Delningsekonomin FIRE style

Sedan jag började följa FIRE har mitt liv blivit uppskattningsvis 18,9% bättre. En av aspekterna är att rörelsen som grupp är så generös. Jag kan inte ens föreställa mig de antal timmar en person som exempelvis Pete Adeney lagt på att hjälpa människor att förändra sina liv genom skapandet av den i princip annonsbefriade bloggen Mr Money Mustache som du nog är rätt trött på att jag tjatar om. Eller Jim Collins eller Brad & Jonathan eller vem som helst i FIRE-bloggos/poddosfären. Och det finns inte - åtminstone inte vad jag lyckats upptäcka - några hakar eller försök till försäljning. Ibland halkar man in på någon mindre briljant blogg som plötsligt börjar pusha dubiösa trycksaker där de ska avslöja "de magiska knepen", men dessa aktörer är få och egentligen inte del av FIRE-rörelsen.

Mad FI-entist och J L Collins

Även på hemmaplan delar folk med sig av sin tid. Jag tänker på hur läsare Katarina hörde av sig för att hjälpa mig med information kring hur man blir frilansskribent och plötsligt stod hon här i hallen med frilansguider i hand. Senare donerade hon också sin vältummade "Your Money or Your Life" till en utlottning och kanske har du som fick den skänkt den vidare till någon annan som känner sig inmålad i ett hörn? Jag tänker på IGMR som varit mig behjälplig med viss rådgivning där han har expertkunnande och Studenten A som sitter och skriver långa altruistiska prisjämförelser som blir gästinlägg på bloggen*. Och nu senast, en doktorerad språklärare som på sin fritid hjälper mitt äldsta barn att klara ett tyskaprov i maj, lika gratis som ballongerna på MacDonald's. Låt mig fördjupa mig ett par sekunder i detta case. Så här skriver språkläraren i ett mail till mig:

"Lysande exempel på hur bra det funkar att inte lönearbeta har vi nu praktiserat! Jag slapp betala för mat och taxi i Stockholm när jag var där och du istället hjälpte mig. Du slapp betala för läxhjälp till A. Jag fick tillfredsställelsen av att undervisa helt utan de frustrerande störningsmomenten i skolan."

Hur hittade jag denna språklärare som ägnat timmar och timmar under påsken att lära mitt barn hur man använder ackusativ och dativ? Jo, genom att en av er i början av året tipsade om ett avsnitt i Plånboken i P1 där man intervjuade författaren till boken "Jag lämnar ekorrhjulet" och long story short - jag betraktar numera Åsa, språkläraren, som en vän. Nu har jag dessvärre inte så mycket att erbjuda Åsa i form av undervisning till hennes barn, men lita på att jag står redo som en saglande hund den dagen Åsa vill ha hjälp att frisera ISK:en eller lära sig riva tvål. Hon har dessutom en given rastplats i Hälsingland om hon skulle bila mellan Umeå och släktingen i Stockholm. Och mitt barn - A - har talanger kring det digitala och formgivning, så behöver Åsa hjälp att i framtiden skapa en hemsida e d kommer hon utan att behöva köpa belgisk choklad och ha dåligt samvete att få hjälp. 

Jag har nog aldrig riktigt fattat konceptet delningsekonomin förrän nu. Inte heller har jag haft tid att erbjuda min hjälp. Min man har, efter avslutad tjänstemannakarriär, även han hoppat på delningsspåret. Om ett par veckor åker han till släkten i Göteborg och bygger vägg åt sin syster. Syrran sparar en del på byggkostnaden och min man lär sig en färdighet som han eventuellt skulle kunna ta betalt för i framtiden. Dessutom får de kvalitetstid tillsammans under icke-konstruerade former. Win win förutom för hantverkaren som skulle fått väggjobbet annars. Men win för interimchefen som tagit över min mans jobb. Så win win win right at ya bitch.

Har du några exempel på kompetensbarter i vardagen? Alternativt - ser du att du om du hade haft mer tid hade kunnat ägna dig åt vissa utbyten och i så fall, vilka? Vad har du att komma med?**

Mvh/
FruEfficientBadass


* Prisjämförelsen på Lidl som fick mig att slutgiltigt gå över till att bli en Lidl-handlare, något som spar mig uppskattningsvis 2 000 kronor per månad vilket är som att dra in 3 500 på att jobba deltid i skoaffär.

** Och om en av dina kompetenser är att byta blixtlås får du gärna höra av dig på mailen. 

Frugal klädmanöver?

Ni som följer mig på Instagram vet att jag befinner mig mitt i omställningen vinter/vår i garderoben nu och om du tråkas ut av bilder på säckar med prudentligt vikta kläder på väg ner i källaren är mitt tips att ni avföljer mig för you ain't seen nothing yet. I veckan som kommer flyttar jag mitt fokus från ytterkläder och skor till vanliga kläder och jag kommer med en dåres frenesi att delge er alla detaljer.

Jag misstänker att jag drabbats av någon mild form av psykos där jag ägnar oproportionelig nit till att förlänga kläder och skors livslängd genom att anlita extern hjälp. De bruna stövlarna är ju en följetong på Insta där de åker in och ut hos skomakaren likt en överklasskvinna på Narvakliniken. Min gissning är att det inte längre handlar om frugalism utan om envishet, eftersom jag säkert lägger lika mycket i underhåll på stövlarna under två år som det kostar att köpa ett par nya som jag inte behöver underhålla de första tre-fyra åren.

Ytterligare ett exempel är den veckade marinblå kjolen som jag postade på Insta i samband med att jag köpte Busneltröjan på loppis i höstas.Den är av det okända märket "JanJaq Original" i någon form av ull/syntet-mix och jag bara älskar den. Tillsammans med en HeatTech-top i samma färg, ett statementhalsband och pumps passar den perfekt till mingel. Med en cashmeretröja, tjocka strumbyxor och stövlar är den behaglig och varm för vinterns promenader och med en vit skjorta och en löst knuten slips skapade jag outfiten "förfest på Lundsberg" som fick mig på mycket gott humör.

Jag och den veckade kjolen har med andra ord kommit att gilla varandra under vintern och det faktum att den bara kostade 30 kronor gjorde mig extra välvilligt inställd till den. Därför var det med sorg i hjärtat jag konstaterade att den framåt vårkanten började öppna sig själv i blixtlåset och blottade vinterblek hud inför kreti och pleti och jag var tvungen att ta ett beslut: Lära mig byta blixtlås, kassera eller lämna till proffs. Till saken hör att jag aldrig bytt blixtlås så resultatet hade inte kunnat garanteras. Att kassera kändes heller inte rätt. Så jag lämnade in den till proffs. På samma sätt som jag bildat ett på gränsen till osunt kund/leverantörs-förhållande till skomakaren Isak på Erik Dahlbergsgatan 24* har jag sedan något år börjat hovra kring en kemtvätt på Styrmansgatan 52 och de begåvade ynglingarna Emanuel och Dani. En USP där är att de är den enda miljövänliga kemtvätten innanför tullarna men den absolut mest avgörande anledningen till att jag går dit är att de är så vansinnigt bra på att laga saker, exempelvis små hål i cashemeretröjor. De är inte knussliga heller - en gång kom jag tillbaka för att jag själv hade missat ett hål och bad dem att laga även det och då gjorde de det gratis. Över huvud taget är prisnivån bra mycket lägre än i kvarteret i övrigt. Any Heuw, för att nu knyta ihop den här rafflande historien så hämtade jag förra veckan ut denna kjolpärla: Kemad, pressad och med sprillans nytt blixtlås i perfekt montage, till en kostnad av 280 kronor.


Tillfredsställelsen jag känner när jag jamsar runt i dessa ärenden är helt enkelt total. Jag upplever att jag bidrar till ekonomin i det att jag ger jobb till folk som Isak, Emanuel och Dani. Jag sparar naturresurser. Och jag får bära kvalitetsplagg som åldras med värdighet snarare än fast fashion. Och nu blir jag rejält flummig, men jag känner att jag liksom börjar få en relation med de här plaggen och stövlarna. De är som delar av mig och jag kommer på riktigt sörja den dagen de slitits ut bortom räddning.

Vad anser du, är det knasigt att lägga 280 kronor på att restaurera ett plagg som kostat 30 kronor i inköp? Har du själv något liggande hemma som du är förtjust i men som du inte använder av skräddartekniska skäl? Om ja, besök en kemtvätt nära dig eller gå in på Repamera.se.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Så till den grad att jag ibland hänger där utan skorelaterat ärende, det är sådant som händer när man förlorar sin tjänstemannaidentitet man ballar ur.

En budgettripp till Köpenhamn

Hör nu på go vänner så ska jag för er berätta, vad en frugal weirdo gjorde det var inte länge sen (melodi: Emil i Lönneberga). Jag tog familjen till Köpenhamn för 576 kronor per skalle. Okej 800 kronor per person om man räknar in mat. Så här gick det till:

Tågresa dit, fem pers: 587 kr.
Tågresa hem, fem pers: 435 kr.
Vandrarhem i Köpenhamn: 1 858 kr.
Mat i Köpenhamn: 1 100 kr.
TOT: 3 980 kr (796 kronor per person)

Om du följer mig på Instagram vet du ju också att vi deltog i en del aktiviteter som bisarra AW:s och vernissage crashings, men inget av detta drog iväg så vansinnigt mycket (ölen på AW:n kostade 20 danska och var gratis på vernissaget). Vi hade också en rätt intressant upplevelse i Scientologkyrkan men den var också helt gratis. Vad jag ville belysa i detta inlägg är själva fundamentet - resa, sova, äta.

