Mentala knep i nedgång

I år har en frugal weirdo kunnat hålla sig för skratt. I skrivande stund (mitten av maj) har min portfölj minskat med närmare 700 000 kronor. Jag inser att jag ännu inte upplevt helvetets innersta cirkel (tänk "finanskrisen"), men med det sagt: Jag är glad att jag ändå varit med om coronadippen. Jag märker att jag då härdades en smula. Min reaktion på nedgång är (hittills) ganska sval och yttrar sig främst i att jag inte går in på ISK:en. 

En bra sak med Lysa är att den sidan är så knastertrist att vara på så där hänger jag inte heller. Jag kan för övrigt konstatera att Lysa, tack vare sin exponering mot många geografiska marknader, hanterat nedgången med viss skyddsnätseffekt. Just nu (16 maj) har mina Avanzainnehav gått ner 12 procent sedan 1 april medan Lysa gått ner sju procent. Inte för att det spelar så stor roll på det stora hela: I slutänden presterar de nog ungefär lika bra, men det känns ändå bra med större riskspridning. Om du vill veta mer om Lysa läs mitt tidigare inlägg på temat.

När jag känner mig lite smådeppig över sakernas tillstånd har jag några tankeknep. 


1. Undvik att gå in på ISK:en. 

Out of sight, out of mind. Fokusera på det du kan påverka istället. Handla billig, god mat och laga hemma. Planera för staycation. Sparboken - en konkret guide till ekonomiskt oberoende ger en massa spartips. Och är det något som ger effekt på din sparkvot i en höginflationsmiljö så är det att hålla nere de löpande kostnaderna.

2. Om du ändå går in på ISK:en, filtrera på period "sedan köp" alternativt "utveckling tre år". 

Då känns det genast lite bättre. Ställ dig frågan: Vad hade alterntivet varit? Att du låtit dina pengar ligga och ätas upp av inflationen på ett vanligt konto i Kuckelimuck? Minns inte vem som sa det men "volatiliteten är priset vi betalar för avkastning".

3. Lyssna på J L Collins meditation på Youtube. 

Den funkar för mig varje gång. Ta några djupa andetag, konstatera att livet fortsätter även om börsen går ner. "Barn fortsätter att skratta, hundvalpar fortsätter att leka, solen går upp även idag...". Jag ska villigt erkänna att jag lyssnar på denna meditation även när börsen går bra, eftersom hans röst är så sövande.


4. Kolla även in Money Plants pedagogiska sammanfattning av "Varför marknaden alltid går upp":


Inga nyheter här, men bra med en repetition. 

5. Skaffa en ny hobby.

Mitt sista knep är att engagera sig i hobbies eller projekt som inte har med pengar eller investeringar att göra. Odla, bygg, planera resor, sy kläder, gå med i en bokklubb. Gör vad du måste för att hålla dig distraherad från att glida in på nätbanken eller konsumera ekonomimedia. Somliga skulle kalla det du ägnar dig åt "livet" och vilket tillfälle är bättre lämpat åt att leva livet än i nedgång? I uppgång vill du helst ligga på soffan med ett glas Moët i handen och begrunda din ISK. 

Vad har du för tankeknep att ta till i nedgång?


Mvh/
FruEfficientBadass

Jag vårstädar bilen

Som ni vet tillhör jag den promille av befolkniingen som gillar att städa. Nej, jag gillar inte att städa, jag älskar't. Det är min motion, min terapi, min hobby. Med ett undantag: Bilen. Det kan faktiskt vara så att det element jag saknar allra mest från tjänstemannaåren är den till tjänstebilen hörande rekonditioneringen hos proffs. Att hämta ut en bil som inte luktar nybil (den doften har jag aldrig förstått, det luktar ju bara plast?) utan vagt av citrus och fräschör. Där mattluggen ligger åt ett håll, fluffig och svart och där panelen glänser. 

Det var efter att någon i kommentatorsfältet uttryckt att hen efter sluttittning Aurikatariina varit tvungen att hitta nytt uppåttjack ramlat in på Youtubevideos som visade rengöring av extremt smutsiga bilar, som jag själv hittade Chris Fix. Kanalen täcker i princip allt med bil, men jag fokuserar på de filmer som berör städning och då interiört. Denna och denna film ligger som bas till detta inlägg och jag skriver inlägget mest för mig själv eftersom det är väldigt många steg och mycket info i filmerna. Istället för att varje år behöva kolla igenom en timmes Youtube för att komma igång har jag nedan checklista. OBS! kraftigt reducerad jämfört med originalkällan för Chris Fix är en galning som inte väjer ens från att använda tandtråd för att komma åt de minsta skrymslena i en bil. 

Nedan produkter användes i filmerna och som den sucker jag är beställde jag hem dem från Mekster (finns en massa andra sajter å):


  • Vattenfri snabbtvätt Wash & Wax: För tröskeln in i bilen, utrymmet vid bagageluckan etc. Som en tvätt, fast som ger vaxliknande glans. Älskar den!
  • Interiörspray: Rengöring för all plast på ex. instrumentbräda. 
  • Vinyl- och gummiskyddsspray: Skyddar och får upp glans på ovan ytor.
  • Textilrengöring: För mattor, säten etc.
Produkterna, ungefär en tiondel av vad Chris Fix använder, gick på runt 600 kronor och skulle jag rekommendera två så är det punkt ett och tre. Särskilt tre. Jag hade ingen ANING om att det var sådär rekondfirmorna fick till det där "nästan-nya"-utseendet på bilens plast! 

