En budgettripp till Köpenhamn

Hör nu på go vänner så ska jag för er berätta, vad en frugal weirdo gjorde det var inte länge sen (melodi: Emil i Lönneberga). Jag tog familjen till Köpenhamn för 576 kronor per skalle. Okej 800 kronor per person om man räknar in mat. Så här gick det till:

Tågresa dit, fem pers: 587 kr.
Tågresa hem, fem pers: 435 kr.
Vandrarhem i Köpenhamn: 1 858 kr.
Mat i Köpenhamn: 1 100 kr.
TOT: 3 980 kr (796 kronor per person)

Om du följer mig på Instagram vet du ju också att vi deltog i en del aktiviteter som bisarra AW:s och vernissage crashings, men inget av detta drog iväg så vansinnigt mycket (ölen på AW:n kostade 20 danska och var gratis på vernissaget). Vi hade också en rätt intressant upplevelse i Scientologkyrkan men den var också helt gratis. Vad jag ville belysa i detta inlägg är själva fundamentet - resa, sova, äta.

Resan med tåg var både smidig och oförskämt billig. Motsvarande med Norwegian hade kostat runt 11 000 kr. SJ tar typ inte betalt för barn, fattar inte? Nästa nöt att knäcka var boende och alla ni som någon gång glatt bokat billigt boende nära Hovedbangarden vet att det finns en anledning till att det är billigt där så jag sökte mig lite norrut. Där hittade jag ett nybyggt vandrarhem för 1 858 kr/natt. Det kanske inte låter asbilligt, men betänk att i en familj om fem är alternativet på hotell ofta att boka två rum och då blir det genast en annan prislapp. Att slagga på Scandic en natt i Köpenhamn uppdelat på två rum hade kostat runt 4 000 kronor samma natt såvida vi inte hade velat bo längre ut i exempelvis Amager. Så här såg vandrarhem Steelehouse ut, sju minuters gångväg bort från tågen/streetan:


Ser väl inte så muntert ut på bilden men det var rätt så trendigt med gräs på taket and such. Det kändes lite som ett boutiquehotell minus allt krimskrams av typen schampoflaskor och minibar. Barnen var överlyckliga över de båsliknande våningssängarna och allt var tipp topp fräscht, med satinrandiga lakan och duntäcken precis som på ett bättre hotell.


När de busat klart i sängarna utforskade vi stan och på vägen hem handlade vi middag på Irma (vinet börjar på 30 danska) för här kommer det utlimata hacket: Steelhouse hade ett eget kök! För 20 danska fick man tillgång till detta under hela vistelsen och det var ingalunda ett snuskigt studentkök utan mer som ett inspirerande mästerkocks-kök med olika stationer och gott om fina sittplatser. På väggen fanns plug-in för mobilen så under fredagskvällen spelades det musik medan gästerna minglade runt bland grytorna, sippandes vin. Dessvärre tog jag inget kort just då, men lördag morgon var också helt underbar. Efter en promenad runt "Sant Jörgens Sö" och de fina kvarteren väster om sjön, handlade jag frukostingredienser och till tonerna av Ella Fitzgerald stekte jag ägg och rostade bröd. Det ligger både en Irma och en REMA1000 på två minuters gångväg från vandrarhemmet och det fanns nybakat bröd på åtminstone Irma.


Eftersom klockan då bara var halv nio var jag i princip själv, men sen fyllde det på med gäster från världens alla hörn, true bliss. Elvaåringen hävdade senare att det var denna frukost som var höjdpunkten på resan. Och och och jag glömde helt att säga, i källaren fanns en cirka 10 meter lång pool som man fick låna för 20 danska där barnen höll till i två timmar som avslut på fredagskvällen med bonusen att de somnade som klubbade sälar.

Man kunde också låna någon form av TV-utrymme med tillgång till Netflix för 20 danska (allt kostade 20 danska) och låsa in sina väskor i rymliga skåp för...20 danska, vilket var väldigt bra då vi på lördagen gick på stan igen och jag inte hade lust att dra med mig Dramaten (korrekt - hen fick följa med, den perfekta resväskan). Det fanns också gott om utrymmen att sitta och blogga på, se bara:


Känslan av att bo på Steelhouse var som att glida in i sina hemmatofflor fast i Köpenhamn. Trevligt, opretentiöst, självhushålligt. Fina små detaljer också - ett anslag på kylen gjorde gällande att de på lördag förmiddag skulle tömma kylen på allt omärkt varför vi gick runt och fördelade resterna från vår frukost bland övriga gäster (samt fick erbjudanden även från andra att ta över flingor och frallor). Vid det givna klockslaget såg jag ett par killar komma med stora kylväskor för att hämta övergiven mat. Den kastades således inte bort utan togs väl till någon form av inrättning där den kunde komma till användning.

Sen åt vi dessvärre Kentucky Fried Chicken på stan vilket resulterade i att två av barnen fick prata i stora vita telefonen på hotellet i Malmö kvällen efter, men vår matbudget låg ändå på ett minimum. Och lägger vi på Scandic Malmö och lite därtill relaterade kostnader (vi stannade där natten mellan lördag och söndag) landar vi på mer än 3 900 kronor men det är inte poängen: Poängen är att vi fick en rejäl Köpenhamnsupplevelse för det beloppet, trots att vi är fem i familjen. För övrigt tror jag att jag är dansk. Jag ska ansöka om att göra en nationalitetskorrigering framöver.

