Ta bort visuella störningar

Jag vet inte om det är corona som gjort att jag den senaste månaden så fullkomligt snöat in på inredningsvideos (företrädesvis med minimalsittema) på YouTuuuube. Det är ju inte så att min tillvaro förändrats särskilt sen den sociala distanseringen, men såklart, jag tillbringar mer tid hemma när kurserna på universitetet gick över till att bli digitala. Dessutom är det först nu, efter ett år på landet, som jag verkligen börjar känna att det här är mitt hem, 4real doll.

Any heuuuw, jag fick ju som ni vet ett ryck att ta tag i smurfköket och ju mer jag gräver ner mig i det här med visuellt skräp ("visual clutter" som flickeflarnen på YouTube kallar't) desto mer besatt blir jag. Jag vill skala av, streama, minska intrycken i inredningen. Jag hittade en riktigt bra video på området vars tips jag skamlöst nu kommer att lägga ut på blögga men FÖRST en bild som jag nålat upp framför mitt nya skrivbord i gästrummet på övre plan, en bild som följt mig genom åren och som jag nog tycker uttrycker essensen i vad jag tycker är visuellt tilltalande:


Fråga mig inte om detaljerna, det är någon form av eldstad i bakgrunden. Men den enkla soffan, de lika enkla kuddarna i samma färgskala, en liten spontant rufsig (?) bokhög, den sandfärgade filten, omg ljuset som silas in mot väggen...Det är så vackurt. Jag skojar inte om jag säger att jag hade kunnat leva i den här soffan 24/7. 

Videon jag nu kommer att referera till heter "10 ways to eliminate visual clutter and create an attractive space" och du kan se den i sin helhet här. Om du sitter i Teamsmöte kan du bara läsa min sammanfattning nedan:

1. Samla saker i boxar. För min del har jag exempelvis samlat allt som är TV-relaterat (aktuella DVD-filmer, fjärrkontroller mm) i en gammal margarinlåda bredvid soffan. Ok vid tidpunkten för fotot hade jag inte städat undan på DVD:n men ni fattar grejen. Jag går icke och lägger mig med tre fjärrisar liggande på soffbordet för det är inte det första jag vill se på morgonen när jag kliver upp.


2. Använd dig av ett begränsat antal färger. Alltför många färger är jobbigt för hjärnan att ta in. Genom att hålla dig till ett fåtal, gärna dämpade och/eller naturliga färger, avlastar du sinnet. Jag håller mig mestadels till vitt/beige/grått, oavsett rum, men ibland lägger jag till någon färg. Paradoxalt nog är vårt sovrum lite av en färgexplosion av orientaliska mattor, Josef Frank-tyg på väggen, en färgrik tavla etc. Men det är i princip enda undantaget. Den som är skickligare än jag på inredning kan säkert köra hårt på en färgstark palett men ändå få till ett lugnt och vilsamt helhetsintryck, men jag håller mig till grunderna.

Stolarna var från början buteljgröna med grön/blått blommigt mönster. Målade och satte på Indira-överkast från IKEA. Inte kul, men lugnt. 

3. Undvik tavlor med text. Inte enbart för att de känns uttjatade men också för att det kräver någon form av tankeaktivitet varje gång du eller en gäst äntrar rummet. "Vad står det där i snirklig stil, carpe hvad?". 

4. Håll köksytorna fria. Eller så fria det bara går. Jag försökte faktiskt plocka undan soda streamern och brödrosten efter det här inlägget men det är inte logiskt. Vi använder dem flera gånger om dagen och att få man och barn att sätta sig på huk varje gång de ska ner och bubbla vatten under diskbänken kommer att leda till psykisk stress för mig, så jag lät det vara. Men i övrigt har vi det clean. En liten tankeövning här för dig med diskställ: Testa att en vecka ställa bort det och istället lägga fram en simpel kökshandduk som du lägger disken på? Så fort disken är torr och du ställer undan den (kanske får du lust att torka den på en gång?) hänger du undan handduken och VIPS ren diskbänk. Diskmedel i en snygg flaska snarare än köpeflaskan (här måste jag hitta något snart, har gjort reklam för Grumme allt för länge) och en snygg burk/bägare att ställa diskborste, svamp etc. i. 

5. Häng tavlorna rakt. Aaargh få saker gör mig så ur balans som sneda ramar. Det har hänt vid ett antal tillfällen att jag rättat till "konst" i offentliga rum eller i barnens skolor för att jag helt enkelt inte står ut. Vad är det med sneda tavlor som får det att kryllas i mig? OECD, som jag sa till min man för ett tag sedan innan han påpekade att akronymen avser The Organisation for Economic Co-operation and Development. I vilket fall - raka saker på väggarna stör minimalt i psyket hos lättpsykade människor. 

6. Pynt i ojämna tal. Motsatt feng shui, där man förespråkar två av allt (åtminstone om man vill hitta en partner flumflum), menar flickan att man ska ha ojämna tal - tre, fem, sju - fast allra helst tre eftersom många blir stökigt, av exempelvis krukor i fönstret, tavlor på väggen. Enligt hennes ej redovisade källa är talet tre magiskt, något som "vårt sinne känner tillfredsställelse över". Jag vet int' ja, men visst kan man pröva. 

7. Göm sladdar. 

8. Rensa bort döda blad från krukväxterna.

9. Minska antalet tavlor på väggarna. Varje tavla måste återigen processeras av hjärnan vilket undermedvetet skapar en liten, liten ansträngning varje gång du passerar. 

10. Håll hyllorna rena. Hon talar här om "negative space" av den typ du ser på ett konstgalleri. Verket får betydligt större genomslagskraft om det ses med gott om ren yta runt. Gäller såväl tavlor som möbler, skulpturer, föremål av alla de slag. Less is more, som vanligt. Kommer osökt att tänka på min vän vid Karlaplan som övertagit två bordslampor av märket Laura Ashley av någon i släkten. Jag kan nästan inte med ord beskriva dessa lampfötter mer än att de innehåller många citrusfrukter. De är som en hyllning till citrusfrukten i 3D. Alla citrusfrukter: Citroner, apelsiner, mandariner, grapefrukt. Inte lime. Tror jag. Är lamporna hemska? Är de vackra? Min vän har ännu inte bestämt sig. Men de tronar i ensamt majestät i ett gigantiskt fönster i ett rum som i övrigt är helt harmoniskt med vackra, nyslipade golvtiljor ("vi använde ett golvlack som vanligtvis används på flygplatser" sade trebarnsmorsan rutinerat), ljusa väggar, i princip inga tavlor och milda färger på tyger. Funkar! Hade nog inte funkat lika bra i ett boomerhem.

Själv gjorde jag ett par små små köksjusteringar efter att ha sett filmen. Kan du se vad?



Kommer inte undan lappen på väggen, det är min mans veckomeny och jag vill på inget sätt äventyra det upplägget. 


Tänker du något på visuella störningar hemmavid och i så fall vad?

Mvh/
FruEfficientBadass

28 kommentarer:

  1. Åh du beskriver ju mina dagar 😂 Jag kollar på mängder av youtubefilmer om minimalism, sen går jag och plockar bort lite saker här och där, lägger i påsar som jag skänker till loppis, och blir mer och mer harmonisk. Minimalism och precis de färger du nämner - vitt, beige, ljusgrått. Förre tavlor på de vita väggarna skapar negativt space och det känns så lugnt och skönt. Köpte en stooor ljusgrå ullmatta till vardagsrummet och både materialet och färgen är underbar. Minimalism, simple living och zero waste, naturmaterial i lugna färger. Harmoni.

    SvaraRadera
  2. Du beskriver ju även mig när det gäller att rätta till tavlor och mattor i offentliga miljöer. Det ska ju hänga rakt och ligga rakt. Det är oerhört störande annars och blir ett visuellt clutter. Gör även så hemma hos vänner, lite diskret. Puttar till en tavelram som hänger snett eller rättar till en matta med foten så den ligger rakt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Kan inte du komma hit snart, jag känner att jag behöver external curating.

      Radera
  3. Vilket vilsamt kök! Men schemat alltså....;-)

    Jaa! Du beskriver mina dagar med. Blev extra hooked efter nåt av dina youtube-tips. Har ni förresten hittat till kvinnan I linnekläder som utövar ”extream minimalism”? Jag håller på att hjärntvätta mig själv alltså. Blev jag inte störd över prylar förr så blir jag det nu. Men det är ju rätt kul. Har även tagit bort de flesta mattorna för de låg ändå ALDRIG ”rätt”!! Håller vi på att tappa det? Vad säger psykologerna bland läsarna?