Punkt två och fyra kan nog bytas mot såpavattenspray. Det du däremot behöver är dammsugare och en styv borste att rugga upp mattorna med så att du kan dammsuga upp det som döljer sig däri. Jag fick också stor användning av en avlagd tandborste för envisa fläckar och för att komma in i skrymslen och vrår. Och en bunt mikrofibertrasor gick också åt. 

Steg 1: Ta ut mattorna och tvätta
Jag har gummimattor. Dessa "kupade" jag och tog ut på gräset, skakade av, spolade med slang och lät soltorka.



Sen anförde jag punkt 2 Interiörspray och torkade av med mikrofiberduk. Därefter efterbehandlade jag med punkt 3 Vinylspray.

Före/efter

Före/efter


2. Rengör mattorna under
Du behöver dammsugare, hård borste (jag använde kattborsten som numera är mattborste), diskborste, tandborste och textiltvätt.

Kattborsten kretar loss sand ur mattan


Tandborsten kretar loss skiten i småutrymmen

Dammsuget och klart



Fram med textiltvätt, diskborste och trasa

Du ruggar liksom mattan med katt- respektive tandborsten för att få upp allt fnul. Glöm inte att dammsuga längst ner i stolsfickorna. Sen sprayar du ett tunt lager textiltvätt som du låter verka någon minut. Därefter skrubbar du runt med diskborsten och torkar av med trasa. Det är i det här läget det börjar dofta vagt av dyr rekond-citrus.

Låt dörrarna stå öppna och vädra medan gummimattorna torkar klart ute på gräset. Jag dammsög i detta stadium även sätena och rengjorde dem på samma sätt med textiltvätten. Här funkar tandborsten bra för särskilda fläckar: Spraya lite textilrengöring på borsten och gnugga lätt. Du ska inte dränka säten eller matta med textilrengöring eftersom de innehåller isolering som inte bör bli genomblöta. Gör också rent stolsryggarna som vetter mot baksätet. 

3. Plastrengöring
Första lagret rengöring gör du med mikrofibertrasa lätt fuktad med vatten. Jag tog tandborsten till hjälp att komma åt exempelvis mellan fläktlamellerna och i skrymslen runt knappar och reglage. Tandborsten funkar också bra i syvecken i ratten. Glöm inte att vrida ratten under dammtorkningen eftersom det döljer sig damm överallt bakom ratten hör du det överallt. 

Omgång 1

Därefter sprayade jag trasan med vinylskyddet och arbetade in det. Viktigt att du sprayar på trasan (gärna utanför bilen) och inte inne eftersom den riskerar att skvätta på fönster och annat (den är rätt fet).

Omgång 2

Före & efter

Som du ser är det inte bara att panelen är befriad från damm. Den är liksom glansig och mörkare i färgen. Jag trodde att detta bara var temporärt men i skrivande stund, tre dagar efter genomförd rekond, är det likadant. Jag inbillar mig också att panelen samlar mindre damm än förut, även om det kanske sorterar in under önsketänkande. 

Onödigt att påpeka men denna punkt inbegriper allt av plast i bilen. Utrymmet mellan förar- och passagerarsäte och alla dess små fack och lådor. Dörrarnas insidor, karmar, lister, inuti handskfacket etc.

Det finns två sorters vinylskydd: Högglansig och vanlig. Välj den senare. Med för mycket glans kan du enligt Chris Fix bli bländad när du kör. Han har naturligtvis båda sorter och använder en för panelen vid ratten (normal) och en för övriga ytor (glansig). Men för den som inte har bilvård som yrke rekommenderar jag att ha bara en. 

3. Tak
Kanske den enklaste och mest belönande av alla aktiviteter. Du går bara över det med en torr mikrofibertrasa och gnuggar lite lätt på fläckarna. Voilà.

Tak före/efter

4. Utrymmen mitt emellan
Sen är det dags för en annan favoritprodukt: Den vattenfria snabbtvätten. Den används som sagt vid "instegen" i bilen, tröskeln eller vad man ska säga. Även i rännan som löper runt bagageutrymmet, där det samlas löv etc. Börja med att torka av det värsta med en fuktad trasa. Därefter sprayar du på snabbtvätten och torkar av med mikrofibertrasa. Skinande rent på första försöket.


Glöm inte metallen på dörrarnas kortsidor och metallen som gränsar mellan fram- och bakdörr. Det finns en MASSA metall på konstiga ställen när dörrarna är öppna och gemensamt för dem alla är att de blir smutsiga.

5. Utsida
Jag ärvde en del produkter som låg i bilen när vi köpte den. Bland annat ett bilschampo och någon form av lackskydd. Dessa verkar vara runt 30 år gamla men funkar ändå. 


Till den förra använder jag en svamp (i hink med varmvatten) och till den andra en gammal kökshandduk. Jag börjar med att spola av bilen, en sida i taget. Sen schamponerar jag och sköljer av och fortsätter på så vis runt hela. När bilen torkat för jag på "Original Grojet" med en fuktad mikrofibertrasa. När den torkat blir den som en vit hinna på bilen som jag gnuggar av med en bit linnehandduk. Spotless!

Jag utgick från att denna "Grojet" inte längre finns, men en snabb googling gav av handen att det gör den visst! Det är tydligen ett "högglansvax" och kostar runt 189 kronor. Resultatet är i alla fall enastående och du slipper alla former av rester som kan komma av en tvätt, eller det där flammiga som uppstår om du bara schamponerar och låter lufttorka. 