Resan med tåg var både smidig och oförskämt billig. Motsvarande med Norwegian hade kostat runt 11 000 kr. SJ tar typ inte betalt för barn, fattar inte? Nästa nöt att knäcka var boende och alla ni som någon gång glatt bokat billigt boende nära Hovedbangarden vet att det finns en anledning till att det är billigt där så jag sökte mig lite norrut. Där hittade jag ett nybyggt vandrarhem för 1 858 kr/natt. Det kanske inte låter asbilligt, men betänk att i en familj om fem är alternativet på hotell ofta att boka två rum och då blir det genast en annan prislapp. Att slagga på Scandic en natt i Köpenhamn uppdelat på två rum hade kostat runt 4 000 kronor samma natt såvida vi inte hade velat bo längre ut i exempelvis Amager. Så här såg vandrarhem Steelehouse ut, sju minuters gångväg bort från tågen/streetan:


Ser väl inte så muntert ut på bilden men det var rätt så trendigt med gräs på taket and such. Det kändes lite som ett boutiquehotell minus allt krimskrams av typen schampoflaskor och minibar. Barnen var överlyckliga över de båsliknande våningssängarna och allt var tipp topp fräscht, med satinrandiga lakan och duntäcken precis som på ett bättre hotell.


När de busat klart i sängarna utforskade vi stan och på vägen hem handlade vi middag på Irma (vinet börjar på 30 danska) för här kommer det utlimata hacket: Steelhouse hade ett eget kök! För 20 danska fick man tillgång till detta under hela vistelsen och det var ingalunda ett snuskigt studentkök utan mer som ett inspirerande mästerkocks-kök med olika stationer och gott om fina sittplatser. På väggen fanns plug-in för mobilen så under fredagskvällen spelades det musik medan gästerna minglade runt bland grytorna, sippandes vin. Dessvärre tog jag inget kort just då, men lördag morgon var också helt underbar. Efter en promenad runt "Sant Jörgens Sö" och de fina kvarteren väster om sjön, handlade jag frukostingredienser och till tonerna av Ella Fitzgerald stekte jag ägg och rostade bröd. Det ligger både en Irma och en REMA1000 på två minuters gångväg från vandrarhemmet och det fanns nybakat bröd på åtminstone Irma.


Eftersom klockan då bara var halv nio var jag i princip själv, men sen fyllde det på med gäster från världens alla hörn, true bliss. Elvaåringen hävdade senare att det var denna frukost som var höjdpunkten på resan. Och och och jag glömde helt att säga, i källaren fanns en cirka 10 meter lång pool som man fick låna för 20 danska där barnen höll till i två timmar som avslut på fredagskvällen med bonusen att de somnade som klubbade sälar.

Man kunde också låna någon form av TV-utrymme med tillgång till Netflix för 20 danska (allt kostade 20 danska) och låsa in sina väskor i rymliga skåp för...20 danska, vilket var väldigt bra då vi på lördagen gick på stan igen och jag inte hade lust att dra med mig Dramaten (korrekt - hen fick följa med, den perfekta resväskan). Det fanns också gott om utrymmen att sitta och blogga på, se bara:


Känslan av att bo på Steelhouse var som att glida in i sina hemmatofflor fast i Köpenhamn. Trevligt, opretentiöst, självhushålligt. Fina små detaljer också - ett anslag på kylen gjorde gällande att de på lördag förmiddag skulle tömma kylen på allt omärkt varför vi gick runt och fördelade resterna från vår frukost bland övriga gäster (samt fick erbjudanden även från andra att ta över flingor och frallor). Vid det givna klockslaget såg jag ett par killar komma med stora kylväskor för att hämta övergiven mat. Den kastades således inte bort utan togs väl till någon form av inrättning där den kunde komma till användning.

Sen åt vi dessvärre Kentucky Fried Chicken på stan vilket resulterade i att två av barnen fick prata i stora vita telefonen på hotellet i Malmö kvällen efter, men vår matbudget låg ändå på ett minimum. Och lägger vi på Scandic Malmö och lite därtill relaterade kostnader (vi stannade där natten mellan lördag och söndag) landar vi på mer än 3 900 kronor men det är inte poängen: Poängen är att vi fick en rejäl Köpenhamnsupplevelse för det beloppet, trots att vi är fem i familjen. För övrigt tror jag att jag är dansk. Jag ska ansöka om att göra en nationalitetskorrigering framöver.

Mvh/
FruEfficientBadass

Hemligheter från de riktigt rika

Jag är barnsligt förtjust i den här typen av listor, även om det ofta är gamla nyheter och en känsla av "det visste jag väl". Dagens lista är ett kondensat av den bästsäljande författaren Tom Corleys resultat från en studie där han nagelfarit hur 233 rika och 128 fattiga människor lever, vilket resulterat i en bok titulerad Rich Habits -The Daily Success Habits of Wealthy Individuals. Jag slogs denna gång emellertid av hur många av punkterna länkar till de särdrag som karaktäriserar en person som strävar mot FIRE.

1. De lär sig ständigt nya saker
Rika människor "lär sig att lära sig nya saker" och ett annat särdrag är att de ofta dokumenterar sina nya kunskaper och försöker att använda dem dagligdags.

2. De applicerar 80/20-regeln
Det vill säga: De slösar inte pengar. Även om en nyckelingrediens i att bli rik är hög inkomst är det inte den enskilt viktigaste faktorn till rikedom utan det är förmågan att behålla det som kommer in.

3. De följer sina drömmar
Corley såg i sin studie att runt 80% av de rika respondenterna var närmast besatta vid drömmar och livsmål. Motsvarande siffra hos mindre bemedlade (osäker på definition så låter det vara osagt) var 12%.

4. De bygger nätverk med framgångsrika personer
Förutom att bygga nätverk med framgångsrika personer strävar de efter att privat umgås med folk som kan lära dem färdigheter för att komma framåt mot livsdrömmen. "Du är snittet av dina fem närmsta bekantskaper"- tänket.

5. De ger inte upp
Tre särdrag är utmärkande för de som lyckas uppnå livslånga mål: Fokus, ihärdighet och tålamod. Inte långt ifrån dragen hos en elitidrottsman.
"Corley also found that these traits caused wealthy people to sacrifice everything for their goals – they never give up."
6. De gör det de älskar
En stor andel av de rika sysslade med sådant de älskade (runt 85%) och gjorde de inte det ansträngde de sig för att komma närmare det målet. Definitionen av "syssla" här är inte nödvändigtvis ett förvärvsarbete utan kunde vara en hobby, ett välgörenhetsprojekt etc.

7. De är öppna
Eftersom de rika och framgångsrika hela tiden strävar efter att lära sig nya saker av nya människor, är (eller blir) de öppna och mottagliga för ny input. Jag kom att tänka på den här klockan-fem-klubben av amerikanska kändisar, politiker och intellektuella som går upp i gryningen för att hinna förkovra sig, skriva, yoga och vara lite allmänt elitistiska. Det blir lite som ett livets indexfond - tjugo minuter om dagen ger dig ett försprång mot resten.
"Their thoughts evolve over time, allowing them to stand out from non-wealthy people."
8. De är goda lyssnare
De människor jag mött som har över snittet stort inflytande är sällan renodlat "sändarmaterial". Kanske för att personen i fråga inte känner behov av att manifestera X eller Y inför andra, men också för att denne ser lyssnandet som en möjlighet att ta till sig en kunskap eller två som kan nyttjas i drömbygget. Det är svårt att lära sig nya saker om man hela tiden är upptagen med att göra sin egen röst hörd.

9. De slösar inte tid
Enligt Corley tillbringar 67% av de rika mindre än en timme framför TV:n per dag. Jag är osäker på om han även kartlagt tid på sociala medier, men jag skulle gissa att den korrelerar med TV-tiden.

10. De är kreativa tänkare
Genom att tänka nytt kan de förse marknaden med produkter och tjänster som ännu inte finns och på så vis nå monetär framgång.
"There you have it…do what successful people do and you’re also likely to become successful and if you don’t – you won’t."
FIRE handlar, åtminstone enligt mig, om att frigöra tid så att jag kan göra de saker som jag älskar. Jag har på resans gång lärt mig en massa nya färdigheter och det mycket genom nätverkande i denna community. 80/20-regeln är central för FIRE och digital/dagligmedia-detox är också de begrepp som cirkulerar inom FIRE-rörelsen. Vad säger du, tror du att listan stämmer? Om du fick välja en av punkterna som du vill börja förbättra från och med IDAG vilken skulle du välja?


