Läsarberättelse 16

Här kommer en läsarberättelse från Minna:

--------------

Känner mig träffad av uppmaningen att skicka in min historia eftersom jag verkligen är en tyst läsare. Kommenterar under namnet Minna, men jag är osäker på om jag överhuvudtaget har gjort det här. Skäms på mig! När jag hittade hit första gången blev jag fast. Är svag för personer som verkligen kan skriva. Och nu så tänker jag ta tillfället att hijacka bloggen för att få hjälp med ett nära i framtiden dilemma och som samtidigt bjuder enorma möjligheter.

Vem är jag?
En ensamstående (enastående!), hyfsat fräsch människa med några år kvar till 40, boende i Uppsala. Min frugala resa började ta fart när jag vid årsskiftet 2013/2014 kom över en köpstopp-blogg. Vid den här tiden fann jag också Jacob Lund Fisker, men tänkte att ”det livet är alldeles för extremt”. (Det är ju inte för inte hemsidan heter Early Retirement EXTREME…) Så jag gav upp tanken och gömde det långt in i vrån ”Förbjudna tankar som gör dig olycklig”. 

MEN, hursomhelst: köpstoppet förändrade mitt liv. Efter studierna ökade konsumtionen när resultatet av slaveriet aka de fyra gånger 40 timmarna förlorade livet, damp ner på kontot. Jag såg till att kontot var så gott som tömt den 24e. Köpstoppet fick mig att inte bara ta hand om det jag har och att minska min konsumtion, utan också fundera på filosofiska frågor som ”Vad ska jag göra med alla pengar som blir över?” och ”Är det här allt?”. Utan att bli att för filosofdepp så spolar vi fram några år till 2019 och det är då jag finner dig, FruEB. Då inser jag att det faktiskt är möjligt att göra en exit. Jag får fler idéer när jag läser de eminenta kommentarerna i kommentarsfälten och trillar in på andra inspirerande bloggar. Det här är faktiskt möjligt!

Läget nu!?
Det har gett mig så otroligt mycket att läsa och lära mig och inspireras, så nu har jag lyckats förändra tillvaron till inte bara dräglig utan också välbehaglig. Nu ser livet ut som följer: Sitter i en högt belånad lagom stor (läs: liten) lägenhet med fantastiskt läge, ett litet men växande kapital i indexfonder och har ett arbete på 75% som jag trivs med (hörde ni det?!). Livet som det är nu är ganska bra och en tillvaro jag kan fortsätta leva under många år framöver, men vem vill inte helt disponera över sin tid? Arbetet ger mig möjlighet att under rimliga former ta sovmorgon eller gå tidigare en eftermiddag om jag behagar det, och den flexibiliteten värderar jag högt.

Spännande framtida möjligheter– Här behöver jag er hjälp
Så vad har framtiden att vänta? Om jag fortsätter att arbeta 75 % och spara i den takt jag gör nu så har jag en väldans massa år kvar till exit. MEN, det finns andra överraskningar på vägen som gör att det kan bli tidigare eller, kanske lite oväntat, ta längre tid. För att sluta svamla: inom ett år eller två (tre) väntar generationsskifte. Tanken är att jag ska ta över fritidshus med åretruntstandard, syskon två får lägenheten vid solig strand i utlandet + pengar och syskon tre får andelsstuga i fjällvärlden + pengar. Föräldrarna behåller huset de bor i till de hamnar i jorden. Det är när pengarna kommer in i bilden som det blir jobbigt. 

Om jag vill ha stugan på landet så ska jag ge en summa till syskon ett och två för att det ska bli “lika". Fullt möjligt, absolut, men vill jag nolla mitt sparade kapital? Belåna stugan - får man göra det med ensam inkomst om man redan sitter på ett annat lån? Sälja lägenheten? Sälja fritidshuset? Ta ett högre betalt heltidsjobb? Som det ser ut nu ekonomiskt så klarar jag både lägenhet och stuga, men då finns så gott som noll utrymme till sparande ( I alla fall om räntorna fortsätter att ligga runt 4-5%).

Vad ska man tänka på rent ekonomiskt när det gäller generationsskifte? Vilka är mina valmöjligheter? Och sen lär man ju ta hänsyn till den känslomässiga biten av pengar också. Hur gott sover man om man är belånad långt upp över öronen? Tips och idéer mottages tacksamt!

/Minna  

Sammanfattning vecka 25

Igår kom jag hem efter en vecka i Nice. Givet utlandsvistelsen har veckans uppgifter på temat "Ha småkul" inte direkt uppfyllts. Även om jag hade småkul hela veckan. Men för er som följer boken gällde följande:

MÅNDAG - SKAPA ETT SKRATTBIBLIOTEK 
• Samla roliga videoklipp i en spellista på Youtube. 
• Bygg en koja i vardagsrummet och se på klippen i den. Med barn i kojan blir det dubbelt så kul.


Tro det eller ej men Ikea tipsar på sin hemsida om "tre sätt att bygga koja med barnen". Man behöver ju inte köpa fast textile Ulltistel 399 kronor för att lyckas, du tar av det du har hemma. Filtar är sällan en bristvara.

TISDAG - LETA PÅ BIBLIOTEKET 
• Utforska humor- och seriesektionen. 
• Om du har DVD, låna hem en komedi. 
• Låna en bok om drinkar och cocktails. 

ONSDAG - SKAFFA ETT SÄLLSKAPSSPEL 
• Samla eventuella sällskapsspel hemma och välj ut det/ de spel som du tycker är roliga att spela. • Lägg återstående spel i kasse ”bortskänkes”. 
• Om du inte har några spel, besök en loppis och skaffa ett. Du får ett begagnat spel för några tior. Alternativt köp en kortlek. 
• Bjud hem en kompis på spelkväll i helgen. Om det blir poker får ni bara spela med tändstickor. • Om du är nörd funkar även pussel, mycket mysigt. 

