880 kronor på Chanels hemsida - hemlevererat i presentpåse |
Dukar flott med kaffeservetter av papper |
Glas på kylning i skafferiet |
880 kronor på Chanels hemsida - hemlevererat i presentpåse |
Dukar flott med kaffeservetter av papper |
Glas på kylning i skafferiet |
I december skrev jag ett inlägg om vårt linneskåp där jag i en bisats nämnde att vår katt diat sina ungar i det varpå folkstorm utbröt: Var fanns bilderna på dessa ulliga djur? Är det inte rentav straffbart att avla fram katter utan att sprida deras bilder på Internet? Svaret på frågorna är: I min mobil respektive ja.
Orsaken till detta snedsprång är att ungarna kom i samma veva som min man blev sjuk och jag tog en bloggpaus. Kattracka har nämligen absolut gehör i att räva sig mot mig och efter att jag försökt planera föräldraskap med en annan raskatt (#klirr i kassan) obstruerade hon och gick istället ut på öppna marknaden och lät sig befruktas av en bondkatt.
Inte nog med detta, hon planerade sin graviditet så att förlossningen nästan exakt sammanföll med det familjekaos som uppstod i kölvattnet av min mans inläggning. Som grädde på moset födde hon inte de för förstfödande kattor typiska två-tre ungarna utan åtta (8). Not till protokollet: En katt har åtta spenar. Hon maxade alltså. Därtill misstänker vi att hon lirat dubbelt eftersom halva kullen var väsensskilld från den andra halvan. Med tanke på hennes löpbeteende (exempelvis försökte hon göra barn med min mans fårskinnstofflor) får en anta att hon inte varit alltför petig vid val av hane.
Förlossningen var odramatisk. Hon låg och spann medan unge efter unge kom ut, inkapslad i en sorts transparent påse jag googlade mig till var fosterhinnan. Kattdjur är pragmatiska så Charlie (katta) tog hand om förlossningsavfallet omedelbart (jag tänker inte närmare gå in på hur för då kräks jag).
Hon födde i förberett hörn under en byrå. Vi hade läst att kattmamman måste få vara i fred, annars kan hon äta upp ungarna på grund av stress vilket jag kan relatera till, om än inte på BB men 15 år senare. Det var bara äldsta barnet och en kompis med för att kunna gripa in i det fall någon unge fått navelsträngen runt halsen eller annat. De hade på förhand utrustat sig med sterila latexhandskar och en desinficerad frisörsax.
Här ser ni första bilden. Som en ormgrop av blöta råttor. Öronen var liksom infällda och ögonen öppnar de ju inte på ett par veckor. Jag fick verkligen anstränga mig för att inte med en tops fälla upp ett ögonlock för att se vilken färg de hade.
Allt var frid och fröjd. De låg där och bökade runt och åt och pep och vi tänkte att det skulle fortsätta så. Men katter är som bekant irrationella så bara tre dagar efter förlossningen kom jag på Charlie med att i rask takt snedda genom köket med en kattunge i munnen. Jag följde naturligtvis efter, rädd att hon i ett maniskt skov skulle äta upp den. Men hon hoppade upp på plan två i linneskåpet i matsalen med den. Tänk den som kunde vidta dylika bedrifter tre dagar efter födsel? Imponerande. Därefter flyttade hon dem en och en upp på hyllan. Varför? Oklart.
Vi lyfte tillbaka ungarna i hopp om att hon skulle ta sitt förnuft till fånga, men hon återförde dem gång på gång. Så till slut föll vi till föga och lät ungarna vara där. Se så nöjd hon är över sitt rationella beslut.
Tre veckor senare hittade de en efter en på darrande ben ut ur skåpet. Först via ett par lådor placerade som en trappa, men snart hoppade de ner alldeles själva. Ni kan se hur vi avskärmat hyllplan två för att förhindra bosättning där.