Exteriör före/efter

6. Glas
Sist tog jag invändigt och utvändigt glas och det gjorde jag med en fuktad glastrasa.

Så nu återstod bara att plocka tillbaka det som absolut behövs i bilen: Näsdukar, spypåse, solglasögon, P-skiva och övningskör-skylt. Tre dagar senare känner jag fortfarande vaga duster av rekond och det är en fröjd att åka bil. Minstingen blev så full av vördnad att hon knappt vågade kliva in i bilen.

Jag har också samlat alla bilvårdsgrejer i en kartong i min uppfräschade städskrubb. Tidigare hade jag lite i bilen och lite i skrubben och jag visste inte riktigt vad jag hade. Nu är allt redo för nästa rekond som tidigast kommer att ske till hösten för det var i sanning asjobbigt. Insidan tog säkert tre timmar och utsidan en dryg timme. 

Kostnadsmässigt: Ställ 600 kronor för rengöring som kommer att räcka till uppskattningsvis fem års rekond mot att göra en (1) rekond professionellt. Jag googlade lite och det jag gjort ovan motsvarar vad ett bilvårdsföretag i Stockholm inkluderar i en "Mini-rekond" för 1 450 kronor (kampanjpris). 60 kronor är 4 procent av 1 450 kronor men då tillkommer min arbetskostnad för fyra timmar vilken lyckligtvis är 0 kronor då jag jobbar för mä själv.

Sen finns en annan betydligt viktigare ekonomisk aspekt nämligen "nöjdhet med existerande bil". Vår bil kostade 45 000 kronor och har gått fler mil än de flesta. Den funkar bra för våra syften men kan knappast kategoriseras som en flärdfull bil. Inget man skryter med. Det är klart att jag ibland, särskilt efter att ha åkt taxi eller i vänners bilar som är nya, fräscha och som har mer än en fungerande radiokanal, kan känna en åtminstone tillfällig längtan till något finare. Men genom att ta hand om dina saker får de förnyat mandat. Efter denna tvådagars städmanöver (var tvungen att dela upp det, så jobbigt var det buhu) känner jag mig återigen fullt nöjd och riskerar inte att rusa åstad med dumdristiga beslut av typen slakta ISK för att skaffa en - kanske inte ny men mindre gammal - bil att glida runt i. 

Vilket osökt får mig att tänka på en bekant till en bekant som nyligen ärvde pengar och satte hela summan på en ny bil (vi pratar halvmiljonklassen vilket kanske inte är dyrt, har ingen koll på vad nya bilar kostar). Om vi bortser från att de lyckades totalkvadda bilen kort därefter har jag svårt att förstå beslutet. Femhundratusen i kapital att ha för god nattsömn eller en stålkonstruktion som förlorar tio procent av sitt värde inom loppet av en månad. Vaffö? När man kan pyssla med sin 16 år gamla Toyota Avensis för blott 600 kronor.

När städade du din bil senast?

Mvh/
FruEfficientBadass

Projekt städskrubb

Rätt nyligen fick jag lära mig att den del av huset som inrymmer kök, badrum och ett av barnens rum från början var ett litet torp från vilket sedan huvudbyggnaden lagts till. Det förklarar varför exempelvis vårt skafferi och vår städskrubb ser ut som slutscenen till Blair Witch Project (om du inte minns: Den jordkällare där ett traumatiserat barn står och vaggar inne i hörnet). "Städskrubben" var tidigare en sorts tvättrum och passage ut till ladugården (därav trappan upp i ingenting, eftersom ladugården är riven). Jag har försökt hålla ordning här genom åren, utan att lyckas. Här hamnar lite allt möjligt, från cykellyktor till udda snören och superlim. 

Steg 1: Kaos

Steg 2: Töm

Steg 3: Klart


Detta gjorde jag:
- Rensade ut en stor säck med saker till återvinningen
- Lyfte bort en stor pappkasse med saker som hör hemma på verkstaden
- Sopade väggarna från spindelväv och skräp
- Torkade av kaklet ovan handfatat med målartvätt
- Tapetserade med rester från kökstapet
- Satte upp ett par hyllor som mist sin funktion i Stockholm
- Tapetserade ett par vinkartonger i vilka jag sorterade in resterande prylar

Gällande vinkartongerna: Dessa finns gratis utanför kassan på systemet. 


Du behöver inte tapetsera hela lådan, bara en kortsida och en långsida. På så vis syns tapet utåt oavsett åt vilket håll du ämnar vrida den.


Jag använde tapetklister eftersom jag ändå hade det framme, men det funkar lika bra med skollim. Det blev lite buckligt när tapet mötte wellpapp, men i en städskrubb: Vem bryr sig?

Lite andra före- och efterbilder:

Läskigt skåp före

Läskigt skåp efter

Det läskiga skåpet förtjänar sin egen biografi. För cirka tolv år sedan upptäckte mina föräldrar det läskiga skåpet och när de öppnade det upptäckte de att det växte svamp i. Jag menar inte att trät var angripet av svampsporer e d, jag menar att där fanns en skog av typ champinjoner. Det gick en vattenledning genom skåpet och eftersom ledningen var runt 100 år gammal hade det drippelidroppat och skapat ett perfekt habitat för svamparna som göttat till sig i detta mörka, fuktiga ställe i säkert ett par decennier.

Svamparna är nu hitoria och jag upptäckte att det hängde en rejäl kroklist upptill, så troligtvis var det här en 1800-talsversion av garderob. Jag omorganiserade därför saker så att stora otympliga grejer av typen hushållsstegen fick hänga här inne, liksom "tjoffaren" (vet inte vad det kallas, när man får stopp i avloppet tar man den och tjoffar). 