TORSDAG - RITA AV NÅGON
• Hitta någon du ritar av utan att titta på pappret. 
• Låt personen samtidigt rita av dig på samma vis. Not till protokollet: Detta gjorde jag och K förra veckan, lite av vår signaturaktivitet och vi tycker det är lika kul varje gång.
• Om singelhushåll - rita av dig själv i spegeln. 

FREDAG - DRINK 
• Bestäm dig för att lära dig att blanda en cocktail från den lånade drinkboken (eller googla). 
• Skaffa ingredienserna och kör en testomgång. 115 
• Frukt, färg och paraplyer ger extrapoäng. 
• Sök på flmsnuttar från 80-talsrullen Cocktail och sträva efter att åtminstone hjälpligt lära dig ett av tricken. 

LÖRDAG - BJUD HEM 
• Bjud hem någon att spela ditt utvalda sällskapsspel. 
• Blanda den cocktail du precis lärt dig att göra, ink. trick. 

SÖNDAG - UTFLYKT 
• Fortsätt att beta av listan med gratisnöjen. 
• Komplettera listan med fer tips du fått på vägen, exempelvis av den vän du bjudit på spelkväll. 

Under den här veckan fortsätter du att utforska sådant som ligger nära till hands och som inte kostar så mycket pengar. Det handlar i mångt och mycket om att bli mer kreativ i vardagen. Att rita av någon eller blanda en ny drink kanske verkar futtigt. Men det är något annat än att passivt ta emot stimuli av typen tv-serier.

Vad har du förresten för signaturcocktail?

Mvh
FruEfficientBadass

Läsarberättelse 15

Här kommer ännu en berättelse jag slarvat bort. Ursprungligen skickades den förra hösten. Men skribenten är inte sur över det. Tvärt om har hen vässat innehållet och lagt till fler bilder. Jag var alltså ofrivilligt pedagogisk. Välkommen Norrsken:

HUR BÖRJADE DET
Att ändra en persons ekonomiska tänkande är en beteendeförändring och som en del av oss vet sker beteendeförändringar inte över en natt. Lägg sedan till att i ett parförhållande är man per definition två och vips har man redan där ett komplext upplägg. Med detta som bakgrund vill jag nog påstå att det har börjat flera gånger. 

Den första gången började i vuxen ålder när renoveringsbehoven (upplevda såväl som verkliga) för huset vi bebor slukade alla våra löneören, fick oss att utnyttja maxkredit på Coop- och ICA-kort, Ikanokort, Ellos och H&M. Det destruktiva förhållandet till det högt älskade huset har mer än en gång fått oss att ta så kallade topplån samt andra inte fördelaktiga lån. Min analytiska sida hade vid tillfällen nuddat vid tanken att något inte stod rätt till och när jag från två oberoende källor inom kort tid fick berättelser kring aktieklipp kände jag att lösningen på situationen var nära. Jag lyckades ”få till” rätt slags konton via banken för att köpa aktier, jag läste på en smula, lyckades samla ihop 5.000 kronor och skickade dessa, bildligt talat, rakt ner i en dokumentförstörare. Hen som jag lever med blev lika förvånad som jag själv, man skulle väl tjäna pengar på aktier….


Jag slickade mina mentala sår under 3-4 års tid parallellt med att det destruktiva husförhållandet fortsatte i oförminskad takt och sedan var det dags för gång nummer två. En granne som håvat in pengar på aktier tipsade om en fin investering, en vänlig själ som tydligt informerade mig om riskerna. Den här gången blev det 15.000 kronor som, bildligt talat, skickades ner i dokumentförstöraren. Besvikelsen gnagde större hål i min investeringssjälvkänsla än gång nummer ett men någonstans här började jag förstå att det nog inte handlar om snabba lösningar för att hitta ett ekonomiskt hållbart liv utan snarare uthållighetens idoga sparande.

Som ett tillägg kring hur det började lägger jag till avsaknaden av ekonomiska förebilder under uppväxten, minus i kassan redan vid flytt hemifrån och minus i kassan vid separation efter första samboförhållandet. Även hen som jag lyckligt lever med sedan årtionden tillbaka med gjorde ett minusresultat vid sin tidigare separation så jag skulle inte kalla våra gemensamma startförutsättningar alltigenom goda.


VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR
När analysen landade i slutsatsen om att snabba lösningar inte verkade vara ”våran grej” förändrades långsamt tänket hos mig själv. Jag som gärna titulerar mig som ekonomiminister i familjen började sakta beta av alla krediter, den minst fördelaktiga första och så vidare. Ett både tillfredsställande och lite ”tråkigt” arbete som kräver envishet och uthållighet, två egenskaper som kan användas som mellannamn för att beskriva mig som person. 

Att detta blev en långsam process beror på det destruktiva husförhållandet, än kom det krav på det ena och än på det andra. Nu är huset renoverat från topp till tå och det har även dykt upp en och annan kringbyggnad. Ju mer klart huset blivit desto mer pengar har gått till ekonomisanering och därefter sparande. Jag blev till sist på det klara med att fonder nog mer är min grej med tanke på min oerhört skrala kunskap om aktievärlden.

Beteendeförändringarna i familjen kring ekonomi berörde fler än mig själv och våra konsumtionsmönster ser olika ut, detta har varit min största utmaning under många år. Alla som vet något om beteendeförändringar vet att man bara kan ansvara för förändringen av sig själv och det är sannerligen tillräckligt svårt, lägg då till att det är omöjligt att förändra andra. Med envishet och uthållighet från min sida samt den positiva framtoningen som fondsparandet visat har även hen som jag delar livet med börjat dela synen på sparande (pengar som växer) med mig. Bättre beskrivet skulle jag istället uttrycka det som att vi i större utsträckning delar synen på livskvalitet.

