Skandalösa matpriser...

 ...är tidens credo. Buä buä det är så dyrt med romanticatomater. Jag kan inte äta avokadotoast som mitt snack varje dag längre osv.


Jag vet inte vad det är som gör mig så irriterad. Jo, jag vet vad. För att vi - med undantag för särskilt utsatta personer - är bortskämda glin som saknar förmågan till historisk hågkomst. Fakta:

"I början av 1900-talet uppgick livsmedelsutgifterna för ett svenskt genomsnittshushåll till 44 procent av de totala inkomsterna. Samma siffra år 1952 var 33 procent. Idag utgör den bara cirka 13 procent av hushållens totala utgifter. Internationellt syns liknande tendenser som i Sverige. De flesta jämförbara europeiska länder har precis som Sverige upplevt långsiktig ekonomisk tillväxt och därmed större disponibla inkomster, medan en allt lägre andel läggs på livsmedel."

Om man bortser från historielösheten är det en annan sak som stör mig. Inställningen att det är dagligvaruhandeln som står bakom ökningarna. Att kedjorna likt Krösus Sork sitter på sina HK:s och gnuggar tassarna i en gemensam konspiration mot konsumenten (i maskopi med övriga länders matkedjor vad det verkar). Det är bara så dumt. Jag har själv jobbat i dagligvarubranschen och är det något jag vet så är det att man som producent gör allt för att dra ner brallan för de stora kedjorna i syfte att "listas" d.v.s. få ett dedikerat hyllutrymme. Kedjorna i sin tur gör allt för att attrahera konsumenten och det gör man i den absoluta merparten av fallen med pris.

Om man betänker att de största ökningarna skett på choklad, olja, kaffe och mejeri behöver man inte vara överdrivet begåvad för att förstå att det inte har med kedjornas ovilja att göra utan med ändrade råvaruprisförhållanden som beror på allt från dåliga skördar till mjölkbrist (och inflation på det). Jag tycker att det är som kidsen säger "cringe" när politiker ska bjuda in vd:s från livsmedelsbranschen för uppläxning.

Intressant att notera är att dagligmedia inte har några problem att tugga i sig att exempelvis kebabrestaurangsägare behöver höja priserna. Där är det plötsligt matematisk acceptans på åtminstone lågstadienivå och man kan till och med drista sig till att förstå att de ökade inköpspriserna kan bli en affärsrisk om man inte justerar priset ut mot kund.


Om vi återgår till tankegodset kring Circle of Control skulle man kunna säga så här: Du som konsument kan inte påverka världsmarknadspriserna på exempelvis kaffe eller kakao. Ej heller kan du påverka inflationen. Däremot kan du påverka din konsumtion.

Det kanske är så att du framöver får minska ditt intag av choklad, körsbärstomater och skräddarsydda flingor till förmån för billigare mat. Sådan mat vi ansåg som standard under 70-, 80- och 90-talen. Potatis, ris, gryn, enklare fisk (sist jag kollade var det fortfarande rätt billigt med så kallade "fiskblock"), ägg, rotfrukter, mejeriprodukter modell bas och säsongens frukt. Jag vill minnas att jag i mitt föräldrahem åt blodpudding typ en gång i veckan. Samt fiskpinnar med kokt potatis. Och då är det ändå rålyx jämfört med den diet vi hade på 1860-talet (d.v.s: ingen varvat med uppkokta skosnören). 

Här ligger skillnaden mellan den stora massan och FIRE-klientelet: Ekonomisk motståndskraft, det som i friskolvärlden kommit att hyllas under benämningen resiliens:

”Resiliens är ett begrepp som kan användas i många olika sammanhang för att beskriva den långsiktiga förmågan att stå emot och återhämta sig från motgångar och kriser. Det kan gälla människor och samhällen, men också ekonomier och ekosystem.”

Så förutom att störa mig på klagomuren från romanticatomatätarna hyser jag en viss oro för det svenska folket. Om vi inte kan hantera att vi behöver lägga lika stor andel av vårt ständigt ökande konsumtionsutrymme på mat, hur ska vi då kunna hantera en riktig kris?

Mvh
FruEfficientBadass

Gratistips Stockholm

Jag har på sistone känt en viss rastlöshet. Jag vet inte om det har med våren att göra, att jag får ökat energipåslag när ljuset kommer. Möjligen det i kombination med min work/life balance. Det vill säga att jag, efter mina oxveckor i mars, har alldeles för mycket fritid men ingen klar uppfattning av vad jag ska göra med den. 

När jag drog ur pluggen 2018 och levde ett år i sus och dus hade jag inga som helst problem att göra av med tiden. Dels bodde alla tre barnen hemma och skulle utfodras i tid och otid. Dels tog jag hand om en hund som ville gå milslånga promenader varje dag. Sen var jag i mitt bloggesse och postade om inte varje dag så nästan. Jag höll också på med en ytskiktsrenovering av lägenheten inför kommande uthyrning och planerade flytten till Hudik.

De dagar jag har nu präglas av inget av ovanstående. Dessutom känner jag ett inneboende tvång att hålla mig på armlängds avstånd från jobbdatorn. Varför? Jag får max fem till mig adresserade mail om dagen och dessa kan jag med fördel samla ihop och svara på två gånger per dag. Det är någon noja jag har, att jag vill kunna ta ett samtal och direkt knappa fram svaret på datorn. Det är dumt. För vem i dagens yrkesliv svarar ens i telefon? Åtminstone inte på första försöket eller som jag: På första signalen. 