Ett annat hörn:

Läskigt hörn

Vackurt hörn

Det jag älskar med färg är att man bara kan måla över skit, bokstavligt talat. Det hade runnit saker genom åren som lämnat bruna märken på väggar och kakel. På med färgen bara och det såg rent ut. Det jag älskar med tapet är att det ger lite liv till ett tidigare livlöst utrymme. Som ni kanske noterar struntade jag fullständigt i att mönsterpassa utan bara drämde på den. Jag menar, det är en städskrubb. Det gjorde projektet extra kul, att det inte behövde vara så perfekt. Dessutom hade jag ju bara tapetslattar så det hade inte funkat om jag hade velat få till den perfekta tapeten. Vet ni, jag hade till och med kunnat tänka mig att använda flera olika tapeter härinne, så tokig är jag. 

I ovan hörn skymtar ni också den nya dammvippa på långt skaft jag fick av mor min, som en kronjuvel i detta nya städutrymme. Den dammsugare som skymtar i hörnet på förebilden fick också sin egen plats, precis innanför dörren så att den är lätt att nå. Jag kom att tänka på att vi hade en slanghållare monterad ute vid trädgårdsvattnet, en slanghållare vi aldrig använde eftersom ingen orkar rulla upp trädgårdsslangen på den. Den tog jag in, monterade ovan dammsugarplatsen och målade i samma färg som väggen. Inget mer trilla över dammusgarslangar. 


Jag hängde som synes ovan också upp vår kökskalender här inne istället för att låta den plottra igen köket. Den används i huvudsak till att hålla reda på soptömning och fästingbehandling katt och när de frågorna infinner sig är det inte jättesvårt att öppna dörren till städskrubben för att få svar. Samma sak gjorde jag med den whiteboard med barnens skoltider och annan logistikinfo. Den stod tidigare på en hylla i köket och var ful. Nu hänger den inne i städskrubben och är ful (översta efterbilden, ovan handfatet). Varför har jag inte tänkt på detta tidigare? Mysterium.


En sista detalj. Jag rotade fram en fin krok i verkstaden och satte upp precis innanför dörren för att hänga köksförklädet på. Ytterligare en sak som inte behöver hänga framme hela tiden. Väggarna i skrubben var fulla av spikar i olika rader av rost. Samtliga var nu borttagna och endast ett fåtal finare krokar hänger nu härinne. 

Det kan tyckas löjligt att pimpa sin städskrubb. Men nu har ni sett förebilderna så ni förstår att det var tvunget att göras. Och jag kan vittna om att det var en rejäl humörhöjare att få det gjort. Allt på sin plats. Jag har efter det att bilderna togs också printat, laminerat och limmat fast etiketter på lådorna så att vi med 100 procents säkerhet vet var saker finns. En detalj där: På översta efterbilden ser ni två tidskriftsamlare. I den ena förvarar jag dammsugarpåsar till dammsugare X och i den andra dammsugarpåsar till dammsugare Y (gjorde ett felköp, jag brukar annars bara köpa dammsugare som har generiska S-bags). Det är nu superlätt att såväl hitta som inventera lager på dammsugarpåsar och vi riskerar inte att försätta oss i den obehagliga situationen att stå utan.

Projektkostnad var noll eftersom jag bara använde redan existerande material. Hur ser ditt städskåp ut?

Mvh/
FruEfficientBadass

Säsongsskifte i garderoben

Mitt första blogginlägg någonsin handlade om garderobsskifte och mig veteligen har jag återkommit till detta tema två gånger om året sedan dess - en gång på hösten och en gång på våren. Varför?

Svar: Genom att ägna tid och fokus åt att göra ett genomtänkt garderobsskifte blir du friare. Men då måste du förstå nedan komplexa samband.

- I och med skiftet rensar du ut saker du inte gillar.

- När du bär saker du gillar känner du dig snygg.

- Känner du dig snygg är du nöjd.

- När du är nöjd okynnesshoppar du inte (dessutom får du en nyhetskick av att plocka fram en ”ny” garderob).

- Om du inte okynnesshoppar sparar du massor av pengar.

- När du sparar massor av pengar får du mycket avkastning.

- Mycket avkastning ger ett friare liv.

En välkurerad och säsongsanpassad garderob leder även till kortsiktig frihet i det att klädväljardebaclet hålls till ett minimum vilket ger mer fri tid i vardagen. Kan du som lever med en kvinna dessutom få in henne på tänket kanske du även kan få erfara frihet från frågor av typen ”ser jag tjock ut i den här” eller ”ska jag bära festklänning x eller y” eftersom allt som fetar samt alla blåsor utom en per säsong förpassats till Myrorna.

Fast fashion lägger in en extra växel vår och höst. Eller rättare sagt, de gjorde det ett och ett halvt år innan, när agendan för svenne banans outfits sattes i något konferensrum någonstans. Quiz: Varför vinnlägger sig medarbetarna inom modeindustrin om att pressa ut nya kollektioner?

1. De är konstnärer som mår som bäst när de får utlopp för de visioner och idéer som ramlar över dem i en sorts gudomlig intervention. För att citera Ralph Lauren: “I don’t design clothes. I design dreams.”

X. De oroar sig för att människor inte ska ha textil nog för att skydda sina kroppar mot sol, vind och kyla varför kläddistributionen närmast är att likna vid välgörenhetsarbete. Är f.ö. inte billiga plagg en sorts demokratiprojekt, att alla ska ha råd att klä sig ståndsmässigt?

