TOPP 10 SPARTIPS

Tro det eller ej, men jag kommer nu att ge dig ett löfte. Om du följer nedan tio tips kommer du att bli ekonomiskt oberoende. Jag kan inte ge dig ett exakt datum, men det kommer att ske. Inte bara kommer du att bli ekonomiskt oberoende, du kommer att ha upptäckt helt nya sidor av dig själv, sidor du kanske inte visste att du hade.

1/ Anamma ett minimalistiskt synsätt och sluta konsumera onödig skit. Det är mycket svårt att göra av med pengar om ditt tidigare mål - att ackumulera så mycket saker som möjligt - byts mot ett diametralt motsatt mål - att ha så få saker som möjligt. Inledningsvis behöver du ändra ditt rörelsemönster till att under lång tid exkludera promenader i gallerior och köpcentra till att istället röra dig i konsthallar, i skog och i andra icke-kommersiella rum. Du ska heller inte röra dig i digitala shoppingmiljöer, vilket kan underlättas om du istället för att slöhänga med tisdagsvinet fredagsvinet framför datorn, umgås med din äkta hälft eller läser en god bok.

2/ Minimera dina utlandsresor. Res max en gång per år och välj då budgetvänliga alternativ. Om du ska resa med flyg rekommenderar jag att du skaffar Bank Norwegiankortet som både ger rabatt på Norwegianresor som bygger cashback du kan använda för att delbetala resan med. 

3/ Om du bor i stad, gör dig av med bil. Hyr vid behov. Om du skaffar kort hos Norwegian Bank enligt punkt 2 ovan kan du teckna en hyrbilsförsäkring för 250 kronor per år som gör att du inte behöver mer än grundläggande försäkringsskydd vid varje bilhyra. Särskilt prisvärt om man hyr utomlands där självrisken kan vara hög.

4/ Insourca allt. Och då menar jag allt utom möjligen sjuk- och tandläkarvård. Städa ditt eget hem, fila dina egna fötter, laga din egen mat, klipp ditt och barnens hår, slipa ditt golv. YouTube finns där av en anledning - Gud tyckte att vi behövde instruktionsfilmer för att inte bli förslappade soffliggare med betalningsanmärkningar. Det finns tutorials för allt, till och med för att göra tutorials. Det bästa av allt är att du kan få lite kul på kuppen.

5/ Bli vegetarian. Eller åtminstone flexitarian. Övergå från att se kött som en huvudingrediens till att se kött som en exklusiv krydda och köp kött av bra kvalitet men i små volymer. Lär dig ett antal vego/halvvego-recept som du kan låta rotera 2-7 av veckans dagar. Bli överlag en bättre kock på grund av nästa punkt.

6/ Sluta gå på krogen. Jag menar det. Ta ett krogfritt år - gäller samtliga måltider - för att sedan successivt addera ett enstaka krogbesök någon gång ibland. Inte bara kommer du att spara shit-loads of money, du kommer att älska dessa krogupplevelser med en intensitet du inte trodde var möjlig. Bara att få tvåla in dina händer i Byredotvål på Miss Clara kommer att rendera dig tårar i ögona, promise. Se till att alltid ha ett par burkar färdig pastasås och ett reservpaket spagetti hemma för att till varje pris undvika take-away eller spontana krogbesök. Om din törst inte släcks av vatten och du råkar sitta i en bar, håll dig till till Brittmetoden. Gå dagen efter in på www.systembolaget.se och kolla vad din drinknota hade kunnat köpa för fint om du istället valt att ha en liten drink hemmavid. Kanske en sådan här eller en sådan här

7/ Gör slut med ditt behov av dyra krämer. Minimera även antalet sminkartiklar och stryk sminkshopping från listan på tidsfördriv. Nytt smink köps när någon av dina bruksvaror tagit slut. Det vill säga väldigt sällan.

8/ Ha alltid med dig ett matförråd för att undvika Reitansvinn. Några kex & nötter samt en flaska vatten kan hålla dig vid liv tillräckligt länge för att nå hem till basen.

9/ Säg upp alla former av abonnemang. Kanalpaket, musiktjänster, dagstidningar, månadsmagasin. Ja jag vet, det låter brutalt och brutalt it is. Tanken är densamma som med restaurangbesöken. Du måste efter åratal av hedonistisk anpassning omkalibrera dina sinnen till en neutral nivå. Efter ett kvartal utan någon som helst stimuli förutom Sveriges radio och det kommunala biblioteket kan du lyfta tillbaka de saker som du fortfarande verkligen saknar. 

10/ Gå igenom dina försäkringar och kontrollera att du inte är överförsäkrad. Ofta räcker en hemförsäkring. Jag har ju redan tjatat om Bank Norwegian-kortet men de har förutom sin hyrbilsförsärking en reseförsäkring som gäller om du betalar resan med kortet. Dessutom kan man via dem skaffa en så kallad identitetsstöldsförsäkring för 149 kronor per år vilket jag tycker det är värt eftersom jag har förstått att det är en obehaglig historia. Andra bolag tar uppåt 99 kronor per månad för samma tjänst.