Jag är som den där elefantmyten. Man binder en elefantunge med rep fäst i en liten pinne i marken. Sen växer elefanten och blir stor och kan med egen kraft dra sig loss från pinnen. Men den har lärt sig att pinnen håller den fast så den låter bli. Sådan är jag med jobbet. Jag har det inympat i mitt system att jag bör sitta posto 08:00-16:30 no matter what, trots att jag i det fall jag skulle samla ihop dagens arbete till 15:30-16:30 troligtvis ligger helt i fas med mina kollegor. Av utvecklingssamtalet att döma anses jag vara en presterare så jag har en bra grund att stå på för framtida lökning. 

Därför har jag börjat skissa på en plan. Planen går ut på att jag ska leva mer och sitta och trycka i lägenheten mindre. Men planen får inte vara för dyr. Dels för att jag i nuläget inte vill sälja fondandelar och dels för att jag vill kunna vidareförmedla den till er, era snåla jon. Dessvärre blir här ett stockholmsfokus, jag ber om ursäkt för det. Ni som har privilegiet att bo utanför 08-regionen får gärna lägga till era tips i kommentatorsfältet. 

Vi kan väl börja med att konstatera att natur och umgänge med vänner är gratis och bästa kvalitén. Så, nu kan vi gå vidare till det som verkligen intresserar mig nämligen kultur. Jag hittade i natt en sajt som presenterar kulturupplevelser i Stockholm, vissa av dem gratis (om man väljer relät för "Endast gratistips").


En trist dag som denna - en torsdag i mars - fick jag bland annat fram nedan:

Gratis inträde Nationalmuseum torsdagkvällar, en utställning där man utforskar fotbollens struktur på Riksidrottmuseet, en utställning där vetenskap och konst fusioneras på ett galleri i Gamla Stan...


...och har man tagit sig till Riksidrottmuseum för fotbollens struktur kan man även se en utställning om maratonjapanen som försvann under OS 1912, Väsby Konsthall ger en utställning på temat väder, Forum för levande historia (Gamla Stan) har utställningen "Att minnas framtiden"...

...den promenadsugne kan gå gratis guidad tur runt slottet. Peter Linde-utställning på Dieselverkstaden i Sickla, prova-på-kroki på Nationalmuseum...

...och sen ännu mer utställningar i allt från Accelerator (T-bana Universitetet), ArkDes (på Moderna), Tumba Bruksmuseum (gissar Tumba), och det här är bara en del av det jag hittade, dessutom filtrerat på konst/kultur. Sen kan du välja allt från improvisations-stand up (Fy tusan vad kul! Som att det inte är ångest nog att se en kompetent ståuppare!) till kalligrafi på Etnografiska

Kort sagt: Den som söker finner. Min målsättning framöver är att börja smått: Två events per månad. Jobbtelefonen tar jag med, men på ljudlös. Att ringa tillbaka missade samtal från stökig lokal kring lunchtid kan ingen reagera på.

Fler tips, gärna från andra håll i landet?

Mvh
FruEfficientBadass

Jag flyttar igen

Ja herregud vad ska ni tro, tredje flytten på ett drygt år. Men så är det att vara bohem. Ni minns kanske att jag klagade lite (mycket?) över hyresnivån i nuvarande lägenhet. Sexton lakan per månad för en trea. Efter en pest-eller-koleraövning (billig 20-talslya men avsaknad av nöjda barn vs. dyr 20-talslya fast fel sekel ink. nöjda barn) beslutade jag mig ändå för kolera. Jag har läst någonstans att barn ska gå först. 

Med brasklappen att även fortsatt hålla ett getöga på utbudet inom SKB för att se om inget bättre (billigare) kunde dyka upp. Plötsligt händer det! En fullt jämförbar trea (minus fyra kvadrat) läggs upp på intranätet, två hundra meter bort från nuvarande lägenhet, hyra elva tusen i månaden. 

Nu kan en tycka att elva tusen är rätt mycket det med, men det är fem tusen mindre än vad jag har idag. Och fem tusen netto per månad är ungefär vad jag lägger på mat så man kan säga att jag från och med juni äter gratis. Eller får drygt åtta tusen i löneförhöjning. Eller har en fungerande ISK-avkastning vilket är ett skämt just nu.

Å vad jag hade önskat att jag kunnat lägga upp bilder på hur nya lägenheten ser ut i dagsläget. Men det känns för integritetslöst givet att nuvarande boendes bohag och barn syns på bilderna. Och vilket bohag! Jag, med fäbless för hoarders, gick igång på alla cylindrar. Det fanns inte en kvadratcentimeter som inte var täckt av prylar. Spel, elektronik, böcker, tidningar, hygienartiklar, kläder. Missförstå mig inte, han är nog inte hoarder i den kliniska bemärkelsen. Han är bara en slarvig snubbe. Men jag fick med våld betvinga reflexen att erbjuda mina tjänster på plats, likt Aurikaatarina gratis: "Snälla, låt mig få städa ditt hem innan du flyttar!". Men jag höll mig i schack, till och med min småaspiga hjärna insåg i hur många dimensioner sjukt det hade varit.

Till hans försvar ska sägas att även tidigare boende verkar ha misshandlat lägenheten estetiskt. Det finns inte ett rum som har en enhetlig tapet eller väggfärg. Det blandas friskt: Randigt på en vägg, blommigt på den andra. Fågeltapet på en vägg och målat kornblått på de andra. Så är det i alla rum utom köket. Köket å sin sida har en intagande fuktskada på golvet. Sen diverse småfix: Dörrhandtag som hänger löst (jag menar löst som en femårings mjölktand på tråd, man ser hålet i vilket handtaget var tänkt att sitta), saker på svaj, revor i tapeter, trasiga persienner. 