    Det kanske har nåt att göra med att vara hemma och ha mycket tid över för jag betraktar mig inte som att jag är satt i karantän utan som att jag är föräldraledig ( kanske är samma sak?) och under alla min föräldraledigheter har jag snöat in på nåt liknande hemmavid. Rensa, organisera, renovera osv. Nu att ”declutter”.

    Finns en kille på youtube som också tog bort ALLT ( typ) för att kunna satsa all sin hjärnkapacitet på sitt företag (som han brann för). Handlade alltså inte så mycket om estetik. Han menar bland annat att just kläder tar mycket energi för hjärnan att fatta beslut kring, eftersom det är så många variabler att ta hänsyn till, och efter ett antal fattade beslut blir hjärnan liksom overloaded, som en trött processor.

    Vet inte om det stämmer men efter att ha varit hemma ensam med tre bråkande barn en vecka är min hjärna totalt utbränd, så nu rensade jag undan kläder i mängder så att jag knappt kan göra några val till mig och barnen över sommaren, på det området åtminstone.

    Glömde förresten att skriva att ditt barns affisch var strålande! Kan t.o.m. göra ett undantag från mitt shoppingfria år (som förövrigt hittills sparat mycket hjärnkapacitet) om hen vill trycka upp och sälja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Håller vi på att tappa det? Vad säger psykologerna bland läsarna?" Intressant frågeställning. Min man frågar mig detsamma då och då (alltså inte om HAN tappar det, om JAG gör det).

      Vad som står klart är ju att städning, rensning etc. är någon form av självmedicinering. I mitt tycke på ett positivt vis. Precis som du nämner med mannen som ville rensa upp i hjärnan för att kunna fokusera, eller du som rensade bland barnens kläder efter en jobbig vecka, hjälper det till att a) få dig fokuserad på något annat än "det jobbiga" för stunden b) ge dig en känsla av kontroll över situationen och inte minst c) det BLIR ju enklare att leva med ordning på torpet. Jag KÖPER inte människors "mitt-organiserade-kaos"-resonemang. Okej, du har sådan stenkoll på dina grejer, vänligen plocka fram extrauppsättningen bilnycklar, bakpulver, förlängningssladd och barnens vintermössor inom loppet av fem minuter tack!" HA! JAG kan göra det. Jag gör det på fyra.

      Radera
  4. Nu är ju jag en av psykologerna här i bloggosfären 😄 och att rensa, minimera intryck, organisera är vilsamt för hjärnan. Allt vi omger oss med måste hjärnan processa vilket blir ett slitigt arbete. Vi lär oss att försöka borts från saker men hjärnan registrerar det ändå. Därför är tex stadsmiljöer väldigt påfrestande för hjärnan medan att vara i naturen är avkopplande, lugnande och avstressande. Att göra hemmet vilsamt med intryck är också avkopplande för hjärnan. Vi mår bättre, är mer harmoniska och mindre stressade. Så allt det vi gjort tidigare dvs fylla våra hem till bredden är egentligen tvärtemot vad vad vi mår bra av och vad vår hjärna klarar av. Jag ser det som ett sundhetstecken att vi börjar tänka mer minimalistiskt (vilket betyder lite olika saker för olika människor). Att ha färre saker, bättre organiserat får oss helt enkelt att må bättre

    SvaraRadera
    Svar
    1. korta versionen: att hålla omgivningen stabil och minska ens beslut frigör resurser att göra annat, hur man gör det kan man veriera efter preferenser och kontext.

      Långa versionen:
      Här har ni en kommentar från en som inte är psykolog men sysslar med forskning kring kognitiv psykologi och beslutsfattande (är inte samma sak som en psykolog).