2. De vill att företagen de arbetar för ska tjäna mer pengar så att de i sin tur ska tjäna mer pengar.

Quiz utan svar. Personligen tror jag att mänskligheten skulle klara sig på alla de råmaterial vi redan dragit fram ur berg, hav et al och att vi skulle klara av våra fysiologiskt anknutna klädbehov med redan befintlig textil. Om man kan bryta ner gamla kärnvapenstridsspetsar till kärnbränsle kan man nog klura ut något sätt att återbruka de textilberg som vi deporterat till Afrika till att bli morgondagens kroppsvärmare. 

Framför allt tror jag inte på koncept som mode och trend. Snarare, jag vet ju att de existerar som begrepp, men för mig saknar de mening. Jag vet vad jag klär i och det är inte säsongstrollkarlarna som "gör det" för mig. Snarare bredden i second hand-marknaden, då primärt Sellpy.

Som ni minns skapade jag en Sellpykapsel under vintern. I torsdags, efter en rejäl storstädning hemmavid (added value till säsongsskiftet) var det dags att dra fram den. 

Det finns två sätt att genomföra garderobsskifte. Du kan dra plåstret snabbt eller du kan dra det långsamt. Det långsamma sättet går ut på att du under en övergångsperiod på, säg två-tre veckor, matar ner dina vinterkläder löpande i tvättkorgen och när de är rena och strukna viker du ner dem i "säsongslådan" för att istället ersätta plaggen med kläder från den nya säsongen. 

Det snabba sättet går ut på att du likt plåsterryck bara gör det, på en dag. Jag brukar vanligtvis sega på ett par veckor men i år testade jag plåstermetoden. 

Vintergarderob


Vårgarderob

Som synes på översta bilden hade jag redan lassat i ett antal byxor i tvätten. Övriga plagg tvättades vid behov men plagg jag misstänkte var oanvända hängde jag upp i en garderob på plan två, en lyxig uppgradering av säsongslådan som gör att jag slipper stryka plaggen i höst.

Det som tog lite tid var kashmiren. Jag ville handtvätta varje tröja innan den hängdes undan och jag har fem kashmirtröjor samt en i merinoull. Tvättmetod: Dränka dem i varmt vatten med några droppar (baby?) schampo. Låt stå en halvtimme. Knåda knåda. Häll upp sköljvatten gånger två. Rulla in i handduk. Hängtorka. 

Vem orkar gå igenom detta gånger sex under en och samma eftermiddag? Särskilt som att man (jag) dessutom städat huset, jagat höns, rastat grannens hund, läst franskaläxa samt tvättat (och jag överdriver inte) fem maskiner. Så jag la kashmirtröjorna i en kasse och betade av dem under helgen. 

Men så värt, att hänga undan en väldoftande, mjuk och ren tröja snarare än en illaluktande, stel och smutsig dito, det hör du ju själv. Om du använder säsongslåda, glöm inte silkespappret om de finare plaggen. Silkespapper för en tia per säsong ger million dollar feeling vid uppack. Som att köpa nytt i exklusiv butik (för inte får du silkespapper hos fast fashion?).

I vilket fall var det en ynnest att få vårgarderoben på plats bara sådär hux flux. Inte en dag för tidigt om du frågar mig, jag var bra less på allt det svarta och marinblå från vinterns umbäranden. Härligt att dra på sig flamboyant beige.


Jag har också köpt ett par nya - sprillans nya - sandaler från Ecco. Ni vet, nördmärket. Men vad ska man göra då, om det är typ enda märket som gör skor man kan gå i? Jag har ett identiskt par sedan tidigare men de sjunger, efter säkert fem års idogt nötande, på sista versen varför jag letade efter ett par snarlika och till min stora lycka fanns exakt samma modell kvar på marknaden, fast till runt 40 procent lägre pris. Så var det åtmintone när jag beställde för ett par månader sedan, men nu såg jag att de var uppe på fullpris igen. Som vanligt då - köp off season. 

Min poäng med denna utvikning varandes att jag vet exakt vad jag vill ha och hur jag skaffar det. Sen använder jag det tills det faller isär och jag behöver inte fundera så mycket däremellan. 

Jag tänker ibland på dessa Hollywood-personas och den antagligen förlamande trötthet som faller över dem när de äntrar sina walk-in closets gigantesques med kilometerlånga skoställ med företrädesvis festskor som de aldrig hinner använda eftersom de mest går i sneakers. Jag har inte det problemet. Jag lägger runt en tusing vart femte år på ett par drömsandaler och sen nöter jag ner dem.

Ordningsfråga: Har någon någonsin påpekat för mig att jag i princip alltid har samma sandaler på mig mellan maj och augusti? 

Svar: Nej.

Hur kändes det då att hänga upp denna helt "nya" garderob inför sommarsäsongen 2022? Men kära du helt underbart. Jag ser ju potentialen i denna helt kombinerbara historia. Jag längtar redan efter ett antal kombinationer som jag ska ha i olika sammanhang. 

Det är otroligt att jag fick alla dessa kvalitativa, stiliga plagg för en knapp tusing. En tusing - det är vad folk lägger på en-två vårplagg om köpes nya. Gör det ej! Rensa, tvätta och kombinera. Ge vidare sådant som inte lägre passar eller gör dig glad.

Jag älskar älskar älskar känslan av resursoptimering. Låt gå att jag överkonsumerat ordningsunderhållning som hoarder-videos och TV4-produktioner på sistone, men är det något som gör mig frustrerad så är det att se människor leva i fysiskt överflöd (om man nu kan kalla hoarding överflöd…) samtidigt som de lider brist. För att de inte har koll på vad de har. Sträva efter det optimala läget: Att använda allt du har. Emedan du gillar det!

Så sparar du pengar, så blir du rik och fri och snygg, bäst och ödmjuk.