Mvh/
FruEfficientBadass

15 kommentarer:

 1. Perfekt tips! Uppskattas. Jag har oxå bott på endel vandrarhem och det mesta nuförtiden är rätt fräscha grejer. Sängplatserna på det där stället verkade ha löst det med hyffsad privacy, ser genialiskt ut och man slippar vakna med någon främling som glor rakt på en. Att resa singel är snudd på samma issue som en familj på fem i det avseendet = alla resgrejer verkar vara Made for Two, ej 1 eller 5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja samhället är gjort för jämna par: Två eller fyra.

   Sova med främlingar kan jag nog bara tänka mig att göra på tåg och då sittande i vanlig vagn. Märkt av min studietid i Frankrike när det härjade en del galningar på tågen just under den period vi alla skulle resa kors och tvärs för praktik.

   Radera
 2. Hur i all sin dar hamnade ni i Scientologkyrkan?! :)

  Och hur är det med Danmark, är prisläget lika högt som i Norge? Det verkar dock inte så på din beskrivning. En djupt okunnig på området frågar. Har inte satt en fot där sedan 80-talet.

  Verkar storstadsborna i Köpenhamn vara lika stressade som stockholmare?

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså...den stod där i sin nybyggda prakt med enorma skyltfönster och interaktiva pedagogiska hjälpmedel och formligen sjöng in oss med sin sirenska sång. Sen gick det lite överstyr när jag blev haffad av en säljare med glöd i blick. Jag kunde liksom inte bara stänga av socialiserings-feature och innan jag visste ordet av hade han separerat mig från min familj och fört ner mig på källarplanet. Detta är helt sant, jag kan berätta slutet på denna rafflande historia 6 juni.

   Nej inte är de i närheten av lika stressade som stockholmare (i den mån vi såg andra än turister, lite oklart). De trampar runt på sina lådcyklar och röker som om vare det 80-tal. Tuborg intogs på parkbänkar och kajkanter intill finkrogarna inte bara av fyllon utan även vanlida folk eller blandningar därav. Hade just varit en snygg syn på Nybrokajen: Unga tjänstemän som intog fredagsölen köpt på 7Eleven istället för på Strandvägen 1 eller Berns. Skulle aldrig hända!

   Radera
 3. Danskarna är duktiga på designa inredning och skapa stämningsfulla miljöer.

  Låter som ni fick mycket valuta för pengarna.

  Synd att inte Ingves ordnat lite starkare krona för nuvarande kurs på 1,41 är lite saftig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tänkte jag verkligen på. Det har byggts en det i Steel House-stil sen jag var där sist (ex. en riktigt cool, rund byggnad mitt emot Tivolis huvudentré) och i princip all inredning har den där självsäkra balansen mellan kvalitativt formgivet och patinerat. De bara har det, danskarna.

   Ja herregud, fick obehaglig överraskning när jag såg kontoutdragen sen. I min värld står DKR i 1,3.

   Radera
 4. Det låter verkligen jättebra. Bra pris, fint vandrarhem. Ska minnas det. Perfekt pris också för en hel familj och rolig utflykt. Det kommer de minnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och även utan barn - stor mingelpotential i att laga mat tillsammans med folk från olika ställen, istället för att sitta och glo på varandra på en sval trendig krog.

   Radera
 5. När jag är riktigt stressad och überkontrollerande av tex prylar eller livet i stort, försöker jag tänka att jag är dansk och då förvandlas kaoset på en millisekund till något bohemiskt, konstnärligt och levande!

  Vi bor också i ett parhus där andra delen hyrs ut till företag och för några år sen bodde det en danska i 45-årsåldern där och så mycket liv som det var när hon bodde här har det aldrig varit i huset, varken förr eller senare. På ett positivt sätt! Hon hade vänner på besök och de skrattade så att taket lyftes av och hon bjöd in oss till sitt sommarställe och hon passade hundar åt vänner och det var så mycket härligt liv kring henne så det var inte klokt.

  Kul förövrigt att det här inlägget kom i samband med fjälleninlägget, så en får lite perspektiv på saker här i livet. Vi åkte på en weekend till Oslo för några år sen och bodde på en liknande hostel. Vi flög dit och var där i två eller tre nätter. Det slutade på 15000 kr för två. Det var innan jag hade lärt mig att räkna (genom den här bloggen mfl).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, sant, allting blir lite roligare av att vara dansk. https://www.youtube.com/watch?v=fJBtV_S8c1c

   Radera
  2. Haha, den hade jag inte sett...0

   Radera
 6. Kolla in "Dansk sketch om PK-Sverige"/FU

  SvaraRadera
 7. Jag kan rekommendera serien "Clovn". Otroligt dansk och så långt från PK man kan komma. Kul men jobbig att se som försiktig svensk.

  SvaraRadera
 8. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera