Bokrecension: Ut ur ekorrhjulet

Som ni vet har den äntligen släppts, boken som jag hoppas kommer att tända elden i Sverige. Den kommer nog att recenseras på såväl längden som tvären i denna nördosfär, men eftersom jag är så badass vill jag vara bland de första varför jag under gårdagen negligerade mina plikter som hustru, mor och föreningens snöskottare för att sträckläsa den.

En första reflektion: Omslaget är orange. Jag gillar inte orange. Även i inlagan syns orange, i såväl rubriker, citat som faktarutor. Varför orange? Som sagt, jag gillar't inte. Jag gillar heller inte lila, så det var tur att de inte valde den färgen.*Om jag skulle sammanfatta den här boken i tre ord skulle jag säga: Inbjudande, ödmjuk och konkret. Och i skön avsaknad av långrandiga självporträtt. Om man nu är i målgrupp, d.v.s. en consumer sucker som kanske såg Oskar och Maribel på TV4 Nyhetsmorgon och tänkte "Hey, det låter najs det där, att kunna spendera sitt liv utan att sitta och glo på ett Excelblad fram till 72" så behöver man kastas in i the action asap, inte tackla en uppförsbacke av prat.


Och action får man. Redan på sidan 17 kommer en härlig liten tabell [i orange] som visar de konkreta skillnaderna mellan Familjen FFF och svenne banan. Se det som en svensk version av MMM:s "How to Go from Middle-Class to Kickass". Även mitt consumer sucker-35-åriga jag hade kunnat kolla på den här tabellen och tänka att det här nog hade varit genomförbart. "Jag får till och med resa i princip lika mycket som förut och jag behöver ej heller göra eget toalettpapper så som jag såg sparsamma människor göra på televisionen nyligen." Boken bjuder också på en i mitt tycke heltäckande och adekvat definition av FI. Jag försökte läsa den högt på dalmål och det var vackert.
"Ekonomisk frihet är att ha tillräckliga ekonomiska resurser för att kunna göra livsval utifrån ens egna intressen, mening och krav på livskvalitet. Ekonomisk frihet betyder inte ett evigt semesterliv på en tropisk strand eller att man aldrig får arbeta mer. Det är inte detsamma som att vara stenrik. Ekonomisk frihet kan betyda att man har möjlighet att säga upp sig från ett trist jobb utan att ha fixat ett nytt först. Eller att man kan välja att gå ner i tid för att ägna fler timmar åt familjen. Vad intresset, meningen eller livskvalitet är: det är egentligen upp till dig."
Nailed it, mothaf****s! (förvirrande, det här är inte asterisker, det är censur i det fall du är ett barn). Oskar - som är den huvudsakliga författaren** - säger vidare på sid. 17: "Ord i all ära, men ska vi prata ekonomi måste det förr eller senare komma in siffror. Särskilt om vi vill bli konkreta." Jovisst, men ärligt talat är boken föredömligt befriad från numeriska exerciser och annat jag och andra dyskalkylektiker gärna avstår. Ja, de talar om 4%-regeln och nämner i löpande text några tal, men mer än så är det inte. Och detta är en av bokens stora förtjänster i min mening. För de som är nybörjare på FI längtar med rätt stor sannolikhet inte efter att ta sig an några maffiga räkneexempel eller beskåda staplar en masse, de vill bli inspirerade och få det Brad i ChooseFI hade kallat "actionable tips". Hur ska jag göe?

Kapitel tre förklarar varför målbild är avgörande för att göra verklighet av FI. Du behöver kick ass motivation för att göra de normbrytande livsval som Oskar och Maribel gjort. En vanlig buffertsparare göre sig icke besvär att sträva mot FI, tebaks med dig till random ekonomiblogg eller till din vän på Kuckelimuck Bank som längtar efter att få sälja bankens fonder till dig. Ska du upp i 50% måste du ha visionen lika tydligt klistrad på din näthinna som du fordom hade ditt kundnummer på Zalando. De betonar också vikten av att fira delsegrar och jag håller helt med, det är a och o (#lönecava).

I kapitel fyra presenteras tanken på att man för att bli framgångsrik måste prioritera sina sparhack. Lite "sluta sila mygg och svälja kameler". Exempelvis är det rätt poänglöst att ladda ner diverse "smarta appar" för att få 10% rabatt på någe konsumtionsmög om du samtidigt har en bil för mycket eller dyr, död bostadsyta. Det här är en punkt där jag tror många villar bort sig. Man "pseudo-snål-hackar" och inbillar sig att man genom dessa små smulor redan gör ett bra jobb vilket är såväl bedrägligt som ineffektivt.

Kapitel fem är Maslow-mumma. Varför blir vi inte lyckligare av saker? Ni vet ju varför, men tänk på målgruppen. De vet inte varför. De är förvirrade som tusan.*** Fenomenet "Marknadsföring" får sig också en släng av sleven.
"Marknadsföring är inte i sig ond, den gör precis vad den ska göra - nämligen att sälja produkter och tjänster till presumtiva konsumenter. Det som krävs är dock att vi som konsumenter tar ett steg bakåt och faktiskt ser saker för vad de är. Att vi vågar vara mer kritiska, inte bara mot den enskilda produkten eller tjänsten i sig, utan mot den sammantagna påverkan som vi utsätts för. Man kan kalla det en sorts 'konsumtionsmindfulness' där vi blir medvetna om de känslor som styr våra beslut, ser känslorna för vad de är och sedan tar bättre avvägda beslut som i högre utsträckning än tidigare rör sig om att helt enkelt avstå konsumtion. Denna insikt kommer inte av sig själv och sker inte över en natt, men är - när den väl infinner sig - en stor hjälp på vägen mot ett liv i större (ekonomisk) frihet."
Boken fortsätter med kvalitativa referenser till stora tänkare som Seth Godin, Derek Sivers och The Happy Philosopher. Inga av dessa tankar är helt nya för oss som läser FI-bloggar och FFF har löpande avhandlat småfilosofiska frågor om hur man kan lägga upp sitt liv för högre nivåer av tillfredsställelse. Men för The Beginner, vilken treat! Hade jag varit grön på detta hade jag fått lägga boken ifrån mig gång på gång medan AHA-upplevelserna pepprar mig med kraften av en femåring som sparkar mot mitt smalben. BAM BAM BAM varför köper jag egentligen de där läppstiften varje lönefredag BAMBAMBAM varför kräver min kopp hämtlatte på väg till jobbet varje dag BAM.

