Intermittent Fast - ett frugalt hälsohack

Jag har sedan ett par månader varit lite nyfiken på intermittent fasting. Eller det har jag inte alls, det hela slog rot i mig efter att jag i slutet av juli hört en podd om att socker är djävulen (igen) och att intermittent fasting minskar risken för diabetes. Jag hörde mig för lite hos min kostrådgivare (IGMR) och fick veta att han känner sig både piggare och allmänt mer skärpt när han kör intermittent fasting. Vill också minnas att Sudenten A kör på detta sedan en längre tid tillbaka och det är ju en alert ung man. Ett lyxproblem jag haft sen jag slutade jobba är att jag kan sova siesta flera timmar varje dag. Som Gary Taubes i podden ovan citerade: "I don't take naps, they take me." Det är väl trevligt att kunna nassa mitt på dagen, men när jag likt ett spädbarn kraschar nästan mitt i sista lunchtuggan och under stort mankemang återvänder till de levande först tidig eftermiddag, då är det stöld. Så jag beslutade mig för att testa. Hela augusti månad har jag kört 16:8, d.v.s. jag äter första gången kring 12:00 varje dag och äter inget efter 19:00-20:00. Jag dricker bara svart kaffe på morgonen.

Resultatet: IGMR hade rätt. Jag blir för det första mycket mer intellektuellt produktiv på förmiddagarna. Jag plöjer kurslitteratur, jag skriver, jag läser, jag citerar romerska kejsare. Efter lunch: Ingen siesta! Alltså, om jag ansträngde mig skulle jag ju kunna ta en, men det är inte alls samma galna blackout som tidigare utan jag kan ta en cowboysträckare på 20 minuter och sen är det bra. Och likt IGMR blir jag inte alls lika "hangry" som tidigare då jag kunde få väldiga humörsvängningar om jag inte fick mat på regelbundna tider. Nu känner jag mig som Spartacus när jag, även efter 12:00, är on top of things och kan fortsätta flera timmar utan mat utan gråt, jag har testat. Att däremot äta frukost nu - jag har testat - gör mig dåsig och slö i flera timmar framöver.*

De hälsomässiga aspekterna vågar jag inte gå i god för eftersom jag saknar medicinsk skolning. Men det är lätt att dras med i hallelujastämningarna på the Interwebz. Om du vill lära dig mer och bara har lite tid rekommenderar jag nedan TED (12 minuter):


Om du däremot har en timme över skulle jag lyssna på nedan:


Tills vidare nöjer jag mig med att:

1) Jag inte drabbas av koma efter lunch
2) Jag slipper göra frukost varje dag

Jag har ju tidigare talat om hur man kan strömlinjeforma sin frukost och därigenom spara in deg motsvarande en Parisresa varje år. Genom att skippa även den enklaste av havregrynsfrukostar kommer du till ända till Toulon (vad du nu ska där att göra, ville de merde). Framför allt kommer jag att behöva slänga mig på cykeln runt 06:15 de morgnar jag har förmiddagsföreläsning i höst och denna manöver ger mig ytterligare en kvart i sängen. Det är också av tidsbesparande skäl läkaren i klipp två gör det, han är så rolig, liksom "I have kids, I have patients, some days I just skip breakfast and lunch and gain so much extra time!". Så hade al-drig en fransman resonerat.

Men om man ska tro läkaren ovan finns det alltså möjlighet att reversera diabetes genom fasta. Tänker på en kompis som har diabetes och som berättade att hennes värden aldrig hade varit så bra som när hon på grund av psykotisk granne slutat äta regelbundet under närmare ett år. Hon trodde att läkaren skulle ge henne skäll för det hon lärt sig om sin vuxendiabetes (kan aldrig lära mig vilken som är typ 1 respektive 2) var att hon skulle äta på regelbundna tider. Nu gick det hela dagar utan att hon åt och läkaren liksom "chapeau kära vän, nu har du varit duktig". Vad säger du, anekdotisk kunskap när den är som bäst? Eller är intermittent fasting-rörelsen något på spåren?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Och jag gör inte detta primärt av viktreducerande skäl, men jag kan inte låta bli att notera att de shorts som innan sommaren satt som korvskinn nu inte sitter som korvskinn. D.s.