Blir ni sugna? Det bisarra är att det blir jag. Jag inser att orsaken till att jag aldrig riktigt till fullo älskat den nuvarande lägenheten är att den är för perfekt. Endast fem år gammal. De tidigare hyresgästerna hade behandlat den med bomullshandskar så det fanns inte en skråma på de greiga nyproduktionsmålade väggarna. Allt är rakt, korrekt och kvalitativt. Jag har, med undantag för åren i dussinförorten, aldrig bott på det sättet. Jag har bott i antika, sneda, vinda och dysfunktionella hem. Hem som är projekt. Hem med potential.

I denna nya lya ser jag potential. Den är visserligen inte supergammal, men åtminstone tio år äldre än den nuvarande. Det är också det som förklarar såväl den väsentligt lägre hyran som den lägre insatsen (antar att det har med tomtpriser och beställarens lånebild att göra). Det finurliga är att nuvarande hyresgäst lämnar lägenheten en månad innan jag flyttar in, vilket ger mig ett fönster att ställa till rätta det som blivit fel. 

SKB är en bra hyresvärd och på varje hyra avsätts en liten del till en så kallad renoveringsfond. Fonden ackumuleras så att den vart femtonde år ska räcka till att göra en total ytskiktsrenovering av ett objekt. Givet att huset byggdes för exakt femton år sedan och fonden inte nyttjats en enda gång har jag en rejäl liten pengapåse att offerera avtalade målerier för att gå in och bränna skiten ur galenskapen på väggarna. 

Därtill tar SKB, efter att själva ha gjort en inspektion, kostnaden för ev. golvslipning. Så mitt fokus de gångna veckorna har varit att jaga förvaltaren för att få till lägenhetsbesiktning så fort som möjligt. I den bästa av världar tar han omgående ett beslut om golvslipning och bokar in firman dag efter att nuvarande hyresgäst flyttar. Med på besiktningen har jag bjudit in en av SKB:s ramavtalade målare som får ta mått och komma med offert. Om allt vill sig bäst kommer såväl golvslipning som tapetsering att bli klart innan jag flyttar in. 


Om man vill att tapeterna ska kunna ingå i den av ramavtalade målaren givna offerten får jag bara sätta standardtapeter av typen Borosan Bas och Hem. Eftersom jag varken vill ha ränder, fåglar eller silverglänsande blommor på väggarna passar det mig utmärkt. Ovan är serien Vega i en linneimiterande textur och efter att ha beställt hem tapetprover har jag valt varmbeige till vardagsrummet (som även blir mitt rum då jag tröttnat på att sova till kylskåpssurr), odågan har valt ljust grått till sitt rum och minstingen gick lite otippat för grönt. 

Odågan har alltid varit säker på vad hon gillar. Ett tag var det influencer-rosa på väggarna men sedan ett par år är det grått, med inslag av rosa och beige i textilier. Det kanske låter trist men det blir rätt snyggt, särskilt om hennes mamma fortsätter att vittja hennes rum varje morgon efter att hon gått för att enlevera disk, bädda och hänga upp kläderna i garderoben. Ja jag vet, epic fail motherhood men jag har bara ett drygt år kvar av detta och passar på.

Minstingen däremot har varit minst sagt valhänt, vilket historiskt resulterat i ommålning en vecka efter ommålning ("Det blev för blått" etc) och i slutänden ett genomgående beige tema av det slag man ofta ser i amerikanska hem. Det är inget fel på beige, men det behövs något annat för att gjuta liv i skapelsen. Just nu sover hon i vår gamla dubbelsäng med beige sänggavel i ett greige rum med beige gardiner och gräddvit matta. Den lyxiga fuskpälspläden på sängen förmår inte lyfta intrycket nämnvärt med sin bruna kulör. 

Men när vi satt i soffan och trätte om detta i veckan trillade vi in på Ikea i jakt på lakan och hon föll som en fura för nedan bild. 


Det spartekniskt geniala i ovan är att vi i princip har alla beståndsdelar. De gröna väggarna bekostas av renoveringsfonden. Sängbord av ovan stil finnes och skulle hon vilja ha mer vintagekänsla i rummet kan hon få mitt gamla pelarbord med avskavd färg. Vit sänglampa fast bordsvariant finns, liksom beige filt. Ryggkuddar likaså. Det enda som behöver införskaffas för att slutföra looken är sängkläder. Jag har i ett svagt ögonblick också lovat henne ett dubbeltäcke för att mota bort intrycket av "vuxensäng" då jag vägrar göra mig av med dubbelsängen till förmån för det hon egentligen vill ha - en 140-säng. Den får hon att ta med sig när hon flyttar hemifrån (och då tar jag över dubbelsängen).

När jag korrläste ovan stycke insåg jag hur obegripligt det var. Såhär: När man bäddar en 180-säng med två enkeltäcken är det plågsamt tydligt att sängen är för två. Om man istället bäddar med ett stort dubbeltäcke som täcker hela sängen är tvåfaktorn inte lika flagrant. Med lite kisande och dåligt måttsinne kan man nästan inbilla sig att det är queen size. På så vis girar jag för frågan om sängbyte.

Odågan nöjer sig med en sängkappa och ett dubbeltäcke som uppgradering i det nya. I övrigt finns allt, förutom en uppsättning gardinstångshållare. Min plan är att efter att prylarna hamnat på rätt plats rensa hårt och skoningslöst så att inte en pinal förutom julpynt och resväskor ska stå i det minimala källarförrådet. 

Jag måste bara säga en till sak om SKB. De var så snälla när jag sa upp lägenheten i samband med att jag skrev det nya kontraktet. Normalt sett räknas uppsägningstiden tre månader från nästkommande månadsskifte. Jag sa upp lägenheten i början av mars vilket enligt regelverket skulle ge mig sista boendedag 30 juni. Men de lät mig släppa dyrhärket redan 31 maj. Därmed slipper jag en månads dubbel hyra. Enligt min tveksamma logik betyder det att jag nu "tjänat" sexton tusen för vilka jag kan skämma bort mig med den livsnödvändiga lyxen flytthjälp och flyttstäd (eventuellt på båda adresserna då jag misstänker att hoardermannen inte är bäst i stan på denna gren).

