Bli lönekung med cavatricket

Jag ska berätta en hemlis: Jag älskar löning. Har alltid gjort (och är troligtvis inte helt själv om det), men av olika skäl. Förr om åren för att jag kunde gå ut och shoppa loss, nuförtiden för att jag får spara (och i viss mån shoppa loss fast i aktier). Här kommer ett tips till dig som är en Slösa men som vill bli en Spara, men inte vill gå miste om dopaminkicken det innebär att få lön. I vanlig ordning innehåller mitt tips cava. Du behöver:


- 1 flaska cava, gärna liten. Det räcker med en Freixenet (2 dl). Iskall. Ett tips är att lägga in glaset i frysen i samband med att du bänkar dig vid räkningarna. Då blir det sedan sådär frostigt och härligt, precis som när du beställer fatöl på Den gamle och havet.


- 1 tidskriftsamlare e d för fysiska räkningar i den mån du har några (fruEB kör bara papper).


Under månaden som går samlar du dina räkningar (oöppnade) i din tidskriftsamlare. Det är ingen idé att nussa runt med dem, öppna och lägga på olika ställen för att på förhand besudla ditt sinne med deras negativa energier eller ännu värre - tappa bort dem för att sedan få påminnelser. Räkningar rör du bara två gånger - en gång vid hallmattan och en gång den 25:e då du sprättar upp dem med samurajsvärd och tar med dem till datorn.


När du nu påbörjar betalningen av dina räkningar ska du försöka visualisera vad dina räkningar givit dig för härligheter och känna tacksamhet. "Aaah, fritids 1 300kr. Tack snälla Stockholms Stad som tagit så väl hand om lillgris under den gångna månaden - lekt med henne, givit henne mellis, plåstrat om hennes skrubbsår - 1 300kr är som hittat! Åååh Fortum, I love ya bitch, så varmt och gott vi haft det i vinterkylan när du troget och förutsägbart värmt upp våra element så att vi sluppit få frostrosor på väggarna som i 20-talets Sverige..." du fattar . Det här är ett mentalt rackarspel som får din hjärna att frammana bilden av existerande produkter och tjänster i ditt liv, som en sorts konsumtionens memory lane. Förhoppningsvis minskar det suget efter nextopia-kicken.


Förslagsvis för du en sorts uppföljning i Excel där du kan föra journal över dina kostnader. När alla är loggade ser du vilket konsumtionsutrymme du har kvar just den månaden och kan nu allokera resurserna därefter. Hur mycket "matpengar" respektive "fickpengar" behöver du? Boka in dessa. Nu har du sparutrymmet klarklagt. För över skiten. Jag menar det, de får INTE ligga kvar på lönekontot, de måste in på ett separat sparkonto, antingen i din vanliga bank eller på din värdedepå. De här pengarna existerar inte längre i din konsumtionssfär.


Det är nu cavan kommer in. I samma ögonblick du gjort överföringen till spar och dunkat igen datorn styr du kosan mot köket och kylskåp/frys, fram med skumpaglaset och i med cavan. Sätt på din favoritdanslåt och så KÖR DU JÄRNET BABY!


Vad händer? Din kropp formligen pumpar ut endorfiner från måttlig berusning, dopaminer från goda minnen förknippade med låten och såklart allt som frigörs när man rör på sig. Jag brukar toppa känslan med en puff Chanelparfym som signalerar fest. Då är det fullt ös i alla sinnen. Efter några löningar av det här slaget kommer din kropp formligen längta efter räkningsmomentet. Din kropp och din hjärna är ju trots allt bara grott-kropp och grott-hjärna, så den fattar inte att du för den bakom ljuset. Du har ju inte alls lagt ner något omedelbart byte som kan komma din överlevnad till gagn inom en timme (=shopping), du har ju ägnat dig åt evolutionsvidrigt långsiktigt agerande - ändå känner den sig så glad och munter.


Lönecava - because you're worth it.
Mvh/
FruEfficientBadass

17 kommentarer:

 1. Klockrent, tack för att du delger oss lyckan med räkningar.

  Har nog hanterat det på liknande sätt, men inser nu att man så klart ska avnjuta en iskall Mariestad (33cl svarthandlad)till kuvertsprättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar't. Iskall Mariestad alltså. Fast idag köpte jag budgetalternativet - Arboga. Står på gratiskylning ute på terrassen nu i väntan på räkningsbonanza.

