du köpt aktie i.

Här kan man också brodera ut av typen: "Det är precis som när du köper och säljer kläder. Tänk dig att du en dag tröttnar på ett par byxor och lägger ut dem på Plick. Då kanske det är någon som vill ha dem och då får du (förhoppningsvis) tillbaka de pengar du en gång gav för dem. Så funkar det med aktier också - du kan när som helst sälja till någon annan.”

Men till skillnad från kläder och prylar ökar oftast aktier i värde över tid. Om du köpt en aktie för 100 kronor år ett kanske du får tillbaka 110 kronor år två. Varför? För att företag hela tiden strävar efter att växa och bli mer lönsamma. Genom att äga en bit av företaget får du vara med på den resan.


Hur går det till? Förr var man tvungen att gå till en bank för att köpa och sälja aktier. Man fick då ett aktiebrev (se första sliden) som man kunde lägga i sitt bankfack. Aktiebrevet var ett bevis på att man ägde en liten bit av det företag man köpt en aktie i. 

Idag sker alla aktieaffärer på nätet. Man går in på sin nätbank, ställer sig i sökrutan och letar fram den aktie man vill köpa. Sen trycker man "Köp". Den dagen man vill sälja sin aktie gör man samma sak fast trycker "Sälj". 


Hur vet man hur det går för ens aktier? Inne på nätbanken kan man gå in på "Utveckling" och välja en viss tidsperiod. Exempelvis "I år". Då ser du hur dina aktier utvecklats (lägg in din eller ditt barns graf). I grafen ovan är dina aktier den gröna linjen. Den gula linjen är hur Stockholmsbörsen utvecklats totalt (OMX PI) och på så sätt kan du få en idé om hur bra det gått för just DIN aktie. 



En akties avkastning/utveckling beror på två saker. Dels på hur stor utdelning ett bolag ger. Det vill säga den procent man ger som tack för att du investerar i den. Dels på hur "het" aktien är på marknaden, om folk "tror" på aktien och är villiga att betala bra för den. Exempelvis har många trott på Spotify varför deras aktie gått jättebra. Men eftersom bolaget går back lämnar de ingen (eller ytterst liten, vet faktiskt inte) utdelning.


En aktie som har ett stabilt börsvärde, vilket är vanligt hos lite äldre bolag som inte växer så mycket längre, ger oftast en högre "tackpeng" (utdelning) än ett bolag som är lite nyare och som växer snabbt. Det nya bolaget måste använda sina pengar för att investera i sin verksamhet för att kunna fortsätta växa och har därför inte råd att ge så mycket tackpengar. 

För din värdeutveckling spelar det inte så stor roll: Både ökat aktievärde och utdelning ger dig värdeökning, så du behöver inte bry dig om vilken kategori dina valda företag tillhör. 

SLUT

Det var nog för lektion ett. Det kommer säkert många bra frågor ur den här sittningen och du kommer att märka att det inte alltid är helt lätt att besvara dem. Akta dig för att gå in i komplexa detaljer eller att ge för mycket information. Jag kom på mig själv med att börja prata värdepapperscentraler och insättningsgaranti här men det är solklar överkurs för någon som precis bekantat sig med begreppet "aktie". 

I den här lektionen kan det vara lämpligt att gå in på någons ISK för att titta runt lite. Om barnet redan har en ISK kan det vara bra att på förhand ha preppat med lite cash så att hen får köpa något, gärna en "lustaktie" av typen Apple eller Disney.

Som sagt, kom gärna med input om jag fått fundamenta om bakfoten. 

Mvh
FruEfficientBadass

Sammanfattning vecka 20

Veckans tema är fortsatt utlandsresor. Inledningsvis skulle du och eventuell partner kura soffa med lite bubbel måndag kväll för att spåna på var ni vill i Europa och komma fram till två presumtiva resmål. På tisdagen skulle du/ni göra research och uppmanades då att tänka utanför boxen gällande såväl transport som boende. Det vill säga undvika flyg och vanliga hotell utan istället välja tåg, långfärdsbuss, BnB och hostels. Senare under veckan skulle ni kolla upp vad som finns att göra på orterna i fråga: Restauranger, sevärdheter, festivaler och museer för att notera i blocket inklusive ungefärlig budget för de två alternativen. 

Helgen skulle avrundas med ett beslut: Vilket av alternativen vill ni beta av först? Därmed inte sagt att ni ska åka dit i år eller ens nästa. För minns: Ränta-på-räntan behöver kicka igång och ju tidigare du kan ta ett slaktår desto bättre. Satsa på inrikes- och Nordenresor i år och nästa och skjut iväg er på Europaresa om två år. Säkert femtio-sextio papp in i maskinen som får jobba på fram tills dess. Och tänk dig att längta efter ett resmål i två år, vilken katching i dopaminet när du väl kommer iväg?

Planeringen kan nästan vara lika spännande som resan i sig. Fortsätt med ditt drömmande och din research. Specificera budget, lägg till nya fynd i form av tips på upplevelser och boenden. Du kan till och med lära dig några ord och fraser som kan komma till användning på destinationen. De flesta språkappar kostar men då finns Google Translate. Där kan jag skrädda mina fraser och därtill lyssna på en uppläsning av det jag vill lära mig med perfekt (tror jag) uttal. Vad är det jag översätter? Svenska till italienska naturligtvis, eftersom i princip alla mina europeiska drömresmål är i Italien. Min nästa Italienresa går till Apulien på italienska klacken. 


Tåg mellan Stockholm och Bari i slutet av augusti går på runt två tusen och som bonus tar resan ett och ett halvt dygn: Upplagt för bekvämlighetskalibrering och äventyr. Om man inte reser med småbarn vill säga. Jag minns med fasa den tågcharter vi företog oss med en fyraåring och en nio månaders från Stockholm till Grado. Resan tog 27 timmar och hade varit magisk (Bad Gastein sommartid, en dröm) om det inte varit för att vi redan vid Södertälje upptäckte att vår yngsta var svårt åksjuk. Även jag blev illamående på de tyska höghastighetstågen och innan jag fick tag på ett åksjuketuggummi var det rätt sura miner. 

Resan är målet. Varför hasta mellan punkt A och B när man kan vara med om oväntade saker? Som att fånga en babyspya i öppen hand? Men vi var också med om annat som att gå av vid Berlin Hbh mitt i natten för att försöka lokalisera nästa tåg, eller mötet med hippiefamiljen från Skåne som var överjävliga på poker. 