Mvh/
FruEfficientBadass

Frugal skidåkning

Jag hörde en gång någon sammanfatta båtägandet som att det var som att stå i en iskall dusch och klippa sönder tusenlappar. I så fall är väl skidresor som att stå med fötterna i cement framför en snömaskin och göra detsamma. Nej, jag är inte skidfrälst som ni hör och det skyller jag på mina föräldrar som bara lärde mig längd och det gills ju inte. Jag minns än idag stigmat av att inte kunna följa med mina coola Salomonryggsäcksutrustade klasskompisar på skolans Rommeutflykt. Därför avgav jag vid första barnets födelse ett dyrt och heligt löfte och det var att våra barn skulle lära sig utförsåkning under barndomen punkt slut.* Den äldsta var runt fyra när vi började ta oss uppåt i landet en eller flera gånger per år. Även innan vi blev frugal weirdos har vi haft den ekonomiskt goda smaken att undvika såväl Åre som Alperna, något som enligt denna AB-artikel besparat oss någonstans i tassemarkerna 50 000 kronor per år. Och då räknar jag inte ens med måltiderna (minus frukost antar jag) i de dyra alternativen. Enligt de skräckhistorier jag hört av alpskidåkande f.d. kollegor börjar en barnpizza i franska Alperna på 10 Euro och ska det vara på det viset får man imperativt lägga på 19 Euro per måltid för moderns tolva gin & tonic. Så en realistisk bedömning för min/vår del är att en svenne banan-skidresa till Åre eller Alperna skulle landa på i runda slängar 70 000 kronor och om barnen ska lära sig åka så måste det bli ett årligen återkommande event. Farväl ekonomiska frihet, bienvenue pizza d'enfant.


Så, vad kostar då våra tragiska små skidresor till skidorterna gud glömde?** Jag vill minnas att vi förr om åren räknade med runt 7 000 kronor för en vistelse men när jag i år summerade kalaset kom jag fram till det hisnande 13 225 kronor (vi talar då torsdag-söndag så jämförelsen med de veckolånga vistelserna i AB:s prisjämförelse haltar något det ska erkännas, en vill ju vara transparent). Detta beror företrädesvis på två saker: 1/ Inget av barnen är längre "knatte" vilket innebär andra prislappar på såväl skidhyra som liftkort. 2/ Vi har inte längre bil så där tillkommer 2 440 kr.*** Nedan splitten:

Boende i sportstuga to-sön: 2 945 kr
Bilhyra: 2 440 kr
Skidhyra 4 pers****: 2 080 kr
Liftkort 3 dagar 4 pers: 3 335 kr
Mat i stugan: 1 000 kr
Mat under resa dit/hem: 500 kr
Skidlektion 1 barn: 615 kr
Bad 1 vuxen, 2 barn: 310 kr
TOT: 13 225kr eller 2 645 kronor per person.

Vän av ordning (du) noterar att inte samtliga i hushållet hyrt skidor eller skaffat liftkort. Det är jag som är avfällingen och om du ännu inte förstår varför, gå till asterisk #1. När minstingen för ett par år sedan släppte sargen och började klara sig själv i och ur liften sa jag tack och hej till mina tafatta försök att komma igen i vuxen ålder och jag nöjer mig nu med att likt en kastrerad katt sitta och mysa på trädäcket utanför restaurangen och dricka mitt på pin kiv medhavda Lidlkaffe medan jag med fröjd i hjärtat beskådar min avkomma svischa nerför backen. Detta drar naturligtvis ner kostnaden med närmare 25%.

Mina topptips för den skidsugne frugalisten:
- Åk till de mindre attraktiva skidorterna. Tipsa gärna i kommentatorsfältet om du känner till några bra förutom Kungsberget, Hassela och Järvsö som är de orter vi varit på.
- Åk om möjligt off season. Om du bara ska vara borta torsdag till söndag är det ju ingen större grej att du plockar eventuella barn från skolan ett par dagar. Vi brukar kolla att det inte ligger något nationellt prov inplanerat och så kör vi en dirty sjukanmälan helt enkelt och hittills har inte soc blivit inkopplade. Har du inga barn är det ju bara vansinnigt att åka till fjälls under jul eller sportlovsveckorna. När vi var i Hassela i slutet av mars hade vi anläggningen nästan för oss själva - inga köer varesig till skiduthyrningen eller till liftarna. Och motorvägen låg så gott som tom både dit och hem brum brum.
- Hyr en billig liten stuga med 100% orange fur och förbered mat som du tar med. Denna gång hade jag lagat olika grytor som vi kunde värma i ugn och bara koka potatis eller ris till. Utrustningen i skidstugorna är ofta riktigt tragisk så man vill ha så mycket som möjligt preppat och klart.
- Kontrollera noga att du inte överköper liftkort. De första åren vi var i Hassela köpte vi bara "liftkort" och ingen i kassan upplyste oss om att det var olika pris beroende på om man köpte för hela anläggningen vs. bara barnbacken. Eftersom vi bara höll till i barnbacken men tydligen köpt för hela anläggningen var det ett antal hundralappar i sjön under de åren.*****
- Ta med en påse med isvatten, kaffe och energitäta snacks av typen raw-bollar så att ni till varje pris undviker restaurangens utbud. I Hassela kostar en lunch för oss fem, exklusive annan dryck än kranvatten, runt 650 kronor. Billigare än i Alperna med så ovärt givet att det är rätt banala luncher. En flaska Ramlösa: 30 kronor. Vik hädan anläggningsmat!
- På vägen dit/hem, resignera och kör fast food. Det är rätt stor prisskillnad på att stanna på Max/McDo och Rasta. Vi har ibland försökt matsäck men det går bara inte, de blir inte mätta på smörgås och då blir det slagsmål.
- Jag är inte helt bergsäker på det här, men jag har för mig att jag och min äldsta för några år sedan delade på en skidlärartimme. Det var faktiskt inte av snålskäl utan för att barnet fick plötslig separationsångest från mä, men jag vill minnas att det var en givande upplevelse för oss båda trots 50% på priset.

Jag kallar den "shut-up-påse". Barnen: "Jag är törstiiiig"/"Jag är hungriiiig", mannen: "Jag går och köper en take-away-kaffe för 30 spääänn" och jag bara pekar på påsen och säger: "Finns där."

Åker du /ni skidor och tycker du att det är värt det?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Vad händer om man försöker lära sig åka utförsåkning i vuxen ålder? Det förekom faktiskt en filmsnutt som visade när undertecknad plogade sig ner i snigelfart i barnbacken för några år sedan men den har destruerats, annars hade jag faktiskt bjussat på den som ett varnande exempel. Och nej, det hjälpte inte att en man i närheten av liftkön tydligen hade pekat på mig och sagt till sin civilklädda fru: "Där ser du, om HON åker kan ju DU åka." Och ja, jag har tagit skidlektioner men det är som med språk - har man börjat för sent är det kört. Fönstret är öppet fram till en viss ålder men sen är det stängt.
** Vi talar Kungsberget, Järvsö och Hassela. Den sistnämnda var het på 80-talet på grund av "äventyrsbad" men sedan dess har inte mycket hänt. Ryktet säger att allt ev. överskott går till underhåll av en systeranläggning i Norge och efter att ha bott i Bäverbyn ett antal gånger är jag benägen att tro att ryktet är sant. Handukskrokarna sitter löst, spisplattornas rattar pekar fel - något som nästan fick mig att gå in i väggen under en vistelse - möblerna verkar komma från Rustas andrahandssortering men vem bryr sig - det finns SNÖ!
*** Vi hyrde en Volvo på OKQ8 för 1 880 kronor och jag räknar med runt 600 kronor i diesel.
**** Av olika skäl - minimalism och meck-aversion varandes två - hyr vi alltid all skidutrustning. Det är särskilt praktiskt när ens barn växer och kanske inte alltid är i ärv-fas om ni fattar. Plus lättnaden, den brutala lättnaden, att efter avslutad skidhelg bara lämna tillbaka skiten till uthyraren och slippa transportera den hem, förvara den, vårda den för att sedan göra motsvarande resa tillbaka nästa år med tillägget att man då måste gå igenom sin utrustning och kolla vem som har vuxit ur vad och vidta åtgärd/er. Dessutom måste du antingen kunna montera en taxbox (kostar runt 2 000 kronor begagnad) eller hyra en takbox i det fall du hyr bil (kostar runt 200 kronor per dygn).
***** Spar kvittot till liftkortsköpet! Barn har en tendens att tappa korten och i början gick vi likt idioter och köpte nytt kort (givetvis för hela anläggningen trots att barnet bara åkte i barnbacken) när så skedde. De flesta anläggningar kan spärra kortet om du har kvittot kvar och då behöver du bara betala ett nytt key card som rimligtvis inte kostar mer än en femtiolapp. Vidare kan det vara bra att skriva ditt mobilnummer på kortet och har du tur hör någon av sig. Mitt sista liftkortshack är att noga spara key carden så att du slipper köpa nytt varje år. Okej inga monstersummor men det finns roligare saker att lägga pengarna på än kort av plast.