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Det finns mig veterligen ingen mer prisvärd tjänst att tillgå idag än flyttfirma. Eftersom jag inte vill använda förra flyttfirman till detta (se inlägg) tog jag via Offerta in en handfull nya. De var snarlika i prisbild. Att låna flyttkartonger (det vill säga: att få dem utställda två veckor innan flytt och hämtade tre dagar efter flytt), få tre man och bil som gör detta erbarmliga lyftande inklusive - lyss - en tvättmaskin, en torktumlare samt en diskmaskin - flyttstäd av en trea med fönsterputs inklusive puts inglasad balkong: Runt åtta tusen efter RUT. Det är inte klokt!

Vilket ger mig en budget på att köpa såväl ny bäddtextil som ett antal flaskor bubbel till inflyttningsfesten. 

Mvh
FruEfficientBadass

FIRE-träff 10 maj i Skellefteå

Lägger här upp inbjudan med länk till vårens stora event - FIRE-träff i Skellefteå. Så här skriver arrangören:

-----------------------------------

Hej!

Vi två familjer som fick kontakt på FruEfficientBadass träff i Hälsningland 2023. Det var jättetrevligt och vi har fortsatt träffas sedan dess. Nu skulle vi vilja ordna en träff i Skellefteå för att få möta fler människor som tänker annorlunda :)




Vi tänker oss att börja med dropp-in-fika på eftermiddagen för att sedan äta middag och prata långt in på kvällen (natten?). Det finns möjlighet att stanna på en madrass och sova för den som vill.

Formuläret nedan är för att kunna fortsätta hålla kontakt med varandra. Lite baserat på uppslutning så får vi styra upplägget.

Alla är välkomna! (Även om vi gissar att ni har någon tanke om att inte lönearbeta 8-17 till 67 år.)

Anmäl dig här.


Mvh
Arrangören

Circle of Control

Som ni märker sätter mig The Man i arbete. De senaste veckorna har jag varvat ett flängande över Sverige med den värsta förkylningen (influensan?) jag varit med om. Men nu börjar dimman lätta, åtminstone på den horisonten. 

IGMR messade mig i veckan och frågade hur jag hanterade nyhetsflödet och om jag uppdaterat flyktplanen. På a säger jag "sådär" (har efter grupptryck tvingat mig själv till en daglig scrollning på Omni) och på b säger jag nej. Jag minns faktiskt inte exakt hur flyktplanen såg ut när ryssen gick in i Ukraina, men jag minns att jag köpte en takbox och kollade Air BnB:s i Norge. Så det var nog det som var planen, men nu är ock vi med i Nato. 

Dessutom säger min särbo (yes korrekt, jag har blivit med SÄRBO, svenskans fulaste ord, men vad säger man då i min ålder: Kille?) att man inte ska fly när kriget kommer utan stanna och ta hand om civilsamhället. Jag svarar då att jag 1) Är skitdålig på att ta hand om civilsamhället, särskilt om man  räknar med min - om man får tro FIRE-kritiker - samhällsomstörtande tematik på bloggen som hotar att demontera hela välfärden ("Tänk om alla"-gate) och 2) Min första, andra och tredje prio i livet är att inte få halvryska barnbarn med fader okänd. 

Men jag har laddat ner appen "Seloger", d.v.s. franska Hemnet, som jag spenderar betydligt mer tid på än Omni. Det är svårt att sluta för fransmännen är så fruktansvärt dåliga på homestyling. De gör det motsatta. Homeshabbing. Men så se då på detta:





Så om skiten verkligen skulle slå i fläkten får jag slakta ISK:en och bosätta mig i ett hem med dusch i köket. Om det nu blir kvar något av ISK:en. Jag loggar inte ens in längre, sist var bara för deppigt. MEN minns att en genomsnittlig börsnedgång varar i nio månader och medan du väntar kan du lyssna på J.L. Collins börsmeditation

Nej, tacka vet jag MMM:s tankar om Circle of Control. För dig som är lat kan de sammanfattas enligt nedan:

You will have a much better life, if you focus your mental and physical energy ONLY on the things you can personally influence.

Everything else is a distraction that pulls you away from running your life properly.

But quite counter-intuitively, this smaller focus does not shrink your influence and your ability to do good. It causes these things to increase.

Så mitt fokus just nu är att vara snäll mot mina barn och att läsa. Till min stora förtjusning har jag efter åratal av skönlitt-blockering (kanske inspirerad av 17-åringen) hittat tillbaka till läsandets magi. Idag köpte jag två pocket för 20 kronor (kampanj på Stadsmissionen) (alltså: Tjugo kronor för två böcker).


Jag är troligtvis sist i landet att läsa Frihet, men jag tror inte att bra litteratur har något bäst-före-datum. Man får titta och lukta på boken först bara. 

Nu till något viktigt som jag har negligerat på grund av att jag knappt längre vittjar min bloggmail (sorry A!). Det kommer att bli en FIRE-träff i maj. Jag är inte inblandad, men har lovat att lägga upp inbjudan här på bloggen. Eftersom jag vill säkerställa att den inte missas lägger jag in ett separat inlägg nästa vecka med titeln "FIRE-träff i maj". Så här lyder den:


"Hej!

Vi två familjer som fick kontakt på FruEfficientBadass träff i Hälsningland 2023. Det var jättetrevligt och vi har fortsatt träffas sedan dess. Nu skulle vi vilja ordna en träff i Skellefteå för att få möta fler människor som tänker annorlunda :)

Vi tänker oss att börja med dropp-in-fika på eftermiddagen för att sedan äta middag och prata långt in på kvällen (natten?). Det finns möjlighet att stanna på en madrass och sova för den som vill.

Formuläret nedan är för att kunna fortsätta hålla kontakt med varandra. Lite baserat på uppslutning så får vi styra upplägget.

Alla är välkomna! (Även om vi gissar att ni har någon tanke om att inte lönearbeta 8-17 till 67 år.)

Klicka på denna länk för att anmäla dig!"


Mvh
FruEfficientBadass

Projekt Bokhylla Barn

Ledsen för radioskugga. Det går skam på torra land för jag har fullt upp på JOBBET. Men allt är bra och bäst av allt är att jag fått min 17-åring att börja läsa! Ni minns kanske att jag efterfrågade litteratur lämplig för en som inte läser och jag fick i kommentatorsfältet till detta inlägg en massa bra tips. Men herren ville annorlunda och nu har hon skapat sig en egen kanon, bestående av författarskap jag aldrig hört talas om. Jag bryr mig föga, bara hon läser och som ni minns låg min initiala ribba vid faktaböcker om kosmetik. Det här är fiktion och merparten på engelska.



Ovan är saker hon läst sedan december och hon har redan börjat på en ny. Metoden är som sådan att jag betalar alla böcker, men hon får inte betalt för ny bok innan den föregående är färdigläst och ställd på hyllan. Hittills har hon läst allt till slut, utom en jättejobbig bok om kvinnliga arketyper i superliten stil och femhundra sidor, och för det förlät jag henne. Det var dessutom precis i början när hon rådvillt försökte navigera i bokdjungeln.

Nu har hon hittat sin nisch, som hon beskriver som "romantiska böcker" (jag försöker påtala att det kallas romaner), vissa med deckarinslag. Hon köper böckerna online tillsammans med en kompis som tydligen är en stor inspirationskälla. 

Det som fröjdar mitt moderhjärta allra mest just nu är hur hon ligger och läser i sängen från tidig kväll tills det att hon somnar, istället för att följa hjärndöda serier och scrolla TikTok. Vissa böcker är tydligen så spännande att hon längtar hem från fester och dylikt för att få läsa. Hon har även inspirerat sin pojkvän till att läsa och häromdagen ringde han henne och frågade om de inte kunde träffas och läsa tillsammans. Förutsatt att det här inte är kodspråk för snusk är det ju urgulligt. 

Jag köpte faktiskt Populärmusik från Vittula på Myrorna och la på hennes skrivbord. Hon kallar den "den konstiga boken" och har ännu inte rört den. Key learnings således:

- Betala böckerna - de tycker om att se sina bedrifter i hyllan.

- Lägg dig inte i valen

Med det sagt: Tack för era engagerade tips. De är nog bättre lämpade för 15-åringen som i detta nu betar sig igenom Den Hemliga Historien av Donna Tartt. Hon har lärt sig 44 nya ord, likt sin kalenderbitar till mor håller hon räkningen med streck på försättsbladet.

Mvh

FruEfficientBadass

Turbulenta tider att vänta

Som ni vet är jag restriktiv med min nyhetskonsumtion eftersom jag vet att jag ändå får del av de mest braskande löpen via vänner ändå. Så även i fallet ökade tullar och handelskrig i Trumps Amerika. Ni vet säkert mer än jag men det jag scrollat på Omni gör gällande tjugofemprocentiga tullar mot Kanada och Mexiko och tio mot Kina. Eller åtminstone att dessa ska "diskuteras", den som lever får se. Detta i kombination med prat om liknande agerande mot EU och diverse annat stök leder till börsfall för är det något som börsen ogillar så är det osäkerhet. 

En vän undrade vad jag planerade att göra med mina placeringar i detta läge. Svaret är att jag gör det jag alltid gör nämligen sitter still i båten. Börsen har varit igenom liknande och värre resor och är det något vi vet om historien är att pendeln går fram och tillbaka. Jag väljer att se det som händer nu som ett dumt stresstest av ett någorlunda fungerande system, så att efterföljande presidenter inte ska försöka sig på något liknande. 

Jag bad ChatGPT summera en artikel från Wall Street Journal: The Dumbest Trade War Fallout Begins":

Wall Street Journal kritiserar skarpt president Trumps nya tullar på import från Kanada, Mexiko och Kina och kallar det ”det dummaste handelskriget i historien.” Tullarna innebär 25 % på stål och aluminium från Kanada och Mexiko samt 10 % på vissa kinesiska varor. Kritiker menar att detta kommer att höja priser för amerikanska konsumenter, skada företag och bromsa ekonomisk tillväxt. Dessutom kan de drabbade länderna vidta vedergällningsåtgärder, vilket riskerar att förvärra situationen ytterligare. WSJ argumenterar att politiken är kontraproduktiv och att de långsiktiga effekterna kan bli negativa för både USA och dess handelspartners.

Så ja, kortsiktigt dåligt men i förlängningen kanske världen lär sig något. För dig som vanlig sparare stundar köpläge. 


Mvh
FruEfficientBadass

Tankar post-op

Jag överlevde som ni ser. Det hela var ett smärtfritt men rätt obehagligt ingrepp i syfte att eliminera den galopperande hjärtklappning jag dragits med sedan 20-årsåldern. Svensk sjukvård, fantastisk! Än gladare blev jag när jag kom hem och fick en räkning på 275 kronor för en heldagsvistelse på Karolinska. Det är ju typ vad man betalar för en dagens lunch med husets vin. Hur hade räkningen sett ut i USA? Fem hundra tusen? En miljon?

Att sjukvård är så dyr i USA har dels att göra med bristen på stora upphandlingar, att varje arbetsgivare går ut och shoppar själva i små batcher istället för den - kanske inte helt effektiva - men ändå storskaliga strukturen med svenska regioner. Men också för att läkare behöver dyra försäkringar för att klara sig vid stämningar. Överlag verkar det funka sådär. 