Sista biten i buss genom Slovenien när jag trodde att jag skulle börja gråta av trötthet och sen befrielsen i ankomsten till den overkligt vackra kurorten Grado (bild nedan) där vi checkade in på det finaste hotell jag bott på, befolkat av gamla italienska rikingar som såsade runt i vita badrockar.


Ett annat resmål jag sneglar på är Gibraltar. Jag älskar ordet bara. Gibraltar. Fram tills nyligen trodde jag att det bara var ett sund och när jag refererar till en framtid då jag "tillbringar en vinter på ett Air BnB vid Gibraltar" har jag menat att jag bor i Portugal men blickar ut över Medelhavet mot Tanger till. Det var någon av er som sa att det faktiskt var en stat. Här tänkte jag mig att bo inneboende i nedan rum, fyra nätter för 1 700 kronor.


Förutsatt att det inte är en styckmördares lägenhet kan ju detta bara bli spännande. Vem bor här? Vilket språk kommer vi att hanka oss fram på? Får jag vara med på hens sociala agenda? 

Är det inte rätt fantastiskt detta med Europa ändå. I amerikanska filmer refereras ofta till Europa som ett land. "Wanna go to Europe". Och de flesta kommer inte iväg på grund av två veckors semester då man förväntas jobba. Här sitter vi och har freakin' TÅGAVSTÅND till  Wales, Modena, Krakow och Cogolin. Och då ska vi promt till all inclusives i Asien eller på weekends till New York. Inget fel på något av det, annat än att det kostar skjortan och halva ärmen och att du default måste åka flyg. Såvida du inte realiserar en annan av mina drömmar: Att åka fraktbåt från Holland över Atlanten. Men lyssna på nedan bara:

Exciting cargo voyage for enthusiasts with multipurpose freighters.
This voyage offers a rare opportunity of a transatlantic voyage with modern cargo freighters. Main ports are Moa and Mariel in Cuba with layovers of about 3 - 6 days. Barcadera on Aruba is served only when needed for cargo. The same applies for the call in Halifax, Canada, so that no one-way-passages from/to Canada are bookable. If required for the sake of cargo, further destinations in the Eastern Caribbean might be added. A perfect trip lasting about 6 weeks, true to the motto "The journey is the destination".

Vad har du för europeiska drömresmål? 

Mvh
FruEfficientBadass

Skilsmässa på budget

Jag vill börja med att pudla. Jag hade ju fått allt om bakfoten. Som "Anonym 22:07" påpekade i förra inlägget är det inte Pingströrelsen som delar ut pamfletter om paradiset utan Jehovas Vittnen

När jag bildgooglade Jevhova+paradiset dök en rikt kolorerad bildflora upp men inte en enda innehöll motiv på flickeflarn som tumlade runt med lejonungar. Däremot kramar ett barn en...leopard (jag har alltid varit dålig på bondgårdsdjuren)?

Ett genomgående tema är föräldrar av olika etnicitet som kramar sina barn i naturscenarios. Vid en alpsjö, på en äng, ett fält eller som nedan, i Jardin du Luxembourg i sjätte arrondissemanget. 

Om Jehovas hade kunnat garantera evigt liv i nämnda park hade jag hoppat på och det redan idag. Förutsatt att jag på daglig basis hade fått gå till Monoprix för att köpa grillad kyckling och svalt vitt vin. Och kanske lite Gauloises. Vem bryr sig om rökningens skadliga effekter om du har evigt liv? Like: Mind blowing.

Nu brygga över till något som Jehovas inte gillar: Skilsmässa. Längst ner i kommentatorsfältet till ett tidigare inlägg kom nämligen en fråga:

"Kära FruEB och läsare! OT: blivande ensamstående småbarnsmamma här. Jag kommer strax vara tvungen att inreda ett nytt hem där jag i princip inte får med mig nåt. Söker därför alla generella och specifika tips du/ni kan ha. (dvs alltifrån var man hittar gratis/billiga möbler i Sthlm till namn på produkter som är bra). Mvh Sparsam och utan intresse för heminredning."

Frågan fick ett bra svar av en läsare:

"Det finns återbruk på flera ställen i Stockholm där man kan hämta t ex möbler gratis. Det bästa är ju om man bor nära och kan titta in lite då och då och ta hem när man hittar något som man behöver. Men utan bil och bärhjälp blir det ju ett litet större projekt med stora möbler som säng och soffa. Hur löser ni andra det?"

Den här typen av "sätta-bo-övningar" är för mig vad kattmynta är för vår ragdoll, så jag satte genast igång att skissa på min egen skilsmässolista. Om jag och min man skulle gå isär idag skulle det mest troliga scenariot vara att jag skaffar en lägenhet via Stockholms Kooperativa Bostadsförening där jag varit medlem sedan 12 års ålder. 

Det skulle bli en etta på runt 40 kvadrat i Vasastan, eventuellt med möblerbar hall (tycker ni att jag är väl specifik är det korrekt, en räv har alltid en plan B) (och C). Jag skulle behöva sängplats för tre men extraplats för en fjärde i det fall äldsta barnet vill hälsa på. Det innebär något i den här stilen:

Två dagbäddar av typen Hemnes som kan vara soffor dagtid men även bli enkel- eller dubbelsängar nattetid. De har också gott om förvaringsutrymme i lådorna under för täcke/kuddar men skulle tro att de rymmer bra mycket mer som barnens leksaker och bulkiga klädesplagg. 


Nya kostar de ink. madrasser knappt fem tusen så här hade det dragit iväg runt tio lakan. På Blocket, särskilt i Stockholm, läggs det löpande ut dagbäddar av detta slag för mellan 1 500 och 2 000 kronor, ink. madrasser. Tada - fyra tusen för fyra sängplatser och två soffor. 

Personligen hade jag copy pasteat färgskalan ovan vid val av lakan och textilier. Jordnära men ändå lite fläcktåliga beige och grå nyanser så att man med en kvick handvändning kan konvertera nattens sovplats till vardagsrumsyta. ÄLSKAR väggfärgen. 

Till detta hade jag skaffat en stor härlig matta. Mattor är enligt min mening svåra att hitta på loppis. Ofta skabbiga och på exempelvis Myrorna Ropsten är de rätt dyra. Däremot har jag vänner som med framgång köpt mattor på Blocket så det är väl värt ett försök. Jag gjorde en snabb Blocketsearch och hittade bland annat denna matta, 2,5*3 meter för 500 spänn. Förutsatt att man gillar laxrosa. 


Till mig skulle jag skaffa en dagbädd att ha i köket. Helst Ikeas Råvaror som utgått ur sortimentet men som ännu finns på Blocket för dryga tusingen ink. madrass. 