Har du plockat fram vår- och sommargarderoben ännu? Om ja, detaljer!

Mvh/
FruEfficientBadass

Småfix i köket

I kölvattnet av golvsliperiet i köket tog jag mig an ett antal surdegar i köksregionen. Man blir ju som bekant hemmablind och det är lätt att inbilla sig att det är fullt normalt att ha en spygrön besticklåda av märket Hammarplast med en prislapp som indikerar att den köptes in någon gång tidigt 70-tal på "Domus". Ögat vänjer sig, funktionaliteten är ju desutom densamma som med en nyköpt historia.


För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg där jag beskrev hur jag trattade ner stora färgslattar i små behändiga burkar, färg som skulle kunna att komma användas till diverse småprojekt hemmavid. Ja, här har vi ett sådant. Och den som säger att man inte kan använda väggfärg till att måla spygrön plast ljuger, det går alldeles utmärkt, se då bara (man måste bara måla två lager):




Som ni ser målade jag även lådans innandöme. Genom att ha samma färg på såväl låda som besticklåda får man ett intryck av att besticklådan är platsbyggd. När den inte alls är det. Snarare plastbyggd. Men visst blev det fint? Fördelen med väggfärg är att den torkar så otroligt fort. Jag målade andra lagret redan efter någon timme och jag hade kunnat göra det tidigare. Jag tog en annan provburk till insidan av underskåpen. 

Kastrullskåp före - plastmattan på bottenplan rök

Kastrullskåp efter: Vilsam beige direkt på trä

Väggarna är panelerade upp till brösthöjd och den färgen fräschades upp med ett lager vitt. Ovan panelen satte jag en gammelsvensk tapet "Dellen".

Köksvägg före

Köksvägg efter

Under projektets gång körde jag för övrigt en tvåveckors provperiod Bookbeat och lyssnade efter läsartips igenom Fogerströms "Minns du den stad"-trilogi vilket gav en extra dimension till projektet. Jag kommer aldrig att kunna lyfta en kastrull ur skåpet utan att tänka på Henning och fattigsverige. 

Jag är väl medveten om att ursprungsläget för mina skåp och lådor var betydligt sämre än för gemene man i hyfsat nybyggda bostäder. Men med det sagt: Vad är det som hindrar att du gör detsamma? Det är roligare med färg än med vit spraylackad fanér. Och utrymmen som det under diskhon eller kastrullskåpet lär inte vara en deal breaker när det kommer till visning ("Vi skulle gått all in om det inte varit för det pastellrosa kastrullskåpet") så passa på att ha lite kul. 

Jag är nu ivrig att ta mig an vår vidunderligt fula städskrubb och vårt sletna skafferi efter detta. Och om du tror att du slipper redogörelse tror du fel, det är blott en tidsfråga. Jag måste bara samla på mig tillräckligt mycket spillfärg och tapetrester först.

Gällande projektbudget landade den på knappt 5 000 kronor ink. hyra golvslip+dammsugare. Dyraste posten var hårdvaxoljan för 2000 kronor. Gissningsvis hade projektet hamnat på det tredubbla (om inte mer) om vi tagit in proffs för golv och väggar. 

Har du DIY:at kök?

Mvh/
FruEfficientBadass

Vi slipar köksgolvet

Som jag nämnt i ett tidigare inlägg gjorde vi (jag) under vintern om den så kallade "salen". Det låter pretentiöst att säga "sal" men det är det vedertagna namnet på ett gammalt finrum här uppe, behöver inte vara Versaillestakhöjd för att kvala in. Projektet gav blodad tand i det att jag insåg att det under ett äckligt linoleumgolv i gammalt hus högst troligt döljer sig ett fullt fungerande trägolv, varför jag sedan årsskiftet gått och sneglat på vårt tragiska köksgolv. 

Vårt tragiska köksgolv

Golvet pryds av en sorts linoleummatta som jag vill minnas var i samma brun/grå-murriga nyanser som salsgolvet innan jag i ett halvhjärtat försök att ljusa upp rummet målade det i beige. Som ni ser lyckades det sådär. Färgen repades under stolar och golvet blev aldrig riktigt rent. Dessutom hade jag en känsla av att det trängde upp jord och skit ur springorna mot väggarna, som om det låge stampat jordgolv under. Jag har ett inte särskilt skrytsamt renoveringsminne av att jag just i ovan hörn lagt en latexfog direkt på jord vid tillfälle, vilket inte lirar med regelboken för god hantverkssed. 

Det visade sig att mina föreställningar inte låg så långt ifrån verkligheten. Efter bortdrag av första lagret matta låg mycket riktigt ej oansenliga mängder jord. 

Man kan ställa sig många frågor här. Har jorden smugit sig in med tiden? Eller låg den där vid mattäggningen på 60-talet och man resonerade som så att eftersom mattan ändå skulle dölja jorden behövde man inte sopa bort den? 

Med tanke på de fyndigheter jag upptäckte under köksskåpen (nedan) antar jag att det senare skulle kunna vara en plausibel förklaring. Ja, varför sopa bort ett kilo torv/jord/mög när man ändå ska bygga platsbyggda köksskåp, skåpen kommer ju rimligtvis att skymma skiten?


Notera att jag inte är bättre jag. Jag sopade fram det jag nådde med sopen och lät resten ligga bara. Någonting ska ju nästa generation ha att sysselsätta sig med? 

Efter borttag av första lagret matta (det luktade död för övrigt) fann vi ett lager tidningspapper från 1968 och ytterligare ett mattlager. Under detta fann vi tidningar från 1898 vilket fascinerade min man mycket.