      Att minimera intryck är vilsamt för hjärnan kan man påstå men det som är att minimera intryck är att hålla saker konstant så att hjärnan inte behöver bearbeta saker på nytt helatiden. Om du har så kallat organiserat kaos så är det bättre än ovan "enkelhet" när du ska göra något. Ska du bara sitta och tänka utan externkontext så är det bra med lite intryck. Men då ska du om du går hardcore köra gråttljus, whitenoise, lägga dig i väldigt saltvatten som är 36 grader. Det som händer när du gör detta är att din hjärna får frispel och börjar hitta på eget stimuli för att hålla igång det perceptuella systemet. Med andra ord, du kan inte minimera intryck i din hjärna vi funkar inte så. Det som dock är jobbigt för hjärnan är att behöva försöka hitta mönster och tolka en kontext/intryck. Därför kan det vara bättre med minimalis men det är väldigt knytet till vad man försöker göra i kontexten man finner sig i. Det som fräsmt är jobbigt för hjärnan är att fatta beslut så man ska anpassa sin miljö efter detta, eller ta bort onödiga beslut (därför som man kan ta bort valet av dagens outfit eller var man ska lägga pennan). Det är inte bättre att ha färre saker men bättre med en organisation du kan utantill, vilket är lättare med färre saker.

      En risk med att köra helt intrycks-sterila hem är att man lär barn att världen ser ut på ett visst sätt och att man ska organisera på ett visst sätt, vilket (rent teoretiskt) kan leda till en form av mini-autism och öka sannolikhet för OCD längre fram i livet (men mest troligt inte), dvs att de inte kan hantera röra utan att bli utmattade.

      Jo mer du sysslar med de-cluttering ju bättre kommer du träna upp dina percept på att hitta clutter och därför kommer du aldrig komma till 0. Någonstants kan du komma in i ett psykotisktbeteende där du anser att ett ludd/dammkorn är en outhärdlig röra, sen kan du aldrig mer ha gäster.

      angående punkterna i inlägget:
      1: ja, detta är bra då du främjar organisation, om du är inkonsekvent i vad som ligger var så kommer detta göra det jobbigare för dig rent mentalt att se lådor.
      2: om du ska begräns antal färger så måste du också begränsa hur skuggorfaller i rummet för att få en riktig effekt. Hjärnan är bra på att fiffla undan sånt här för oss, egentligen finns det inget som säger att antal färger är ett problem på något sätt allt handlar om kontraster och vad du vill att dina ögon ska naturligtfokusera på (färger som står ut).
      3: text, om du är läskunnig över nivån av en 9åring och det är på ett språk du kan så krävs det ungefär inget att läsa en text. Det som är problemet är eventuellt att du kommer att alltid läsa texten när du ser den då det är för "lätt" för hjärnan att läsa.
      4: ja, det är bra att ha fria ytor för arbetsprocesser..
      5: vinklar och hur det "ska vara" är något vi lärt oss, så att en tavla måste hänga rakt är något som individer har lärt sig, om det är jobbgit för dig häng den rakt. Du kan göra optitiska illusioner med snea vinklar som din hjärna eventuellt kan bråka med dig om men du uppnår inte detta med bara någon sne tavla.
      6-10: whatever floats your boat.

      mycket i minimalism och feng shui osv (precis som horoskop) är saker som låter bra och sånt vi intuitivt känner att det är rimligt, men ofta har det faktiskt inget med hjärnans faktiska funktion att göra. Om du faktiskt skulle lyckas med att sänka processeringen av din hjärnan så skulle din hjärna sluta med den processeringen och du skulle fördummas över tid.

      brasklapp, detta är mycket förenklat och finns massa mer variabler som man bör betänka men struntade i det nu.

      Radera
    2. @Anonym 10:16: WOW tack för en mycket intressant kommentar. Jag fick mycket att fundera över där. Framför allt "En risk med att köra helt intrycks-sterila hem är att man lär barn att världen ser ut på ett visst sätt och att man ska organisera på ett visst sätt, vilket (rent teoretiskt) kan leda till en form av mini-autism och öka sannolikhet för OCD längre fram i livet (men mest troligt inte), dvs att de inte kan hantera röra utan att bli utmattade". Ni som såg min Instapost från runt ett idag vet vad jag menar...