Kapitel sju är en flirt med såväl lean som minimalism och hur man kan strömlinjeforma sitt liv så att det blir mer effektivt, såväl tidsmässigt som ekonomiskt. Jag tyckte punkt "var mer materialistisk" var rolig as in tänkvärd:
"Vår tid benämns ibland som materialistisk men det är den inte. Däremot är den konsumistisk. Konsumism är när själva köpandet har blivit ett värde i sig. Om vi istället går tillbaka och blir materialistiska - uppskattar de (få) saker vi har, tar hand om dem och ger dem ett långt liv med mycket användning - är det en stor vinst."
Det här slår an så många strängar hos mig så att jag blir helt salig och jag fick betvinga en impuls att gå och putsa stövlarna för tredje gången den här veckan.

Kapitel 8 handlar om konsten att prioritera. Sug på dessa två meningar consumer sucka:
"Du har ont om tid men ändå fyra olika abonnemang på streamingtjänster. Och så några extra TV-kanaler på det."
"Fritidshus och båt - men på semestern flyger vi till Mallorca."
När man formulerar det på ovan vis blir det så tydligt hur ur led mångas liv är. Men i bruset och flockens samlade rörelse åt samma håll är det ingen som riktigt orkar ifrågasätta utan man fortsätter med full fart framåt. Har man tur går det bra och man kan jobba sig ända in över 70-årsstrecket. Har man mindre tur brakar man in i väggen och blir då målgrupp för en annan typ av marknadsföring nämligen den för KBT-terapi, meditationsappar och stressbollar (för man marknadsför väl inte psykofarmaka i Sverige?). Jag ska inte helt demontera boken men den blir bara mummigare för varje kapitel med råd om hur man stänger av bruset (flera bra tips där), råd kring att ta sig an och slakta kostnader (och här börjar de i "den stora" änden d.v.s. boende, transport och mat) med flera små inspirationsrutor. Jag anar Maribels ton i kapitlet om heminredning och jag håller verkligen med om hennes enkla och kostnadseffektiva knep till att vitalisera hemmet. I kapitel tolv listas ett antal experiment man kan ta sig för och jag blev genast sugen på att äta ur skåpen. Ja jag vet, ni alla har redan gjort det i januari, men jag har inte hunnit med. Nu blir det ner på frostnivå.

Av bokens 170 sidor handlar endast tio om att investera och då enligt KISS-principen (Keep It Simple Stupid). Så rätt, så rätt! Det svåra med att vända en dålig ekonomi är inte att lära sig hur man utvärderar bolag. Det svåra är att a) få motivation att ta tag i sin ekonomi och b) öka glappet mellan inkomster och utgifter. När pengarna väl ligger där och skvalpar på lönekontot, kan du ta tag i själva investeringarna. Gör inte som jag, sitt och stirra på dina 10 000 du köpt aktier för på Avanza i tre år innan du tar nästa steg. Precis som boken föreslår kan det - i det fall du har lågt intresse för börs - vara fullt tillräckligt att lägga pengarna i en billig indexfond.****

Jag har läst mången fruglitt i mina dagar och min erfarenhet är att det som motiverar mig mest är böcker som inte fokuserar på siffror utan mer The Why of The FI. Därför har jag i regel rekommenderat Frugalwoods till nybörjare i min närhet. MI30-boken är också en bra instegsprodukt, men den rekommenderar jag främst till vänner och bekanta jag vet går igång mer på siffror. "Ut ur ekorrhjulet" är någonstans mitt emellan d.v.s. inte lika mycket biografi som Frugalwoods, men med en historia som jag tror har hög igenkänningsfaktor hos många svenskar,  kanske företrädesvis föräldrar som känner sig inmålade i ett hörn och längtar efter lite mer slack och frihet i sina liv men även andra.

I och med denna läsning skrinlägger jag mina tankar på att försöka skriva en bok om FI. Detta är den perfekta murbräckan för konceptet FIRE i Sverige - lättläst, inspirerande och enkel att följa. Självklart ska du som FI-nörd läsa boken för jag törs lova att du kommer att hitta någe att ta med dig hem på torpet. Men ännu viktigare: Dela den i dina nätverk, rekommendera den till dina vänner, ge bort den i present till en utsjasad kontorsråtta i din närhet, köp några pallar och fäst dem under vindrutetorkarna på SUV:arna i ditt villaområde och framför allt: Be ditt lokala bibliotek att ta hem den.

Jag hoppas innerligt att förlaget lyckas deala med något pocketförlag så att den om något år kan hamna på Pocketshop och WHSmith som ett sätt att så fröet hos den halva av alfa-hannarna/honorna som behöver något ekorrsött att läsa på fakirflyget mellan Göteborg och Frankfurt en tidig 2019-morgon*****. Innan de vet ordet av sitter de och hipsterfiskar med barnen vid en spegelblank sjö mitt på ljusa vardagen and they never saw it coming mo hi ha, ett bättre liv för halva priset.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Boken får 5 av 5 orangea ekorrar och en särskild eloge till språket som var enkelt och flöt på finfint. D.s.

P.s. 2: Glöm inte att gå in och betygsätt och/eller recensera boken på Bokus eller Adlibris när du läst den. D.s.

*Jag var tvungen att slänga in en kritisk kommentar i början för att ni inte ska tro att de glas El Miracle som serverades mig  på releasefesten i tisdags är anledningen till att jag nu kommer att häva ur mig såväl superlativ som annat smör. 
** Och det säger jag inte för att jag är misogyn, de skriver det själva.
*** En parentes kring detta: När jag lyssnade på William von Hippel i ep 1201 av Joe Rogan podcast menade han att allt handlar om parning. Man har gjort studier på grupper av chimpanser där chimpanserna är jättenöjda så länge alla får lika många eller få vindruvor. Men så fort en av chimpanserna får synbart fler vindruvor än de andra i gruppen ballar det ur. Det beror på att de andra i gruppen då förstår att druv-chimpansen får större chans att attrahera honorna. Bland arter där tvåsamhet är vanligt, exempelvis bland människor (och detta berodde på något reproduktionsfaktum som jag inte minns exakt) kan även honor bli tävlingsinriktade på detta sätt. Dock ej i populationer där hanen kan befrukta alla honor, då blir det ostress. Off Topic, poängen är att det är detta beteende vi ser när svenska börs VD.ar för ett tjugotal år sedan började tävla i högst lön vilket fuckade upp hela lönesättningen (innan publicerades inte dessa tal). "Inte så kul att ligga på plats 17, det måste ni ju förstå" som en av dem uttryckte sig. Bara en passus.
**** Ja ni vet ju vad jag tycker nämligen att indexfonder är överlägset alla andra tillgångsslag vid långsiktiga placeringar. Men nu är familjen FFF lite mer leaning to utdelningsaktier och eftersom det är deras bok tänker inte jag vara den som är den som är den som smyger in indexpropaganda i löpande recensionstext utan enbart i fotnoten.
***** Det är lätt att glömma det i vår lilla filterbubbla ibland, att endast 50% vantrivs med sina arbetssituationer globalt (undantag för Japan och USA där siffran är högre old news).