                                                                

SÅ HÄR INVESTERAR JAG
Efter att ha startat resan med katastrofala ”aktieklipp” är det nu automatiserad överföring till ISK och huvudsakligen global indexfond som gäller. Buffertpengar finns på sparkonto. Även om den ekonomiska resan pågått ett antal år, eller så klart bättre beskrivet hela livet, känner jag mig fortfarande ny när det kommer till att förstå de olika delarna som slutligen blir en helhet. Jag önskar verkligen att jag haft bättre kunskap med mig ut i vuxenlivet och bättre förebilder men det känns inte konstruktivt att gräva ner sig i det förgångna.

När det inte lönar att gräma sig över det som varit känner jag desto större vilja i att investera i nästa generations ekonomiska förutsättningar och då handlar det mer om ett sätt att tänka/leva och inte enbart konkreta pengar på ett ISK. För min egen del investerar jag även i kunskap om pengar och sparande genom att läsa bla denna eminenta blogg, bloggen Rika tillsammans och annat material som allteftersom krymper kunskapsluckorna.

Det från början destruktiva husförhållandet har på senare tid visat sig vara en variant av grodan och prinsen, vi kysste grodan och den förvandlades till en kunglighet även om detta känns som en duktig omskrivning av verkligheten. Verkligheten var istället 20-års hårt arbete och alla våra kronor och ören för att förvandla ett äldre hus till en bättre uppdaterad upplaga av sig själv. Det som nu återstår är att klokt förvalta fastigheterna på tomten resten av den tid vi vandrar på denna jord och förmår ta hand om hus och tomt. Jag älskar huset, jag älskar platsen och lite mindre romantiskt skrivet så älskar jag även det nya värderingsgrundande beloppet på fastigheten, plötsligt blev vi miljonärer på pappret. Det är först i efterhand som jag förstår vidden av denna investering.MITT LIVSMÅL


Själslig frid, goda relationer och skapande (trä, sten, växter, surdeg, mat osv) vilket kommer att underlättas om jag kan styra och äga min tid i så stor utsträckning som möjligt så snart som möjligt. Detta är ännu så länge inte möjligt på heltid men jag har minskat på lönearbetet till 80% vilket känns mycket bra. Mitt mål är inte att ha mest pengar när jag dör även om det inte gör något om nästa generation får ett arv. Jag funderar ibland på hur mycket pengar man faktiskt behöver, när är man nöjd och vad är viktigast att vara nöjd med.

                                                    


MINA TRE BÄSTA SPARTIPS
Våga prata med andra om sparande och pengar oftare. Penningprat är ingen gren som vi är världsbäst på i Sverige men tänk om grannen är Fru EB, då skulle man ha en del att vinna om samtalsämnet smög sig in på sparande 😉.

Förfina de gåvor du fått, är du en ok snickare och äger hus finns det säkert något att öva på. Är din gåva ett kreativt tänk så låt den få utlopp i återbruk på både kända och okända sätt. Fick du gröna fingrar så använd dessa till att odla, fylla frysen och äta eget grönt året runt. Fick du både gröna fingrar och lycklig uppsyn när du får laga mat och baka så grattis, tusenlapparna kommer glada i hågen att landa någonstans där de förräntar sig.

Slutligen kan kanske tacksamhet, förundran och förnöjdsamhet vara det som tar oss allra längst när det gäller sparande. Att inte fastna i att nyare, större, fler och mer (av allt möjligt och omöjligt inklusive relationer) gör oss mer lyckliga, mer framgångsrika eller möjligtvis mer attraktiva.


Sammanfattning vecka 24

När ni läser detta är jag i Nice och hälsar på min K som skaffat lya där. Förra veckan var också fullknökad med studenfiranden för egna och andras barn, släktbesök och diverse som gjort att jag inte ägnat mig åt några av aktiviteterna i "Mitt sparår". Men för dig som följer boken skulle du ha tagit dig en funderare kring hobbysaker. D.v.s.:

MÅNDAG - FUNDERA KRING DINA HOBBIES

 • Ta fram ev. hobbymaterial från skåp och förråd. Påbörjade handarbeten, målarattiraljer, fotoutrusning etc.

• Samla allt material på en och samma plats. 

TISDAG - TA ETT BESLUT 

• Känn efter om något av hobbyprojekten fortfarande tilltalar dig. 

• Om ja, lägg upp en plan för hur du ska ta upp aktiviteten igen. Börja redan samma kväll med något litet på området. Sticka ett varv, måla lite på tavlan eller skriv ett par meningar på romanen. 

• De saker du inte längre är intresserad av gör du dig av med. Det frigör energi till det valda projektet och gör eventuellt någon annan glad. 

ONSDAG - SÅ ETT FRÖ

• Skaffa blomjord i affären och så ett frö i en kruka.

• Enkla odlingar är solrosfrö eller fruktkärnor av olika slag.

• Gula ärter kan läggas på jordbädd i ljust fönster. Vattna dagligen med blomdusch. Ärtskotten som skjuter upp kan du använda i sallader, klippa över omeletter eller ha på smörgås. 


Ovan solrosfrön. Så här säger Interwebz: "Blötlägg fröna i 24h och odla dem som groddar i “groddburk” tills en liten grodd tittar fram på alla solrosfrön. Lägg dem sedan på odlingsytan och låt dem växa till skott." Jag skulle säga strunta i groddburk och gör som dagisbarnen: Peta ner dem i en avkapad mjölktetra.

TORSDAG - SKAPA EN SPELLISTA

• Skapa en musiklista i mobilen för ett specifkt syfte.

