BOKTIPS

PENGAR

The Simple Path to Wealth: Your Road Map to Financial Independence and a Rich, Free Life (J L Collins med förord av MMM)Innan jag kom mig för att läsa den här boken var jag redan marinerad i den. Kan man ens undvika det, givet att han som the Escape Artist så träffande beskriver det är "the elder statesman of US financial independence bloggers". Jag följer hans blogg, jag lyssnar på poddar med honom och jag hänvisar alla omkring mig som vill ha "snabba investeringstips" till denna recension av ovan bok. Bara läsningen av denna recension gör att du har mer jordad börskunskap än merparten av Sveriges befolkning, jag svär so help me God. Ärligt talat behöver du inte läsa boken för att anamma hans investeringsfilosofi (som är: spar långsiktigt i breda indexfonder), såvida du inte är intresserad av varför. Boken bjuder också på lite mentala förhållningstips och historiska jämförelser som kan vara nyttiga att ha med sig den dag skiten slår i fläkten (eftersom det i princip bara är vårt sköra mänskliga psyke som kan fucka upp denna investeringsstrategi) samt en och annan anekdot som jag fnissar lite åt.

Att lyckas med aktiesparande - Den enkla vägen för nybörjare (Marcus Hernhag, Jan Sterner)


Kanske den enda bok om aktier som inte sövt mig? Föredömligt kort, pedagogisk och välmenande. Den bok jag kommer att stoppa i händerna på mina barn om den någon gång väljer att trotsa familjens indexreligion och börja cherry picka aktier. Jag lärde mig många bra saker som jag kommer att ta med mig när jag vill mästra bordsgrannar på framtida middagar (visste du exempelvis var man normalt sett drar gränsen mellan "korrektion" och "björnmarknad"? Läs boken vettja!). Dessutom är vi rörande överens om att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är ett bra val.

Vägen till din första miljon - Alla kan bygga en pengamaskin (Tobias Schildfat)


Det var först vid 35 års ålder jag förstod att pengar faktiskt kunde tjäna egna pengar och det var den här boken, inte mina högskolestudier inom ekonomi, som lärde mig det. Tobias tankar om att bygga sin egen pengamaskin var helt enkelt mind blowing för en ann. Den här bör du läsa om du är ekonomisk analfabet och behöver fast mark under fötterna. Det är helt omöjligt att läsa den här boken och känna sig korkad eller inkompetent - vilket är bokens stora förtjänst. Jag har bloggat om den här och här. Utan den här boken hade det inte funnits en FruEB i bloggosfären, det är då ett som är säkert.

Så här blir du miljonär i hängmattan (Per H Börjesson)


Den bok jag egentligen ville nämna i punkt två heter "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" (samma författare), men den verkar bara finnas som ljudbok nu. Eftersom jag också läst den på bilden ovan kan jag med gott samvete rekommendera även den. Faktum är att jag rekommenderar den ännu mer eftersom den är så oerhört kort - knappt 100 sidor - vilket gör att även en person som spontansomnar vid ord som tjänstepension eller indexfond kan lyckas ta sig igenom den. Per är, förutom en habil skribent, även VD på Spiltan fonder, varför misstänkt många tipslistor inkluderar fonder därifrån. Inte mig emot, jag är helsåld på Spiltan. Jag har skrivit om Per här.

LIVSINSPIRATION

Meet the Frugalwoods (Elizabeth Willard Thames)


Det här är inte en bok om investeringar per se. Det är en bok om varför man överhuvudtaget ska ge sig på att investera. Livskonst. Jag har skrivit om boken här, här, här och här. Dessutom den perfekta titeln att ge till en respektive som inte riktigt ser vitsen med FIRE. Du kan helt enkelt inte låta bli att ryckas med av Liz's berättelse om vägen från halvdeprimerad consumer sucka till självförverkligande författare på gården i Vermont.

The Art of Frugal Hedonism: A Guide to Spending Less While Enjoying Everything More (Annie Raser Rowland, Adam Grubb)Den här boken handlar om att krama ur essensen ur livet. Som klyschan säger är ju de bästa sakerna i livet gratis, men den här boken förmår översätta ordstävet till konkret handling. Den här boken kommer att ändra mitt liv, det vet jag trots att jag i skrivande stund bara haft den i mitt liv en månad. Jag skrev en rad inlägg om boken med start 13 juli 2018. Tllägg, snart två år efteråt (nov 2019) kan jag säga att ja, den har förändrat mitt liv. Som jag njuter av en rejäl snöglopp med vetskapen att jag samma kväll kommer att få gosa ner mig med en kattunge i sängen. Att dricka en riktig mäklarkaffe efter månader på pulver, OMG OMG. Det handlar om att omprogrammera sin hjärna och den här boken är det enda du behöver för att göra det.