Sparknep från Internetz

Jag roade mig lite i dagarna med att göra banala spar-relaterade sökningar på den svensktalande delen av the Interwebz, d.v.s. sökningar av typen "så sparar du pengar". Det kanske borde vara en del av standardprotokollet, men jag minns tiden då jag själv precis börjat min sparresa och med ljus och lykta letade efter bra tips och hittade saker som "blanda ut duschkrämen med vatten och spraya den på din kropp med en blomspruta så håller den längre"* och har därefter mest sökt min jaktlycka på andra sidan Atlanten där man snackar frugal badassity på en annan nivå (JKL är extremen, Frugalwoods mer på min nivå, bara älskar deras syn på exempelvis matlagning). Men nu blev jag lite nyfiken på vad som ebjuds svenne banan när denne precis blivit klar med ihopbakslånet och tänker att det är dags att ta tag i vardagssparandet. Vilka tips dyker upp på sökorden: "Tips på hur man sparar pengar"?

Det som först poppar upp är ett white paper från Advisa.** Det smärtar mig att erkänna det men det är en rätt bra lista om 50 tips, se den i sin helhet här. Jag kan skriva under på vartenda ett av knepen, även om det är med känslan av att vara en Michelinkock som beskådar hur en kökschef på Rasta i Gävlebro rör ihop dagens pytt i panna; "så rart, se han försöker göra mat." Jamen ta punkt nummer 8:

"8. SPARA PÅ DITT BOENDE

Bostaden är för många livets dyraste köp, men även en bra investering. Rak amortering och rörlig ränta är en klassiskt bra kombination som hjälper dig att spara pengar genom att bo. Det märks förstås först den dag du säljer, men bra saker tar tid."
Jag motsätter mig inte detta påstående. Men om du verkligen, på riktigt, vill förändra din ekonomiska situation (exempelvis om du är skuldsatt till den grad att du är kund hos Advisa) kanske rådet snarare ska vara "Hyr ut delar av din bostad, gärna till flera personer, så att din boendekostnad blir noll eller till och med negativ."

En för genren typisk bild

"27. BETALA FAKTURAN I TID
Att sopa räkningarna under mattan ger dig mer på kontot. Men bara för dagen. Dröjsmålsränta, inkasso och kronofogdar är saker din ekonomi kan leva utan."
Mmm vad gulligt..."bara för dagen". Any heuw, här hade en annan velat kila in ett "och när du ändå sitter och så prudentligt betalar dina räkningar innan kronofogden knackar på dörren kan du ju passa på att slakta varenda en av dem som inte tillför ditt liv antingen elektricitet eller absolut värde."

Jag är medveten om att listan riktar sig till folk som är ekonomiska analfabeter och att det ju idag finns gott om alternativ till den som vill vässa sig till att bli en spargud (vilken blogg som helst i FIRE-bloggosfären). Med detta sagt undrar jag: Har du hittat bra spartips på nätet utanför denna sfär (alltså - tips som går utanför råd av slaget "ta med matlåda till jobbet" och "samla dina lån")? Om ja, kan du inte tipsa i kommentatorsfältet tack?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Jag skulle då aldrig komma på något så banalt som att blanda ut tvål med vatten.
** Advisa har samma affärsområde som Lendo d.v.s. ihopbakslån till consumer suckers och denna lista visar hur gärna de vill att deras kunder tar tag i sin ekonomi så att de i framtiden slipper anlita externa aktörer för ihopbakslån.

Hur man blir en spargud

Ni som hängt på amerikanska FIRE-bloggar är kanske bekanta med den där sparstegen där man går från att vara en aningslös consumer sucker till att bli en spargud. Vill minnas att man måste upp och nosa på en sparkvot på runt 80-85% för att kvala in i den översta gruppen. Jag var på jakt efter ett originalinlägg i frågan (för att som min arbetsmetod stipulerar, skriva om den och "göra den till min"), men jag hittade bara konstigheter.* Bland annat trillade jag in på en sida som heter "Savings Genius". Jag blev ju lite glad, tänkte att jag kan ha stött på en guldåder av smarta frugala hack. Så här såg det ut på första sidan.


Okej nu var det här en idiocracy-kind-of-epic-fail-of-humankind-kind-of-page, men det slår mig att "spara" i rätt många fall på nätet kidnappats av liknande rörelser. Med "liknande rörelser" menar jag sajter där man låter producenter av X och Y flasha sina erbjudanden och rabattkoder. Inte sällan med bilder på familjer som ser ut som att någon har stuckit en högaffel i dem.


Jag inser att det är ett företrädesvis amerikanskt fenomen att tro att man sparar genom att göra "deals". Exempelvis finns det ju en hel subkultur med coupon clippers som har enorma följarskaror på näte. Men minns hur det var när Groupon kom till Sverige? Jag var då fortfarande en consumer sucker och köpte via dessa erbjudanden vid åtminstone ett par tillfällen. Sen upptäckte man ju att det a) bara var en gammeldags promo med en twist och b) det tog cirka ett kvartal innan man fick varan eller tjänsten för att det blev en sådan hajp kring en annars lealös produkt.

Men åter till startpunkten: Vet ni vilket inlägg jag talar om - det här med en ranking av sparkvot? Om ja, tipsa gärna om var jag kan hitta det.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ett tips är att inte googla på Savings God.

Tips på extrainkomster

Detta är ett ämne som trattats fram och tillbaka i den här bloggosfären och jag har listat de jag kommer på på rak arm. Säg gärna till om jag missat något.

1. Hyr ut ditt boende
Det absolut mest lönsamma hacket är att hyra ut sin bostad. Är du så lyckligt lottad att du inte bor i en lägenhet där föreningen eller hyresvärden bestämt att korttidsuthyrning inte är ok är saken biff. Du hyr givetvis ut din bostad under den/de veckor du huserar på annan ort under exempelvis sommaren. Detsamma gäller dig som bor i villa eller radhus. Min konstnärliga ledare hyr ut sitt visserligen vattennära hus men ändå, för runt 30 000 per sommar (vilket faller inom ramen för skatteverkets gräns för skattefri uthyrning som är 40 000), något som brukar betala för deras sommarsemester-utgifter på andra orter.

2. Översättningar eller content writing
En annan sak som kan löna sig är att översätta eller skriva för Topcontent eller Gengo.

3. Bli en hunter
Hämta upp och ladda en elscooter från Voi, Lime eller någon av de elscooter-företag som finns i storstäderna. I snitt betalar det 50-70 kronor per laddnatt och cykel. Det är förvisso en nackdel att den ska vara utplacerad på ett specifikt angivet ställe före klockan 06:00 morgonen efter. Men är du morgonpigg och bor centralt är det inte fy skam att dra in 1 000-1 400 kronor extra per månad. Det är ju nästan matbudgeten för en person non?

4. Starta en blogg, ett Instagramkonto eller en YouTubekanal
Och sätt annonser på den. Blogger har ett färdigt koncept för det så det är bara att klicka på från dag ett.

5. Hyr ut din bil eller din båt
Appar som Snappcar eller sajter som RTC gör det möjligt att kapitalisera på dina kapitalmonster då du för tillfället inte använder dem (d.v.s. uppskattningsvis 80-99% av tiden).

6. Bli djurvakt
Signa upp via exempelvis Dogbuddy och bli hundvakt på helger eller semestrar. Sajter som Grannar.se funkar också, särskilt om du inte vill vakta hund utan andra djur som katter eller smådjur. Men var beredd på att den stora efterfrågan kommer att vara under industrisemestern och vid jul/nyår. Men då är också din prislapp satt därefter. Minst en tusing per vecka ska du ha för katt och kanske det dubbla för hund.

7. Bli vallokalsmedarbetare/rösträknare
Detta har flera andra tipsat om i bloggosfären och jag vet för lite om det. Men tydligen ska det ge en del pröjs. Nu är det ju ett tag tills nästa val men håll ögonen öppna då.

8. Hämta barn på dagis
Jag har långtgående planer på att efter studierna kanske signa upp som "barnflicka" (ironin, tillbaka till där jag var som 19-åring) och hämta ett par barn från förskolan ett par dagar i veckan. Pröjsvilligheten i Stockholms innerstad är höööög och vem tackar nej till en Mary Poppinsfigur som en ann?

9. Hyr ut garage/förråd/vindsutrymme
Om du bor i förort till storstad och har ett utrymme att avvara, sätt in annons i lokalbladet och invänta svar från consumer suckers som inte kan skiljas från sina prylar men ser en chans att slippa betala Shurgard-priser. Snacka om passiv inkomst. I Stockholms närområde skulle jag tro att du kan ta dryga tusingen per månad för att husera en cab e d i carport vintertid.

10. Lär ut en förmåga du har
Själv blev jag nyligen tillfrågad om att lära en expat svenska i någon form av konversationsträning. Jag bangade emellertid eftersom jag har problem med den typen av åtaganden. Tänk om det hade blivit konstlat, då hade jag behövt sitta av tolv tisdagskvällstimmar med ett stelt leende på läpparna. Nej, det gick fetbort, men om du själv är duktig på matematik eller språk eller vad som, tveka inte att anmäla dig som läxhjälp eller dylikt.

