Streama frukost

Det kommer väl inte som någon chock för någon att jag gillar att förnekla val i vardagen för att frigöra mer tankeutrymme i min hjärna (som uppenbarligen inte klarar så stora scopes åt gången). Jag har pratat om kläder, om badrumsartiklar, ja till och med valet mellan två klockor har varit mig övermäktigt. Idag har turen kommit till frukost.


Min frukost förr om åren innehöll oftast smörgås med pålägg, juice och ägg. Inga konstigheter. Sedan ett år tillbaka har jag strömlinjeformat min frukost till havregrynsgröt med äppelmos och mjölk. Det ursprungliga skälet var att jag ville förenkla, det vill säga ha en snabb och standardiserad frukostvariant. Eftersom ett barn redan äter denna frukost gick det smidigt att bara addera en laddning gröt. En sekundäreffekt blev att jag sparade stålars. Enligt dagens priser på Mathem.se diffar det enligt nedan, drygt 100kr.
Nu


Jag räknar med att en påse havregryn räcker i en månad och att en burk äppelmos räcker i två veckor. Är det äppelår har jag eget mos 25% av året, men för räkneövningens skull utgår vi från ovan. Nu ska sägas att jag inte äter havregrynsgröt varenda dag, men i alla fall på vardagarna. Å andra sidan var frukosten på övre bilden ibland också pimpad med vaniljyoghurt, allehanda müslisorter etc. så jämförelsen bär. Och vart bär den?
I runda slängar sparar jag drygt 5 000 kr per år på min intellektuellt icke-utmanande nya frukostrutin. Det är vad jag kallar winwin. Jag slipper tänka, och får betalt för det! 5 000 kronor kan man göra mycket kul med. Åka till Paris och äta frukost på Les Deux Magots till exempel.Om du är den enträgna Badasstypen vill du kanske hellre investera pengarna. Om du månadssparar 428 kronor i månaden (diffen mellan "då" och "nu") i en högst alldaglig indexfond med inflationsjusterad avkastning på runt 7% (vilket givet den långa sparhorisonten 10 år är ett rätt sannolikt utfall) har du efter tio år 75 928 kronor. Allt för att slippa mecka med en massa frukost på morgnarna. För inte nog med att du spar pengar, du spar massor av tid. Jag skulle tro att min frukost tidigare tog runt 20 minuter att förbereda inklusive äggkokning, mackbredning och grönsaksskärning. Idag tar den 4 minuter (2 minuter i mikron och så lite ställtider på det). Vad gäller min "då"-frukost krävde den dessutom längre tider i butik, men låt oss anta att den tiden ligger inbakad i de 20 minutrarna ovan.Observera att jag i tabellen ovan bara räknat på tidsbesparingen under arbetsveckorna (fem dagar per vecka) samt 46 veckor per år, det vill säga med semestern borträknad. Det finns gränser även för mitt effektivitetstänk och ledig tid är inte en tid för mikrad gröt utan en tid för pocherade ägg och amerikanska pannkakor. Enbart genom att skära ner din frukostförberedande tid på morgnarna under vardagarna sparar du drygt 60 timmar per år. Det är nästan 1½ arbetsvecka.


Så vad säger du - är det värt en extra veckas semester och 5 000 kronor för att slippa lägga tankemöda på din frukostrutin?


Mvh/
FruEfficientBadass

4 kommentarer:

 1. Yes! Självklart värt både semester, pengar och en resa :) Själv försöker jag med lite olika frukostar för att få variation men havregrynen vinner i längden och nu med din syn på saken blir det ännu mera win win. Dock tar jag bort mjölken och har en klick smör på ist. Äpplemos ica basic för 8 kr innehåller MER äpplen än de dyra märkena. Sånt man märker när man är "jeanettish".
  TACK för att du belyser det som är viktigt på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äppelmoset - det ska jag genast berätta för FrökenEB, hon har en märklig hangup på det märket.

   Radera
 2. Mycket bra inlägg! Finns otroliga summor att spara när det kommer till matvanor och hur man väljer i matbutiken. Själv är jag liten i frukosten och har supersvårt att få i mig något på morgonen så det blir ingen kostnad att tala om. Den hårt tränande sonen däremot... det är tack vare hans grötfrukostar som vi har råd att bo kvar :)

  Han äter en jätteportion havregrynsgröt varje morgon. Och om han tröttnar gör han mannagrynsgröt någon dag emellanåt för att variera sig. På helgerna händer det att han gräddar pannkakor eller steker äggröra. Billig och bra mat med tanke på mängderna som krävs för att mätta en så aktiv idrottsperson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud. Jag räknade ut vad konsumentverket tycker att vår familj om 5 (ink en gluten) skulle kosta och det var typ 9 500kr/månad. Nu är jag inte lika clever som du i butik (framför allt undrar jag - var finns den där reducerat pris-hyllan? Jag har aldrig sett 30% på kött ed utom möjligen på Lidl och där handlar vi bara när vi är på landet) men inte är det några 9 500kr, möjligen hälften. Och det har bara att göra med att vi inte glammar runt med smaksatta yougurtar*3, två sorters juice och mängder med kött. Ska faktiskt göra en liten benchmark här ikväll och göra en Willys vs Mathem på nätet-jämförelse.

   Radera