• Exempelvis en lista att springa till, eller en lista att lyssna på medan du sysslar med vald hobby. 

• Passa också på att göra en poddlista med poddavsnitt du vill lyssna på. 

FREDAG - TEMAKVÄLL FILM

• Välj ut en flm eller serie från tablå-tv eller SVT Play. (Här inflikar jag ett tips efter att ha lyssnat på Alex & Sigge för ett par veckor sen: "Den goda viljan" går på SVT Play och Mein Gott vilken filmupplevelse. Jag har sett den tidigare, för många år sen, men satan vad bra den är, vilken skådiselit. Kräver en fyra-fem timmar och som tilltugg rekommenderas kallskuret och öl).

• Gör tilltugg som passar till flmen eller serien. Glass till en italiensk film eller vin och ost till en fransk. Försök att skapa en hemmaflmkväll med det lilla extra och försök framkalla känslor av förväntan inför visningen. 

LÖRDAG - HOBBY 

• Fortsätt med din under veckan valda hobby. 

• Undvik shoppingmiljöer och om du inte redan gjort det: Avregistrera dig från alla säljande nyhetsbrev. 

SÖNDAG - UTFLYKT 

• Testa ytterligare ett av de gratisnöjen du tidigare listat. 

• Alternativt gå en lång promenad då du lyssnar på musik eller podcasts. 

Syftet med den här veckan är att närma dig det som kallas Deep Year. Det vill säga att du stryper infödet av ny stimuli och istället utforskar det du redan har. ”Gräv där du står” skulle man kunna säga. Att vara kreativ, om än i det lilla, skapar förnöjsamhet och motverkar slentrianshopping. 

Veckans odling är en...

-------------------------------------------------------------------------

Sådärja, nu har du lite att bita i. Själv ska jag hälla upp en Ricard och ta mig ut till en boulebana.

Mvh
FruEfficientBadass

Camp FI Gävleborg & Läsarberättelse 14

Först en uppdatering kring Camp FI Gävleborg. 

Tid & plast: Lördagen den 5 augusti klockan 17:00 i "centrala" Hudiksvall (typ)
Anmälan: Maila fruefficientbadass[at]gmail.com senast 22 juli.
Vad händer? Ursprungskonceptet är amerikanskt och handlar om att ett gäng sparnördar träffas för att diskutera nördiga saker på spännande platser som Joshua Tree, Rocky Mountains eller Ecuador. De Camp FI jag har varit med och ordnat i Sverige har emellertid varit lite mindre storskaliga för att använda en underdrift. Förra sommaren var vi bara en handfull som sågs på Djurgården. Ett centralt element är intaget av väl kyld cava.

Utmärkande för ett Camp FI är att man har väldigt trevligt. För att citera en av de som kom 6 juni 2019: "Jag håller med om att det var lättpratat med öppna människor - lite annorlunda och mycket bättre än vad det brukar vara med nya personer man möter." Exakt detta är mitt intryck från samtliga möten med läsare AFK. Det är som att träffa gamla vänner med noll uppstartssträcka. Jag vet inte vad det beror på? Kanske för att man slipper tratta igenom de vanliga filtren "Vad jobbar du med", "Vilken är din nästa dussincharter" eller "Ska ni renovera nu eller?" för att istället gå på pudelns kärna och prata Lifvet, Konsten och Uttagsstrategier. Så om du bor i närheten av Hudik, alternativt inte bor i närheten av Hudik men kan tänka dig att ta dig dit den 5 augusti, maila. 

Dagens läsarberättelse kommer från pseudonymen "Psykologen". Jag vet inte, men jag får för mig att hen är psykolog. Hon har tidigare publicerat ett inlägg på bloggen på temat "vikten att vika tid åt sina intressen" och här kommer hennes fulla berättelse. Njutbar läsning, långt och fint. Petar in de bilder Psykologen tagit från stora Norr under sin tid där. 

-------------------------------

Hur började det
År 2014 hade jag jobbat några år med “corporate bullshit” och bestämde mig för att sadla om till psykolog för att få en mer meningsfull vardag. Gick ner i halvtid en termin och pluggade inför högskoleprovet halvtid och kom in på psykologprogrammet. Eftersom jag redan läst i tre år på universitet hade jag bara tre år av studiebidrag kvar, resten (två år) behövde jag leva på sparade pengar.

Jag började med att göra tillbakablick ungefär vad jag gör av med per månad och på vad, och gjorde en ungefärlig budget vad jag vill lägga pengar på och vad jag behöver tjäna på somrarnas sommarjobbande. Mitt mål var att göra av med 9 000 kronor per månad. Det verkade rimligt eftersom det var lite mindre än jag gjorde av med just då och internet (tror det var Konsumentverket) rekommenderade att det är den summan som går åt som ensamstående. Egentligen är jag sambo, men då fick man bara göra av med 7000 kronor per månad och det kändes lite väl lite med tanke på att jag hade drygt 3 500 kronor bara i hyra exklusive el, internet med mera.Vad gjorde jag för förändringar
Det var en utmaning att dra i sparbromsen, eftersom jag redan var sparsam. Jag hade (och har fortfarande) ingen bil, bodde i studentlägenhet med låg hyra eftersom min sambo fortfarande pluggade, åt mycket vegetariskt, köpte det mesta second hand och lagade mina jeans istället för att köpa nya. Jag hade ganska billiga hobbies som jag fortsatte med (skriva romaner, spela brädspel, vandra i naturen) utan att köpa något. Eller helt ärligt blev det nog några riktigt bra brädspel, men när jag behövde vandringssaker gick mycket att låna bland annat sovsäck, vandringsryggsäck, regnjacka och trangiakök. Jag hade redan vandringskängor och bra liggunderlag, tält behövdes inte för vi sov i kommunens vindskydd. 