Jag rev ut en liten bit ur en tidning för jag tyckte den var rolig. Rubriken lyder: "Anmälde resande" och är väl som 1890-talets motsvarighet till Facebooks "checkade in"-funktion. 


Här kan man bland annat läsa: "Hotel de Suède: Grefve Lagergren med grefvinna, Tyresö; friherre Hermelin, Näsby; borgmästare Lundberg, Sala; rådman Kullberg med fru, Nyköping; häradshöfdingen Tersmeden, Örebro; jägmästaren Englund, Orsa; kapten Gahn, Upsala; brukspatron Källström med fru, Dala Husby [...] Kandidaten Gehnberg och fröken Henschen, Upsala". Observera sorteringen i rang. Undrar vad kandidaten och fröken hade på hotel Suède att göra? Undrar om det var samma fröken som figurerade i Helena Henschens "I skuggan av ett brott?". Nåväl, så GDPR var det väl inte, oavsett.

Därefter ställdes vi inför faite accomplie. Detta var golvet vi hade att jobba med. Inte lika breda fina golvtiljor som i salen. Mer smala, missfärgade plank av samma dimension som vi har i Stockholm. 


Vi hyrde en slipmaskin och industridammsugare på Cramo och körde på. Det finns i grova drag två sorters maskiner. Dels den med en sorts hyvlel med vilken man riskerar att göra gropar i golvet om man står för länge på samma ställe. Dels en sort med oscillerande runda slippapper under som är skonsammare (men som går långsammare). Vi valde av naturliga skäl den senare.


Vi började med korn 36 (tror jag?) och det blev stor skillnad redan efter första omgången. Med den här typen av maskin ska man inte gå diagonalt utan först jämns med planken, sen i 90 graders vinkel. Därefter ska man enligt regelboken ta ett finare korn och göra samma sak samt ytterligare en repetition med ett ännu finare korn. Men vet ni vad: Det var SKITJOBBIGT trots att vi använde den enligt uthyraren "enkare" slipen. 

Min man fick gå med den medan jag gick och eftersopade (dammsugaren tog inte upp allt spån) och roddade alla sladdar och enligt honom var den bångstyrig och svårmanövrerad. Vi var båda helt slut efter första omgången slipning och eftersom golvet, enligt vårt tycke, ändå var rätt okej, lät vi det vara så. Med ett aber: Jag gick efter med handslip. Eftersom golvets plank är konkava kom vi med golvslipen inte åt fläckarna i mittfårorna av respektive plank. Gissningsvis hade vi inte kommit åt dem oavsett hur många gånger vi gått över golvet med slipmaskinen, varför jag valde att handjaga de smutsfläckiga partierna. 

Och här når vi nästa nivå av jobbighet: Byggdammet. Golvslipen hade en sorts plastkjol som gjorde att dammet föll ner till golvet. Handslipen däremot, projekterade dammet all over da place. Det sprutade damm över golv, väggar och säkert tak (har inte orkat kolla). Det kom byggdamm in i angränsande rum så pass mycket att ett barns brandlarm gick av trots två dörrar emellan. Jag hostade i flera dagar efteråt trots dubbla munskydd. Och man kan ju bara ana ondskan hos de mikrober som legat förseglade i våra 124 år gamla trägolv. Dead man writing. 

Anyheuw, det var ändå lite värt det. Kolla vilken skillnad:

Efter idogt googlande på golvbehandlingar fastnade jag för Herdins hårdvaxolja som ska vara vatten- och smutsresistent. Först oljade jag ett lager. Dagen efter gick jag med ett ledbart slipverktyg (manuellt, som en golvmopp) och slipade ner resta träfibrer med finkornigt sandpapper. Sen ytterligare ett lager olja och samma manöver igen, fast med ännu finare sandpapper. Och slutresultatet:


I kid you not när jag säger att det är första gången jag ser solen spegla sig i golvet. En fröjd! Det var också lämpligt att vi åkte till Stockholm på påsklov efter andra oljningen eftersom golvet ska få vara i fred någon vecka eller så innan man "belastar" det. 

Trots att vi stannade vid korn 36 känns golvet lent som en babykind. Inte antydan till stickbildning e d, bara att glida fram på det. Som synes på bilden ovan tapetserade jag även om väggarna med en gammelsvensk tapet "Dellen" från Duro. Jag har också målat om panelerna i nytt vitt fräscht. Taket, som ansamlat flott i 124 år eftersom vi saknar köksfläkt fick sig också en moppning med Klorinblandning. 

Jag är sjukt nöjd. Även om jag inte sållar mig till skaran som säger att det är "jättelätt" att slipa golven själv. Jag genomförde även en del småprojekt i kölvattnet av detta som jag kommer att redovisa framöver. 

Kostnad? Manpower: 0kr. Slip- och dammsugarhyra 1 dag: 1 600 kr. Herdins golvolja 2,7 liter: 1 200 kr. Diverse verktyg av typen slipmopp: 200 kr. Totalt: 3 000 kr.

Med det sagt: Har du slipat golv och vad är dina erfarenheter?

Mvh/
FruEfficientBadass

Städmani à la Aurikatariina

För ett tag sedan tipsade en läsare om Youtube-kontot Aurikatariina. Det är en ung finländare som gör succé genom att, hur ska jag uttrycka det...sanera bostäder åt sina följare. Hon gör det gratis, med motivationen att hon ÄLSKAR att städa samt det faktum att hon nu har runt en och en halv miljon följare och vidhörande sponsorkontrakt från finska städproduktsföretag. 

