Jag får FIRE-mothugg

För ett tag sen hamnade jag i FIRE-klammeri med en medborgare. Låt oss kalla honom Lasse Elektriker, eftersom han heter Lars och är elektriker. Vad hade jag för ärende till den här mannen kan man undra? Ja, inte var det mitt fel, det var de här ligisterna, inköpta som 16-årspresent till ett barn, som ställde till oreda bland kablarna och föranledde strömlöst hus i november:





Tips! Om ni ska ha fåglarna flygande fritt, se till att högt belägna kablar inte är blottade för deras monstertrucknäbbar. 

Lasse Elektriker, som efter en timmes detektivarbete hittade elfelet, fick kaffe och bulle i köket och vi pratade om ditten och datten. Till slut kom vi in på arbetslivet och jag berättade om vårt upplägg - att vi lämnat våra heltidsjobb för att få mer tid till livet i stort. Lasse var INTE imponerad.

"Jag tycker det är eländigt vart saker och ting är på väg. Folk vill inte jobba längre. Vad skulle hända om alla slutar jobba? Då stannar ju allting av. Det är dåligt med arbetsmoralen nuförtiden. Folk verkar tycka att de inte ska behöva jobba."

När han gått kände jag mig konfunderad och lite skamsen. Är jag så självgod i min affärsmodell att jag inte tagit höjd för den samhällskonsekvens det innebär att inte heltidsarbeta? Inte långt senare läste jag ett MI30-inlägg på temat "Provocerar FIRE" som landade något i stil med "Nej, det är mest inom FIRE-communityn denna fråga stöts och blöts". En av kommentatorerna skrev:

"Vissa är arbetslösa och lever på bidrag. Bidragspengen är relativt låg, och det kombineras ofta med krav från försäkringskassan att söka jobb eller vidareutbilda sig. Bidraget finansieras av skatt på arbete, bolagsskatt, bensinskatt osv. Gruppen lever alltså på den produktiva delen av samhället och anses därmed vara ett samhällsproblem. Genom piska och morot säkerställer regeringen att gruppen inte blir för stor. Andra väljer att frivilligt sluta arbeta och lever på aktieutdelning istället (FIRE-personer). Precis som bidragstagaren lever personen på det överskott som den produktiva delen av befolkningen skapar, dvs vad företag och arbetarna i företaget producerar. Detta sker utan några krav på motprestation. Utöver detta så nyttjas skattefinansierad sjukvård, subventionerad tandvård, gratis utbildning mm, dvs sådant som är finansieras av skattebetalarna. Man skulle kunna se det som att FIRE-personer har hittat ett kryphål i "samhällskontraktet" som möjliggör att äta kakan utan att vara med att baka den. Nyttjat av förmögna som gör det högst frivilligt och medvetet."

En replik från Arbetsplanen:

"Jag tycker det är stor skillnad på att leva på bidrag och vara ekonomiskt fri. Att investera hårt i 10-20 år och därefter låta företag växa vidare med hjälp av dina pengar - samtidigt som du plockar ut en del av det du "lånar ut" till företaget genom din investering känns givande för samhället."

Det var särskilt Arbetsplanens kommentar jag hajade till på. Jag har aldrig riktigt sett det så - att jag genom sparande av hälften av lönen stöttat (företrädesvis) svenska företag. Företag som i sin tur genererar arbetstillfällen och därigenom skatteintäkter. Och då har jag redan pytsat in lika mycket i skatteapparaten som en genomsnittlig undersköterska kommer att göra under en livstid. 

Med det sagt. Vad är det som skaver för Lasse Elektriker? Nu drog ju inte jag igång powerpointen när han var där, men på något vis anar jag att han inte varit imponerad av ovan resonemang. Är det själva uppoffringen som räknas? Att de som inte ställer upp på rat race och sega måndagsmorgnar inte lider lika mycket som befolkningen i övrigt?  Kan det vara så som Ani i MI30:s kommentatorsfält skrev:

"Jag tror det mesta som sticker utanför mallen provocerar. Det som jag tycker anmärkningsvärt är att tex idrottsproffs eller lottovinnare får aldrig den här "skammen" riktad mot sig. Utan det är fullt acceptabelt. Men ifall en vanlig svensson vill gå i pension vid 50 år så provocerar det för att människor med samma liv och inkomster hade kunnat göra samma sak."

FIREes, parasiter eller inte, torde emellertid dra ner på behovet av skattefinansierad vård avseende psykisk ohälsa. Ett stressigt yrkesliv med oklara uppgifter, ändlösa möten och suddig skiljelinje mellan arbete och privatliv har troligtvis bidragit till att öka sjukskrivningstalen. Idag går runt 30 miljarder (ex. sjuklön) till sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Om ni frågar mig handlar FIRE om valmöjligheter, inte om att göra slut med samhället. Möjlighet att bestämma över sin tid och kanalisera sin energi på det man känner att man är ämnad att göra, utan att oroligt behöva snegla på kontot. Dessutom är gigekonomin på ingång så vi har nog inte så stort val. Det som idag anses vara ett kryphål kan mycket väl bli de yngres vardag (varför du bör lära dina barn att spara). 

Mvh/
FruEfficientBadass

56 kommentarer:

  1. Vissa blir alltid proverad av det/de som sticker ut från normen. Kanske för att de själva inte ens tänkt, eller våga tänka tanken att inte göra som alla andra. Vad vet jag som oftast försöker tänka utanför boxen, och leva ett liv som jag trivs med. Glad jul!

    SvaraRadera
  2. Löser inte den fria marknaden det? Om Lasse är den enda elektrikern som vill jobba i Sverige, så kan nog hans arvode justeras uppåt till den grad att FIRE nås med rekordtid.

    Mycket handlar väl också om just avundsjuka, dvs varför han inte gjort samma val. Tro mig folk kan även bli avundsjuka för att man tränar mycket, äter nyttigt, eller spenderar tid med barn eller annat som gemene hen inte hinner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Om Lasse är den enda elektrikern som vill jobba i Sverige, så kan nog hans arvode justeras uppåt till den grad att FIRE nås med rekordtid." Jag tycker att han redan justerat sitt pris i enlighet med detta, trots att han inte är den enda elektrikern i Sverige. Jag borde shoppa runt, men han har funnits med sen 90-talet och verkar vara den enda som har koll på hur ledningarna är dragna...

      Radera
  3. Du bidrar visserligen inte till företagen om du köper deras aktier eftersom de handlas på en andrahandsmarknad. Priset du betalar för aktien går ju inte in som kapital i företaget. Det sker bara när företaget ger ut nya aktier. P.S. jag gillar FIRE och håller med i övrigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hänger inte med riktigt. Bidrar inte ägande av ett bolag till att bolaget får styrka att satsa framåt?

      Radera
    2. Bara vid en nyemission eller liknande!

      Radera
    3. Jo absolut, men om du köper en aktie av mig så får ju inte bolaget in några nya pengar.

      Radera
    4. Sant men man bidrar ändå indirekt. Om jag sitter och inte säljer så bidrar jag till att aktie efterfrågan består. Jag sitter på mitt innehav och värderingarna består eller växer. Bolaget tjänar här på 2 sätt. De använder sina egna aktier till nyförvärv och växer. Dessutom kan de få bra finansiering då värderingen är bra. Båda dessa saker gör att bolaget växer och oftast även vinst och skatt. En annan sak i sammanhanget som oftast glöms bort är att Vi i fire mode är de ända i samhället som betalar skatt även när vi förlorar pengar. Isk kontot beskattas efter saldo och insättningar inte efter vinst.

      Radera
    5. Du bidrar till företagen genom att du möjliggör för dem att behålla kapitalet som erhölls vid själva emissionen - vilket även kan översättas till att du bidrar till företagen genom att ta en del av risken. Varför skulle du få den potentiella nyttan av aktieägandet utan att bidra något, dvs. utan att ta en del av risken?

      Radera
    6. Att handla med aktier är som att köpa/sälja på Blocket. Den som skapade varan får ingen ersättning. Det är bara vid IPO eller nyemissioner som de pengar man batalar för en aktie går till företaget.