* Undrar hur mycket som är placebo? Men som läkarvetenskapen säger: Placebo är även det en behandlingsmetod.

24 kommentarer:

  1. Här kommer två riktigt bra tips. Det verkar som om fastan gör en mer skärpt då ketonerna och stressen från fastan har en positiv påverkan på hjärnan. Det verkar också som att det påskyndar vissa regenerativa processer och autofagi.

    Jag ska inte sticka under stolen med att jag tyckte det var två jobbiga månader att komma igång med detta. De första dagarna var jag svimfärdig...

    Men jag höll i och nu är det ett life hack utan dess like. Så mycket mer tid och fokus. Ingen hungerilska. Hungern och blodsockret styrde mig och mitt mående förr - det har jag kapat nu. Jag kör också 16:8 som default men kan gå upp mot 20:4 ibland.

    Viktigt att tillägga är också att om det är sociala sammanhang etc skippar jag det helt och hållet. I somras var vi ett par veckor hos svärisarna i deras sommarstuga. Frukostarna är så trevliga så då struntade jag i fastan helt och hållet. Viktigt att det inte blir för styrande imho.

    https://youtu.be/4UkZAwKoCP8

    https://youtu.be/dVArDzYynYc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Två månader innan du blev så att säga normal igen? Fru EB du verkade fixa det ganska så omedelbums? Det här lockar mig då jag är så trött på att vara trött. Efter 17 är jag som en gammal gubbe o vill bara dö. Kl 22 sover jag. Get busy dying ungefär..

      Så detta handlar egentligen om att inte käka frukost utan vänta till lunch och sista målet ska tas innan 20.00?

      Radera
    3. Hehe i hear you.

      Ät som vanligt men begränsa dig till ett "ätfönster" som är 8 timmar eller kortare. Då är du säker på att all glukos i levern är förbrukad och du börjar bränna fett.

      Fettförbränningen är ett system som vi oftast inte kör utan vi kör socker 24-7 (på grund av att vi äter hela tiden). Fettförbränning skapar biprodukter såsom ketoner. Ketonerna och stressen på kroppen skapar ovan positiva effekter.

      There you have it - kortversionen.

      Och ja - det tog ett par månader innan jag kände att det var ok att lägga mig hungrig och att inte äta innan lunch. Konstigt det där egentligen - lägger man sig hungrig vaknar man mätt och belåten.

      Radera
    4. Kalas, då börjar jag nu direkt då jag inte ätit frukost än!
      Äter sällan efter 20 så utmaningen är mer mitt humör än hunger, men får se hur det känns senare i veckan :)

      Ja visst är det mysko, som att hungern kan vara lite placebo.

      Får mig att tänka på "wake up dead" argumentet från Scary Movie 3 (https://youtu.be/_fyAtDIk1uQ?t=49) haha


      Radera
  2. Hjälp. Någon typ sparbloggare skrev en serie inlägg om en tågresa till Kroatien(?) i våras/somras. Behöver hitta tillbaka till den, någon som minns vem det var?

    Ber om ursäkt till fruEB för kapningen av kommentarsfältet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var jag :)

      https://iblandgormanratt.blogspot.com/search?q=kroatien

      Radera
    2. Tack, det var den jag sökte. Många bra tips där :)

      Radera
    3. Kul att få dela med mig. Inte det lättaste att snickra ihop resan men jag hoppas att man får en bättre bild av hur man kan göra.