Hon är oemotståndlig. Det som primärt drar mig till hennes kanal är hennes sprudlande sätt och hennes empati för de, i många fall, psykiskt utmanade "kunder" hon städar hos. Hennes inställning är att "vi alla hjälps åt där vi kan" och hon dömer ingen. När hon hittar kattlort i diskhon eller en rutten banan i sängen hojtar hon förtjust "Look at that!", inte "Uärk, discusting". Hon berättar också lite om människorna som bor i lägenheterna hon städar, vad som lett fram till scener som nedan: 




Dessutom är hon badass på städning. Inte ens det mest igengrodda badkar eller inbrända spis avskräcker henne, tvärt om. Ibland blir hon besviken för att städningen är för enkel. Hennes metoder är rätt brutala.  Vid dessa saneringar använder hon sig av mindre miljövänliga medel såsom Klorin och ugnsrengöring (på mer än ugnar) med motiveringen att det annars hade tagit för lång tid. Nog om kanalen och över till hur jag transponerade idéerna till mitt liv:

1. Ugn

Vår Stockholmsugn har varit sunkig ett bra tag nu. Jag har visserligen försökt rengöra den enligt husmorsskolan genom att täcka botten med gulsåpa, sätta ugnen på 100 grader, stänga av när det bubblar och låta svalna av för att därefter skrubba med svamp eller svinto. Men det kvarstod alltid en hinna av någon inbränt och flottigt. Nu testade jag att rengöra Aurikatariina style genom att spraya ett rejält lager ugnsrengöring såväl inuti ugnen som på ugnsluckan.


Därefter lät jag sprayen sitta, ej i de stipulerade 15 minuterna utan över natt. Därefter tog jag till skrapan ni ser liggande ovan ugnen och hyvlade bort skiten. 


Här ser ni skrapet från en av plåtarna (jag sprayade även dessa). Det var som att hyvla ost och de såg helt nya ut efteråt. 

Ugnslucka före


Ugnslucka efter

Ugnsluckan, som jag genom åren bearbetat med såpa och glasspray med slutsatsen att den var ohjälpligt fläckad och lämnad därhän, blev som glasklar efter en omgång med skrapan. 

Ugn efter

Jag menar följande: Ugnen blev som ny. Om ni vill ha konkret to-do, kolla in den här videon. Aurikatariina är mycket förtjust i att svepa in skummet i gladpack, men det skippade jag och det gick bra ändå. 

2. Diskho

Det var väl inget större fel på vår disko men jag var tvungen att prova knepen från kanalen. 


"Knepen" kommer i två steg. Först gnuggar du diskhon med en kombination av miljövänligt diskmedel och bikarbonat. Bikarbonaten förhöjer diskmedlets effekt. Skölj av. Därefter polerar du med den miljövänliga universalrengöringen och torkar av. Den skrubbkräm hon använder borde ha nedan svenska motsvarighet, 69 kronor på Clas O.

Universalrengöring hittar du här.

Så här fin blev diskhon efter:



3. Badkarsdetalj

Samma universalrengöring använde jag till badkar och vissa detaljer i badrummet såsom det vred med vilket man stänger respektive öppnar badkarsproppen. Jag har aldrig närmare undersökt vredet, annat än att med glastrasa putsa upp utsidan. Nu visade det sig att man kunde dra ut skiten och där under fanns en del göttigt att ta tag i. 



Jag gojsade i universalrengöring, lät stå i en halvtimme och skrubbade sedan rent med den medföljande svampen samt en städtandborste. Skiten bokstavligt talat rann av och här ser du resultatet:


Det här är inte städning du ser med blotta ögat en vanlig dag på jobbet så att säga. Då slår ju dammsugna golv och rent handfat högre. Men tillfredsställelsen i att veta att dessa skrymslen är fläckfria är enorm, särskilt när man lagt sig i ett skumbad och ser den där ratten framför sig. 

För mer inspiration, se valfri video från Aurikatariina eller kanske särskilt den här sammansatta filmen av riktigt äckliga rengöringar:


Jag kan inte beskriva ovan annat än som en hobby. Den helgen jag var själv i Stockholm och ägnade mig åt dessa städprojekt gick jag shopping bananas på allt från ugnsrengöring till svampar samt nya rakblad till min skrapa. 

Vidare skaffade jag en diskmaskinsrengöring av märket Finish och har ni aldrig tidigare testat att köra en tomköring på maxtemperatur med rengöring som enda passagerare säger jag bara: Gör't. Doften som sprider sig i köket efter färdigt program är ljuvlig. Det känns så otroligt fräscht och som att disken framöver blir mer ren. Jag passade också på att skrubba insidan och kanterna på diskmaskinen med universalrengöring för att få bort alla kläggiga matrester samt rengjorde filtren i botten. Satisfaction. Om jag förstått Aurikatariina rätt kan man också köra en omgång med bikarbonat istället för diskmedel, vilket nog är mer miljövänligt.

Ett annat område som ofta negligeras (annat än i Aurikatariinas videos) är utrymmet under diskbänken där soporna står. Här gick jag loss och skrubbade med universalrengöringen. Envisa fläckar och intorkade matrester skrapades bort med skrapan. Enbart soppåsar och diskmedel ställdes tillbaka. Jag köpte ett diskmedel på pulver (#sparadkrona) och la i en nydiskad glasburk med en skopa, i syfte att fasa ut de dyra maskindisktabletterna. 

Summa summarum: Tack läsare för tipset om Aurikatariina, bekantskapen med henne gav mig flera dagar av förhöjd livspuls (tragiskt?) och jag kommer att följa hennes kanal nitiskt framöver. 

Fler städtips från dig?

Mvh/
FruEfficientBadass