En amerikansk kollega, som bott i Sverige i många år, funderar på att flytta tillbaka men det är just sjukvårdsfrågan som avhåller honom. Han berättade skräckhistorier om folk som haft helförsäkringar men som ändå gått bet hos sitt försäkringsbolag eftersom ”just den däär läkaren som dök upp på operation täcks inte av vår försäkring”, ambulansresor för hundratusentals kronor osv.

Ni som följer den amerikanska FIRE-rörelsen vet att sjukvård är ett stort samtalsämne och bakgrunden till att ett FIRE-kapital verkar ligga på runt det dubbla mot vad vi pratar om i Sverige. MMM nämnde någon gång att han hittat en riktigt billig sådan (dock täckte den inte allt), för ”bara” åtta tusen i månaden. Jag anser att vi varje dag vi lämnar hemmet bör tacka vår lyckliga stjärna för att vi lever i Konungariket Sverige, i denna tid.

Som grädde på moset fick jag kallelse till mammografi. En riktigt stark årsstart för en hypokondriker: Genomlysning av hjärta OCH bröst, redan pyntat på skattesedeln. Leve Sverige!

Andra bra nyheter är de jag tog del av i tidningen Kollegas januarinummer (Unionens medlemstidning): Från och med första januari kan man pausa uttag av tjänstepension. 

"Det vanligaste skälet till att vilja pausa sina tjänstepensionsutbetalningar är att man börjat arbeta igen. För om du tar ut både lön och pension samtidigt riskerar den sammanlagda inkomsten att bli så hög att du behöver betala högre statlig skatt. Genom att pausa pensionsutbetalningarna jämnar du ut inkomsten över tid, vilket kan ge lägre skatt. Dessutom blir pensionsutbetalningarna lite högre när du aktiverar dem igen."

Detta är mycket goda nyheter för de i befolkningen som känner sig osugna på ett autobahn av yrkesliv fram till 67 (eller 70, 75). Som det ser ut i min prognos kan jag börja ta ut tjänstepension redan vid 55 och på så vis låta ISK:en vila ett tag. Om jag sen skulle trilla på ett jobb som lockar mig (studievägledare, så att jag kan smuggla in budskap om sparande till 15-åringar) (eller guide på pensionärsbussresor, gud så kul) pausar jag tjänstepensionen och jobbar mitt skift. 

En annan bra nyhet för den med ekonomisk oro i kroppen är att A-kassan från och med 1 oktober i år kommer att utgå enbart från inkomst, ej arbetad tid. Tidigare var man ju tvungen att ha jobbat ett år (tror jag?) för att få full ersättning. Dessutom höjs taket för den högsta ersättningen till 34 000 kronor i tolv månader istället för tidigare 33 000 kronor. 

Utöver dessa nyheter läser jag också att jobbskatteavdraget förstärks från och med i år vilket betyder mer i nettolön för de flesta. Detta tillfaller även pensionärer. 

Så idel positiva tankar från mig här, i skrivande stund under årets näst fattiga dag. 

Mvh
Fru Efficient Badass

Tankar pre-op

När ni läser detta är jag på väg in under knifven. Så om ni inte får något inlägg nästa vecka är det för att jag förblött. När jag säger till folk att jag ska göra ett ingrepp i hjärtat blir det ett väldigt ståhej, men faktum är att det är en väldigt odramatisk historia, tillika självvald och jag orkar inte ens beskriva skiten, googla ablation.

Så nu när ni är vakna tänkte jag berätta om tumultet som inträffade förra veckan. Jag såg brevbäraren lämna byggnaden och hoppades, naivt nog, på post. Det får man ju så sällan, särskilt om man saknar blankolån. Men idag, hurra, låg ett kuvert och väntade med den lockande titeln "Avi från Postnord". Å så spännande, tänkte jag, vad har jag nu fått? Jag blev emellertid mindre exalterad när jag såg att avsändaren var min hyresvärd och att försändelsen var rekommenderad. Det vill säga: Trubbel. 

Än mer nervös blev jag när det kuvert jag mottog hos mitt lokala ombud var helt platt, alltså innehållande enbart ett A4. Att få ett rekommenderat, platt kuvert av sin hyresvärd KAN inte vara goda nyheter och det var det heller inte. Det var ett brev titulerat "Störningar i boendet - anmodan att vidta rättelse enligt 25§ i hyreslagen". Jag fattade direkt vad det handlade om.

Prequel: Jag spenderade nyår i Dalarna. Tanken var att minstingen skulle med men när hon fattade att det bara vankades längdskidor bangade hon. Således var såväl 15- som 17-åring kvar i lägenheten själva, uppbackade på distans av sin far (det var mina veckor). Sjuttonåringen frågade om hon kunde få ha en liten fest för sina "närmsta vänner", lite som "en inflyttningsfest" lördagen före nyårsafton. Eftersom mitt hus är - trodde jag - så ljudtätt, gav jag henne efter en radda maningar ok. Dessutom skulle 15-åringen också vara hemma vilket, tänkte jag, skulle ligga som en sorts sordin över tillställningen eftersom hon är skvallerbytta bingbong (ej heller festprisse). 

Dagen efter festen pratade jag med 15-åringen som - not till protokollet - är oerhört dålig på att ljuga och enligt utsago hade det varit väldigt lugnt, "knappt en fest". Tydligen hade grannarna under haft en annan uppfattning. Så här lyder domen: "Hög musik, sång, höga röster både i lägenheten, på balkong och i trapphus samt dunsar i golvet". 

Sen en massa juridiskt lingo med andemeningen att om vi inte omedelbart upphör med störningarna riskerar vi såväl kontrakt som kötid. Alltså: Mina 40 år i kö raderas och min exitbiljett till friheten (hyresrätt) brinner inne. PA-NI-KEN. 

Jag hämtade ut brevet onsdag kväll, så jag kunde inte ringa hyresvärden för mer utförlig info om vad detta innebar. Så jag gjorde vad varje neurotisk person gör: Var vaken hela natten och planerade för en flytt. För om jag bor i bostadsrätt kan jag inte bli vräkt (lika lätt) och skyddar på så vis min heliga kötid, en kötid jag får nyttja när odågan flyttat hemifrån. Så kom det sig att jag redan onsdag kväll hade kontakt med två olika mäklare och hade bokat in en privatvisning hos en av dem efterföljande dag. 

Det här är inte en historia om hur jag missköter mitt hyreskontrakt. Ej heller en historia om hur man blidkar en fastighetsförvaltare - vilket skedde redan morgonen efter varefter problemet var löst. Det är en historia om hur snabbt saker kan ändras. Nu visade sig min hyresvärd ganska blasé inför det inträffade. Hen verkade nästan svänga till mitt försvar under andra halvtimmen av vårt samtal (det var många nerver som behövde lugnas, hos mig alltså) och menade att "man ju faktiskt har rätt att ha fest en lördag" samt att det rekommenderade brevet var standardförfarande och inget jag behövde ta så allvarligt. 

Aaargh jag har dåligt fokus (fortfarande lite uppjagad av det inträffade): Historien belyser alltså hur fort det svänger i hockey. Jag hade fram tills på onsdag eftermiddag en tydlig bild av hur mitt finansiella liv skulle rulla vidare nästkommande år. Det vill säga: Betala hög hyra men låta ISK:en puttra på. En högst sannolikt framgångsrik strategi då räntan ligger på strax över tre procent och genomsnittlig börsavkastning på runt nio. 

Men så på en minut ändrades förutsättningarna. Jag kanske behövde slakta ISK om inte helt så i princip. För något så banalt som en hord 17-åringar som dansar Tiktokdans på fel grannes tak. Det förvånar mig också att jag, mina snart 50 år till trots - är så dålig på att hantera dessa situationer. Det jag gjorde var barnsligt. Hålla på att reka nya lägenheter, innan jag ens talat med fastighetsbolaget eller grannen. Ännu barnsligare var att jag avbokade mäklarmötet med en lögn om att jag redan signerat annat boende. Jag borde kanske omyndigförklaras. 

Men nu, i kölvattnet av det inträffade, är jag så oerhört glad och tacksam för min situation. ISK:en får ligga kvar orörd, jag slipper genomgå traumat flytt och den lägenhet jag ibland raljerat över varandes institutionstrist känns nu som ett shangri-la. Så inget ont som inte har något gott med sig. Lite existentiell hotbild och sen uppskattar man sitt utgångsläge likt inget annat. 

Har du fått din existens hotad på sistone?

Mvh
FruEfficientBadass

Boktips och antiboktips

Jag har de senaste veckorna fått en del frågor om mina böcker, var de finns att köpa etc. Jag har nämnt det på bloggen vid ett par tillfällen men det är lätt att missa: Jag har strypt bokförsäljningen sedan ett år och två veckor. Varför? Korta svaret: Orkade inte med den mentala pressen av att redovisa moms, deklarera etc. eftersom jag har dåligt självförtroende vis-a-vis just Skatteverket. 

Dessutom var jag tvungen att proaktivt betala in flera tusen i preliminärskatt varje månad, vilket inte skulle regleras förrän vid nästa deklaration. Går säkert att bestrida men orka, som kidsen säger. Ni får sondera andrahandsmarknaden eller i god frugal anda byta böcker i communityn. Nu två bokkommentarer:

Jag fick ett läsartips för ett tag sedan nämligen boktiteln ”Die With Zero” av Bill Perkins. 


Låt mig sammanfatta boken i två punkter:

1. Se till att göra av med alla pengar innan du dör.

2. Se till att göra det medan du är frisk nog att kunna nyttja dem.

Det är nästan beundransvärt hur författaren lyckas koka ihop en hel bok på temat när poängen går fram redan i inledningen. Ett par intressanta tankar hade den dock, exempelvis snittåldern för arv i USA. Eftersom jag lämnat tillbaka boken svingar jag ur huvet, men det var någonstans runt 60 år. Deppigt, eftersom vid 60 har man i regel inte jättestor nytta av ett arv. 

Det är väl vid 30, i samband med familjebildning och bostadsköp man behöver deg. Så tänker jag gentemot mina barn i alla fall. De kan fetglömma stora donationer på myndighetsdagen (a.k.a. peak dumhet). Men den dagen de kommit igång med fasta inkomster och mer mogna hjärnor, tänker jag vid första lämpliga tillfälle pytsa över större belopp till bostadsköp. Jag tippar att detta kommer att infalla runt 27-30 års ålder. Kom gärna med era tankar i kommentatorsfältet. 

Bok nummer två jag vill tala om är Frida Ramstedts bok ”Handbok i möblering”. Jag har ju mången gång sjungit föregångarens (”Handbok i inredning och styling”) lov och hade rimligt höga förväntningar. 


Jag hade nog väntat mig en ”handbok i möblering”. D.v.s. hur man kan vrida och vända på möbler i ett rum för att skapa funktion och harmoni. Hur tänka med olika rumstyper, smarta knep för att skapa rymd och olika funktioner i öppen planlösning osv. Detta är inte huvudtemat i denna bok, även om man i stickspår kan få lite användbar info av typen "Ett matbord bör stå 70 cm från väggen". Det här är snarare en bok om möbler. Faktum är att den borde heta "En bok om möbler". Om man vill veta hur en resårmadrass är uppbyggd, eller vilka olika materialslag som kan utgöra ett matbord, då är detta boken för dig. Vad hade jag då velat ha?

