Min nya Sellpykapsel

För ett och ett halvt år sedan skaffade jag en Tommy Hilfiger-kapsel på Sellpy i syfte att ha på vår tågluff genom Europa som ännu inte blivit av. Jag lät mig inte misströstas utan började använda den förra sommaren. Inget större fel på hen, men den var lite mager. Och jag fick sona för att jag fallit till föga för ett par plagg som satt nästan perfekt. Bara lite för trånga/korta/skaviga. VIK HÄDAN reptilhjärna, plagg måste vara 100 procent bekväma. Särskilt vår och sommarplagg. Som ett av barnen uttryckte det: "Man ska bara kunna slänga dem på sig, över en bikini, och ändå känna sig snygg". Hilfiger-kapseln var dessutom för snäv och fyllde inte alla funktioner. Jag stod då i valet och kvalet mellan att bygga vidare på densamma vad gäller färg och stil eller att skapa något nytt. Jag valde det senare. För att det är kul och för att jag var uttråkad. Jag fick en komplett vår- och sommargarderob för dryga tusingen. Gör Så Här:

Steg 1: Välj filter och beställ

Eftersom jag har en fäbless för kombinationen vitt, svart och beige blev det utgångspunkten. Detta filtrerade jag på Sellpy. Vidare älskar jag Uniqlo och vet att jag passar i en Uniqlo-medium så det blev filter två tillsammans med den obligatoriska "fast pris" (orka auktion). Sen klickade jag hem obscent mycket kläder, enligt Lex Svart Polo, d.v.s. den gången jag i jakten på den perfekta svarta polon beställde hem inte mindre än...var det tolv stycken? Men då gick jag vinnande ur det med fyra drömpolos att ha 4life. Jag törs inte ens säga hur många plagg det rörde sig om den här gången men det var en rejäl låda jag baxade hem från mitt utlämningsställe i mitten av januari.

Steg 2: Grovsortering

Först delade jag upp innehållet i kategorier: Överdelar/underdelar. Sen ytterligare underkategorier: Vita överdelar/svarta överdelar/beige överdelar. Även om det är viktigt att plaggen går att kombinera är det avgörande att de är stand-alone-snygga och bekväma, varför första steget bara bestod i enskilda provningar. Här rök ungefär hälften av plaggen.

Returer längst bak, "kanske-hög" i mitten, "älskar" längst fram.

Vissa plagg behövde jag inte ens prova för att se att det var returmaterial. Missfärgat, sladdrigt, uppenbart för litet. Andra plagg visade sin sanna natur först vid provning. Exempelvis den kofta som såg så snygg ut på Sellpys sida men som visade sig vara en kofta för antingen mycket korta men breda personer, eller för min 14-åring som visar magen 24/7.


Ett annat bottennapp var den transparenta blusen med två (på Sellpys sida osynliga) fickor framtill, med resultatet att jag såg ut som en nybliven strippmorsa som glömt plocka ur amningsinläggen. Uniqlo är fantastiskt, men lyckas inte med allt.


Sen gick jag igenom beige. Där satt alldeles för mycket alldeles för bra varför jag var tvungen att döda ett par darlings för att inte hemfalla åt alltför mycket pensionärslook. Vissa returer var emellertid odramatiska, som exempelvis nedan topp med inbyggd bh i en för mig alldeles för stor kupa (säkert B).


Steg 3: Kombinationsprövning

När jag sållat ut mina favoriter började jag kombinera och BOY det var kul. Nedan ser du ett axplock av vad jag trillade i under rond ett. 


Allt gifte sig perfekt! Och jag tycker att jag lyckades mejsla fram outfits för såväl vårdad vardag (tänk: besök på soc), leisure (dag på stranden) som fest. Exempelvis blev jag otippat förtjust i blusen längst upp till höger, en pösig historia med "clownkrage" i vilken jag kände mig som Mickan. Jag föll också som en fura för ett av mig tidigare oprövat koncept: Jumpsuit (längst ner till höger). Så otroligt bekväm. Med en kofta över ser det ut som att jag har byxor och linne. Med ett överdimensionerat armband och pumps är den snygg nog att ha på fest (vilket inte lär hända men ifall).


Utöver vanliga bruksplagg passade ett (av två beställda) svarta loaferspar perfekt. Jag klickade också hem till synes oanvända bralettes*4. Fördelen med denna lätta bh-sort (förutom att man slipper bygelskavet) är att de har så tunna band att de inte syns under linnen med smala axelband. Och jag hade beställt ett vitt respektive ett svart linne så det var perfekt. Dessutom kostade de löjligt lite, några tior styck.

4. Götta sig åt resultatet

En viktig aspekt i att fynda kapselgarderob på andrahandsmarknaden är att i efterhand frottera sig i självförhärligande. Det gör jag genom att på omständligt vis kopiera bilder på allt jag beställt och göra blogginlägg av det. Men du kan göra det ändå, utan blogg. Det enda du behöver är powerpoint och ett långt zoomöte. Jag föredrar att lägga in pris också, samt att sortera plaggen på ett sätt som för tankarna till en hemsida hos valfri modeleverantör (alternativt en plocksida i en modetidning, i mitt fall "Tara" eller annat medelåldrigt).


Sex underdelar, 11 överdelar och ett par skor för 1 040 kronor. Allt mjukt, skönt, välsittande och i misstänkt fräscha utföranden. Ett par av byxorna hade fortfarande extraknappen kvar i en plastpåse hängade i linningen. Mitt pris: 30 kronor. WTF? 