82 kommentarer:

 1. Verkar kanon. Borde konsumera och ge till hustrun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet skulle jag faktiskt uppmana till artvidrig konsumtion eftersom det handlar om att stötta communityn och alla de timmar de lagt ner på att folkbilda oss. Tror tt det är en bok som funkar extra bra med kvinnz (aoutch major shit storm coming up men det struntar jag i).

   Radera
  2. Man kan sedan ge den vidare så blir det extramys,

   Radera
  3. Idag fredag har Adlibris 10% på alla böcker, vilket innebär att vill man spendera sina pengar istf att låna boken på biblioteket kostar den 170:- idag :) OBS! vill inte promota Adlibris, bara va snäller :)

   Radera
  4. Hur får man det? Hittar inget på deras hemsida...

   Radera
  5. Sorry! såg inte din kommentar förrän nu. Rabatten låg som en kod i varukorgen

   Radera
 2. Spännande. Låter absolut som en bok jag kommer låna från Bibblan.
  Nice.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta ett snack med dem. Jag såg nu att den inte låg inne för lån i Stockholms Stad så idag måste jag sätta mig och lägga inköpsförslag. Skulle råda er andra att göra detsamma så att det blir lite kräm.

   Radera
  2. Här låg den inte heller inne. Hur gör man inköpsförslag?

   Radera
  3. På Stockholm Stads bibliotekswebb scrollar man längst ner till ”kontakt” och underrubrik ”inköpsförslag”.

   Radera
  4. Garvade åt mitt lokala bibliotek som beställt in en bok (som inte ännu är på plats) men som fått typ 100 reservationer. Nyhetsmorgon is tha shit...

   Radera
  5. Fru EB, tack. Nu är den önskad.

   Radera
 3. Låter intressant, lite ungefär som vi lever idag. Ja det krävs väl att man tar tag i sitt liv på riktigt, även de där jobbiga besluten för att på allvar lyckas med att lämna ekorrhjulet inom rimlig tid.

  tack för en underhållande recension.
  http://snalgrisen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "lite ungefär som vi lever idag" Som förläggaren på PUG sa: "Ni (d.v.s. de frugal weirdos som var på releasefesten) är ju inte målgrupp. Det är AB-läsarna vi vill åt." Med detta sagt - jag tog med mig flera bra punkter.

   Radera
 4. El Miracle är min go to lönecava.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I knooow! Och jag hade helt glömt bort den. Nu minns jag...[för att citera Grotescos SVT brainstorming-möte när folk somnar och vaknar hela tiden).

   Radera
  2. Men hur kunde du glömma? Jag mmsade ju dig en bild på en El Miracle i vår frys för två löner sedan?! H

   Radera
  3. I frysen dessutom! Ah ni är sådana finsmakare va.

   Radera
 5. Har mailat ett inköpsförslag till mitt lokala bibliotek. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick svar från bibblan att boken redan var beställd och jag är no2 i kö. Bonna-FIRE is spreading!

   Radera
  2. Whayo! Ska göra dito för innerstadsborna idag.

   Radera
  3. @ Flow Fi - har det något att göra med denna låt eller är det ngt annat? https://www.youtube.com/watch?v=p_QQHk72mjQ

   Radera
  4. @IGMR: Jag kommer aldrig bli en äkta bonne, jag kommer aldrig förstå Eddie Meduza eller peka finger på grogg-selfies halvliggandes valfri uppkörd gräsplätt.

   Radera
  5. Joooo Flow-FI. Lova att titta på dokumentären Eleganten från vidderna i alla fall. Vi behöver lite fult i det fina.

   Vänligen, Hanna

   Radera
 6. Blev ett Martin Luther King moment när jag såg reprisen av intervjun på nyhetsmorgon. Det viktigaste budskapet de förmedlade är att matlådor och rabatter inte kommer ta dig till FI, det handlar om designa ditt liv på ett sådant sätt att du kan lägga undan tillräckligt med $$$$$$. När väl resan är igång kommer dina serotonin och oxytocin nivåer kommer nå ATH utan dess like.

  Vad gäller distribution av boken till de mest utsatta, tror att målgruppen inte uppfattar att de befinner sig i ekorrhjul. Behöver först skapa en insikt hos individerna. Här kommer ett förslag:

  - Montera upp ett antal ekorrhjul på Stureplan, Avenyn och Arlanda Business Lounge stora nog att spriga i. För varje varv du sprigner i hjulet får du X-antal kronor. Innan du går in i hjulet kan du via en display välja vad du vill "köpa" för pryl t.ex en kökskniv = 500 varv i hjulet, Tavla = 1000 varv , Iphone = 6000 varv osv. Kravet är du måste fortsätta springa tills antal varv uppnåtts, avbryter du i förtid ökas antal varv successivt med 10varv/min. Du kan också avstå från att välja produkt på display och därmed springa valfritt antal varv och således få pengar för varje varv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Stureplan alternativt Arlanda skulle vi hitta bloggarna Sparo och MI30 som turades om att hålla ekorrhjulet igång.

   -Ähh, vadå vi tränar bara inför Stockholm maraton, skulle de säga om någon undrade vad de gjorde där för tolfte dagen i rad.
   - Jag har tagit milen på under 40 minuter och nu siktar jag på att slå världsrekordet, så 25 minuter jämnt är det som gäller, säger MI30 glatt medan Sparo ser butter ut.
   -Vi skiter väl i prylarna, det är stålarna vi vill åt. Att få betalt och träna samtigt, det är ett perfekt gig, säger båda i mun på varandra.

   Radera
 7. Kändes lite speciellt att träffa den svenska motsvarigheten till Mr Money mustache (fam FFF alltså)! Ska genast sätta tänderna i boken. Ja alltså efter jobbet såklart.. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför efter jobbet? Har jag inte lärt dig någonting pojk, du lägger boken i en pärm och sätter dig med ryggen mot väggen!

   Radera
  2. Jag brukar klippa ut två hål i Schenkers kundtidning och se mystisk ut på jobbet. Kanske ska testa detta för lite omväxling.