Det här är enligt mig de mest kostnadskrävande kategorierna och vad är vi uppe i nu, sex tusen? Matbord och stolar köper man på loppis eller Blocket för runt en femhundring kittet. Exempelvis nedan:






Samtliga ovan ligger ute för 500 kronor, den sista har dessutom iläggsskivor. Om man tycker att färgen är trist, minns mitt gamla knep att måla med någon fräsch kulör i linoljefärg - skapar en mer patinerad känsla. Komplettera med dynor och bordsdekorationer och det är klart.


Och när jag säger bordsdekorationer menar jag kanske några tabletter kompletterat med en loppisfyndad betong-, tenn- eller terrakottakruka som du fyller med tåliga kryddväxter från Coop. 


Tablett Svartsenap från Ikea kostar 15 kronor styck. Det finns även en snarlik Svira för 7 kronor. Min erfarenhet av Ikeatextil är att man har att tjäna på att inte köpa de billigaste. Vi har tabletter av ovan slag som jag tror vi haft i 16 år. Från Ikea. Låt gå att det inte är fair trade-bomull, men kan man använda textilen så länge känns det ändå värt. 

Servetter köper du i vitt linne från loppis och hänger över stolsryggen, tvätt en gång i veckan. Stryk av dig skilsmässafrustrationen för perfekt restaurangkänsla. Vita linneservetter med stryklinjer är en vardagslyx. 

Lampor tänker jag kan dra iväg. Men inte om du kör på lampornas lampa: Rislampan. Jag fattar inte hur bra den här lampan är. Den är billig, den sprider ljuset jämnt och behagligt och den bländar inte. Ikea har i dagsläget Rigolit med diameter 45 cm för 29 kronor, upphängningssladd 50 kronor så inalles 79 kronor för en taklampa. Som är URSNYGG! Har man dessutom dimmer så kan man sänka den till en stilla måne kvällstid. Säg att du behöver taklampa på fyra ställen i ditt nya hem så har du nu lagt drygt 300 kronor på detta.

Om du vid färdigt projekt har ett par tusen kvar, ta dit en elektriker och låt installera dimmers i all takbelysning. Känns kanske inte spontant som en nödvändighet. Men med tanke på att vi lever i inomhusmörker sju-åtta månader om året skulle jag säga att det är en oerhört bra prioritering. 


Du har ju småbarn och de behöver någonstans att sitta och pyssla och rita. Större barn behöver en plats att göra läxor, sminka sig och rulla jointar. I mitt fall skulle jag behöva antingen ett brett skrivbord för två att ställa mellan dagbäddarna mot fönstret till, alternativt två matchande mindre i bredd. 


Det här långa skrivbordet låg i skrivande stund på Blocket för 120 kronor (Ikea). Eftersom bordet är så nytt och modeeernt hade jag kompletterat med två stilkonträra skapelser av typen pinnstolar från loppis, gärna omatchade och med dynor som barnen själva får välja för att demokratitvätta inredningen (övriga beslut tar du). 

Skrivbordslampor av nedan Ikeaslag finns massor på Blocket för en hundralapp styck. Skaffa gärna ytterligare småbelysning till fönsterbräden och någon byrå. Belysning jobbar på tre nivåer: Allmän (taklampa), punkt (bordslampa) och accent (riktad spot/levande ljus). Låt de tre överlappa varandra och samverka, precis som på sängbilden ovan. Det ska ”smälta ihop” om du förstår hur jag menar. Belysning kan lyfta vilket trist utrymme som helst till underbart mysigt, så lägg extra omsorg på den. 


Återstår kategorin husgeråd. Allt köper du på loppis till ingen peng alls. Jag gjorde ett överslag och kom fram till att du borde få rubbet för knappt en tusenlapp. En brokig samling mönstrade tallrikar, glas i olika utförande, ett hopplock av rostfria bestick (för 2kr/st), allt adderar till den där charmiga bric-à-brackänslan du vill åt. Satsa gärna på riktiga gjutjärnsgrytor och gjutjärnsstekpannor. Känns gediget, ger kroppen järn och ni slipper teflonets PFOA in i systemet.

Glöm inte att köpa många kökshanddukar i linne, grytvantar, förkläde och kanske en trasmatta att ha framför diskbänken så slipper ni trampa på blött när barnen diskat.

Till städning behöver du bara såpaspray, mikrofibertrasor, glastrasa (den blå, glatta varianten från exempelvis Maxi), en sop och en plattmopp. Dammsugare får du skaffa senare (köp ingen billig för de suger). (Fattaru, suger)

Vidare behöver du badrumstextil. Det är en kategori jag ogärna köper begagnat och jag har bra erfarenhet av HM Homes saker. Våra vita badlakan i Stockholm köpte vi i samband med att vi flyttade till huset i dussinförorten år 2005 och de är fortfarande som nya. Räkna med 200 kronor styck och troligtvis två per person. Handdukar har vi också från HM Home men jag väljer då svarta, grå eller beige så att sminkresterna inte syns. Svart är bäst. 

Duschmatta är ett gissel. Jag avskyr den där långluggade sorten med gummiundersida. Vattnet sipprar in under och torkar inte i kontakten med gummit utan istället fastnar mattan i golvet och man måste ritcha upp den blöta mattan vid städning. Bättre då en tjock liten handduk av den typ man har på hotell. Man lägger ut den efter dusch, drar runt den med foten och hänger upp den på badkars- eller duschkabinskanten. 

Jag tror att Ikeas Alstern för 79 kronor är en sådan, det står åtminstone inget om halkskydd i produktbeskrivningen. Om du behöver duschdraperi, köp ett enkelt enfärgat i lite bättre kvalitet. Plastiga, bjärta saker tenderar att tröttnas på. Vitt, om du frågar mig. 

Lakan är också en utgiftspost. Du kan ju börja med ambitionen att bara ha en uppsättning lakan per person vilket funkar om du har tvättstuga med torktumlare. I så fall kan jag rekommendera Ikeas vita Dvala för 179 kronor per set samt Dvala dra-på-lakan för 129 kronor styck, håller i en evighet och är krispigt fräscha även i obäddat tillstånd. 

Nu förordade jag tidigare i inlägget beige men kom på att jag allra mest älskar hotellrumskänslan i vitt. Om man orkar kan man ju slänga över en pläd eller ett överkast dagtid. Är det riktig kris ekonomiskt skulle jag köpa lakan och handdukar second hand och då sikta in mig på enfärgat ton-i-ton, exempelvis en skala av himmelsblått eller sand. Men jag skulle inte köpa täcken och kuddar där. Bläk.