      Radera
    3. Anonym 10.16
      Wow, det här var bland det finaste jag läst sen jag konfirmerade mig! Nu är jag ju iofs inte konfirmerad men iaf så var det fint samt upplyftande för mig. Jag gillar absolut minimalisttänket men ibland så känns den eventuella totala optimeringen som något som kräver energi, mer energi än vad det ger, sett från mitt håll alltså. Du satte absolut ord på det som skavt lite i min hjärna ibland. Good enough är ett uttryck som gott och väl funkar för mig. Hur som helst så var detta blogginlägg med tillhörande kommentarer oerhört givande, oavsett om vi tänker på olika sätt.

      Radera
  5. Jag har kämpat och kämpat med vårt hem. Jag ser det som att jag nu fått styr på mestadels av bakgrundsbruset men vardagen tar såklart plats i form av leksaker, väskor och pinaler i hallen och diverse saker på väg nånstans. Så får det vara, för en gång skull har vi tomma ytor lite var som helst. Det känns jättebra. Det går snabbt att röja. Försökte mig på nån extrem leksaksminimalism men det var inget som gjorde barnet harmonisk. Avfärdar det som något för föräldrar med en annan sorts barn.

    Du verkar ha ett väldigt snyggt och behagligt hem. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Försökte mig på nån extrem leksaksminimalism men det var inget som gjorde barnet harmonisk." Det är ett ständigt trial & error. Nu är våra så stora så det är inte tal om att gå in och plocka bort saker och "rotera" dem. Men när jag väl gjorde det, när de var mindre, upplevde jag att de prylar som hade semestrat i förrådet ett halvår blev väldigt poppis ett tag. Nyckeln är att hitta det som funkar för varje individ/familj och det låter som att ni hittat ett bra läge. ALLTID skönt att ha fria ytor.

      Radera
    2. Ja det är verkligen guld att rotera. Jag fick slita en del ur händerna på honom när jag skulle sälja av en del träleksaker (gillar inte ljudet mot parketten) som legat på vinden säkert ett år. Man kan dessutom gömma guldkorn (sånt som låter) och ta fram vid rätt tillfälle. Notera ljudkänsliga mamman här...

      Radera
  6. Jag tycker om Marie Condo's kommentar: Att städa handlar inte om att ha det städat, det handlar om att leva lyckligt i en miljö (el något liknande). När nivån av stök, smuts och prylar på golvet når en viss nivå så påverkar det mig väldigt negativt. Jag blir sur, stressad, får ångest mm. Till en början på en låg nivå men ökar successivt med nivån av clutter. Det var inte så många år sedan jag upptäckte kopplingen men nu är det solklart för mig. Jag lägger ca 60 min om dagen på att städa hemma, på eftermiddagen när jag har gjort alla viktiga saker för dagen: jobbat och tagit hand om barnen. Då lyssnar jag på en podcast med en intressant intervju eller på bra musik. Utan något att lyssna på går det inte alls, då dyker det upp en massa jobbiga tankar om jämställdhet mm. (barndoms-intryck)./Mika

    SvaraRadera
    Svar
    1. " Utan något att lyssna på går det inte alls, då dyker det upp en massa jobbiga tankar om jämställdhet mm" Haha, bästa kommentaren.

      Radera
  7. Oops! Dags att börja med ett nytt tidsfördriv så en inte blir psykotisk. Imorgon blir det till att gå ut i skogen.

    SvaraRadera
  8. Till sist kom jag in och kunde kommentera! Vilket härligt inlägg, jag blev inspirerad att ta tag i mitt boende ett snäpp till. Jag har flera förbättringsområden, men det bär mig emot att tex byta ut köksbordet (som är alldeles för stort för mitt pluttboende) som är fullt fungerade, även om det skulle ge mer luft och trivsel. Jag hivade ju ut (jaja, bar försiktigt) vitrinskåpet för några veckor sedan och det var helt ljuvligt att få LUFT runt omkring mig. Även om tanken är att ha bokhylla där sedan.

    Jag har alltid varit i gänget "genier behärskar även kaos", men efter att jag testade att dunka huvudet i väggen, så kör jag nolltolerans på saker på mitt skrivbord på jobbet. Vilken skillnad det blev! Jag kunde fokusera på det jag skulle jobba med på ett helt annat sätt. Så där blev jag överbevisad att det inte finns några jävla genier, bara folk som ännu inte förstått hur jobbigt det är för hjärnan med grejer överallt.

    Ingen som vill ha ett vitrinskåp?

    SvaraRadera
  9. Anonym kl10.16 skrev
    Med andra ord, du kan inte minimera intryck i din hjärna vi funkar inte så. Det som dock är jobbigt för hjärnan är att behöva försöka hitta mönster och tolka en kontext/intryck.

    Det där var ju väldigt intressant. Och gör det komplicerat. Intuitivt kan jag förstå att minimilism inte funkar. Det finns alltid kaos på nästa nivå. Men hur ska man tänka då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att inte tänka är bra.

      Radera
    2. Now you lost me.:)
      Det är nån form av optimering? Funkistänk tror jag kanske är en väg. Om det tar fem minuter hitta sin jacka när man ska ut så är det inte bra nog. Då får man lägga lite tid på klädförvaringen.

      Radera
    3. Nu blir det ju svårt för dig att veta men anonym som skrev "att inte tänka är bra." var inte samma som skrev inläget du svara på... Kanske skulle haft en signatur :P

      Man ska tänka organisering utefter uppgift. Det är detta som kallas beteendedesign (lite slarvigt förklarat). Minimalism är ofta bra för att det får folk att tänka och börja organisera sig (samt konsumera mindre resurser), men det finns egentligen inget egenvärde i att ha lite prylar.

      Så helt enkelt vad vill jag göra i köket? Hur ska det vara organiserat för att uppnå detta? Hur skiljer detta sig mot vad jag vill göra i vardagsrummet och hur ska jag i sådant fall organisera det rummet? Du kanske ska ha en massa "plotter" i verkstan för att det är en fungerande organisation men extremt lite i sovrummet för att det inte har en funktion där osv.

      Ett bra sätt att uppnå detta är att först ta bort så mycket som möjligt för att sedan placera tillbaka saker som du har användning av. Dock ska du inte överdriva med fullständig optimering för att då riskerar du att antingen bli besatt eller lägga all din energi på att optimera istället få till det där tillståndet av lycka/lugn som du (mest troligt) var ute efter.

      Radera
    4. En kollega berättade en gång att hon rensat ut ett dödsbo efter en släkting. En lägenhet där mannen bott många år. Det var otroligt mycket sparade saker. En väldig massa lådor ofta med innehållsetiketter på. Bland annat en låda med etiketten "Snören, för korta för att användas".

      Radera
  10. Vitt och tomt kan vara lika trist som överbelamrat och stökigt. Var inne i ett hus med öppen planlösning,panoramafönster, öppet upp till nocken, vitt och klinkers. Inget att vila ögonen på, det var som att stirra ut i tomma intet, det ekade, huu ger mig rysningar av obehag.
    Bor då hellre i en etta med kokvrå, där kan det vara både nödvändigt och snyggt, utan att det känns tomt och kalt/kallt, att ha det minimalistiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att vitt är hemskt i större mängder. Man känner sig ju snöblind. Kan inte begripa att så många människor fått för sig att det skulle vara naturligt att vara omgiven av vitt. Vi är inte isbjörnar.
      Det mest vilsamma för hjärnan är förstås om hemmet ser ut som en djungel eller en savann. Mer grönt, sand, himmelblått och naturfototapet åt folket!

      Radera
    2. "Vi är inte isbjörnar" Dagens skratt på den och tack för att det är fler än jag som får klåda av ett hem fyllt med vitt. Jag håller med om djungeln, vi går ju ut i skogen för att få slappna av, det borde vara en hint om att våra vita sterila hem inte riktigt ger det vi är ute efter. De hem som beskrivs som mysiga och ombonade är sällan de vita (i olika vitskalor), utan de som kanske inte är helt minimalistkomplatibla, men som ger en känsla av trygghet och där man slappnar av. 20-talets skogsinspirerande inredning är nog inte helt fel.
      /Lotta

      Radera
  11. “I have always been of the opinion that unpopularity, earned by doing what is right, is not unpopularity at all, but glory.”

    — Marcus Tullius Cicero

    Check the definition of glory if needed.

    SvaraRadera
  12. "Fuck off"-kalkyl skrivs det om i SVD idag.

    SvaraRadera
  13. Mujis tvålpumpar fungerar fint även för diskmedel. Vi har två i samma färg på diskbänken, en större för tvål och en mindre för diskmedel. :)

    SvaraRadera