   Radera
  3. Vad är lökpotentialen i det - då tvingas du ju observera kollegor? Ah...du vill bli utköpt glömde.

   Radera
  4. Nja tänker så här: Knegar i sex år till med ökande krepighetsgrad. Peak knepighet vid sex år gör att jag blir utköpt med en årslön. Den årslönen sparas och jag tar sedan ett arbetslöst år med A-kassa. Sedan dansar jag hambo in i FIRE. Vad tror du - är jag något på spåren?

   Radera
  5. Så du bygger en bro av knäpphet nu i fem år för att riktigt boosta ditt utköpspaket?

   Radera
  6. Men A-kassa kräver ju rapportering av minst ett sökt jobb om dagen! Det är inte direkt ledighet. Dessutom uppfattas det nog som konstigt om du inte får jobb på ett helt år. Har själv rätt till full A-kassa nu men tar inte ut ett öre sedan jag blev officiellt arbetslös då jag ju inte är aktivt arbetssökande. Det verkar konstigt att ta ut A-kassa utan att verkligen söka ett arbete på allvar. Blir väl "hatad" nu för denna kommentar då A-kassa verkar ses som en rättighet att "ta ut" lite hur som helst verkar det som. Du gör ju som du vill, men jag förstår inte hur det kan fungera med all kontroll från A-kassorna. Eller bryr de sig inte? Har jag avstått sexsiffrigt belopp nu (och förut) förgäves? Är det jag som är dum här? /Eva

   Radera
  7. Nä, Eva. Det är du som har moral i kroppen! Har dock i rekryteringsprocesser fått ansökningar av typen "Hej, jag heter Sven och är gymnasielärare i svenska/engelska. Jag tycker skolan av idag är helt åt helvete men jag måste söka det här jobbet för arbetsförmedlingen ska bli nöjda". Det kanske vore något?

   Vänligen, Hanna

   Radera
 8. Nu lämnat detta som inköpsförslag hos min lokala bibbla. Får hoppas de köper in den.

  Tack för en strålande recension!

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag kan checka in Stockholm Stad. Fick dock ingen respons eftersom jag gjorde det på webben men alla som bor i Sthlm kan gå in och göra detsamma så ökar väl sannolikheten. Lägg gärna med ISBN 9789188699121.

   Radera
 9. Och ni vet vem som tipsade om 7700 :-)/frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det var här det började den 30/11 2013.

   Sune Liljewall:https://www.arbetarbladet.se/artikel/allmant/varmande-vinterviner-1

   PRISVÄRT

   Mousserande viner (torra)

   El Miracle Cava Brut, Frankrike (7700) 67 kr

   Dock är cavan från Valencia Spanien/frivilligpensionär

   Radera
  2. @Frivilligpensionär: Först blev jag förvirrad, trodde du talade pengar, inte artikelnummer på systemet. Ja det var du, tack Frivilligpensionär!

   Radera
  3. FruEB, ser att 7700 inte finns i Stockholms innerstd, rör du dig utanför tullarna för att besöka gröna skylten?

   Visst kan man beställa till sitt närmaste bolag om man kan tänka sig vänta några dagar, det kostar ingenting. Att få det hemburet ser jag däremot att det kostar ungefär 2 cavor om man beställer färre än 12 st vid ett och samma tillfälle.
   Men du kanske kör såna-däringa-vinklubb-i-utlandet-med-hemleverans så man kortsluter gröna skylten helt

   Radera
  4. Ja, mycket märkligt. Finns bara på systembolag in the hoods; inte på ett enda ett innanför tullarna (just nu i alla fall). Vill vi bara dricka äkta champagne månne? Det är ju lönedags nu...

   Magnus

   Radera
  5. Faktum är att jag just denna lönefredag dricker skumpa. Inte köpt givetvis, gig-relaterad. Vi har något stort att fira. En FIRE-firning kan man säga. TBC suckerz.

   Radera
  6. Grattis FruEB, är du gravid?

   Radera
  7. Sen när är graviditet FIRE-kompatibelt? Såvida jag inte som sidogig blivit surrogatmamma, kanske vore någe.

   Radera
  8. Anar vad det är. Skumpa är ni väl värda.

   Radera
 10. Mycket bra recension! Funderat ofta på definitionen av ekonomisk frihet. Hakat upp mig lite på procent och miljoner och att inte behöva jobba mer, eftersom det ingår i FIRE-konceptet. Enligt ovan citat är det ju ingen som helst konst för varenda svensson att bli ekonomiskt fri bums eller mycket snart så länge man inte lever i akut lyxfällesituation, vilket de flesta faktiskt inte gör.

  Det handlar ju knappt om pengar alls, mer om styrning inifrån av sin vilja, sina behov och de handlingar som följer. Lätt att blicken direkt hamnar utanför en själv, på pengar och inkomster och beroenden av ditten och datten. Tänker på hus, semestrar, shopping och andra trygga men kostsamma levnadsvanor. Ekonomisk frihet kan automatiskt tolkas som att ha en tillräcklig mängd pengar för att fortsätta leva som vanligt (eller ännu "bättre") men utan att behöva jobba. Borde ge boken till mamma, nu på sitt 45:e år i yrkeslivet och rabblandes "har inte råd att sluta än".

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Enligt ovan citat är det ju ingen som helst konst för varenda svensson att bli ekonomiskt fri bums eller mycket snart så länge man inte lever i akut lyxfällesituation, vilket de flesta faktiskt inte gör. " Men goosebumps baby! Köp den till morsan.

   Radera
  2. Det är en livsstil, absolut. Men visst handlar "financial independence" om pengar, pengar att leva av för att kunna leva fritt. Finessen, som jag ser det, med livsstilsförändringarna är att man först får möjlighet att spara, vilket är en förutsättning, och sedan behöver mycket mindre pengar för att fortsätta att leva gott (ja godare, då man lämnat ekorrhjulet).

   Magnus

   Radera
 11. Vilken härlig och energifylld recension!

  Det var trevligt att råkas på releaseminglet och jag ber om ursäkt att jag inte haft dig i min blogglista innan - åtgärdat nu.

  ps. Orange är min favoritfärg :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orange is the new black ;-)

   Radera
 12. Detsamma Stefan och tack. Inget att be om ursäkt för, hade inte din heller. Men nu är ryggkliandet over and done with. "Orange är min favoritfärg :-)" VIlken tur då att vi slipper välja tapeter ihop!