11/ Skippa de klassiska sparknepen "storhandla" och "håll dig strikt till inköpslistan". Börja i andra änden - ta dig till den billigaste butiken inom cykelavstånd och se vad som kampanjas eller säljs ut för tillfället. Googla på plats för att se vad du behöver komplettera. Skippa duttelidutt-ingredienser av typen färska kryddor och citrongräs, ta till dig de stora dragen men fuska med detaljerna - du ska se att det går alldeles utmärkt att äta ändå. Flest antal måltider per hundralapp vinner. Det betyder att du utan problem kan köpa finfin dyrmat till en måltid, förutsatt att du samtidigt planerar för en riktig slamkrypare. Det är snittet som räknas bitch.

Sedär, det blev ett bonustips till på köpet. Sen finns det ju alla dessa klassiska tips av typen sluta med tobak, träna i naturen inte på gymmet, etc. osv. men vet du vad - ovan räcker bra till att börja med. Rom byggdes som bekant inte på en dag.

Om du tycker att listan känns mastig och får dig att vilja spy säger jag bara - det är helt normalt. Det är som när du umgås med din PT - No pain no gain. När du medelst ovan knep väl slagit in på den frugala vägen finns ingen återvändo. Se det som ett hot mot din relation med Rusta eller ett löfte till ditt bankkonto. Jag tror att det är fler än jag som kan intyga att det efter ett tag går från att kännas som jämmerdal till att kännas...tja, utmanande? Inspirerande rentutav. När du är riktigt insyltad kommer du till och med tycka att det är kul. När dina skulder dessutom betas av en i taget och ditt stash på ISKen växer till storleken av ett sabbatsår, då kommer du att hitta de nya knepen på egen hand tro mig. 

Mvh/
FruEfficientBadass

6 kommentarer:

 1. Jag heter Anna Erickson från Stockholm - Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en mycket glad dag i mitt liv att dela med dig här ute hur jag fick min sanna kärlekspartner tillbaka. Dr.Oduduwa hjälpte mig med magiska kärleksförtryck att få tillbaka min ex pojkvän efter 2 års separation han är hemma till mig. Jag rekommenderar att alla kan få samma hjälp av honom kontakta honom via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist - Stava för att få tillbaka ditt ex
  återställa ryggförlust kärleksförhållande
  förena bruten
  magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
  sluta skilsmässa
  Älskar stava för att undvika att fuska par
  Älskar stava för att stoppa uppdelningen

  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, vem faller för sånt här!?

   Radera
 2. Jag älskar din lista! Brukar läsa den då och då. Känner mig så duktig för varje punkt jag lyckas uppfylla.
  Min främsta motivator är dock inte att uppnå ekonomiskt oberoende (för det upplever jag mig redan ha), utan att minska min negativa påverkan på miljön. Det fina i kråksången är att man genom att följa din lista blir man inte bara ekonomiskt oberoende utan man kommer dessutom minska sitt klimatavtryck betydligt. Nåja, kanske inte ändra ner till långsiktigt hållbara nivåer, men verkligen en god bit på vägen. Enda justeringen för ytterligare minskad klimatpåverkan kanske skulle vara att skippa flygresan helt och ta med miljömärkning i ekvationen vid val av elleverantör. Skatta skillnaden på Klimatkontot.se vetja!

  SvaraRadera
 3. Hittade till din blogg idag, älskar den!! Du skriver så inspirerande och på ett humoristiskt sätt. " Det är snittet som räknas Bitch" haha

  SvaraRadera
 4. Hej, här är en person jag vet att du faktiskt kan ha en privat session och få din civilstånd löst inom ett ögonblick, den personen är den ständigt medkännande doktorn Egwali, en trollformell som har använt sin magiska trollformel för att hjälpa till att förändra livet för så många jag känner idag. Du bara heter det, är det en kärleksformulering, yrkesverksamhet, sjukdomar av olika slag, vad som än är fallet, han har rätt i tid för att ta hand om dig och ge dig sinnesro precis som han gjorde för mitt. Du kan kontakta honom via WhatsApp / Viber + 2348122948392
  Mail: dregwalispellbinder@gmail.com Ha en privat session med honom och var glad. Lycka till!!

  SvaraRadera
 5. Nr 12 hade kunnat vara lån, för det första, ta inga lån förutom CSN och bostadsköp, om du ändå måste, betala snabbt tillbaka. Ha som mål att betala tillbaka skulder, gör en plan. Man kan betala tillbaka billån och även huslån (kanske inte i storstad). Det sparar väldigt mycket pengar i längden.

  SvaraRadera