När jag gjorde Hilfiger-kapseln gjorde jag mig besväret att googla fram ungefärligt nypris på samtliga plagg för att kunna konstatera att jag betalade runt 15 procent. Det öschkar jag inte med Uniqlokapseln. Men jag är nog inte helt ute och cyklar om jag antar att besparingen ligger där omkring. Jag skulle tro att ovan plagg snittar på 400 kronor, om man räknar med skorna, vilket hade givit ett totalt nypris på runt 7 000. 

Favoriten är Uniqlo/Inès de la Fressange- koftan (precis innan skorna på bilden). Jag har velat ha ett Fressange-samarbete ända sedan jag hörde talas om konceptet och nu har drömmen blivit verklighet, för skrattretande 70 kronor. 


Steg 5: Retur

Så, nu var det bara att paketera överskjutande plagg, klicka retur och beställa fraktsedel. Jag har för mig att man har en månad på sig men ju tidigare desto bättre. Lådan längst bak är retur och lådan längst fram är behålla. Jag tänker avvakta ett par månader och sen ta den i bruk. Då ska samtliga vinterplagg tvättas, strykas och läggas undan och på min vår- och sommarstång ska enbart dessa plagg hänga, med centimeter mellan varje item. Längtar.Kör du vidare på existerande vår- och sommargarderob eller har du planer på att förnya från andrahandsmarknaden?

Mvh/
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

 1. Gjorde en sellpy-räd förra våren så denna vår känns inte som det behövs. Då blev det 2 blusar och 1 finare linne som fick stanna. I vintras (under en provvakt) inköptes 3 nya baslinnen och ett finare linne till. Så överdelar finns.

  Idag är ännu en provvakt.. Vad ska jag handla på sellpy då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Provväkteriet, en klassisk shoppingfälla.

   Radera
 2. Precis ett sånt här inlägg jag behövde läsa idag när världens känns skit och det enda man verkar kunna kontrollera är innehållet i ens garderob. Tack för att du skriver så roligt och bra.

  SvaraRadera
 3. Härligt att hitta alla dessa fynd. Jag har bara använt Selly ett par gånger med resultat allt mellan supernöjd och "blev inte så bra". Superbra sökmöjligheter och priser. Och visst är det kul att sitta hemma och klicka hem...

  Det jag brottas med är klimatproblemet med att handla så här. Det är förstås superbra att handla second hand, men att transportera plagg fram och tillbaka? Dessutom transporteras returerna till Polen (tror jag det var) för check innan de går in i cirkeln igen. Etta känns inte bra när jag försöker göra klimaträtt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lätt att göra rätt. När det gäller kläder känns det som att det mest hållbara alternativet är att köra en Bergman, d.v.s. att i princip inte köpa något alls oavsett källa. Min morfar var också bra på det, samma gabardinbyxor och flanellskjortor genom hela min uppväxt.

   Visste inte att de sorterar plaggen i Polen. När jag gör retur går den till Roserberg.

   Radera
 4. Du är så STRUKTURERAD! Det är en fröjd för själen att läsa detta, jag känner mig omedelbart lugn. Världen må rasa, men du har kontroll över din garderob!mOrdning och reda i garderoben ska inte underskattas. Jag minns mitt oroliga singelliv (för över 20 år sedan) och blev det för jobbigt gick jag hem och organiserade och städade min garderob. Har glömt det på sistone (de sista 19 åren), men känner genast att jag ska ta tag i det. Tack för inlägget, det genererar inte så många kommentarer men du ska veta att jag älskar't.
  Anne H

  SvaraRadera
 5. Jag kör delvis vidare på existerande, men gjorde ett par inköp med nya kläder för jag längtade så efter det... Och blev glad! Vid bytet från vinter till vår insåg jag att en favoritblus med över 10 år på nacken faktiskt är för sliten. Den borde vara svart, men är det liksom inte längre. Den ser chavig ut.
  I höstas gjorde jag en succébeställning på Sellpy. 2 byxor från Tiger och två blusar från Linnea Braun. Satt som en smäck! Ca 15% av nypris här med. Max.
  Beställde lite till och där var det några plagg som inte satt ok. Men jag är så dålig på returer. MÅSTE lära mig att returnera. MÅSTE.

  Och håller med ovan älskar sådana här inlägg.
  /C

  SvaraRadera
 6. Jag köper från Myrorna på Tradera och "returnerar" till lokala välgörenhetsaffären.

  SvaraRadera
 7. Hej, allihop,
  Jag är en privat långivare, jag erbjuder lån till 2% detta är ett legitimt företag med ära och skillnad vi är redo att hjälpa dig i alla ekonomiska problem som du är erbjuder vi alla typer av lån så om du är intresserad av detta låneerbjudande vänligen kontakta oss på vår e-post: (christywalton355@gmail.com) Ange även följande detaljer så att vi kan fortsätta med lånet omedelbart.

  Namn:
  Belopp som behövs:
  Varaktighet:
  Land:
  Syftet med lånet:
  Månadsinkomst:
  Telefonnummer:
  Kontakta oss med ovanstående uppgifter på vår e-post: christywalton355@gmail.com
  Hälsningar till er alla.###

  SvaraRadera
 8. Kul läsning!
  Du har inte testat att sälja vidare själv med " Sellpy Circle" tycker det funkar rätt bra. Då går ju kläderna vidare direkt till nästa köpare.
  //Feddo

  SvaraRadera