I den vevan började vi av rädsla för kattungetramp skära av deras utrymme med små hamstergaller. Det höll i några dagar. Därefter började de studsa över.
Föreställ er motsvarande scenario i människovärlden. Du föder ett lealöst litet människobarn. Det ligger på din barm och ammar i vad som tycks som en evighet. Ögonen öppnas och den plirar mot ljuset. Du fortsätter amma, den sover och sover. Du vaknar en morgon och din bebis är borta. Var är den? Den hoppar höjdhopp i trädgården. Så är det att vara kattmamma.
Vi fick konvertera underredet till en stor hamsterlåda till kattlåda för att hantera volymerna av kattskit. Peak shit nåddes i augusti och då hade vi två lådor och gjorde av med tre påsar kattsand i veckan. Jag satt posto mer eller mindre 24/7 med kattspaden i högsta hugg, för så fort jag plockat upp en av deras gulliga små lämningar kom nästa unge och gjorde sitt. Parentes men de var jätteenkla att göra rumsrena. Jag bara ställde fram sanden och sen gick de undantagslöst på lådan.
Jag tänker inte gå in på detaljer men det luktade inte provencalsk lavendel i rummet, trots min nitiska hantering av lådorna. En dag gjorde jag misstaget att öppna fönstret för att vädra och när jag kom hem två timmar senare hade vi femhundra flugor i rummet, disgusting.
Vid det här laget började jag planera framåt. Det var inte tal om att behålla någon av ungarna utan vi behövde hitta hem åt dem alla. Jag tog dem till veterinären för en första vaccination, chippning och besiktning. Därefter filmade vi små snuttar och la upp dem till försäljning med leverans vid tre månaders ålder. Eftersom de var hälften ragdoll lyckades jag få iväg några till bra peng. Men på slutet fick jag mer eller mindre ge bort dem eftersom chansen till försäljning minskade i och med att de växte och blev mindre bedårande.
Som ni kanske minns hade jag goda förhoppningar om att jag denna vecka skulle knappa in på mitt minus och hamna på plus. Redan på måndagen spelade mig emellertid Fru Fortuna ett spratt. När jag lite slentrianmässigt loggar in på Kuckelimuck har jag bara 188 kronor kvar. För resten av månaden. Och till skillnad från er andra har jag inte tre kronor i dagspeng varför jag kostade på mig ett höjt ögonbryn.
Döm om min förvåning när jag kollar historiken och ser att lymmeln ADOBE dragit 2 850 kronor från kontot! Detta trots att jag med vilje inte uppdaterat mina nya kortuppgifter eftersom jag är klar med önskad bokutgivning och inte önskar ytterligare ett år InDesign (dessutom har ett av barnen ett kostnadsfritt abonnemang från skolan). HUR detta har gått till är en gåta men jag hann gråta en fiktiv tår innan jag tog mod till mig och ringde Adobes support.
Samtalet var som en Monty Pythonsketch. Ett call-center, av brytningen och den skräniga väntmusiken att döma, i Indien. En artig ung man svarar och jag framför mitt ärende: Min rebelliska handling att vägra uppdatera mina kortuppgifter var en tydlig anti-köpsignal (och hur fick ni mina nya kortuppgifter egentligen?) om att INTE förnya paketet ytterligare ett år varför jag ville ha pengarna tillbaka.
Han säger att han ska kolla upp det och ber mig vänta i två minuter. Därefter vrids volymen på den dysfunktionella väntmusiken upp till 115 db och jag tvingas rycka airpodsen ur öronen för att inte få tinnitus.
Han återvänder och informerar mig om att det rör sig om en förskottsbetalning. Och att jag har rätt att nyttja Adobepaketet under hela 2023. Utan att betala mer. "Jag är medveten om det", säger jag (och blir lite förvirrad för hur kan det vara en USP att få det man betalat för?). ”Men jag vill inte HA Adobepaketet under 2023, jag vill avsluta min prenumeration och få pengarna tillbaka".