Just det ja, täcken och kuddar. Samma leverantör där skulle jag säga. Ett året-runt-täcke av typen Småsporre för 500 kronor styck alternativt en svalare variant för barnen (som ofta är som kaminer nattetid) som Småsporre Svalt för 199 kronor. Kudde Skogsfräken 150 kronor. 

Om du har persienner är det enkelt. Kör gardinlöst inledningsvis och bygg på om/när ekonomin tillåter. Har du inte det behöver du rullgardiner eller mörkläggningsgardiner. Jag gillar det senare eftersom man undviker de glipor som gärna uppstår vid rullgardin. Gardin Ellen från Cellbes har linnestruktur inåt rummet men täcker helt mot ljus. Kostar 600 kronor för två längder. Gardinstång köper du på loppis eller billigaste Ikeavarianten.

En eller ett par byråer behöver ni för klädförvaring och där finns ju gamla Malm i mängder på Blocket. Inte världens roligaste, men slukar hur mycket som helst och lådorna är lätta att dra ut.


Jag såg när jag var inne nu ett flertal som slumpades bort gratis. En byrå som ovan hade jag målat med vanlig vit väggfärg (två tunna lager med liten roller). På med en snygg lampa eller loppisfyndad skulptur och du har ett stilleben. Eller varför inte ett par korgar för leksaksförvaring? Korg Tjabb från Ikea kostar 99 kronor. 

Tricket är att hitta multifunktion. I upplägget ovan fyller barnens sängar tre syften: Sova på natten, förvaring och ställe att hänga på dagar och kvällar. En stor mjuk matta är skön att gå på, ger mild akustik men tjänar också som lekyta eller plats för dina vänner när du har bohemiska rödvinspartyn under barnfria helger. Skrivbordet kan användas till pyssel och läxor men också för dig om du behöver jobba hemma, plantera om växter eller…vad man nu gör på fria ytor.

Du sover i köket men vad gör det när du nu har ditt eget lilla shangri-la fritt från killbaciller (nu är jag fördomsfull som utgår från att läsaren separerat från en man). När du vaknar rafsar du ihop täcke, kudde och lakan och lägger i ett underskåp i köket och voilà, skön soffa för barnen att kura i under en pläd medan de äter frukost. 

När det finansiellt påfrestande första året lagt sig och du kommit på grön kvist igen hade jag UNNAT MIG (Yolo) ett par lyxiga detaljer. För på samma sätt som jag ordonnerar en exklusiv accessoar till en i övrigt loppisfyndad outfit, tycker jag att ett hem gärna får bestå av Blocketvaror, så länge man toppar med någon fin detalj. Den behöver inte vara dyr, men pengen i sig skänker en je-ne-sais-quoi kind of feeling till hela anrättningen. Detta är naturligtvis personligt. Det kan vara en Klippanpläd, ett stycke fotokonst eller en 180 cm hög porslinshund av Ulrika Hydman Vallien. 

Själv hade jag skaffat ett brickbord med Manhattanmönstrad bricka och kruka Hortus från Svenskt Tenn. Dessa två kostar ungefär hälften av vad all inredning ovan hade kostat men det är därför det kallas lyx. Brickbordet fyller dessutom en funktion nämligen soffbord/nattduksbord att ha i anslutning till dagbäddarna. Dessutom har de ett högt andrahandsvärde i det fall jag hamnar på obestånd.


Jo en otroligt viktig sak är ljud. Du måste ha en bra bluetooth-högtalare, särskilt om du har barn som vill dansa till Pippilåten i tid och otid. Kanske ska du själv ut på Tinder vad det lider och då kan du behöva lägga en ljudmatta ”Romantic Dinner” innan hen ringer på. Nedan är inte billigast, men klart bäst i storleksklassen. Bose mini, runt 2 000 kronor. Fyller en hel lägenhet.


"Although Bose isn't cheap, it's positioned itself as the audiophile's go-to company instead of a luxury brand."  SF Gate

Nu har du ett funktionellt hem fyllt av sköna avkopplingsytor samt övernattningsmöjligheter för gäster. Du har förvaring, utrustning, textilier och gosig matta. Behaglig belysning och audio. Redo för ditt nya liv för runt tolv tusen kronor. Fjorton tusen om man räknar in Bose. Som du ju kan önska dig i inflyttningspresent. Tolv tusen är ungefär vad det kostar att åka all inclusive till Gran Canaria för två pers. 

Minns också credot från Lucia Van der Post: Ett inbjudande hem skapas av blommor, böcker, konst, ljus och vin. Så sätt lite ormbunkar i en vas på gratisbyrån, köp en liten olja på Erikshjälpen, lägg en trave böcker i fönstret och sätt en ära i att varje kväll mellan september och mars tända ett värmeljus på middagsbordet. Det oavsett om barnen är hos dig eller inte.

Apropå det inledande svaret från en annan läsare: Om du inte har släp att hämta hem otympliga saker i som dagbäddar och köksbord, UNNA dig tjänsten TipTapp. Jag skulle tro att det går på några hundringar per säng, men du kommer ändå en bra bit under nypris och slipper helvetet i att montera ihop dem.

Glöm inte heller appen Bortskänkes. Man får nog vara snabb och kanske inte alltid hittar exakt det man söker. Men har du tur kan du trilla på något.

Stort lycka till!

Mvh
FruEfficientBadass

Sammanfattning vecka 19

Vilken vecka! Det är sommar! Åtminstone i Stockholm dit jag drog i lördags morse. Ni som följer mig på Instagram såg bilder från Rosendal tagna för knappt fem veckor sedan med texten: "Om sex veckor himmelriket". Jag kan meddela att det redan nu är himmelriket och halva Stockholm trängdes i äppelträdgården.


Jag kan aldrig bestämma mig för hur jag ska artbestämma Rosendal i maj. Är det Nangiala eller Pingströrelsens införsäljningfolder? Jag googlade för att få fram en bild och märkligt nog kom det bara upp gamla blogginlägg härifrån. Använder jag den termen ofta eller? Ni vet vilken jag menar, den lilla pamflett kvinna med barn sticker i handen på dig vid dörren med bilder på blonda flickeflarn och lejon som tumlar runt i ett regnbågsland. Hur kan den inte finnas online? Den är ju ett mästerverk.

På kvällen var jag bjuden på en middag som firades för en kompis som fyllt 50 och som i 50-årspresent fått en middag tillredd av en professionell asiatisk restauratör. Middagen hölls hos en sommelier så ni fattar att det var bra.