A Guide to the Good Life - The Ancient Art of Stoic Joy (William Braxton Irvine)


Detta var ursprungligen ett boktips via MMM och min key learning såhär ett par år senare är att försöka skapa sig lite obekvämligheter i livet i syfte att uppskatta de enkla nöjena mer. Det har väl gått sådär för mig att praktisera. Exempelvis försökte jag mig på ett stoiskt experiment i januari 2018 som ganska snart havererade. Däremot har jag på andra områden lyckats nå stoiska fröjder. Exempelvis har ju min avsaknad av restaurangluncher resulterat i närmast religiösa upplevelser vid den allra enklaste buffén. Och det, kära du, ger bang for the buck.

The Happiness Project av Gretchen Rubin.
Undertitel: "Or, Why I Spent a Year Trying to Sing in the Morning, Clean my Closets, Fight Right, Read Aristotle and Generally Have More Fun."Den här boken har jag läst säkert tre gånger och varje gång upptäcker jag nya saker. Hon är ljuvlig denna NY-jurist/journalist när hon under 12 månader bestämmer sig för att utforska konceptet lycka. Hennes utmaning är att bli mer lycklig i sin familjevardag, utan att ägna sig åt extravaganta resor, omvälvande livsstilsförändringar. Hon matar i sig av lyckoforskningen och dedikerar därefter en månad i taget åt olika "lyckoboostande aktiviteter". Det är vansinnigt intressant, roligt och inspirerande. Jag blir full i skratt när jag läser hennes beskrivning av hur hon kramar sin man i sex sekunder innan de skiljs åt på morgonen, eftersom "sex sekunder är den tid som behövs för att dopaminet ska frisättas" (hennes man är en lydig och tacksam försökskanin genom hela året). Boken är också bra som en början till att göra sig av med onödiga prylar och få ordning på torpet, eftersom det inledande kapitlet fokuserar på att skapa struktur och goda vanor. Jag kan också avslöja att hon faktiskt i slutänden hittar något som åtminstone jag skriver under på är Lyckoformeln (bokens svenska titel). Jag har tänkt i flera års tid att jag ska följa hennes Happiness Project under ett år och kanske blir det nästa år?

HEM & RENS

Skönhet för alla (Ellen Key). Dessvärre hittar jag inte denna hos näthandlarna. Kolla med ditt bibliotek.


"På en stol ska man kunna sitta bra, vid ett bord ska man kunna äta eller arbeta, i en säng ska man kunna vila väl. Den obekväma stolen, det vingliga bordet, den smala sängen är därmed redan därför fula." What's not to love (minus att hon inte stödde kvinnors frigörelse)? Jag har skrivit om boken här.

Från frustration till flow med lean@home av Eva Jarlsdotter


Den här boken tar fasta på Toyotagrundarens fabrikseffektiviseringar som sedemera kom att kallas "lean production." "For many, lean is the set of "tools" that assist in the identification and steady elimination of waste." (Wikipedia) Eva Jarsldotter, med ett förflutet som corporatehöjdare, tar med sig processen hem och tweakar det till "lean@home". Det är i sanning inspirerande hur hon och hennes man transformerar ett stressat, stökigt hem med hundratals läckor till ett harmoniskt, effektivt och miljövänligt hem där de får såväl mer tid tillsammans som mer pengar kvar vid månadens slut. Jag har skrivit om boken härhär och här.

Prylbanta (Elisabeth Byström, Johan Ernfors)Que j'adore, que j'adore. Den här boken gjorde mig manisk i säkert tre veckor. Du kommer aldrig att vilja köpa en pryl igen, såvida du inte köper den för livet. Kanske den bästa boken om minimalism evva? Åtminstone på delad plats med nummer 5. Jag har skrivit en serie om sex inlägg om denna bok med start 12 november 2017.


Hejdå saker - Konsten att bli lyckligare genom minimalism (Fumio Sasaki)


"Om du är som jag var - olycklig och konstant jämför dig själv med andra, eller bara tycker att livet suger - då tycker jag att du ska försöka att säga hejdå till några av dina saker."
Nåå han är så söt den här Tokyobon, jag blev liksom förälskad efter att ha läst boken. Så självutlämnande och samtidigt inspirerande (kan finnas ett samband?). Jag har skrivit om boken här. Inte heller efter denna läsning kommer du att vara ett så hett villebråd för galleriorna. Du kommer helt enkelt att tappa lusten att konsumera. Men du kommer att finna lust att likt Fumio skala bort allt irrelevant för att hitta tillbaka till dig själv (i det fall du råkat tappa bort dig). Jag när, som ni kanske vet, en dröm om det absolut minimalistiska livet någon gång (när barnen flyttat hemifrån) och det är ur denna bok jag hämtar näring till den fantasin. Ett vitt rum med trägolv. En madrass med vitt bäddlinne. Vakna till solens ljus. Leva med närvaro. That kind of shit.

Clear Your Clutter With Feng Shui av Karen Kingston


Kanske något daterad, men den har format hela mitt förhållningssätt till prylar, inredning, stök och fysiskt rum. Man kan ju kisa sig igenom de mer spirituella delarna och se boken som en bra steg-för-steg-guide till hur man rensar ett hem. Och hur man undviker att hamna i stöket igen. Knivarna-på-Bali-exemplet kommer alltid att leva med mig; att barnen på Bali tidigt lär sig använda hushållets enda kniv. En kniv som sköts om dagligen och som används till allt. Den diametrala motsatsen till våra kök där vi har 20 knivar varav 19 är slöa. Och barnen får inte hantera dem förrän de är myndiga.

MAT & STIL

Studentmat (Cecilia Linhart)


Ett av mina första inlägg handlade om denna lilla skrift. Så oskyldig på utsidan, men med badass saving potential på insidan. Inte bara har den här boken sparat mig uppskattningsvis 2 000kr/månad, den har givit mig en helt ny syn på matlagning. Istället för att dutta runt med små ängsliga recept - däng på med basvaror. Lär dig krydda ungefär samma bas på sätt som gör att du och dina familjemedlemmar tror att ni äter helt olika rätter varje dag. Se protein som ett komplement snarare än en huvudingrediens. Älskar den!

Parisian Chic - A Style Guide by Inès de la Fressange


Den här boken, fyndigt utformad som den gamla tidens arrondissemangkartböcker, kom ut 2011. Trots det känns den dagsaktuell. Kanske för att stil är en attityd, inte ett flyktigt tillstånd på samma sätt som mode.
"Celebrity model Ines de La Fressange shares the well-kept secrets of how Parisian women maintain effortless glamour and timeless allure. Ines de La Fressange Frances icon of chic shares her personal tips for living with style and charm, gleaned from decades in the fashion industry."
Pure Style Home - Jane Cumberbatch. Hittar inte heller denna goding på nätbokhandlarna så kolla ditt bibliotek.Den enda inredningsbok jag vill ha och behöver. "Her unique style is based on the timeless appeal of natural materials, uncluttered objects and a relaxed mood. Pure Style is characterized by clean outlines, crisp fabrics and natural materials that are completely timeless and can be translated to any setting. Whether you live in an urban loft space, a small city apartment, a townhouse or a rural retreat, the principles will still apply." Jag vill vara inuti bilderna. Jag vill vara Jane.

FÖRSTÅ SAMMANHANG

Framsteg av Johan Norberg


Läs den här boken och bota dig för all framtid mot frasen "det var bättre förr". "Framsteg" är bland det bästa jag läst under 2018 och jag har skrivit om boken här. Norberg for President!

Upplysning Nu! av Steven PinkerDetta är inte en bok om buddistisk upplysning utan är en blinkning till upplysningen som i Age of Enlightenment. "Ett manifest för förnuft, vetenskap och humanism" som " visar att hälsan, välståndet, freden, kunskapen och lyckan ökar i hela världen, men inte till följd av någon kosmisk kraft, utan på grund av upplysningsidealen". I mångt och mycket samma tugg som i Norbergs bok men mycket mer av det (lite av en tegelsten ska medges).

Why Beautiful People Have More Daughters. Alan S. Miller and Satoshi Kanazawa
Undertitel: "From Dating, Shopping and Praying to Going to War and Becoming a Millionaire - Two Evolutionary Psychologists Explain Why We Do What We Do." 


"Why are most neurosurgeons male and most kindergarten teachers female? Why aren't there more women on death row? Why do so many male politicians ruin their careers with sex scandals? Why and how do we really fall in love? This engaging book uses the latest research from the field of evolutionary psychology to shed light on why we do the things we do - from life plans to everyday decisions. With a healthy disregard for political correctness, Miller and Kanazawa reexamine the fact that our brains and bodies are hardwired to carry out an evolutionary mission; an inescapable human nature that actually stopped evolving about 10,000 years ago."

En lättläst, intressant och underhållande bok jag använt i ett par inlägg, exempelvis här och här. Den har fått mig att förstå mer om varför jag agerar som jag ibland gör och kanske framför allt - varför folk i världen gör som de gör (självmordsbombare exempelvis).

1 kommentar:

 1. Den där Pure Style Home av Jane Cumberbatch finns på svenska:

  Stilrent Inredningsidéer för hemmets alla rum.

  Kolla bild. https://biblioteket.stockholm.se/titel/412978

  Går dock inte att köpa ny, har just kollat på nätbokhandlarna. Köpte den på Myrorna för många år sedan. Det är i stort sett den enda inredningsboken som inte rensats ut, trots sin ålder är den så härlig! Har sett den på second hand (Myrorna och Erikshjälpen) flera gånger. Hade säkert haft fem stycken om jag köpt alla. Även Feng Shuiboken är lätt att hitta på second hand.

  /Eva

  SvaraRadera