      Radera
  3. Ohh jag blev så glad när det jag ibland praktiserat nu fått ett namn och anses vara bra. Tidigare hette det bara att jag var en "orm". Jag föredrar varianten där de matfria timmarna ligger efter lunch. Om jag går på buffe till lunch äter jag bara ett enda mål den dagen.
    Kan tänka mig att inkörningsperioden blir tuff om man samtidigt har ett jobb som kräver mycket koncentration och tankevärksamhet.
    Under året har jag varit i ett ashram och praktiserat yoga och varit på ett meditationsretreat, på båda ställena var det två måltider om dagen som gällde. En tillfällighet? Tror inte det.
    Säger videorna nånting om vilken variant som är bäst? Skippa frukost eller middag?
    mvh Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, den österländska aspekten slog mig inte men naturligtvis är det så där - man äter mer sällan än snitteuropén. Eller snittamerikanen som enligt hon i översta videon "äter tre gånger om dagen och snacksar däremellan". Där är man inte orm utan pickande höna, de äter ju non stop 16 timmar om dygnet.

      Nej, vad jag uppfattade lades ingen värdering vid vilket mål man skippade. Det var liksom timmarna som räknades.

      Radera
  4. Detta med dagligt "ätfönster" har varit en aha-upplevelse för mig med (5:2-dieten var däremot oerhört plågsam och utlöste en mindre depression). Har alltid varit frukostberoende (trodde jag) och typ svimmat om jag inte fått i mig mat direkt när jag stigit upp. Trodde alltså att detta skulle vara skitsvårt, men vande mig på typ två dagar och nu glömmer jag ofta bokstavligen bort att äta frukost även efter 16 timmar. Jag har mest gjort det för viktminskning, och jag märker ffa stor skillnad på hur mycket mer jag vill småäta samt hur mycket hungrigare jag blir i allmänhet om jag har ätit frukost vid "normal" tid.
    Och så har man hela sitt liv blivit itutad hur viktigt det är att äta en ordentlig frukost om man vill hålla vikten..........

    Mvh Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men eller HUR?! Jag är exakt likadan, har trott att utan frukost dör jag. För jag är jättehungrig på morgnarna. Men nu går det över rätt fort. Det händer att jag sitter och kurrar på föreläsningearna men vem bryr sig, jag är för gammal för sånt. Och jag känner större motståndskraft mot alla typer av matfördröjningar. Jag menar, hur kul är det att vara medelålders och bete sig som en baby när det kommer till mat?

      Radera
  5. Jag vet inte om jag tycker att det verkar så hälsosamt att träna sig att döva hungersignaler. Visst, är du fullt frisk och inte har några problem med stress, och tycker det är kul, så fungerar det säkert. Med stressjukdom i bagaget är det uteslutet (tom helt förbjudet från läkarhåll). Hunger skapar stress i systemet, och hjärnan kan inte skilja på självvald stress pga trenddiet eller om det är fara å färde. Mvh Jättebebis på 49 bast.

    SvaraRadera
  6. Som alltid när det gäller kost och hälsa vänder jag mig till min guru i frågan, Jacob Gudiol. Förklarar på ett enkelt sätt med stöd i den forskning som finns att tillgå:

    https://tyngre.se/artikel/forbattrad-halsa-med-periodisk-fasta-med-atfonstret-pa-formiddagen/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gudiol, och Tyngre för den delen, är riktigt bra.

      Personligen funkade inte fasta för mig. Jag har istället börjat uppskatta frukost. Dock har jag läst tillräckligt för att först storheten med att inte äta hela tiden, det finns mekanismer i mag- och tarmsystemet som behöver paus.

      En studiekompis åt bara på kvällen, inget på dan och inte ens i sociala sammanhang. Han var lite weird men övertygad!

      Radera
  7. Bra inlägg! (Kan vara något partisk)

    Jag kör periodisk fasta efter ett upplägg som funkar för mig i vardagen.