      Radera
  4. Jag tycker det är lite uppfriskande med mothugg och argumentation mot det som man kanske själv är så övertygad om. Tänk om man lyckades övertyga sig själv om någontings förträfflighet bara för att man inte själv ställde kritiska frågor eller fick dem annorstädes? Du har ju uppenbarligen haft tid att tänka över dina beslut och de känns väl underbyggda men ändå började du vända och vrida på beslutsunderlaget ännu en gång och kom fram till att det fortfarande var rätt beslut, för dig.

    SvaraRadera
  5. Jag kan berätta hur jag provocerade med livsstil FIRE förra veckan. Jag åker kollektivt och bryter normen med bil i mina trakter. Miljövänligt och lite billigare. De har dock dragit in bussarna hem sista sträckan så jag går på en naturskön stig, men för att ta mig till stigen måste jag gå igenom ett villakvarter (lägre medelklass/arbetarklass). Lite enkla billiga kläder och en ryggsäck till mina böcker (är akademiker) samt med ett coronaskägg blev jag trakasserad av en äldre herre som lekte ”kvarterspolis” i en bil som smög efter mig i krypfart ca 400 meter. Jag hade åkt hem vid 12 för att skriva. Han tolkade mig uppenbart som en ”skummis” och vägrade hela tiden att tala med mig. Han drog lite förhastade slutsatser om vem jag var och vad jag gjorde i hans kvarter. Jag fick aldrig någon möjlighet att förklara mig. Sen ringde han någon kunde jag se, om det var polisen eller inte vet jag såklart inte. Men, jag fick mig en rejäl tankeställare kring att vara en ”contrarian”. Jag gick hela tiden på allmän väg och störde ingen. Kanske står det ett medborgargarde som Odins änglar och väntar på mig nästa gång? Mvh Janteallergiker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir ju lite nyfiken på var du bor. Ribban ligger uppenbarligen väldigt högt för att vara normal. Undrar var han ringde? Sina polare i medborgargardet?

      Radera
    2. Jag misstänker polisen. Eftersom jag ville vara säker på att det inte gått ut något signalement på mig (jag är helt ostraffad och mitt enda brott är väl att ha arbetat för staten hela mitt liv). Polisen närmast skrattade, de åker inte ut på larm om män med ryggsäck som går på allmän väg, hur skäggiga de än må vara. Det ironiska i det hela är att jag är specialiserad på och skriver om hur vi kategoriserar och bedömer (ibland) utifrån lite förhastad insamlad information (snap-judgments) och tidigare erfarenheter. Om den äldre herren hade vevat ned rutan hade jag kunnat hålla en föreläsning i ämnet. Geografiskt är det landsbygd ca 5 mil från en universitetsstad. Majoriteten där jag bor är dock väldigt trevliga, intelligenta, jordnära icke-fördömande människor. I kontrast till många så kallade utbildade, mycket självgoda, människor i staden. Nästan ingen (i båda grupperna) förstår dock FIRE enligt min erfarenhet.

      Radera
    3. "Polisen närmast skrattade, de åker inte ut på larm om män med ryggsäck som går på allmän väg, hur skäggiga de än må vara." Du ringde alltså polisen för att ta redan på om du var efterlyst, jag dör! Nästa gång, ladda ner appen "Polisen RSS" och filtrera på din kommun så kan du se om "skäggig akademiker med ryggsäck sågs på naturstig" förekommer i flödet.

      Vilket intressant forskningsområde. De som säger att de är fördomsfria mot alla människor ljuger i regel. Hjärnan orkar väl inte sortera från grunden varje gång utan man tar genvägar, oavsett om man är ond eller god. Am I right?

      Radera
    4. Ja, du har rätt. Men jag skulle inte kalla det att ljuga. Snarare att olika evolutionärt olika gamla neurala nätverk inte alltid kommunicerar så bra, vilket vi kanske tolkar som hyckleri. Ibland är mycket av det vi gör och säger omedvetet. Det mest kända testet/experimentet heter - The implicit-association test (IAT) och demonstrerar fenomenet väl. Forskningsfronten är rena rama science fiction, ex vår jagupplevelse etc. Det finns dock en mycket praktisk användning av forskningen för oss i FIRE och det är bl.a. inom beteendeekonomin. Det var också genom min forskning jag hittade FIRE. Här fanns en grupp som hade börjat tänka och ifrågasätta.