Det här är min dröm, hör upp: En bok där en pragmatisk inredare besöker ett mängd svenne banan-hem i befintligt skick. Förebilder tas. Därefter får inredaren fria händer att skapa med det som finns på plats. 

Det vill säga: Rensning, förflyttning av möbler, mattor, tavlor osv. mellan olika rum. Mindre renoveringar av typen ommålning väggar eller nyköp krukväxter eller en gardin. Men målsättningen är att det ska ske till minsta möjliga kostnad. Kanske avyttras möbler och prylar så att projektet går plus minus noll. Riklig bilddokumentation genom varje projekt, givetvis i färg. Detta vill jag ha. Ska det vara så svårt?

OT: Nu vill jag efterlysa skönlitterära boktips. Jag nämnde nog förra året att jag hade storstilade planer på att få småttingarna, fokus 17-åringen, att läsa. Jag skriver inte "läsa mer" eftersom hon inte läste något överhuvudtaget. Målet var att hon då och då skulle ertappas med en bok i hand. Dealen var att jag sponsrar alla bokköp, helst pocket. Men ny bok får inte införskaffas förrän den förra är utläst, såvida de inte kan bevisa att boken är oläsbar.

Efter några misslyckade försök trillade hon på "Jävla karlar" av Andrev Walden och det var en succé. Hon läste ut den på en vecka vilket är någon form av personbästa. Nu letar hon efter en bok som "är som Jävla karlar”. Jag har lagt in "Egenmäktigt förfarande" av Lena Andersson på hennes bord eftersom den är relationstung men kort.

Nu ber jag er om råd: Vad mer kan man lassa i händerna på en svårflirtad 17-åring? Hon går inte igång på ”ungdomslitteratur” av typen ”Cirkeln”, ej heller chic lit av typen Hoover. Det vara riktig vuxenlitteratur men gärna kort, om relationer och med lite driv, kalla det bladvändare. STORT tacksam för era tips.

Mvh

FruEfficientBadass

Gröna växter = hygge

Jag var tvungen att dela upp mina skriverier om hygge på två eftersom jag ville fördjupa mig i ämnet krukväxter. Att skapa ett inbjudande hem inbegriper i de flesta fall att ha levande växter. På samma sätt kan man säga att konstväxter och torkade växter bidrar till motsatsen, särskilt om de är dammiga och solblekta. Burr. 

Vissa plantor anses vara bättre luftrenare än andra, exempelvis fikus, ormbunke och ampellilja. 

Fönsterfikus (även fiolfikus är fin)


Ampellilja (finns även som hängväxt)

Spjutbräken (jag kallar den ormbunke)

Jag vill med bestämdhet minnas att jag även sett fredskalla som en sådan växt. 



Poängen är att du ska ha krukväxter och då hellre ett fåtal som mår bra än ett stort antal som mår halvbra. Själv är jag förtjust i mina doftpelargoner stylisten uppmanade oss att köpa inför lägenhetsvisningen. De slukar förvisso vatten, så ingenting för dig som är dålig på att vattna. Men de älskar ljuset i min lägenhet och gnuggar man fingrarna mot bladen och drar in doften blir man på gott humör.


Själv har jag under hösten haft stora problem med blomflugor. Troligtvis för att jag övervattnat. Djupt gröna växter behöver torka ut ibland, men där gick jag ängsligt bet. Om även du drabbas är knepet att hälla äppelcidervinäger i en kopp med vatten och addera en droppe diskmedel. Blomflugorna dras till den ruttnande doften av vinägern men när de dyker ner i göttigheten gör diskmedlet att det saknas ytspänning och då drunknar de.

En av fem dödsfällor

Nu ett annat problem jag hoppas att ni kan hjälpa mig med. Jag har två fina trädliknande växter som heter Paraplyaralia. Även dessa införskaffades inför homestylingen. Den ena mår bra och mitt enda problem med den är att jag ibland måste klippa av nya blad eftersom den annars förlorar sin fina, tuktade form. Den andra däremot har under hösten börjat tappa blad. 


Det började med att jag inför flytten duschade de båda enligt min gamla metod: Ställ växterna i dusch/badkar och skölj hastigt av dem med svalljummet vatten. Låt därefter duschen stå på i fem minuter (ej direkt på plantorna utan vid sidan av), stäng av och låt växterna stå och götta sig i fukten i minst en kvart (gärna längre). I regel svarar växter positivt på denna behandling men sorgebarnet till höger ovan utvecklade de kommande veckorna ett kladd. Det var som att bladen svettades en trög, klistrig svett som dessutom kletade av sig på fönsterbrädet och fönstret. 

Notera att växten till vänster fortsatte precis som vanligt och det var detta som förbryllade mig. En växtkunnig i min närhet sa att det kan vara bladlöss och att jag måste göra mig av med båda växterna för att undvika full blown contamination. Det som hindrade mig var det faktum att den högra växten, efter det att den fällt en bladkrona, skickade ut små späda skott av nya bladkronor.

Syns dåligt, men i mitten av bilden, litet skott

Jag rådfrågade då min florist tillika vän och hon sa att jag skulle blanda lika delar vatten och grönsåpa och spraya bladen med. I skrivande stund den 16 december gjorde jag detta för några dagar sedan och döm om min förvåning om det verkar funka. Jag hoppas jag hinner uppdatera denna text inför publicering i januari för jag förstår att ni är sjukt spända på utfallet. Men oavsett: Är det någon av er som erfarit detta att växter börjar avge kladd på bladen?

Nu blev det här mer en fråga doktorn än hygge-analys. Tips mottages tacksamt. Vad har du för favoriter bland krukväxter?

Mvh
FruEfficientBadass