Allt jag gjorde var inte heller för att spara pengar. Jag började till exempel med en hobby som kostade pengar: Danskurser i pardans plus socialdansa. Men det är det värt för det är så roligt! Jag reste ungefär som förut: Någon enstaka flygresa per år någon gång när det var billigt, gärna till ett billigt land, eller åka och hälsa på någon i vårt avlånga land/utomlands.

Jag gjorde en mängd små experiment för att dra ner på kostnaderna. Några exempel: Jag strukturerade upp torrvarorna (och åt successivt upp lagret) med hjälp av skokartonger och papperslappar som etiketter. Jag inventerade garderoben, provade igenom alla kläder, rensade ut och gjorde ett Excellark över allt jag äger för att motverka köplust. När massageoljan tog slut började jag använde rapsolja istället, funkade till och med bättre för man slapp parfymen. 

Jag anordnade bytesdag genom att be alla vänner ta med kläder och saker man ville bli av med, och sedan leker man gratis second hand där alla “shoppar” vad de vill ha och tar med sig det hem gratis. Jag bakade bröd (för att alla bloggar sa att det var mycket billigare… tyckte inte att det var så stor skillnad i pris, men mycket godare). Jag sålde gammal kurslitteratur från förra studieperioden. Jag köpte en liten elvisp och gjorde egen cappuccino istället för att köpa ute. Jag köpte några billiga vikter på typ Rusta och gymmade hemma istället för på gymmet. Jag hittade gratispynt i naturen (höst) som jag också använde till att slå in paket med (höstlöv… när det blev vinter använde jag tidningspapper… för att slippa köpa inslagspapper, alltså).

Ibland behövde jag göra mig lite obekväm i sociala sammanhang. När en kompis ville att vi skulle ut och äta födelsedagsmiddag på ett tapasställe vågade jag påtala hur mycket det skulle kosta att äta sig mätt där, så vi bestämde oss för att baka hembakad pizza istället. När mobilen gick sönder frågade jag runt och fick tillslut köpa min bors gamla som han inte använde. På julen förhandlade jag bort alla julklappsköp (utom till min sambo, för vi ville ge varandra), vilket mötte lite motstånd. Men folk var okej med att vi skulle låta bli att köpa till varandra (alla var vuxna).

Jag såg också över lite fasta kostnader, bytte telefonabonnemang, kollade på olika elabonnemang men insåg att vi hade ett bra redan, gick ur Svenska kyrkan, sökte bostadsbidrag och fick en hundralapp i månaden. När jag och min sambo pluggat färdigt visste vi att det var svårt att få våra första jobb i södra Sverige, så vi åkte till Norrland och jobbade några år med bättre lön än i södra Sverige (ca 5000 kronor mer i månaden var) och mycket lägre hyra (till och med lägre än studentlägenheten).
Så här investerar jag
Just nu har jag alla mina pengar på kuckelimuckbanken. Jag ser framför mig hur alla frugal weirdos sätter termoskaffet i halsen nu, men jag har mina skäl. Dels har jag och min sambo precis fått barn, så en är föräldraledig på heltid och en jobbar heltid, utan att vi tar ut föräldrapenning första året. Ni som har satt er in i Försäkringskassans komplexa regler fattar varför, för er som inte gjort det kan jag bara säga kortvarianten: Man får vara ledig längre då med skyddad SGI. 

Det går bra att leva på en av våra löner (vi har gemensam ekonomi) men det är skönt att ha en buffert. Ett annat skäl är att vi har bott i hyresrätt fram tills nu och vi letar efter hus, som vi behöver en rejäl klumpsumma till. Men med det sagt så har jag alltid känt mig lite utanför FIRE-communityn eftersom jag aldrig har investerat pengar på börsen… kanske någon som känner igen sig? 

Jag vågade till exempel inte åka till Fru Efficient Badass lilla get-together i Malmö för hundra år sedan… men nästa gång det blir av kanske jag vågar mig dit det nu blir för att prata om dra-ner-på-utgifter-knep och olika tips att tweaka vardagen så att den blir så som man vill ha den!

Mitt livsmål
Jag skulle vilja arbeta deltid som psykolog med mycket tid att skriva på mina romanprojekt, vara ute i naturen, umgås med folk (sambo, barn, vänner och släkt), spela brädspel, dansa och sitta på en trappa och dricka kaffe i solen. Det skulle vara jätteroligt att bli publicerad på ett traditionellt förlag också!
Mina tre bästa spartips
Anmäl dig till en gratiskurs på högskola (antagning.se) eller folkhögskola (folkhogskola.nu), bara för nöjes skull. Terminskurserna brukar vara helt gratis, sommarkurserna kan kosta några hundralappar för kost och logi. Det finns alltifrån att spela i en musikensemble, lära sig ett nytt språk, förkovra sig i idé- och lärdomshistoria till att lära sig ett hantverk (varför inte knyppla?). Själv har jag gått flera kurser i skrivande på distans med jätteduktiga lärare, både på universitet och folkis. Kom ihåg att din arbetsgivare måste ge dig tjänstledigt för studier om du säger till i god tid i förväg! Du är dessutom berättigad studiemedel för sex års studier på högskolan plus två års studier på folkis. Perfekt för ett sabbatsår!

