Börsjävelen…

 …hette ett inlägg som jag draftade för ett par veckor sedan där jag hade planerat att klistra in skärmdumpar på att det faktiskt inte var så illa (sett på två år) för att sedan avrunda med något i stil med "börsen gör det den är satt att göra, volatilitet är priset vi får betala för avkastning" etc. Men sen tappade jag sugen, helt enkelt eftersom man nu inte ens genom att kisa på lång sikt kan tycka att det finns något positivt med situationen. 

Min senaste inlogg på Avanza och Lysa var 26 mars och så kommer det nog att vara under överskådlig och förhoppningsvis inte oöverskådlig tid framöver. IGMR messade mig för några dagar sedan: "Huvudet i sanden eller nagelbitare?" och jag svarade till min förvåning: "En märklig ny kombo: Jag följer nyheterna med ett getöga (tre Omniminuter om dagen) men är inte orolig. Däremot pysslar jag med buffertkontot och säkerställer att jag slipper sälja".

IGMR agerade då lustigkurre och skrev "Du ska inte belåna Hälsingland och fräsa in i ISK?" vilket jag tystade för jag (5% asperger) kunde inte utläsa om han var allvarlig eller inte. För att återgå till gulmarkerat ovan. Jag ÄR faktiskt inte orolig och det oroar mig (den mänskliga hjärnan är finurlig på så vis). Om jag gissar har mina innehav gått ner någonstans i storleksordningen dryga millen sedan ATH men det är som att det inte gäller mig. 

För det gör det ju inte, så länge jag sitter still i båten och inte säljer. Jag känner inte ens något behov av att söka upp mina snuttefiltssajter för tröst och förvissning om att börsfall historiskt alltid återhämtat sig. För jag känner i hela systemet att även detta kommer att ordna upp sig till slut. Och gör det inte det har jag/vi större problem än att vi varit placerade på börsen. Det är kanske min första punkt i detta inlägg:

Devis Nummer 1: Om börsen går ner permanent har vi större problem än börsen.

Apropå att sitta still i båten. Under mitt minutlånga Omni Encounter imorse (8 april) trillade jag på nedan "artikel":


"Börsen har rasat efter tullkaoset och många småsparare säljer i panik", skriver Expressen. "Beteendet är naturligt, men inte särskilt smart om man har ett långsiktigt sparmål", enligt Niklas Laninge, sparpsykolog på plattformen Opti. 

Jag kommer osökt att tänka på nedan skämtbild: 


I jakt på ovan hittade jag även denna som väl beskriver börshandlarcyklerna:


Min bedömning är att vi befinner oss ungefär här:


Vissa bedömare, som Herr Spitznagel (av Omni titulerad "permabjörn") menar att vi i skrivande stund 8 april bara ser förspelet till ett veritabelt blodbad framöver.


Jag var tvungen att fråga en nära vän (ChatGPT) om vad en permabjörn är och fick då svaret:

"En permabjörn (eller perma-björn, från engelskans perma bear) är ett slanguttryck för en person som ständigt har en pessimistisk syn på marknaden – särskilt aktiemarknaden – och tror att den kommer att falla eller krascha, oavsett det aktuella ekonomiska läget."

Det ringer en klocka, gör det ej? J.L. Collins inleder The Simple Path to Wealth med att såga en Mr Cheng (e d) jäms med fotknölarna för hans ständiga varningar om finansiell apokalyps. Jag vill minnas att jag för några år sedan satte söksensor på en liknande filur som köpt ymnigt med reklamutrymme på Google för att basunera ut sitt budskap om att börsen skulle rasa efter ett visst årsskifte. När årsskiftet kom och raset uteblev försvann annonserna. 

Gemensamt för merparten av permabjörnar (älskar't!) är att de har en produkt att sälja. Exempelvis driftar Hr Spitznagel ovan en hedgefond som heter Universa som han startade 2008 i ett altruistiskt försök att rädda mänskligheten från nedgång på aktiemarknaden. Om ni tror att det här är mumbo jumbo ber jag er att tänka om. Mannen jobbar med Videnskaben. VIDENSKABEN! 


Som ni ser har han engagerat Carl von Linné som Fund Manager och jag vill gärna ur Carls näsa peka på essensen av Spitznagels strategi. Han korsar alltså skala y med skala x och når därmed en uppåtgående kurva. Hur lång den positiva kurvan är är svårt att utläsa i ovan bild eftersom den förgyllda ramen tar slut, men gissningsvis är den oändlig. Om ni vill veta mer kan ni köpa hans bok, som finns att köpa på hans hemsida. 


Jag ska inte klanka ner på det AI-genererade omslaget eller den testosteronstinna formgivningen i övrigt. Jag nöjer mig med att konstatera att han på sin hemsida visserligen ger ett Nietzschecitat och en kontaktadress (Florida), men inte antydan till redogörelse för sina fonders utfall mot index sedan starten 2008. 

Med det vill jag tacka dagligmediaproducenten Omni för att pusha notis på Spitznagel, rakt in i det oroliga svenska morgonpsyket en dag som idag som är den 8 april. Precis vad vi behövde för att spinna vidare till panikfasen i vårt småsparande.



Devis Nummer 2: Köp ingenting som aktivt säljs på dig.

Devis Nummer 3: Hantera dagligmedia som dina barns Instagram. Ögna igenom då och då men hantera informationen med varsamhet.