  SvaraRadera
 13. Intressant - måste läsas. Den var redan under inköp på mitt bibliotek. Fick även förslag på denna bok: "Jag lämnar ekorrhjulet" https://www.adlibris.com/se/bok/jag-lamnar-ekorrhjulet-ett-liv-utan-lonearbete-9789113091723?gclid=Cj0KCQiA4aXiBRCRARIsAMBZGz8LRN-WjMOGhcRJduyPr4QJffhiGHGEbJkrtX68TAQ6jYJOll9g46oaAj-3EALw_wcB Någon som känner till/läst? Det som är så svårt att förmedla i ord är känslan av frihet och att återerövra sitt liv. Kan man skriva om det på något vettigt sätt? Fick människor smak för det skulle saken vara biff sedan. De måste förstå vad de får - inte haka upp sig på allt det där de måste ge upp (men som är en BLESSIG IN DESGUISE att ge upp! Ingen mer tid slösad i shoppingkomplex här inte!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om den boken finns idag en stor artikel i expressens "Dina pengar" (https://www.expressen.se/dinapengar/sparande/asa-lamnade-sitt-jobb-sparade-over-300-000-/).

   Verkar intressant men det tycks handla helt om hur mycket man kan spara och det är ju toppen men för att sedan leva utan inkomst krävs ju någon form av kapital och det står det inget om i artikeln. Det trots allt nödvändiga inflödet av pengar tycks lösas genom att hennes man arbetar.

   Radera
  2. Från Expressenartikeln med Åsa Axelsson i Umeå: "Efter ett år hade Åsa Axelsson lyckats spara in på drygt 330 000 kronor.

   – Det är mer än vad jag fick i handen som lärare: 250 000 kronor på ett år. Det kom som en fullständig chock."

   Jag är också i chock. Hur går den matten ihop? Och 300 000 är inte FI-kompatibelt, såvida man inte är Sparos snåla kusin samt pyssling.

   Radera
  3. Det skulle betyda att hon sparar nästan trettio papp i månaden. Det får en ju att fundera på vilka månadsutgifter de hade innan....

   Radera
  4. Läste artikeln i Expressen. Inte handlar det väl om FI direkt, det kanske inte är meningen heller. Hon är nu tjänstledig eftersom hon inte orkar jobba. Drar in lite pengar på uthyrning av ett rum och odlar. Mannen jobbar heltid. De har sparat in mycket på kraftigt sänkta utgifter.

   Egentligen inga konstigheter, men förstås en jättegrej för svensson som börjar tänka lägre pension och hur ska detta gå. Hon har ju tjänat en del redan, jobbat länge, får nog mer pension än lägsta ändå. Vad mer kan man begära, ansvaret för eget pensionssparande är allmänt känt. Märkligt bara att hon inte tänkt på allt detta tidigare, men bättre sent än aldrig förstås.

   Angående detta med ekonomisk frihet och definitionen i ovan recension idag så är hon väl, om man är generös med definitionen, "ekonomiskt fri light" om hon hädanefter kan göra det hon vill och ändå ha pengar nog för det liv hon vill ha - så länge mannen är kvar hos henne (eller tvärtom). Så länge hon kan få någon liten sidoinkomst då och då. Och så länge sparpengarna räcker. Men det är ju som sagts redan, ett mycket lågt belopp, dessutom med tanke på att hon har barn att försörja. Även om hon lever snålt borde de ju inte räcka mer än två, tre år vid sidan om de andra inkomsterna. Nå, vem vet?

   Artiklar som denna är lite oklara och kanske spelar det ingen roll egentligen, men det är som att den som intervjuat inte riktigt förstår att ställa de rätta frågorna för att förtydliga vad det verkligen handlar om.

   Det stod något där som jag fastnade för:

   "Är man avslappnad i vardagen har man inget behov av att resa någonstans."

   Frekvent flygande till andra länder beror nog på mycket stress. Har hört så många säga att de måste resa bort för att komma undan vardagen. Det är ett högt pris både de och miljön betalar för denna stress. Om man är avslappnad har man annan närvaro i nuet och behöver inte hasta iväg till något ställe för att känna lugnet. Det är ju där jag är just nu. Den som inte finner lugnet inom sig, finner det heller ingen annanstans.

   /Eva

   Radera
  5. @Eva: Håller med om detta med stress och resande. Jag har ju själv genom alla år känt ett trängande behov att ta mig ifrån mitt hem för att kunna känna mig avslappnad, helst på ett ställe som saknar uppkoppling för att till fullo undgå störande mail och samtal. Men nu...jag älskar min tillvaro av att kunna gå långa promenader, luncha med en vän, ta en bio, ett museebesök etc. osv. Att åka iväg är helt okej, men inte ett behov. Intressant.

   Radera
 14. till alla språkpolisersom läser detta: vet att jag stavade fel på DISGUISE...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där sade du, Katarina, något väldigt viktigt: "De måste förstå vad de får - inte haka upp sig på allt det där de måste ge upp". Återigen ett exempel på att det krävs lite offer, frön att så, för att vinna något. Det är inte populärt att försaka någonting, man vill helst bara addera och ackumulera.

   Subtrahera mera borde bli ett mantra istället. Lätt att säga detta när man tycker det är så självklart och enkelt, åtminstone på många områden, alla vet jag dock inte. Man kan fråga sig var gränsen går för hur mycket man bör lägga sig i för andras skull. Vissa är ju hårdnackade och att bara bryta nacken på folk man bryr sig om är för radikalt.

   Blessing in disguise, ibland förstår man detta först när man tvingats in en situation, kanske genom sjukdom. Så mycket bättre att själv vara den som skapar sina egna situationer innan katastrofer måste bli "the blessing".

   /Eva

   Radera
  2. "Subtrahera mera borde bli ett mantra istället." Ett av kapitlen i FFF-boken heter "Lycka genom subtraktion". Tänk om subtraktion blir det nya svarta?

   Radera
 15. Inköpsförslag lämnat till småländsk pyttebibliotek! Tack för fin recension och tv-klipp. //fru Småland

  SvaraRadera
 16. Jeg ser at du ofte nevner The Frugalwoods, men har du fått med deg kritikken mot dem? Det hevdes at de ikke ble frie gjennom å være frugal (og klippe sitt eget hår) men fordi de hadde veldig høye lønninger + mulig økonomisk hjelp fra foreldre. Folk reagerer på at de har utgitt seg for å ha gjennomsnittlige lønninger (som visstnok er ca 55 000 dollar i USA), mens de begge har tjent mer enn 200 000 dollar i året. Ektemannen er også fortsatt i jobb og tjener fortsatt like mye. (Dette har vært diskutert mye på Reddit, Facebook og på Amazon-siden for boken).