11. Bli provledare/vakt vid Högskoleprovet
Läs mer här om du är intresserad (exempel från Göteborgs universitet). Tåget har gått för våren men till hösten är det ju dags igen. Inget för introverta dock, du ska hålla ett halvtimmes anförande om reglerna inför auditoriet. Hoppas det är bra betalt, framgår inte av den här sidan.

12. Tentavakt
Verkar betala ungefär 140-190 kronor per timme. Herregud, ha betalt för att sitta och göra ingenting, det är ju som i en regelrätt anställning!

13. Sälj en njure
Nej jag skojar bara, det är inte tillåtet i Sverige. Bara i Iran.

14. Bli försökskanin
Däremot kan du bli försökskanin åt vetenskapen, klicka här för att signa upp på nyhetsbrev från Studentkaninen. Merparten av experimenten betalas med biobiljett men många ger också cash in hand. Exempel på uppdrag: "Kognitiva funktioner och hormoner", "Viktuppskattning" och "Studie om hormonrytmer". De betalda undersökningarna ger i regel bara ett par hundra men en del flera tusen. Men det låter sällan trevligt. Exempelvis ska man som frisk kvinna 25-40 år i en MS-studie "lämna ett venöst blodprov och ryggvätskeprov via lumbalpunktion." Missförstå mig inte, jag är ju i min fantasi nästan njurdonator, jag skulle gärna lumbalpunkteras för MS-forskningen men är dessvärre för gammal (svettig emoji). Jag vill bara belysa det faktum att dessa försök är PÅ RIKTIGT!

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Om jag skulle applicera enhandfull av knepen ovan skulle jag nog komma upp i en månatlig extrakinkomst som i runda slängar skulle motsvara det jag varje månad sparar på att handla på Lidl istället för på Mathem eller ICA. Just sayin. D.s.


Investmentbolag vs aktiefonder

Jag nämnde ju tidigare Frida Bratts jämförelseindexkritik av räntefonder i Sparpodden avsnitt 278. Det var ett göttigt inlägg för efter detta, runt minut 10, tar Alexander vid och berättar om en jämförande analys han gjort mellan aktiefonder och investmentbolag. Några punkter:


- Som vi tidigare diskuterat på bloggen har vi ingen riktig motsvarighet till investmentbolag utomlands, även om det finns konglomerat som har olika affärsben.
- Vi har runt 17-18 investmentbolag men runt 2 500 aktiefonder i Sverige. Alex har inkluderat alla bolag och fonder, oavsett hur stor andel av innehaven som är Svenska respektive utländska.
- Han har undersökt avkastning åtta år bakåt. Se hela studien här.

Ljusblått: Investmentbolag. Grönt: Aktiefonder. Mörkblått: Börsen i stort.

- Slutsats: Det är ganska lika (efter avgifter). Hälften av åren har aktiefonderna "vunnit" vice versa.
- Men de åren investmentbolagen gått bättre har de gått betydligt mycket bättre, så slutresultatet efter avgift är att investmentbolagen överlag givit bättre avkastning till kund (efter avgifterna dragits bort).
- Om man slår ihop alla jämförda - d.v.s. alla investmentbolag och alla aktiefonder, vinner ett investmentbolag (Bure) de senaste fem åren. Men de fem bästa aktiefonderna har givit bättre avkastning än de fyra (efter Bure) bästa investmentbolagsfonderna. Åter till punkt två: Det finns knappt 20 investmentbolag i Sverige men det finns runt 2 500 aktiefonder. Det är med andra ord lite svårare att hitta just dessa fem stjärnor bland aktiefonderna, än vad det är att träffa rätt med investmentbolag. Eller som Alex säger: "Haken med att göra en sådan här hlehetsjämförelse är att det finns så många aktiefonder varav många är mediokra. Det är ju ofta det vi pratar om, att många av aktiefonderna slår aldrig sitt jämförelseindex. Även om de har ett dåligt sådant. Och så ska de ta ut en avgift på det där. [...] Så - det finns jättebra investmentbolag och det finns jättebra fonder. Det vill till att man som sparare läser på en gång eller två innan man investerar."

I en studie jag såg i DI för ett par år sedan hade investmentbolagen (med undantag av Ratos) på årlig basis överträffat den aktiva förvaltningen  under en tidsperiod på åtta studerade år. I tider av börsnedgång klarade sig investmentbolagen bättre än fonderna. Jag förbannar mig själv att jag inte sparat studien för nu kan jag inte ange mätperioder eller jämförda kluster. Jag tror inte att det är en självklarhet att investmentbolagen går bättre i nedgång - jag har hört motsatsen här i kommentatorsfältet - att de sjunker mer än aktiefonder i perioder av nedgång. Är det någon som har tips på källa här?

För tips om investmentbolag kan jag ju bara uppmuntra till avhållsamhet från Ratos och rekommendera mitt enskilt största innehav nämligen Spiltan Aktiefond Investmentbolag som snittat 17,1% de senaste 7 åren (att jämföra mot Stockholmsbörsens genomsnittliga 12,1% under samma period). I denna fond får du en splitt mellan Industrivärden, Kinnevik, Investor, Lundberg, Latour m fl och dessvärre lite Ratos men bara 2,8%. Förvaltningsavgift 0,20%.

Mvh/
FruEfficientBadass

Spara pengar på våren

Det är som sagt lätt att berusas av vårkänslor, särskilt om man har trädgård, och det är då lätt hänt att man tar en tur till Plantagen eller Rusta för mycket för att köpa på sig växter för några hundra eller varför inte en ny utegrupp från Bangladesh för en tusing eller två? Såvida du inte har smaaak för då blir det Ekerö möbler. Jag har ju inte längre oadresserad reklam (och snart ej heller adresserad sådan tack vare mitt enträgna Projekt Ingrid), men när jag nu är hos svärmor i påsk får jag ta del av marknadskommunikationen enligt nedan:Lyss på producenternas lockrop:
"Hornbach - det finns alltid nåt att göra"*
"Bauhaus - När det måste bli bra"**
Blomsterleverantören avstår klatchiga taglines men har ett formspråk som gör att man, även utan estetiskt sinne, vill gå och lägga sig under en filt och somna om. Jag bläddar lite förstrött och kan konstatera att det är ungefär samma utbud och samma priserbjudanden i dem alla. Jag vill poängtera att jag förstår mekanismen hos människodjuret. Våren är en glädjens och omställningens tid, man vill ömsa skinn och då kan en gasolgrill Regal S590 SS från Broil King för 18 995 kronor kännas som ett logiskt steg i livet, på samma vis som att det kan kännas nödvändigt för fortsatt existens att stena om uppfarten. Men notera att man är ekonomiskt ansvarstagande genom att inte välja den dyraste stenen utan den i mitten (som är totalt riggad för att du ska ta just den, den högra finns bara där som ett topp-ankare för att du ska undvika att ta den för 99:95 kr. Dessutom har mellanalternativet jonglörbollar på sig vilket måste vara ett kvalitetstecken).Det jag emellertid vill belysa med detta inlägg är att man kan bejaka våren utan att slakta sin framtida frihet. Nedan några tips från the Interwebz frugal weirdohörn. Det första knepet kommer från Ruth på Living Well Spending Less:

Köp inte en pinal förrän du optimerat det du redan har
Trädgården ska först och främst städas. Nedfallna grenar och annat trädgårdsbråte ska bort. Rabatterna ska rensas och existerande jord grävas runt så att den blir sådär fräscht mullig och fin. Passa på att klippa ned grenar på buskar och träd som du bedömer inte kommer att addera ett värde när de står i full blom (det blir tyngre att klippa då).

Serva dina verktyg - helst själv
Kontrollera dina verktyg och slipa knivblad, olja det som ska oljas och se till att allt är redo för ännu en sommarsäsong. Själv brukade jag lämna in Klippo en gång vart tredje år och jag såg till att göra det tidigt på säsongen eftersom det under industrisemestern kommer en massa Stöckhölmare som ska ha sina gräsklippare servade och det pronto va. Men efter att ha sett den här filmen på YouTube så är det slut med det.Vidare kollar jag om oljan behöver bytas på vedklyven för det vore katastrof för min sommar om den led driftsstopp. I övrigt rengör jag och oljar jag häcksaxen. Jag älskar mannen på filmen, han har en sådan mysig skånska. Och han som filmar smaskar så gött på sitt tuggummi.


Förra året skaffade jag en ny sekatör så det blir inte aktuellt att lämna in den på slipning på några år, men det är ju annars ett tips. Så här långt har jag inte gjort av med några pengar på exempelvis gulliga trädgårddstomtar eller snurrande fjärilar till rabatten. Min tanke är att låta naturen utgöra min trädgård på landet. Jag säger inte att det är fel med trädgårdstomtar och miniatyrkvarnar. Men du kan väl åtminstone se dem som kronan på verket snarare än basen i din trädgård och i möjligaste mån köpa dem vintage.

Lugna dig med fröna
Ett tips från Queen of Free är att a) spara fjolårets från i en burk på ett svalt ställe, exempelvis i en jordkällare eller i din kyl och b) försöka att avhålla dig från spontan vårrus-shopping av nya frön. Ofta hinner/orkar man bara med ett begränsat urval av grödor och om du rusar åstad och köper tio sorters nya frön uppstår lätt stress. Fokusera på att göra några beprövade odlingar bra och lämna gott om utrymme för avslappning och stilla vegeterande i den famösa hängmattan. Detta gäller genomsnittsodlaren och inte om du är besatt och duktig på odling. Själv tycker jag att det är fullt tillräckligt med att sätta en omgång potatis i djupbädden samt att göra min egen mohito på den mynta jag med framgång odlar.