Och apropå att inte köpa sådant som aktivt säljs på dig. Köp istället sådant som inte aktivt säljs på dig. Som balsam för själen var Rika Tillsammans avsnitt 403 med finansielle rådgivaren Per Palmström. Idel lugn och balanserad klokskap med ett underhållande "hiss eller diss"-segment på slutet. Executive summary: Sitt still i båten, förutsatt att du har en bra båt (breda index, Lysa, Opti). 

Börja inte mecka med guld, bitcoin eller årgångsviner. Köpte du aktier i Tesla för ett par år sen är det bara att beklaga (eller några enskilda aktier alls för den delen då de medför hög risk och kräver en fingerspitzgefühl som i princip ingen besitter nog av för att slå index), men ångratåget har redan gått. Därav vikten av en investeringsstrategi, en strategi man tänker ut i lugn och ro när börsen är stabil. Den laminerar man och sätter upp på insidan av garderobsdörren inför nästa holmgång.

Eller låna om Simple Path to Wealth på bibblan. Läs om gamla MMM-inlägg och skruva åt de delar av ditt liv som du de facto kan påverka.

This too shall pass. Och förhoppningsvis har vi när denna mandatperiod är över stresstestat frihandels- vs. tullmodellen tillräckligt väl för att kunna landa i en final slutsats att jobba efter några decennier post-apelsin. 

Mvh
FruEfficientBadass

P.s. Och sist jag kollade OMX30 (i fredags) låg vi på samma nivåer som slutet av 2023. Då var det glatt i stugorna p.g.a. ATH. D.s.

Skandalösa matpriser...

 ...är tidens credo. Buä buä det är så dyrt med romanticatomater. Jag kan inte äta avokadotoast som mitt snack varje dag längre osv.


Jag vet inte vad det är som gör mig så irriterad. Jo, jag vet vad. För att vi - med undantag för särskilt utsatta personer - är bortskämda glin som saknar förmågan till historisk hågkomst. Fakta:

"I början av 1900-talet uppgick livsmedelsutgifterna för ett svenskt genomsnittshushåll till 44 procent av de totala inkomsterna. Samma siffra år 1952 var 33 procent. Idag utgör den bara cirka 13 procent av hushållens totala utgifter. Internationellt syns liknande tendenser som i Sverige. De flesta jämförbara europeiska länder har precis som Sverige upplevt långsiktig ekonomisk tillväxt och därmed större disponibla inkomster, medan en allt lägre andel läggs på livsmedel."

Om man bortser från historielösheten är det en annan sak som stör mig. Inställningen att det är dagligvaruhandeln som står bakom ökningarna. Att kedjorna likt Krösus Sork sitter på sina HK:s och gnuggar tassarna i en gemensam konspiration mot konsumenten (i maskopi med övriga länders matkedjor vad det verkar). Det är bara så dumt. Jag har själv jobbat i dagligvarubranschen och är det något jag vet så är det att man som producent gör allt för att dra ner brallan för de stora kedjorna i syfte att "listas" d.v.s. få ett dedikerat hyllutrymme. Kedjorna i sin tur gör allt för att attrahera konsumenten och det gör man i den absoluta merparten av fallen med pris.

Om man betänker att de största ökningarna skett på choklad, olja, kaffe och mejeri behöver man inte vara överdrivet begåvad för att förstå att det inte har med kedjornas ovilja att göra utan med ändrade råvaruprisförhållanden som beror på allt från dåliga skördar till mjölkbrist (och inflation på det). Jag tycker att det är som kidsen säger "cringe" när politiker ska bjuda in vd:s från livsmedelsbranschen för uppläxning.

Intressant att notera är att dagligmedia inte har några problem att tugga i sig att exempelvis kebabrestaurangsägare behöver höja priserna. Där är det plötsligt matematisk acceptans på åtminstone lågstadienivå och man kan till och med drista sig till att förstå att de ökade inköpspriserna kan bli en affärsrisk om man inte justerar priset ut mot kund.


Om vi återgår till tankegodset kring Circle of Control skulle man kunna säga så här: Du som konsument kan inte påverka världsmarknadspriserna på exempelvis kaffe eller kakao. Ej heller kan du påverka inflationen. Däremot kan du påverka din konsumtion.

Det kanske är så att du framöver får minska ditt intag av choklad, körsbärstomater och skräddarsydda flingor till förmån för billigare mat. Sådan mat vi ansåg som standard under 70-, 80- och 90-talen. Potatis, ris, gryn, enklare fisk (sist jag kollade var det fortfarande rätt billigt med så kallade "fiskblock"), ägg, rotfrukter, mejeriprodukter modell bas och säsongens frukt. Jag vill minnas att jag i mitt föräldrahem åt blodpudding typ en gång i veckan. Samt fiskpinnar med kokt potatis. Och då är det ändå rålyx jämfört med den diet vi hade på 1860-talet (d.v.s: ingen varvat med uppkokta skosnören). 

Här ligger skillnaden mellan den stora massan och FIRE-klientelet: Ekonomisk motståndskraft, det som i friskolvärlden kommit att hyllas under benämningen resiliens:

”Resiliens är ett begrepp som kan användas i många olika sammanhang för att beskriva den långsiktiga förmågan att stå emot och återhämta sig från motgångar och kriser. Det kan gälla människor och samhällen, men också ekonomier och ekosystem.”

Så förutom att störa mig på klagomuren från romanticatomatätarna hyser jag en viss oro för det svenska folket. Om vi inte kan hantera att vi behöver lägga lika stor andel av vårt ständigt ökande konsumtionsutrymme på mat, hur ska vi då kunna hantera en riktig kris?

Mvh
FruEfficientBadass