    Måndag-torsdag: vaknar kring 07.00 packar med mig matlåda och åker till jobbet. Tar första koppen svart kaffe kring 08.30. Tar 2 koppar till på förmiddagen och kör första målet mat vid 12.00 på lunchen. Tar en sista kaffe (med en skvätt mjölk!) Efter lunchen därefter inget mer kaffe.
    Tar en frukt vanligtvis en banan vid 15.30 ca (gratis från jobbet). Slutar 17.00 och kör oftast träning efter jobbet och äter kring middag 19.00

    SvaraRadera
  8. Bra inlägg! (Kan vara något partisk)

    Jag kör periodisk fasta efter ett upplägg som funkar för mig i vardagen.

    Måndag-torsdag: vaknar kring 07.00 packar med mig matlåda och åker till jobbet. Tar första koppen svart kaffe kring 08.30. Tar 2 koppar till på förmiddagen och kör första målet mat vid 12.00 på lunchen. Tar en sista kaffe (med en skvätt mjölk!) Efter lunchen därefter inget mer kaffe.
    Tar en frukt vanligtvis en banan vid 15.30 ca (gratis från jobbet). Slutar 17.00 och kör oftast träning efter jobbet och äter kring middag 19.00, sista målet mat.

    På fredagar har vi bufféfrukost på jobbet och är svårt att motstå och på helgerna brukar jag äta frukost då jag älskar helgfrukost.

    Funkar väldigt bra för mig.
    /A


    SvaraRadera
  9. Vilket intressant ämne! Jag gillar också periodisk fasta och försöker göra det på regelbunden basis. Delar er åsikt om att jag känner mig väldigt skärpt och alert, förmiddagarna är ofta riktigt produktiva :)

    Jag brukar dock ha en tendens att äta lite sent på kvällen, typ kl. 20-21 så idag blev det lunch först vid halv två på jobbet. Har korttidsfastan gjort att du ändrat något av det du äter under ätfönstret?

    För egen del äter jag mindre socker och kolhydrater generellt nu och tycker det funkar riktigt bra med blodsockernivåer etc. Något som jag tycker är viktigt och har lärt mig är att känna skillnad på hunger och sug.

    Ambitionen är att vänja kroppen lite mer vid fasta och sedan kanske någon gång nästa år testa en lite längre fasta som kan kicka igång en autofagiprocess :)


    SvaraRadera
  10. Glöm inte minskad cancerrisk då ”systemet” får vila lite mer från konstant födointag.

    Sen är det ju kul att detta kommer upp i FI-kretsar..
    Om man inte blir tittad på snett för att man inte sprider sina pengar för vinden så undrar folk garanterat vad det är för fel när man intar dagens första mål vid 1230.
    Det är då man dels kan konstatera att man oftast är i bättre form än kollegorna samtidigt som isk’n garanterat är mer välfylld. Dock får man helt klart hålla dessa insikter för sig själv för att inte reta upp folk i onödan.

    Kör 16:8 sen år tillbaka. Kan bara hålla med ovan om att 5:2 var vansinnigt plågsamt men 16:8 inkl mängder av svart kaffe = the way to go!

    SvaraRadera
  11. Toulon har sina ljusa sidor. Jag har bott där och vore det inte för att stan är fylld av fransoser så skulle jag kunna tänka mig att bo där igen. Frankrike är trevligt att besöka men där tar det stopp för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmmmm....jag har också bott där (centralt) och mina mest bestående minnen är alla sjömän, prostituerade och duvskiten. Mina franska kurskamrater hade fattat att man skulle bo utanför, i Pradet och Hyère, i vinteröde semester-resorts.

      Radera
  12. Haha ja centrala delarna åker man bara till för att äta moules frites. :) bodde därefter i Marseille. Kan inte säga att de centrala delarna där var särskilt trevliga heller. Trist då det i de centrala delarna fanns en massa gamla fina byggnader som ingen tar hand om.

    SvaraRadera