När jag ibland känner att även jag dras med i vårhysterin - jag är blott männscha - brukar jag återgår till mitt mantra: Vad hade italienaren gjort? Ni vet, denna frivola sydeuropé som vid den här tiden på året ställer ut ett par omaka formgjutna trädgårdsmöbler i vit plast och skuffar ut köksfönstrets enorma basilikaplanta i trädgården, för att sedan ägna sig åt livet, kärleken och konsten. Gör det vettja, istället för att snegla lystet på "Trädgårdstomte i 2 olika av polyresin".***Mvh/
FruEfficientBadass

* Gå en svenskakurs till exempel.
** Lite lustigt uttalande från en leverantör som måste ha ett av Sveriges lägsta Net Promoter Score med omdömen som "Helt otroligt dålig service!" och "Sämsta byggvaruhuset i Sverige".
*** Var tvungen att googla polyresin och det visade sig vara ett lite mer exotiskt namn på plast.

Döda tvättkaoset en gång för alla

Jag har hört om folk som drunknar i tvätten oavsett när på året eller dygnet man tar stickprov. Tvätt väller fram på golvet i barnens rum, i hallar och genomgångsutrymmen, på golvet kring garderober och byråer och naturligtvis i tvättstugan där det default finns en otömd maskin samt en proppfull torktumlare vid varje givet tillfälle. Dessutom hänger det mängder med tvätt på galgar och på och runt strykbrädan ligger små klädhögar och väntar på något oklart vad. Och då har jag inte ens nämnt tvättkorgarna, strykkorgarna och korgar med...jag vet inte, men fulla av textil. Det är svårt att skriva det här inlägget utan att bli förnumstig men i vår familj saknar vi dessa högar. Det kan bero på att jag är en stor fan av Jarlsdotter och hennes take på tvätten, starkt influerad av Lean. Här kommer några snabba knep för dig som känner dig ägd av dina kläder:

1. Tvätta mer sällan
Underkläder får du lov att byta varje dag, sa jag något annat hade jag fått stryk av Pelle Snusk.


Men resten måste du kritiskt granska. Jag brukade hänga ut mina skjortor, kavajer och cashmeretröjor på vädring efter varje ångestsvettdag på jobbet och se - nästa morgon var de ofta fit for fight igen. Sällsynt användning av nylonstrumpor sköljde jag upp i handfatet och hängde på handdukstorken. En fläck på ett i övrigt fräscht plagg gnuggar du med en uppblött kökssvamp alternativt en blöt frottéhandduk. Går fläcken inte bort - vilket jag skulle tro att den gör i 9 fall av 10 - får du tillstånd att lägga den i tvätten. Du sliter mindre på kläderna, din tid och miljön så win win win på den. Tvättkorgen är oftast en lathet i förklädnad. Sträva också efter att alrig spara kläder på hög på exempelvis en stol - de ska sorteras in i garderob, byrå alternativt tvättkorg Varje Kväll.

2. Sluta stryk
Du sa vad? Sluta stryk säger jag. Och det kommer från en som tvångsmässigt strök förr om åren. Ja okej har du en bomulls-skjorta i lättskrynklat material som du bär som den är utan pullover över - stryk då. Mitt råd där - såvida du inte bor stort och har en dedikerad strykplats med brädan ständigt uppfälld - är att bara lägga upp en badhandduk på en väl avtorkad köksbänk och köra, det känns mycket smidigare. Vi har över huvudtaget ingen strykbräda. Men smartast av allt...

3. ...skaffa kläder som inte behöver strykas
Etonskjortor - håller dessutom i en evighet utan att tappa passformen -  Uniqlos kostymbyxor i materialmixer av typen bomull/rayon eller mjuka cashmeretoppar som aldrig, aldrig behöver strykas om du hänger upp dem mellan användningarna eller viker dem varsamt à la Kondo i din byrå.

4. Anamma en minimalistisk klädstil
Med färre plagg, färre ombyten och mindre klädfix överlag. Sedan jag gick över till capsule wardrobe-tänk får jag pytte-ytte-klädhögar från min man varje torsdag (som är hans tvättdag).

5. Lär barnen att utvärdera plaggens smutsgrad
Barn är som män, fast små: De tar gärna den enklaste utvägen och om de tagit av sig ett plagg, slängt det på golvet men ser moderns mörka blick, blir det gärna raka spåret till tvättkorgen. Vilket i de flesta familjer hade tolkats som något "positivt", men inte i vår. Håll upp plagget och syna det unge, sniffa på det, vänd på det, innan du ens kommer i närheten av vår tväggkorg. Belöningen? Vi har sällan mer än en full tvättkorg ner i tvättstugan per vecka, inklusive lakan, dukar och servetter. Tvätten avklarad på fyra timmar från tvättkorg till låda.

6. Vårda ditt garderobsutrymme som vore det ett kassaskrin
För det är precis vad det är - genom att optimera din klädanvändning kommer du att minimera ogenomtänkta nyköp som ett resultat av "jag-har-ingenting-att-ha-på-mig-moments" som gärna uppstår och du öppnar en garderob som formligen bågnar av inknökade plagg. Sträva efter den perfekt minimalistiska garderoben där plaggen hänger med ett par centimeters mellanrum och där du alltid, hör du det, alltid, har ett par extragalgar redo för tvättreturen. Om du inte merparten av gångerna du är i kontakt med din klädförvaring känner glädje och lycka och själsig frid, gör du någonting fel och behöver åtgärda det.

VÄLKURERAD GARDEROB EQUALS DOLLARS SAVED

Nej

Ja

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Ett bonustips om du fortfarande är i svängen som kvinna är att lägga en scarf över ditt sminkade ansikte innan du drar på dig toppen så slipper du helt onödig sminkrelaterad tvätt. Funkar även åt andra hållet.
Den frugala lunchrätten som kommer att imponera på din ISK

För ett tag sedan trillade jag på den här sidan. Hurry The Food Up - Vegetarian Recepies For Busy People - som har en massa härliga vegorecept. Eftersom jag är stolt arvtagare till en massa gamla syltburkar föll jag som en fura för det här "Salad in a jar"-konceptet. Jag tänker framför allt till hösten då jag ska pendla till annan ort för att plugga och jag har inga avsikter att äta inplastade ostfrallor i studentmatsalen. Tanken med dessa lunchsallader är att man kan preparera hela veckans sallader redan på söndagen och förvara dem i kylen för att varje dag ta med dig en burk. Detta är möjligt tack vare den patenterade lager-på-lager-formulan som gör att dressingen inte kan förstöra de övre känsliga lagren, utan enbart ligger och skvalpar i botten fram tills dess att du äter den.

- Första lagret: Dressing (olja, vinäger, salt, peppar, ev. honung eller Dijonsenap, för mer asiatisk touch soja och sesamolja).
- Andra lagret: Grönsaker i kuber - gärna sådant som är i säsong. Morot, gurka, sparris etc. Tanken är att det här lagret ska skydda de övriga lagren från dressingen. En tumregel kan vara att tänka: Lämpar sig denna grönsak för inläggning? Då funkar den som bottenlager.
- Tredje lagret: Grönsaker av typen bönor, linser, zuchini, champinjoner, broccoli eller majs. Dessa grönsaker lämpar sig mindre för att bli långvarigt dressade, men det är heller ingen katastrof om det skvalpar lite dressing på dem.
- Fjärde lagret: Lite känsligare ingredienser av typen kokta ägghalvor eller all typ av ost.
- Femte lagret: Ris, pasta, quinoa eller couscous-lagret fungerar lite som en försegling av burkens mer känsliga innehåll.
- Sjätte lagret: Sallad, spenat och nötter eller annan topping (jag skulle rekommendera rostad lök som är en storfavorit, eller oliver...)


Estimerad kostnad beror ju naturligtvis på vad du stoppar i, men handlar du grönsaker i säsong och kokar dina egna bönor borde du inte hamna över tjugan per burk. En extremt frugal variant för en vecka hade kunnat vara:
- Dressing av rapsolja, vinäger och Dijonsenap från Lidl.
- En handfull kubade morötter.
- Burkmajs och egenkokta kidneybönor.
- Fetaost (1 paket till veckans alla fem dagar).
- Ris.
- Mâchesallad från Lidl (12 kronor för hela veckans burkar)
- Lite solroskärnor på toppen.

Den här varianten tror jag inte hade gått på mer än en tia per burk. Tråkig? Kanske. Men som en nybörjarmodell. Och bra mycket roligare än en inplastad svettig ostfralla för 40 spänn. Är man dessutom lite i odlingstagen i sommar kan man nog komma undan ännu mer. Själv tänker jag peta i några egenodlade potatisar där i botten tillsammans med en fransk vinägrette.