Den unge mannen säger: "Okej. Vänta en minut så återkommer jag med ett annat svar". Say what? Behöver han en minut för att ändra sitt nej till ett ja? Och hur vet han redan innan minuten påbörjats att han kommer att återkomma med ett annat svar? Kan han då inte lika gärna ändra sitt svar direkt, utan att passera pausmusiken? Eller är pausmusiken en sorts filtreringsprocess där icke-motiverade reklamatorer sållas bort? Två minuter och de flesta försvinner. Ytterligare en minut och även de ståndaktiga dryper av. Men inte jag, tralala.
Det visade sig vara exakt så. En minuts skränmusik och inte en sekund mer eller mindre (jag klockade) och sen återkom han och sa att pengarna skulle komma in på mitt konto senast fem bankdagar senare. Dagen efter var de inne. Underbart. Fadäs undviken. Våga ta fighten folks! Det gjorde jag! Med ett indiskt call center! I säkert sju minuter (det blir förresten en besparing på 400 kronor/minut vilket motsvarar en timlön på 24 000 kronor vilket gör mig mest välbetald av er alla).
Dagspengen då. I snigelfart har jag kravlat mig upp ur den svacka Stockholms Trafikkontor medelst böter petade ner mig i dag tre på mitt sparår. För övrigt drömmer jag fortfarande mardrömmar på temat. Natten till i lördags drömde jag att jag parkerade mot trafikriktningen i en enkelriktad rondell i Paris (konstig detalj, alla rondeller är ju enkelriktade) och fick böter 360 Euro på varje sida: En lapp på framrutan och en på bakrutan. Se vad ni gjort med mig Trafikkontor, jag är ett nervvrak nu. Jag går i alla fall in på sista veckans första dag med 460 plus och det trots att jag swishat ett barn 450 kronor i helgen på grund av ensamresa till Stockholm men den posten trollade jag bort genom att ta från en slatt som blivit över på konto "Barnbidrag".
Veckans uppgifter då. Gick sisådär. För det första tog jag fel på vecka och gick direkt på vecka fyra. Ni som följer mig på Instagram måste undrat över måndagens bilder på vinbeställningar på Systembolaget: De ska ju ske först idag! Men artiga som ni är sa ni inget. För övrigt tänkte jag nu skriva och, vad är det kidsen säger, hata på Systembolaget för att mina beställningar ännu en vecka senare inte kommit till butik. Men när jag gjorde morgonronden in på systembolaget.se såg jag att de fortfarande låg kvar i varukorgen. Skit bakom spakarna i skribentens hufvud. Under helgen fick jag för övrigt ett MMS av en vän som tipsade om nedan fynd.
För er som förnekar ålderssyn står det: "Artikel 2792: Imponerande vin för den här pengen med tydliga mognadstoner i form av torkad frukt bla bla bla 71 kronor". Den går inte att beställa online till Hudik (hata på Systembolaget) men finns i 25 butiker företrädesvis i storstadsregionerna (ni ser vilka om ni går in på systembolagets hemsida och söker på vinet).
Gällande veckoförvirringen var det först på torsdagen jag insåg mitt misstag och då hade jag missat att skaffa snackslåda, göra isvatten och göra nyttiga mellanmål att ha i kylen och då fick jag brått må ni tro. Inte för att jag agerade, men jag blev väldigt stressad för jag gillar inte att släpa med uppgifter av något slag, inte ens banaliteter sprungna ur min egen hjärna.
Torsdagens uppgift - att förenkla alternativt skippa frukost - klarade jag emellertid galant eftersom jag aldrig äter frukost.
Fredagen var ledig från uppgifter så där hann jag ta igen en del. Exempelvis fyllde jag en [redan existerande] liten matlåda med Digestivekex som jag numera har i bilen. Jag skalade också halvhjärtat lite morötter som jag stavade och la i vatten i en glasslåda i kylen. Jag ser att barnen gnaskar i sig då och då. Själv glömde jag bort dem. Man borde kanske hitta en snygg glaslåda på loppis att förvara dylikt i så att man ser dem. Allt som döljs i vit plast försvinner från mitt medvetande.