Sommelieren hade en stor vinkyl men höll det vita som jag gillar det - i frysen - så det hade slushform när det kom i glasen, ljuvligt. Jag kom inte därifrån förrän efter tolv vilket är sent för att vara mig men det var så trevligt, sådana knäppa människor, så mycket kött. Ovan en misomarinerad entrecôte och kumminkryddat nötkött. Att möla i sig kött på det viset känns ungefär som det på 20-talet måste ha känts att hänga på lönnkrogar i Chicago. Så förbjudet, så härligt.

Men nu till dagens tema. Utrikes resor del 1. Första uppgiften var att googla vad det kostar att ta sig till Oslo med tåg från hemorten. Jag hittade en andraklassresa i slutet av maj för 1 472 kronor, men då reser jag från Hudik. Skulle jag gjort motsvarande från Stockholm hade det kostat 1 250 kronor (och restiden skulle gått ner från 10 till sju timmar). 

Nästa uppgift var att "djupdyka" i Oslos kultur- och nöjesliv. Jag var inte så pepp på uppgiften varför jag bara googlade badhus. 

Om man har småbarn kanske Vannkanten Badland kan vara något. 
Vannkanten Badland bjuder på äventyr for liten och stor. Härliga bassänger inne och ute, sprudlande rutschbanor, superbowl, bubbel-bad, relax-avdeling, mat och dricka på "stranden".
Oavsett om man är intresserad av opera eller inte kan jag rekommendera ett besök till operahuset, om inte annat för det fantastiska läget. Det ligger uppskattningsvis tio minuters gångväg från sentralstsjon och man behöver bara korsa ett knarkstråk för att komma dit. Jag har bara varit inne i lokalen, inte gått på föreställning. Men jag får gåshud varje gång jag ser invigningsfilmen där sångare blandat med byggnadsarbetare sjunger fångarnas kör. 


Sen samma övning med Köpenhamn. Vi åkte ju helt obegripligt billigt för några år sen och det var ju för att vi bokade så tidigt och innan sommaren dragit igång. Septemberbokningen har inte öppnat än men i mitten av augusti fick jag fram en resa ToR Stockholm-Köpenhamn för 900 kronor, helt ok. Om ni vill läsa mina Köpenhamnstips råder jag er att gå tillbaka till aktuellt inlägg

Sist men inte minst skulle du (ja du) kolla upp en färjeresa. Jag listar i boken ett antal kuststäder med direkt förbindelse till utlandet, exempelvis Umeå, Trelleborg och de uppenbara Göteborg och Stockholm. Jag gick in på directferries.se och kollade upp en resa mellan Stockholm och Tallin (enkel förstås, det är det Stora Äventyret). Döm om min förvåning när det visade sig vara rätt dyrt: 1 258 kronor. Utan bil. Sen såg jag att resan gick över natt och att det ingick en fyrabäddshytt. Jag matade därför på med ytterligare tre passagerare och priset landade då på 1 484 kronor för alla, d.v.s. en styckkostnad på 371 kronor. Gissningsvis åker man alltså ToR för knappt 800 kronor per person vilket ju får anses vara ok för att besöka nedan:


När jag bildgooglade Tallinn fick jag en flashback. Jag har ju faktiskt varit där på kundresa till fabrik. Resan avslutades med en sorts gourmetvandring i nämnda stad men eftersom en av kunderna hade med sig egen plunta och var full redan vid frukost gick allt mitt fokus till att inte tappa bort honom. Kanske värt att göra om, vill minnas att det var rätt billigt att bo.

Vad har du fått ihop under flik två i resblocket?

Mvh
FruEfficientBadass

Lär barn om börsen

Innan jag börjar: Lyssna på senaste avsnittet av Rikatillsammans, handlar om indexfonder. De länkar också till en av Di översatt artikel om Buffets massiva aktieförsäljning, men om ni vill slippa prenumerera Di kan ni ta del av originalet här. Inte lika braskande rubrik men intressant innehåll.

-------

En rad rara händelser kring barn och ekonomi har inträffat under den senaste månaden och jag är så till den grad mallig att jag måste pådyvla er ett inlägg på temat. Temat? Att jag är badass förälder.

Mellanbarnet, a.k.a. odågan, hon som gömmer Explorerflaskor på full display, glömmer nycklar på ensambesök i Stockholm och ringer för att väcka mig mitt i natten, kör sönder kompisars moppar och etc, vet minsann att stryka mig medhårs å. Det började med nationella provet i engelska. De skulle skriva om en person de beundrar. Mina vänners barn skrev om Steve Jobs och Ghandi. Min dotter skrev om mig. 

Jag blev naturligtvis alldeles mjuk i hjärtat och fick tvinga bort en klump i halsen men hade sinnesnärvaro nog att fråga varför. "Jamen du är så bra på aktier". Haha. Ett par veckor senare frågade hon mig om jag kunde lära henne och pojkvännen mer om aktier. Hon säger så, "aktier", och eftersom hon tidigare sagt saker om att hon vill köpa aktier i Tesla förstod jag att saker behövde styras upp. För som ni vet är jag ingen stor fan av att handplocka enskilda aktier i tron att man ska slå genomsnittlig börsavkastning. Varför? För att det är mycket svårt, lyssna på ovan länkade podd om ni behöver en amerikansk expert för att tro mig. Det är svårt även för professionella investerare, faktiskt ännu svårare än för gemene man och om ni undrar varför, lyssna på podden. 

Jag fnulade därför ihop en powerpoint som jag visade dem. Fnulade är en sanning med modifikation. Jag la säkert åtta timmar på den. Det är svårare än man kan tro att göra en grundläggande börsintroduktion till två tonåringar som inte vet någonting. Alltså, presentationen var tvungen att täcka ett rätt brett spektrum. Från "Vad är en aktie" till "Fondavgiftens betydelse över tid". Och att förklara ränta-på-ränta låter lätt men är svårt. Utmaningen är också att hålla det enkelt: Få slides, minimalt med text.

Hur som haver. Det blev en presentation och jag kallar den "Så blir du rik - och slipper vara någons bitch". Jag visade den för dem i början av maj, högg dem direkt efter middagen när de satt i en återvändsgränd i kökssoffan och inte kunde ta sig ut. 

Det var så gulligt. Dessa till vardags rätt sturska tonåringar varav en med attitydproblem, satt storögda och lyssnade på varenda ord som kom ur min mun. Särskilt mycket gillade de bilden på en bankomat och när jag sa att "Börjar ni spara nu kommer ni att ha som en egen pengamaskin när ni blir större”. 