Mvh/
FruEfficientBadass

Fem presenter under femtio kronor

Ibland undrar jag vad ni sysslar med läsare av denna blogg. Igår lade jag upp en hooker-sida med affiliatelänkar till några av mina Hofleverantörer och det gick inte fem minuter förrän jag hade tre tittningar på densamma. Sitter ni hemma och laddar om bloggen för att se om jag ska lägga till en ny flik en onsdagseftermiddag? Bakgrunden till töckera är att jag blivit med affiliatesamarbete och bland de företag man kunde beblanda sig med fanns ett antal som jag redan skrivit om på blögga och rekommenderat. Så då tänkte jag att jag lika gärna kunde skriva om dem och eventuellt även få pröjs för det i det fall ni skulle vilja nyttja deras tjänster. 

Nog om detta. Ni kanske har märkt att det i dessa klimattider blivit fint att ge varandra små hemmaodlade blomster innan man drar på dussincharter, så mitt första tips blir naturligtvis:

Kompisblomman
Jag har redan tidigare nämnt den i anslutning till detta och detta inlägg och jag har själv ett par stående hemma på mitt kompisblomsterbord i två etage. Varje gång jag vattnar här tänker jag på Stina Vini och Eleonore. Extra plus i kanten om du lyckas odla något ätbart typ en chiliplanta eller varför inte en liten kruka halvt uppvuxna ärtskott med en litet kort med intruktioner kring hur dessa skott kan användas i matlagningen? Om du köper krukan på loppis alternativt använder en kruka från hemmavid kan du landa på under tian. Ett litet silkesband på det och du är tryggad som en hemmafru i ett sydamerikanskt inhägnat kvarter (nej, inte en sådan där barrio jag menar gated community men försöker att undvika anglicismer).


Salt i vacker skål
Jag har ju tidigare tipsat om att ge rosa Himalayasalt i loppisfyndade kärl av typen keramik eller koppar och jag vidhåller att det här är ett grymt knep. Du kan även fylla kärlet med flingsalt. Lite cellofan eller loppsifyndad spetsduk (tvättad of course) och ett vackert band runt det hela och du kan sova gott hela natten.


Hembakat bröd i en loppsifyndad linnehandduk
Om du är en bakidiot köper du en färdig brödmix på Lidl för 16 kronor. Jag lovar - den är omöjlig att misslyckas med och om du strör lite solros- och pumpakärnor på blir det din alldeles egna skapelse. Köp en vacker linnehandduk av typen nedan på loppis för ett par tior, tvätta den, stryk den och linda in brödet däri (gärna färdigskuret i tunna brödrostvänliga skivor). En present som kan konsumeras på både kort (brödet) och lång (handduken) sikt. En gammal linnehandduk har ju sååå överlägsen absorbtionsförmåga jämfört med de massproducerade sweatshop-produkterna från Hemtex.


Egen glass
Jag har ju redan gått igenom detta i detalj i detta och detta inlägg men det tål att upprepas för jag vill på riktigt påstå att den är Haägen-Dasz-kompatibel men till en bråkdel av kostnaden. Du behöver en burk kondenserad mjölk (från baksektionen på ICA), 3 dl grädde och valfri smaksättning - exempelvis lite vanlijpulver, kakao, frysta lättmixade bär eller någon form av dessertsprit (Baileys, punsch...). På med silkesband och klart.


Ett brev med kärlek
Det här kan låta lite fånigt men varför inte ta tillfället i akt att skriva ett riktigt vackert uppskattningsbrev till någon som exempelvis fyller år. I tider av flyktiga likes och hjäremojis, hur underbart skulle det inte vara att få ta emot ett handskrivet brev med fina ord. Jag menar inte att du behöver bli snuskig eller så, det räcker med att som en vän till min man gjorde på hans 40-årsdag, skriva ett bromance-brev med några punkter han uppskattade hos honom, blandat med några minnen. Detta brev hålslaget runt halsen på en flaska ur beställningssortimentet - se hela förteckningen här - och du kommer gå vinnande från presentbordet.

Fler tips bitchas?

Mvh/
FruEfficientBadass

Budgetsushi

Som ett led i att mota take-away-olle i grind har jag efter många om och men lärt mig göra makirullar. Jag ska vara tydlig med det från start: Jag kan inte göra sushi i form av små risbullar och fiskpålägg utan enbart makirullar. Men familjen verkar nöjd och det som normalt hade kostat oss runt 600 kronor i fredagens hämt-sushi kostar oss nu runt hundringen. När jag nu pysslat med sushi en gång i veckan i cirka fem månader känner jag mig redo att dela med mig av mitt tillvägagångssätt. Jag vill också passa på att poängtera att det kräver minimalt med talang för att lyckas med just makirullar och samtliga ingredienser finns på en ICA Supermarket* så det finns inga ursäkter att fortsätta med en privatekonomiskvidrig tradition av typen hämt.

Du behöver**:
- 1 paket sushiris, 35 kr.
- 1 flaska risvinäger, 35 kr.
- 1 flaska mirin, 50 kr (kan bytas mot vitt vin men blir inte riktigt samma sak...)
- 1 paket noriark, 25 kr.
- 1 bit fryst lax, 20 kr (du behöver inte köpa särskild "sushilax")
- 1 paket surimisticks, 8 kr.
- 1 avocado, 20 kr.
- ½ gurka, 10 kr.
- 2 ägg, 4 kr.
- Japansk soja, 17 kr.
- Wasabipasta, 44 kr.
TOT 268 kr. 
Därutöver behöver du ha socker (till riset), salt, peppar och en skvätt sesamolja (till omeletten). Vill du göra min sojamajonnäs/rostad-lök-topping får du lägga på några kronor även där. Totalt runt 300 kronor som kan ligga som bas för ett antal sushimåltider framöver. Det du behöver skaffa till nästa gång - givet att du redan har de dyra vätskorna, wasabin och halva påsen ris kvar - är fyllningen. Om du håller dig på snålsidan och bara fyller med surimisticks, omelett och gurka landar din nästa sushi på 47 kronor (för du behöver nya noriblad) vilket ger ett snitt på två sushimiddagar för fem pers på 174 kronor vilket är 15% av vad två take away-middagar hade kostat. Jag vill också vara tydlig med att du EJ behöver skaffa speciell köksrekvisita för att göra makirullar. Sushimatta slutade jag använda efter ett tag då det snarare försvårade än underlättade. Det som däremot kan vara bra att ha är en slickepott som du använder för att smeta ut riset på arken.

Skölj sushiriset några gånger och koka det. Det är viktigt att riset får koka på låg värme så att vattnet inte kokar bort för tidigt. 18 minuter ska det koka och därefter ska det stå och lufta i 15 minuter. Jag använder 3 dl ris och 4½ dl vatten till fem noriark (en förpackning från ex. Blue Dragon) och det räcker till oss fem med lite rester på det. Blanda sedan en lag bestående av...

- Drygt ½ dl risvinäger
- 1/3 dl strösocker
- 1 msk mirin (eller vitt vin)
- 1½ tsk salt

...som du häller på det avångade riset.


Vispa två ägg med lite soja, sesamolja, salt och peppar och stek, gärna i något avgränsande så att den inte flyter ut helt och blir jättetunn i stekpannan. Jag använder pepparkaksgrisen i jumboformat.


Sen strimlar jag alla ingredienser och lägger på ett stort fat.


Sen rullar jag en rulle. Utan sushimatta för jag är så vass. Lämna minst fyra centimeter på slutet och förslut med vatten eller risvinäger (men du väljer såklart vatten av frugala skäl). Om du inte har misstänksamma barn i hushållet kan du sprinka lite sesamfrön över riset innan du börjar rulla. Jag brukar ha max tre ingredienser i en rulle. Underbar kombination är ju lax, avokado och omelett. Eller surimi sticks, gurka och omelett.


Sen skivar du upp rullen i dryga centimetern tjocka bitar men gör inte nybörjarfelet att slänga bort spretiga kanter. Tvärt om är det dessa som ska utgöra den konstnärliga delen av din sushitallrik där de får stå som spretande blomdekorationer.


När sushin är klar applicerar jag den Hemliga Ingrediensen nämligen en topping bestående av sojamajonnäs med rostad lök eller knaperstekt zucchiniskal. Gör så här:

- Häll cirka 2 msk japansk soja i en kastrull och låt koka på medeltemperatur tills sojan kokat ner till ungefär halva mängden. Låt svalna.
- Blanda med cirka ½ dl Hellmann's majonnäs (den har lägre syra) tills du får en underbart beige, salt, magisk blandning.
- Stek zucchiniskal i rapsolja tills de blir brunaktiga och hårda. Låt rinna av på hushållspapper.


Lägg en klick sojamajonnäs på varje rullbit (är du lat kan du bara skaffa en flaska färdig srirachamajonnäs, den är också god) och toppa med rostad lök, bitar av zucchiniskalen och/eller sesamfrön.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Om du bor i Stockholm skulle jag rekommendera att du går till Hötorget och går Sergelgatan mot plattan och viker av vänster in mellan hötorgsskraporna ner mot Hötorgets T-bana och där i gångarna hittar du en riktigt prisvärd asiatisk butik.
** Jag anger Mathemspriser. Handlar du på Willys kan du dra av runt 30%. Ingredienslistan avseende ris och dess tillbehör av typen mirin och risvinäger räcker till två-tre middagar så det blir en större uppstartskostnad men mindre kostnader framöver. Jag vill också lägga till att det ofta blir sushi över som någon äter till lunch dagen efter vilket känns lyxigt.

5 tips som mer än halverar din matbudget

Step up your game sucker. Om du verkligen menar allvar med att bli ekonomiskt oberoende bör du följa nedan knep på matfronten:

Handla enbart på lågprisbutiker av typen Lidl
För egen del ledde min övergång från Mathem/ICA (jag orkar bara inte dra kärran till Kungsholmen och Willys där) till en besparing på mellan 30 och 40% per månad I kid you not. Du tycker Lidl är tråkigt och trist? Du kan ha en poäng, men minns de bevingade orden av Lao Tzu: "Att handla på Lidl är tråkigt och trist en timme per vecka medan ett liv i kontorslandskap är tråkigt och trist cirka 18-39 timmar mer." Uppskattad besparing: 30%.

Ät mer vegetariskt
Vi är flexitarianer och äter egentligen bara rött kött en gång i veckan och det är när vi äter en av grönsaker kraftigt utspädd bolognäs. 500 gram nötkött räcker till fem pers i två veckor eftersom jag gör en stor batch. Sen äter vi kyckling en dag och fisk två dagar. Fisk är inte jättebilligt men en fryst laxbit räcker till veckans makirullar för fem. Bara ärtsoppe-torsdagen drar ner vårt matsnitt med säkert 10%.

Handla det som är i säsong och skippa resten
Apelsiner på vinternt, vitkål och morötter på hösten, du vet vad som gäller. Om du inte vet det, gå in här och läs på. Besparing: 5-10%.

Håll det enkelt
Sluta köpa citrongräs utan måla din matlagning med breda penseldrag. Om det inte skulle bli exakt som i receptet är det bara ett tecken på att du är på god väg mot frihet. Besparing: <5%.

Slimma din frukost
Sluta krångla till det med smaksatt soyayoghurt, mangojuice och tre sorters pålägg. Ät en gammal hederlig havregrynsgröt med äppelmos som är grymt för hälsan och spara på så vis minst 5% på din matbudget potentiellt mer. Personligen tjänade jag 5 000 kronor och drygt 60 timmar per år på att göra denna övergång, läs mer här.


Onödigt att tillägga här är väl att den kanske största besparingen gör du genom att ta ett restaurangfritt år, gäller såväl dag- som kvällstid. Efter detta purgatoriska år kommer du för alltid att vara omprogrammerad och det, kära du, är en gåva som kommer att fortsätta att ge utdelning för resten av ditt ekonomiska liv.


Mvh/
FruEfficientBadass

Mygel med jämförelseindex

Jag har fallit i farstun för Sparpoddens Frida Bratt, f.d. ekonomireporter som nu är Alexanders parhäst i podden med lyckat resultat om du frågar mig.


Hon är tydlig, stringent och kunnig och fem minuter in i avsnitt 278 berör hon också ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat nämligen aktiva förvaltares lömska sätt att dribbla bort kunderna med inkompatibla jämförelseindex i syfte att framställa sig själva i bättre dager. Hon har då primärt kollat på räntefonder. Dessa innehåller i regel en mix av statsobligationer och företagsobligationer. Men då ränteläget varit lågt de senaste åren har man viktat om till att i merparten av fallen ha mest företagsobligationer för att ge lite mer bang for the buck till kunden. Detta är ju bra och många kunder är nöjda. Varför är Frida missnöjd?

Jo, för att man väljer att jämföra sina av företagsobligationer boostade fonder mot ett jämförelseindex som bara består av statsobligationer som ligger och slamkryper (ex. OMRX Treasury Bill Index.) "Det är som att jag skulle hoppa höjdhopp med min tioåriga son och vara nöjd för att jag vann." 

Frida har frågat fondbolagen och de svarar att anledningen till att man väljer detta jämförelseindex är att "vi har inget bättre index än detta". Men Frida menar ju att man kan skulle kunna göra en kombination av två index - att baka ihop ett företagsobligationsindex och ett statsobligationsindex och jämföra sig mot detta, eller kanske ännu hellre (min åsikt), använt ett rent företagsobligationsindex om merparten av innehaven ligger i företagsobligationer. Så det är fullt möjligt att hitta ett mer relevant index att jämföra sig mot. Men man vill inte eftersom det inte ser bra ut. Hon får stöd i en Morningstarartikel av Jonas Lindmark från september 2017:

"Idag finns över 30 svenska räntefonder som främst köper företagsobligationer, men jämför avkastningen med index som innehåller statspapper. De senaste åren har den tävlingen varit lätt att vinna, eftersom företagen har haft goda tider medan räntorna varit negativa på statspapper med kort löptid. Tabellen nedan innehåller ett urval med tio räntefonder som uppenbart fuskar med sitt jämförelseindex. Det vanligaste felet är att fonden nästan enbart har investerat i annat än riskfria värdepapper utgivna av svenska staten, men ändå jämförs den med OMRX Treasury Bill Index som enbart baseras på avkastningen från statspapper med kort löptid. Motsvarande fusk skulle aldrig accepteras hos en aktiefond, till exempel att en fond som enbart investerar i småbolag jämför sig med OMX S30 som enbart innehåller de största börsbolagen."

Exempel på räntefonder som fuskar med index
Räntefonder i kategorier
med SEK obligationer
Andel
statspapper
Jämförelseindex enligt
faktablad och årsrapport
Aktie-Ansvar Avkastningsfond0%OMRX Treasury Bill
Coeli Likviditetsstrategi0%OMRX Treasury Bill
Danske Invest Sverige Kort Ränta0%OMRX Treasury Bill
Handelsbanken Kortränta Criteria0%OMRX Treasury Bill
Länsförsäkringar Kort Ränta Företag0%Handelsbanken Sweden All T-Bill
Nordea Likviditetsinvest0%OMRX Treasury Bill 60 day index
Simplicity Likviditet0%OMRX Treasury Bill
Skagen Krona0%OMRX Treasury Bill
Spiltan Räntefond Sverige1,5%SSVX
Swedbank Robur Räntefond Flexibel0,2%OMRX Treasury Bill


Gällande Jonas sista mening - att det aldrig skulle accepteras att en aktiefond fipplar med fel index - är en sanning med modifikation. Knepet där är ju snarare att konstruera en fond på så sätt att man med emfas kan hävda att det inte finns relevanta jämförelseindex representerade på marknaden. Fyll fonden med indexnära OMX30-bolag men krydda med två små poster nigeriansk consumer goods och voilà, det saknas dessvärre relevant index så håll dina analytiska tassar borta från vår "Swedish FinMed Nigerian FMCG Fund" med 2,5% i förvaltningsavgift. För dig som gillar att slut shamea aktiv förvaltning men missat mina tidigare inlägg på temat kan jag rekommendera nedan läsning:

Varför aktiv förvaltning suger
Varför aktiv förvaltning suger (ja det är två olika inlägg, jag har inte så bra fantasi)
Så blir du en finansguru (som handlar om ett förvaltningsbolag som suger)
Fru EB får ett mail av Carnegie (där man spinner vidare på en reklamfilm där man animerar rödbetsbiffar men ogärna förser den potentielle kunden med information om hur fördelningen aktier/räntor ser ut)
FruEB läser en broschyr från Carnegie (där man gärna blandar äpplen och päron för att haussa den av deras fonder som faktiskt gått okej jämfört med OMX30).

Vi mottar löpande budskap från aktiv förvaltning. För någon månad sedan såg jag hur man förfulat en spårvagn i Stockholm genom att klä den i marknadsföringsmaterial från aktivt fondbolag med debilt tilltal till presumtiva kunder, en manöver vars prislapp jag skulle uppskatta börjar på en kvarts miljon - pengar tagna från kundernas avgifter. Därför ser jag det som min plikt, hör ni det PLIKT att även jag löpande påminna er om att:

a) Att vara sin egen investerare har aldrig varit lättare än idag. Gå in på flik Investera här på bloggen och sätt igång.
b) Aktiv förvaltning gör vinst. Denna vinst sker på grund av att kunder väljer att betala avgifter för en många gånger ej i paritet prisvärd produkt. En produkt där man dessutom använder dimridåer för att mörka att den inte gjort det den ska. "Men du får ju avkastning kära kund, vad är problemet?" Problemet stavas "alternativkostnad" - dina pengar hade vuxit mer om du valt ett annat alternativ än din sugiga förvaltning. Minns denna eviga sanning: "Köp aldrig någonting som aktivt säljs på dig." Köp indexfonder. Läs på om Vanguard, bli ett Boglehead. Där tapetseras inga spårvagnar, det kan jag lova.
c) Ja, det var bara det. Låt mig bara avsluta med några ord från Carnegie Strategifonds fondfaktablad:

"Fonden är aktivt förvaltad och saknar jämförelseindex".

"Hef hef hef, jävligt nöjd med den asså..."
Mvh/
FruEfficientBadass