      Radera
  6. Jag tror att det finns flera orsaker till varför folk blir provocerade av FIRE-konceptet. Att t ex bara få det rätt i ansiktet gör nog att de flesta förkastar det direkt och då tar till olika skäl till varför FIRE är fel, antingen moraliskt eller hur tråkigt det skulle vara att inte ha något jobb att gå till. När det gäller Lasse Elektriker beror det nog också på att han inte kan identifiera sig med de välbetalda akademikerna från Stockholm.
    Jag har ju också gått i någon sorts deltids-FIRE, men jag har inte gjort så mycket väsen av det. På jobbet vet man att jag lever billigt och köper aktier istället för att shoppa på köpcenter och åka till Ullared. Jag märker att intresset för fondsparande har ökat och man vill gärna ha råd och kallar mig för sin ekonomiska rådgivare och coach.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Vilken välsignelse för dina kollegor i ej högbetald bransch att du finns där som inspiratör.

      Radera
  7. Det är väl att svära i kyrkan, men det går inte att förneka att Lasse har en poäng i sitt resonemang. Välfärdens kvalitet är ju direkt beroende av det genomsnittliga skatteuttaget från landets medborgare. Motsvarande resonemang kan förstås användas till att kritisera allt möjligt beroende på debattörens preferenser: pensionsålder, invandring eller sabbatsår efter gymnasiet. Kanske bör man istället krktisera välfärdssamhället som sådant (eller storleken av detsamma).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lasse har en poäng som jag själv brottas med ibland. Jag ska sjäv ta tjänstledigt för ekonomistudier i ett år med start nu i januari, lite som ett pensionsår (jag är 44) då jag är ingenjör med heltidsjobb och mest vill ta en paus.
      Skattemässigt ser jag inte riktigt problemet då jag skattar på min inkomst idag plus mitt innehav på Avanza varje år (och mycket annat ska tilläggas) så jag har lite skatteinbetalningar till staten "tillgodo" samt att jag skattar på innehavet även under studietiden. Dock så blir det problem om man resonerar att alla skulle göra likadant, vem skall då utföra jobben? Vilken läkare ska du gå till tex om han sitter hemma och snålar isf jobbar? ;)
      Sen inser man att alla kommer inte att kunna ta FIRE, iallafall inte direkt efter grundskola och de flesta skulle inte heller vilja då min erfarenhet av de flesta som orkat gör resan till FIRE inte klara av att vara sysslolösa utan ser sin ledighet som en möjlighet att göra något annat än vara löneslav, kanske starta eget, vidareutbilda sig och byta till ett mer lustfyllt yrke samt slösa mindre på statens utgifter genom att hålla sig friska fysiskt och mentalt i högre utsträckning än vad som var möjligt med familj och 7-4 jobb.
      När jag tänker efter så jobbar de flesta som jag följer inom FIRE/ekonomi communityn med något nytt när de nått FIRE, det är väl nästan bara du FruEB som ligger och latar dig? ;)

      //Ola

      Radera
  8. Är Lasse Elektriker 50-talist? Det låter som en 50-talist. Jag krockar ofta med min mor i synen på arbete. För henne är det en PLIKT och något hon inte verkar kunna sluta med trots att hon är pensionär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle tro att han är strax innan pensionsålder så ja, 50-talist. Det ironiska är att han numera gått ner på halvtid så rent tekniskt sitter vi i samma båt. Minus att jag utöver mina 50% även pluggar heltid.

      Radera
    2. Ja, allt handlar om hur man motiverar sin livsstil även om utfallet är samma. Tänker också att det är mindre okej att motivera mindre jobb med "jag jobbar deltid nu för att slippa få ont i kroppen av arbetet" än "jag jobbar deltid för jag har ont i kroppen".

      Radera
    3. @Lupinerna
      Haha! Sjukt nog har du nog rätt! Kanske just är med det här att vara "förklok" (stället för efterklok) som kan sticka i ögonen på folk. Det är mer acceptabelt att vara sjukskriven 50% för utmattning (och leva på sjukbidrag) än att spara ihop och jobba 50% för att kanske undvika utmattning (och inte behöva leva på bidrag).

      Sidospår:
      Sen tycker jag det är otroligt märkligt vad man kan bli sjukskriven för ibland. Sjukskriven på 25% för stress/utmattning? Hur är det ens möjligt? (Har en kollega som är just det). Vad har man sagt då? "Jag blir så trött när jag jobbar heltid, 75% är rimligare för mig, men jag vill ha den mesta av lönen kvar"? Då är man ju inte sjuk på riktigt eller? Är man utmattad och sönderstressad så man är sjuk, då bör man vara sjukskriven på 100% tills man återhämtat sig, sedan gradvis öka arbetsmängden (vid återgången). Är det just 75% som man tycker är "the golden limit" för vad man klarar av, då får man väl gå ned till 75% i tjänst?

      Tar gärna emot käftsmällar här btw! Kanske någon gång kan förstå rimligheten då.

      /Arbetsplanen

      Radera
    4. Stress/utmattning är inte ett binärt tillstånd. Där finns grader. En 25% sjukskrivning kan användas just för att förebygga en total genomklappning. Då är idén att lätta lite på trycket. Möjliggöra att säga nej till övertid och göra det lättare för överambitiösa att säga nej.

      Jag har själv varit sjukskriven på just 25% under en period. Det var inte min önskan. Jag trodde mer på heltidssjukskrivning men varken läkare eller försäkringskassan tyckte det var en bra idé.

      Hjälpte det. Ja faktiskt såtillvida att den totala kraschen kunde undvikas. Blev jag frisk och fullt arbetsför? Nej.

      Radera
    5. Intressant och tack för ditt svar! Då återhämtning är individuellt och oklart hur lång tid det tar tänker jag mig att man ska försöka maximera återhämtning initialt istället för att dra ut på det. Lite som när man blir fysiskt sjuk, t.ex. i feber. Bättre att vara hemma och sova/dricka/äta glass tills kroppen reder sig helt (i alla fall tills det vänder tydligt) än att förlänga processen och vara lite småfebrig en längre tid på grund av brist på återhämtning.

      Bra att det hjälpte till viss del i alla fall! Om utmattningen just beror på arbetet tycker jag det är extra märkligt att vara kvar på 75% (vid debuten av utmattningen), känns som det är svårt att bli frisk då inom rimlig tid.

      /Arbetsplanen

      Radera
  9. Lasse Elektriker verkar ju ha varit med ett tag, så jag blir lite nyfiken på honom. Är han egenföretagare eller anställd? Jobbar han mycket svart (eller inte alls)? Har han ny bil (alltså sprillans ny, inte en begagnad-ny) vartannat år? En snöskoter? Är han sliten och vill egentligen gå i pension men har inte råd? Varför/varför inte i så fall?
    I min fördomsfulla tillvaro (storstad, kontorsjobb, högutbildad) så brukar personer med s.k. hantverksyrken tjäna ganska bra, de kan lägga undan pengar men vill inte. Eller så lägger de undan pengar, säljer företaget, går i tidig pension och ägnar resten av tiden åt golfresor omväxlande med skoteråkning. Glöm inte älgjakten.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egen, ful bil, absolut inte svart, vet inte snöskoterstatus. Jag förstår precis vilken genre du syftar på, det kryllade av stenrika blue collars med skoter/helikopter/hus i Provence på mitt förrförra jobb. Han hör inte dit. Det är mer långvandringar i Abisko, om du förstår typen. Reko man.

      Radera
  10. Jag skriver samma kommentar som jag skrev i refererat MI30 inlägg. Totalt sett för samhället är det bäst att sluta jobba när man har pengar så man klarar sig. Detta gäller så länge vi har arbetslöshet. När jag slutar arbeta får en arbetslös mitt arbete (kanske inte direkt men genom kedja av händelser); utgift för arbetslös minskar för staten, skatteintäkten blir samma eller högre(tidigare arbetslös betalar nu skatt). Jag tycker det är omoraliskt (skämtsamt) att arbeta om man inte behöver det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha helt riktigt, ska komma ihåg det svaret.

      Radera
    2. Din kommentar Peter S ska jag ta med mig, tack!

      //Ola

      Radera
    3. Din kommentar fick mig att skratta till Peter S! Helt nytt perspektiv, ska begrunda detta.

      Radera
    4. Håller helt med, men vill ändå flika in att det nog beror lite på typ av arbete också. Säg du utbildar dig till läkare, vilket är en stor kostnad och investering i din utbildning, sen arbetar du i 5-10 år och lever snålt för att sedan ta FIRE. Då blev helt plötsligt inte investeringen i din utbildning så lönsam. Speciellt inte med tanke på att vi har brist på högutbildade personer överlag, så när dessa lämnar och lägger "utbildningen på hyllan" så kommer de inte ersättas och samhället i stort blir lidande.
      Sen kan man ju alltid argumentera "jag har betalat för min egna utbildning i skatt" men det löser ju inte problemet att samhället kanske behöver din utbildning nu

      Radera
  11. "Folk vill inte jobba längre" - DET är en frågeställning att borra djupare i. Svensk kultur (en kultur som är icke-existerande enligt många) och moral förändras tydligen , vad kan det bero på? Och om det är bättre att jobba än att inte jobba, ja då får man (de folkvalda) se till att premiera ett sådant leverne/beteende, om det ligger i majoritetens intresse, iallfall om demokrati råder.

    Som det är nu så beskattas lönearbete i storleksordning 50-70%, och jämfört med kapitalinkomster där det är ca 5-30%.

    Att beskatta kapitalinkomster likadant som löneinkomster har tidigare provats i detta land och det utfallet var inte gynnsamt om man inte eftersträvar minskande totalekonomi i ett land.

    Staten beskattar högt det som den anser vara dåligt och som den vill motverka, samt lågbeskattar det som den anser vara bättre, en sorts moralpekpinne skulle man kunna se det som.

    Högbeskattning av plastbärkassar, bensin, alkohol och arbete. Lågbeskattat är tex inkomst av kapital, fritidsutnyttjande av skog och mark, biblioteksbesök och vård.

    Vilka slutsatser kan Lasse El dra av det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. DET var den bästa kommentaren jag läst på ett bra tag i ämnet. Dessutom kan staten ändra dessa skattesatser under tidens gång utifall moralpekpinnen behöver peka åt något annat håll. Staten som styr (piskar), vi som ror.

      //Ola

      Radera
    2. Apropå vitsen med att jobba länge läste jag att man (regeringen) nu gör någon ändring så att det ska bli skillnad mellan att a) jobba länge i ett låglönejobb och b) typ inte jobba alls, få garantipension som i princip alltid paras med bostadsbidrag vilket resulterar att differensen mellan a och b kan bli några hundralappar. Minns inte vad ändringen gick ut på, men det är lite ironiskt att detta ihärdigt uttrummade budskap "Jobba så länge du kan" är en chimär, eftersom du uppnår i princip samma resultat om du lökar genom ett helt yrkesliv. Förutsatt att den arbetsamma gruppen tillhör ett låglöneyrke alternativt jobbar deltid alltså.

      Radera
  12. Oavsett så får man säga att elektrikern faktiskt tillför ett värde i det arbete han gör (om det nu blev rätt). Att tjäna pengar som man konsumerar, köper aktier för eller betalar skatt för tillför ju inget värde i sig. Någon behöver faktiskt tillföra ett värde för pengarna, eftersom de i sig inte är värda något. Att skriva bra artiklar som ger människor information är ett annat sätt att tillföra värde.

    Aj aj, nu känns det som att man dumförklarar och moraliserar här. Men jag tyckte ändå att detta behövdes skrivas här, eftersom dessa typer av diskussioner oftast brukar handla om skatt, skatt och skatt. Jag är inte emot FI men argumenten från den sidan finns här redan.

    "Pengar är vad man betalar, värde är vad man får". Apropå MI30, som brukar citera Warren Buffet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Price is what you pay, value is what you get
      antar att det var det du menade Ano 13:47 ?

      Radera
    2. Tack för det, Ano 14:06! Litar på dig, så nu är det mig man får referera till om man vill skriva som jag skrev det.

      Radera
  13. Finns många bra svar på detta, och i stort tycker jag det är mesta okunskap som gör att man har denna synvinkel.

    Kanske du äger något el bolag? vem vet kanske just Lasse är anställd på grund av dig?
    Lite roligt läste förut om Willys anställd som betalde mer i skatt än ägarna (i % räknat) i en artikel, hittade ej tillbaka till den men något i stil med denna (https://omni.se/willys-agare-betalar-lagre-skatt-an-kassorskan/a/GVMWB), Ägaren har ju betalat betydligt mer i kronor sett till den anställda givetvis, men ifall det hade betalats mer skatt så hade ägarna inte bidragit med lika mycket pengar i sina satsningar i företaget (kanske när det ville expandera) många ägare i många bolag satasr all vinst i bolaget (mindre vinst mindre satsning), så troligen hade willys haft färre varuhus ifall skatten varit högre, kanske just det huset där hon jobbar inte hade existerat. Dessutom bidrar många av dess satsningar till fler anställda och ibland mer vinst vilket totalt ger betydande skattebelopp för staten.

    Jag tycker det är lite kul att tänka att du äger en del av bolaget och en viss del av de anställda (som ju betalar skatt och allt annat), samt är det ju du som ägare som faktiskt betalar skatt i ditt bolag för vinsten som görs samt även arbetsgivaravgifter med mera för de anställda.

    Man kan inte heller tänka att bara nyemissioner och sådant är det som betyder något, ifall dessa personer inte enkelt hade kunnat kommit ur sina investeringar hade mycket mindre av dem utförts! Många ängel investerare har ju som mål med exit på börsen som exempel, många av deras första investeringar och satsningar hade aldrig funnits om inte aktiemarknaden fungerat som den gör.

    Hur många bolag var inte som under corna bad sina ägare om mer $$$ förresten då konkurs annars hotade företaget och samtliga anställda?

    Om alla hade gjort samma som dig och andra FIRE människor så innebär det inte att alla går hemma, det är ju ofta en ackumulations fas på 10-20 år vi pratar och det föds ju trots allt nya människor hela tiden som fyller på underifrån. Svaret blir ju då att få människor över 50 skulle alltså arbeta, samt skulle många leva lite mer hållbart och troligen betydligt mindre stressiga liv och vad är det för fel med det?

    Bra kommentar från Peter S, den ska jag lägga på minnet.

    Även människor som lever på en ISK skattar en hel del, dels en del på kapitalet i kronor räknat samt konsumerar man ju fortfarande tjänster och saker, sen finns ju också moms och skatter, och pengarna går ju till företag som då behöver anställda och gör vinster, så nog får staten intäkter alltid.

    //Kemoko

    SvaraRadera
  14. Man fortsätter ju konsumera fast man kör Fire samt att men ger någon annan möjlighet till ett jobb. Och aktierna kommer ju att ägas av någon.
    och om det är svenska aktier med utdelning stannar ju utdelningen i Sverige. Samt omvänt om man äger utländska aktier importerar man ju pengar till Sverige, bättre insats kan man ju inte göra för Sverige.

    SvaraRadera
  15. Tänker mycket på det här. Att jobba är som en del av samhällskontraktet. De som inte jobbar ses som utbölingar. Men jag undrar om elektrikern skulle jobba om han blev ekonomiskt oberoende plötsligt.

    SvaraRadera
  16. Jag tror att många äldre inte har en aning om vad fire är.. De är uppfostrade, med plikten framför allt, som kungen sa, som det stog på enkronan. Jag önskar att jag fattat galoppen tidigare, är 44år kommunanställd har redan jobbat 25år och ska egentligen jobba i 23år till, till 67år. Känns ju sjukt att jobba 49år av livet. Vill spara så mycket som möjligt, och vill samtidigt jobba så lite som möjligt.. knepig ekvation när jag bara tjänar 20 000kr efter skatt. Vill liksom ha fire ett par tre år nu i ren panik, och använda halvmiljonen jag lyckats spara ihop.. Hur tänker man i min ålder?? Mvh Malin

    SvaraRadera
  17. Det skulle jag tro, han är den seniga typen.