Pojkvännen bad mig flera gånger att förklara om saker. "Jag förstod inte det där e" (det är så man pratar här uppe, lägger till ett "e") vilket för mig är det slutgiltiga beviset på att han förtjänar att bli min framtida svärson. Han ville dessutom att jag skulle maila presentationen till honom efteråt, gullunge.

Så sent som igår skickade jag dem länken till ovan nämnda Rika Tillsammans-podd och bad dem att lyssna på det svenska introt (vilket ganska väl sammanfattar hela podden) och då fick jag skäll av 15-åringen som hävdar att jag "skapat ett monster" eftersom pojkvännen nu vill sälja EPA:n och köpa fonder. Woop woop! (Minus att vi nu måste skjutsa i större utsträckning än tidigare).

Det slog mig när jag var klar att det här skulle jag kunna göra på heltid. Åka land och rike runt och föreläsa för tonåringar om privatekonomi. Jag har på ad hoc-basis pratat med vänners barn i gymnasieåldern och det har varit uppskattat. En 18-åring i min närhet går ekonomiskt program. När jag träffade henne skulle hon dagen efter ha ekonomiprov i nyckeltal. Soliditet, likviditet, that kind of shit. Intresseklubben. 

Jag är civilekonom och har läst de där kurserna på universitet. Jag har ALDRIG behövt beräkna soliditet i mitt yrkesliv. Det jag däremot hade uppskattat i den åldern hade varit om någon hade upplyst mig om att jag hade tjänat enorma summor på att redan under studieåren pytsa in överskott från jobb och födelsedagspengar på börsen och låtit ränta-på-ränta-effekten kicka igång.

Jag har frågat det förr och jag frågar det igen. Varför lär man inte ut investeringar till unga i skolan? Varför får de lära sig att tråckla vid en symaskin men ej starta ISK? Särskilt med den idag aktuella diskussionen kring svenskars skuldberg och bräckliga ekonomi. Ska vi tråckla oss ur situationen? Det måste vara uppenbart för såväl politiker som för mannen på gatan att vi som nation har allvarliga brister i vår ekonomiska bildning. Någon borde göra något. 

I väntan på det tänker jag framöver ge er min föreläsning. Det är inte ni som är målgrupp, det är era barn. Det är svårt att överföra en powerpoint till Bloggerformat men jag ska göra mitt bästa. Ni får också gärna komma med input så att jag kan fila till den. Ibland gör jag tankevurpor. Som när jag beskrev en aktie som "ett litet ägande i ett bolag och när du köper en aktie kan ett företag ta de pengarna och investera i nya maskiner för vilket du löpande får lite pengar som tack" och hörde ett mutter från diskbänken där min man stod och diskade kastruller. "Det stämmer inte riktigt va, du köper ju aktien av någon som säljer på marknaden, det är ju bara vid nyemission du investerar i själva bolaget." Ja okej...Om jag ska vara helt ärlig har jag fram till nu inte fattat det.  

Sen kan jag tycka att pedagogiken kan få ta sig vissa friheter. Det viktigaste för dessa ungdomar är att fatta att de genom aktivt beslutsfattande kan bli friare människor, inte att till fullo förstå begreppet nyemission. Då är vi tillbaka på svensk läroplan: SO-LI-DI-TET, Hur Stor Andel Av Företagets Totala Tillgångar Som...snark.

Miniserien jag lanserar i och med detta inlägg heter "Lär barn om börsen" och jag kommer att etikettera den precis så i det fall ni i framtiden får tillfälle att kila in den (d.v.s. om ni går in på bloggen i webbläge och scrollar igenom etiketter ligger denna serie som en egen kategori kallad "Lär barn om börsen" Del 1, Del 2 osv). Hur lär du dina barn om börsen?



Mvh
FruEfficientBadass

Sammanfattning vecka 18

Då var det dags att kavla upp ärmarna igen. Månad fyra handlar om billigt resande och veckans uppgifter var:

MÅNDAG - GÖR RESEARCH
• Skaffa ett olinjerat block för dina resplaner.
• Leta upp en härlig penna samt gärna lite färgpennor.
• Dela in blocket i ”Inrikes”, ”Utrikes” och ”Den stora resan”. 



Skilj de olika delarna åt med gem eller små post-it-lappar. Jag klippte lappar ur ett färgat block och tejpade fast så att tejpen även täckte själva etiketten. Jag hade tur som hade ett olinjerat block (eller resterna därav) hemma, jag ogillar linjerat när det kommer till kreativa övningar. Rutigt är bättre. Bullet journals funkar också, men det här var helt rent. Nämnde jag att jag tillbringade min barndom med att sitta och pyssla på mitt rum med dylikt? Så var det i alla fall så här är jag på hemmaplan.

TISDAG - RESEARCH 
• Avsätt kvällen till att göra research kring ett turistmål som du kan nå inom en timme. 
• Skriv upp resan och dess detaljer i flik ”Inrikes”. Illustrera gärna. 

Jag valde att reka två resmål. Ett på bilavstånd från Hudiksvall och ett dryga timmen från Stockholm. Eftersom jag/vi kan Hälsingland som min egen bakficka sökte jag mig utanför landskapsgränsen till Dalarna. Det ser rätt nära ut på kartan men tar 2,5 h att ta sig till exempelvis Rättvik. Där blev det emellertid stopp eftersom jag förvillade mig in på Air BnB, återkommer till det.

En timme från Stockholm ligger Trosa. Förutom att det är en gullig liten stad tar det bara 57 minuter att ta sig dit med bil och dessutom bor där en vän jag besöker alldeles för sällan. Mina två resmål blev således "Dalarna" och "Trosa".



ONSDAG - BESÖK SJ 
Gå in på SJ:s hemsida och börja prenumerera på ”släppnotiser”. Det vill säga meddelanden som går ut när nästa kvartals biljetter släpps. I regel är det billigare att köpa biljetterna tidigt. Så här står det på SJ:s Facebooksida:

"Biljettsläppen sker vanligtvis fyra gånger per år och gäller för en hel säsong. I samband med dessa släpp är priset som lägst.
  • Sommarens biljetter släpps under mars/april
  • Höstens biljetter släpps under maj/juni
  • Vinterns biljetter släpps under september/oktober
  • Vårens biljetter släpps under november/december
För att få exakt information om datum för biljettsläpp, gå med i SJ Prio och prenumerera på vårt nyhetsbrev."