   Radera
 2. I USA får de flesta löning 2 ggr i månaden. Jag bruka sitta ned varannan fredag och gå igenom räkningar och papper. Min privat pension (kallas 401k) dras automatiskt av på min lön och sätts in på ett investeringskonto i 6 olika fonder. Den s.k. social security (lik svensk pension?) kommer inte räcka så jag har länge sparat utöver via 401k. Det blir nog ett glas rött ikväll...gillar inte bubbel.

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer insatt i 401k än nödvändigt givet min vurm för amerikanska bloggar/poddar och bra att du matchar arbetsgivaren. Jag blir så nyfiken SB, hur hamnade du i USA?

   Radera
  2. Tog jobb som aupair i Washington DC, träffade amerikan, gifte oss, köpte hus, skaffade barn och jobb. Och på den vägen är det. Ganska många svenskar här faktiskt. Jag åker hem till Sthlm ca varannat år. Hjärtat är blågult trots många år i USA. Gillar din blogg förresten. Keep up the good work som man säger här.

   SB

   Radera
  3. Så spännande! USA är ju alltid först med allt (minus bra bredband), och landet som producerat bloggar av typen MMM, Frugalwoods, Mad Fientist, Living a FI - finns det en synlig/märkbar antikonsumerism/FIRE-rörelse där anser du?

   Radera
  4. Tvåveckorslön var faktiskt ganska vanligt i Sverige förr. Minns att jag kände någon som fick lön både den 15 och 25e men det var innan jag själv tagit steget in i löneutbetalningarnas ljuva tillvaro så jag hade ingenting att jämföra med.

   Radera
  5. Jag läser inte så många amerikanska bloggar men ska kolla upp de du nämde. Antikonsumerism rörelsen finns nog men märker inte av den här märkbart i metropolitan Washington DC. Kan tänka mig att den är större på västkusten, typ Oregon och Washington state.

   SB

   Radera
  6. Åååå du måste! De är fantastiskta. Främst MMM, men Living i FI är också rolig, även om han har "gått i pension" nu.

   Radera
 3. Tack för en bra blogg som ständigt gör att man drar på smilbanden och blir glad. :-)
  Vad jag har förstått är du inte så öppen med din egen budget, eller har jag missat det? Skulle vara intressant att få veta vad du har för sparkvot, hur mycket kapital du kommit upp i och vad du har för ekonomiska mål - när och till vilken summa drar du dig tillbaka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack snälla! Och jag blir så glad av era trevliga, roliga och i ditt fall nyfikna kommentarer. På a svarar jag 48% (2017), pä b svarar jag motsvarande en Tesla och på c...enligt ursprungsplanen 3,5 men jag kommer troligtvis göra ett avbrott tidigare för att få vara med familjen i ett familjeprojekt ett par år innan barnen flyttar hemifrån. Kanske når jag aldrig 3,5 utan deltidsgiggar och har mina Teslor som en mental snuttefilt under tiden. Livets skönhet - man vet aldrig riktigt hur det kommer va, bara att en hög cash kan vara bra att ha.

   Radera
 4. Svar
  1. Jag tolkar det som att du testat och nu badar i endorfiner N?

   Radera
 5. Människor som älskar att betala skatt eller räkningar är konstiga. Och miniflaskor Cava en gång i månaden, vad är det för besinningslösa extravaganser? När det finns vatten i kranen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu när du säger det SC, vatten släcker ju törsten precis lika bra. Jag tror jag ska testa det nästa gång! Like NOT!

   Radera
 6. Hmm jag inser att ett första steg för att sluta spendera är att faktiskt betala räkningarna själv. Jag har faktiskt ingen aning om vad vi betalar för att vara så underbart varma näst intill småsvettiga hela vintern lång. Men jag misstänker att min bastuliknande tillvaro inte är gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bryset är det du Bryset? Om så är fallet- låt han ta't. Du har koll på allt annat.

   Radera