Bibliotek är bäst! Du kan ha dem som ditt andra vardagsrum (istället för att vara stammis på ett café), låna hem tidningar (inredningstidningar, nyhetstidningar med mer djuplodande reportage, som typ Filter, hobbytidningar, branschtidningar), flanera bland facklitteraturen (bläddra i färgglada kokböcker, små filosofiska skrifter, diktsamlingar eller vad man nu går igång på). Om du inte orkar ta dig dit har de massa e-böcker (se spartips tre). Om det är någon bok du vill läsa som de inte har inne räcker det med att slänga iväg ett mail med ett inköpsförslag, det har jag gjort massor med gånger och de har köpt in boken varje gång. Om du bor i en stad med högskola har de ofta ett bibliotek kopplat till sig som vem som helst kan skaffa lånekort på. Om alla dina kursare (se tips ett) har hunnit låna din kurslitteratur före dig brukar det alltid finnas referensex som du kan sitta och läsa på plats.

Skaffa en e-boksläsare, så kan du ladda hem gratis e-böcker (till exempel genom bibliotek eller https://www.gutenberg.org) och ha med dig när du reser, så slipper du köpa en dålig pocket på tågstationen när boken du har med dig tar slut. En e-boksläsare laddar (nästan) aldrig ur, det känns som att läsa på papper, du slipper distraktionerna som poppar upp om du läser i mobilen… om ditt bibliotek inte har de e-böckerna du är ute efter kan du alltid skaffa lånekort på ett annat bibliotek som har bättre urval. Som en bonus kommer du börja köpa färre böcker (billigare + du får mer space hemma).

Heja alla läsare som orkat läsa såhär långt! Jag vill gärna höra vilka ni är och vad ni har för funderingar. Vi ses i kommentarsfältet!

Psykologen

Sammanfattning vecka 23

Först en bekännelse. Jag fyller inte längre i dag-för-dag-spending. Varför? Jag har inget bra svar på den frågan. Just nu flukturerar intäkter och kostnader rätt friskt på mitt Kuckelimuck. Handla på stora gröna apoteket för stundande student: Pengar ut och det bra över dagspeng. Skatteåterbäring: Pengar in och jag känner mig rikast i stan. 

För att nyansera det hela en aning bör tilläggas att dagspengen är en excercis man är som mest betjänt av i början av en sparresa när man har ett stort behov av att kartlägga flödena i syfte att strypa småkrafs. Ni vet, take-awaylattar, reashopping, okynnesrenovering och så vidare. Syftet med övningen är att se att även om en utgift i stunden känns försumbar, genererar många små utgifter ett tapp som i förlängningen gör att du behöver sitta i bås resten av livet. 

Jag har redan gjort den här övningen. Jag gjorde den i samband med mitt ekonomiska uppvaknande 2015. Min vardagshantering av pengar sitter inympad i mitt centrala nervsystem. När de grundläggande beteendena (lunchlåda, vintage shopping etc) är på plats finns inte längre något större behov av dagspengen. Så, det var min ursäkt. Vilken är din bitch, du är fortfarande under upplärning?

Veckans uppgifter i Mitt Sparår var att rensa bokhyllan och det har jag i alla fall gjort. Stort underlättat av att jag för några år sen slaktade i princip hela vårt bokbestånd och vi numera bara har en tvåhyllors halvfull histora med referensverk och de mest omläsvärda romanerna. Det gick på en halvtimme och här är utgångsläget:


Ingen ko på isen kan en tycka men det visade sig vara fel. För det första stod på bokhyllan prylar som inte behöver stå där. Fikusen var bara där på vinterförvaring då den inte klarar norrläge mellan oktober och februari. Nu har den fått flytta in i matsalen och står framför varmluftsfläkten som ett estetiskt skydd. Två värmeljushållare, också helt onödigt på våra breddgrader som har dag dygnet runt.

Jag tömde hyllan, dammade av och sorterade ut sådant som jag vill läsa om under sommaren vilket visade sig vara en tre stycken. 


"The rational optimist" av Matt Ridley (tror det var tips från IGMR?) och Dale Carnegies klassiker "Hur du blir vän med livet" från 1970 där man bland annat kan läsa kickass-citat av typen "Gör det bästa av det som naturen har gett dig. All konst är i grund och botten självbiografisk", vilket jag parafraserade i slutordet av Sparboken med "Gör din grej"

Till vänster ovan böcker som skulle bort, bland annat Ajvide Lindqvists deckarförsök "Skriften i vattnet" som varken jag eller min man lyckades läsa klar. Hur kan en sådan briljant författare skriva något så...så Läckbergigt? Måste tagit honom en kraftansträngning. Jag hittade också en liten skrift från Länsstyrelsen Gävleborg: "Hitta ut: Natur- och kulturutflykter i Gästrikland och Hälsingland" vilket ju lirar bra med månadens tema. Jag minns att vi gjorde en del av utflykterna för två somrar sen men nu blir det omtag. 


Så ställde jag tillbaka resten, givetvis i färgordning (till kulturelitens förtret, böcker ska ju ordnas efter författarens efternamn) och fick mer utrymme kvar för sådant som är i säsong, exempelvis min hatt.

I denna rensning ingick även DVD men jag inser att a) ingen (förutom vi) kollar längre på DVD så det är väl en icke-fråga och b) våra DVD:er ligger en masse uppe på plan två och där krävs mer än en vardagskväll för att komma vidare. Jag spar den till pausmånaden.

Hur ser det ut i din bokhylla?

Mvh
FruEfficientBadass

Lär barn om börsen del 3

Vi kastar oss in i del tre med frågan: Vilken av nedan demografiska grupper tror ni lyckas bäst på börsen?Min dotter gissade på kvinnor vilket ju är en bra gissning. Men ovan är en kuggfråga för rätt svar är...


...de som dött ifrån sina konton och således lämnat sina investeringar i fred. Ni har hört mig tjata om den massor av gånger, Fidelitys studie som visade:

"The customer account audit revealed that the best investors were either dead or inactive—the people who switched jobs and forgot about an old investment, or the people who died.“ 

Jag betonar döda framför inaktiva eftersom det känns som att det har större potential att tränga igenom en tonårshjärna. Nästa steg handlar om att få dem att förstå att man inte ska satsa på enskilda aktier och jag börjar då med konceptet Nifty Fifty, det vill säga den på 70-talet framtagna lista på "säkra aktier". Köpte man bara från den, sades det, kunde man sitta still i båten för all framtid för det var "stora, stabila bolag" som, trodde man, skulle vara för evigt. 


På listan fanns bolag som Xerox, Kodak och Polaroid och här ges ungdomen chans att gissa hur många procent av de ursprungliga bolagen som fortfarande lever. Rätt svar nedan:


Inget varar som bekant för evigt. Därför är det dumt att äga enskilda aktier. Bolaget kan verka supersolitt idag, men vad vet vi om framtiden? Ändå är det så här det fortfarande låter. Så sent som på nyår satt min bordsherre och pratade FAANG som en universal-fix till investeringar.


Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Alfabet kan synas vara självklara val idag. Men backa tillbaka 20 år och fundera en smula kring hur du såg på dessa bolag. Netflix var en kedja som skickade DVD:er per post till prenumererande kunder, i en tid då Blockbuster sopade mattan med sina fysiska butiker. Vem hade köplust i det läget? Facebooks grundare var knappt född och e-handel var ett okänt koncept. Apple då? Om du frågar mig var min syn på det varumärket vid milleniets början färgad av djup skepsis.Apple hade inte ens mobiler, alla hade Nokia (R.I.P). Apple var bulliga små hemdatorer som inte ens platsade på topp-fem-listan över största datorer vid tidpunkten. Det är lätt att säga vad som är stort idag. Det är emellertid svårt att säga hur länge det som är stort idag förblir stort. 


Vi talar om disruptive innovation. Samtliga bilder ovan fanns närvarande under min uppväxt. Bilden längst ner till vänster är en kö till bokrean. Under min tid i förlagsbranschen talades nostalgiskt om köerna på 90-talet. Ingen sa det rakt ut men jag vet att de innerst inne trodde att den tiden skulle återkomma och det här med e/ljud-böcker och kannabalisering från streamingtjänster av olika slag nog mest var en fluga. MTV? Någon som minns? Det var väl så nära sociala medier vi kom eftersom alla hängde där efter skolan och hade stenkoll på vad som trendade. Not so much anymore. 

Om det är svårt att avgöra vilka produkter och företag som kommer att fasas ut åren som kommer så är det ännu svårare att gissa vilka produkter och företag som kommer att tillkomma i framtiden. De kanske inte ens är uppfunna/startade än? Deras grundare kanske fortfarande går på kindergarten? Textförtydligande: "En indexfond köper lite av hela börsen. Därför riskerar du inte att missa en rising star (tänk ”Tesla”). När ett bolag blir tillräckligt stort hamnar det per automatik i indexfonden. Du riskerar heller inte att sitta med ett bolag i nedgång (tänk ”HM”). När ett bolag krymper trillar det ur indexfonden. Indexfonden är således självrengörande. Du kommer inte att överträffa börsen, men du får ett genomsnitt. VILKET ÄR BRA – Börsen avkastar i snitt 8% per år. Indexfonden är passivt förvaltad och har därför låg avgift. VILKET ÄR VIKTIGT."

Här avslutar jag eftersom nästa sjok handlar om passiv/aktiv förvaltning och avgiftens betydelse över tid. Det viktiga med den här lektionen är att de till fullo ska förstå det fruktlösa i att spela balla allan med enskilda aktier. Inte bara är det fruktlöst, det är direkt investerarskadligt. Vill de veta mer om varför indexinvestering är överlägsen kan de lyssna på introt till detta avsnitt av Rika Tillsammans. Eller lyssna på Choose FI avsnitt 19 med J L Collins (kräver lite mer tålamod).

Mvh
FruEfficientBadass

Sammanfattning vecka 22

Nu går vi in i juni och första dagen på den här månaden Mitt Sparår-style var måndagen den 29 maj. Månadens tema är "nöjen", kul va? Så här säger boken:

MÅNDAG - SÄG UPP ABONNEMANG
• Säg upp streamingtjänster för flm, serier och ljudböcker och ladda ner kostnadsfria Biblio.
• Säg upp alla former av tidningsprenumerationer. 
• Ladda ner appar för gratisstreaming av typen SVT och TV4 Play. 
• Leta reda på intressanta poddar och gör poddlistor inför kommande promenader.

(Beställ hem vin till helgen, se s. 30)

TISDAG - KARTLÄGG GRATISNÖJEN 
• Längst bak i ditt resblock skapar du en fik som du namnger ”Nöjen”.
• Avsätt ett par timmar åt att hitta gratisnöjen i din närhet. Exempelvis naturområden, museer, kulturhus, bibliotek, föreläsningssalar och klubbar. 

ONSDAG - SKICKA EN INBJUDAN
• Planera en budgetvänlig bjudrätt vars ingredienser du skriver ner.
• Bjud in en vän till på lördag med ett fyndigt sms. 

TORSDAG - FÖRBERED INFÖR LÖRDAGEN
• Gör en musiklista.
• Fynda linneservetter på loppis.

FREDAG - FÖRBERED INFÖR LÖRDAGEN
• Handla mat och plocka upp vin till lördagens middag.
• Städa med fokus på badrum.
• Plocka in växter från naturen. Blommor om det är sommar, kvistar eller blåbärsris om det är vinter.
• Gör is i tomma kärl av typen crème fraîche-burkar (häll i till knappt hälften). Perfekt att lägga i tillbringaren för isvatten. De håller hela kvällen och det ser lyxigt ut. Du kan också grovkrossa isklumparna till extravagant drinkis. 

LÖRDAG - GÄSTEN KOMMER
• Duka vackert med duk och linneservetter.
• Förbered en del innan gästen kommer men lämna gärna något åt gästen att göra (bra isbrytare).
• Duscha och gör dig vacker.
• Ställ växterna på bordet (låga arrangemang funkar bäst).
• Sätt på musik. Om du gjort dig av med betalappar fnns gratismusik att tillgå på Youtube eller appar av typen Jazz Radio. Om du inte har någon högtalare kan du lägga mobilen i en djup skål, gärna av metall. • Tänd ljus, höga såväl som låga.
• Öppna dörren och ha en trevlig kväll. SÖNDAG - UTFORSKA ETT GRATISNÖJE Välj ett av de gratisnöjen du listade under tisdagen och genomför det.

Jag säger det direkt så har jag det sagt: Det är epic fail för mig på samtliga punkter. Om inte "skjutsa barn fram och tillbaka" räknas som ett gratisnöje har jag absolut misslyckats med söndagens uppgift. Såväl övriga uppgifter. Till mitt försvar kan sägas att jag redan har rätt mycket på plats. Det som beskrivs ovan är mitt liv dä sä. Linneservetter check. Plocka in växter från naturen vid bjudning check. Köpa fulviner i beställningssortimentet check. Fick DU med dig något från veckan?

Mvh
FruEfficientBadass

Lär barn om börsen del 2

I andra delen av "Lär barn om börsen" fokuserar jag på själva pengamaskinen. Jag började redan tidigt berätta för mina barn om "Guldhönan". Ni vet den gamla fabeln om en höna som la guldägg, alla var glada. Men sen kom någon snubbe (såklart) och var överdrivet nyfiken och klöv hönan mitt itu och hönan kunde inte värpa några fler guldägg micdrop. 

Jag sa till mina tonåringar att de flesta människor sparar pengar på hög på ett vanligt konto och när de väl har fått ihop en hög gör de slut på pengarna på en stor resa, renovering etc. "Så ska inte ni göra" säger jag, "Ni ska bygga en egen pengamaskin och bara ta GULDÄGGEN, inte slakta själva hönan". Nedan exempel på "guldhönor" i olika prisklasser. Till vänster "ISK" och till höger det belopp (enkelt uttryckt) de varje år (månad) kan ta ut, utan att dräpa ISK-hönan.


D.v.s: Vid hundra tusen kan man plocka ut en liten guldkant på 700 kronor/månad. Men det är rätt ointressant i det stora hela. Om/när man når två mille dock, blir det intressant. Med 13 000 kronor i månaden kan man gå ner på deltid inom ett passionsjobb eller våga starta eget. Eller så jobbar man som en vanlig dödlig och använder årets 160 000 till att bygga kontantinsats bostad, reser etc.

Vid tre miljoner blir det riktigt kul. Sabbatsår, kraftigt förlängd föräldraledighet osv. Jobba över huvudtaget? Tricket är att få pengamaskins-polletten att trilla ner. Därför infogar jag nedan bild.

"Ni skapar en egen bankomat. Som kommer att fortsätta att mata ut pengar så länge ni lever". Bilden till höger var det närmaste jag kunde komma en evighetsmaskin på Google. 

Sen visade jag en bild på Cthulhu (tror jag). Det är för att min 15-åring är så rädd för stora, mörka vattenlevande varelser, ni kan lägga in det monster som passar just ert barn. Speakerröst: "Vad tror ni är det största hotet mot att bygga en egen pengamaskin?"


Här får ni troligtvis lite svar som visserligen kan vara relevanta men det ni vill guida dem fram till är "Det mänskliga psyket" i kombination med "flockmentalitet". Därför får de i lugn och ro läsa nedan seriestripp:

Sen får de komma med sina tolkningar och sen får ni förklara att man som bra investerare bör göra tvärt om mot stora massan samt att man inte bör ta del av affärspress och ekonomitwitter. 

Nu följer tre bilder på "krascher":


28 oktober 1929, USA-börsen gick ner 33%25 mars 2020 - Trump stängde gränserna till USA och Stockholmsbörsen föll drygt 11 %.                                    Black Monday 19 oktober 1987, USA-börsen föll 23%

Samtliga var otäcka börshändelser som naturligtvis fick stort medialt genomslag. Jag satt själv på nyhetsredaktion 2020 och hörde "TT-larmen" ljuda i lokalen när börsen öppnade. Domedagsstämning. Minns vi det idag? Knappt va. Därför visar jag nedan bild på Dow Jones utveckling sen start:


Låt barnen begrunda grafen en stund. De kommer troligtvis peka på en fjärdedel in och undra vad som hände då. Det var 30-talets depression som (förhoppningsvis) var ett historiskt unikum. Sen kan ni ju prata lite om vad skit som hänt under dessa år. Världskrig, bubblor, ekonomiska kollapser etc. Summerat ser det ändå ut som att börsen på sikt är en bra idé non? 

Ni kan också tala om tid. Att investera på börsen är något man gör på lång sikt, minst fem år. Är det pengar man behöver nästa år ska man troligtvis inte ha pengarna på börsen. Sen frågar ni barnen om de kan hitta Black Monday på grafen. De får titta noga på årtalen längst ner och försöka dra fingret rakt upp för att finna den. Det kommer inte att vara helt lätt men svaret kommer här:


En liten fjutt ur ett historiskt perspektiv. "Och med det sagt barn, avstå ekonomimedia och Twitter". 


Dra fram Buffet-citatet. Få barnen att tumma på att de kommer att vara smartare än populassen. Gå emot strömmen - köp på rea - sluta följa domedagsrapportering. Det är så världens rikaste man har blivit världens rikaste man och det är honom de ska ta rygg på. 

Det får räcka för denna lektion.

Mvh
FruEfficientBadass