  Sorry for at jeg shader dem litt her, men jeg synes det er viktig med en viss integritet når man skriver en slik bok (noe jeg tror Oskar og Maribfl i høyeste grad har! :) )

  SvaraRadera
 17. @Anette: ungefär samma kritik som brukar ges MMM med ”han jobbar ju fortfarande”. Varken Frugalwoods eller MMM hade kunnat ändra livsstil om det inte vore för att de anammat en mer lågintensiv livsstil. I min värld är inte FIRE en sport utan en livsstil i enlighet med vad FFF skriver i sin definition. Media och svenne banan har svårt att acceptera den livsstilen och letar därför efter sätt att sticka till communityn. De saker du nämner ovan är ju knappast scoop-material, Liz skriver ju om dem i såväl boken som bloggen. Men du menar att det blivit rabalder kring det alltså? Att mannen fortfarande jobbar etc?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har vært litt rabalder fordi Liz selger budskapet om at frugal er veien til FIRE, når det (kanskje) ikke er det hun selv har gjort. Det er jo ikke så vanskelig å spare «mer enn 70 prosent av lønnen» som hun skriver på bloggen sin, når man tilsammen tjener 300 000 dollar + (rundt tre millioner kroner).

   At mange fortsatt vil jobbe etter at man er FI synes jeg er flott og helt opp til dem. Om Nate velger å kalle seg retired selv om han fortsatt jobber og tjener 200 000 dollar i året, blir også opp til ham. :) Men jeg synes troverdigheten til budskapet deres svekkes med disse opplysningene. Da heier jeg heller på personer som Oskar og Maribel som er åpne om hva de har gjort, på en måte som viser at dette også er mulig for alle.

   Jeg ble forøvrig veldig skuffet da jeg hørte Liz i en podcast som toutchet kritikken (hun er hver måned med i en happy hour podcast, vet ikke om du kjenner til den?). I stedet for å svare på kritikken og legge fakta om tall på bordet, ble kritikerne latterliggjort og kalt «haters». Dette synes jeg var dårlig av henne, da mange av dem som har stilt spørsmål har vært langvarige fans som har lest bloggen hennes i en årrekke.

   Radera
 18. Vil legge til: dette er forøvrig et tema som også har blitt heftig debattert på MMM forum, så nei dette er ikke kritikk som kommer fra media og svenne banan. ;-)

  SvaraRadera
 19. @Anette: "hun er hver måned med i en happy hour podcast, vet ikke om du kjenner til den?" Nej, den känner jag inte till, får kolla in. Ja det låter inte som ett särskilt konstuktivt sätt att svara på kritiken. Att kalla antagonister för "haters" och sen gå vidare känns som en rätt enkel väg att gå om man inte orkar ta kritiken på allvar. Det är möjligt att det finns en massa FI-anhängare som riktar kritik mot såväl Liz som MMM, jag läser varken forumen eller Reddit. Personligen har jag inte så stort intresse av att nagelfara dewras kalkyler utan jag tar med mig spartipsen och gör det bästa jag kan av min situation. Men tack Anette för att du delade med dig, det är intressant att höra.

  SvaraRadera
 20. Jag hittade en amerikansk dokumentär om börsens up-and-downs, pensionssparande och finansindustrin: https://www.pbs.org/video/frontline-retirement-gamble/
  Jack Bogle, RIP, dyker upp och säger sina vanliga kloka ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kaktus jag såg den nu. Ja vad ska man säga. Mark "The Math Doesn't Work" Featherstone+wife gör ju inte att man ändrar bilden av den begåvningsutmanade snittamerikanen direkt. Och var hittade de dessa aktiva förvaltare helt utan retorisk förmåga? Är det någonting amerikansk aktiv förvaltning är känd för så är det väl munläder? Jättekul att se Bogle. Han ser ut som om han är 120 år men låter som om han är 60. "Get Wall Street and active fund management out of the equation and you'll be a creature of the market, not the casino". Hur cool är han inte?

   Radera
 21. Ja verkligen, hur kan de där fondcheferna vara så dåliga? De måste ju ha ett helt team med PR-människor.
  Bogle genomgick en hjärttransplantation för femti år sen eller nåt sånt, otroligt nog.
  "If you believe you are among the one percent that will beat the market, then do go ahead. But you should know you have the math against you". Han var en riktig citatmaskin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citatmaskin verkligen. Ett helgon i min värld. Synd att budskapet inte nått ut till den stora massan.

   Radera
 22. Hej vänner, jag är Antonio Laura från Heidelberg, jag är en sjuksköterska. För några dagar sedan läste jag online-postad kommentar på en relationsrådgivningsblogg. en kvinna från München-Italiensk baserad journalist avslöjar hur hon permanent Cured Weak Erection & Quick Ejaculation inom tre veckor efter att hans fru lämnade honom på grund av sjukdomen medan hon fortfarande läste sin historia sa hon ... mannen som hjälpte henne att uppnå allt detta heter Överstepräst Oduduwa tar tillbaka sin exkvinna efter separation. Jag har tur att kopiera Dr.Oduduwa personlig kontaktadress för att kommunicera med honom personligt för hjälp (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag kommunicerar med samma präst Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapslivet behöver hjälp mirakulöst.
  För sju månader sedan såg min man Anderson rakt mot mitt ansikte och sa att det var mellan oss att vi var färdiga med vårt äktenskap, han tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Spanien, sedan dess har jag försökt att ringa och skicka meddelanden till honom via telefoner, sociala medier och e-post men helt blockerade min linje från att nå honom, jag var så frustrerad och behövde hjälp att åtminstone prata med vår son Felix, jag läste att be om ursäkt även när vi båda vet att han har felit mig, han tog min son bort från mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag behövde desperat akut hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hoppas
  för att hjälpa mig att ta tillbaka min make hemma med min son tillbaka. DrOduduwa försäkra mig om att han kan hjälpa mig med att ta honom hem, jag lyda och följa hans instruktioner steg för steg, 2 dagar Efter att Droduduwa hade lunchat en Magic Love-stavning på min vägnar i sitt tempel ringde min man Anslund mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde för att skada mina känslor och han återvänder hem till mig med son Felix, jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin tidigare nu. Tack vare Dr.Oduduwa kärleksspell för att få tillbaka min mans hem. Jag och min kärlekspartner är alltid tacksamma för Oduduwa-biståndet.
  Jag lovar att dela mitt goda vittnesbörd om att berätta om världen om Droduduwa förmåga att återställa äktenskapet tillbaka till livet, jag insåg att det skulle vara bra att dela ut här som jag vet att det kommer att inspirera andra också som jag finner i mig nyligen, Jag är medveten om att det fungerar för mig, min man återvänder hemma inom sju dagar älskar stavningsproceduren.
  Oduduwa har en lösning för att lösa följande kärleksproblem
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelseupplösning, andlig rensning från ond ande.
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * Fruktbarhet magi - FRUITS OF WOMEN har barn.
  * Dekretiserande magi, SPEL LOTTERI & VINSPEL SPEL
  här kan du skicka meddelande till Oduduwa för att hjälpa dig direkt lösning inom 42 timmar
  Oduduwa personlig e-postadress (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera
 23. I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn

  SvaraRadera
 24. Jag vill erbjuda råd till någon som söker hjälp om hur man återställer sin tidigare älskare efter en uppbrott eller skilsmässa! Dr. EZOMO är utan tvekan den bästa spellcasteren, och resultatet är 100% garanti. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i flera slagsmål, en dag lämnade han mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte bara vara stark för barnen, men jag kunde inte kontrollera de smärtor som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fullt av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje kväll tänker jag på honom och jag skulle alltid vilja att han kom tillbaka med mig. Jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag letade efter hjälp på nätet och hittade en webbplats som föreslog att Dr. EZOMO kan hjälpa honom att komma tillbaka snabbt. . Då kände jag att jag skulle försöka. Jag kom i kontakt med honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde allt han sa att jag skulle göra, faktiskt följer jag ledtrådarna och gjorde en (kärleksspell) för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen och sa till mig att han saknade mig så mycket som de barn som jag trodde var en dröm, men när han ringde mig insåg jag att det är en verklighet, inte en dröm, Det var fantastiskt! Så här återvände han till mig och våra barn 2 dagar senare, med stor kärlek och glädje, och ber om ursäkt för hans misstag och för den smärta han hade orsakat mig och barnen under dagen var han borta från hemmet. Sedan, från och med den dagen, var vårt äktenskap redan starkare vid gryning före, allt tack vare Dr EZOMO. Han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min historia på Internet, att Dr. EZOMO är en sann och kraftfull spellcaster som alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn vid tidpunkten för besvär, om han är här och behöver sin Ex eller om din man flyttade med en annan kvinna, gråta inte längre, kan du också skicka det via e-post till: doctorkingtemple@gmail.com. Du kan också ringa det eller lägga till det i WhatsApp med detta nummer +1 (619) 512 9826, Dr EZOMOis en far för alla

  SvaraRadera
 25. Efter att ha läst kommer du att hålla med mig om att denna information är väldigt bra att dela med dig här, jag tror att dess vilja också inspirerar andra eftersom jag har funnit lycka och glädje i mitt äktenskap idag, jag är ett levande vittne som det fungerar för mig , min man kommer tillbaka hem efter 2 år av skilsmässa, det är nästan otroligt men mirakulöst.
  Jag heter Anders Maria, från Buenos Aires - Argentina, jag är medicinsk doktor vid yrke. För några veckor sedan läste jag liknande kommentarer om en relationsrådgivning Bloggpost om en USA-kvinna som heter Theresa, hon vittnade om hur hon återställde äkta kärlek och lita på hennes brutna äktenskap, sa hon Dr.Oduduwa som hjälpte henne att förena med man efter flera månader av separation. Jag var så lycklig att läsa det coment och jag kopierade ut Dr.Oduduwa personlig e-postadress för att kommunicera med honom personligen för hjälp omedelbart hjälp att ta tillbaka min ex mans hem {dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}
  Förra veckan måndag morgon skickar jag ett e-postmeddelande för att kommunicera med samma doktor Oduduwa för hjälp.
  För två månader sedan hade jag stor kamp med min man Anders såg han rakt in i mina ögon; sade att vårt äktenskap är över, han sa att han var färdig med vårt äktenskap, tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Kanada med en annan kvinna, sedan dess har jag försökt ringa och skicka meddelanden till honom genom telefoner, socialmedian och email men han blockerade helt min linje från att nå honom och vår son Felix var med honom och jag kunde inte höra mina söner röst, den här smärtan har jag gått igenom hela mitt liv fram till dagen jag mötte Stora DrOduduwa Love Spell Caster, jag var så frustrerad och behövde hjälp för att åtminstone komma att prata med vår son Felix, jag var läst för att be om ursäkt även när vi båda vet att han gjorde mig skyldig, tog han min son ifrån mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag hade desperat behov av brådskande hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hjälpa mig att få tillbaka min make hem med min son Felix . Dr Oduduwa försäkrade mig emellertid om att han kan hjälpa mig att återvända tillbaka till min man och barnet hemma inom 7 dagar efter kärleksstavning böner, jag blev chockad och jag försökte, jag följ noga hans instruktioner steg för steg. Två dagar efter att Droduduwa sade att han gjort färdiga förtrollande kärleksstavningskraftar i luften vid Tempelverket, blev alla dessa gjort av honom ensam, jag gjorde ingenting för att bara tillhandahålla nödvändiga föremål. Samma natt ringde min make Anders mig på mobil för att be om ursäkt, han var väldigt snäll och pratade med mig, han kände mig väldigt ledsen för allt han gjorde för att skada mig. Anders återvänder hem med vår Felix. Jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin. Jag kommer för alltid att uppskatta och tacka Oduduwa. Jag lovar att dela mitt goda nyhets vittnesbörd till mina vänner och alla här ute i världen.
  Oduduwa berättade också att han har begåvade befogenheter för att lösa utmaningar i livet.
   * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och befordran Talismanring * Lycklig charmring.
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, botemedel mot cancer
    Sjukdom, Cure HIV, högt blodtryck.
  * fruktbarhet magi
  * Lucky Lotter Numbers
  * BLESSED RING FOR WINNING - SPEL etc.
  Du är mycket lycklig att läsa mitt goda nya vittnesbörd här ute idag, det fungerar för mig. Jag tror att det kommer att fungera för dig också.
  WhatsApp: +79268011965

  SvaraRadera
 26. min ex man återvänder hem till mig efter att ha läst en liknande historia kommentar online blogg hur man återställer trasiga kärleksförhållanden.
  Jag visste aldrig kärlek stavning del för att återvända ex kärlekspartner tillbaka förrän för några dagar sedan min ex kom hem hem ber om ursäkt till mig.
  Slutligen hittade jag en omedelbar lösning för att förena tillbaka till ex kärlekspartner. det fungerar för mig .. Jag är säker på att det kommer att fungera för dig också om du provar idag ...
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDDSHAK
  * förbannelse upplösning
  * andlig rening
  * fertilitetsmagi - FRUKT AV KVINNOR att få ditt eget barn
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
  Internet hjälper verkligen mycket med att ge snabb information och brådskande lösning på livsproblem.
  whatsap nummer bara: +792680119659