Jag tycker inte att det är en helt intuitiv upplevelse att börja prenumerera på deras nyhetsbrev så jag skärmdumpade åt er:


Här kan man klicka ur oönskad kommunikation som "kundundersökningar" och "inför resan" samt all form av sms-erbjudanden och endast behålla nyhetsbrev (där jag antar att man lägger ut info om biljettsläpp). 

En parentes men jag åkte mycket tåg ett tag när jag pluggade i Sundsvall för att sedan jobba i Gävle. Jag höll på att bli tokig på utropen. Varenda gång tåget lämnade en slutstation skulle det i raspig, uppskruvad högtalare ältas om "Välkommen till SJ tåg nummer bla bla med destination bla bla (rimligen har man redan koll på var man är på väg). Vi har redan all information vi behöver om er resa så om ni sitter på rätt plats behöver ni inte visa era biljetter" plus en massa annan trivia. När skiten väl var överstökad och man kunde zooma in på sitt kom samma meddelande igen fast på engelska. Alltså...

Så jag gjorde det varje sjuk människa gör, jag mailade SJ:s kundservice och påpekade hur onödigt detta var, att det störde min "kundupplevelse" och annan marketing lingo. Nu vet jag inte om det finns ett samband här, men jag har noterat att de inte längre stökar runt med dessa utrop i samma utsträckning. Eller så har jag bara haft tur att hamna på tåg där tågvärden haft självrespekt nog att skippa talmanus.

TORSDAG - STF 
• Gå in och kolla på svenska turistföreningens hemsida. 
• Genom dem får du tillgång till billiga boenden runt om i Sverige samt rabatt på tåg. Medlemskap för en familj kostar i skrivande stund 550 kronor/år.
• Välj ett eller ett par boenden som du skulle kunna tänka dig att besöka och skriv upp i ditt resblock under flik ”Inrikes”.

Jag sa under första punkten att det tog stopp efter att jag googlat på Rättvik och det berodde på att jag gjorde kardinalfelet att därefter gå in på Air BnB för att hitta boenden. Vad är det med folk? Jag fick bara fram sketna stugboenden för typ 3 000 kronor natten. För det kan jag ju ta in på Diplomat! Men på STF:s hemsida blev det andra bullar. Visserligen inte Rättvik, men Orsa och det lite skabbigt bedårande STF Fågelsjö/Gästis.


Två rum med totalt fem sängplatser skulle en helg i juli gå på 2 300 kronor. Inalles. Plus då medlemskapet till STF. Jag läste lite recensioner och det var underhållande:
“Ordinärt lite gammaldags vandrarhem i väldigt vackra omgivningar och nära en badbrygga med fint mjukt vatten! Välutrustat trevligt kök, bra duschar och bra TV rum. Vi hade dock oturen att vara där samtidigt som ett manligt fiskesällskap som bredde ut sig med chipspåsar o chokladpapper m.m i TVrummet, ölburkar på bordet utomhus och lämnade odiskat porslin efter frukosten i diskhon. Plus att vårat rum var dammigt o ostädat när vi kom. Plus för närhet till gammelgården och bra guidning!”
Yes, exakt vad jag vill ha. Nu måste jag bara göra oss till medlemmar vilket verkar lite meckigt då vi i nuläget är skrivna på två adresser. 

I Trosa fanns ett bedårande vandrarhem på en ö. Jag saxar:
På en lummig strandtomt med stora gräsytor precis intill segelleden genom Sävsundet ligger de röda stugorna som byggdes som bostäder för lotsarna i slutet av 1800-talet.

Man tar sig till en brygga och bokar därefter båtskjuts med värdarna. Recensionerna är fina, bland annat denna:
”Ett underbart Vandrarhem med supertrevliga värdar. Vi hade så vackra dagar på ön och njöt verkligen av den lugna platsen mitt bland de gamla ekarna. Trädgården är mycket stor, komplexet är mycket kärleksfullt underhållet och frukosten är fantastisk. Vi kommer säkert tillbaka.”
Här tänker jag mig en tidig höst-helg, kanske i slutet av september. Det här fyrabäddsrummet i egen stuga går på 2 700 kronor för en helg.


Andra Stockholmsnära vandrarhem är Bränneriet vid Nynäs Slott, Ytterjärna Hotell och Lasätter Gård i Nyköping (där förvisso en recensent klagade på mögellukt i kläderna efter hemkomst, men what have you, en del av upplevelsen).

Jag kan inte begripa att jag inte gjort det här tidigare. Alltså utforska STF. Om man inte är besatt av att komma till ett specifikt ställe är det bara att kasta upp kortleken i luften och dra ett kort. Sen skräddar man sina upplevelser efter vad omgivningarna har att erbjuda. Som ni minns är det ombytet som förnöjer och själv gillar jag det spartanska. Exempelvis de otaliga helgerna på barnens scoutgård norr om Stockholm och vår fantastiska vandrarhemsupplevelse på Högbonden fyr för några år sen.

Fördelen med vandrarhem är gemensamma kök så har man tur träffar man lite trevligt folk att hänga med över en flaska Sancerre på fredagskvällen (som man har råd med eftersom en flarra kostar vad ett glas hade kostat på herrgårdsweekend).

HELG 
• Registrera dig på Airbnb eller liknande. Kolla vad som finns på de destinationer du tidigare i veckan tittat på. 
• Sikta på att du efter helgen ska ha ett inrikes förslag redo att rulla ut nästa gång ressuget slår till. 
• Skriv ner resan i blocket under flik ”Inrikes”. 

Som sagt: Air BnB var en stor besvikelse. Jag skulle hellre gå på STF. I boken skriver jag:

Rita och klistra eventuellt in urklipp från resereportage du hittar. Färg och form gör planen konkret. Syftet med den här veckan är att börja utforska det billiga resandet. Inrikes resmål kostar en bråkdel av utrikesresor, men erbjuder ändå ett miljöombyte. Det är enkelt att gå in på en chartersajt och lägga en färdig resa i kundkorgen. Men det är roligare att själv klura ut hela upplägget från början till slut, ner på minsta detaljnivå. Förhoppningsvis har du nu fått ett par reseuppslag. De frön du sått kan mycket väl komma att slå rot. Från och med nu kanske du blir mer benägen att hålla ögon och öron öppna för restips inom Sverige. 

Tips! Ta upp frågan i fikarummet: ”Vad har ni för lokala/inrikes restips att bjuda på?”

Min fråga till dig: Vad har DU får inrikes restips att bjuda på?

Mvh
FruEfficientBadass

Läsarberättelse 13

Läsarberättelse från "L (ej marknadsföraren)". Hen sonar för sina år som "tyst läsare" och det tycker jag att även du ska göra, in med din historia. Något blev fel med grafen, ska kolla på det ikväll på tåget, nu på kurs (den ser ok ut i redigeringsläge på datorn men inte mobil version).
__________________

HUR BÖRJADE DET
Min karriär inom investerande inleddes någon gång under Q1/Q2 2017 strax efter att jag börjat på mitt första arbete. Det visade sig att några av mina kollegor som jag stod närmre höll på med investeringar på Avanza. Eftersom ämnet återkommande dök upp under lunchsamtal tog det inte långt tid förrän jag själv startat ett konto och försiktigt började doppa tårna i investeringsträsket. Sakta men säkert började jag känna mig bekväm i situationen allteftersom jag provade att köpa/sälja aktiefonder, aktier och räntefonder. Tillslut var det inte längre något extraordinärt utan en helt naturlig grej som tillhör vardagsbestyren.


VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR
I samband med att jag samlade på mig självförtroende från det praktiska handlandet började jag även läsa om ämnet allt mer. Jag började konsumera det mesta jag kom över inom ämnet för det var spännande och lärorikt. Under tråkiga och långsamma dagar på jobbet kan jag ha fördrivit tiden genom att bland annat läsa “The millionaire next door”, “The richest man in Babylon”, “Rich dad, Poor dad” och upptäcka nya bloggar (vill minnas att jag upptäckte fruEB på kontrostid hösten 2017). Desto mer jag läste desto kändes det som att en helt ny värld öppnade sig för mig och att jag snubblat över världens största life-hack. Nedan kommer några insikter tagna fritt ur minnet:
  • Styra över sin “löneökning” utan krav på att löpande prestera allt högre? Check.
  • Trygghet ifall saker och ting skiter sig med relationer, sjukdom etc? Check.
  • Arbeta med vad jag vill i framtiden oberoende av lönekuvertets storlek? Check.
  • Kunna undvika att bli ägd av sitt boende och sina saker? Check.
Rent investeringsmässigt lunkade 2017 på under rätt mjäkiga former insåg jag allteftersom och om jag skulle komma någonstans var jag tvungen att accelerera. Vid nyårsskiftet 2017/2018 satte jag mig därför ned för första gången och formulerade ett sparmål för 2018 som var mer aggressivt. För att följa upp resan skapade jag en tabell med tillhörande graf. Detta Exceldokument beslutade jag mig för att återbesöka en gång i början av varje månad för att uppdatera läget. 

Därtill bestämde jag mig även för att starta en ekonomisk dagbok i vilken jag skulle kunna få skriva av mig tankar och funderingar rörande min ekonomi. Tanken med detta dokument var att kunna få ner mina tankebanor och ageranden på pränt och ge mig en chans att reflektera. Tabellen och dagboken har jag kontinuerligt uppdaterat under de gångna åren och helt plötsligt finns det numera fem års historik att titta tillbaka på. Då jag började från noll är det fräckt att se vad jag lyckats åstadkomma de gångna fem-sex åren genom att bara investera delar av lönen.

Uppenbarligen är y-axeln uttryckt i 100-tals miljoner. (Orka att gmail inte har Arial som valbart typsnitt. Det ser ju förjävligt ut med något avvikande mitt i allt. Varsågoda)



SÅ HÄR INVESTERAR JAG
Mitt recept för framgång är att hålla saker och ting enkla. Mina placeringar har jag på Avanza (ca 65 procent av kapitalet) där jag en gång började investera och med tiden har jag lagt till Lysa. Här bor resten, det vill säga 35 procent). På Avanza utgörs i princip hela mitt innehåll av Länsförsäkringar Global Indexnära, samt Alla Bolag Sverige Index, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Swedbank Robur Access Asien A i fallande storleksordning. Det finns även några slattar i direktägda aktier från tiden när jag skulle vara spexig och köpa enskilda bolag. På Lysa har jag ett 90/10 konto med inriktning bred.

MITT LIVSMÅL
Tidigare handlade mitt livsmål om FIRE men det är numera omdefinierat efter längre perioder borta från arbete för att vara föräldraledig med småbarn (SNÄLLA LÅT MIG FÅ VARA IFRED OCH GÖRA NÅGOT MENTALT UTMANANDE, oj sa jag det högt?). Målvisionen är att jobba ca sex timmar per dag för att få intellektuell stimulans och socialt utbyte, ha mer tid för fritidsaktiviteter, ha plats för saker som stående långweekends/årliga aktiviteter som krydda i vardagen, tid med familjen, kunna unna sig konsumtion som ger mervärde i livet och samtidigt ha det flott ekonomiskt. Det jag vill få till är helt enkelt en balans mellan olika komponenter i livet på ett sätt som gör att jag både kan äta kakan och ha den kvar.

MINA TRE BÄSTA SPARTIPS
  • För månadsbok för att dokumentera och visualisera investeringsprocessen.
  • Ifrågasätt dina impulser rörande köp och fråga dig själv huruvida pryl X är nödvändig för din tillvaro. Kommer den verkligen göra skillnad eller har du drabbats av en “villhöver”-känsla?
  • Tänk på att investerande är ett maraton och inte en sprinttävling. Det är okej att dra ner på takten, eller till och med sluta temporärt, så länge det finns en tydlig handlingsplan för att hoppa upp i sadeln igen framöver. Den som går ut för hårt riskerar att krascha och inte komma i mål medan personen som gnetat på i ett hållbart tempo blir vinnaren i slutänden.
Wild child bonustips: För dig som som är i startgroparna av din resa råder jag dig till att fokusera på din egna process och inte jämföra dig med andra (däremot är det bra att låta sig inspireras!). Det är så lätt att känna sig dålig när man läser om människor som driver bloggar och personer som engagerar sig på forum eftersom två otroligt viktiga parametrar tenderar att tonas ner alternativ glömmas bort i våra hjärnor:

1) De du läser om är entusiasterna som troligtvis utgör eliten inom sparande och investerande.

2) Du vet inte hur länge de har hållit på för att komma dit de är eller vilka förutsättningar de haft under resans gång.

Men frukta icke utan håll ut och fortsätt skyffla in dina surt förvärvade pesos in i maskineriet! En vacker dag vaknar du upp och inser att du själv kommit lika långt på din sparresa som den där bloggaren med flera hundra tusen investerat. Ungefär där och då kommer du inse att du sparkar rumpa med de flesta i din faktiska omgivning och att du är rätt jävla badass själv.

Mvh
L (ej marknadsföraren)