    SvaraRadera
  18. Om alla arbetsföra skulle vara satta i arbete blir det alltför kostsamt för samhället och företagare, eftersom konkurrensen om arbetskraften blir för stor, lönerna kommer att skjuta i höjden allt för mycket. Därför räknas det med en vissa procent arbetslöshet för att hålla lönerna nere. På det sättet kan man säga att ett antal arbetslösa bidrar till samhällets goda och behövs, det är en utarbetad strategi .Själv har jag som mossig 50-talist gigat (heter det så? Försöker hänga med) i över tjugo år utan att vetat om det./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det undrar jag också, alltså är det gigat eller giggat?

      Radera
  19. FIRE är ju i princip bara möjligt om avkastningen på kapitalet är tillräckligt hög. Med exempelvis 1% totalavkastning blir det inte mycket ränta på ränta.

    Är nuvarande fördelning av vinst mellan anställda och kapitalägare skev till den senares fördel, och är det detta som möjliggör FIRE?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför skulle du ha 1% avkastning som exempel dock? :P Det är markant mycket lägre än vad till och med Pensionsmyndigheten räknar med (de räknar med 2,1% realavkastning, och det är mycket konservativt). Du kan t.ex. få 2,25% ränta med insättningsgaranti på MarginalenBank (om du binder dig i 7 år - gör alltså inte det). Detta är alltså i dagens låga ränteläge.

      /Arbetsplanen

      Radera
  20. "Är nuvarande fördelning av vinst mellan anställda och kapitalägare skev till den senares fördel, och är det detta som möjliggör FIRE?"

    Ja det kan man väl säga. Världen är inte rättvis. Nu är i och för sig åtminstone alla svenskar med tjänstepension både anställda och kapitalägare samtidigt.
    Det mer opolitiska sättet att se på det är väl att skillnaden mellan en akties utveckling och bankräntan är den aktuella riskpremien. En aktie kan ju bli värdelös.

    SvaraRadera
  21. Jag tänker att det som provocerar är att du som både är disciplinerad, begåvad samt har en skattefinansierad utbildning väljer att inte konsumera och betala skatt ett helt yrkesliv.
    Tänker att många som inte tar sig så långt inte har samma förutsättningar. Det kan vara begåvning, utbildning, språksvårigheter eller sjukdom som gör att det kan vara svårt att planera sin ekonomi på samma sätt som du gör. Det tror jag kan provocera vissa.

    Sen finns det ju en del som har möjlighet men inte reflekterar över detta. Att du provocerar dem är väl bara stimulerande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Jag tänker" - är det ett direktöversättning av engelskans "I think" ?
      Eller syftar det på "je pense, donc je suis" av Descartes?

      Radera
  22. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

    E-post: combaluzierp443@gmail.com

    SvaraRadera
  23. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera
  24. Jag är glad och tacksam för er alla som läser den här bra artikeln här ute som hjälper till att rädda mitt äktenskap från skilsmässa för några dagar sedan, för jag vet att alla dina relationsproblem är över eftersom du är väldigt lycklig att komma över den här kanalen idag. bara skicka ett meddelande till kontakt-e-postmeddelandet för brådskande hjälp
    för att få tillbaka din ex-kärlekspartner inom 12 till 24 timmar. dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

    Jag uppskattar dig alla dina goda vänliga kommentarer, jag är alltid glad att läsa olika kommentarer här, på samma sätt som jag läste en kommentar som tog tillbaka min ex kärlek man efter att vi skildes i 2 år återvänder han fortfarande och älskar mig lever lyckligt gift. Jag läste en kommentar förra veckan om Dr.Oduduwa Love Spell Solution fungerar snabbt och brådskande resultat inom 24 timmar efter aktivering. Jag försökte det, så förvånansvärt fungerar det för mig, jag vet inte om dig .. vill du ha din ex-kärlekspartner tillbaka till äkta kärlekskänslor. det här är intressant, bara skicka ett e-postmeddelande till adressen (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) Dr. Oduduwa svarar på dig och sedan är alla dina problem över inom några timmar kommer du att känna ett positivt kärleksutfall.

    SvaraRadera