På helgen var det dags att göra råbollar. Av en märklig slump kom dessa upp som ett samtalsämne tidigare under veckan. Barnen refererade nostalgiskt till dem som "mammas naturbollar" och jag gjorde dem flitigt när vi bodde i Stockholm. De låg i frysen och var man sugen på något sött fick man snällt vänta de fem minuter det tog att i rumstemperatur tina en boll till tuggbart skick.
Men nu hade jag inte gjort dem på fyra år varför jag var lite orolig när jag gläntade på locket till den skafferilåda som innehåller ingredienser till råbollar. I vanlig ordning struntar jag rebelliskt i bäst-före-datum utan okulärbesiktigar, sniffar och i tveksamma fall, provsmakar.
Allt höll måttet. Det enda som saknades var kokosfett och lite krossade nötter till att rulla dem i vilket kostade 70kr på Lidl. Då uppenbarade sig min mamma i kassalinjen och erbjöd sig betala för kalaset vilket för övrigt är ett klassiskt sparknep.
Det vackra med råbollar är att man kan ha i lite vad som helst. Ett basrecept för ängsliga finnes här. Så länge man har en bra bas såsom havregryn, kokosfett och kakao, kan man hiva i allt mellan himmel och jord. Russin, dadlar, kallt kaffe, kokosflingor, torkade tranbär, mandelmjöl, nötter, solrosfrön, pumpafrön, vaniljsocker, you name it. Jag gjorde lite urstarkt pulverkaffe fredag kväll så att det skulle hinna kallna till lördag förmiddag då jag tillverkade dem.
Steg ett var att köra hasselnötterna i matberedare med knivblads-grejen. Det låter hemskt men går fort. Sen la jag dem åt sidan och hivade i resten. Idag blev det ovan, d.v.s. en påse med blandfrön, hasselnötsmjöl, torkade tranbär, kaffe, kakao, vaniljsocker och honung. Fråga mig inte om volymer, jag bara höstade i.
Efter en tio sekunder med knivtillägget så var det bara att börja rulla i hasselnötskrosset och sen la jag dem i en fin låda (med bakplåtspapper emellan) och dumpade dem i frysen. Jag skulle tro att de klarar sig ett bra tag i kylskåp också men jag gillar att de fryser till så att de inte klibbar ihop.
Den bokförda kostnaden för ovan var ju noll eftersom ingredienserna fanns hemma utom ett par som mamma betalade. Den potentiella vinsten är dock medelhög. Jag tänker nog ha ett litet förråd i bilen att ta av när andan faller på om jag är på resande fot framåt eftermiddagen. Istället för att svänga in på Cörcle Käj och köpa kexchoklad och cola light trycker jag i mig ett par bollar och dricker av mitt fjällbäckskalla isvatten och känner mig nyttig till på köpet.
Jag har ju tidigare om åren talat om Reitansvinn, det vill säga hur förödande det är att bli tagen på sängen av plötslig hunger alternativt sug på stan (eller vägen). Reitan = Pressbyrån och Seven Eleven. Det luriga med Reitansvinn är att det känns så oskyldigt i stunden. En tjuga här, en femtiolapp där. Men jag har vistats tillräckligt länge i Stockholms lokaltrafik för att se hur folk (ibland jag) regelmässigt svänger förbi Pressbyrån på eftermiddagen för att köpa deras otroligt fantastiska chokladcroissanter och en kaffe, eller på morgonen köpa en Läkerol (för tre gånger Willyspriset) och en energidryck. Det blir pengar det med.
Nu hittar jag inga dagsaktuella priser på deras hemsida, men säg att kaffe och croissant kostar 25 kronor. Detta unnar du dig två gånger i veckan enligt Pressbyråns egna devis "Unna dig något gott" (btw mitt hatord i svenskan vid sidan av börs (som i plånbok), riklig och vårtgård). Lägg till två Ramlösa Citrus vid två ytterligare tillfällen (eftersom du glömt frysa vatten hemma och ta med) och du bränner fyra hundra kronor i månaden på att inte använda din hjärna. Lite råbollar och vatten i väskan och du är hemma. Och sparar på tio års sikt 68 000 kronor.
Än viktigare är att du signalerar för eventuella barn i hushållet att detta är görbart. Är det någon demografisk grupp som frekventerar butiker av serviceslag så är det lata tonåringar vilket tragiskt nog korrelerar med låg inkomst. De har heller ingen benchmark mot Willys och Lidl som vi andra och tycker att det är rimligt att betala 25 kronor för en flaska kolsyrat vatten. Eller 38 kronor för energidryck. Energidryck är värdelöst, men ska du promt köpa så köp den för under en tia på Lidl.
Mvh/I det inlägg där jag sågade rekryteringsbranschen med fotknölarna dök det upp en kommentar från en Max som av kommentatorsfältet uppmanades att skicka in sin historia. Inte bara fick vi rull på kvinnor är si män är så-debatten, jag fick med rätta mothugg kring rubrik och ingress. Jag har nu ersatt ”FIRE” med ”downshifting”.
En downshifting-historia
Jag föddes i mitten av 1960-talet. Växte upp i en av Stockholms mer välbärgade förorter, men trots den ”fina” adressen hade mina föräldrar (båda kulturarbetare) det ganska knapert. Började sitta barnvakt som trettonåring. Möjligheten att tjäna pengar samtidigt som jag gjorde mina läxor var oemotståndlig. Under gymnasietiden jobbade jag extra på helger och sommarlov. En del av pengarna gick till skivor och konserter, jag har alltid haft ett stort musikintresse, men det mesta sparades. Efter gymnasiet gjorde jag lumpen, sedan började jag studera. 24 år gammal köpte jag min första bostad, en minitvåa på 35 kvm på Östermalm, min sämsta investering någonsin. 18 månader senare drabbades Sverige av den stora bostadskraschen, på ett år halverades priserna.
Under studietiden hade jag träffat en kvinna, vi kom ut i arbetslivet i samband med 90-talskrisen. Jag hade tur och hittade snabbt ett statligt jobb (tryggt och ganska välbetalt), för henne tog det längre tid. Men med en månadsavgift på 375:- kunde vi spara mycket. Vi förlovade oss, gifte oss, köpte en trea i samma område (90 kvm för under miljonen, min bästa investering någonsin – lånade hälften, betalade hälften kontant) och fick två barn. När minsta barnet var ett blev vi skuldfria. Ungefär samtidigt fick min fru för sig att hon inte ville vara mamma längre, så hon checkade ut. Plötsligt var jag ensamstående pappa med två barn och en ny skuld på lägenheten (jag bodde kvar och löste ut mitt ex, ett lyckokast då den idag är värd mer än tio gånger så mycket som då).
(Här kommer en liten parentes till de manliga läsarna. Enligt amerikansk statistik initieras 75% av alla skilsmässor av kvinnan. Det kan vara värt att ha med i beräkningarna när ni gör upp era livsplaner.)
Sedan följde ett par riktiga hundår när jag
jobbade nästan dygnet runt, men efter fyra år var jag skuldfri igen. Värsta året
jobbade jag heltid (och slog i taket med 300 timmar övertid) samtidigt som jag
hade barnen på heltid och pluggade på halvtid. Samtidigt började jag fundera på
om det här verkligen var meningen med livet. Svaret blev nej. Frågan var bara
hur jag skulle komma bort från ekorrhjulet. (Det här var långt före Jacob Lund
Fisker och Pete Adeney.)
På jobbet hade jag vid det laget sett till att göra mig oumbärlig. Jag förklarade för min arbetsgivare att jag ville tillbringa mer tid med mina barn och föreslog att jag skulle fortsätta som konsult. Det fick jag göra så år 2003 sade jag upp mig, gick i ”pension” och började jobba hemifrån. Därefter uppskattar jag att jag arbetade ungefär tre månader om året under återstoden av barnens uppväxt, resten av tiden var jag pappa. Trots det behövde jag inte gå ner särskilt mycket i lön.
Jag hade alltid varit bra på att spara. Nu såg jag till att bli bra på att investera, till en början i fonder men med tiden i aktier. Efter några år upptäckte jag Lundaluppen och kopierade hans koncept (ett stort tack till dig om du läser det här!). En klok person har sagt: Det är inte de stora intäkterna som gör dig rik, utan de små utgifterna. I mitt fall visade sig det stämma. Mitt ISK ger mig nu 250 000 i årliga utdelningar, dubbelt så mycket som jag behöver för att gå runt, så jag måste inte jobba längre, men ibland rycker jag in och tjänar lite extra. Barnen är numera vuxna och utflugna.
Min mamma ärvde ett hus vid havet i Bohuslän (hennes barndomshem). Där tillbringade vi sommarloven under min och mina barns uppväxt. Hon och pappa är numera för gamla och skröpliga för att åka dit så jag tar hand om det, väl medveten om att jag en dag kommer att ärva det. Där är jag mellan mars och oktober, övriga tiden i Stockholm. Jag fotvandrar, läser mycket och odlar min köksträdgård. Om våren, när jag sitter på en klippa vid havet med fåglarna sjungande i skogen bakom mig, brukar jag säga till mina vänner: ”Tänk. I det här ögonblicket finns det människor som sitter på ett kontor.” Med ett par år kvar till 60-årsdagen kan jag konstatera att livet visserligen inte blev som jag hade planerat (exet och jag hade långt gångna planer på att köpa en liten vingård i Frankrike) men det har varit, och är, ett bra liv.
Mitt bästa råd till alla som längtar efter att hoppa av arbetslivet är att det inte behöver vara antingen eller utan kan lika gärna vara både och. Jag tror inte att jag skulle ha mått bra av att gå från att ha jobbat så mycket som jag gjorde till en sysslolös tillvaro. Var flexibla, men se framför allt till att njuta – er tid är utmätt, och på dödsbädden lär ni inte ångra att ni inte tillbringade mer tid på jobbet.
/Max
När jag satt och skrev gårdagens inlägg i lördags började snålvattnet rinna när jag läste om den vegetariska bourguignonen. Döm om min förvåning när jag insåg att i princip alla ingredienser redan fanns hemma och eftersom jag hade runt fem timmar att slå ihjäl innan resten av familjen vaknade bestämde jag mig för att köra medan jag hade andan uppe. Här kommer pedagogisk poäng ett.
Pedagogisk poäng ett: Det mesta finns redan hemma
Nedan behövs enligt detta recept för att göra en vegetarisk bourguignon för fyra personer:
- 300 gram svampPedagogisk poäng tre: Det är du som bestämmer i ditt kök
Se recept som riktlinjer. Det slutgiltiga utförandet har du fullständigt mandat att styra över. Jag lärde mig någonstans att man ska vara väldigt noggrann vid bakning när det kommer till mått och temperaturer. Det är som kemi, man måste nå en precis effekt där ingredienserna samverkar i sin stipulerade mängd till slutresultatet. Med matlagning däremot kan man bete sig nästan hur som helst. Är inte det en befriande tanke? Särskilt om man gör grytor av det här slaget.
När jag var liten, runt 43, var jag väldigt förtjust i den gamla amsagan Koka soppa på en spik. Jag tänker inte berätta den här för det är inte läggdags, men du kan själv läsa på länken. Kontentan är att man höstar i lite vad som helst, kryddar och sen äter man. Jag kände mig som luffaren i berättelsen när jag stod där i köket i lördags förmiddag, men en Anne Holt-deckare [från kostnadsbefriade Biblio] i öronen och hackade och fräste på saker som annars hade gått i komposten. Lite oxfond och rödvin på det, i med ett lagerblad och voilà: En rätt! Kanske inte enligt receptförfattarens standards, men enligt min måttstock.
Ett bra sätt är ju att kylskåpsgoogla. Okulärbesiktiga innehållet i kylen och mata in två-tre ingredienser på datan och se vad som poppar ut. Det resulterar alltid i något. Kanske behöver du kompletteringshandla lite, men det rör sig i regel inte om några belopp att tala om.
Grytan ovan bokförs till kostnad noll eftersom alla ingredienser redan fanns hemma, inte var ämnade för något specifikt ändamål och vissa av dem var på väg att avskrivas. Det var dessutom väldigt trevligt och kul att laborera med en egen version av grytan vilket för mig fram mot min slutgiltiga pedagogiska poäng.
Pedagogisk poäng fyra: Det är tillfredsställande och spareffektivt att laga mat
Nu kanske ni tror att jag ska älta sparsnurran kring utelunch igen men det ska jag inte. Jag tänker tala om hur mat som hobby skär i din utgiftsmassa på ett helt annat plan. En återkommande sägning i Mitt sparår är att "en nöjd konsument är en dålig konsument". Det vill säga: Upplever du att ditt liv är meningsfullt och kanske rentutav småputtrigt gemytligt, känner du inte samma behov av att driva runt i köpcentra eller på köpsajter för att få förströelse och dopaminkickar.
Tvärt om tror jag att långsam matlagning triggar utsöndring av det lugnande hormonet oxytocin. I skrivande stund sitter jag och insuper doften av sakta puttrande gryta i croc poten som jag av utrymmesskäl har ställt i matsalen. När barnen vaknar kommer det att lukta viltgryta i hela huset och de kommer att minnas sin barndom som en veritabel Astrid Lindgren-novell (och då inte de traumatiserande som Östergök eller Gull-Pian).
En annan dag i ett annat liv hade jag kanske rastlöst vankat av och an här hemma och funderat på att ta en sväng till Medskog (Hudiks bleka motsvarighet till Euforia eller vad det nu heter) för att köpa tvättmedel vilket genererat andra inköp som inte stått på listan vilket urgröpt veckopengen även för denna vecka vilket potentiellt hade kunnat leda till motivatoriskt haveri.
Att laga mat är roligt, snudd på en hobby för vissa. Om det inte är det för dig föreslår jag att du genast gör det till en hobby eftersom ringarna-på-vattnet-effekten är så många och av så benign art. Det är kreativt, miljövänligt, lugnande, nyttigt och lönsamt. Som ett...jag kan inte låta bli att säga det och då klippa in det otäcka barnet...KINDERÄGG!
Har du lagat mat i helgen?
MvhFinansiellt rätade veckan upp sig något. Jag avslutade vecka två på minus 584 kronor vilket kändes helt okej. Jag räknar med att hämta hem tappet innan helgen för att då vara i fas och helst på plus. Det känns som att jag börjar bli varm i kläderna igen och det frugala muskelflexet har börjat aktiveras så till den grad att jag nästan har träningsvärk.
MÅNDAG - FIXA BALJBURKAR
ONSDAG - BULKA RÅVAROR
Fyll skafferiet med stapelvaror av typen pasta, nudlar, krossad tomat, färdiga pastasåser, buljong och kryddor. Handla i lågprisbutik eller håll dig längs med golvet i en vanlig butik (där står i regel de billigaste varorna).
TORSDAG - RESEARCH
Ägna kvällen åt att leta upp recept som har de billiga råvarorna som bas. Tomatsoppa, pasta med tomatsås, ramen eller andra rätter som varken behöver så mycket färska grönsaker eller kött. Skriv ner recepten under respektive flik i ditt block. Gör en specifik flik för saker som går att frysa ner, det vill säga mat som passar som storkok/matlåda. Och varför inte en panikflik, där du har rätter av typen pulversoppa?
När jag för en tid sedan efterlyste läsarberättelser fick jag ett par önskemål riktade mot mig i kommentatorsfältet. En löd så här:
"Jag skulle önska ett rejält inlägg om hur det är att överta och bo på en gård. Står själv i valet och kvalet runt framtiden för vår släktgård och det är inte lätt. Älskar platsen, men att klippa gräs och skotta snö, måla uthus, gräva diken och låsa upp pengar är inte lika kul. Ett resonemang om hur ni tänkt vore kul!"Huset förr (ignorera den röda ringen) |
Hus nu (från andra hållet) |
Ni kanske tror att jag, givet att jag skrivit den bok som många av er följer, skulle excellera vecka ett av sparåret. Så är inte fallet. Det kajkade ur redan den andra januari. Den första januari var okej, jag köpte Burger King-takeaway vilket, för protokollet, inte hör till mitt normala beteende men vi var på resande fot efter ett sagolikt nyår som helt enkelt tärvade flottiga pommes påföljande dag. Inte för att första januari har något med saken att göra, sparåret började som bekant först måndagen den andra januari. Jag kände bara ett behov av bikt.
Sparårets första dag - den andra januari - låg jag lågt ända fram till femsnåret på kvällen då jag beställde en fotobok som sammanfattade 2022 i 500 familjebilder. Det gör jag varje år sedan 2007 och det är något av en familjeritual. Boken sammanställs löpande under året av undertecknad och så snart nyårsbilderna är klara skickas den för framkallning. När boken kommer på posten klappar barnen sina små händer och ropar ”Mor, mor, snälla får vi se på bilderna!” (1-0 mig vs. Insta). Den kostade 479 kronor ink. frakt. Vän av ordning menar då att någon messerschmitt i sparbloggosfären sagt saker som att man inte får låna dagspeng av morgondagen. Under inga omständigheter. Till mitt försvar kan sägas att jag visat mig vara en hycklare. Jag lånade av morgondagen. Fotoboken och vidlyftig gatuparkering gjorde att jag tisdagen den tredje januari startade dagen på minus 273 kronor.
Inga problem, tänkte jag, om ett par dagar är jag på plus igen. Trodde jag tralala, när jag intet ont anande gick ut till min noggrant parkeringsavgiftsbelagda bil utanför lägenheten i Stockholm för att packa ihop inför hemresan. Vad skådar mitt nordvästra? Ett gult litet fladder vid vindrutetorkarna. Jag lät undslippa ett invektiv innan jag slet lappjäveln från rutan. HUR ÄR DET ENS MÖJLIGT!?
Före |
Efter |
Jag passade också på att frosta av frysen vilket visade sig vara ett genidrag. Inte bara var det rejält isigt vilket ju påverkar energiåtgången, jag hittade också en pasta puttanesca vi kunde äta till middag vilket sparade lite deg givet att vår närmaste mataffär nog kvalar in på Topp 5 dyraste butiker i Stockholm.
På tisdagen var det dags för skafferirensning. Då befann vi oss på resande fot och kom hem till Hudik rätt sent vilket gjorde att jag helt enkelt sköt på den uppgiften till helgen. Det får man göra, det har jag sagt in inledningen sådeså.
Onsdag var kryddhyllans dag. Jag äl-skar att fixa i kryddhyllan, känns som att leka affär. Jag använde de magiska babyservetterna till att torka av alla burkar och flaskor. När torkade du av din balsamvinäger sist? Svenne banan i ett nötskal, sprita händerna så fort man ser en flaska handsprit men aldrig svepa av sin av olika fingrar kladdiga balsamvinäger.
Före |
Efter |