  SvaraRadera
 27. Hej herr fru
  När man står inför ett problem är det alltid en lösning.
  Jag är en specifik långivare, specifik och seriös.
  Jag erbjuder finansiella lån på 5 000 till 8 000 000 euro till alla seriösa människor som verkligen behöver det, med en ränta på 3% per år. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina klienter inom två dagar efter mottagandet av begäran.
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta mig på min e-post: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  SvaraRadera
 28. HUR JAG HAR MITT EX EX KONSEKVIK MED HJÄLPEN AV DR ODION ...... Hej alla, jag heter Robert Jason, efter 15 års äktenskap bodde jag och min fru lyckligt tillsammans vi älskade varandra så mycket och jag älskade min familj de var min högsta prioritet, tills en morgon hade jag och min fru ett litet argument som jag vet att alla par har eftersom det inte finns några perfekta par i den här världen efter argumentet jag gick på jobbet när jag kom hem kunde jag inte hitta min fru och våra barn, hon packade också sina väskor och barnens och lämnade jag försökte ringa henne men jag kunde inte nå henne, jag gick till hennes väns hus men de kunde inte säga mig var de skulle hitta henne, jag var frustrerad Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag började dricka alkohol varje dag och natt. Jag slutade gå på jobbet, det var en svår sak för mig eftersom hon och mina barn betyder allt för mig att det var som att en del av min kropp lämnade mig, jag kunde inte fungerar bra, en dag surfar jag på internet när jag såg ett vittnesbörd om någon som vittnade om en man c alled Dr. ODION och hur han tog tillbaka sin fru inom tre dagar, jag tänkte inte två gånger om det jag messaged honom och berättade för honom allt som hände mellan mig och min fru och han sa att han tycker att mitt problem är mycket lätt för honom att lösa han sa också att jag skulle lita på honom att min fru kommer tillbaka och jag sa till honom att jag litar på honom och han bad om lite information som jag gav honom, 3 dagar senare kom min fru hem hem med barnen att jag var så förvånad över att se henne att det var som en dröm för mig började hon gråta och ber om ursäkt för mig. Jag sa till henne att det är okej, jag förlåter henne att hon är glad att hon är tillbaka, vi lever nu lyckligt tillsammans. Om du är hjärtbruten för att din fru eller make lämnade dig, kontakta honom via hans e-post för någon form av dödsstavning, skyddsstavning och även för att lösa rättsfall. (drodion60@yandex.com) eller så kan du också appa honom på +2349060503921.

  SvaraRadera
 29. Hej alla, jag heter Felicia Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om BABA NOSA UGOs goda verk från templet i Karnataka eftersom min lycka återställs, jag har varit gift i cirka 28 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade ett förhållande med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt som jag har jobbat för, jag kändes som avslutar allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin för sjukdom som Fybroid, Astma, könssjukdomar, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet till BABA NOSA UGO från vittnesmålen online och beslutade att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda och gjorde de flesta sakerna själv, jag tvivlade faktiskt på när han berättade för mig att jag skulle förvänta mig en god nyhet, det var mindre än sju dagar när min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlåtit honom och nu är vi ännu gladare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag förväntade mig aldrig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte sluta dela hans testmonies. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta stavningsredaktör, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com

  WhatsApp: +33753216802

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera
 30. Jag är Susanne Eriksson änka från Kolmården, jag är tacksam mot Matthew Ryan för att han hjälpte mig med ett lån, jag är här för att säga tack till långivaren som hjälpte mig med ett lån på 250 000 kr inom 24 timmar, jag trodde inte på onlinelångivare först tills jag stötte på Matthew Ryan, jag får mitt lån inom 24 timmar, jag är här för att sprida goda nyheter till mina landsmän och kvinnor, om du behöver ett legitimt och snabbt lån? skicka ett mail till matthewryan12122@gmail.com för mer information. De är pålitliga och legitima.

  SvaraRadera
 31. Jag är en lyckligt gift kvinna med ett barn, mina söner heter Felix, jag gifte mig med min man man Ivan i mer än fyra år i äktenskap, vi hade gräl, bråk och oenighet mycket tid, men jag älskar honom fortfarande och jag är villig att göra allt för att få honom att älska mig på samma sätt. Jag träffar en man online konsultation som verkligen har varit till god hjälp för mig att se till att min man man är trogen och inte otrogen mot mig, jag gjorde en kärleksförtrollningsbön för att hålla min man att älska bara mig och jag älskar honom på samma sätt.
  Innan under våra första två år av äktenskap gjorde min man mig riktigt förbannad, eftersom han alltid sökte efter en annan relation/kärlek med andra kvinnor, jag har tolererat detta dåliga uppförande från honom i mer än två år, jag klagar till min vän som vi arbetar på samma jobbkontor, och hon råder att jag hellre kontaktar kommunikationen med den här kärleksförtrollningen som heter Dr.Oduduwa från Sahara Africana nation, jag kommunicerade med Oduduwa och jag berättade för honom allt om mina relationsproblem med min man är alltid otrogen mot mig och går efter andra kvinnor i samma stad som vi bor i. så han gav mig alla instruktioner och hur man utför en kärleksförtrollning för att skärpa vår kärlek. Jag följde noggrant alla Dr.Oduduwa instruktioner och fram till idag är min man mer omtänksam, kärleksfull och trogen mig. Jag är väldigt glad eftersom jag inte kunde ha gjort det här utan hjälp av en stor kärleksförtrollare Oduduwa. Jag rekommenderar starkt hans tjänst till alla som går igenom liknande relations- eller äktenskapsproblem, som,
  kärlekstrollform för att få tag i en mans hjärta för alltid
  kärlek stava charm att ta med bac ex
  äktenskap stava att vara trogen och engagerad kärlekspartner
  hur man hittar en sann kärleksrelation (talisman kärleksring)
  uppbrottsbesvärjelse
  hur du får ditt ex att älska att ångra att du lämnade dig för en annan
  hur man återställer förlorad kärlek och tillit till ett förhållande.
  och mycket mer äktenskapskrislösning är tillgänglig genom att kontakta Dr.oduduwa onlinekonsultation via e-post eller telefonkommunikation.
  WhatsApp; +2349129715420 https://wa.link/q5f107
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera